Bedankt voor je interessante reactie. Ik ga die zeker quoten op userbase.be en tik.be

Hier mijn reactie:
Eigenlijk vind ik dat ze in jouw geval een best elegante oplossing gevonden hebben
Het is zeker een verbetering tov de 10GB van vroeger en toen 12, 30, 50, 100 en 250 GB.
Overigens kon je dit verdubbelen door alles 's nachts te downloaden.

Ook heeft Telenet een glijdende meter ingevoerd zodat elke klant een andere reset heeft van zijn meter. Dit om te voorkomen dat klanten de laatste dag van de maand nog stel hun resterend volume verbruikte. Als ze dit deden gaf het natuurlijk pieken en daar hadden klanten last van.
Toch kan hun oplossing beter: want hoe doen Nederlandse glasvezel providers met 100mbit en 200 mbit verbindingen dit dan ? En die bieden full duplex aan dus dan kan je ook met upload het netwerk belasten. Ik kom hier later op terug. Ook kabelproviders bieden 100 mbit of 120 mbit zonder datalimiet aan in nederland
Internet, zeker kabelinternet, gebeurt op basis van best effort over een shared medium. Dat betekent dat niemand een gegarandeerde bandbreedte heeft, maar omdat het grootste deel van de tijd het grootste deel van de gebruikers zeer weinig verkeer genereert, zal iemand die wel een keer wat wil binnenhalen doorgaans dat op volle snelheid kunnen doen, sterker nog, er is zat ruimte om een klein deel van de gebruikers non-stop te kunnen laten blazen. So far, so good...
Alleen het gedeelte van de coax tabs tot aan de nodes die het signaal om zetten licht is een shared medium. Mensen in bv Leuven of Gent hebben soms pech. Er zitten te veel klanten op zo'n node en ze halen nooit hun maximale snelheid.
Probleem is juist de piekmomenten, inderdaad doordeweeks van zo'n 17u-23u. Dan gaat een veel groter deel van mensen online en stijgt het totale verbruik. Het is maar de vraag of iemand die dan online gaat z'n volle snelheid haalt. En juist op die momenten is de impact van iemand die volcontinu z'n pijp voltrekt erg groot.
Klopt, en Telenet heeft een lijst gepubliceerd met de piekmomenten op. Ook al veranderen die momenten soms wel een klein beetje, Ik denk dat ze redelijk goed kloppen --> http://tweakers.net/ext/f/qy4ZxE767yKHILEYQosgEwEb/full.jpg
Ik weet niet exact hoe Telenet z'n EuroDOCSIS 3 product ingericht heeft, maar ik zou verwachten dat ze 100Mb/s aanbieden over vier 256QAM downstreamkanalen. Per kanaal heb je ongeveer 45Mb/s bruikbare bandbreedte, dus de totale beschikbare bandbreedte in een netwerksegment zal zo'n 180Mb/s zijn. Exact hoeveel mensen er in een segment aangesloten zijn verschilt, ook daar hangt veel af van exact hoe Telenet omgaat met capaciteit, maar het zullen er zeker meer dan honderd zijn. Hooguit een handje daarvan zullen een 100Mb/s abonnement hebben, het overgrote meerendeel heeft low-end tiers, ik verwacht vooral 15Mb/s. Uiteraard is er niet genoeg capaciteit om iedereen tegelijkertijd maximaal online te laten komen. Als je geen overboeking wilt krijg je tarieven die geen consument wil betalen. 2Mb SDSL zonder overboeking kost al honderden EUR per maand. Overboeking is ook allerminst uniek aan internet, er is vrijwel geen netwerk denkbaar dat 100% gebruik door 100% van aansluitingen aankan (telefonie, verkeer, water, noem maar op).
Volgens een aantal techniekers van Docsis 3 modems die ik ken werkt Telenet met 4 download bands van elk 100mbit. In totaal dus 400 mbit, hoeveel daarvan effectief gebruikt kan worden weet ik niet. Ik vermoed dat Telenet nog wel een sneller abonnement als 100 mbit kan aanbieden. Vooral de upload van 5mbit is erg magertjes.
Maar hopelijk gaan ze uiteindelijk inzien dat ze alles moet verglazen. In dat opzicht loopt Vlaanderen 10 jaar achter op Nederland. In Nederland word er aan hoog tempo glasvezel aangelegd tot aan de huizen. Ik weet niet precies hoe die structuur werkt maar in Nederland word er 100mbit en 200mbit fullduplex aangeboden op bepaalde plaatsen. Ik weet zeker dat er een pak Nederlandse klanten zijn die daar gretig gebruik van maken en veel meer downloaden als 2TB per maand. Laat staan uploaden.
In België upload er bijna niemand. Het gaat traag en het kost je kostbare limiet. In Nederland zijn er aanzienlijk meer uploaders. Nederland is volgens mij nummer één leverancier van warez aan de belgen.

Heb je cijfers van overboeking voor dsl, kabel en glasvezel ?
Dat zou ik wel intressant vinden. Kabel is het enige met een gedeeld medium. Dsl heeft dat niet. En bij glasvezel weet ik het eigenlijk niet.
Maar dat maakt niet uit, want zoals gezegd, het overgrote deel van de mensen is maakt hooguit kortstondig gebruik van de volle verbinding. Waar je problemen krijgt is als iemand volcontinu het netwerk volledig belast. 100Mb/s is meer dan de helft van de totale beschikbare bandbreedte op een segment. Als het druk is (dus verbruik benadert capaciteit) kun jij dus in je eentje de verbindingssnelheid van honderden andere mensen halveren :o
Is er dan geen mogelijkheid om de snelheid te regulieren zodat de beschikbare bandbreedte eerlijk verdeeld word onder klanten ?
Maar aan de ander kant. Ik betaal ook het meeste dus heb ik er geen recht op?
Hoe doen Nederlandse providers dit dan ? Ook kabel providers bieden 120 mbit en 10 mbit upload aan in Nederland. Die werken ook met Docsis 3 volgens het zelfde systeem als Telenet. Maar de meeste hebben geen limiet of zelfs geen FUP !
Hebben al die klanten dan voordurend last van hun snelheid ? Of haalt er niemand zijn snelheid ? Ik moet zeggen dat ik bij Telenet altijd 95% van de maximale snelheid heb gehaald. Zo wel in Vlaams-Brabant als in Limburg. 10mbit, 20mbit, 30mbit en 100mbit.
Dat zijn de verschillende snelheden die ik heb gehad. En ik haalde altijd 95% van die snelheid op elk moment van de dag !
Je zou dus veel geld ergens tegenaan moeten gooien dat slechts door een kleine minderheid van klanten veroorzaakt wordt. Uiteindelijk komt dat geld bij alle klanten vandaan, dus vraag je feitelijk dan dat 99% van de klanten betalen voor iets waar slechts 1% van klanten veroorzaakt. Is dat niet BELACHELIJK (om jouw capitalization te gebruiken) :?
Ja maar ik betaal ook veel meer. En dan nog. Ik betaal zeker dubbel zoveel als vergelijkbare klanten in Nederland. Die klanten hebben hoger download en upload snelheden en geen limiet what so ever. En hoor ik daar iemand klagen ?
Feit is dat die Nederlandse providers een stuk minder verdienen als Telenet.
Maar acties zoals OnsBrabantNet laten zien dat het ook anders kan.
Die providers zijn meer een soort vzw. Als er een bepaald percentage mensen uit een regio intekent dan word er glasvezel aangelegd en krijgt iedereen een supersnelle lijn van een bepaald bedrag. voor 35 euro heb je dat in Eindhoven. Ik betaal 65 euro meer.Ik heb geen fullduplex en gezeik als ik wat download. Hoe doen die hollanders dat toch ???? Waarom kan dat in België niet !!!
4) selectief kijken naar wie in de piekuren asociaal bezig is en dat aanpakken, daarbuiten iedereen ongemoeid laten.
IMHO zeer wenselijk. Je ontmoedigt alleen datgene wat problemen oplevert (volcontinu blazen in piekuren), daarbuiten kan iedereen doen wat ze willen. Je kunt TB per maand binnenhalen, zolang je het maar doet op momenten dat anderen er geen last van hebben :)
Word de snelheid in Nederland dan dynamisch om laag gehaald als je constant download op piek momenten ? Haalt niemand zijn snelheid in Nederland ? Hoe doen jullie het dan. Kom naar België en leer het Telenet !
Nadeel is dat ze dan bij Telenet waarschijnlijk een stuk minder gaan verdienen maar voor mij is dat niet echt een nadeel ....

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 26 juli 2024 08:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Terug naar de hoofd-thread (Telenet publiceert top 25 grootste downloaders - update)