Mijn onbewuste veronderstelling voordat de cijfers kwamen, was de volgende: de prijs van 5G-telefoons daalt gemiddeld totdat er een klein maar zichtbaar verschil is met 4G-modellen. Immers, het implementeren van 5G kost geld door de duurdere modems en de integratie van meer antennes, om maar te zwijgen van eventuele licenties voor het gebruik van de techniek. Die veronderstelling bleek compleet onjuist, want na de publicatie van het artikel in augustus vorig jaar is er iets raars gebeurd met de gemiddelde prijs van 5G-telefoons; hij verdubbelde weer.
Hoe kan dat, vraag je je af? Het is een seizoenseffect in de smartphonemarkt. In september en oktober verschenen er ineens veel high-end telefoons en allemaal met 5G. Dat heeft een effect op het gemiddelde. Bovendien kwamen er veel minder midrangemodellen uit, niet alleen met 5G, maar ook met 4G. Als je even nadenkt, kun je vermoedelijk ook een aantal modellen noemen die toen uitkwamen. Alle iPhone 12-modellen natuurlijk, die hebben allemaal 5G, van de mini van 809 euro tot de Pro Max van meer dan 1200 euro. Maar er waren er meer; de Galaxy Z Fold 2 van Samsung van 2000 euro kwam uit en de Z Flip 5G van 1500 euro verscheen ook in de Pricewatch.
Het hoge gemiddelde bleef de hele winter en begon pas te dalen in de lente. In de winter kwamen nog telefoons als de Xiaomi Mi 11 en Samsung Galaxy S21-serie uit. In die periode waren ook 4G-telefoons gemiddeld weer wat duurder. Nu is het seizoen voor goedkopere modellen weer aangebroken.
Dat is de prijs, maar hoe zit het met het aantal nieuwe 5G-telefoons? Na een vliegende start vorig jaar zakte dat kortstondig, maar over het algemeen is tegen de helft van de nieuwe telefoons in de Pricewatch voorzien van 5G. Het is zeker nog niet de dominante netwerktechniek, maar er is al wel een ruime selectie.
In de levenscyclus van 4G gebeurde er ook zoiets. Na een snelle stijging in het begin, gebeurde er rond 2014 eigenlijk vrij weinig. Pas het jaar erna begon het aantal modellen met 4G weer flink toe te nemen en toen steeg het aantal modellen met 4G binnen een jaar van ongeveer veertig naar tachtig procent. Je kunt dat zien aan bijvoorbeeld de naamgeving. In het begin zetten fabrikanten nog 4G of 5G in de naam, maar als het normaler wordt, valt dat weg. Nu is het toevoegen van 5G nog niet normaal; het is de Samsung Galaxy S21 5G, hoewel er geen 4G-versie verkrijgbaar is. Lenovo is al aan het overgaan. Vorig jaar kwam nog de Moto G 5G uit, maar de Moto G50 heeft 5G zonder dat het in de naam staat.
Als je kijkt in absolute aantallen en cumulatief, dan valt ook op dat het aantal telefoons met 5G achterloopt op het aantal modellen dat na de komst van 4G verscheen. We telden tot eind juni in totaal 203 verschillende smartphones met 5G. Meer dan genoeg keuze dus, maar wel minder dan de 280 modellen met 4G die in de eerste anderhalf jaar verschenen.