×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Fairphone 2 Review - Hoe duur(zaam) is eerlijk?

Door , 48 reacties

17-12-2015 • 06:00

48 Linkedin Google+

We hebben de eer om 's werelds eerste modulaire smartphone te testen. De primeur is bovendien van Nederlandse makelij. Fairphone heeft namelijk zijn tweede smartphone uitgebracht en daarbij de onderdelen die vaak als eerste kapotgaan vervangbaar gemaakt. Met de Fairphone 2 kan iedereen zonder gereedschap zijn scherm en accu vervangen, en wie een kleine kruiskopschroevendraaier in zijn bezit heeft, kan ook de luidspreker-, microfoon- en cameramodules demonteren.

De prijs van 530 euro ligt flink hoger dan die van de eerste Fairphone en specificaties zijn niet heel bijzonder. De vraag is dan ook wat je inlevert voor deze eerlijke en duurzame telefoon. Deze videoreview hoort bij een geschreven review.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Ik word niet meteen enthousiast... Als je het vergelijkt met een pc waar je ook kunt upgraden dan zijn memory en CPU dingen die ik zou upgraden. Niet een camera of microfoon. Zoiets gaat toch nooit kapot?
Met een slome CPU en weinig mem ga je echt geen 5 jaar doen. Dat zijn nou precies de dingen die je wilt kunnen upgraden.
Wel mooi is dat je het scherm kunt vervangen. Zoiets zie je vaak kapot bij mensen dus dat is goed.

Maar als ze het meteen goed zouden doen hadden ze een webwinkel moeten hebben waarin je zelf je telefoon kunt samenstellen. Keuze uit meerdere camera's, mainboards met CPU+mem waarbij je kunt kiezen voor tragere CPU voor langere accuduur. Of juist snel voor als je HD wilt filmen.
Hopelijk komen ze snel hier mee en word het een succes. Het idee is iig mooi! We moeten snel af van de wegwerp cultuur...
Vooral die goedkope batterij zou een enorme reden zijn om deze telefoon te kopen, mijn iphone heeft een niet zo geweldige batterij, maar als ik deze voor 20 euro kan vervangen zou dat fantastisch zijn.

conclusie: leuk idee, maar wacht nog even een jaartje voor betere specs en lagere prijs.
als iedereen zo denkt komt zo'n telefoon nooit van de grond. kan best zijn dat de eerste mensen iets te veel betaalde maar die steunen dan wel een initiatief die zorgt dat de wereld beter wordt.

ik ben erg blij met mijn fairphone die niet alleen mij gelukkig maakt maar ook de mensen die heb gebouwd hebben :D
yup, als ik zo'n smartphonebudget zou hebben dan zou ik hem ook misschien kopen, maar dat heb ik niet :(
hopelijik ga je dan snel meer geld verdienen :)

ik gebruik hiervoor mijn liefdadigheidsbudget. ik vind het fijner om een fairphone te kopen dan een goedkopere en 100 euro te doneren aan een goed doel.
dit voelt meer als het leren van vissen dat het geven van een vis.
ben pas 15 :) zit nog op school
nog een paar jaar door leren dan :)

hopelijk komt de fairphone weer met een goedkope versie zoals de fairphone 1 die 325 euro was.
van mij mogen ze precies dezelfde uitbrengen en dan over een jaar of wat de mogelijkheid om het moederboard te upgraden.
Als ik de batterij zo bekijk ga je er toch een externe lader voor de batterij bij moeten kopen. Bij mij hangt de smartphone 's nachts aan de stekker. Ik heb niet echt zin om midden in de nacht op te staan om de batterij in het toestel te vervangen.
ik bedoelde dat je de batterij vervangt als hij minder capaciteit krijgt door dat je hem gebruikt, dan gaat de telefoon langer mee
Als je kijkt naar duurzaamheid is dit een top idee.
Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je na 2 jaar afscheid moet nemen van je Samsung gewoonweg omdat het wegwerp producten zijn geworden.

Apple is de enige waarbij het OS word afgestemd op de hardware welke 4 tot 5 jaar mee gaat. Tuurlijk zal er wel eens een iPhone stuk gaan omdat de accu echt op is, maar in de regel blijft het goed werken.

Waar ook veel winst valt te behalen is het optimaliseren van het OS wat de prestaties van de accu moet bevorderen.

