De Zen Micro is in principe een erg leuke MP3 speler. Of je hem mooi vindt of niet is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vindt persoonlijk de zwart-wit versie in combinatie met de blauwe backlight erg mooi.
Het apparaatje wordt compleet geleverd in een mooie doos. De oordopjes die erbij zitten zijn niet van extreem goede kwaliteit, maar zeker niet slecht. Zelf heb ik er sennheiser MX450 dopjes bij gebruikt. Ook krijg je een zwart zakje bij ter bescherming, en een beltclip om je micro overal mee naartoe te sjouwen.
Het appraatje is voor zijn grootte ietwat aan de zware kant, wat waarschijnlijk voor rekening van de accu komt. De accu haalt trouwens meestal een uurtje of acht, afhankelijk van het gebruik.
De musicsource software werkt goed, maar het is jammer dat je de speler neit gewoon als harddisk kunt mounten zoals bij de meeste andere spelers wel kan.
Het grootste nadeel van de micro is dat de jack-socket waar de oordopjes in gaan enorm gevoelig is. Inmiddels ben ik al aan mijn vierde mirco. Om de twee maanden gaat hij kapot. Het begint altijd met een klein verschil in geluid en daarna werkt hij helemala niet meer. Dit is zeer zeker een designfout, meerdere mensen waarmee ik gesproken heb hebben hetzelfde probleem....
De speler is zeer klein, maar 84mm hoog en 51mm breed. De dikte van het apparaat is 19mm. Op foto's lijkt de speler groter dan hij in werkelijkheid is. De zen micro weegt redelijk veel, maar niet zoveel dat het stoort als je hem in een broekzak ofzo stopt. De speler heeft ook enkele leuke extra's, zoals de FM-radio en ingebouwde dictafoon. Spijtig is dat je op de speler een extra partitie moet instellen om data op te slaan en je kan ook alleen muziek overbrengen vanop een pc zonder software als de pc windows xp heeft en de speler de playsforsure firmware gebruikt. De geluidskwaliteit is zeer goed, en de meegeleverde oordoppen zijn goed maar met extra oordoppen klinkt hij toch een stuk beter. De bouwkwaliteit is goed. Zeker goed genoeg voor...
Ik heb mijn Zen Micro met plezier gebruikt. Een soort iPod ervaring wat betreft bediening. Mooi apparaatje, ware het niet dat die van mij 2 maal kapot is gegaan.
Mijn micro is de eerste keer (binnen 2 maanden) vastgelopen zonder duidelijke aanleiding. Ik heb een 45 minuten gebeld naar Ierland en heb vanalles geprobeerd, maar niets mocht nog baten, om geen algehele reset. Ik heb toen een vervangend exemplaar gekregen. Daarna is hij binnen een maand weer kapot gegaan.
Idiote klachten afhandeling. Ik heb vaak moeten bellen. Als er dan werd toegezegd dat ze zouden terugbellen, gebeurde dat niet en moest ik er zelf weer achteraan bellen. Had ik eindelijk Creative zo ver dat ze begrepen dat ik hem niet meer wou, komt er toch nog 2 maal een koerier langs om mij een Zen Micro aan te bieden.
Op zich is het een prima apparaat. Laat ik dat voorop stellen. Je kan zeuren over het design, dat het een rechtsreekse kopie van de iPod-familie is (en voor de accessoires geldt dat zeker, kijk maar eens naar de koptelefoontjes...), maar dat doet er eigenlijk niet echt toe. De bediening is OK, het werkt makkelijk en vrij snel weet je precies wat je kan en wat niet. De radio is fijn, hoewel hij vrij veel stoort, maar waarom niet een makkelijkere manier van scannen, in plaats van steeds 0,1Mhz op te schuiven? Aangezien alle presets standaard 87.00 zijn, duurt het wel een pietsie voordat je rond de 96Mhz zit.. Oortelefoontjes zijn, zoals al gezegd een regelrechte kloon van de iPod, wat niet erg zou zijn, als ze niet zo flimsy zouden zijn..