Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Go Explore - Navigatie voor de Playstation Portable

Inhoud en prijs

PSP gameSony probeert zijn Playstation Portable bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen, door drie nieuwe producten te introduceren: de video- en voicechat-functie Go Messenger, de Go Cam en het gps-navigatiepakket Go Explore. Met Go Explore wil Sony Tomtom naar de kroon te steken. De vraag is of de Nederlandse marktleider iets heeft te vrezen van de Japanse concurrentie.

Go Explore wordt geleverd in een fraaie set, bestaande uit een gps-ontvanger, een universal media disc met software en kaarten, en een stevige klem waarmee de Playstation Portable op de voorruit van een auto kan worden geplakt. Voor 150 euro ligt de set in de winkel, dat is inclusief een voeding waarmee de PSP op een auto-sigarettenaansteker kan worden aangesloten. Er is ook een bundel te koop waarin een PSP wordt meegeleverd. Dit pakket kost 300 euro.

Go!Explore

* Vertrouwde namen

Go Explore is in samenwerking met softwarefabrikant Nav N Go en kaartenleverancier Tele Atlas ontwikkeld. Beide partners zijn al langer actief op de markt voor gps-navigatiesystemen. Go Explore wordt geleverd in zeven verschillende versies, die ieder een regio in West-Europa dekken. Voor ons is de Benelux-versie uiteraard het meest interessant. De benodigde software en kaarten staan op een meegeleverde schijf. Aanvullende kaarten kunnen worden gedownload voor twintig euro, een bundel met alle kaarten van West-Europa kost tien euro meer. Opvallend is dat de extra kaarten alleen kunnen worden gekocht via de pc store van Sony, en niet via het Playstation Network.

Go!Explore

De grootste attractie van Go Explore is de driedimensionale weergave van grote steden. In totaal worden 48 Europese steden afgebeeld, waarvan de helft volledig driedimensionaal en de rest grotendeels driedimensionaal. Go Explore doet ook aan toeristische attracties. De voornaamste gebouwen van de driedimensionale steden zijn extra gedetailleerd weergegeven. In een stad als Amsterdam zijn het er een kleine veertig, in Brussel ongeveer 35. In heel Europa gaat het om 1,5 miljoen 'points of interest'.

Go!Explore

Voetgangers

Een ander opvallend kenmerk van Go Explore is de speciale voetgangersfunctie. De kaarten zijn hetzelfde als die voor automobilisten, maar de software houdt rekening met snelwegen en andere plekken waar auto's wel, maar voetgangers niet thuishoren. Er zitten wat schoonheidsfoutjes in deze functie. Zo begrijpt de software niet dat een voetganger op een rotonde gewoon direct linksaf kan. Go Explore laat je vrolijk de hele rotonde rondlopen. Vooral voor voetgangers heeft het in 3d weergeven van belangrijke gebouwen meerwaarde, omdat je meer tijd hebt om van het uitzicht te genieten. De 3d-weergave maakt oriëntatie ook gemakkelijker, al zal deze functie niet heel vaak worden gebruikt. 48 Europese steden lijkt aardig wat, maar in de praktijk valt het aanbod toch tegen, vooral voor wie buiten de randstad woont.

Go!Explore

* Gemak

Go Explore werkt prima. Adressen invoeren, terugzoeken of als favorieten opslaan verloopt soepel, en navigeren via het systeem gaat uitstekend. Afslagen worden duidelijk en ruim op tijd aangegeven, en het systeem rekent snel een nieuwe route uit als je een andere afslag neemt dan de software aangeeft. Het systeem houdt rekening met het aantal rijstroken, met snelheidsbeperkingen en het geeft aan welke plaatsnamen op verkeersborden worden getoond. Helaas geeft Go Explore geen file-informatie weer. Wel prettig is dat de omgeving vanuit diverse gezichtshoeken kan worden weergegeven. Je kunt kiezen of je de route als op een kaart wilt bekijken, of als in vogelvlucht.

