Door Jurian Ubachs

Redacteur

Vooruitblik: Fable II

Samen sta je sterk

Een nieuw onderdeel in Fable 2, waar Lionhead rond de E3 al flink mee uitpakte, is de mogelijkheid om het hele spel in co-op te spelen. Hiervoor hoef je niet naar een aparte spelmodus om te schakelen. Een speler kan op ieder moment het spel van een vriend joinen, als die speler daarvoor open staat. 'Jump in, jump out' multiplayer-modi zijn hip en Lionhead blijft dus niet achter op dit punt.

De ontwikkelaar heeft goed door hoe complex zoiets in elkaar zit. Als speler wil je niet dat iemand jouw spelwereld binnenkomt en er vervolgens alles kort en klein begint te slaan. Natuurlijk kun je zelf kiezen wie wel en wie niet welkom zijn in je spel, maar ook als iemand eenmaal in jouw spelwereld zit kun je veiligheidsmaatregelen treffen. Het spel is voorzien van een bepaalde 'safe'-modus, waarin zowel jij als je metgezel geen schade kunnen aanrichten aan de spelwereld of aan de mensen die er wonen. Pas als de host de veiligheidsmodus uitschakelt, kan er probleemloos op los worden geknokt.

Fable II

De host bepaalt niet alleen of er wel of niet gevochten kan worden, maar ook hoe het goud en de ervaringspunten worden verdeeld. Dat is niet onbelangrijk, want afhankelijk van welke aanvallen je medespeler gebruikt, worden sommige ervaringspunten flink opgewaardeerd. Lionhead gaf als voorbeeld dat de sterkere speler het goud oppikt, terwijl de ander de ervaringspunten neemt, maar het is ook mogelijk om een andere verdeling te maken. Het is overigens mogelijk om als speler met een hoger niveau in het spel van een beginner te stappen, en er vervolgens alles weg te meppen. Lionhead wil spelers die mogelijkheid niet ontnemen, maar plaatst er de kanttekening bij dat het spel op die manier waarschijnlijk niet al teveel uitdaging biedt.

Of Fable 2 erg uitdagend wordt is hoe dan ook nog de vraag. De aanwezigheid van de 'golden trail' die de speler de weg wijst verklapt al dat Lionhead het de speler niet te moeilijk wil maken. Ook het gegeven dat je gewoon weer opstaat als je tijdens een gevecht dood gaat, wijst niet op een al te hoge moeilijkheidsgraad. Wel ben je in zo'n geval de ervaringspunten kwijt die je tijdens het gevecht had opgedaan, maar meer straf staat er niet op het sterven.

Het lijkt er vooralsnog echter op dat zulke zaken de pret niet gaan drukken. Fable 2 lijkt inderdaad de game te gaan worden die Peter Molyneux bij het origineel voor ogen had. Hoewel er eind dit jaar en begin volgend jaar een aantal andere sterke rpg's uitkomen, lijkt Fable 2 op voorhand zeker zijn mannetje te kunnen staan tussen de concurrentie.

TitelFable II
Fable II packshot
PlatformXbox 360
OntwikkelaarLionhead
UitgeverMicrosoft Game Studios
Releasedatum24 oktober 2008

Reacties (49)

Wijzig sortering
Wat ik dus echt hoop is dat je juist met z'n 2een op de bank kan zitten en samen kan spelen met 2 controllers in plaats van het via online te spelen... Dat gaat namelijk niet goed samen met alleen maar 1 console hebben en 1 broer.

Heeft iemand enig idee of dit kan?

[Reactie gewijzigd door Waswat op 17 september 2008 13:30]

Van een fansite F.A.Q. :

Fable II supports two people on screen at once. You and your friend can play co-op, in a way that he can't go that far away from you or the screen pulls (kinda like the LEGO games).

Split-screen wordt volgens mij dus niet ondersteund.
Ik zei ook niets over Split-screen, want ik heb wel een vid van gezien dat het op een scherm moet blijven.

Two people on screen at once; dat kan dus betekenen dat ik en mijn broer bijv. met 2 controllers op 1 scherm spelen, maar ook dat ik en een vriend online samen speel.

Omdat het dubbelzinnig is, weet ik niet of ze ook 2 controllers op 1 xbox bedoelen.
Ik heb daar dus helaas niets aan. ;(

[Reactie gewijzigd door Waswat op 17 september 2008 13:58]

heb je hier ook de bron van?
Het is zowel via internet als met z'n tweeën op de bank (co-op). Dus 1 console, twee controllers is genoeg om tegelijk door de wereld heen te lopen.
Ik hoop dus dat je gelijk hebt :)
en
@ KrKr hieronder (17:14)
Niet eens opgemerkt. Nu nog maar hopen dat het geen '2 consoles linked'-offline is! Bedankt iig!
Split-screen zou ook niet logisch zijn in een spel als dit. Waswat bedoelt dat je "offline" met z'n tweeën kan spelen. Dus met 1 Xbox.

EDIT
Oh, ik lees net in de link die KBY hieronder geeft:
Microsoft is set to announce a 2 player online co-op mode for Fable 2 to go along with the drop-in drop-out offline co-op mode already announced at GDC 2008. The online mode seems to be the missing piece of details regarding the anticipated role-playing adventure. Expect to be able to play through the entire story with a friend when the game releases -- which is expected to be this fall.

[Reactie gewijzigd door KrKr op 17 september 2008 17:16]

Hopelijk komt hij nog uit op de PC!
Op dit moment is er geen sprake van een PC versie, maar er zou niets zijn dat zegt dat dit in de toekomst zou veranderen. Of met andere worden: Fable2 is op de release een XBOX360 exclusive game, maar een PC versie zou er wel eens kunnen verschijnen binnen een aantal maanden.
Zie ook http://www.loinhead.net/fable-2/2007/03/14/fable-2-for-pc/
Zou kunnen. 360 = Microsoft = Windows. Allemaal één groot spelletje dus de kans dat de pc eraan komt is aanwezig. :)
Dat niet alleen, maar als het voor de 360 gemaakt is, is het waarschijnlijk met Microsoft-tools zoals XNA gemaakt, die van zichzelf al grotendeels compatible zijn met zowel de 360 als de PC. Een eventuele 'port' zal dan dus, tenminste in vergelijking met PS3 of oudere ports, eenvoudig zijn.
xna word niet gebruikt voor high-budget spellen, xna is alleen leuk voor mini-games etc.
porten van de PS3 naar alle andere platformen is makkelijker dan andersom, vooral omdat op de PS3 de code ingedeeld is in kleine pakketjes maakt het makkelijker om een goede xbox360/PC mult-threaded game te krijgen dan andersom.

als je een pure PPC compiler gebruikt op de xbox360 kun je alles zo naar de pc overzetten, maar juist als je Microsofts tools gebruikt word dat weer moeilijker (best grappig eigenlijk).

[Reactie gewijzigd door stewie op 17 september 2008 17:42]

Wat een ongelofelijk stuk onzin (bovenstaande post)

Of iets te porten is hangt af van 3 dingen:
1. De hoeveelheden geld/tijd die ervoor beschikbaar zijn
2. Wat de kwaliteit (vanuit een software-ontwerp oogpunt gezien) van de code is
3. In hoeverre er gebruik wordt gemaakt van platform-specifieke code (platform = niet alleen processor, maar ook videokaart, operating-system etc, maar ook ontwikkelomgeven)

Ik kan direct in Cell assembler schrijven. Dan kan het prima op de PS3 draaien maar zal je het met geen mogelijkheid kunnen porten naar de Xbox, PC of Nintendo 64 voor mijn part.
Anderszijds zou ik ook een Java VM kunnen maken voor de Xbox360 en een spelletje in Java maken, dan hoeft alleen die VM opnieuw gemaakt te worden.
(even twee onrealistische extremen om mijn punt duidelijk te maken)

Je kunt enkel door middel van de hoeveelheid overeenkomsten tussen platforms kun je een universele indicatie geven over hoe makkelijk iets te porten is. Die overeenkomst is tussen de Xbox 360 en de PC iets groter, maar het is nog steeds geen peace of cake (voor zoiets complex als een commerciele videogame)
Als een ontwikkelaar de mogelijkheden voor een port open willen houden zullen ze daar echt wel rekening mee houden voordat ze beginnen met coden.
Als hij dan toch uitkomt (wat een zeer kleine kans is) zal hij waarschijnlijk enkel voor Vista zijn (DirectX10). Je zal hoe dan ook met grof geld over de brug moeten komen.

Ik vond Fable TLC al een zeer goed spel, deze zou echt ook wel goed zijn. Maar een Xdoos kopen voor 1 spel zit er niet in. Daar heb ik het zeker niet voor over (en ik denk dat er maar weinigen zijn).
Tja dat mag inmiddels ook wel toch? Vista is zn kinderschoenen wel ontgroeit nu. Ik draai de business variant - gratis via TU Delft 'onderzoekslicentie' - al meer dan een jaar probleemloos (of iig niet meer problemen dan met XP).
Dat is niet logisch want de xbox360 is DX9 (nagenoeg)... Ze zouden juist een hoop werk moeten doen om hem DX10 te maken.

[Reactie gewijzigd door wumpus op 19 september 2008 00:56]

ja dus, offline co-op aanwezig

http://www.xbox360fanboy....2-online-co-op-confirmed/

Microsoft is set to announce a 2 player online co-op mode for Fable 2 to go along with the drop-in drop-out offline co-op mode already announced at GDC 2008.
Even afwachten dan maar want een offline coop hoeft niet per definitie te betekenen dat je je 360 kan loskoppelen van internet en dan kan spelen met 2 man op de bank. Een aantal games waar je splitscreen samen kan spelen, vereisen nog altijd wel 2 geldige XboxLive-accounts die allebei signed in zijn op XBL.

De vraag is dus: betekent offline dat je met guest-accounts kan spelen of betekent offline dat je niet met 2 360's met elkaar hoeft te verbinden via XBL.
Een erg goede en onderhoudend geschreven tekst, mijn complimenten!
De manier waarop het gebracht werd heeft me geboeid verder laten lezen (terwijl rpg nu niet echt m'n ding is).


Ontopic: ik zoek eigenlijk al jaren naar een rpg voor personen die eigenlijk geen diehard rpg fan zijn. ('moeilijke stuff' dus niet) Dit lijkt me wel een heel mooi avontuur te worden.

Iets gerichter qua verhaal en opdrachten en met meer 'purpose' en inleving (sfeer) dan het klinische oblivion, waar je eigenlijk gewoon in een 3D showcase rondstapt en je totaal onthecht voelt van de wereld (en ook veel te vrij in wat je moet doen, waardoor je uiteindelijk vanalles en niets doet, niet mijn ding in elk geval en vond het al snel vrij saai)

Fable II ziet er goed uit (voor zover je dat kan inschatten), voelt waarschijnlijk goed aan en speelt leuk weg. Misschien moet ik me hiervoor maar eens een xbox kopen.

Hopelijk duurt het lang, (ik denk aan een 40 tal uur) zonder daarom op bepaalde punten monotoon te worden of in te zakken. Een lange adventure zou precies zijn waar ik nu eigenlijk zou willen spelen.

En:
Of Fable 2 erg uitdagend wordt is hoe dan ook nog de vraag. De aanwezigheid van de 'golden trail' die de speler de weg wijst verklapt al dat Lionhead het de speler niet te moeilijk wil maken
Is eigenlijk geen probleem toch? Ik speel geen games om gigantisch gefrustreerd te raken, ik speel games als ontspanning. Laat de aantrekkingskracht maar komen van verhaal, inleving en sfeer ipv arficieel aanvoelende moeilijkheidsgraad (geen richting aangeven) Ik heb vrienden rpg's zien spelen waarin je meer rondloopt en zoekt waar je moet zijn, dan werkelijk 'spelen'.

Met de huidige prijzen van de xbox (150 euro, net iets meer dan m'n iPod die ik gisteren heb gekocht) hoeft dit zelfs niet voor pc te verschijnen. Voor 150 euro koop ik alvast geen pc upgrade om dit spel visueel aantrekkelijk te kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 17 september 2008 22:21]

als jij door de makkelijkheids graad van een game er zo door heen rushed is het wel degenlijk een probleem IMO.

er is niks mis met een beetje hulp (als je dat wil) maar ze moeten het zeker niet te makkelijk maken

BTW wat is het toch altijd met die mensen die zeggen dat je maar een xbox moet halen.
snappen jullie nou niet dat sommige mensen echt geen xbox willen, om verschillende redenen!

[Reactie gewijzigd door Sinester op 17 september 2008 17:17]

Dit klinkt allemaal erg veel belovend. Als ik het zo lees moet dit spel je toch zeker veel uren kunnen vermaken. Iets wat je imho de laatste tijd niet echt meer tegenkomt bij games ( single player gedeelte dan ).

Daar komt ook nog bij dat de prijs voor een nieuwe Xbox 360 ook best wel gedaald is. Ik zeg: Microsoft is best wel goed bezig toch!

[Reactie gewijzigd door orange.x op 17 september 2008 13:18]

Ja dat hoop ik ook, het ziet er veelbelovend uit, nu hoop ik alleen wel dat Molyneux zijn beloften inderdaad weet waar te maken. De originele Fable (+Lost Chapters) was op zich vrij vermakelijk, alleen miste er heel veel en veel dingen voelden als onaf. De mogelijkheid om te trouwen was bijvoorbeeld óf onafgemaakt óf te debiel voor woorden (beetje praten en geschenkjes geven en na een half uurtje kon je al trouwen:S)

Als Molyneux dit soort dingen weet te voorkomen en het spel released als het écht af is (of (desnoods) nieuwe levels en items aanbied via updates/patches) dan denk ik dat het wel goedkomt met Fable 2.
0Anoniem: 274478
17 september 2008 13:23
Kan bijna niet tegenvallen zou ik zo zeggen, dat ziet er allemaal super uit. Ook wel gezellig zo een hond bij je, en later ook nog nog een koter meesjouwen ! Dat is wel humor. Co-op join in join out is echt perfect. Dag 1 ga ik hem halen!
Ik kan haast niet wachten, dit wordt mijn 1e non-shooter-game ooit ;)
De eerste fable was op zich vrij rudimentair, maar heb me er goed mee geamuseerd.

Deze toch zeker eens proberen (mocht ie op PC uitkomen).
0Anoniem: 263441
17 september 2008 14:44
was het bij fable 1 ook dat ie eerst niet op pc zou uitkomen?
Nee Fable is een soort van gelijk aan Halo

Beide Xbox exclusive... en pas na een tijdje wordt ie overgezet naar de PC, al hoop ik voor de pc gamers datie gelijk gereleased wordt
De pc game kwam wel later uit, maar was geen blinde port. Het was echt perfect voor de pc afgestemd, en daar gun ik ze wel wat tijd voor :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee