Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Tomas Hochstenbach

Laptop Best Buy Guide XL

De beste laptops voor school en studie

Budgetlaptop tot 500 euro

Wie de Laptop Best Buy Guide vaker leest, weet dat de categorie tot vijfhonderd euro een lastige is. We vinden namelijk dat een laptop op zijn minst een ips-scherm met full hd-resolutie moet hebben, voorzien moet zijn van een Core i3- of recente Ryzen 3-processor en liefst ook een stevige behuizing heeft. Al die eigenschappen combineren lukt niet binnen dit budget en daarom hebben we in deze categorie twee interessante laptops geselecteerd. Bij de eerste, de HP 14s-dq2500nd, ligt de nadruk op de hardware, dankzij de Intel-processor van de laatste generatie, 8GB geheugen en een 256GB grote ssd. Nummer twee is de Acer Swift 3 SF314-57-309E. Deze laptop onderscheidt zich door de stevige, gedeeltelijk metalen behuizing en prima accuduur.

HP 14s (links) en Acer Swift 3

Acer Swift 3 SF314-57-309E HP 14s-dq2500nd
Cpu Intel Core i3-1005G1 Intel Core i3-1115G4
Werkgeheugen 4GB 8GB
Ssd 512GB 256GB
Draadlozenetwerkkaart Intel(R) Wi-Fi 6 AX201 160MHz Realtek 8821CE Wireless Lan 802.11ac
Scherm 14", 1920x1080, ips 14", 1920x1080, ips
Prijs Onbekend Onbekend

De Acer Swift 3 voelt zoals gezegd het stevigst aan van de twee. De behuizing is grotendeels van metaal gemaakt, alleen de onderkant en de rand om het scherm zijn kunststof. De schermranden zijn wat smaller dan bij de HP en de behuizing oogt wat dunner. De Acer heeft ook een vingerafdrukscanner aan boord en die ontbreekt bij de HP. De Acer weegt daarnaast iets minder, namelijk 1190 gram, terwijl de HP de weegschaal naar 1380 gram laat uitslaan. Als je de Swift 3 vasthoudt, voelt het aan alsof je met een ultrabook van pakweg 800 euro in handen staat en niet met een goedkopere laptop van 500 euro.

Dat gevoel geeft de HP je wel. De behuizing van deze laptop is volledig van kunststof gemaakt en dat materiaal geeft geen 'premium' indruk. Je kunt de behuizing tussen touchpad en spatiebalk bijvoorbeeld makkelijk een stukje indrukken en ook als de laptop is dichtgeklapt, kun je de achterkant van het scherm onder druk in laten veren. Dat is allemaal geen ramp en als je netjes met de je laptop omgaat zal hij ongetwijfeld net zo lang mee gaan als de Acer, maar wat mist bij de HP is het 'gevoel' van een luxere laptop.

Als je nu zegt dat je met dat luxe 'gevoel' niks opschiet, is dat gevoel makkelijk concreet te krijgen op het moment dat je daadwerkelijk op de laptops gaat werken. Het toetsenbord van de Acer is bijvoorbeeld voorzien van achtergrondverlichting - uitzonderlijk in deze prijsklasse - terwijl dat van de HP dat niet heeft. Bovendien hebben de toetsjes van de HP een slappe aanslag, terwijl je bij de Acer de toetsen duidelijker over hun weerstand heen duwt om een aanslag te maken. Nog zoiets: de touchpad van de HP voelt goedkoop aan doordat hij niet helemaal stevig in de behuizing ligt. Als je erop drukt, voel je het oppervlak eerst een stukje door het luchtledige gaan en daarna voel je pas de weerstand van de knop die zich onder de touchpad bevindt. Dat is bij de Swift 3 niet het geval; op het moment dat je op de touchpad drukt, druk je de knop eronder ook in, zoals je mag verwachten.

Iets anders waaruit je kunt opmaken dat de Acer de luxere laptop van de twee is, zie je bij de aansluitingen. Beide laptops zijn van twee USB-A-aansluitingen voorzien en ook van HDMI 2.0, maar de Acer heeft ook een USB-C-aansluiting met Thunderbolt-ondersteuning, waarmee je de laptop ook kunt opladen. De HP 14s heeft ook USB-C, maar daar kun je alleen USB-apparaten op aansluiten, dus geen beeldschermen, en je kunt de laptop ook niet opladen via die poort.

Benchmarks

De Acer Swift 3 zit dus het beste in elkaar, terwijl de HP wat goedkoper aanvoelt. Die laatstgenoemde laptop heeft echter wel de beste hardware aan boord. Hij is voorzien van een Core i3-processor van de Tiger Lake-generatie. Verder is er 8GB ram aanwezig en dat zou je eventueel nog kunnen uitbreiden, want er is een leeg SO-DIMM-slot. De Acer heeft ook een i3-processor aan boord, maar dat is er een van de vorige generatie. Het werkgeheugen bedraagt slechts 4GB en is niet uit te breiden. Die 4GB is genoeg voor gebruikers die geen al te hoge eisen stellen, maar voor wat zwaarder gebruik zul je al snel tegen de grenzen aan lopen.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 20 - Multi
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
HP 15s-eq2545nd Ryzen 3 5300U Rad. RX Vega 6
1.811
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
1.452
Acer Aspire 5 A515-56-31JK Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
1.267
HP 14s-dq2500nd Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
1.122
Acer Swift 3 SF314-57-309E Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
884
Medion Akoya E15301 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
870
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
856
Cinebench 20 - Single
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A515-56-31JK Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
509
HP 14s-dq2500nd Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
508
HP 15s-eq2545nd Ryzen 3 5300U Rad. RX Vega 6
441
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
409
Acer Swift 3 SF314-57-309E Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
404
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
349
Medion Akoya E15301 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
313
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
HP 15s-eq2545nd Ryzen 3 5300U Rad. RX Vega 6
10.126
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
9.038
HP 14s-dq2500nd Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
8.423
Acer Aspire 5 A515-56-31JK Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
6.574
Acer Swift 3 SF314-57-309E Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
5.951
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
5.295
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
HP 15s-eq2545nd Ryzen 3 5300U Rad. RX Vega 6
11.160
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
10.895
HP 14s-dq2500nd Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
9.984
Acer Aspire 5 A515-56-31JK Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
7.111
Acer Swift 3 SF314-57-309E Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
6.667
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
5.927
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
HP 15s-eq2545nd Ryzen 3 5300U Rad. RX Vega 6
6.640
Acer Aspire 5 A515-56-31JK Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
4.606
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
4.598
HP 14s-dq2500nd Ci3-1115G4 Intel UHD Graphics Xe G4 48EUs
4.467
Acer Swift 3 SF314-57-309E Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
3.700
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
3.302

Behalve minder werkgeheugen heeft de Acer dus ook de langzamere processor van de twee en dat verschil komt tot uiting in Cinebench. Daarin scoort de nieuwe processor in de HP vooral goed op de single-test waarbij een core wordt belast. Ook op grafisch gebied is de Intel Xe-gpu sneller dan de UHD-graphics-gpu die in de Acer steekt. De vlotste processors in de prijscategorie tot vijfhonderd euro zijn overigens afkomstig van AMD. Dat komt doordat de Ryzen 3500U en 5300U van vier cores zijn voorzien, in tegenstelling tot de twee cores waar de de Intels over beschikken. Bij het samenstellen van deze BBG waren er echter geen laptops met AMD-processor te krijgen die binnen het budget vallen en aan onze eisen voldoen. De HP 15s in bovenstaande grafiek heeft bijvoorbeeld een nieuwe AMD-processor, maar een teleurstellend slecht scherm en is daarom geen aanrader. Vandaar dat we op deze twee Intel-laptops uitkwamen, waarvan de HP duidelijk de vlotste is.

Beeldscherm en accuduur

De Acer en HP hebben allebei een 14"-scherm, wat een slagje kleiner is dan het standaard 15"-paneel. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels en in beide gevallen gaat het om een ips-paneel, dat betere kijkhoeken biedt dan TN. Beide laptops zijn voorzien van een mat paneel en dat heeft wat ons betreft de voorkeur boven een glanzend scherm dat voor scherpe reflecties zorgt.

  • Accutest Browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 (score)
  • Helderheid wit
  • Contrast
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-53-3970
10u21m
Acer Swift 3 SF314-57-309E
10u11m
HP 14s-dq2500nd
8u26m
HP 15s-eq2545nd
8u2m
Acer Aspire 5 A515-56-31JK
7u52m
Medion Akoya E15301
7u6m
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05
5u44m
PCMark 8 creative conv.
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift 3 SF314-57-309E
4u31m
HP 15s-eq2545nd
4u30m
Acer Aspire 5 A515-56-31JK
4u14m
Acer Aspire 5 A514-53-3970
3u46m
HP 14s-dq2500nd
3u12m
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05
2u40m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop in punten (hoger is beter)
HP 14s-dq2500nd
3.559,00
HP 15s-eq2545nd
3.354,00
Acer Aspire 5 A515-56-31JK
2.946,00
Acer Swift 3 SF314-57-309E
2.911,00
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05
2.821,00
Acer Aspire 5 A514-53-3970
2.732,00
Helderheid wit
Laptop Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05
293
HP 14s-dq2500nd
282
Medion Akoya E15301
272
Acer Swift 3 SF314-57-309E
257
HP 15s-eq2545nd
246
Acer Aspire 5 A515-56-31JK
236
Acer Aspire 5 A514-53-3970
219
Contrast
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP 14s-dq2500nd
1407:1
Acer Aspire 5 A515-56-31JK
1385:1
Medion Akoya E15301
1302:1
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05
1171:1
Acer Swift 3 SF314-57-309E
1168:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970
1095:1
HP 15s-eq2545nd
432:1

We hebben op beide schermen onze metingen verricht en naar het resultaat konden we op voorhand raden; dat is niet fantastisch. Beide panelen geven ongeveer zestig procent van de volledig sRGB-gamut weer en kunnen de meest verzadigde kleuren dus niet laten zien. De helderheid is met ongeveer 270cd/m² niet slecht voor een laptop uit deze prijsklasse, maar het kan beter. Dat klinkt allemaal niet zo rooskleurig, maar het is het beste dat je kunt krijgen binnen dit budget. Laptops met TN-panelen, zoals de HP 15s-eq2545nd, hebben over het algemeen een nog wat lagere helderheid en vooral een lager contrast.

Wat beeldkwaliteit betreft ontlopen de laptops elkaar dus niet zoveel, maar dat geldt niet voor de accuduur. Daarbij wint de Swift 3, dankzij zijn grotere accu van 50Wh. De HP moet het met 41Wh doen en dat levert in onze browsetest een niet onverdienstelijke accuduur van ongeveer achtenhalf uur op. De Acer gaat daar echter ruimschoots overheen en laat tien uur noteren. Dat gebeurt ook wanneer we de belasting opvoeren met behulp van PCMark 8, want ook in die accutest trekt de Acer aan het langste eind. We vinden die lange accuduur in deze prijsklasse geen vereiste - het is meer wat voor de thin&light-categorie - maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Conclusie

Koop je een laptop van vijfhonderd euro, dan zul je compromissen moeten sluiten. Een snelle processor, goed scherm en stevige behuizing is geen combinatie die voor dit bedrag makkelijk is te vinden en daarom komen we in deze Best Buy Guide op twee aanraders uit.

Om te beginnen is dat de Acer Swift 3, die eruitziet als een laptop die eigenlijk meer dan vijfhonderd euro kost en ook de bijbehorende uitrusting heeft. Toetsenbordverlichting, een vingerafdrukscanner en Thunderbolt-aansluiting komen we in deze prijsklasse niet vaak tegen. De ssd van 512GB is royaal bemeten en dat maakt het de Acer een aantrekkelijk koop, mits je geen hoge eisen aan de processor en het werkgeheugen stelt. De i3-processor van de vorige generatie is niet de snelste en het werkgeheugen van 4GB is krap en helaas niet uit te breiden. Dit is dus een relatief luxe laptop voor tekstverwerken, browsen en het kijken van video's - maar niet te veel tegelijk.

De hardware is juist het aspect dat de HP 14s interessant maakt. De i3-processor van de laatste generatie is vlotter dan zijn voorganger die in de Acer zetelt en bovendien heeft de HP twee keer zoveel werkgeheugen. Dat kan ook nog eens eenvoudig worden uitgebreid en dat maakt de laptop toekomstbestendiger. Aan de andere kant heb je bij de HP wel te maken met een goedkoper aanvoelend chassis en je mist functionaliteit zoals toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner. Als je 500 euro hebt te besteden, is het op dit moment dus nog een kwestie van kiezen.

Alternatieven

HP 15s-eq2720nd
HP 15s-eq2720ndvanaf Onbekend

De HP 15s-eq2720nd heeft een groot nadeel, laten we daar maar mee beginnen, en dat is het scherm. De laptop is voorzien van een TN-paneel met slechte kijkhoeken en een matig contrast. De rest van de hardware is wel aantrekkelijk voor een laptop van 500 euro. Er zit een AMD-processor met zes cores in, een Ryzen 5 5500U, 8GB ram en een ssd van 256GB. Dat maakt de laptop vooral interessant voor gebruikers die geen eisen stellen aan de beeldkwaliteit, maar wel snelle hardware voor hun geld wensen. De genoemde uitvoering is slechts bij een enkele webshop te krijgen, maar HP verkoopt meer 15s-eq-modellen die allemaal op de AMD Ryzen 5000-chips zijn gebaseerd.

Score: 4(1 reviews)
linkHP 15s-eq (Pricewatch)
Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 (82KU00MYMH)

Deze IdeaPad 3 van Lenovo hebben we niet getest, maar is sinds kort verkrijgbaar en biedt een Ryzen 3-processor met vier cores, een 5300U, 4GB ram en een ssd van 128GB. Het werkgeheugen en de ssd zijn krap bemeten, maar kunnen worden uitgebreid. Bovendien is de laptop voorzien van een full hd ips-scherm. Er is bezuinigd op de wifi-chip, die maximaal 802.11ac ondersteunt, en op de HDMI-aansluiting die geen 4k60 kan weergeven. Onze ervaring is dat de IdeaPad 3-behuizingen ook niet het stevigst aanvoelen, maar aan de andere kant biedt deze laptop wel veel hardware voor je geld.

Score: 0(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True