Review door de redactie

Door Willem de Moor - Redacteur 10 december 2020

WD Black SN850-ssd - Prestatiekroon met slag om de arm

Eindelijk is er een drive die de PCIe-bandbreedte goed weet te benutten. De SN850, ofwel de nieuwste WD Black-ssd, is de snelste NVMe M.2-drive die we tot dusver getest hebben. Hij verslaat zijn grootste concurrent, de Samsung 980 Pro, in vrijwel alle benchmarks. De SN850 kan wel aardig warm worden, dus een flinke heatsink of een koelfan is geen overbodige luxe. Onze testexemplaren liepen tegen problemen aan in de Consistency-test van PCMark 10, maar een firmware-update loste die problemen gelukkig op. Lees verder »

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 5
Score: 5
9
Score: 4
1
Score: 3
0
Score: 2
0
Score: 1
0

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Deze SSD is razendsnel, toekomstbestendig door zijn PCIe 4.0 aansluiting en stelt niet teleur in dagelijks gebruik (Office, gamen). Voor wie het onderste uit de kan wil handen een top product. Wel stuk duurder dan non PCIe 4.0 alternatieven, welke in de praktijk net zo snel voelen.

Pluspunten

  • Snelheid
  • Garantie
  • Doet wat het beloofd

Minpunten

  • Niet de beste bang-for-bucks keuze
  • In "dagelijks gebruik" snelheid niet veel meerwaarde

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Ondersteuning Score: 5
Compatibiliteit Score: 5

+2
nXXtTestpanel 15 maart 2021 Testpanel

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

De WD Black NVMe SSD SN850 1TB is een bliksemsnelle PCI-E 4.0 NVMe-SSD die competitief geprijsd is ten opzichte van vergelijkbare exemplaren van dezelfde generatie. De schijf scoort goed op zowel de pure doorvoersnelheid als op lage toegangstijden. Een uitstekende keuze als je zoekt naar een PCI-E 4.0 NVMe-SSD.

Pluspunten

  • Zeer snel
  • Competitieve prijs voor vierde generatie

Minpunten

  • Meerprijs ten opzichte van derde generatie

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

De WD Black 850 is een betaalbare PCIe 4.0 SSD die in benchmarks blaast en er ook nog eens stoer uitziet. Helaas weten de games van nu de performance nog niet effectief aan te spreken, maar de potentie is er.

Pluspunten

  • Bragging rights van snelste NVME SSD
  • Ziet er mooi uit
  • 5y warranty
  • Betaalbaar

Minpunten

  • Real-world game performance vooralsnog geen merkbaar verschil
  • In games vooralsnog de meerprijs boven SATA niet waard

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Compatibiliteit Score: 5

+1
Eftegarie 24 november 2020 Product gekocht

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Blij met deze upgrade. Groot aluminium koelblok gezaagd geschuurd en erop gemonteerd voor koeling. Voelt sneller dan mijn oude SanDisk Extreme Pro 1TB SSD uit 2016 of de Samsung 970 Evo. Wie kan ons vertellen wat de toggle GAME MODE ON/OFF precies doet in het WD SSD Dashboard programma?

Pluspunten

  • PRESTATIES. Beste allround consumenten SSD van Nov 2020 volgens TweakTown.
  • KOEL. Controller en SSD zijn koeler dan concurrent PCI-e 4.0 SSDs.
  • VLAK. In tegenstelling tot andere SSDs kent deze NVMe geen hoogteverschillen. Controller en chips zitten op dezelfde hoogte waardoor thermal pad alles even goed aanraakt en warmtegeleiding ideaal werkt. Zowel mijn SanDisk als mijn Samgung 970 Evo hebben dat niet, waardoor drukkrachten van mijn passieve aluminium heatsink de flinter dunne PCB ietwat kromtrekken voordat de beste contactgeleiding tot stand komt. De WD SN850 is aan de bovenzijde volledig vlak. Als ingenieur let ik op dit soort details en kan ik de vlakheid van de bovenzijde van deze SSD erg waarderen.
  • ONDERSTEUNING. WD sofware komt regelmatige met updates en firmware updates die tot nu toe feilloos verlopen.

Minpunten

  • TLC en geen MLC zoals de Samsung 970 pro van 3 jaar geleden (gelijke prijs bijna) zien we in de hele industrie tegenwoordig.
  • 600TB Lifetime writes is niet verbeterd, maar dat geldt ook voor de Samsung 980 Pro: dezelfde onverbeterde 600 TB ook daar.
  • DUURZAAM. In de zin van "ENDURING", "LASTING" of "LONGEVITY" (+1 als je dit woordje van Bladerunner kent). Daarover valt nog weinig te zeggen. Ik zal dit punt over 5 jaar en 10 jaar terug bezoeken en bijwerken.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Ondersteuning Score: 5
Compatibiliteit Score: 5

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Een erg snelle SSD voor desktops en laptops, eenvoudig te installeren en eenvoudig in gebruik. Het WD beheerpaneel wat je zelf van hun website moet downloaden bied veel meerwaarde. De prestaties zijn niet onder alle workloads even merkbaar ten opzichte van iets minder snelle PCIe 3.0 SSD's.

Pluspunten

  • Snelheid
  • Goed Dashboard

Minpunten

  • Snelheid niet altijd even merkbaar

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Ondersteuning Score: 5
Compatibiliteit Score: 4

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Snelle SSD met fijne software, helaas worden hiermee de laadtijden van huidige games niet veel korter dan wanneer je een PCIe 3.0 SSD gebruikt

Pluspunten

  • Snel, vooral met grote bestanden
  • Stabiele prestaties
  • WD Dashboard
  • Prestaties met Direct Storage interessant in de toekomst

Minpunten

  • Prijs/prestatie
  • Wordt snel warm zonder heatsink

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Ondersteuning Score: 5
Compatibiliteit Score: 5

NextGenOscar 10 januari 2022 Product gekocht

WD Black NVMe SSD SN850 500GB (zonder heatsink)

Ik gebruik deze in mijn PS5! Hij haalt volgens de console een leessnelheid van 6700MB/s.

Pluspunten

  • Snel
  • Past in de PS5

Minpunten

Eindoordeel

Score: 5
yorroy 23 december 2021 Product gekocht

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Perfecte SSD voor de PS5, maar een heatsink ik wel aan te raden. Gecombineerd met een Be Quiet MC1

Pluspunten

  • Snel
  • Prijs
  • Geschikt voor PS5

Minpunten

  • Geen

Eindoordeel

Score: 5
ari3 16 maart 2021 Product gekocht

WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Ik gebruik de schijf professioneel voor software ontwikkeling. Ik heb daarom niets met game-benchmarks, maar heb wel een test gedaan om een volledige build van een van mijn projecten te vergelijken. De conclusie hiervan is dat een build vanaf deze NVMe even snel is als vanaf een RAM disk.

Pluspunten

  • Snelheid gelijk aan RAM disk

Minpunten

  • Firmware update vereist Windows
  • Geen instructies meegeleverd

Eindoordeel

Score: 4
FramesPerSecond 18 januari 2021 Product gekocht

WD Black NVMe SSD SN850 2TB (zonder heatsink)

Bloedje snelle SSD's en nu eindelijk beschikbaar in 2TB varianten. Twee in mijn systeem die maar al te graag naar elkaar toe schrijven. Dat gaat moeiteloos en op een tempo wat je zelf niet bij kan houden - Werkelijk waar bizar hoe snel deze dingen zijn.

Pluspunten

  • Bloedsnel, de Usain Bolt van SSD's
  • Netjes afgewerkt met een zwart PCB
  • Maar liefst 5 jaar garantie
  • TBW van 1,200TB, dus je kan flink vooruit

Minpunten

  • Blijkbaar zitten er wat leesfouten in, aldus Tweakers, ik heb het zelf nog niet kunnen ervaren
  • Je moet natuurlijk wel PCIe 4.0 hebben
  • Zulke performance mag wat kosten

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Compatibiliteit Score: 5
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een WD Black NVMe SSD SN850?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee