Stuit je op een wolf, dan is het geruststellend dat je dit blok metaal bij je hebt. Twee tot drie keer het gewicht van je camera. Steenkoud metaal in de winter, dunne sport handschoenen zijn een must. Stofdicht want de lens schuift intern, het objectief verandert niet van lengte.
Scherpstellen let erg nauw met f 2.8, focusring is ca 100 graden, dat gaat, had meer mogen zijn. De lens is niet parfocal: je kunt niet eerst op 200mm scherpstellen en dan uitzoomen. De focus verschuift met het zoomen.
Ik gebruik het objectief op een Sony A7II met handmatig scherpstellen. De plaatjes zijn mooi, scherp en pracht bokeh. Wel heb ik relatief veel uitval van mislukte beelden. Op een Nikon met AF-D gaat automatisch scherpstellen prima volgens de stand van de techniek in 1999.
Gebouwd voor de eeuwigheid, maar gaat wel service nodig hebben.
Lens 1/2 jaar in bezit, gebruikt i.c.m. Nikon D7000. Goede prijs/kwaliteit-verhouding (indien 2e hands aankoop). Zeer stevig gebouwd, keerzijde is direct het grootste nadeel: hoog gewicht. Vereist flinke oefening om hele dag te gebruiken. Grote formaat zorgt voor aanwezigheid, tijdens fotograferen/in fototas. Veelzijdig, maar ik verkies 85mm 1.8 i.v.m. gewicht