Review door de redactie

Door Willem de Moor - Redacteur 22 september 2020

Samsungs 980 PRO-ssd's getest - De overstap naar PCIe 4.0

Samsung heeft met zijn 980 PRO eindelijk de stap naar PCIe Gen4 gezet en dat blijkt een flinke stap te zijn. De 980 PRO-serie is, zeker in de grotere capaciteiten, de snelste reguliere NVMe-drive die je momenteel kunt kopen. De 250GB-versie is wat langzamer dan de rest, maar nog steeds aardig rap. De prijs-per-gigabyteverhouding is echter niet best en dus is het geen aanrader, los van de te kleine capaciteit. De 500GB-versie is gunstiger geprijsd, maar de winnaar is de 1TB-uivoering. Die is per gigabyte goed betaalbaar en de snelste van het trio. Alle drives zijn wat minder rap met kleine 4k-bestandjes en Samsung gebruikt voor zijn PRO-serie voor het eerst tlc in plaats van mlc, waardoor deze drives iets minder endurance hebben dan de 970 PRO-serie. Lees verder »

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 4
Score: 5
10
Score: 4
5
Score: 3
2
Score: 2
5
Score: 1
0
+1
Navi 19 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Voor de specs niet bijzonder duur, helaas ging de eerste bij na 3 maanden kapot, bad sectors. Wordt erg warm, vanaf het begin al een heatsink + kleine 60mm fan op gezet, zonder wordt hij rustig 80 graden bij flink schrijven. UPDATE: Ook de nieuwe vervanger is defect gegaan

Pluspunten

  • Snel
  • Redelijk geprijst
  • PCI-E 4.0

Minpunten

  • TLC ipv MLC
  • Wordt erg warm
  • 2 stuks beiden defect binnen enkele maanden

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Prestaties Score: 4
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 1
Ondersteuning Score: 3
Compatibiliteit Score: 5

+1
Aware_of_me 20 oktober 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

In het begin snel, maar problematische schijven.

Pluspunten

  • In het begin snel R/W 7/5GB

Minpunten

  • Na verloop van tijd 'traag' schrijven

Eindoordeel

Score: 2Per criterium
Prestaties Score: 1
Prijs Score: 2
Betrouwbaarheid Score: 1
Ondersteuning Score: 2
Compatibiliteit Score: 4

m.selek 17 november 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (met heatsink) 1TB

2x gekocht voor Intel NUC12WSKi5 Barebones maar het paste niet in. Het kwam door het grotte van de heatsink. Hiervoor moest ik de koeling element verwijderen van de bovenste deksel van de NUC. Maar toch nog blijft een stuk kiertje open. kijk uit! en koop zonder heatsink raad ik aan...

Pluspunten

  • snelheid
  • stabiel
  • compatibiliteit.

Minpunten

  • heatsink te groot voor NUC barebones.

Eindoordeel

Score: 2
Blaze050 27 oktober 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (met heatsink) 1TB

Had dit gekocht voor men ps5 Idiale manier om uptegraden Maar ook voor dus next gen games! 1tb vond ik meer dan genoeg Installatie progess was snel en duidelijk

Pluspunten

  • Klein en efficent
  • Snelle laadtijden

Minpunten

  • Geen
  • Geen
  • Geen

Eindoordeel

Score: 4
piepemuisje 5 september 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

November 2021 gekocht. In april 2022 na 5TB Totalhostwrites en 3000 uur power on hours. Gaf SSD toch al 300+ MediaAndDataIntegrityErrors. SSD opgestuurd en nieuwe gekregen. Nu na 2TB TotalHostWrites en 850 uur weer opnieuw 2000+ MediaAndDataIntegrityErrors. Veel voorkomende problemen met deze serie of toch gewoon pech?

Pluspunten

  • Snelheid
  • Wordt niet te warm met mobo heatsink

Minpunten

  • Onbetrouwbaar? 2 stuks binnen jaar tijd kapot.

Eindoordeel

Score: 2
sma11e 21 juni 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Gebruik mijn pc vooral om te gamen, kan nog niet eens de snelheid tot zijn limiet testen... De bestanden zijn altijd instant geschreven zo snel ik ze download. Downloadsnelheid +100 Mb/s grote games zijn binnen het kwartier/20 min gedownload en geïnstalleerd. Een spel verwijderen is met een klik gebeurd. Instant!

Pluspunten

  • Doet wat het adverteert, super!

Minpunten

  • geen

Eindoordeel

Score: 5
gertvdijk 23 april 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Werkt niet lekker in M.2-PCIe 5.0 slot van mijn ASUS ROG Strix Z690-I moederbord. Allemaal PCIe AER (error) reports gespam. Firmware update tooltje voor Linux raar verpakt. Update: werkt wel goed met kernel boot parameter pcie_aspm=off (andere nadelen) of in PCIe 3.0 force link speed.

Pluspunten

  • <insert algemeen bekende pluspunten>

Minpunten

  • Wat rare incompatibiliteit met PCIe 5.0 slot, lagere performance en de PCI AER logs stromen vol.
  • Firmware niet op fwupd.org en de software van Samsung wordt onhandig aangeboden; geef me gewoon die binary FFS!
  • Werkt niet goed met met PCIe ASPM / power saving, laatste f/w lost ook niks op.

Eindoordeel

Score: 4
Bruhlex 7 april 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 250GB

72 euro voor het 250gb model is een matige prijs/prestatieverhouding ik zou voor het 500gb model gaan. Maar aangezien ik echt maar maximaal 200gb gebruik heb ik dit model gekocht.

Pluspunten

  • Merkbaar sneller dan 980 1tb
  • Heatsync is aangeraden maar het model is redelijk stroomefficient dus het kan waarschijnlijk prima zonder heatsync
  • Relatief energiezuinig
  • Samsung magician software

Minpunten

  • Aan de dure kant

Eindoordeel

Score: 3
haha666413 14 maart 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

lekker snelle ssd voor een niet al te hoge prijs niet veel op aan te merken werkt vlot zonder problemen (tot heden 26tb geschreven)

Pluspunten

  • snel
  • reactie tijd

Minpunten

  • prijs

Eindoordeel

Score: 5
Paco_NL 4 februari 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Fijne, snelle NVME SSD. Erg tevreden over, zeker na de update afgelopen oktober. Voor de update seq. read 7054MB/s, seq. write 5160MB/s, random read 260k IOPS, random write 225k IOPS. Na de update en 1.4TB data; seq. read 7060MB/s, seq. write 5185MB/s, random read 994k IOPS, random write 933k IOPS.

Pluspunten

  • wordt niet warm <60 graden met mobo heatsink
  • behaald te beloofde snelheden
  • prijs/kwaliteit

Minpunten

  • geen

Eindoordeel

Score: 5
Rohem 1 februari 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

Supersnelle schijf! Echt een megastap vooruit t.o.v. mijn oude OCZ SSD. Hij draait nu een weekje mee in nieuwe pc en dik tevreden

Pluspunten

  • Snel

Minpunten

  • Nog geen.

Eindoordeel

Score: 5
rover87 18 januari 2022 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

Snel! Gekocht met een B550 moederbord waar 2 NVMEs op kunnen. De Pro versie is echt bijna 2x zo snel dan de non-pro versie.

Pluspunten

  • Heel snel
  • Snel

Minpunten

  • Prijzig

Eindoordeel

Score: 5
z4b0rg 27 december 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (met heatsink) 1TB

Deze SSD aangeschaft om de schijfruimte van de PS5 uit te breiden. Installatie verloopt simpel en snel: monteren, formatteren en ready to go. Ik merk geen verschil tussen de laadtijden van de interne schijf en deze SSD, dus een prima prestatie!

Pluspunten

  • Snel
  • Eenvoudig in gebruik
  • PS5 compatible

Minpunten

  • Meerprijs met heatsink

Eindoordeel

Score: 5
DennisH82 9 september 2021 Hands-on

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Zeer snelle PCIe 4.0 SSD, goede kwaliteit, word niet te warm (icm mobo heatsink) Nog vrij duur, er zijn goedkopere, maar icm de fijne software, prestaties en garantie vind ik dat de prijs redelijk waard

Pluspunten

  • Goede kwaliteit en garantie
  • Zeer snel
  • Samsung software

Minpunten

  • Prijs
reddorian 25 augustus 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Tijdens de part selection het advies gekregen de goedkopere non pro versie te kopen omdat je bij normaal gebruik het verschil in snelheid echt niet merkt. En dat klopt, ik merk geen enkel verschil. :-) Verder werkt hij prima, PC start vlot op en programma,s laden ook snel.

Pluspunten

  • prestaties.

Minpunten

  • prijs

Eindoordeel

Score: 4
DennisH82 28 juli 2021 Hands-on

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Hele snelle PCIe 4.0 SSD van Samsung, goede kwaliteit, word niet te warm (icm mobo heatsink). Nog vrij duur, er zijn goedkopere, maar als je de goede software (Magician + Data migration) erbij opteld is dat het zeker waard.

Pluspunten

  • Heel snel, zeer goede prestaties
  • Prijs/kwaliteit
  • Samsung software

Minpunten

  • Prijs
Anoniem: 1376634Newbie 20 juni 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Een stapje hoger qua snelheid dan de 970, wordt niet heel erg warm zoals sommige andere PCI-e gen4 SSD's en ondersteund bovendien hardware encryptie (AES 256-bit Encryption (Class 0) TCG/Opal IEEE1667).

Pluspunten

  • Snelheid
  • Wordt niet te warm
  • Ondersteund hardware encryptie

Minpunten

  • Prijs?

Eindoordeel

Score: 5
Notenkraker20 10 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Zoals alle TLC schijven - wordt traag naarmate hij met data gevuld wordt, daarmee de benaming "PRO" eigenlijk onwaardig. Een oude MP600 met evenveel data erop (1.4TB) maakt gehakt van de 980PRO: 5100/4200MBs 433k/383k IOPS vs 6500/2000MBs 361/317K IOPS en dat in hun eigen Magician benchmark :)

Pluspunten

  • Geen idee? Leuke specs op papier?

Minpunten

  • IOPS komt totaal niet in de buurt van de specs
  • Vertraagt flink zodra gevuld met data
  • TBW slecht voor een "PRO" - gelijk aan de oude 970EVO

Eindoordeel

Score: 2
debeer 10 mei 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB

Bij een nieuwe pc hoort ook een nieuw "schijfje". Mer k niet veel van de extra snelheid t.o.v. mijn 970 Samsung.

Pluspunten

  • snel
  • nieuwste techniek PCIe Gen4-interface

Minpunten

  • prijs per GB

Eindoordeel

Score: 5
Addict 1 maart 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Lekker snel, wordt niet heet. Merk weldegelijk verschil met mijn vorige nVME SSD (ook samsung). In benchmarks haat ik: Sequential: Read : 7107 mb/ps Write: 5247 mb/ps IOPS: Read: 346 191 Write: 298 583

Pluspunten

  • Snelheid
  • Formfactor
  • Temps

Minpunten

  • IOPS wat laag?

Eindoordeel

Score: 4
Balthazaar 23 januari 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Gekocht bij MeGekko.

Pluspunten

  • Snelste SSD op dit ogenblik
  • Ook te gebruiken bij PS5 uitbreiding

Minpunten

  • Jouw systeem moet wel klaar zijn voor PCIe 4.0 (AMD Ryzen 3000 of Intel Ice Lake laptop)
  • Duur

Eindoordeel

Score: 5
ferdidraaNewbie 14 januari 2021 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

boerenbedrog is geen pro, tlc geheugen de helft van de leensduur je kunt beter wachten op pci 5 is toch backwards compatibleen hopen op mlc oor die prijs het verschil in snelheid merk je toch niet meer pci 3 4 5 maakt geen bal uit

Pluspunten

  • samsung is altijd goed

Minpunten

  • geen mlc
  • duur
  • beter wachten op pci 5

Eindoordeel

Score: 3
schilperoordbas 12 november 2020 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Goede SSD! Nog geen nadelen ontdekt of ondervonden aan deze SSD.

Pluspunten

  • 1TB opslag
  • 7143 MB/s READ 5240 MB/s WRITE (uit Samsung Magician software)
  • PCI-E Gen 4 x 4

Minpunten

  • In mijn ogen geen minputen

Eindoordeel

Score: 5
FatalError 11 oktober 2020 Product gekocht

Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB

Reviews zeggen het al, dit is een van de snelste SSDs momenteel verkrijgbaar. Veel merk je daar niet van bij normaal gebruik, en dat maakt hem pittig duur. Toch reken ik dat niet zwaar aan. Je weet dat je veel betaald voor nieuwe technologie die je (nog) niet volledig benut.

Pluspunten

  • Heel erg snel

Minpunten

  • maar in de praktijk merk je dat niet zo
  • flink duurder dan andere goede SSDs

Eindoordeel

Score: 4
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Samsung 980 Pro?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee