Cortex-toepassingen
Met drie cores heeft Arm, of hebben eigenlijk de klanten van Arm, een arsenaal aan hardware die kan worden toegespitst op specifieke workloads en scenario's. Door de Cortex-cores met elkaar te combineren, kunnen verschillende markten en toepassingsgebieden bediend worden, van laptops tot zuinige wearables.
De gedachte achter de Cortex-X2 is dan ook dat de meeste restricties wat energiegebruik wat zijn losgelaten; de core is geoptimaliseerd voor prestaties. Let wel: Arm streeft er wel naar de power-performancecurve in de buurt van een een-op-eenverhouding te houden, om het verbruik niet uit de hand te laten lopen. Het werkgebied van de Cortex-X2 is vooral singlethreaded, kortdurende piekbelasting. De A710 biedt juist een goede balans tussen langdurige workloads en energiezuinigheid, en is meer gericht op multithreaded workloads. De kleine A510-cores zijn ontwikkeld met zuinigheid als voornaamste eigenschap, waarbij ze lichte workloads en achtergrondtaken voor hun rekening nemen. Bovendien zijn de Little-cores in tegenstelling tot de big-cores en X2-cores uitgerust met een in-order architectuur, waar de A710 en X2 een out-of-order pipeline hebben.
Configuraties met vier X2-en 4 A710-cores zouden bijvoorbeeld in laptops toegepast kunnen worden, terwijl heterogenere clusters met één X2-core, drie A710-cores en vier kleine A510-cores in smartphones gebruikt kunnen worden. Verder richting minder prestatiegerichte apparaten of midrangetelefoons kunnen klassieke combinaties van vier grote en vier kleine cores gebruikt worden, en verder naar 'beneden' kunnen twee A710-cores en bijvoorbeeld de A510-cores ingezet worden. Voor zuinige toepassingen als wearables zouden alleen de kleine A510-cores ingezet moeten worden.
Tot slot
Arm heeft met de Armv9-architectuur de basis gelegd voor het komende decennium en met de eerste bouwstenen voor de consumentenmarkt die we hier besproken hebben, is alles in stelling gebracht om fabrikanten in staat te stellen om snellere en veiligere producten te leveren. Vanaf dat jaar biedt Arm alleen nog 64bit-big-cores aan en een jaar later, in 2023, moeten alle cores, groot en klein, de overstap naar 64bit gemaakt hebben. Al die Arm-cores moeten niet alleen hun weg vinden naar smartphones, Chromebooks en wearables, maar ook naar infotainmentsystemen in auto's, AR- en VR-apparaten. En als het aan Arm ligt, zullen alle toekomstige compute-devices met Arm-hardware aan boord worden gemaakt. Het bedrijf verwacht in ieder geval dat er in de komende tien jaar zo'n driehonderd miljard Arm-apparaten worden gemaakt.