Inhoud en prijs
Sony probeert zijn Playstation Portable bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen, door drie nieuwe producten te introduceren: de video- en voicechat-functie Go Messenger, de Go Cam en het gps-navigatiepakket Go Explore. Met Go Explore wil Sony Tomtom naar de kroon te steken. De vraag is of de Nederlandse marktleider iets heeft te vrezen van de Japanse concurrentie.
Go Explore wordt geleverd in een fraaie set, bestaande uit een gps-ontvanger, een universal media disc met software en kaarten, en een stevige klem waarmee de Playstation Portable op de voorruit van een auto kan worden geplakt. Voor 150 euro ligt de set in de winkel, dat is inclusief een voeding waarmee de PSP op een auto-sigarettenaansteker kan worden aangesloten. Er is ook een bundel te koop waarin een PSP wordt meegeleverd. Dit pakket kost 300 euro.

Vertrouwde namen
Go Explore is in samenwerking met softwarefabrikant Nav N Go en kaartenleverancier Tele Atlas ontwikkeld. Beide partners zijn al langer actief op de markt voor gps-navigatiesystemen. Go Explore wordt geleverd in zeven verschillende versies, die ieder een regio in West-Europa dekken. Voor ons is de Benelux-versie uiteraard het meest interessant. De benodigde software en kaarten staan op een meegeleverde schijf. Aanvullende kaarten kunnen worden gedownload voor twintig euro, een bundel met alle kaarten van West-Europa kost tien euro meer. Opvallend is dat de extra kaarten alleen kunnen worden gekocht via de pc store van Sony, en niet via het Playstation Network.

De grootste attractie van Go Explore is de driedimensionale weergave van grote steden. In totaal worden 48 Europese steden afgebeeld, waarvan de helft volledig driedimensionaal en de rest grotendeels driedimensionaal. Go Explore doet ook aan toeristische attracties. De voornaamste gebouwen van de driedimensionale steden zijn extra gedetailleerd weergegeven. In een stad als Amsterdam zijn het er een kleine veertig, in Brussel ongeveer 35. In heel Europa gaat het om 1,5 miljoen 'points of interest'.

Voetgangers
Een ander opvallend kenmerk van Go Explore is de speciale voetgangersfunctie. De kaarten zijn hetzelfde als die voor automobilisten, maar de software houdt rekening met snelwegen en andere plekken waar auto's wel, maar voetgangers niet thuishoren. Er zitten wat schoonheidsfoutjes in deze functie. Zo begrijpt de software niet dat een voetganger op een rotonde gewoon direct linksaf kan. Go Explore laat je vrolijk de hele rotonde rondlopen. Vooral voor voetgangers heeft het in 3d weergeven van belangrijke gebouwen meerwaarde, omdat je meer tijd hebt om van het uitzicht te genieten. De 3d-weergave maakt oriëntatie ook gemakkelijker, al zal deze functie niet heel vaak worden gebruikt. 48 Europese steden lijkt aardig wat, maar in de praktijk valt het aanbod toch tegen, vooral voor wie buiten de randstad woont.

Gemak
Go Explore werkt prima. Adressen invoeren, terugzoeken of als favorieten opslaan verloopt soepel, en navigeren via het systeem gaat uitstekend. Afslagen worden duidelijk en ruim op tijd aangegeven, en het systeem rekent snel een nieuwe route uit als je een andere afslag neemt dan de software aangeeft. Het systeem houdt rekening met het aantal rijstroken, met snelheidsbeperkingen en het geeft aan welke plaatsnamen op verkeersborden worden getoond. Helaas geeft Go Explore geen file-informatie weer. Wel prettig is dat de omgeving vanuit diverse gezichtshoeken kan worden weergegeven. Je kunt kiezen of je de route als op een kaart wilt bekijken, of als in vogelvlucht.

Concurrentie
Ook op de software van Go Explore is weinig aan te merken. Toch is niet alles aan het pakket perfect . Zo is het systeem behoorlijk prijzig. Wie een beetje zoekt, vindt een Tomtom One voor net iets meer dan de prijs van Go Explore, de versie zonder PSP welteverstaan. Voor de 300 euro die een set met PSP kost zijn nog veel meer alternatieven beschikbaar. Verder duurt het vrij lang voor het geheel geladen is. De PSP start van zichzelf al niet vlot, maar daar komt voor Go Explore nog dik een minuut bij, en het vinden van de satellieten die nodig zijn om de positie te bepalen kost minimaal net zoveel tijd. Alles bij elkaar ben je zo drie minuten verder voor je op weg kunt. Gelukkig slaat het systeem je laatste positie op, zodat je sneller op weg bent als je van B terug naar A gaat.

PSP in het nauw
Een ander vervelend onderdeel is de klem. In eerste instantie lijkt het een prima ding. Hij kan stevig op het raam worden geplakt, met een flinke zuignap die kan worden leeggezogen. De arm kan in alle richtingen worden versteld, zonder dat het geheel instabiel wordt. Het deel dat de PSP omklemt kan worden afgesteld op de PSP Slim & Lite of op de ouderwetse Phat. De oude PSP zit steviger vast dan de Slim & Lite, die door zijn afgeronde hoeken gemakkelijker uit de klem schiet. De Phat zit echter als een huis. Maar de klem heeft ook een nadeel. De houder kan een PSP Slim & Light openbreken. De klem die om de zijkant van de PSP moet vallen, glijdt iets te snel langs de aan- en uitknop tussen bovendek en zijkant van de Slim & Light. Daarbij drijft de houder het bovendek en de zijkant moeiteloos uit elkaar en beschadigt je PSP. Als je het weet, is het eenvoudig te voorkomen, maar dan is het al te laat. Mijn PSP is er in ieder geval niet beter op geworden. Stukjes plastic van het binnenwerk van de Slim & Lite staken naar buiten toen ik hem uit de klem haalde. Bij de Phat doet zich dit gelukkig niet voor.

Conclusie
Als Go Explore eenmaal is geïnstalleerd en zijn positie heeft bepaald, is het een prima systeem. Navigeren met Go Explore verloopt prima. Grootste gemis is de file-informatie, die op concurrerende systemen wel wordt gegeven. Daar staat tegenover dat Go Explore een voetgangersmodus heeft, die het systeem erg geschikt maakt voor het te voet verkennen van grote steden, met name de 48 die in 3d zijn opgenomen. Het opstarten en vinden van de benodigde satellieten verloopt wat traag. De houder waarmee de PSP op de autoruit kan worden geplakt is lekker stevig, maar hij kan de handheld beschadigen.

Pluspunten:
+ Voetgangersmodus
+ Steden in 3d
Minpunten:
- Klem kan PSP Slim & Light beschadigen
- Duur ten opzichte van concurrentie
Cijfer: 6,5
Titel | Go!Explore |  |
Platform | Playstation Portable |
Ontwikkelaar | Sony |
Uitgever | Sony |
Releasedatum | juni 2008 |