Door Jan Meijroos

Freelancer

E3 2008: Gears of War 2

'Bigger, Better and More Bad Ass'

Cliffy B., de lead game designer van Gears of War en Gears of War 2, is nooit te beroerd om ongenuanceerde uitspraken te doen. Sinds ontwikkelaar Epic eerder dit jaar Gears of War 2 onthulde, predikt hij het Gears of War 2-evangelie middels zijn drie peilers: 'Bigger, Better, More Bad Ass!'

Gears2

Overigens wil Cliff geen Cliffy B. meer worden genoemd. Deze nickname, die hij jarenlang gebruikte, heeft volgens hem inmiddels afgedaan. We spreken op zijn verzoek dus weer gewoon over Cliff Bleszinski. De reden voor zijn naamsverandering? De game designer is naar eigen zeggen volwassen geworden, en daar past de naam van een lid van een jongensband niet bij. Gelukkig blijft hij desondanks toch nog een beetje een kind, want zijn voorliefde voor ultragewelddadige schietspellen borrelt onverminderd door zijn aderen.

De vraag is natuurlijk of Gears of War 2, de woorden van Bleszinski volgend, inderdaad groter, beter en, eh... gruwelijker dan ooit wordt. Het spel biedt in ieder geval meer gameplaytijd, zowel in singleplay als in multiplay. Grafisch ziet er spel er inderdaad mooier en gedetailleerder uit en de gameplay voelt overweldigender en aangenaam grotesker dan die van zijn voorganger.

Gears2

Een Brumak voor ontbijt

Als "More Bad Ass" staat voor bloederiger en gewelddadiger, dan heeft Bleszinski in ieder geval gelijk. Want je kunt in de rol van Marcus Fenix ongenadig huis houden in Gears of War 2.

Gears2

Zo is het doormidden zagen van Locust bijkans tot kunst verheven, maar je kunt je kettingzaag-op-gun nu ook in de achterkant van je tegenstander steken. Een andere nieuwe feature, die online zeker hoge ogen gaat gooien, is het vastgrijpen van je tegenstander en deze gebruiken als levend schild. Je tegenstander op deze manier inzetten als pantser geeft behoorlijk wat voordeel, omdat je zo een trits kogels opvangt en sneller naar de vijand loopt - uiteraard met de bedoeling die vervolgens een lading munitie door zijn bast te jagen. Je kunt op je vingers natellen dat spelers tijdens online multiplayer sessies elkaar voortdurend als schild zullen gebruiken. Deze feature vernedert nog meer dan de foot stomp uit het originele spel. Overigens zal deze brute trapbeweging ook in Gears of War 2 zitten. Gelukkig maar.

Gears2

Ook nieuw is de mogelijkheid om een echt schild te gebruiken, als draagbaar coversysteem. Je kunt het schild gebruiken terwijl je gehurkt loopt, maar Marcus kan het schild ook neerzetten en vanuit zijn dekking vijanden op de korrel nemen. Een aardige evolutie van het zeer geslaagde coversysteem uit het origineel.

Gears2

In alles is Gears of War 2 heftiger, grootser en - letterlijk - adembenemender. Werd het origineel nog aangeduid als een 'pop & stop shooter' waarin je de tijd nam om je te beraden over de volgende golf aan vijanden, in deel 2 krijgt de speler een soort explosieve achtbaanrit voorgeschoteld. Het doet denken aan de hectiek van Call of Duty 4 en weet die zelfs te overtreffen. De gebieden waarin de gevechten plaatsvinden zijn veel weidser en geven je het gevoel onderdeel te zijn van enorme veldslagen. De gigantische machines waarop je rijdt worden vanuit de lucht aangevallen door Locust-troepen en vanaf de grond door denderende Brumak-monsters. Je zult met grote regelmaat met deze groep worden geconfronteerd. De grootste, meest angstaanjagende wezens uit het origineel zijn reguliere vijanden in deel 2. En dan te bedenken dat er eindbazen worden beloofd die vele malen groter zijn.

Gears2

Er gebeurt van alles en nog wat in je omgeving. Kranen zakken in elkaar, beesten kruipen uit de grond en luchtvoertuigen storten neer. In GoW 2 maken de Locust enorme tunnels waar complete steden in kunnen verdwijnen. Het lijkt Fenix en zijn mannen een slim idee om via diezelfde kraters de Locust bij de wortels aan te pakken, waardoor de grond soms letterlijk onder je voeten verdwijnt. Bij dit alles word je vanuit alle richtingen onder vuur genomen. Na ieder level moet je even naar adem happen om verder te kunnen.

Monsterlijke multiplayer

Uiteraard kun je Gears of War 2 in co-op spelen. De fans die op een traditionele vier speler co-opmodus hopen worden waarschijnlijk teleurgesteld, het zal dus bij twee spelers blijven. Deze modus zal een variabele moeilijkheidsgraad krijgen. Zo kan de ene speler bijvoorbeeld op casual spelen, terwijl zijn maatje zich op 'hard' een weg door de Locust-legers schiet.

Gears2

Op de E3 werd wel een nieuw type co-op onthuld: een speltype voor vijf spelers waarbij je coöperatief golven aan inkomende vijanden moet uitschakelen. Dit is een behoorlijk intens extraatje, waarbij samenwerking en goed positioneren een must is. De eerste golf Locust is nog wel te doen, maar al snel komen de vijanden van links en rechts, terwijl ook kleinere, creepy gifmonsters op je af komen. Later komen daar nog eens Locust met sluipschuttergeweren en lange-afstandsraketten bij.

Gears2

De reguliere multiplay-modes voelen ook anders aan dan die uit het origineel, omdat de strijd nu tussen tien man gaat (vijf tegen vijf). Als er minder spelers zijn, kunnen ontbrekende posities worden ingenomen door bots. De maps zijn groter van opzet dan in de eerste GoW en nieuwe wapens geven de gameplay een verse injectie. De mogelijkheid om met twee man tegelijk een andere speler te 'kettingzagen' zal ongetwijfeld uitgroeien tot een nieuwe online bloedsport, maar ook de kakelverse vlammenwerper, genaamd Scorcher, zal hoge ogen gooien. Neem daarbij nieuwe speltypen als Meatflag - waarbij je, in plaats van de vijandelijke vlag te stelen, een persoon mee naar je basis moet slepen - en Wingman - waarbij je moet zorgen dat je sidekick in leven blijft, en je voelt al dat het vanaf begin november aangenaam druk gaat worden op Xbox Live.

Voorlopige conclusie

Gears of War 2 is zonder twijfel een van de meest stoere games die op deze E3 is gepresenteerd. Uiteraard zijn er zuurpruimen die roepen dat het spel meer van hetzelfde biedt, maar wanneer techniek en intense shootergameplay op deze wijze hand in hand gaan, dan kunnen wij alleen maar kinderlijk enthousiast worden.

De uitgebreidere multiplayer, de Horde modus, de grotere spelomgevingen, de nieuwe wapens en monsters, de aangescherpte graphics en de gameplay die druipt van de testosteron... Epic heeft een gruwelijk meesterwerk in de maak. Bleszinski staat wederom zijn mannetje.

Release: 7 november 2008
Platform: Xbox 360

Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2 Gears2

Reacties (40)

40
35
0
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 263441
18 juli 2008 10:57
en tot ie geport wordt naar de pc..
Mwah, ik vind dit toch vooral een console spel. De pc versie van Gears of Wars voelde niet echt aan als een 'echte' shooter. Gedeeltelijk denk ik dat dat komt door de third person view, maar ook de controls en het kleven aan muren enz. Niet echt mijn ding waarschijnlijk, maar ik denk dat dit toch vooral voor de console fans geldt als een grote aanwinst.
Ook een aanwinst voor PC gamers ;)

Dit spel is zeer goed speelbaar met muis en toetsenbord, alsook met de Xbox360 controller.

Ik kijk er in ieder geval naar uit.

We kunnen er van uitgaan dat het een fatsoenlijke port wordt, en niet een hercompilatie voor een ander systeem :) gelukkig maar.
oh??
Ik had niks aan te merken op de PC versie, ben iig nooit blijven plakken aan muren en het is zeker niet het eerste 3rd person view shooter. Op de PC kon ik preciezer shieten met muis+keyboard dan met zo'n joypad hoor...
Ik ben maar 1 keer vast te komen zitten. Was een kwestie van ongelukkige timing.
Maar ik heb me enorm geamuseerd met GoW op de PC. Het was gewoon entertainment van begin tot eind. Een fijne afwisseling van de standaard en en vaak oninteressante (qua verhaal, level design, en spel verloop) FPS games.
duurt waarschijnlijk nog wel minimaal een half jaar, maar ik heb net GoW voor de pc gekocht deus dan kan ik me tot die tijd wel eventjes zoet houden.
Yup, meer van het zelfde.... maar bij Gears is meer altijd beter. :)

Mensen moeten niet zeuren over meer van het zelfde, Halo3, GTAIV, COD4 en MGS4 waren ook allemaal meer van het zelfde, maar ook allemaal goede games.

Naar wat ik heb gezien van de gameplay, is Gears2 misschien niet zo revolutionair als deel 1, maar ze hebben toch weer een flinke stap voorwaards gemaakt met zowel de graphics als ook de gameplay.

Er zijn dit najaar niet veel exclusives op de 360, maar dit is wel een pareltje dat veel goed maakt. :)
die Cliffy B. is maar wat een opschepper met ze'n GoW.
Hij mag wel wat meer lof spreken over zijn team die het uiteindelijk mogelijk maakt!
Dus jij hebt geen idee wat Lead-designer zijn inhoud?
Zonder kennis niet geremd tot het doen nutteloze uitspraken.

Cliffy B. is niet zo'n opschepper, hij staat gewoon achter zijn product. En is niet te beroerd om dat te promoten.
Hoop dat hij ook voor de pc gaat komen.
Maarja, ik ben lekker laat begonnen met deel 1, dus ik kan de komende tijd nog gow-en. :)
Vind het tot nu toe iig echt een bruut spel.
op www.gearsofwar2.nl staat een cool filmpje (trailer)
die staat er al een tijdje op
maar is wel vet
misschien binnenkort maar eens GoW1 aanschaffen. Lijkt me wel zo prettig ivm het verhaal....
Heb nog maar half jaartje ofzo de 360 en heb eerst andere games gekocht.....
Zeker doen, Gears of War is vet, in co-op helemaal.. En volgens mij ook goedkoper te krijgen nu in de winkels (als classic), of je koopt hem 2e hands voor een prikkie..
YAY, gow2 is op local en online "lan" een must have !
Anoniem: 175596
18 juli 2008 15:30
Mooi om te horen. Met het eerste deel heb ik me heel erg vermaakt. De graphics waren top, evenals de characters en de gameplay. Het was echt tof om mensen doormidden te zagen, kapot te trappen of een gruwelijke headshot te geven. Gelukkig was het verhaal ook nog niet eens zo slecht. Iets wat je de laatste tijd nog maar weinig ziet. Zeker als je het hebt over een shooter.

Hopelijk brengt Gears of War 2 mij hetzelfde als het origineel en zo te horen komt dat helemaal goed. Deze game wordt misschien wel mijn game van het jaar. Good job, Epic!
Ik kijk echt zoooo uit naar dit spel. Eerste deel vond ik al helemaal geweldig, en met de aanpassingen in deel 2 ziet het eruit als een goede vervolg.

Had wel gehoopt op wat meer nieuwe wapens dan wat ik tot op heden heb gezien.

Ben eigenlijk vooral benieuwd naar hoe de Locust zijn terug gekomen aangezien je in deel 1 merendeels van het zooitje hebt opgeblazen....
Sorry, maar ik heb GOW nooit echt speciaal gevonden. Ik vind het online ronduit saai, het verhaal vond ik ook erg matig. Het enige voordeel is dat het er bizar mooi uitziet.
Ik vind het allemaal weer een beetje van hetzelfde.

Dit komt misschien ook wel omdat ik ouder wordt, want ik merk dat ik een beetje klaar ben met al die games die meer van hetzelfde zijn. het enige waar ik me nog wel mee kan vermaken zijn RPG's zoals Mass Effect/ KOTOR....
Ik herken mezelf hier voor 90% in.... ik had vroegah nooit veel met (J-)RPG's, en was meer een shooter speler, nu trek ik steeds meer de (J-)RPG kant op, zoals Mass Effect (geweldige game!) en Lost Odyssey.
Ik word ook te oud voor shooters... ik zuig in Halo3 omdat ik gewoon te traag aan 't worden ben en niet op tijd kan reageren/anticiperen. Hell ik heb nu zelfs moeite met Sonic2 uit de XBLA terwijl ik die vroeger in een middagje uitspeelde. :P

Enige uitzondering voor mij is Gears, en dan juist met name de multiplayer. De verhaallijn is flinterdun en inderdaad wat saai. Maar online MP vind ik echt te vet :) Niet te snelle hectische actie (ok soms), momenten van "rust" in te lassen door even in cover te duiken; lekkere close-combat en in-your-face actie, en teamplay die niet onbelangrijk is. Dus een paar vast maats in je team helpt echt.
Soms ben ik het ook beu, maar na een tijdje steek ik toch Gears er weer 's in. Het blijft gewoon leuk.

Daarom staat Gears 2 met stip op 1 op mijn must-have nieuwe game lijst. Maar er komen zeker ook meer RPG's in huis gezien de E3 line-up (FF13, Tales of Vesperia).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee