De door ons geteste Ultrasparc T2-server gebruikte in rust 288W en onder belasting 330W. Dat is ongeveer honderd watt meer dan de T1-machine die twee jaar geleden op de testbank lag, maar een verzachtende omstandigheid is dat de T2-server dubbel zoveel geheugen had en relatief warme fb-dimms gebruikt in plaats van standaard ddr2-geheugens.
Een directe vergelijking is dus moeilijk te maken, maar de Ultrasparc T2 heeft in ieder geval meer stroom nodig dan zijn voorganger. Is het niet puur vanwege het hogere tdp, danwel vanwege de fb-dimms. Toch loopt het verbruik zeker niet de spuigaten uit: het is nog steeds vergelijkbaar met dat van een machine met twee x86-chips, wat gezien de prestaties in sommige tests een verre van slechte verhouding oplevert.

Prestaties
De Ultrasparc T2 is duidelijk geslaagd in zijn doelstelling om de prestaties van zijn voorganger te verdubbelen. Niet door alleen het aantal threads nog een keer op te schroeven, maar ook door de core krachtiger en flexibeler te maken. Benchmarks waar Sun de T1-processor niet eens aan mee wilde laten doen worden nu gewonnen door de T2, wat zonder meer een knappe prestatie is. Opmerkelijk is dat de rek er bij 64 threads nog niet uit is. Koppel twee processors aan elkaar en sommige benchmarks laten nog eens ruim 90% hogere scores zien. Nog opvallender is dat ze dit doen zonder extra geheugenbandbreedte.
Toch heeft het concept van Niagara nog steeds valkuilen. Een belangrijke benchmark waar Sun vooralsnog niet aan mee doet is de databasetest TPC-C. Ook in onze eigen databasetest is de T2 nog niet overtuigend: hij presteert weliswaar een stuk beter dan zijn voorganger, maar nog steeds onder het niveau van de Xeon in Mysql en vér daaronder in Postgresql.
De belangrijkste valkuil is dat de hele mooie prestaties die Sun neerzet alleen behaald kunnen worden als alle threads ook daadwerkelijk benut worden. Dat vereist goed schaalbare software, veel gelijktijdige gebruikers en in sommige gevallen ook een riante hoeveelheid ondersteunende hardware, zoals geheugen en harde schijven.
Net als moderne x86-chips ondersteunt de Ultrasparc T2 hardwarematige virtualisatie, wat het makkelijker maakt om het maximale uit de machine te slepen. Als webserver zal de chip waarschijnlijk nog steeds het makkelijkst effectief ingezet kunnen worden, maar voor andere applicaties zullen de resultaten wisselend zijn, zeker in kleinere bedrijven waar een dergelijke machine niet met tientallen dingen tegelijk bezig is.
Conclusie
De Ultrasparc T1 was een product dat zijn tijd wellicht iets te ver vooruit was. Daarbij kwam dat het een eerste generatie ontwerp was, waar altijd nog wel een aantal zwakke punten in opduiken. De tweede generatie strijkt een hoop van die kreukels recht en biedt daarnaast dubbele prestaties per socket, plus de mogelijkheid om er twee in een machine te gebruiken voor nog meer rekenkracht. Veel meer valt er niet te verwachten van een opvolger.
Hoewel de filosofie van 'heel veel threads op een chip' ondertussen al wat breder aan lijkt te slaan en de software zich er langzaam maar zeker op toespitst, is de Ultrasparc T2 nog zeker geen all-rounder. Sowieso blijft het een Sparc-architectuur waardoor Windows draaien uit den boze is. Kennis op het gebied van Linux of Solaris, of op zijn minst de bereidheid om die op te doen, is dus een eerste vereiste voor degenen die interesse hebben. De relatieve prestaties ten opzichte van een Xeon of Opteron kunnen daarnaast ver uiteenlopen afhankelijk van het soort en de hoeveelheid belasting. Wie interesse heeft in de aankoop van een T2-machine doet er dus goed aan om een (gratis) proefperiode aan te vragen, want een eenduidig advies valt simpelweg niet te geven.
Dankwoord
Dit artikel is mede tot stand gekomen met hulp van Arjen van der Meijden en Hylke Witjens van Tweakers.net. Verder gaat onze dank uit naar Sun Nederland, Robert van Maasdijk en Bart Muijzer voor het beschikbaar stellen van de hardware en in het bijzonder naar Hans Nijbacker, die een paar dagen bij ons op locatie heeft gezeten om het maximale uit Mysql te slepen.
Eerdere artikelen in deze serie
5-3-2007: 8-voudige AMD Opteron 2,6GHz
12-12-2006: Intel Xeon 'Clovertown' 2,66GHz
13-11-2006: Intel Xeon 'Woodcrest' 3,0GHz (Apollo 5)
4-9-2006: Intel Xeon 'Woodcrest' 2,66GHz
30-7-2006: AMD Opteron Socket F 2,4GHz
27-7-2006: Sun UltraSparc T1 vs. AMD Opteron
19-4-2006: Xeon vs. Opteron, single- en dualcore