Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Review door de redactie

Door Willem de Moor - Redacteur componenten 22 september 2020

Samsungs 980 PRO-ssd's getest - De overstap naar PCIe 4.0

Samsung heeft met zijn 980 PRO eindelijk de stap naar PCIe Gen4 gezet en dat blijkt een flinke stap te zijn. De 980 PRO-serie is, zeker in de grotere capaciteiten, de snelste reguliere NVMe-drive die je momenteel kunt kopen. De 250GB-versie is wat langzamer dan de rest, maar nog steeds aardig rap. De prijs-per-gigabyteverhouding is echter niet best en dus is het geen aanrader, los van de te kleine capaciteit. De 500GB-versie is gunstiger geprijsd, maar de winnaar is de 1TB-uivoering. Die is per gigabyte goed betaalbaar en de snelste van het trio. Alle drives zijn wat minder rap met kleine 4k-bestandjes en Samsung gebruikt voor zijn PRO-serie voor het eerst tlc in plaats van mlc, waardoor deze drives iets minder endurance hebben dan de 970 PRO-serie. Lees verder »

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 3.5
Score: 5
4
Score: 4
3
Score: 3
1
Score: 2
3
Score: 1
0
+1
Navi 19 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Voor de specs niet bijzonder duur, helaas ging de eerste bij na 3 maanden kapot, bad sectors. Wordt erg warm, vanaf het begin al een heatsink + kleine 60mm fan op gezet, zonder wordt hij rustig 80 graden bij flink schrijven. UPDATE: Ook de nieuwe vervanger is defect gegaan

Pluspunten

  • Snel
  • Redelijk geprijst
  • PCI-E 4.0

Minpunten

  • TLC ipv MLC
  • Wordt erg warm
  • 2 stuks beiden defect binnen enkele maanden

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Prestaties Score: 4
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 1
Ondersteuning Score: 3
Compatibiliteit Score: 5

+1
Aware_of_me 20 oktober 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

In het begin snel, maar problematische schijven.

Pluspunten

  • In het begin snel R/W 7/5GB

Minpunten

  • Na verloop van tijd 'traag' schrijven

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Prestaties Score: 1
Prijs Score: 2
Betrouwbaarheid Score: 1
Ondersteuning Score: 2
Compatibiliteit Score: 4

DennisH82 9 september 2021 Hands-on

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Zeer snelle PCIe 4.0 SSD, goede kwaliteit, word niet te warm (icm mobo heatsink) Nog vrij duur, er zijn goedkopere, maar icm de fijne software, prestaties en garantie vind ik dat de prijs redelijk waard

Pluspunten

  • Goede kwaliteit en garantie
  • Zeer snel
  • Samsung software

Minpunten

  • Prijs
reddorian 25 augustus 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Tijdens de part selection het advies gekregen de goedkopere non pro versie te kopen omdat je bij normaal gebruik het verschil in snelheid echt niet merkt. En dat klopt, ik merk geen enkel verschil. :-) Verder werkt hij prima, PC start vlot op en programma,s laden ook snel.

Pluspunten

  • prestaties.

Minpunten

  • prijs

Eindoordeel

Score: 4
DennisH82 28 juli 2021 Hands-on

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Hele snelle PCIe 4.0 SSD van Samsung, goede kwaliteit, word niet te warm (icm mobo heatsink). Nog vrij duur, er zijn goedkopere, maar als je de goede software (Magician + Data migration) erbij opteld is dat het zeker waard.

Pluspunten

  • Heel snel, zeer goede prestaties
  • Prijs/kwaliteit
  • Samsung software

Minpunten

  • Prijs
Sintel 20 juni 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Een stapje hoger qua snelheid dan de 970, wordt niet heel erg warm zoals sommige andere PCI-e gen4 SSD's en ondersteund bovendien hardware encryptie (AES 256-bit Encryption (Class 0) TCG/Opal IEEE1667).

Pluspunten

  • Snelheid
  • Wordt niet te warm
  • Ondersteund hardware encryptie

Minpunten

  • Prijs?

Eindoordeel

Score: 5
Notenkraker20 10 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Zoals alle TLC schijven - wordt traag naarmate hij met data gevuld wordt, daarmee de benaming "PRO" eigenlijk onwaardig. Een oude MP600 met evenveel data erop (1.4TB) maakt gehakt van de 980PRO: 5100/4200MBs 433k/383k IOPS vs 6500/2000MBs 361/317K IOPS en dat in hun eigen Magician benchmark :)

Pluspunten

  • Geen idee? Leuke specs op papier?

Minpunten

  • IOPS komt totaal niet in de buurt van de specs
  • Vertraagt flink zodra gevuld met data
  • TBW slecht voor een "PRO" - gelijk aan de oude 970EVO

Eindoordeel

Score: 2
debeer 10 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

Bij een nieuwe pc hoort ook een nieuw "schijfje". Mer k niet veel van de extra snelheid t.o.v. mijn 970 Samsung.

Pluspunten

  • snel
  • nieuwste techniek PCIe Gen4-interface

Minpunten

  • prijs per GB

Eindoordeel

Score: 5
Addict 1 maart 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Lekker snel, wordt niet heet. Merk weldegelijk verschil met mijn vorige nVME SSD (ook samsung). In benchmarks haat ik: Sequential: Read : 7107 mb/ps Write: 5247 mb/ps IOPS: Read: 346 191 Write: 298 583

Pluspunten

  • Snelheid
  • Formfactor
  • Temps

Minpunten

  • IOPS wat laag?

Eindoordeel

Score: 4
Balthazaar 23 januari 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Gekocht bij MeGekko.

Pluspunten

  • Snelste SSD op dit ogenblik
  • Ook te gebruiken bij PS5 uitbreiding

Minpunten

  • Jouw systeem moet wel klaar zijn voor PCIe 4.0 (AMD Ryzen 3000 of Intel Ice Lake laptop)
  • Duur

Eindoordeel

Score: 5
ferdidraaNewbie 14 januari 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

boerenbedrog is geen pro, tlc geheugen de helft van de leensduur je kunt beter wachten op pci 5 is toch backwards compatibleen hopen op mlc oor die prijs het verschil in snelheid merk je toch niet meer pci 3 4 5 maakt geen bal uit

Pluspunten

  • samsung is altijd goed

Minpunten

  • geen mlc
  • duur
  • beter wachten op pci 5

Eindoordeel

Score: 3
schilperoordbas 12 november 2020 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Goede SSD! Nog geen nadelen ontdekt of ondervonden aan deze SSD.

Pluspunten

  • 1TB opslag
  • 7143 MB/s READ 5240 MB/s WRITE (uit Samsung Magician software)
  • PCI-E Gen 4 x 4

Minpunten

  • In mijn ogen geen minputen

Eindoordeel

Score: 5
FatalError 11 oktober 2020 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Reviews zeggen het al, dit is een van de snelste SSDs momenteel verkrijgbaar. Veel merk je daar niet van bij normaal gebruik, en dat maakt hem pittig duur. Toch reken ik dat niet zwaar aan. Je weet dat je veel betaald voor nieuwe technologie die je (nog) niet volledig benut.

Pluspunten

  • Heel erg snel

Minpunten

  • maar in de praktijk merk je dat niet zo
  • flink duurder dan andere goede SSDs

Eindoordeel

Score: 4
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Samsung 980 Pro?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True