Als je het mij vraagt moet het modulair opbouwen van een telefoon in het kader van duurzaamheid verplicht worden gemaakt.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 31 december 2015 11:05]

Ik word niet meteen enthousiast... Als je het vergelijkt met een pc waar je ook kunt upgraden dan zijn memory en CPU dingen die ik zou upgraden. Niet een camera of microfoon. Zoiets gaat toch nooit kapot?
Voor mij is zo een camera relatief belangrijk, omdat ik niet graag overal met een dslr rondsleep. Ik zou met plezier upgraden naar een betere camera zonder de telefoon te moeten vervangen.
Goed initiatief!

De eerste stapjes zijn altijd lastig, vandaar de hogere prijs en dikkere telefoon. De modules aan de binnenkant ziet er echter wel goed doordacht uit.

Hopelijk gaan meer bedrijven hierin mee. Dan kunnen we dadelijk een basisbehuizing kopen en onze telefoon configureren afhankelijk van wat je zelf belangrijk vindt.

Software is nog een issue, maar ik verwacht dat dit ook wel opgelost gaat worden door de software achter de schermen meer modulair te maken. Dat is dan in wezen niets anders dan windows op onze zelf gebouwde PC's.
Ja dus, ik vind dit niet een zo geslaagd project. Juist om al die redenen die door medegebruikers al genoemd zijn. Daarnaast komen ze met zo een oud processor aanzetten, ik bedoel sorry hoor maar we leven wel in nederland. Kan je net zo goed voor een s6, z3 of iets in die burrt wat ong op zelfde prijs ligt en dan hetgeen wat je dan nog bespaard aan geld doneren aan een goed doel.

Ik denk dat ze pas zullen slagen als ze een eigen os kunnen creeren die ervoor zorgt dat ze met oude hardware met gemak kunnen concureren met de huide high end devices.

Alhoewel ze zich niet richten op de high end markt, is dat wel iets wat ze stiekem wensen met het oog op modulariteit als lokkertje en natuurlijk de hoge prijs welke eerder minimaal 10 procent lager zou moeten liggen.

Ik begrijp serieus niet wat ze willen met deze hoge prijs en matige specs. Ik denk dat ze een new brand mantra moeten hebben. Fair phone for a fair price. Zet het plafond op dergelijke new phones op 349 - 399. Met modulariteit kunnen mensen indien ze willen nog meer erin investeren en naar smaak finetunen. En het allervelangrijkste, zorg ervoor dat de gebruikservaring out of the box gewoon vergelijkbaar is met concurerence phone in die prijsklasse. Met andere woorden, deze phone zou minimaal de s5 moeten evenaren naar mijn mening, met modulaire opties die het tot een s6 of note 4 kunnen maken.

Zorg voor een prijsplafond voor de basis met een focus op de userexperience. Het is schattig wat ze proberen te doen met de hardware, maar laat ze eerst maar de focus leggen op de userexperience. That's all.

[Reactie gewijzigd door Mijndankisgroot op 17 december 2015 16:25]

Je vergeet iets; dit is een compleet nieuw concept in smartphoneland, en alles moet nog uitgekristalliseerd worden qua prijssetting enzovoorts. Daardoor kun je dingen niet met de gevestigde orde vergelijken. Pas al er meerdere modulaire systemen te krijgen zijn, kun je iets zeggen over prijsstelling enzovoorts. Dat is ook de reden waarom er geen eindcijfer gegeven is in de review.

Verder is het concept van de fairphone ook een onderdeel van de userexperience, maar dan echt voor hun niche in de markt; mensen die duurzamer met hun producten om willen gaan.
Klopt, daar ben ik het ook gedeeltelijk mee eens. Mijn voornaamste punt was dan ook dat ze niet innovatief bezig moeten zijn, maar gewoon een goede telefoon voor een zgn fair prijs leveren. Nu proberen ze het wiel uit te vinden met modulariteit terwijl ze dat liever aan de grote spelers in markt kunnen overlaten om erna van hun research te kunnen profiteren. Het eindresultaat is dan ook wat je nu hier ziet: een phone die qua specs design en prijs niet kan concureren met andere phones. De main selling point van deze phone voor de markt is niet dat het een fair phone is, want het grootste gedeelte van de bevolking geeft daar niets om, maar dat dit de een modulaire phone is. Daarnaast is deze modulair op vlakken waar de meeste mensen weinig om geven, maar de vlakken waar mensen wel omgeven zijn dan weer niet modulair. Nogmaals, ik vind dit een niet goed doordachte priduct waar ze mee komen. De eerste versie die ze uitbrachten zag er vele malen beter uit qua pricing en design.
Ik snap dat je het modulaire systeem liever ontwikkeld zag worden door de grote spelers, maar ik denk dat die er niet aan beginnen; ze hebben een goed verdienmodel met de huidige telefoons.

Dit moet dus door kleinere en/of nieuwe bedrijven ontwikkeld worden. Mocht het een beetje goed gaan lopen, dan zullen de grote jongens wel komen en of de kleine bedrijven overnemen voor het modulaire concept, of zelf hun modulaire telefoons ontwikkelen, al naar gelang dat de kleine spelers hun rechten op het concept hebben afgetimmerd.
Ik begrijp je punt en ben het daar ook mee eens. Het is mijns inzien wel jammer dat het concept van modulariteit eigenlijk wordt tegengehouden in innovatie met het fair phone concept. Wanneer er van modulariteit wordt gesproken spreekt men dus van kostenvoordeel wanneer er gekeken wordt naar de pc vs laptop markt. Het is dan ook mijn mening dat de innovatie niet vanuit het fairphone kam had moeten komen, aangezien zij toch meer een beetje aan het bijbenen zijn om een phone met degelijke specs voor een degelijke prijs op de markt te brengen.

Dat brengt me nogmaals tot een ander punt. Het plafond van dergelijke phones moet niet meer dan 399 zijn. Als ze toch bezig zijn met het fairphone principe, begin dan ook meteen de kosten van de phone terug te brengen naar een wat acceptabelere rpijs. De specs zijn nu toch al niet een selling point, dus wat zou nog 1 stap terug nou nog uitmaken in de hardware divisie. Er zijn namelijk zat mensen die nog met een s3 of ouder rondlopen, dus het kan wel. En daarnaast, sterke focus op de user experience. Ik denk dat als ze dat zouden doe, het concept veel meer zou aanslaan. Ipv proberen bij te benen met de concurrent en dan met iets wat ong hetzelfde kost maar flink minder presteert. Ja ik denk toch dat ze de plank misslaan hier. Ze zouden gewoon budget filosofie moeten hanteren en ervoor zorgen dat de software hier perfect op draait. Dan hebben ze goud in de handen en zie ik kans van slagen voor dit concept op grote schaal.
Wat is volgens jou een faire prijs? Ik denk dat we in deze tijd compleet uit het oog verloren zijn hoeveel uitbuiting er nog ongemerkt plaats vindt. Daarnaast moet je niet het enorme schaalvoordeel vergeten waar spelers als Samsung etc gebruik van kunnen maken, zij kopen groot in en kunnen hun ontwikkelkosten spreiden over MILJOENEN exemplaren.

Ben het helaas wel eens met de kritiek dat ze beter voor een snellere processor hadden kunnen gaan met het oog op de houdbaarheid, maar aan de andere kant, appen, browsen en een videootje kijken zal je hiermee over een x aantal jaar toch ook nog wel mee kunnen? En met de nieuwste CPU was waarschijnlijk de ¤600 grens overschreden.

Trouwens, zit de high-end markt te wachten op modulariteit? Volgens mij tref je daar juist de grootste wegwerpcultuur aan, hebben om het hebben, als het maar nieuw en de beste is.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 19 december 2015 11:35]

Voor deze phone niet meer dan 399 terwijl t eigenlijk mijnsinzien niet meer dan 249 waard is tov de grote spelers in de markt.
Je mist compleet het punt, als iedereen netjes wordt betaald dan kosten de normale smartphones veel meer dan de huidige prijs.
Het is geen vraag waar je het mee eens kan zijn of niet. Het is de werkelijkheid.
Or the discovery that raw materials used to solder smartphones, tablets and mobiles are from the infamous tin mines on Bangka Island, Indonesia, where unregulated mining has scarred the landscape and obliterated fish stocks, and where around 150 labourers are thought to die each year due to appalling working conditions. - See more at: http://fridaymagazine.ae/...8884#sthash.obpaRzRT.dpuf
bron

[Reactie gewijzigd door xzaz op 20 december 2015 11:41]

Je zei ik mis compleet het punt. Ik vind van niet.
Ik vind van niet.
Goed argument, doordacht geformuleerd en niet voor meerder interpretaties vatbaar. En je laat zien dat je je verdiept hebt in de argumenten van de ander en anticipeert hier op. Bedankt!
Nogmaals, op basis van de markt die gedomineerd wordt door uitbuiting en andere kapitalistische trucs zoals Aldi en Lidl ook uithalen (dermate lage inkoopprijzen afdwingen waardoor toeleveranciers er uiteindelijk aan onderdoor gaan).
Ik vraag mij ook een beetje af wat nou precies "Fair" is aan deze telefoon. De CPU is er eentje van een grote speler, een accu voor 20 euro lijkt mijn "Fair" qua prijs maar niet qua productie. Wellicht moeten ze het een "Modulaire telefoon noemen".
Tevens betwijfel ik sterk of deze telefoon überhaupt wel een goed idee is. Want hoeveel telefoons koop je ongeveer over een periode van 6-8 jaar. momenteel doe ik denk ik 3-4 jaar met een telefoon. En zeker nu met mijn samsung S5. Ik zie nog geen reden om iets anders te kopen in de toekomst. Ik ga er geen dikke spellen op spelen en voor internet en dagelijks gebruik voldoet die meer dan genoeg. Dus over een periode van 8 jaar koop ik 2 telefoons.
Stel ik zou een "Fairphone"Kopen (waarvan de naam al enigszins dubieus is). Welke onderdelen zou ik moeten vervangen over het traject van 8 jaar. Wellicht kan ik beter zeggen, welk onderdeel zou je niet vervangen in een traject over 8 jaar. Waarschijnlijk komt het er op neer dat je ook gewoon twee keer (of meer) een hele nieuwe telefoon koopt.
Dan zou eigenlijk de enige reden zijn om een "FairPhone" Te kopen, dat je makkelijk het toestel kan repareren. En of dat het waard is, denk het niet.
Conclusie, Leuk idee, maar doe mij maar een telefoon die goed in elkaar zit en waar ik lang mee kan doen zonder dat ik modules hoef te vervangen.

[Reactie gewijzigd door hidde86 op 17 december 2015 09:47]

Allemaal meningen die op niks gebaseerd zijn. Als je even hier had gekeken had je gezien wat ze allemaal doen om hun productielijn eerlijker te maken. Dit zijn dingen waar de grote spelers zich totaal niet mee bezig houden.

En over de levensduur: jij doet 3–4 jaar met een telefoon, maar niet omdat het hele ding na die tijd kapot is. Het is gewoon slimmer, en 'fairer', om een onderdeel te vervangen wanneer het nodig is, in plaats van je complete telefoon weg te gooien omdat één onderdeel kapot is.

Uiteindelijk zal je misschien je hele telefoon vervangen hebben. Misschien vervang je in 6–8 jaar een bepaald onderdeel wel drie keer, en een ander nooit. Aangezien niemand hier nog ervaring mee heeft is het onmogelijk nu al kritische conclusies te trekken.

Edit: Om hier nog even op door te gaan, hier is de onderdelenshop voor de eerste Fairphone (second batch). Zoals te verwachten was zijn het moederbord en het scherm het duurst.

Stel, in 3–4 jaar moet je die allebei één keer vervangen, dan ben je ¤190 kwijt. Niet heel veel. En grote kans dat je moederbord het nog wel even langer uithoudt. Schermen worden trouwens al en masse vervangen tussen de upgrades door, dus die kosten kan je niet echt meerekenen. Plus: de leek is ook meteen van de servicekosten af.

Nog een voordeel is dat je bijv. niet jaren met een kapot volumeknopje hoeft rond te lopen.

[Reactie gewijzigd door Revolvist op 21 december 2015 17:24]

klopt. mijn camera ging stuk. genoeg reden om een nieuwe te kopen maar omdat ik voor een paar tientjes de camera los kon kopen hebi k dat gedaan en deze gemakkelijk erin gezet.
Waarom is de naam dubieus? Ik weet niet of hun claims 100% juist zijn, maar het lijkt erop alsof ze hun hele supply keten mensvriendelijker hebben gemaakt in vergelijking met de concurrentie. Jij vindt het misschien niet belangrijk dat je met je telefoon de wapens voor kindsoldaten financiert, maar er zijn genoeg mensen die dat wel belangrijk vinden.
Kan je ook alle onderdelen los kopen en hem zelf in elkaar zetten? Dat lijkt iets goedkoper te zijn, maar ik weet niet of je echt elk onderdeel los kan krijgen.
Ja, kan! De basisunit is ook gewoon te bestellen. Maar ik kwam op hetzelfde bedrag uit ongeveer.
Top, dank voor de video review!
Dank voor deze eerlijke review. Mijn persoonlijke conclusie "Meh... Next" :9

Off-topic: LOL @ al die ouwe meuk op de achtergrond, lijkt mijn hobbykamer in het vorige appartement wel. Ik zag een matrix printer en draaischijf telefoon voorbij schieten *Oh de nostalgie* O-)
ouwe meuk geloof ik :o, bij ons is de matrix printer nog steeds in gebruik op het werk! af en toe worstelen met dat eindeloos papier die niet in de plooi valt!
Dat is ons museumpje :)
Ik vind de software commitment maar zwak. Wat het meest verouderd aan telefoons is de software. Maar hier houd fairphone het aloude "software bij opleveren is redelijk recent" aan. Voor nieuwe versies ben je altijd afhanklijk van de fabrikant, maar het enige wat fairphone zegt is dat er een open source commitment is. Nou kun je eigen roms gaan draaien, maar dat heeft vaak wisselende resultaten.

Dit wordt ook al duidelijk bij de opmerking dat wellicht de camera module gewisseld kan worden. Als er naar de software daarvoor gevraagd wordt volgt er een "we moeten het nog uitzoeken". Wat al aangeeft dat ze dat niet in eigen hand hebben.

Software staat niet stil, met software van 2 jaar terug is je telefoon oud.

merk op: ik zeg niet dat dit een gratis dienst moet zijn.
Misschien hebben ze hun focus eerst op de productie gelegd? Ben bang dat dat wel eens wishfull thinking zou kunnen blijken te zijn, maar software updaten is in principe makkelijker dan hardware... in principe, als je de commitment maar hebt
Ze hebben duidelijk gesteld: open source. Iets, maar beperkt.
"De telefoon is dus snel genoeg, als je niet al te gekke dingen doet"

Dat snap ik dus niet... De S801 was 1-2 jaar geleden een high end chipset, een van de beste die er te krijgen is, en op een Full HD resolutie zijn de workloads niet zwaarder geworden voor een android toestel. Het is dus meer dan snel zat, en zeker sneller nog dan een Snapdragon 410, of een 615 of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Derpotron op 19 december 2015 11:27]

Dit dacht ik dus ook. Het verbaasd me hoe snel deze soc nu al als verouderd wordt gezien. Ik krijg het idee dat er nieuwe chips uitkomen al voordat we de volle potentie van oudere chipsets hebben weten te benutten (denk aan software optimalisatie etc).

Een zeer simpel voorbeeld, apparaten die niet regelmatig worden vervangen door nieuwere varianten zijn consoles, developers moeten het dus doen met de hardware die ze hebben voor pakweg 5 a 6 jaar. En als je de allereerste games vergelijkt met de allerlaatste games van dezelfde console zie je een wereld van een verschil, de nieuwste games lijken wel van een nieuwere generatie te zijn. uiteraard houdt dit op een gegeven moment wel op, maar iig niet in 2 jaar (waar bepaalde chipsets zoals de snapdragon 801 al als verouderd wordt aan gezien). Dit zou in principe ook moeten gelden voor mobiele telefoons, maar dit lijken ze niet te doen (optimaliseren zijn van software) omdat er meer geld valt te verdienen aan nieuwere modellen. Immers smartphones hebben een hoger prioriteit dan gaming consoles, waar de gemiddelde gebruiker bereid is om om de 2 jaar van mobiele telefoon te veranderen, zie ik ze niet hetzelfde doen voor hun gaming consoles.

Ps. Ik begrijp uiteraard wel waarom het als verouderd wordt gezien, je kan immers voor dezelfde prijs een beter telefoon kopen. Dit neemt echter niet weg dat ik deze verouderingsproces te snel vind gebeuren, of beter gezegd het moment wanneer bepaalde hardware als oud wordt gezien. Maar aan de ene kant denk ik dat dit een voorwaarde is innovatie en vooruitgang in de technologie wereld te bereiken.

[Reactie gewijzigd door samety op 5 januari 2016 03:49]

Leuk concept ! ben benieuwd naar de duurzaamheid na het vaker monteren en demonteren van de onderdelen. Zo zie je in het filmpje op 5.07 al stukjes wit plastic uit de losgehaalde module vallen :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*