Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad Pro 2021 Review

Belachelijk snelle tablet nog belachelijker

Conclusie

Het aan- of afraden van de iPad Pro 2021 12,9" hangt erg af van je gebruiksscenario's. Dat is jammer, want we hadden liever gezegd dat we hem in alle gevallen konden aanraden, maar dat in sommige gevallen een MacBook nog steeds handiger is. De iPad Pro is nog steeds op het niveau dat we in de meeste gevallen een MacBook aanraden en in slechts sommige gevallen een iPad Pro met toetsenbord als vervanger. Natuurlijk, als je genoeg geld hebt, kun je hem er gewoon naast aanschaffen en het lijkt erop dat Apple daar nog steeds een beetje op aanstuurt.

De reden is nog steeds de software. IPadOS, ook versie 15, is nog altijd bij lange na niet zo handig als macOS. Er moet, zoals je in deze review hebt kunnen lezen, nog steeds aardig wat gebeuren voordat de meesten hun MacBook aan de wilgen kunnen hangen. We zullen ons hier beperken tot de redenen om wél een iPad Pro te overwegen. Zo'n reden kan zijn dat je een aanraakscherm belangrijk vindt en in het verlengde daarvan dat de Apple Pencil voor jou handig is. Dat scherm is bovendien superieur aan dat van welke MacBook dan ook. Het miniledscherm heeft ons overtuigd, vooral bij hdr-content, ondanks de blooming die in specifieke situaties optreedt.

Ook de luidsprekers zijn beter dan die van de meeste MacBooks en laptops, en de microfoons hebben ons eveneens overtuigd. Bovendien kun je een iPad Pro met 5G-ondersteuning aanschaffen, waardoor je niet afhankelijk bent van tethering of wifi. Dan zijn er nog de dubbele camera met lidarscanner achterop, en de frontcamera met Center Stage en Face ID. Ook kun je de iPad natuurlijk loshalen van zijn toetsenbordstandaard om hem enkel als tablet te gebruiken. Een iPad Pro met Magic Keyboard, zeker als je de Apple Pencil erbij optelt, is in principe duurder dan een MacBook, maar heeft meer pluspunten wat hardware en functies betreft. Daarmee is het eigenlijk een onmogelijke keuze. Als je het beste van Apple wilt, maar net als wij iPadOS niet altijd handig vindt, zou je dus eigenlijk voor beide moeten gaan.

Los daarvan is de iPad Pro 2021 12,9" een flinke stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Deze belachelijk krachtige tablet is dankzij de M1-soc veel sneller, heeft een enorme schermupgrade gekregen, en heeft ondersteuning voor Thunderbolt 3 en USB 4. Center Stage is daarbij een mooie toevoeging. Daarmee komt de iPad Pro nog een paar stapjes dichter bij de ideale tablet. We zullen hem dan ook missen als we hem weer in de grote kast met smartphones en tablets op Tweakers HQ hebben gelegd. De iPad Pro 2021 12,9" krijgt een Ultimate-award, omdat het wat ons betreft de beste tablet is die je momenteel kunt krijgen, ook al is hij behoorlijk aan de prijs.

Pluspunten

 • Mooi nieuw miniledscherm
 • Snelle M1-soc
 • Ondersteunt Thunderbolt 3 en USB 4
 • Vier goede luidsprekers en vijf goede mics
 • Groot aanbod van tabletapps

Minpunten

 • Frontcamera nog steeds naast beeldscherm in landschapsmodus
 • Korte laadkabel
 • IPadOS is niet voor iedereen
 • Erg prijzig, ook de accessoires
Tweakers zegt: Ultimate
 • iPad Pro (2021) 128GB
 • iPad Pro (2021) 256GB
 • iPad Pro (2021) 512GB
 • iPad Pro (2021) 1TB
 • iPad Pro (2021) 2TB

Reacties (471)

471
445
173
11
0
169
Wijzig sortering
Ik vind dat Tweakers (en nogal wat reacties) hier de fout in gaan door steeds maar te blijven stellen dat een iPad een vervanger voor een laptop moet zijn/worden, onder andere door zinnen als "dat in sommige gevallen een MacBook nog steeds handiger is" of de wens van sommigen om MacOS op een iPad te kunnen draaien (want, ooooeh, er zit wel een M1 chip in).

Tablets en laptops zijn andere apparaten. Ze hebben andere use cases en de ene is geen vervanger van de andere. Zeker, met een (Magic) keyboard erbij schuift een iPad weer een stukje richting laptop/MacBook, maar voor veel productiviteitstaken en ultieme flexibiliteit is die laptop toch handiger. En andersom, voor veel taken (een beetje browsen, lezen, tekenen op het scherm, filmpje kijken, etc) is een iPad weer veel fijner.

2 verschillende apparaten dus. In een review de nadruk leggen op dat apparaat A nog steeds geen vervanger is van apparaat B voegt weinig toe. Alsof je in een review van een MacBook verzucht dat het nog steeeeeeds geen waardige vervanger van een iPad pro is omdat je het toetsenbord er niet af kan trekken.
Hier sla je de spijker op zijn kop. Mijn vriendin heeft de nieuwste iPad Air en doet daar eigenlijk alles op behalve studie-gerelateerde zaken. Voor veel mensen kan een tablet best een laptop vervangen, als je eigenlijk alleen media consumeert, een mailtje tikt of aan het browsen bent. Met een toetsenbordje wordt het nog net wat productiever, maar het blijft een tablet. In het geval van de iPad Pro een krachtige tablet die ook geschikt is voor wat meer niche professioneel gebruik in de creatieve sector, of gewoon voor de huis- tuin- en keukenconsument die alle extra's die de Pro biedt wel gaaf vind, want je kan er eigenlijk weinig meer mee dan met een reguliere iPad of iPad air, het is alleen mooier en sneller.

Een laptop is het echter niet en gaat het ook niet zijn zolang er geen volwaardig OS op draait, heel simpel. Dat veel mensen een laptop gebruiken maar evengoed met een iPad (pro) uit de voeten zouden kunnen betekent niet dat een iPad een vervanger is voor een laptop.
Windows 365 draait er op. ;)
Want office 365 == volwaardig OS?

Kan ik op een iPad C++ programmeren met een door mij (of eigenlijk mijn werk) gekozen compiler? Nee.
Kan ik hem inzetten als Jenkins slave? Nee.
Kunnen mijn ouders ermee inloggen op de remote omgeving om thuis te werken? Ook nee.
Kan ik er een game server op hosten? Goh, wat jammer, alweer nee.
Kan ik er een verkapt nasje van maken omdat ik hem nergens anders meer voor gebruik 10 jaar later? Nee.

Ik heb nog wel meer usecases voor een "volwaardig OS" waar de ipad me niet bij kan helpen. Totdat volwaardig MacOS erop draait is het nog steeds ondergeschikt aan een laptop en voor een andere doelgroep.

Niks tegen de iPad. Zeker het instap ding van 350 euro is een fantastische toevoeging aan de woonkamer voor allerlei taakjes waar een pc overkill voor is, maar in "volwaardig OS" en veelzijdigheid verliezen ze het nog van een raspberry pi. Niet zo gek, dat is het hele idee ook

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2021 11:29]

Windows 365 is de nieuwe clouddienst van Microsoft waarin je Windows (dus niet Office) vanaf hun datacenters draait. Zie het als een soort Citrix idee.
Ik hoor nog steeds always connected. Leuk idee, begrijp me niet verkeerd. Maar een thin client noem ik nog steeds niet volwaardig.

Ik zie mezelf al die taken die ik net opnoemde ook niet op een cloud based OS ding draaien. Dus daarmee ben ik geen enkele stap verder.

Dus leuk hoor, dat er Windows 365 op kan draaien, maar als ik in de pricewatch kijk kan ik zo, zo veel betere laptops krijgen voor dit geld.
Nog liever een macbook air dan. Ben ik minder voor kwijt en hij kan meer.
Maar voor 1500 euro voor 512GB koop ik liever een thinkpad.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2021 16:34]

Ja voor mij hetzelfde. En alhoewel ik moet toegeven dat ik nog niet weet hoe soepel de Windows365 ervaring is, vind ik een supersnel lokaal systeem toch wel erg prettig. Maar goed, dat kan ook naast een iPad natuurlijk :)
Ja maar ik vind de iPad Pro een beetje duur als apparaat "erbij." Als ik er dan toch weinig werk gerelateerds mee doe, neem ik de base model wel
Dan blijf je toch gewoon lekker bij een windows apparaat, in plaats van hier dingen te verkondigen die al jaren bekend zijn. Geniet van je windows apparaat
Ik gebruik al een heel aantal jaar een barebones windows installatie voor gaming naast linux :) maar bedankt
Remote werken kan prim. Bluetooth-muis + BT keyboard eraan, MS RDP erop en gaan met die banaan.
MS RDP gebruikt exact geen van mijn ouders. Sterker nog, ze hebben allebei een authenticator waar de ipad geen support voor heeft.

RDP support betekent niet dat je device gelijk support heeft voor de thuiswerk omgeving of vpn die je werk gebruikt. Voor de vpn die ik zelf gebruik is helemaal niks anders dan een windows client. Geen web geen app niks
Het ging om in te loggen op een remote werkomgeving … dan is RDP de de facto standaard.
Ja bij mkb bedrijfjes die alleen gedwongen thuis werken en dat hebben opgelost door de werknemers hun pc op werk direct te laten overnemen.
Remote Desktop servers draaien ook RDP…… niet alleen PC’s die rechtstreeks overgenomen worden.

Je wil er toch op z’n minst een RD-gateway en 2FA agents tussen hebben zitten me dunkt.
Jawel hoor. Je kan zelfs je iPad overnemen. Maar Teamviewer is ruk voor remote werkplekken. Elke Windows PC kun je RDP op aanzetten. Althans… professionele Windows versies wel, Home heb ik geen idee van.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2021 20:00]

Ik vind dat Tweakers (en nogal wat reacties) hier de fout in gaan door steeds maar te blijven stellen dat een iPad een vervanger voor een laptop moet zijn/worden, onder andere door zinnen als "dat in sommige gevallen een MacBook nog steeds handiger is" of de wens van sommigen om MacOS op een iPad te kunnen draaien (want, ooooeh, er zit wel een M1 chip in).
Waarom is het zo verkeerd om mijn laptop en tablet graag te willen vervangen voor 1 device dat de functie van beiden kan overnemen? Technisch gezien kan de iPad Pro dat tegenwoordig prima op zich nemen, het is slechts de software (iPadOS) dat hier de grootste beperking heeft.
Ik wil graag kunnen tekenen op mijn iPad, en hem snel in mijn tas stoppen zodat ik mobiel ben.
Maar ik wil ook graag aan tafel of buro (al dan niet thuis) een ide kunnen openen, en (iOS/iPadOS) software ontwikkelen. Ook wil ik er graag 1 of 2 externe schermen aan kunnen koppelen op mijn vaste werkplek, en daar dan doorwerken, waarom zou ik daar een laptop voor moeten kopen?
Vaak kijk ik jaloers naar de Microsoft Surface producten, waar dat soort onderscheid niet gemaakt lijkt te worden, en je gewoon je ding kunt doen. Helaas kun je daar echter ook geen iOS/iPadOS apps op ontwikkelen.
Daar is niks verkeerds aan natuurlijk. Iedereen droomt van "One device to rule them all!".
Probleem is alleen dat dit (vooralsnog) niet echt mogelijk is. Niet qua hardware, en niet qua software. Qua hardware wordt een productiviteitsmachine al snel te zwaar voor fijn tablet gebruik en heb je een schermoppervlakte nodig die groter is dan wenselijk voor een tablet. En qua software: iPad OS werkt zo goed voor toch omdat het vanaf het begin af aan (alleen) daarvoor gebouwd is. Een hybride UI maken blijkt aardig lastig zal Microsoft je na het Windows 8 debacle kunnen beamen. En zelfs nu nog, een enkele keer gebruik ik Windows 10 in tablet mode, maar dat blijft wel extreem behelpen.

Dat gezegd hebbende: ik heb veel collega's (veelal managers) met een Surface. In een 100% business omgeving zou ik daar ook eerder voor gaan dan voor een iPad. Om er zelf een te kopen en zowel als tablet als PC te gebruiken: nee, teveel compromissen aan beide kanten.
Het frustrerende is voor mij use case is dat mijn Ipad air 2020 zo dichtbij een volledige laptopvervanger is. Mijn dev werk doen ik op een remote machine, wat prima vanaf de ipad zou kunnen. Het lees en onderzoekswerk gaat fantastisch op de ipad, echt top. Het enige wat voor mij nu echt mist is echte support voor een tweede beeldscherm. Deze zou ik dan op het werk kunnen aansluiten als ik echt aan de slag wil en geen les hoef te geven. Dat zou veel kilo's in de tas schelen.
Probleem is alleen dat dit (vooralsnog) niet echt mogelijk is. Niet qua hardware, en niet qua software. Qua hardware wordt een productiviteitsmachine al snel te zwaar voor fijn tablet gebruik en heb je een schermoppervlakte nodig die groter is dan wenselijk voor een tablet.
Hardware van de 2021 generatie iPad Pro is prima, vele malen sneller dan mijn huidige Macbook Pro. Ok, het scherm is 12.9" en mijn Macbook heeft 15". Daarentegen had mijn vorige Macbook ook maar een 13" scherm. Dat argument gaat dus helemaal niet meer op.
En qua software: iPad OS werkt zo goed voor toch omdat het vanaf het begin af aan (alleen) daarvoor gebouwd is.
Dat zou maar zo kunnen, maar een apparaat neerzetten als "Pro", en als "PC vervanger", geeft toch ook aan dat Apple zelf denkt dat de software dat ook zou moeten kunnen.
Volgens mij zou je al een heel eind zijn als je in desktop mode (toetsenbord en muis/trackpad aangesloten) gewoon macOS zou kunnen runnen. Wellicht niet de meest elegante oplossing, maar je maakt mij niet wijs dat XCode linksom of rechtsom niet kan draaien op een moderne iPad Pro.
Technisch zal dat prima kunnen, UX wise niet. En daarom doen ze het niet.
Waarom zouden ze "niet de meest elegante oplossing" aan gaan bieden? Vind jij dat "des Apples"? Voor productiviteits/laptop achtig werk hebben ze immers al... laptops?

Nogmaals, ze hebben vaak genoeg aangegeven dat een iPad geen laptop gaat worden en andersom (zie de quote van Tim Cook die ik hieronder gezet heb, ze steken zelfs de draak met dat idee omdat het qua usability niet voldoet).

Nou is dat natuurlijk ook deels marketing, achter de schermen en als lange termijnvisie denk ik dat er vast wel naar mogelijkheden gezocht wordt om iPadOS en macOS te mergen, maar totdat daar iets uitgekomen is dat aan beide kanten even bruikbaar is, zijn het 2 verschillende lijnen en productcategorieën, met verschillende use cases. En heeft het mijns inziens geen zin om steeds maar aan te halen dat A nog steeds niet alles van B kan of andersom.
Technisch zal dat prima kunnen, UX wise niet. En daarom doen ze het niet.
Je maakt mij niet wijs dat Xcode niet geport kan worden naar iPadOS.
Ram is er voldoende, Flash is er voldoende, Rekenkracht is er ook voldoende.
UX wise, is het prima mogelijk om een IDE te runnen op iPadOS.
Waarom zouden ze "niet de meest elegante oplossing" aan gaan bieden? Vind jij dat "des Apples"?
Nee, dat klopt, maar het geeft aan dat er prima mogelijkheden zijn, en met een beetje creativiteit (dat is toch wel des Apples?) kun je best ook software engineering mogelijk maken op de iPad Pro.
Voor productiviteits/laptop achtig werk hebben ze immers al... laptops?
De iPad "Pro" is juist in de markt gezet, en wordt ook juist door Apple gemarket als zijnde een apparaat dat "productiviteits" toepassingen aankan, immers "your next computer is not a computer!".
Nogmaals, ze hebben vaak genoeg aangegeven dat een iPad geen laptop is
Dat verwacht ik ook niet, maar wel dat ze hun "Pro" claim waarmaken, en daar hoort voor mij bij dat ik als professional software engineer, een iPad app kan ontwikkelen, debuggen en runnen zonder tussenkomst van een mac.
Het lijkt me dat 5 jaar toch voldoende tijd is om met een alternatief voor Xcode op de iPad te kunnen komen? Editen is geen probleem, runnen ook niet (want iPad app op iPad), dus blijft over compileren en debuggen. Met de resources die een moderne iPad Pro ter beschikking staan is dat prima mogelijk.
Je ziet dat voor verschillende toepassingsgebieden Apple wel degelijk heeft ingezet op het "Pro" karakter van de iPad, zie bijvoorbeeld de mogelijkheden voor Tekenen, Ontwerp, Foto Editing en Video Editing.
Ik zoek slechts het equivalent voor software engineering.
Nu kan ik de sources editen op een iPad, en het eindresultaat kan ik runnen, maar ik moet naar mijn (inmiddels 8 jaar oude!) macbook (die een iPad _simuleert_!) om de boel te compileren en debuggen? Dat kan dus blijkbaar wel, maar native debuggen op een iPad zou technisch/UX niet kunnen? Dat wil er bij mij niet in.

[Reactie gewijzigd door trapper op 27 juli 2021 13:40]

I feel your pain, ik develop ook wel eens wat :+
Ik denk dat serieus dat daar wel de algemene Apple filosofie achter zit van "pak een paar dingen en doe die zou goed mogelijk" en de rest: niet. Tekenen, Ontwerp, Foto Editing en Video Editing zijn volgens mij bij uitstek dingen die passend te maken zijn op een touch interface, omdat je daar rechtstreeks interactie hebt met het canvas waarop je werkt, en omdat je daar minder multitasked.

Programmeren echter: dat is een feest van multitasken en externe tooltjes, terminaltje hier, terminaltje daar, even wat opzoeken, stackoverflow open (en tweakers natuurlijk :) ), breakpoints zetten, dingetjes in je debug pane doen, als je webdev doet je Chrome development tools. Dat is toch niet ergonomisch werkbaar te maken op een klein scherm en de beperkingen die je daar hebt voor multi-tasking en het kleine toetsenbord dat je hebt? Zelfs als je een iPad makkelijk op een multi-montior setup, met extern toetsenbord en externe muis aan zou kunnen sluiten EN je alle iPadOS touch bedieningsconcepten aan de kant schuift voor een desktop achtig interactiemodel met windows, toetsenbord en muis, dan zie ik het niet gebeuren. Dan mis je nog de hele zwik aan tools die je op Windows/MacOS hebt.
[...]
Dat is toch niet ergonomisch werkbaar te maken op een klein scherm en de beperkingen die je daar hebt voor multi-tasking en het kleine toetsenbord dat je hebt?
Je geeft allemaal argumenten die net zo goed zouden gelden voor bijvoorbeeld 4K editing. Op een laptop heb je dezelfde beperkingen. Het punt is natuurlijk dat je mobiel nog wat kunt doen, en aan je desk de boel over neemt op je monitor/toetsenbord/trackpad.
Dan mis je nog de hele zwik aan tools die je op Windows/MacOS hebt.
Nee hoor, dat valt heel reg mee. Zoals ik hiervoor al stelde, ik mis vooral Xcode, voor de rest is er voldoende te vinden.
Als zowel .NET als Angular ontwikkelaar in projecten waar ook nog wat Java en Oracle om de hoek komt kijken kan ik zeggen dat dit in no way op een tablet op een ergonomische en productieve manier zou kunnen. Daarvoor mis je gewoon teveel tools die helemaal niet voor iPadOS gemaakt worden. Misschien is dat anders voor de niche ontwikkelaar die alleen met Xcode werkt.
[...]
Op een laptop heb je dezelfde beperkingen.
[...]
Euh nee? Op een laptop heb je een OS dat gemaakt is voor keyboard invoer, gemaakt is voor de precieze van een muis, gemaakt is om een windowing systeem te hebben, multiple desktops, etc, etc.
Euh nee? Op een laptop heb je een OS dat gemaakt is voor keyboard invoer, gemaakt is voor de precieze van een muis, gemaakt is om een windowing systeem te hebben, multiple desktops, etc, etc.
Je focussed veel te veel op windows/laptop, daar gaat het helemaal niet over, de echte beperkingen op een tablet zijn schermgrootte en batterylife, en dat is bij de iPad Pro 12.9" prima in orde.
Jawel, iPadOS is niet zo flexibel als macOS, maar dat komt niet doordat het op een tablet draait, dat komt vooral omdat het nooit voor een Pro device bedoeld was maar meer voor consumeren (zoals de iPhone).
M.a.w. het is een probleem dat ontstond zodra Apple de iPad als Pro device ging marketen, zonder dat het OS daar klaar voor was.
Multiple desktops en windowing is helemaal niet nodig, zelfs op mijn Macbook draai ik doorgaans de applicaties full-screen. Multi-tasking is wel een vereiste, maar dat kan tegenwoordig prima met een iPad.
Muis precisie is voor coderen/debuggen doorgaans geen issue. Sterker nog, ik heb in het verleden vaak genoeg gecodeerd op systemen die alleen een text terminal hadden waarbij de muis ontbrak.

[Reactie gewijzigd door trapper op 28 juli 2021 09:05]

Apple houdt de deur express dicht. Ze zouden prima (met de M1) van de iPad een volwaardige vervanger van de laptop kunnen bieden, maar ze willen helemaal niet dat een iPad de vervanging wordt van je MacBook of iMac. Een aantal jaar geleden adverteerder ze nog met dat de iPad je laptop/desktop kan vervangen.
Ze kiezen nu voor een andere strategie. Elk apparaat in het Apple ecosysteem bevredigend een andere behoefte. Je hoeft niet te raden waarom dat zo is lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Diede op 27 juli 2021 15:56]

Apple houdt de deur express dicht.
Volgens mij is dit niet een doelbewuste strategie, maar een kwestie van prioriteiten zetten. Het is niet triviaal om een os dat bedoeld was voor consumeren (iOS op de iPhone) geschikt te maken voor "produceren" (iPadOS op de iPad Pro).
Ze zouden prima (met de M1) van de iPad een volwaardige vervanger van de laptop kunnen bieden,
Of het echt een volwaardige laptop vervanger zou kunnen worden zou ik niet willen stellen, maar veel beperkingen die er nu zijn, lijken kunstmatig en niet zozeer beperkt door het beschikbare scherm/geheugen/processor. M.a.w. mijns inziens zou er veel meer moeten kunnen op software gebied.
maar ze willen helemaal niet dat een iPad de vervanging wordt van je MacBook of iMac.
Ik denk niet dat dat een belangrijke overweging is, de iPad Pro is qua prijs inmiddels on par met de Macbook Pro, dus of je nu een Macbook verkoopt of iPad Pro, dat maakt dan weinig uit. De iMac, Mac Mini of Mac Pro ga je zowiezo niet vervangen door een iPad.
Probleem is natuurlijk wel dat je voor sommige dingen (b.v. software development) nog steeds afhankelijk bent van een mac. Betekent voor mij bijvoorbeeld dat ik hoewel ik alle andere taken op de Macbook makkelijk kan doen op de iPad Pro, ik nog steeds moet compileren & debuggen op een mac.
Een aantal jaar geleden adverteerder ze nog met dat de iPad je laptop/desktop kan vervangen.
Ze kiezen nu voor een andere strategie. Elk apparaat in het Apple ecosysteem bevredigend een andere behoefte. Je hoeft niet te raden waarom dat zo is lijkt me.
Het een sluit het ander m.i. niet uit, een laptop heeft zo zijn voordelen, en ik zou bijvoorbeeld niet weten waarom een laptop een touchscreen moet hebben (kwam er laatst achter dat mijn lenovo van mijn werkgever dat heeft, heb het ding al bijna een jaar, en nog nooit behoefte gehad om op het scherm iets aan te raken).
Als je geen behoefte hebt aan een tablet, werkt een laptop prima.
Dit komt omdat Apple zelf vaak beweert dat een ipad pro een normale laptop ervaring zou moeten kunnen vervangen in vele spotjes en op productpaginas door de jaren heen. Tweakers en anderen benoemen het hierdoor
Dit komt omdat Apple zelf vaak beweert dat een ipad pro een normale laptop ervaring zou moeten kunnen vervangen in vele spotjes en op productpaginas door de jaren heen. Tweakers en anderen benoemen het hierdoor
Nee hoor, volgens mij beweren ze dat helemaal niet. Heb je daar een bron van?

Er is natuurlijk de nodige marketing babbel geweest over hoe geweldig een iPad is en wat voor ‘pro’ zaken je allemaal wel niet op een iPad Pro kunt doen, en er is een “Your next computer is not a computer.” campagne geweest zoals in dit fijne filmpje (kuch). Beweren dat een iPad Pro “een normale laptop ervaring bied” doen ze volgens mij niet.

En een ieder kan natuurlijk zien dat ze daarvoor ook een lijn van.. jawel, laptops hebben, dus dat zou ook een beertje raar zijn: hey, we hebben hier een product dat een andere lijn overbodig maakt, maar weet je, die blijven we ook verkopen.

Het is dus voornamelijk een invulling door reviews, die allemaal graag hun mening willen geven of een iPad Pro al dan niet een laptop vervanger is. Google er maar eens op.
https://www.zdnet.com/art...UOQ..#ftag=CAD-00-10aag7e

In dit artikel staan meerdere voorbeelden met filmpjes waarin Apple zelf hun ipad aanprijzen als computer/laptop vervanger
Er staat 1 filmpje van Apple zelf, waarin ze zeggen dat het “a computer unlike any other computer” is.
Nergens geven ze aan dat een iPad een laptop ervaring geeft.
Sorry maar er staan daar toch echt meerdere links en zelf kan je hier ook genoeg over terug vinden. Begrijpend lezen is ook een vak
Jeetje, dat filmpje is nog ouder dan mijn Macbook 11.2, stamt uit 2013, jaren voordat Apple met een iPad Pro uitkwam (eind 2015). Je gaat dat toch niet aanhalen als counterargument voor reclame en andere Apple propaganda van de laatste 5 jaar?
Zie mijn reactie hieronder van 2 andere Apple executives dan.
Apple heeft nooit uitgedragen dat een iPad een “een normale laptop ervaring bied” of bedoeld is om je laptop bij het vuil te zetten. Natuurlijk niet, anders verkopen ze geen MacBooks meer. Er is dan ook geen propaganda in die richting (van Apple zelf). Uiteraard is er wel genoeg reclame om aan te tonen hoe geweldig een iPad (Pro) wel niet is, wat je er allemaal op kunt doen, etc (en dat kan voor sommige mensen genoeg zijn om geen computer/laptop meer nodig te hebben).
Apple heeft nooit uitgedragen dat een iPad een “een normale laptop ervaring bied”
Dat is ook niet wat ik zoek of verlang.
Wel graag een echte "Pro" tablet.
Apple adverteert zelf in reclames met what’s a computer’. De vergelijking is dus vrij groot. En daarnaast, met een keyboard eraan lijkt het best op een laptop.
Maar het is nu inmiddels behoorlijk evident dat deze iPad Pro zowel iOS als Mac OS zou moeten kunnen draaien. Daarmee is het technisch dus mogelijk om best of both worlds in 1 apparaat te krijgen. Het kan een multifunctioneel apparaat zijn wat je het ene moment als laptop/desktop kunt gebruiken, het andere moment als tablet, tekenpad, ebook reader, YouTube, etc. Hardwarematig is er echt geen enkele beperking. Gezien iPadOS afstamt van Mac OS, zou het ook softwarematig moeten kunnen. En gezien de hoeveel reacties die deze kant op gaan is er ook genoeg vraag naar!

Persoonlijk vindt ik 2000 euro voor alleen een tablet erg prijzig, maar wanneer het ook mijn MacBook kan vervangen is het prima te verantwoorden.
Door de hardware en prestaties die in het apparaat zitten denk ik dat je die vergelijking wel kunt maken. Waarom zit er anders een M1 chip in? Voor de usecases die je noemt: "een beetje browsen, lezen, tekenen op het scherm, filmpje kijken, etc" zou een iPad Air van 2 generaties terug ook prima geschikt zijn.
Het lijkt mij duidelijk dat Apple met deze hardware en een toetsenbord, het apparaat neer zet als laptop vervanging, want voor tablet taken is ie behoorlijk overqualified.
Waarom zit er anders een M1 chip in?
1) Marketing. Kijk: even krachtig als een laptop, dus 'pro' label met hoger prijskaartje waardig. En het benadrukt extra hoe deze tablets "king of hill" zijn.
2) Wat moeten ze anders doen? Nog een extra CPU ontwikkelen op basis van de A14 Bionic en die weer A14Z of zo noemen? Die dan eigenlijk grotendeels hetzelfde is als de M1? CPU niet updaten bij een nieuwe versie lijkt me marketingtechnisch ook niet wenselijk.
Het lijkt mij duidelijk dat Apple met deze hardware en een toetsenbord, het apparaat neer zet als laptop vervanging, want voor tablet taken is ie behoorlijk overqualified.
Zelfs als de topman van Apple zegt dat het niet zo is?
Zelfs als de topman van Apple zegt dat het niet zo is?
Je bedoelt dat filmpje uit 2013, 2 jaar voordat Apple met de eerste iPad Pro kwam? Niet een erg sterk argument...
Greg Joswiak ( Senior Vice President of Worldwide Marketing) in 2021 dan:
"There's two conflicting stories people like to tell about the ‌iPad‌ and Mac. On the one hand, people say that they are in conflict with each other. That somebody has to decide whether they want a Mac, or they want an ‌iPad‌.
Or people say that we're merging them into one: that there's really this grand conspiracy we have, to eliminate the two categories and make them one. And the reality is neither is true. We're quite proud of the fact that we work really, really hard to create the best products in their respective category."


En John Ternus (Senior Vice President of Hardware Engineering) ook uit 2021:
“But we’re just going to keep making them better. And we’re not going to get all caught up in, you know, theories around merging or anything like that.
We don’t think about well, we’re going to limit what this device can do because we don’t want to step on the toes of this [other] one or anything like that,” he says. “We’re pushing to make the best Mac we can make; we’re pushing to make the best iPad we can make. And people choose.
A lot of people have run both. And they have workflows that span both – some people, for a particular task, prefer one versus the other."
Apple adverteert zelf met het feit dat je er een 6K beeldscherm, harde schijf en andere apparaten met thunderbolt aan kunt hangen. Ook zou je er op kunnen edittn en grote bestanden overzetten.
Snap je punt, het is idd ietwat irritant, maar als de tablet in casu duurder is dan een laptop van hetzelfde merk dan vind ik die vergelijking toch niet heel vreemd.
Een "apparaat voor erbij" voor 2000 euro is alleen voor de allerrijksten weggelegd. Vandaar dat Apple ook probeert hem als laptop alternatief neer te zetten, maar daar dus niet echt in slaagt.
Dat is pertinente onzin.
1) Ik behoor (helaas) bij lange na niet tot de groep allerrijksten, nog niet in de verte, maar heb altijd iPad (Pro's) naast mijn laptop & computers gehad. Nu ook een Pro + Magic Keyboard + Pencil (weliswaar de 11 ipv de de 12,9"). We leven in een welvarend land.
2) Lees mijn andere reacties (zoals hierboven) even. Apple is (vanaf de eerste iPad aankondiging door Steve Jobs) heel duidelijk dat tablets een derde categorie devices tussen smartphones en laptops is. Zie ook de statements van Tim Cook, Greg Joswiak en John Ternus die ik aanhaal die duidelijk maken dat het andere devices zijn en dat ze niet gemerged worden.
Ben totaal geen Apple-fan. Waar ik vind dat er voor Macbook/iPhone veel gelijkwaardige concurrenten zijn, vind ik dit voor iPad totaal niet het geval. Heb mij dan ook dit toestel aangekocht. Fantastisch toestel gewoon met een prachtig scherm en voor wat ik het gebruik (studies, artikels lezen, ...) is dit toestel gewoon ideaal. Enige dat ik toch jammer blijf vinden is hoe Apple zijn eigen producten je door de strot wil rammen. De intergratie bvb. met Onedrive gaat zeer moeizaam omdat Apple natuurlijk wel dat je iCloud gebruikt. Dit is toch iets wat Android een pak beter aanpakt. Je bent veel vrijer om te beslissen welke services je gebruikt op je toestel.
Maar wat is precies de doelgroep?

Voor simpel wat filmpjes kijken en browsen is ie best prijzig. Wat doen mensen met een tablet dat ervoor zorgt dat het een apparaat van meer dan 1000 euro moet zijn?
Voor mij is dat notities maken, artikels lezen en markeren. De hoge helderheid van het scherm zorgt er ook voor dat ik de iPad buiten kan gebruiken.
Het artikel heeft het ook al aangehaald, maar velen zullen meer hebben aan een MacBook. Ik vind deze iPad dan een pak mobieler en beter voor de hierboven vermelde toepassingen.
Bladmuziek lezen door muzikanten. Niet dat dit dé doelgroep is, maar puur vanwege de afmeting van het scherm is de pro erg geschikt.
Filmpjes kijken en browsen... maar ook fotobewerking (Affinity Photo), videomontage (Luma fusion), (app)designwerk via Affinity Designer...

Dit soort apps is op de iPad een volwassen categorie en ze doen niet onder voor hun desktop tegenhangers.
Voor steeds meer fotografen is iPad een onderdeel vd workflow geworden, merk ik.
Mbt de cloud opslag, als 3rd party de bestanden api implementeren dan kan ieder andere app daarop aansluiten. Bijvoorbeeld, fe file explorer geeft mij de optie om mijn sftp drive to mounten binnen iOS, vervolgens kan ik hier in andere apps documenten open, bewerken en opslaan
Dit werkt alleen niet erg goed. Ondanks dat Apple hier Api's voor heeft. Ik hoop dat ze hier toch eens wat beter voor kunnen maken.
Sftp specifiek niet of de integratie van 3rd party services?

Ik heb OneDrive aan de files app gekoppeld en t werkt feilloos.
Ook als je bijvoorbeeld vanuit Lightroom een raw of ander bestand wilt openen via een app van derden? Ik heb dan dat ik de bestanden wel zie maar niet kan aanklikken.

Dus ik wil bladeren, kies bestanden, kies OneDrive en ga naar de map waar het document staat en kan dan niet het bestand aanklikken.
Lijkt me dat dat aan onedrive ligt dan. Kan ze hier op mijn Nas prima browsen en openen.
Voor een device/os/werkomgeving waar je zogezegd weinig aan moet instellen, vind ik het openen en bewerken van bestanden in Onedrive soms wat omslachtig. Bij iCloud werkt alles out of the box, maar ja dan is je keuzevrijheid weer weg...
Enige dat ik toch jammer blijf vinden is hoe Apple zijn eigen producten je door de strot wil rammen.
Goh, bij mij heeft nog nooit de Apple politie voor de deur gestaan om me met dreigende blikken te sommeren iCloud te gebruiken of AirPods aan te schaffen. Ik vind het niet gek dat iCloud integratie wel de primaire keuze is op iOS. Ook werken AirPods en een Apple Watch nou eenmaal beter in het ecosysteem. Dat is precies het hele idee van dat concept. Wel kan je eenvoudig andere clouddiensten toevoegen, en ook andere devices koppelen dus echt dwingen doen ze ook niet.
Dat onedrive niet goed werkt kan ook aan Microsoft liggen dat ze hun spullen niet goed op orde heeft. Ik heb onedrive nooit het toonbeeld van stabiliteit en efficiency gevonden, maar dat is mijn mening.
Ik vind het hele Microsoft eco systeem vreselijk, niks is intuïtief. Zelfs op Windows 10 is het lastig om de studenten versie te vinden van Office en voor OneDrive heb je dan ineens 2 versies op je pc staan.

Dit gaat nu een beetje off-topic, maar denk dat het probleem deels bij Apple ligt maar ook voor een deel bij Microsoft. Ik heb alleen geen ervaring met OneDrive op Android en al helemaal niet op iOS
Je betaald wel meteen de hoofdprijs. Hoe is je ervaring met overstap van Android naar IOS? Is vind het namelijk knap lastig om met 2 verschillende OS te werken. Heb zelf een android smartphone, maar een apple werktelefoon. En vind het uitzonderlijk vervelend om steeds de iphone erbij te pakken.
Goh. Ik vind dat beiden OS'en elk hun voordeel hebben.
Het open OS gevoel van Android is iets wat ik wel mis bij IOS. Alles is zo gesloten. Je kan weinig "prullen" aan je toestel. Maar goed ik heb nog steeds een Android telefoon en zeer tevreden van. De reden dat ik geen Android tablet heb gekocht is dat die toch (met enige uitzondering voor de Tab 7) minderwaardig worden behandeld door developers. De iPad apps zijn veel beter geoptimaliseerd voor tablets ivm.Android. En de hardware die Apple met deze iPad aanbiedt is ook gewoon geweldig (zij het wel voor een premium prijs).
Ik vind het wel leuk om af te wisselen tussen IOS en Android. Als IOS nu iets meer open zou zijn, dan was het voor mij zelfs ideaal :)
Hoe kan deze appel met deze prijs en prestatie verhouding een Ultimate label krijgen met een prijskaartje van 2000€ terwijl de Concurrentie omstreeks de 600€ is ? het lijkt mij een vergelijking tussen een appels en peren :+ of heeft de redactie nieuwe appels.
Goh ik wist niet dat er concurrentie was op het gebied van tablets :+
Maar even serieus, is er dan een tablet van een ander merk die qua gebruikservaring in de buurt komt? En dat voor 600€?
Geen idee ik heb zelf een tweedehands Nvidia K1 tablet voor iets van 120€ en deze doet het al jaren uitstekend en kan nog jaren mee het staat zelfs op besparende stand qua cores, snelheid, accu en ik denk ook dat qua specs Nvidia de enige zou zijn om Appel het moeilijk te maken met prestatie.

Misschien wordt grafische kracht voor thuis en onderweg ook wel irrelevant via Cloud dan zou alleen het type scherm en wat voor resolutie en refresh rate deze heeft van belang zijn.

Dan zou een tablet met Oled 4K 120HZ met een simpel snap dragon systeem voor 600€ via Cloud met 100€ per jaar x 3 jaar op 900€ uitkomen dat zou een betere prijs en prestatie verhouding hebben dan deze Appel Pro.

Ik denk ook wel dat er naast cloud gaming er Lite versies komen zodat oudere en of goedkope hardware langer mee gaan voor mmorpgs, browsing, multimedia etc. dan zal Macaroni in Tosti :+ ook wel mee gaan met goedkopere modellen en zelf een cloud alternatief aanbieden.
Vast een prima ding, maar duidelijk een heel ander publiek. Is dit een geschikt apparaat voor professionele DJ software of grafische vormgevers? Is dit een fijn apparaat om icm een goeie pencil te tekenen? Ik vermoed zomaar van niet. Als je een spelletje wil spelen of Netflixen is zo’n Nvidia prima, net zoals de standaard IPad dat is. Maar een iPad Pro heeft niet voor niks het pro label. Daar zit een prijskaartje aan en daar hoort een gebruikservaring bij die je niet nodig hebt als je er op wil netflixen.
Nee de gemiddelde tablet is voor standaard gebruik en dat is browsen, social media, multimedia, administratie, enz. maar geen audio en grafisch werk etc.

Welk publiek bedoel jij voor deze appel Pro ? gezien de verkoop aantallen zijn er belachelijk veel hobbyisten of is het maar een fractie die opties en functies hebben die hun nooit gebruiken zullen.
Waarom wordt een dergelijk apparaat eigenlijk alleen vergeleken met android tablets en niet met een surface? Als bedrijf zou ik de android spulletjes waarschijnlijk links laten liggen en zal de keuze op een van deze twee vallen.
Een surface tablet is defacto een pc, terwijl een ipad defacto een grote smartphone is waar je niet mee bellen kunt. Beetje flauw natuurlijk, maar de aard van het product, vooral het os, is wezenlijk anders.
Als je het over de normale iPad hebt klopt het wat je zegt.
De iPad Pro met 1tb opslag en een m1 chip is echter nog nauwelijks afwijkend van de Surface. Zelfs het OS op de iPad is afwijkend van iOS omdat het device wezenlijk veel meer tegen een pc aan hangt.
Veel van de iPad Pro kopers zul je ook zien werken met een toetsenbord en zelfs met een muis.
Het feit dat Apple ervoor kiest om geen MacOS te draaien zegt genoeg toch? Het is een blijft een tablet, en is geoptimaliseerd voor touch gebruik. Daarmee probeer ik niets af te doen aan het apparaat, geef alleen maar aan dat de aard van het apparaat gewoon heel anders is dan de surface.
leuk dat apple dat denkt, maar de gebruikers denken daar blijkbaar anders over.. en apple zelf blijkbaar ook gezien de specs van het apparaat. Ook het iPadOS is veel meer een kruizing tussen iOS en macOS. Apple ziet echt wel dat een ipad geen grote iphone meer is, anders hadden ze dat verschil tussen iOS en iPadOS niet gemaakt.
Apps van iOS en iPadOS kunnen ook steeds makkelijker draaien op macOS.

Alles beweegt dus heel erg naar elkaar toe. Maargoed, zogauw apple een macbook uitbrengt met detachable scherm wordt het vast wel als iets heel nieuws en unieks gezien. Terwijl het dan gewoon een ipad is met een extra docking, draaiend op macOS :)
Met een Ipad kun je toch gewoon bellen?
Enkel als je kiest voor een exemplaar met ingebouwde modem.
Nee, je kunt tegenwoordig bellen over WiFi. De meeste providers ondersteunen dit gewoon. Mijn telefoon gaat af op mijn MacBook, iPhone en iPad tegelijkertijd. Je kunt inderdaad een SIM kaart in het model met de 5G modem en die werkt dan als een grote telefoon.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2021 20:24]

Als je op een WiFi iPad belt, dan heeft dat niets te maken met Voice Over WiFi. Voice Over WiFi is net als Voice Over LTE een functie van je mobiele provider, waarbij het telefoongesprek wordt gevoerd over een dataverbinding.

Een iPad kan zelfstandig geen gesprekken voeren. Ook niet als je een voice capable sim kaart erin doet, en al helemaal niet over alleen WiFi.

Wat een iPad wel kan is koppelen met een iPhone die op dezelfde iCloud account is ingelogd (en misschien moet hij op dezelfde WiFi zitten, dat weet ik niet zeker), en dan een telefoongesprek beantwoorden dat binnenkomt op die iPhone. Maar het is dan dus niet de iPad zelf die het gesprek voert, hij wordt in feite een soort van remote audio interface van de iPhone.
Niet waar, Voice over WiFi is ondersteunt in mijn iPad alsook MacBook en werkt gewoon zelfs al staat mijn telefoon niet aan of binnen bereik van mijn netwerk. Mijn vrouw klaagt af en toe dat mijn computer en iPad afgaat als ik op het werk ben.

Als je telefoon gekoppeld is via iCloud en je netwerkprovider ondersteunt Voice over WiFi dan gaat FaceTime vragen of je wil bellen via WiFi op alle verbonden apparaten. Een noodnummer bellen gebruikt dan de GPS van het apparaat om locatie door te geven.
Het WiFi model is al voldoende.
Dan bel je niet met de iPad, je belt met je iPhone en gebruikt de iPad als "speaker".
Als ik via mijn AirPods pro bel met mijn iPhone, kunnen mijn AirPods dan bellen?
Dezelfde functionaliteit heeft een MacBook overigens ook :).
Als je provider WiFi-bellen ondersteunt, bel je wel degelijk direct met de iPad (zonder tussenkomst van je iPhone) :)
Volgens mij werkt dat niet zo. Ik had een lange tijd geleden mijn telefoon leeg en moest dringend iemand bellen, dus de iPad gepakt. Maar die gaf aan dat de iPhone niet bereikbaar was. Heb een iPad met losse simkaart.
Deze pagina heeft Apple er over. Daarop staat onder andere:
Tik op 'Bellen via wifi' en schakel 'Bel via wifi op andere apparaten' in.
Hierdoor kun je met de iPad en andere apparaten waarop je met dezelfde Apple ID bent ingelogd, bellen en gebeld worden wanneer deze zich niet in de buurt van je iPhone bevinden.
Je belt dan dus niet via je iPhone :)

Maar of dat ook werkt als je iPhone uit staat, staat er inderdaad niet bij.

[Reactie gewijzigd door theblindman op 25 juli 2021 11:44]

Je belt dan dus niet via je iPhone :)

Maar of dat ook werkt als je iPhone uit staat, staat er inderderdaad niet bij.
Waar wordt het GSM signaal dan opgevangen en omgezet in Wifi volgens u?
WiFi-bellen (VoWiFi) is een bestaande functie waarbij je telefoon via WiFi verbinding maakt met je provider in plaats van via het mobiele netwerk. Dat is vooral handig voor plekken waar je geen mobiel bereik, maar wél WiFi hebt.
Daarom hoeft er dus geen "conversie" plaats te vinden. Voorwaarde is dus wel dat je provider WIFi-bellen ondersteunt, maar in Nederland ondersteunen alle grote namen dat :)
Ah kijk ....
Eens benieuwd of ze dat hier (BE) ook ondersteunen
Proximus ondersteund dit: b-cr-vowifi
Maar dat werkt toch niet als de simkaart niet op enige wijze 'online' is, ik bel ook via Wifi op mijn toestel (waar mogelijk), maar zodra ik de simkaart uit het toestel haal werkt dit logischerwijs niet meer.

Dat Apple die verbinding via het Apple ID kan tunnelen tussen apparaten en dat ze daarbij niet bij elkaar in de buurt hoeven te zijn geloof ik direct, maar dat het zonder tussenkomt van de iPhone kan werken (bijvoorbeeld als deze uit staat) en er geen SIM in de iPad ziet, dat zou mij toch echt heel sterk lijken.
edit:

Eerst de andere posts lezen :P
Dat is me bekend. Als mijn iPad bij mijn vriendin ligt en ik ben op het werk dan komen alle telefoongesprekken door. Duurt meestal niet lang voor ze een berichtje stuurt of ik dat even wil uitzetten :+
Je belt dan dus wel via je iPhone, alleen kan je over het internet verbinding maken naar die iPhone.
Op de iPad met 5G is er anders geen telefoonapp, dus hoe wil je dan nummers invoeren?
FaceTime app is de telefoon app voor iPad.
Daar kun je toch geen nummer invoeren? FaceTimen kan alleen met anderen die ook FaceTime hebben.
In FaceTime op iPad of MacOS synchroniseren alle nummers die bellen of gebeld worden. Dus dat is gemakkelijk genoeg. Voor een random nummer. klik het plus icoon, type het telefoon nummer in, het systeem gaat automatisch vinden of de andere kant FaceTime ondersteunt (als het nummer verbonden is met een Apple account) of anders krijg je gewoon de audio-only optie voorgesteld. Dat werkt identiek als een contact op mijn telefoon, daar krijg je ook de FaceTime optie als de andere kant een telefoonnummer verbonden heeft met hun iCloud account.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2021 21:39]

…maar dus niet om ‘gewoon’/‘ouderwets’ te bellen en daar ging het hier over.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2021 21:43]

Er staat toch dat je juist wel via je iPhone belt.
Dat zou mij wel vreemd lijken als 'Wifi bellen' via je mobiele provider in een scenario als dit werk zonder tussenkomst van de iPhone (bijvoorbeeld als de iPhone uitstaat), aangezien de simkaart in de iPhone zit zal er dan toch een bepaalde communicatie moeten zijn tussen deze devices (tenzij je 'bellen' via discord of andere app bedoeld en dus niet via je mobiele provider bedoeld).
De Apple apparaten ondersteunen eSIM, maar je moet eerst je iCloud instellen op je telefoon, dan worden de gegevens voor VoWIFI (wat eigenlijk gewoon een SIP gateway met login+password is) gekopieerd naar de andere machines.
Dat weet ik, maar voor zover ik weet kan, ook wanneer je esim gebruikt op je iPhone, de ipad niet bellen als de iPhone uitstaat c.q. de (e)sim niet actief is.

En volgens mij kan de iPad niet bellen via de (e)sim in de iPad zelf, maar ik deze alleen geschikt voor data abonnementen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 25 juli 2021 22:28]

VOIP app zoals MobileVOIP of Bria op je iPad en je kan er prima mee bellen en eventueel ook gebeld worden.
Gebruik ik hier ook ICM een FreePBX telefooncentrale.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 25 juli 2021 10:29]

Of als je provider SIP ondersteunt. Dan kun je bellen met iets als de Adore SiP Client, zelfs op een iPad Air 2 Wifi uit 2014.
Kan dit ook voor 06 nummers?
Bij sommige SIP-providers kun je het uitgaande nummer spoofen. Je moet dan een SIP-client hebben die aparte velden heeft voor de registratie en het telefoonnummer. Een Fritzbox kan dat, maar ik heb ook wel eens zitten spelen met andere SIP-clients die dat konden. Net weer eens geprobeerd via mijn Fritz: ik kon gewoon mijn mobiele nummer (T-Mobile) meesturen, terwijl ik de connectie opbouwde via de SIP-provider van mijn 020-nummer. Het zou niet moeten mogen, maar het werkt wel.
SIP-providers die een mobiel nummer uitgeven ken ik niet meer. Belcentrale heeft dat wel even gehad, maar dat is door de ACM afgesneden: Belcentrale 06 nummers over VoIP telefonie
Kan je bellen met een iPad met 5G? Zover ik had begrepen is die voor data only en bied dat geen GSM-bellen mogelijkheid, de native telefoon app ontbreekt ook bijvoorbeeld.

Bellen via inet kan uiteraard wel maar dat kan met de WiFi variant natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 25 juli 2021 11:12]

Nee, je moet een simkaart en telefoonnummer hebben. Dus niet een "tablet-simkaart", dus niet een tablet.

Edit: het is me na het lezen van documentatie toch niet duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 25 juli 2021 16:53]

Waar steek je je sim?
Niet dat het er op zit;

Maar tegenwoordig heb je e-Sim… dan heb je geen fysieke simkaart nodig.
Het is een oudere ipad air wifi, met sim mogelijkheid, die wordt niet gebruikt, alleen de koppeling met de iphone dus
Nee, tenzij je WiFi bellen bedoelt.
Voor zover ik weet bieden alleen een aantal Android tablets dat. Tegenwoordig voornamelijk van Samsung.
Mijn Samsung Galaxy TAB S5E kan echt zelfstandig bellen en heeft dan ook de "Phone" app.
WiFi of een data verbinding zijn daarvoor niet nodig.
Ipad met (magic) keyboard is ook gewoon een personal computer hoor. Je kan er prima op gamen, mails mee beantwoorden, internetten, tekenen, basale Officetaken, films kijken, agenda beheren enz.
Als je die definitie gebruikt wel ja, maar dan is de telefoon waarop ik dit type ook een pc.

Voor mij is een belangrijk criterium dat ik vrij mijn eigen software kan installeren schrijven en draaien. Niet alleen wat door de fabrikant gedistribueerd wordt. Dit is een belangrijk verschil tussen ipados en een vollwaardig bestuuringssysteem.

Op android kan dat dan weer wel, maar wordt het niet by default toegestaan en heb je standaard geen volledige systeemrechten. Dat is dan meer een twijfelgeval.
Binnen het bedrijfsleven kan toch niemand zelf software installeren? ;)

Hoe meer software cloud based is hoe minder dit relevant is.
Ik ben het er mee eens dat dit zeker niet voor iedereen relevant is.
Maar het is wel wat ik voor me zie met het idee van personal computer.
Betekend dan andere devices niet dezelfde rol kunnen vervullen in veel gevallen, nee.
Ehm. Nee. Niet voor mij. Het is een tablet, een heel krachtige ook, maar geen pc.
Ze gebruiken notabene dezelfde SoC als in hun laptops en Macs. Misschien iets minder geclocked dus snap je punt niet zom
De één gebruikt een mobile OS, de ander een desktop besturingssysteem.
Dat de soc hetzelfde is maakt het soort apparaat nog niet hetzelfde.
Maar dan kun je bij de Surface ook redeneren: dat het OS hetzelfde is als op pc's maakt het nog niet meteen een pc.
Dat ligt nogal aan de situatie. Het OS is juist bepalend voor het doel van het apparaat
Het is maar net hoe je het gebruikt. Er zijn bijv. bedrijven die Android-tablets gebruiken als webzuil. Dat maakt Android niet meteen een internetkiosk-os, maar het wordt dus wel zo gebruikt en dus kun je niet redeneren dat je dan een echte tabletgebruiker bent.
Als je een tablet gebruikt als webzuil blijft het een tablet, net zoals daar vroeger pc’s voor werden gebruikt.
Datzelfde kan ik bij de Surface redeneren.
En als je dan helemaal over definities wenst te vallen ga ik zeggen: niet waar. Er staat standaard geen rekenmachine op, je kan er dus persoonlijk geen berekeningen op maken. Het is dus geen persoonlijke computer.

En wanneer 99% een tablet niet onder de verzameling van PCs laat vallen, dan moet je hen als eenzame andersdenkende ook niet zomaar gaan verbeteren.
Quote van Wikipedia:
Tablets, being computers, do what other personal computers do
Op basis van die quote zou ik zeggen dat het een vorm van een PC betreft, een personal computer.
Denk eerder dat Apple dit gedaan heeft door een apart OS te maken om onderscheid te hebben in product.

Zodat mensen kunnen kiezen.
MacOS is helemaal niet geoptimaliseerd voor touch, nog veel minder als dat Windows dat is (al is het met W11 wel al beter). Dus Apple heeft wel een ander OS nodig voor hun iPads, of ze moeten heel MacOS op de schop gooien.

Of je iets als tablet kan beschouwen valt en staat bij hoe goed de touch bediening is. Tenminste zo bekijk ik het.
Dat komt vast nog wel nu dat ze iOS-apps op macOS toestaan…
Is het niet onderhand zo dat spotlight voor iPadOS ook kan rekenen? Heb geen iPad bij de hand om het te testen.
Ja dat kan allang en je kan er ook gewoon excel op zetten of een calcutator app op downloaden.

Waarom de app van Apple niet wordt (of werd, iig op mij iPad Pro 2018 niet) meegeleverd snap ik ook niet maar je zegt toch ook niet dat je op een Windows pc niet kan gamen omdat de game die je wilt spelen niet voorgeïnstalleerd is?
Dude je kan uit de AppStore zo 100 rekenmachines downloaden plus je kan op het ding ook gewoon programmeren. Je bent echt in de war met desktop-pc’s. De iPad is gewoon een mobiele pc.
A personal computer (PC) is a multi-purpose computer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use.[1] Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician. Unlike large, costly minicomputers and mainframes, time-sharing by many people at the same time is not used with personal computers.
Per definitie van Personal Computer gebruik in Termen zou je gelijk hebben, vanuit de Term Personal Computer (PC) kunnen veel apparaten vallen omdat toen de term gemeengoed werd voor de Desktop, er weinig andere apparaten waren.

De term PC is inderdaad ruim te interpreteren als je het puur naar de letter van de term kijkt, maar echter de Term PC staat ook synoniem voor een Desktop computer dat gewoon iedereen ook daarmee associeert, en word daarom ook niet gebruikt om daarmee andere apparaten te benoemen, ondanks ze wel aan de term PC voldoen.

Veel termen zijn bedacht voordat computergebruik gemeengoed was, en zijn daardoor soms niet geheel meer van de tijd, maar zo gesetteld als term, niemand dit nog eigenlijk ter discussie stelt.

Dus op de letter heb je wellicht gelijk, maar nee zit echt wel verschil in wat het is.
Voor mij is het de vorm die vaak de functie bepaald, en daarmee ook de Term daarbij geassocieerd word krijgt.
Een Tablet zal nooit en te nimmer gebruikt kunnen worden als een PC zodra het meer word als waar het is voor ontworpen, puur door zijn vorm wat dit onmogelijk maakt, al zou het qua elektronische hardware wellicht kunnen.
Ondanks ze allebei functies ongetwijfeld delen, specifieke gebruiksmogelijkheden bepalen uiteindelijk wat het is, niet de specificaties of de hardware gebruikt om die mogelijkheden te bereiken, die veranderen namelijk overtijd toch weer.
Prima, definities zijn vloeibaar hier. Maar het is wezenlijk anders dan een surface.
Inderdaad. En is dat slecht? Een surface is gewoon heel slecht voor enkel touch besturing. Muv een paar fullscreen apps.

Op een iPad kan je 99% met touch doen, alles muv tekenen (doe je met de pen). Dat je een toetsenbord en muis kan gebruiken zijn puur extra's voor ondersteuning.

Bij een surface moet je wel een toetsenbord kopen, bij een iPad is die altijd optioneel.
Dat is voor iedereen verschillend... Voor 90% van de gebruikers kan een iPad prima een laptop vervangen omdat ze er alleen maar mee internetten, mails versturen en wat media mee consumeren. Office 365 geeft ook zeer uitgebreide Word, PowerPoint en Excel voor de iPad namelijk. 95% van de consumentenprinters hebben Airprint en werken ook direct dus voor de meeste gebruikers is het gewoon voldoende. Voor echt werkomgevingen kan het nog te beperkend zijn, maar dat is ook weer per geval verschillend.
In tijden van cloud ERP en CRM systemen zou ik me juist eerder afvragen waarom je niet een iPad pro zou kunnen gebruiken in plaats van bijvoorbeeld een surface.

Het enige wat voor ons bedrijf zou missen is de AD integratie en de bijbehorende ongemakken. Maar dat zou misschien met een goed MDM platform nog wel te verhelpen zijn. Dat zou de enige technische reden zijn dat we het niet aan onze accountmanagers kunnen geven.

Echter lijkt me de financiële vraag veel belangrijker. Dit zie ik nog niet zo snel een laptop van €1.300,- vervangen die wij nu gebruiken. En dat zijn al ultrabooks met touchscreen en ingebouwde Stylus pen.
Wacht, opeens mag je mac dan bijvoorbeeld wel een PC noemen....? Ik ben het helemaal met je eens hoor daar niet van. Ik ken anders genoeg Apple adepten die minstens een rolberoerte krijgen als je het waagt mac een PC te noemen...
Je hebt waarschijnlijk gelijk, maar dan wringt het zeker dat iPadOS net de beperkende factor is bij dit toestel.
Zelf vind ik Windows helemaal niet leuk op mijn Surface Pro bij tabletgebruik, maar de vergelijking zou net wel gemaakt mogen worden.
Ik heb al jaren een Asus transforer ding met atom en win 10 , oa voor licht reiswerk (strips lezen en internetten). Mijn vrouw heeft jaren een Surface Pro (gen 1) profesioneel gebruikt en heeft sinds kort een Surface pro 7+, dus ik heb wel wat gebruikerservaring (hoogs subjectief natuurlijk).

Het heeft voor mij zijn voor en nadelen. Ik doe op een tablet sowieso andere dingen dan op mijn telefoon dus win 10 vind ik niet zo'n enorm probleem, terwijl het voordeel van die giga win 10 software library er wel degelijk is. Wat dat betreft is het al aanzienlijk prettiger dan win 8, ondanks dat dat op het eerste gezicht er heel erg op lijkt.

Ik ben nooit zo blij met Android tablets al heb ik er meerdere gekocht (op een telefoon vind ik Android prima), maar de paar keer dat ik een iPad vast had vond ik dat heel bruikbaar. Voor mijn vrouw allemaal no-go, die heeft de volledige rambam aan video editing en andere ongein nodig ;)

Oftewel YMMV.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 25 juli 2021 10:46]

Uiteraard weet ik dat het os verschilt, maar het gebruik zal voor velen hetzelfde zijn in kantoorsituaties (de plek waar de pro en surface worden gepositioneerd). Office met wat saasdiensten. Misschien een ios app aan de ene kant en een win32 app aan de andere kant.

En het lijkt me voor tweakers een kleine moeite om mee te nemen als vergelijking voor degene die wel een keuze willen maken tussen deze twee.
Dan is juist de vergelijking nog wel goed. Een pc dat een tablet wil zijn en een tablet dat een (next) pc wil zijn. En dan Android er nog bij. Zoals in de review staat is iPadOS nog steeds niet een volwaardig os (in vergelijking met macOS). Als je de voordelen van een tablet en het ecosysteem niet hoeft, zou een surface een betere optie kunnen zijn.
Een surface is meer pro dan eender welke iPad. Microtransactieapps of echte software. Wat draai jij het liefst. Ik zou het al lang weten.
Och. Ik verdien geld met tekenen. Ik gebruik ProCreate, Affinity Designer en Pixaki op mijn iPad Pro 12.9 uit 2015. De iPad Pro is mijn primaire stuk gereedschap. Dus hoe pro moet het volgens jou zijn voordat een iPad pro is?
De Surface pen blijft echt mijlenver achter op de Apple Pencil... Dus alleen daarom al voor grafici een absolute NO-GO! Moet je naast je Surface tablet ook nog een Wacom meeslepen....
Denk dat veel mensen onderschatten hoe groot het verschil bij sommige applicaties kan zijn bij iOS en iPadOS...
Beetje flauw natuurlijk, maar de aard van het product, vooral het os, is wezenlijk anders.
Het verschil is toch een stuk minder wezenlijk dat het was bij de vorige generatie tablets en laptops, de hardware is inmiddels zo goed als identiek. Het verschil zou helemaal verdwijnen als Apple komt met een OS met laptop en tablet modus.
Maar ze verkopen waarschijnlijk liever beide apparaten aan dezelfde user, ipv maar één apparaat.
Een surface tablet is defacto een pc, terwijl een ipad defacto een grote smartphone is waar je niet mee bellen kunt. Beetje flauw natuurlijk, maar de aard van het product, vooral het os, is wezenlijk anders.
Als techneut snap ik dat allemaal best.
Als gebruiker echter, interesseert het me geen zier wat voor OS er draait op mijn tablet/laptop, ik wil graag mijn ding kunnen doen, en als ik zie wat er met de surface producten kan, vraag ik me toch steevast af "waarom kan mijn iPad dat niet?". Toen ik de eerste iPad Pro kocht, dacht ik nog "Dat zijn growing pains, met een paar jaar wordt dat wel beter", inmiddels zijn we 5 jaar verder, en hoewel het inderdaad beter is, is het nog steeds niet van dien aard dat ik mijn macbook en ipad (beiden aan vervanging toe) kan vervangen door 1 nieuw apparaat, en breek ik mijn hoofd er voortdurend over, welke van de 2 ik zal vervangen, want beiden vervangen ben ik niet van plan.
ik denk door ios. verreweg de meeste bedrijven hebben office software. Dit is echt een niche product. Ik kan geen bedrijfstak bedenken die 2k euro uitgeeft voor een vleugellam product als dit. Net als dat Android niet bruikbaar is in het bedrijfsleven.
Ik ken toevallig een farma-consultancy partij die alle medewerkers steeds voorziet van de meest top-of-the-line iPad. Maar of je dat nu als referentie moet gebruiken… het zal meer voor de show zijn.
Prima word op een ipad mogelijk hoor. Verder is met office 365 ook native apps minder relevant.
maar productiviteit met touchscreen bediening ipv muis en toetsenbord is het gewoon niet voor veel mensen denk ik. Alles is wel mogelijk maar wat is het voordell? Dat je met je ipad rond kunt lopen? Dat kan je met elk apparaat. Het is een prachtig ding hoor maar een werk omgeving? Misschien een ziekenhuis, maar die zijn meestal helemaal nog niet zover
De iPads ondersteunen muis en toetsenbord??
En dan kan je dus beter een Surface wat mij betreft een MacBook Air nemen, niet?
Hangt van de gebruiker af. Mijn schoonouders doen 99% van alle activiteiten op de iPad ;)
"alle activiteiten" , dat is duidelijk én subjectief ... |:(
Ok komt ie:
Internetten
Internetbankieren
De krant lezen
Documentje/mailtjes/foto's printen
Foto's van de fotocamera afhalen
De belasting invullen
En nog meer...
Internetten
Internetbankieren
De krant lezen
Documentje/mailtjes/foto's printen
Foto's van de fotocamera afhalen
De belasting invullen
Dat kan inderdaad prima met een iPad, maar ik veronderstel dat je daar geen iPad Pro voor gaat kopen toch?
Daar ging het in deze discussie niet om haha. Maar die kopen idd geen pro maar die hebben nu allebei een iPad air 2020 gekocht.

Mijn punt is meer dat er ook mensen zullen zijn met dat gebruik die liever ook een groot scherm willen hebben bijv. Dan komen ze toch eerder op de pro uit haha.
Of grafici of fotograven, die kunnen erg veel uit de iPad pro halen.
Mijn punt is meer dat er ook mensen zullen zijn met dat gebruik die liever ook een groot scherm willen hebben bijv. Dan komen ze toch eerder op de pro uit haha.
Daar had ik nog niet bij stilgestaan, inderdaad, als je een groot scherm wilt ben je aangewezen op de duurdere iPad Pro, daar ligt misschien nog een kans voor Apple om een iPad Air 12.9" uit te brengen.
Surface wel ja, maar MacBook Air? Als je steeds moet rondlopen en dingen moet noteren terwijl je geen tafel bij de hand hebt, hoe wil je dat dan doen op een Air? Touch-typing gaat niet met dat grote toetsenbord.
De beperkende factor van een Surface is dat deze op Windows draait. Dus zakelijk gezien, meer beheer/patching/onderhoud nodig. Als je als bedrijf een paar apps hebt specifiek voor dit platform geschreven is dat natuurlijk veel praktischer dan iedereen een hele Windows installatie meegeven met alle nadelen die daarbij horen. Zeker de laatste tijd met al die security issues, update perikelen, cryptoware etc.

Mobiele apparaten kun je vaak ook nog eens eenvoudig beheren met een MDM (Bijv Airwatch) plus als je ze voorziet van een 4G chip zijn ze altijd online en kun je bij een breach een apparaat direct uitschakelen.

Dat kan bij Windows ook allemaal wel tot op zekere hoogte, maar is toch een stuk lastiger in te richten en te beheren.
Ik vraag me toch af voor wie de Surface dan bedoeld is, want normaal regent het hier reacties over hoe zakelijk Windows wel niet is en dat andere OS'en geen kans maken om Windows uit bedrijven te krijgen, maar bij de Surface is dat ineens een probleem?
Dat is ook wel zo maar steeds meer bedrijven switchen naar de cloud en SaaS apps. Dus dan heb je geen hele windows client meer nodig en voldoet een tablet, of chromebook voor 95% van de gebruikers. Geen licentiekosten en eenvoudig te beheren.

Windows heeft zeker nog stevig voet aan de grond maar dat komt enkel door legacy software. Niet omdat het nou zo geweldig werkt.

Security problemen, laatst nog printnightmare, maken het enkel nog erger. Update nachtmerries van Windows 10 en dan nu weer Windows 11.

Geloof me ik heb nog nooit iets gekocht van Apple en zal dat nooit doen maar als je als bedrijf nu nog laptops met Windows koopt voor je gebruikers dan begrijp ik dat niet.

Ik zou gewoon tablets en chromebooks aanschaffen. Evt legacy meuk waar je echt niet vanaf komt biedt je aan via terminal server/citrix.
Security problemen, laatst nog printnightmare, maken het enkel nog erger. Update nachtmerries van Windows 10 en dan nu weer Windows 11.
[…]
Ik zou gewoon tablets en chromebooks aanschaffen. Evt legacy meuk waar je echt niet vanaf komt biedt je aan via terminal server/citrix.
Want Chromebooks en tablets hebben geen problemen? Het is al meermaals voorgekomen dat sommige tablets (net als sommige smartphones, overigens) gebrickt werden door een update en Chromebooks hadden vorige week nog last van een inlogbug na een update waarbij het advies was “opnieuw installeren”.

Neem me niet verkeerd: ik ben absoluut geen Windows-fan - sterker nog: ik heb het al jaren niet meer gebruikt. Maar ik wil maar zeggen: geen elk OS is perfect.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2021 20:26]

Tuurlijk maar wel een heel stuk minder. Zo'n beetje alle cryptoware is op Windows gericht vanwege de brakke beveiliging. En cryptoware is momenteel de grootste security uitdaging van bedrijven. Windows laptops zijn echt landmijnen binnen je organisatie. Ik spreek uit ervaring.
Dan loop je achter qua ervaring, want cryptoware is tegenwoordig juist op browsers gericht - daarom ook dat er talloze oneindige anti-cryptoblokkadelijsten voor advertentieblokkeerders zijn. Die cryptoware gebruikt je browser-recources om te minen.
Ik bedoel cryptolockers, die je bestanden encrypteren.
O, dat is niet helemaal hetzelfde. Als je dat nu meteen had gezegd… Nou ja, in dat geval heb je gelijk :)
Nee, die zijn op Windows gericht omdat dat overal gebruikt wordt. En Windows is juist een heel veilig OS, daarvoor hebben we statistiek in deze wereld om die vergelijking te maken.
Tuurlijk is dat ook een reden maar Windows is ook gewoon een heel stuk onveiliger dan modernere besturingssystemen die van de grond af aan zijn gebouwd met veiligheid in het achterhoofd omdat ze altijd online zijn. In Windows 10 zit nog code van Windows 3.11 toen internet nog niet bestond.
Je zou als bedrijf eigenlijk uberhaupt geen Google in huis moeten halen, en de privacy van je bedrijf en medewerkers beschermen.
Onzin, dit geldt niet voor Google Enterprise. Daar betaal je gewoon voor. Hoeveel telemetry zit er in Windows denk je?
Haha, want het is 2006 en XP is net nieuw.
Apple-gebruikers mogen wel iets ingetogener doen met hoe belachelijk matig window management bijvoorbeeld is op mac OS. Het is lachwekkend, XP deed dat al beter.
Vind je zelf ook niet dat je reactie enigszins gekleurd is door persoonlijke voorkeuren? Windows wordt bij 90% van de bedrijven ingezet juist vanwege de centrale beheerbaarheid en integratie in het domein. Ik denk dat veel mensen toch liever op een volwaardige laptop werken (daar schaar ik de surface pro ook onder) met een volwaardig pc-os zoals MacOS, Windows of Linux dan op een iPad. Maar dat ligt er natuurlijk ook aan wat voor werk het is.
Heb toch de indruk dat je een beetje in je eigen bubbel leeft. Ik wil helemaal niets anders gebruiken dan Windows. En zo geldt dat voor heel erg veel gebruikers en IT specialisten. Wellicht kan ik ooit MacOS overwegen als het op mijn pad komt, maar daar zie ik nu geen reden voor.

Dit is geen discussie over wat beter is, maar een tablet is simpelweg geen PC, en andersom ook niet. Op kantoor (en thuis nu ook) wil ik mijn docking-station gebruiken, met externe monitoren. En mijn vensters kunnen verdelen over deze schermen. Dat vereist een PC-os (of hoe je dat zou moeten noemen), geen tablet-OS. Dan heb je het dus over MacOS, Windows of Linux. Een OS dat geoptimaliseerd is voor een bureau werkplek met muis, toetsenbord en een of meerdere schermen op een ergonomische hoogte.
Maar jij bent een power user en dan is het inderdaad niet interessant. Een IT specialist geef je zeker geen tablet OS. Maar ik heb het over de doorsnee gebruiker die heel de dag facturen in zit te boeken en af en toe een briefje moet typen. Die geef je niet zo'n opstelling als jij schetst. En dan heb je het over de overgrote meerderheid van de gebruikers >90%.

Die werken heel de dag in een aantal paketten en verichten daar hun kunstjes in. Die hebben echt geen powershell nodig of andere zaken die een PC OS vereisen.

En aan een tablet of Chromebook hang je ook zo een toetsenbord en extern scherm.
Nu doe je veel gebruikers toch wel wat tekort. Er zijn heel veel beroepen waarbij je graag meerdere schermen gebruikt. Juist ook voor administratie, analyse, noem het maar op. Dat ga je misschien nog wel redden met ChromeOS, maar zeker niet met iPadOS.
Nuja, om ChromeOS, iOS en Android nu nieuw te noemen… Oké, iOS en Android zijn een stuk nieuwer dan Windows, maar inmiddels gaan die ook al heel wat jaren mee (Android zelfs langer dan iOS). Maar ChromeOS wordt volledig aangestuurd door Linux en dan gaan we terug naar begin jaren 90. Ik ben Linux-gebruiker, maar ik zou niet zeggen dat het zo'n ‘nieuw’ systeem is. Nieuw is eerder zoiets als (even richtend op de laatste 5 jaar) Fuchsia of Redox OS. En iets breder dan 5 jaar ook iOS, webOS, Tizen, etc.

En voordat je gaat zeggen “maar wat Google met ChromeOS bovenop Linux bouwt is wel nieuwer”: tja, Windows 11 is bovenop de NT-kernel ook niet hetzelfde als Windows 3.1.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 26 juli 2021 12:08]

Ja je kan gewoon een Bluetooth of usb muis aansluiten.
Eens. Ziekenhuis heeft bij ieder bed een pc, arts komt langs met een pc op karretje.
In bepaalde medische studies zag ik toch ECG's worden afgenomen met een iPad. Voordeel was dat je de golven veel gedetailleerder kon bekijken (zoomen) en bepaalde thresholds kon instellen met kleuren.
Zelfs een stethoscoop... 8-)

https://www.iphoneness.co...hoscopes-for-iphone-ipad/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 juli 2021 09:52]

Maar gedetailleerd zoomen kan op pc's toch ook?
Die hebben 9vd10 keer niet zo'n mooi en scherp display ;)
Mooi en scherp is niet nodig in ziekenhuizen zolang alles maar duidelijk is. En nee ‘duidelijk’ staat niet gelijk aan ‘scherp’.
Mja maar niet live en ik heb het over medicine research dan moet arts soms +20 man op een rij bekijken (time critical).
Ik verdien geld met tekenen. Dan ben ik toch productief en volgens de meesten ook een “pro”? Toch?

Mijn iPad Pro uit 2015 is mijn voornaamste stuk gereedschap. Ik gebruik voornamelijk ProCreate, Affinity Designer en Pixaki. Dat zijn alle 3 geweldige pro level apps. Affinity Designer is ook beschikbaar voor Windows en MacOS.

Het beste wat Apple IMHO zou kunnen doen is iPadOS en MacOS samenvoegen. De specs van de nieuwe iPads ontlopen die van de MacBooks niet of nauwelijks. Softwareontwikkelaars moeten er dan wel voor zorgen dat hun software zowel goed met touch screen als muis + tobo te bedienen is.

Ik verwacht ook dat dit in de (nabije) toekomst gaat gebeuren. Maar zoals alles bij Apple, gaan veranderingen lang duren en in kleine stapjes, want winstmaximalisatie is belangrijker dan super tevreden klanten.
Dat is ieders hoop, een app die zowel voor muis en toetsenbord als voor een touchscreen is geoptimaliseerd, programma's zo als Affinity en Word hebben dat naar mijn idee heel mooi opgepakt.
Mijn iPad Pro uit 2015 is mijn voornaamste stuk gereedschap. Ik gebruik voornamelijk ProCreate, Affinity Designer en Pixaki. Dat zijn alle 3 geweldige pro level apps.
Ik teken voor de hobby, maar deel je mening volledig, de iPad Pro is geweldig om mee te tekenen.
Het beste wat Apple IMHO zou kunnen doen is iPadOS en MacOS samenvoegen.
[...]
Ik verwacht ook dat dit in de (nabije) toekomst gaat gebeuren. Maar zoals alles bij Apple, gaan veranderingen lang duren en in kleine stapjes [...]
Ik help je hopen, ik zou graag zien dat iPadOS en macOS nader tot elkaar komen.

[Reactie gewijzigd door trapper op 26 juli 2021 10:16]

Je kan tegenwoordig gewoon een hoesje kopen met keyboard + touchpad erin of via Bluetooth een muis of game controller of keyboard aansluiten.

In ziekenhuizen zie je vooral de kleinere iPod Touch of iPads, ook veel leveranciers en tegenwoordig zelfs kassa’s draaien op een kleine of grote iPad.
Vergis je niet dat de ontwikkelingen vrij hard gaan daar.
Ik heb jaren geleden een project gedaan waarbij de laatste scans etc van de patient werden geupload naar een iPad zodat de chirurg met die beeld informatie kon werken.
Dit werd met veel enthousiasme ontvangen omdat het veel beter werkt dan de reguliere dure systemen
ik denk door ios. verreweg de meeste bedrijven hebben office software. Dit is echt een niche product. Ik kan geen bedrijfstak bedenken die 2k euro uitgeeft voor een vleugellam product als dit. Net als dat Android niet bruikbaar is in het bedrijfsleven.
Voor productivity eens, maar zowel iOS als Android hebben best wel plek in het bedrijfsleven, maar dan echt in het mobiele gebeuren met walled garden: geencrypte partitie en bedrijfsportaal.

Je mobiel speelt meestal een grote rol in het MFA gebeuren ;)

Betreft toepassingen, we hebben een vrij groot aantal Win 10S Surface Go2 gekocht om aantekeningen te maken naast het presenteren/lesgeven, docenten zijn behoorlijk positief. Een media opleiding die meer Apple centric is zie ik op zich wel dit geld schokken en iPad Pro's aanbieden (ook al omdat je lekker kan schetsen). En zo ook in het creatieve (hippe^^) bedrijfsleven.

Het is zeker niet mijn ding en het is een relatief kleine markt, maar er is als ik zo zie wat wij van dit spul inkopen ook niet zo klein dat het onrendabel is (lastige inschatting).
Hebben jullie ervaring met Photoshop voor de iPad? Als ik een Wacom-cintiq-22-tekentablet koop voor bijna € 1000,00 kan ik op de Mac in PS werken, als ik dat op een iPad Pro kan doen op de PS app, die synct met PS op de Mac heb ik een veel functioneler apparaat. Misschien is er elders over geschreven maar over deze combinatie heb ik nog niets gelezen.
Wij niet....

Mijn vrouw is compleet Windows based; archaïsche i7 desktop met Cintiq en een Surface pro 7+ voor thuis/mobiel werken. Ze maakt animaties, dus ze mixt Adobe Suite met Blender en Moho. Workflow is zeker voor dat soort dingen extreem persoonlijk.

Ik heb wel 10 jaar met een Mac gewerkt, maar ik ben zo creatief als een aardappel :+
Met het basismodel van 1200 euro kun je ook goed vooruit.
Omdat de surface geen tablet is maar een 2 in 1 windows 10 laptop met portable specs. Dan zou je elke 2 in 1 laptop mee in de vergelijking moeten nemen.

Tot op vandaag is de Ipad nog een echte tablet met uitgewerkte tablet features (pencil, camera, grafische apps, super licht, krachtige cpu/gpu, stevige batterij).

Ik kijk vooral uit naar de Macbook pro met de M1x of M2. Die zou threadripper prestaties leveren in laptopformaat.
Ik heb buiten de een Microsoft surface (die ik als laptop gebruik) nog nooit een tablet gehad eigenlijk.

Zijn er tweakers die er wel een hebben?

Zo ja; waar gebruik je 'm voor? Is zo'n ding de moeite?

[Reactie gewijzigd door DLSS op 26 juli 2021 04:13]

Veel lezen: websites, email, boeken, strips, tijdschriften, ...
Daar heb ik liefst een Android tablet voor, maar dan wel 4:3 verhouding die spijtig genoeg niet meer te vinden is.

IPad is ook zeer goed geschikt voor muziek maken; ongelofelijk veel synths te vinden aan lage prijs (tov hardware)
IPad is ook zeer goed geschikt voor muziek maken; ongelofelijk veel synths te vinden aan lage prijs (tov hardware)
Dat is inderdaad de enige reden dat ik zo'n duur ding heb moeten aanschaffen. Er is geen alternatief. Voor de prijs had ik een Moog kunnen kopen ;(
Maar heb je daar een iPad Pro voor nodig?
Ik kan toch heel wat doen met een oude iPad Air 2. De andere nieuwe iPads zijn toch ook goede alternatieven?
Met zo'n duur ding bedoel ik idd een 'oude' Air3 ...met 256GB is dat ook rond de 800 knotsen. 8)7
Dat is een Moog Sub Phatty of 2 modules 8-)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 juli 2021 10:09]

Ik heb ook geen tablet. Maar zie ze vaak bij bv oudere mensen om Netflix te kijken enz of beetje internet browsen op de bank.

Ik denk dat Tweakers inderdaad sneller direct naar een soort Surface apparaat grijpen of een Chromebook, waarbij je met toetsenbord en muis toch nog een stuk comfortabeler browsed.
Ik doe er veel cursussen / online trainingen op. Is veel relaxter dan op de macbook of pc.

Verder ook relaxter om wat casual te browsen of youtube te kijken.
Ik heb een iPad Air. Deze gebruik ik voornamelijk voor browsen wat je normaal op een telefoon zou doen. Ook kijk ik veel YouTube en speel spelletjes erop. Ik heb wel geprobeerd een Citrix sessie erop te zetten naar mijn werk. Dit werkt op zich goed, maar het gebrek aan goeie muis ondersteuning maakt dit niet zo handig. Zelf zou ik hem echt zien als een apparaat voor op de bank, naast je telefoon en je laptop,
Je hebt wel gelijk maar er is ook een kleine aanvulling.
Er zijn Citrix muizen, hiermee kom je een stuk verder. Wat blijft is dat een tablet (hebben het ook met een ipad pro getest) ongeschikt is voor langdurige sessies. Een ipad (pro) met toetsenbord en citrix muis is voor het even snel een half uurtje of een uurtje iets onderweg doen in je disconnected sessie wat niet lekker lukt op een tablet. Die use case is zo smal dat we hem niet actief aanbieden.
Ja precies zoals je zegt voor een half uurtje is hij prima. Ik neem hem vaak mee als ik stand-by heb.. dan is het prima. Maar anders gewoon een laptop
Ik gebruik het o.a. om mobiel muziek mee te maken, daarvoor is de iPad perfect.
Het ecosysteem is goed ontwikkeld, ten opzichte van Android.
Ik heb een surface pro 4 maar vindt dat niet fijn als tablet en eigenlijk ook niet als laptop vanwege het uitklap ding. Het scherm is echter prima. touchscreen gebruik ik ook wel eens.
Als tablet een 7" google ding gehad totdat deze wat sloom werd en vervangen door een 8" huawei
om even wat te internetten in bed of een enkele strip te lezen want dat werkt niet op een Kindle.
Ik gebruik een iPad veel in de keuken om recepten te bekijken of tijdens het koken een serie te bekijken of zo.

Voor mij is het absoluut de moeite.
De vraag is of de ipad pro dan geen overkill is. Ik zou denken dat een goedkopere normale ipad ook zou volstaan.
Zeker, ik heb ook een normale iPad.
De iPad Pro 2020 is m'n tweede tablet en eerste Apple product sinds de 'clickwheel' iPod; ff geleden dus!

Het heeft de manier waarop ik werk behoorlijk veranderd, in positieve zin. Ik lees er veel op en maak veel aantekeningen, beide in Notability en beide voor m'n werk, waardoor ik eigenlijk voor het eerst volledig papierloos ben. Integratie met OneDrive en Office is naadloos.

Daarnaast gebruik ik Procreate en Garage Band regelmatig om 's avonds op de bank of op vakantie een beetje creatief te ontspannen, terwijl ik hiervoor nooit tekende of muziek maakte! Daarnaast doe ik een soort muzieklessen via Earmaster. De iPad maakt dit enorm laagdrempelig en plezierig.

Ik heb wel de Apple Pencil en ben daar zeer tevreden over, maar geen Magic Keyboard of 4g modem.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 25 juli 2021 14:10]

Ik heb altijd een iPad gehad eigenlijk.
Elke keer zoveel tijd eens geüpgraded al werd het na de laatste gewone iPad eig niet meer nodig.
Ik heb toen de aankoop van een tweedehands iPad pro 12.9" goedgepraat voor mezelf vanwege de verkoop van mijn surface en mijn gewone iPad.
De surface tablet was mijn backup toestel. Als ik reisde, privé of voor het werk ging die mee voor content te kijken (kon ik offline goed wat series van Netflix en prime ed opzetten) en als ik privé geen werk laptop bij had diende die ook als laptop vervanger wanneer ik op reis even iets moest doen waarvoor een computer toch handiger is dan je smartphone.

Die niche heeft de iPad pro 12.9" ingenomen nu. Waarom? Ik was gewoon eens benieuwd naar het verschil van schrijven op de surface VS de iPad.
Ik las ook wel wetenschappelijke artikels erop waarbij ik dan noteerde of fluoriceerde (op die manier lees ik aandachtiger). Via OneDrive had ik de zaken van het werk en daarna de geannoteerde direct bij de hand.
Tekenen van contracten of forms was ook handig.

Ik ben op zich wel blij met de wissel. De surface was al een oudere en even snel iets doen of hem even snel pakken was niet meer zo aan de orde.

Thuis wordt de iPad pro verder gebruikt voor YouTube kijken en s avonds voor het slapen gaan kort een stukje serie. Waar dit laatste half uur kijken op de iPad minder effect heeft op mijn slaap dan op mijn tv kijken heb ik gemerkt.

Surfen op sites waar mijn gsm minder handig is en ik geen zin heb om de laptop te pakken. Vnl op de bank even met de vriendin naar wat zaken kijken.

Zij heeft een surface tablet nog. Een nieuwere en gebruikt die gelijkaardig als ik de iPad. Bij haar is het haar enige toestel.
Bij mij was de iPad met de goede snelheid en grote schermen van telefoons nu wat in ongebruikt geraakt.
Alsook heb ik nog een werk en privé laptop.
Ik heb een pro 10,5 uit 2017, een relatief oud beestje dus en voldoet voor mij nog prima.

Initiële gebruik was aantekeningen maken tijdens colleges etc. Hiervoor is perfect geschikt, zelf werk ik met notability en een pencil. Daarnaast werk ik de literatuur uit in mindmaps, die ik dan weer aanvul met mijn aantekeningen van de colleges.
Aangezien de MBp één grote flop was, ben ik uiteindelijk ook papers gaan schrijven op de iPad. Simpelweg stabieler… in de bibliotheek of in de trein is de Smart Keyboard voldoende, thuis gebruik ik liever een extern toetsenbord.
Nu gebruik ik dit beestje bijna overal voor, inc gaming zoals CIV, foto’s bewerken, media consumeren, excel spreadsheets maken, programmeren, PowerPoints maken etc. etc. (Als je een aanvullende vraag hebt, brand los)

Het staat buiten kijf dat een MacBook een veel betere werkervaring zal geven dan mijn iPad Pro als het gaat om echt tekstverwerken of programmeren (doe ik nu via een RPi via ssh). Ik wacht op de redesign van de MacBook Air / Pro en ga dan de afweging maken wat het beste aansluit op mijn behoeften, een nieuwe iPad Pro of een MacBook variant.

[Reactie gewijzigd door Ganymedus op 25 juli 2021 12:35]

Overgestapt van macbook naar iPad Pro voor fotobewerking, werkt het met pencil erg goed voor (met Affinity Photo).
Ik heb 1 gratis bij een opleiding gekregen, die gebruik ik voor spelletjes en af en toe om iets op te zoeken. Om echt iets te doen is het net iets te onhandig en lezen zou ik toch met ereader met e-ink pakken.
Ipads/android tablets vond ik altijd een beetje tegenvallen, zeker als je een fatsoenlijke telefoon hebt met een goed scherm.
Maar heb nu een chromebook 2 in 1, vergelijkbaar men he surface, en dat vind ik ideaal als tussenmodel voor tussen de pc en telefoon.
Zo ja; waar gebruik je 'm voor? Is zo'n ding de moeite?
, verschilt beetje per persoon maar vooral voor browsen, lezen en streaming. Ik heb zelf een surface go 2 (lichtere/kleinere versie van de pro, ipad formaat achtig) maar wij hebben hier ook wat ipads liggen (van andere gezinsleden). Het gebruik is
grotendeels vergelijkbaar, behalve dat de surface ook voor pen notities gebruikt wordt.
Mn kinderen gebruiken hem voor filmpjes, m'n vrouw soms ook voor dergelijke entertainment, thats it. Is inmiddels 4 jaar oud en niks mis mee.
Anoniem: 511810
@DLSS25 juli 2021 14:20
Extreem grote voorbeeld van Ipad tov surface is dat microsoft voor BYOD geen ondersteuning biedt voor apparaatbeheer voor hun eigen (of andere) windiws bakken, maar wel voor IOS en IPadOs.

Daarmee is et voor mij een ideaal apparaat om naast mijn laptop van de zaak te gebruiken voor mail, teams gesprekken, onenote etc etc.
Ik heb wel tablets gehad in het verleden, waaronder een tijdje de Motorola Xoom, een tijdje de Surface RT, wat langer de Surface Pro 3 en heel lang (en nog in de la liggend) de HP TouchPad, maar het is uiteindelijk toch niks voor mij. Hoewel de TouchPad wel mijn favoriete van de reeks was.
(de Surfaces gebruikte ik trouwens meer als pc dan als tablet)
Maar tegenwoordig heb ik toch liever gewoon een telefoon en pc/laptop.
Ja iPad is veel fijner om op de bank of in bed het nieuws te lezen, boeken te lezen, websites te lezen, games op te spelen enz. Surface is te zwaar en te log en onhandig met Windows. Ik pak echt liever 10x m’n iPad mee dan m’n Surface. Surface is meer voor als ik serieuzer aan t werk ben op kantoor of een koffiebarretje.
Een Kobo is geen multi-purpose device, maar vooral bedoeld om boeken op te lezen. Dus Apples met Peren vergelijken. iPad vs Surface gaat wel op.
Correct! Maar het zou kunnen dat je mijn eerdere post met een korrel zout moet nemen. :)

Neemt niet weg dat ik voor boeken lezen toch veel liever een e-reader dan een tablet gebruik.

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 25 juli 2021 10:10]

Tja, als iemand vraagt of mensen uberhaubt een tablet gebruiken en waarvoor en de enige reactie is dat iemand het als e-reader gebruikt dan is het niet meer dan normaal dat je het met een gewone e-reader vergelijkt. Zeker gezien de prijs.

Ik zie mensen tablets vooral gebruiken om kleine kinderen bezig te maken, verder is het vooral ofwel een kwestie van telefoons of laptops (of PCs). En voor een peuter die een tekenfilmpje voor de 100e keer wil bekijken is dit een erg dure oplossing.

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 25 juli 2021 16:25]

Ik zie mensen tablets gebruiken als vervanging van laptops en desktops en zelfs ter vervanging van de tv, radio en (video)camera en een deel van de tijd zelfs de telefoon / videobellen op de telefoon, vanwege het grotere beeld. Zo ongeveer mijn hele familie heeft per huishouden alleen nog één, vaak oude pc voor de administratie.

Een eReader is nog te doen als vervanging van boeken met puur zwart-witte tekst, maar zelfs wat dat betreft trager en beperkter. We hebben de tweede Kobo H2O reader net teruggestuurd omdat die steeds traag werd en vastliep. Ik begrijp niet hoe je dit kunt vergelijken met een tablet.

Wat dat betreft zijn die Kobo-dingen met zo'n 7" grijs schermpje ook veel te duur voor € 180. Voor € 189 heb je op dit moment een 10" Galaxy Tab A7 2020 met 32 GB, Quad stereo en noem maar op.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 25 juli 2021 13:12]

Je hebt in principe 2 jaar (als consument) garantie in Nederland. Wil je die garantie in het tweede jaar bij Apple claimen dan is dat met 1 extra formulier + je factuur zo gepiept. Als je geen zin hebt om een paar vragen op een formulier te beantwoorden dan kan je je natuurlijk wenden tot de verkoper, die de iPad dan weer opstuurt.

Ik wacht liever 2 dagen op de swap dan een week+ omdat er een tussenpersoon erbij komt.
Is de M1 qua apps compatible met de A reeks of moet er gehercompileerd worden waardoor een reeks oudere apps het niet meer gaan doen?

Hier nog steeds de allereerste ipad pro uit 2015 in gebruik, minstens een uur of vier per dag, beste aankoop ooit. Voelt nog altijd supersnel aan en krijgt in september de nieuwste ios dus voorlopig geen reden tot upgraden.
De M1 is ontstaan uit de A-reeks, het is dezelfde architectuur (ARM), enkel moeten de Apps tegenwoordig wel 64 bit zijn. Waar oudere apps 32 bit waren.
Dat is al sinds 2017 zo. Dus dat maakt niet echt wat uit voor de m1. Voordeel is vooral dat juist de nieuwe macs ook iOS-apps kunnen draaien.
Alle apps blijven werken.
Het blijft jammer dat je er niet voor kunt kiezen om MacOS te installeren op de ipad pro's. Ik denk dat het een prima dev machine kan zijn voor onderweg, alleen de software blokkeert dat. Nu is het voor werk niet serieus te nemen. Ja, misschien is het leuk documentjes tikken voor de luchtverplaatsers onder ons.
Ik verwacht dat het nog wel gaat komen op termijn. De M1 zit er inmiddels in en volgens de review is het apparaat hierdoor redelijk overpowered. Zal me niets verbazen als je er straks ook officieel MacOS op kan draaien. Een soort van 'One OS To Rule Them All' }> .
Dat verwacht ik ook. Maar zoals alles bij Apple, gaat het in (kleine) stapjes. Ze verkopen je liever 10x hetzelfde apparaat, maar dan net iets anders… ;)
Die minpunten zijn echt soms zo belachelijk. Is er dan geen hoofdredacteur die deze even verbetert?

Minpunt: IPadOS is niet voor iedereen

Gaan we dus vanaf nu bij elk Android apparaat het volgende minpunt te zien krijgen?

Minpunt: Android is niet voor iedereen
Er bestaat iets wat we 'context' noemen. Als je het hele review had gelezen, dan had je waarschijnlijk wel geweten wat er precies wordt bedoeld met "iPadOS is niet voor iedereen". Én waarom "Android is niet voor iedereen" nergens op slaat in dit voorbeeld.
Dat is wel echt een flink nadeel aan dit apparaat, en zorgt ervoor dat het nut extreem beperkt is. Het word 'pro' genoemd, maar het OS is alles behalve Pro. Er zit bijvoorbeeld geen fatsoenlijke file browser in en je kunt niet kiezen waar je je applicaties vandaan haalt.
Voor creatieve professionals (waar dit apparaat voor bedoelt is) werkt dat behoorlijk limiterend. Voor deze doelgroep zou (een aangepaste) MacOS veel beter zijn.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 25 juli 2021 12:39]

De ingebouwde file browser geeft je toegang tot al je bestanden, behalve systeembestanden. Nou kan ik me nog een niche voorstellen waarin je daar toegang tot zal hebben maar het grootste gedeelte van de mensen willen gewoon hun mapjes met bestanden in. Daarin voldoet de browser lijkt me.
Die minpunten zijn echt soms zo belachelijk. Is er dan geen hoofdredacteur die deze even verbetert?

Minpunt: IPadOS is niet voor iedereen

Gaan we dus vanaf nu bij elk Android apparaat het volgende minpunt te zien krijgen?

Minpunt: Android is niet voor iedereen
Jouw voorstel voor Android zou specifieker moeten zijn, bijv: Chrome OS is niet voor iedereen.
Voorlopig heb je er allemaal niet zo heel veel aan als je bijv een pro uit 2020 hebt.

De software maakt nauwelijks gebruik van de hardware.
Dit kon je tegen op bijna elk vlak waar je een pro voor zou kunnen gebruiken.

Hou je een mooier scherm over, maar dat blooming gaat je ook irriteren uiteindelijk kan ik je zeggen.
Ik gebruik mijn iPad Pro 2015 voor illustraties, hetzij met Affinity Designer of ProCreate en pixel art voor (mijn) games maak ik met Pixaki. Met LumaFusion maak ik 4k videos en met Pixel Mator Photo en Affinity Photo bewerk ik de RAW foto’s van mijn Fuji camera. Voor dit alles voldoet de iPad Pro 2015 nog zo goed, dat ik recent de accu heb laten vervangen en niet een nieuwe iPad Pro heb aangeschaft. (Afwerken/verder werken doe ik op een zelfgebouwde Windows (gaming) desktop.)

Tekenen op de iPad Pro met een Paperlike Screen Protector heeft ervoor gezorgd dat ik volledig digitaal ben gaan tekenen. Wat een genot! Maar zoals gezegd, dat gaat nog prima op de oudste iPad Pro. Met de snelheid van de huidige iPad Pro’s wordt het hoog tijd dat iPad OS en MacOS één worden. Dan kun je gewoon precies dezelfde software gaan draaien, zoals de reguliere Adobe Creative Suite bijvoorbeeld. Ik denk wel dat daar een markt voor is - als ik naar mijn eigen workflow kijk.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 25 juli 2021 07:30]

Ik heb zelf ook een Paperlike Screen Protector (matte) maar het scherm wordt er wal pixelachtig / korrelig door. Heb jij dat ook? Welke protector gebruik jij?
Ik heb de tweede versie van de Paperlike. Deze is ook mat. Die is wel beter op dat gebied dan de eerste, maar geeft nog steeds een beetje een korrelig beeld. Dat is gewoon inherent aan dit soort screen protectors denk ik.
Hebben je ook ervaring met Photoshop app voor de iPad? Als ik een Wacom-cintiq-22-tekentablet koop voor bijna € 1000,00 kan ik op de Mac in PS werken, als ik dat op een iPad Pro kan doen op de PS app, die synct met PS op de Mac heb ik een veel functioneler apparaat. Misschien is er elders over geschreven maar over deze combinatie heb ik nog niets gelezen.
"maar dat blooming gaat je ook irriteren uiteindelijk kan ik je zeggen."

Oordeel nou niet als je het zelf helemaal niet gezien hebt op Ipad pro 2021 in de praktijk
Blooming is niet op elk scherm hetzelfde maar het fenomeen an sich natuurlijk wel. En ik ben het met BozeBeer eens; dat gaat op den duur opvallen en irriteren. Zeker op een apparaat van 2000+ euro.
Ondanks dat een oled ook z'n nadelen kent, zou ik zeker in deze prijsklasse een goed oled-scherm verkiezen boven een wat uiteindelijk een veredeld lcd scherm is. Zelfs als er dan geen appeltje op staat. Maar ieder z'n ding.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 25 juli 2021 09:35]

1148 euro heb je de Ipad Pro 12,9 2021 (128GB)
De 1 TB versie is natuurlijk een niche uitvoering.

Een betere HDR weergave is ook wat waard ,die kan een Oled zeker niet bieden met zijn lage maximale helderheid.
En ik moet het nog maar zien hoe 'erg'de blooming is op de Ipad
OLED heeft een lage maximale helderheid echter is dit afhankelijk van de hoeveelheid wit scherm vlak aanwezig op het scherm (ABL; automatic brightness limiter).
De maximale helderheid van een OLED scherm wordt behaald bij zo'n 2 tot 5% oppervlak wit, hiervan zijn in deze review geen gegevens van de OLED tablets alleen van 33% en 100%. Bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7+ en Lenovo P11 Pro is dit zichtbaar. Echter omdat de 2% en 5% wit oppervlak metingen niet zichtbaar zijn is de piekhelderheid van deze schermen niet meegenomen in de review. Voor HDR is het niet perse belangrijk om een hoge maximale helderheid op een groot deel van het beeld te krijgen maar juist in de gebieden met lichte kleuren door daar de helderheid een boost te geven. Hiervoor heb je dus maar kleine delen van het scherm nodig die een hoge helderheid dienen te halen.

Het is anders als je bijvoorbeeld een webpagina met veel wit voor je hebt, dan zal de iPad met MiniLed er helderder uitzien vanwege de hogere helderheid bij een groter wordende wit oppervlak van het scherm.
Klopt bijna helemaal wat je zegt, maar het zal dus aan het te projecteren beeld liggen of een Oled het aan kan in HDR.
Is het een groot helder beeld in HDR wat het scherm moet laten zien dan duikt de helderheid omlaag bij Oled.
Niet alleen webpagina's zijn immers heel helder op een groot vlak maar ook beelden in een film ,grote explosies,sneeuw, zon etc
Die opmerking vat ik niet.

Hoe kan ik het niet gezien hebben?
Ik type dit vanaf de 12.9 inch versie iPad Pro 2021.
Uh? Nou dan niet he?

Zijn we 12 hier ofzo? Wat is dit?
Twee weken geleden gekocht bij coolblue.

Ik weet niet wat je van me wil.
Maar wat het ook is, het is compleet jouw probleem.
Huh? Wtf heeft dat er mee te maken? Zo vaak kom ik hier ook niet op tweakers.

Ik had een oudere iPad Pro uit 2018, nu heb ik de 256gb zilver wifi versie uit 2021.
Geloof je me niet? Dat is dan heel erg jammer, gaarne ophouden met mijn Posts te stalken wtf man.
Ja, zelf ook een iPad Mini (2018 ofzo) vervangen door de nieuwe iPad Pro 12.9 512GB. Mijn huisgenoot heeft haar verouderde MacBook Air vervangen door de iPad Pro 12.9 2TB. Ik ben er erg blij mee!

Ik zie het niet snel gebeuren maar ik hoop ook dat ik er op de toekomst meer mee kan doen qua software. Ik zou het wel leuk vinden als ik bijv. Visual Studio Code er op zou kunnen gebruiken.
Het is ook niet dat je er niks aan hebt.

Mijn “oude” iPad Pro uit 2018 was op zich prima maar kan zich niet meten met die van 2021.

Maar als je er een uit 2020 hebt, is er eigenlijk nog geen reden om deze te kopen tenzij je heel erg graag dat scherm wil hebben en om het nou daar voor te doen? Geld verspilling in zo’n geval.
Het belachelijke zit m in dat de iPad Pro zo vol met hardware zit waar de software gewoon de grootste handicap is. Een te krachtige m1 een hoop ram geheugen van 8 tot 16gb en opslag van tegen de 2tb. Over dat idioot geprijsd magic keyboard maar te zwijgen wat ze daar in China voor een paar tientjes in elkaar flansen wat na een paar maand al kapot is aan vuiligheid van buiten af en slijtage. Ik kan er niet aan doen maar die iPad Pro is gewoon een cashgrab van Apple. Doet niets meer dan een baseline versie van 340€. Het blijft een microtransacties device en het draait geen enkele software buiten huis tuin en keuken apps achter een betaalmuur. Het.bestandsbeheer is gewoon prul op die iPads, ssd s werken niet of je moet er 1 gaan zoeken die er op past. Een monitor geeft 2 joekels van zwarte balken en is een kopie van je iPad scherm. Ik kan er niet aan doen maar de iPad Pro 2021 is een full nonsens product voor mensen met te veel geld. Dat je ook al geen Logic en final cut hebt op de iPad doet het bestaan te niet. Je kan voor 1000€ een MacBook Air kopen wat meer open is en wat echte software draait. Ik zie gewoon het nut niet dat zo’n prul een ultimate award krijgt. Alles wat Apple uitbrengt moet men hier verbloemen en beter maken dan wat het werkelijk is. De iPad Pro 2021 is een miskoop op alle vlak met een grote handicap.
Je vergeet in je laatste zin één woord: ‘jou’ :). Voor jou zou het een miskoop zijn, voor mij is het in de praktijk een fantastisch apparaat. Ik heb de 12,9 inch versie. Het scherm, waar het toch allemaal om draait, is geweldig. En ja ik kijk er graag bijvoorbeeld Netflix op. Het Office pakket van Microsoft is inmiddels zodanig geëvolueerd dat het voor mij goed werkt. Excel is supersnel en intuïtief. Of bijvoorbeeld als extra Teams scherm naast mijn laptop. Adobe Illustrator is met de pencil een genot.
Al met al is het dagelijkse gebruik op de bank simpelweg de reden waarom het apparaat voor mij zoveel meerwaarde heeft. Een laptop op de bank of op schoot werkt gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Optelsommetje op 25 juli 2021 08:00]

Het is een ongelooflijk niche apparaat. Als je toevallig in zo'n niche zit dan is het ook meteen zo'n beetje het enige apparaat in die niche.

Voor de meeste tablet toepassingen voldoet een standaard iPad of een betere Android tablet (over de budget android meuk voor 70 euro hebben we het maar niet). Vanuit het oogpunt dat voor de ultimate award prijs niet van groot belang is, zou je zeggen dat dit een terechte award is: het is de ultieme tablet, allen de meeste mensen zijn gek als ze hem voor die prijs kopen.

Echter:
Dit is een uniek, innovatief, mogelijk zelfs baanbrekend product, dat bovendien de ultieme keuze in zijn klasse is. Ultimate producten bieden een zeldzame combinatie van vernieuwing en kwaliteit. De prijs is daarbij secundair.
Er staat de vermaledijde woorrd bovendien; het moet dus ook uniek, inovatief en mogelijk zelfs baanbrekend zijn. En als ik deze review lees is deze tablet dit niet, een gemiste kans met de hardware zou het kunnen, doordat men verzuimd heeft de software ondersteuning te bieden die daar voor nodig is.

Voor potentieel zou Tweakers geen award moeten uitreiken, dus ook geen innovation award vanwege hetzelfde verzuim. En bij de excellent award staat dat de prijs moet aansluiten bij de prestatie dus die valt ook af, net als budget om denk ik duidelijke redenen.

Men zou bij Tweakers best wat kritischer mogen zijn, zo is die Ultimate award nietszeggend.
Wat een hoop onzin bij elkaar…. Dat jij geen usecase voor een Pro hebt maakt het geen miskoop.
Voor mij is het een prachtig en handig apparaat. Ik gebruik het 90% van de tijd thuis, op mijn werk, onderweg. Overige 10% is mijn pc voor specifieke taken: PS, LR, complexe documenten.

Ik heb nagedacht over een MacBook. Mijn man heeft er één, maar deze zou ik veel minder snel pakken en meenemen.

De iPad Pro 2021 is een super koop, op alle vlakken een godsgeschenk.
Mbt een Ultimate product vind ik 2 onderwerpen belangrijk die dit product mist die elke echte Tweaker belangrijk zou moeten vinden:
- 2000 euro en maar 1 jaar garantie periode.
- Right to repair
Right to repair hebben heeeeeeeel veel producten niet... Pakweg 90% van alle tablets alleen al?
Mensen moeten eens ophouden over de 1 jaar garantie want daar klopt geen moer van...
Als je het product bij Apple zelf koopt heb je gewoon 2 jaar garantie.
Koop je hem ergens anders dan heb je het eerste garantie bij zowel de verkoper als bij Apple en het 2e jaar altijd bij de verkoper!
Garantie zo lang als dat staat aangegeven in de Nederlandse wet, zul je bedoelen, die 1 jaar fabrieksgarantie zit er nog eens bij, hoeven ze niet te doen. De 2000 euro is natuurlijk het model met meer opties, startprijs 1219EUR.
En wat bedoel je met Right to Repair? Wat mist er aan deze iPad Pro, dat jij Right to Repair mist? iFixit verkoopt voor bijna alle oude iPads interne kabels, knopjes, batterijen en schermen. Kan je lekker zelf mee aanklooien.
Sommige mensen moeten blijkbaar altijd iets te zeiken hebben :P
Het is puur een consumptie apparaat, en daarin voldoet het uitstekend. Ideaal voor op reis, want je kunt niet in de verleiding komen om toch wat werk te doen. Hoewel ik tijdens de pandemie toch maar een macbook heb meegenomen mocht men mij onverhoopt 2 weken in quarantaine zetten.
Het is wel duidelijk dat je geen idee hebt waar je over praat en hoe professionals een apparaat als dit ten volle kunnen benutten. Geeft niks, maar hou je ongefundeerde mening dan lekker voor je.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee