Misschien wel de meest in het oog springende verandering aan het complete platform is de overstap van DDR4- naar DDR5-geheugen. De controller in de Ryzen 6000-laptops is uitsluitend geschikt voor DDR5 en Lpddr5, de zuinigere en direct op het moederbord gesoldeerde variant van DDR5. In de desktopwereld is de prestatiewinst van DDR5 nog beperkt, terwijl de prijzen hoog liggen.
AMD geeft toe dat deze keuze de Ryzen 6000-processors vooral geschikt maakt voor het luxere segment. “Voor budgetlaptops komen we met bijgewerkte versies van bestaande producten met DDR4-ondersteuning”, zo reageert de cpu-ontwerper op vragen van Tweakers. Toch heeft AMD achteraf gezien geen spijt van de keuze, die uiteraard al lang geleden is gemaakt. “We hebben nauw contact met onze partners op de geheugenmarkt en laten de beschikbaarheid van de Ryzen 6000-processors en DDR5-geheugen goed op elkaar aansluiten. We zijn tevreden met de meerwaarde van DDR5 op het gebied van prestaties en stroomgebruik, en denken dat deze technologie de gebruikservaring zal verbeteren, vooral op het gebied van grafische prestaties, accuduur en geheugencapaciteit.”
Een andere belangrijke toevoeging is ondersteuning voor USB4. AMD gaat daarbij veel verder dan de minimumspecificaties voor USB4; je zou de implementatie bijna ‘Thunderbolt 4 zonder certificaat’ kunnen noemen. In dit nieuwsbericht hebben we alle details op een rij gezet.
Uiteraard bevat ook het socgedeelte van de processors, zeg maar alles wat niet de cpu- en gpu-cores zijn, veel optimalisaties die specifiek gericht zijn op het stroomverbruik. AMD spreekt zelfs van een praktisch complete herindeling van hoe het stroombeheer binnen dit gedeelte van de chip werkt. Het belangrijkste onderdeel daarvan is dat er nu aparte powerstates zijn voor alle onderdelen van de soc, zoals de aansturing van het beeldscherm, de fabrics en de southbridge, met onder andere USB. Veel van de bij de Zen 3+-core genoemde optimalisaties, zoals snelle, hardwarematige transities tussen powerstates, zijn direct meegenomen bij dit herontwerp van het stroombeheer van het socgedeelte. Bovendien zijn er enkele specifieke aanpassingen die het aansturen van een beeldscherm zuiniger kunnen maken, zoals grotere displaybuffers, ondersteuning voor het slechts gedeeltelijk updaten van een FreeSync-paneel en een lagere refreshrate bij het afspelen van video op het volledige scherm.
Op geselecteerde laptops komt ‘active audio noise cancellation’ beschikbaar, een hardwarematige implementatie van Realteks op AI gebaseerde ruisonderdrukking. Deze techniek kan je microfoongeluid filteren en doet dat tussen de 300 en 500mW zuiniger dan wanneer dit algoritme gewoon op de cpu-cores zou draaien, aldus AMD.