Go!Explore

* Concurrentie

Ook op de software van Go Explore is weinig aan te merken. Toch is niet alles aan het pakket perfect . Zo is het systeem behoorlijk prijzig. Wie een beetje zoekt, vindt een Tomtom One voor net iets meer dan de prijs van Go Explore, de versie zonder PSP welteverstaan. Voor de 300 euro die een set met PSP kost zijn nog veel meer alternatieven beschikbaar. Verder duurt het vrij lang voor het geheel geladen is. De PSP start van zichzelf al niet vlot, maar daar komt voor Go Explore nog dik een minuut bij, en het vinden van de satellieten die nodig zijn om de positie te bepalen kost minimaal net zoveel tijd. Alles bij elkaar ben je zo drie minuten verder voor je op weg kunt. Gelukkig slaat het systeem je laatste positie op, zodat je sneller op weg bent als je van B terug naar A gaat.

Go!Explore

PSP in het nauw

Een ander vervelend onderdeel is de klem. In eerste instantie lijkt het een prima ding. Hij kan stevig op het raam worden geplakt, met een flinke zuignap die kan worden leeggezogen. De arm kan in alle richtingen worden versteld, zonder dat het geheel instabiel wordt. Het deel dat de PSP omklemt kan worden afgesteld op de PSP Slim & Lite of op de ouderwetse Phat. De oude PSP zit steviger vast dan de Slim & Lite, die door zijn afgeronde hoeken gemakkelijker uit de klem schiet. De Phat zit echter als een huis. Maar de klem heeft ook een nadeel. De houder kan een PSP Slim & Light openbreken. De klem die om de zijkant van de PSP moet vallen, glijdt iets te snel langs de aan- en uitknop tussen bovendek en zijkant van de Slim & Light. Daarbij drijft de houder het bovendek en de zijkant moeiteloos uit elkaar en beschadigt je PSP. Als je het weet, is het eenvoudig te voorkomen, maar dan is het al te laat. Mijn PSP is er in ieder geval niet beter op geworden. Stukjes plastic van het binnenwerk van de Slim & Lite staken naar buiten toen ik hem uit de klem haalde. Bij de Phat doet zich dit gelukkig niet voor.

Go!Explore

* Conclusie

Als Go Explore eenmaal is geïnstalleerd en zijn positie heeft bepaald, is het een prima systeem. Navigeren met Go Explore verloopt prima. Grootste gemis is de file-informatie, die op concurrerende systemen wel wordt gegeven. Daar staat tegenover dat Go Explore een voetgangersmodus heeft, die het systeem erg geschikt maakt voor het te voet verkennen van grote steden, met name de 48 die in 3d zijn opgenomen. Het opstarten en vinden van de benodigde satellieten verloopt wat traag. De houder waarmee de PSP op de autoruit kan worden geplakt is lekker stevig, maar hij kan de handheld beschadigen.

Go!Explore

Pluspunten:

+ Voetgangersmodus
+ Steden in 3d

Minpunten:

- Klem kan PSP Slim & Light beschadigen
- Duur ten opzichte van concurrentie

Cijfer: 6,5

TitelGo!Explore
Go!Explore Box
PlatformPlaystation Portable
OntwikkelaarSony
UitgeverSony
Releasedatumjuni 2008

Reacties (36)

Wijzig sortering
Tja, navigatie op de psp. Je mist een touchscreen, hij is groter.. zwaarder... als ik het zo goed zie klem je hem ook nog is vast op je dashboard ipv je raam (bij mij is klemmen op het dashboard vrijwel niet mogelijk) en hij start nog traag op ook.

Bovendien, zo'n psp heeft een best aardig grafisch chipje. ik had eigenlijk wel wat mooier spul verwacht qua grafische opmaak (anti-aliassing, e.d.. nu weet ik natuurlijk niet wat de framerate is, maar dat zou ook veel hoger kunnen dan bij iets als tomtom).

Enne, al die 3d gebouwen, leuk om mee te patsen, maar niet heel erg nuttig. Je overzicht word er minder op en ja je kunt wel iets beter zien wanneer je af moet slaan (na de kerk die je in 3d ziet bijvoorbeeld), maar je kunt niet door die kerk heenkijken.

Al met al, voor 150 euro heb je een tomtom, waarom dat geld verspillen op een kitje voor je psp (als je die al hebt).
Al met al, voor 150 euro heb je een tomtom, waarom dat geld verspillen op een kitje voor je psp (als je die al hebt).
Als je al een psp hebt, en het had iets beter gewerkt dan nu, waarom niet? Als je er een tomtom bij koopt loop je met 2 apparaten te sjouwen, als je het op je psp zet maar 1. Nou heb ik zelf geen psp, maar een DS, en als nintendo zoiets voor hun DS zou maken zou ik denk ik best geinteresseerd zijn. Mits ze het goed implementeren uiteraard. Niet zo'n halfbakken ding wat de hardware beschadigd, slechte ontvangst heeft en overduidelijke fouten bevat zoals een stem die af wordt gekapt in het midden van een zin.

Verder vind ik je punten een beetje zwak. Touchscreen? Heeft je computer toch over het algemeen ook niet? Zolang ze de besturing met de buttons maar in orde hebben. Grafische opmaak? Gimme a break, dit is geen game, het is een navigatie systeem. Die moet overzichtelijk zijn, niet grafisch hoogstaand. En dan nog zeuren over 3d gebouwen, die volledig optioneel zijn (je hoeft ze niet te gebruiken), en volgens mij meer bedoelt voor als je te voet bent.
De klem is prima te bevestigen op het raam. Met een uitstekende zuignap die met een klem aangetrokken kan worden en weer losgehaald. Zit echt als een huis!
Een minpunt lijkt me toch ook wel de invoer. Ik lees hier niets over terug, maar veel andere navigati systemen werken met een aanraakgevoelig scherm wat een stuk makkelijker werkt dan met pijltjes te scrollen tot je de juiste letter heb gevonden. En dan het gemis van spraak invoer wat erg goed werkt op de tomtom, en al rijdend ingevoerd kan worden.
Ok, inspreken is er niet bij, maar adressen invoeren met de PSP-toetsen gaat prima, hoor. Het systeem vult zelf aan. Dus als je de A van Amsterdam intoetst, geeft Go Explore alleen de mogelijke vervolgletters weer. Je bent vaak nar een letter of vier al wel klaar.
Goede review, alleen wordt er volgens mij 1 ding niet meegenomen.

Wat is het verschil tussen het rijden met een PSP op de voorruit en het rijden met de psp op de achterbank? Om de kinderen zoet te houden zodat jij je tenminste op het rijden kan focussen.
Ik heb het systeem niet vanaf de achterbank geprobeerd, maar je zult er geen ontvangst hebben, vrees ik... Ontvangst is toch al niet het sterkste punt van Go Explore...
Ontvangst is toch al niet het sterkste punt van Go Explore...
Dat is echt nog zachtjes uitgedrukt. Ook ik heb deze set mogen testen voor mijn werk en ik moet concluderen dat de ontvanger zeer matig tot slecht werkt. Het signaal valt regelmatig weg en soms duurt het een eeuwigheid voordat je weer een fix hebt. Dat vind ik erg jammer omdat de software dan weer wel heel goed werkt. Tenminste, op een ding na. Als er lange zinnen gemaakt moeten worden, wil hij deze zinnen heel soms niet afmaken, erg frustrerend. (Na 600 meter de snelweg op en daarna na 300 meter . . . . . . . :? Na 300 meter wat? ) Daarentegen, is het scherm groot genoeg om te zien wat je moet doen waardoor dit geen grote ramp is. Maar dat maakt het niet minder vervelend.

Ik vind het heel erg jammer dat het juist de antenne is die voor de grootste problemen zorgt. Dat zou makkelijk op te lossen moeten zijn met een krachtigere vervanger. Jammergenoeg zijn er geen plannen een betere uit te brengen. Je merkt ook dat de voetgangersfunctie perfect werkt, als je in de open lucht loopt, is de ontvangst stukken beter.
Maar als je je kinderen probeert 'zoet te houden' (dus gamen of film kijken) met de psp, kan je niet meer navigeren, dus ik begrijp je vraag niet helemaal. :?
psp op voorruit = navigeren
psp op achterbank = kinderen die gamen en niet om de paar minuten zeuren (en desnoods een stomstom op de voorruit of gewoon kaartlezen/de route kennen)
Met Go Explore wil Sony Tomtom naar de kroon te steken. De vraag is of de Nederlandse marktleider iets heeft te vrezen van de Japanse concurrentie.
Go Explore is in samenwerking met softwarefabrikant Nav N Go en kaartenleverancier Tele Atlas ontwikkeld.
TomTom is inmiddels eigenaar van Tele Atlas, na een overnamestrijd met Garmin. TomTom vangt dus licentiegelden per verkochte Go Explore. Een beetje schijnconcurrentie dus :)

Daarnaast denk ik niet dat Sony hiermee op de navigatiemarkt wil gaan concurreren maar men de consument meer redenen wil geven voor de aanschaf van een PSP (met games).
Ik denk dat de gemidelde tweaker eerder een gps module importeerd en dan het geweldige stukje homebrew MapThis! gebruikt. Het mooie van dat programma is dat je gewoon zelf de mappen download die je nodig heb en dus niet gebonden bent aan de mappen/landen die bij deze umd zit.
Helaas heb ik zelf nog niet kunnen proberen met gps maar een klant vertelde dat dit geweldig werkt

Tutorial hoe mapthis erop krijgt kan je: HIER vinden

[Reactie gewijzigd door MarcelP102 op 26 juni 2008 20:02]

Ik vind een TomTom One al zo'n groot ding op de voorruit, een PSP is nog eens veel breder en dat lijkt me niet echt bevorderlijk voor het uitzicht. Zeker bij een wat horizontalere voorruit moet je zo'n ding echt niet in het midden monteren.

[Reactie gewijzigd door AtleX op 26 juni 2008 11:13]

voordeel is wel dat je als je naar de film ofzo gaat dit mee kunt nemen in je jas, is een stuk minder dik dan de gemiddelde tomtom..


ik vrees echter dat de prijs te hoog gaat zijn voor de gemiddelde psp gebruiker;.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 26 juni 2008 11:18]

Jij navigeert naar de bioscoop? Jij moet echt vaker naar buiten! :)
Heb zelf sinds kort een Mio Moov 370. Dat ding is zeer snel opgestart (10 seconden max), heeft een groot scherm, goede software, en werkt intuïtief. Heb zelf nog een oude PSP, en alhoewel ik altijd uitkeek naar de GPS-functie die ze al 3 jaar geleden aankondigden, word ik hier niet meer warm of koud van.

De 3D-gebouwen vind je ook terug in tal van andere navigatie-systemen. En er zijn al navigatie-systemen die daadwerkelijk het terrein ook 3D afbeelden. De meerwaarde zie ik dan ook niet in van deze combinatie tot andere systemen, en als de houder ook nog je PSP beschadigd, dan is het natuurlijk gewoon een mislukt ontwerp. Je zou toch op z'n minst verwachten dat dat goed zou werken...
Dit gevoel bekruipt mij ook. Toen geruchten van deze feature des tijds de kop op staken leek het mij logisch dat ik dit zou aanschaffen. Maar nu Sony het daadwerkelijk als product op de markt zet lijkt de 'noodzaak' gewoon weg. Betere navigatiesystemen zijn al voor minder te krijgen. Typisch voorbeeld van too little, too late.
Wat ik ook mis is hoe die PSP dinges samenwerkt met de Passport titels. Toegegeven, ik heb nooit de meerwaarde van zo'n Passport titel ingezien, maar nu met de GPS erbij heeft die misschien wel een bestaansreden?
Ik heb die passport titles wel gebruikt toen ik in praag was...
Is zeer leuk op te doen.
Kunnen ze zich niet beter richten op games uitbrengen ipv zulke addons ? Een normaal navigatie systeem is tegenwoordig al niet zo heel erg duur meer. En een Tomtom is volgens mij nog compacter dan een PSP phat.

Ik denk trouwens ook dat het missen van een touchscreen mensen weerhoud om dit aan te schaffen. Het aanraken van het scherm gaat denk ik toch net wat makkelijker dan de kleine toetsen
Goeie review. Zelfde conclusie kunnen stellen. Het werkt goed, maar het kon echt ook wel veel beter vind ik. Het opstarten is nog veel te traag in verhouding met een gps toestel. En nog een belangrijk punt vind ik , voor flitspalen poi's zie ik niet echt een eenvoudige mogelijkheid.
Ja, zo te horen kon het inderdaad beter, maar ik vind het wel een pluspunt dat sony hier mee komt. Wat meer concurrentie voor tomtom kan wat mij betreft geen kwaad. Ik ken genoeg mensen die navigatie-systemen standaard altijd tomtom noemen, ook al is het ding van een ander merk... (zelfs mijn rij-instructeur die een garmin heeft :S).

[Reactie gewijzigd door kozue op 1 juli 2008 13:44]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee