'Bigger, Better and More Bad Ass'
Cliffy B., de lead game designer van Gears of War en Gears of War 2, is nooit te beroerd om ongenuanceerde uitspraken te doen. Sinds ontwikkelaar Epic eerder dit jaar Gears of War 2 onthulde, predikt hij het Gears of War 2-evangelie middels zijn drie peilers: 'Bigger, Better, More Bad Ass!'

Overigens wil Cliff geen Cliffy B. meer worden genoemd. Deze nickname, die hij jarenlang gebruikte, heeft volgens hem inmiddels afgedaan. We spreken op zijn verzoek dus weer gewoon over Cliff Bleszinski. De reden voor zijn naamsverandering? De game designer is naar eigen zeggen volwassen geworden, en daar past de naam van een lid van een jongensband niet bij. Gelukkig blijft hij desondanks toch nog een beetje een kind, want zijn voorliefde voor ultragewelddadige schietspellen borrelt onverminderd door zijn aderen.
De vraag is natuurlijk of Gears of War 2, de woorden van Bleszinski volgend, inderdaad groter, beter en, eh... gruwelijker dan ooit wordt. Het spel biedt in ieder geval meer gameplaytijd, zowel in singleplay als in multiplay. Grafisch ziet er spel er inderdaad mooier en gedetailleerder uit en de gameplay voelt overweldigender en aangenaam grotesker dan die van zijn voorganger.

Een Brumak voor ontbijt
Als "More Bad Ass" staat voor bloederiger en gewelddadiger, dan heeft Bleszinski in ieder geval gelijk. Want je kunt in de rol van Marcus Fenix ongenadig huis houden in Gears of War 2.

Zo is het doormidden zagen van Locust bijkans tot kunst verheven, maar je kunt je kettingzaag-op-gun nu ook in de achterkant van je tegenstander steken. Een andere nieuwe feature, die online zeker hoge ogen gaat gooien, is het vastgrijpen van je tegenstander en deze gebruiken als levend schild. Je tegenstander op deze manier inzetten als pantser geeft behoorlijk wat voordeel, omdat je zo een trits kogels opvangt en sneller naar de vijand loopt - uiteraard met de bedoeling die vervolgens een lading munitie door zijn bast te jagen. Je kunt op je vingers natellen dat spelers tijdens online multiplayer sessies elkaar voortdurend als schild zullen gebruiken. Deze feature vernedert nog meer dan de foot stomp uit het originele spel. Overigens zal deze brute trapbeweging ook in Gears of War 2 zitten. Gelukkig maar.

Ook nieuw is de mogelijkheid om een echt schild te gebruiken, als draagbaar coversysteem. Je kunt het schild gebruiken terwijl je gehurkt loopt, maar Marcus kan het schild ook neerzetten en vanuit zijn dekking vijanden op de korrel nemen. Een aardige evolutie van het zeer geslaagde coversysteem uit het origineel.

In alles is Gears of War 2 heftiger, grootser en - letterlijk - adembenemender. Werd het origineel nog aangeduid als een 'pop & stop shooter' waarin je de tijd nam om je te beraden over de volgende golf aan vijanden, in deel 2 krijgt de speler een soort explosieve achtbaanrit voorgeschoteld. Het doet denken aan de hectiek van Call of Duty 4 en weet die zelfs te overtreffen. De gebieden waarin de gevechten plaatsvinden zijn veel weidser en geven je het gevoel onderdeel te zijn van enorme veldslagen. De gigantische machines waarop je rijdt worden vanuit de lucht aangevallen door Locust-troepen en vanaf de grond door denderende Brumak-monsters. Je zult met grote regelmaat met deze groep worden geconfronteerd. De grootste, meest angstaanjagende wezens uit het origineel zijn reguliere vijanden in deel 2. En dan te bedenken dat er eindbazen worden beloofd die vele malen groter zijn.

Er gebeurt van alles en nog wat in je omgeving. Kranen zakken in elkaar, beesten kruipen uit de grond en luchtvoertuigen storten neer. In GoW 2 maken de Locust enorme tunnels waar complete steden in kunnen verdwijnen. Het lijkt Fenix en zijn mannen een slim idee om via diezelfde kraters de Locust bij de wortels aan te pakken, waardoor de grond soms letterlijk onder je voeten verdwijnt. Bij dit alles word je vanuit alle richtingen onder vuur genomen. Na ieder level moet je even naar adem happen om verder te kunnen.
Monsterlijke multiplayer
Uiteraard kun je Gears of War 2 in co-op spelen. De fans die op een traditionele vier speler co-opmodus hopen worden waarschijnlijk teleurgesteld, het zal dus bij twee spelers blijven. Deze modus zal een variabele moeilijkheidsgraad krijgen. Zo kan de ene speler bijvoorbeeld op casual spelen, terwijl zijn maatje zich op 'hard' een weg door de Locust-legers schiet.

Op de E3 werd wel een nieuw type co-op onthuld: een speltype voor vijf spelers waarbij je coöperatief golven aan inkomende vijanden moet uitschakelen. Dit is een behoorlijk intens extraatje, waarbij samenwerking en goed positioneren een must is. De eerste golf Locust is nog wel te doen, maar al snel komen de vijanden van links en rechts, terwijl ook kleinere, creepy gifmonsters op je af komen. Later komen daar nog eens Locust met sluipschuttergeweren en lange-afstandsraketten bij.

De reguliere multiplay-modes voelen ook anders aan dan die uit het origineel, omdat de strijd nu tussen tien man gaat (vijf tegen vijf). Als er minder spelers zijn, kunnen ontbrekende posities worden ingenomen door bots. De maps zijn groter van opzet dan in de eerste GoW en nieuwe wapens geven de gameplay een verse injectie. De mogelijkheid om met twee man tegelijk een andere speler te 'kettingzagen' zal ongetwijfeld uitgroeien tot een nieuwe online bloedsport, maar ook de kakelverse vlammenwerper, genaamd Scorcher, zal hoge ogen gooien. Neem daarbij nieuwe speltypen als Meatflag - waarbij je, in plaats van de vijandelijke vlag te stelen, een persoon mee naar je basis moet slepen - en Wingman - waarbij je moet zorgen dat je sidekick in leven blijft, en je voelt al dat het vanaf begin november aangenaam druk gaat worden op Xbox Live.
Voorlopige conclusie