Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Laptop 4 Review

De snelste dankzij oude AMD-hardware

Conclusie

Wat maakt een Surface Laptop anders dan een 'gewone' laptop, vroeger we ons aan het begin van deze review af. We hebben het 15"-model door de mangel gehaald en je ziet het Surface-sausje op verschillende plekken terugkomen.

Om te beginnen heeft de Laptop 4 een kenmerkende behuizing, waarbij de ontwerper het 'less is more'-concept duidelijk in het achterhoofd heeft gehouden. Het resultaat is een laptop waar je mee voor de dag kunt komen, zonder overbodige stickers en lampjes, en zelfs zonder luidsprekergrilles. De behuizing is van een magnesiumlegering gemaakt, voelt bijzonder stevig aan en is netjes afgewerkt. De verschillende delen van de behuizing sluiten bijna naadloos op elkaar aan. Het minimalistische ontwerp heeft wel als nadeel dat de aansluitingen niet praktisch zijn, met slechts een USB-A- en een USB-C-aansluiting. Bovendien draait het ontwerp al een tijdje mee - de Surface Laptop 3 zag er exact hetzelfde uit - en begint het een beetje oubollig te worden. De schermranden lijken voor 2021-maatstaven vrij breed.

Over het scherm gesproken; ook dat is hetzelfde als in de vorige Surface Laptop en is kenmerkend voor Surface-producten, door de 3:2-beeldverhouding. In de meeste situaties, op het kijken van films na, vinden we een 'hoger' scherm prettiger werken dan de standaard 16:9-verhouding. Het scherm heeft bovendien een hoge resolutie en is goed gekalibreerd. Ook kenmerkend voor Surface-apparaten is de touchscreen, met ondersteuning voor een stylus. Je kunt er wel of geen gebruik van maken, maar het is goed om te beseffen dat de laptop daardoor een glanzend scherm heeft. Een versie met matte coating is niet beschikbaar.

Ook wat hardware betreft merk je dat de Laptop 4 een Surface-product is. De AMD-processor is een speciale Surface Edition, met de hoogste kloksnelheden die je op een Zen 2-processor met een 15W-tdp zult terugvinden. De laptop behaalt die hoge kloksnelheden ook en de koeling produceert daarbij niet al te veel rumoer. Er is ook een Intel-uitvoering beschikbaar, maar voor de rauwe cpu-kracht is de AMD-versie met Ryzen 7-processor een aanrader. Het grote voordeel van de Intel-uitvoering is de krachtigere gpu, want de feitelijk vier jaar oude gpu in de AMD-processor zet die uitvoering wel op achterstand. In de meeste situaties heb je echter meer aan de acht AMD-cores met een weliswaar iets langzamere gpu, dan aan de vlotte Intel-gpu met slechts vier cores.

Het is dus mooi dat Microsoft het maximale uit Zen 2 heeft weten te persen, maar het is jammer dat de eerste laptops met Zen 3 ondertussen beschikbaar komen en de Laptop 4 dus nu al een generatie achterloopt. Overigens is de Zen 2-architectuur wel weer een grote stap ten opzichte van de eerste Zen-architectuur. Het hoge aantal cores, acht, is al genoemd, maar Zen 2 is ook efficiënter en dat betaalt zich uit in de accuduur, die nu met twee uur verlengd is en op tien en een half uur tijdens browsen uitkomt.

Wat Apple sinds een half jaar met zijn MacBooks doet, doet Microsoft in het klein met zijn Surface Laptop. De fabrikant bouwt een high-end product, met een 'eigen' processor die goed op de rest van de hardware is afgestemd, en integreert ondersteuning voor de hardware in zijn besturingssysteem. Dat is het Surface-pakket en daar hoort een prijs bij. Voor 1450 euro heb je de uitvoering met 8GB geheugen en een ssd van 256GB. Samen met de achtcoreprocessor zijn dat ook specificaties die je in een laptop van een euro of 900 kunt vinden. De overige 550 euro betaal je voor het Surface-sausje, dat bestaat uit het 3:2-scherm, de mooie behuizing en de afstemming van hard- en software. Dat is 200 euro minder dan bij de Surface Laptop 3 en bovendien krijg je er nu een veel snellere processor bij. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je, als je naar een high-end laptop zoekt, extra in de buidel tast voor het Surface-sausje dat de Laptop 4 biedt.

Reacties (112)

Wijzig sortering
Met alle verticaal ingerichte websites van tegenwoordig is een hoger scherm zoals deze toch juist een uitkomst? Zelf kijk ik niet zoveel video op m'n laptop -laat staan gamen- dus ik zou graag een laptop willen die wat beter aansluit bij mijn oubollige behoeften (en niet alleen door het weglaten van RGB en stickers)
Voor youtube en dergelijke vind ik zwarte balken aan boven- en onderzijde niet zo storend, als dat zou betekenen dat websites/office beter kunnen worden weergegeven. Voor een betere kijkervaring zou ik toch de TV aanslingeren.

De 3:2 beeldverhouding is volgens mij ook het standaardformaat voor fotolijstjes? Het oogt prettig in elk geval, zijn er mensen met ervaring?
Ik heb sinds een 8-tal maanden de Surface Laptop 3, terwijl ik voor m'n werk een 16:9 - verhouding gebruik. Wat is die 3:2 verhouding telkens een verademing bij het switchen. Om te browsen, te werken in spreadsheets etc is dit gewoon het correcte formaat.

Dat dit dan ook nog eens een prettig touch-screen heeft is mooi meegenomen, maar gebruik ik zelf niet zo vaak, behalve voor in- en uitzoomen
Ik ben zelf van een curved monitor naar een 43" gegaan met meer horizontale space. Ik vond het gewoon niet lekker werken met Visual Studio Code, Office, Photoshop etc. Dus ik snap dit wel.
Waarom neem je geen scherm dat kan draaien? Ik heb mijn schermen meestal in portretstand staan in plaats van het standaard landschap: dan zie je pas echt veel meer tegelijk. Bij alles met tekst op het scherm, en dat zijn bijna alle toepassingen behalve video, is dat veel efficiënter en fijner werken.
De schermverhouding van de Surface is wat mij betreft één van de mooiste features. Ik zou dit graag bij meer laptops zien (waaronder ook de Macbooks :) ).

Ik ben het met je eens wat betreft de zwarte balken, ik zie ook niet echt een probleem daarin.
Apple is gelukkig nooit gezwicht voor de 16:9 hype op laptops. Alleen de 11,6” mba heeft dat gehad. Altijd heel fijn dat die verder op zijn minst 16:10 waren. De palmrest wordt daar gewoon veel comfortabeler van.

Moet wel zeggen dat een 3:2 op een macbook wel vet zou zijn. Voor browsing is het tegenwoordig anders niet meer te doen.

Tweakers is daar zo’n voorbeeld van, maar ook reddit is echt supersmal ingedeeld.
16:9 is goedkoper, dan zijn er meer schermen per m2 voor dezelfde diagonaal. Oppervlakte is kleiner. De meeste consumenten kunnen hun kont nog niet vinden met beide handen, als ze worden geconfronteerd met wat getalletjes en het idee dat het ingewikkeld is zich erin te verdiepen.

Apple is meer premium, die hoefden niet zo sterk mee te doen aan value engineering. Ikzelf vind ingekaderd zijn niet fijn, maar voor heel veel mensen is het ideaal om zichzelf niet in (financieel) gevaar te brengen. Door rücksichloss iedere link aan te klikken en dan iets via de CC of bank te gaan overboeken.
Uiteraard. Ik begrijp waar het vandaan komt. Echter hadden de premium windows laptops dit ook. Zo had ik een tijdje een lenovo P52 voor werk. Apparaat van tegen de €3K, maar nog steeds met een relatief slecht paneel en 16:9. Ik heb dan liever geen 4K maar de 2880X1800 die Apple levert. Minder pixels om aan te sturen maar effectief wel voldoende werkruimte. Op 15” vind ik 1200P toch te klein om comfortabel mee te werken dus veel hoger dan 1050p komt ie niet. Een dergelijke verhouding werkt niet op een 4K native panel.
Moet wel zeggen dat een 3:2 op een macbook wel vet zou zijn. Voor browsing is het tegenwoordig anders niet meer te doen.
(Even afgezien van of 3:2 wenselijk is.) Je kunt je Dock of Start menu aan de zijkant zetten zoals Gnome standaard ook doet. Vroeger draaide je ICQ oid naast je browser, ook toen al gebruikte je niet per definitie je volledige scherm.
Dock is bij mij altijd hidden. Doe vrijwel alles full screen. ICQ tijdperk heb ik niet echt meegemaakt, maar met apps van tegenwoordig is 2 dingen op 1 scherm vaak al een messy clutter of werkt het niet goed doordat een app of website een minimale breedte heeft dit net verder is dan de helft van het display.
Absoluut! voor b.v. Office werk: open maar eens Word: al naar gelang je instellingen gaat goed 1/3 van het scherm verloren aan de titelbalk, ribbon (!), statusbalk, taskbar enz. Het verschil tussen een wat hoger scherm is dan echt een behoorlijke winst in de tekst die zichtbaar is. Ik had een Surface tablet , maar vind de prijs-kwaliteit verhouding en die gestoorde "surface-connector"tegenwoordig echt niet meer gaan.
Ik ben dus overgestapt op een Dell 2-in-1 Latitude 9520. 15" scherm, maar helaas 16:9, en dat is duidelijk onpraktisch. Ik zou willen stellen: veel liever 14" 3:2 als 15" 16:9!
De Dell 2-in-1 Latitude 9520 is ook wel een mooie laptop (op het 16:9 scherm na dan). Als je 3:2 wilt is de HP Spectre 14" x360 ook eentje om in de gaten te houden. Die zijn vaak goedkoper dan Surface laptops of de specs (als in SSD ruimte of ram) zijn beter. De Surface Laptop 13.5" is soms ook voor voordelige prijzen te halen (de 15" is vaak duurder). Helaas zijn er verder niet zoveel voordelige 3:2 laptops (maar lijkt wel steeds meer te komen, vooral 16:10 laptops).
Ik snap sowieso het probleem niet met video's. Ik heb in het verleden een tijdje een paar generaties Surface Pro gehad en nooit problemen ervaren bij het kijken van video's.
Ik heb van mijn werk de Surface 3 "for business" editie, die is 15" met Intel CPU, maar verder lijkt ie sprekend op deze. Ik heb zelf thuis een XPS 15", maar met zowat alles vind ik de Surface beter voor dagelijks (niet gaming) gebruik. 3:2 is geweldig. Ik heb een docking station, wat het gebruik met extern scherm een stuk makkelijker maakt, en dan heb je gelijk ethernet en extra USB poorten.
Ik heb een dikke week de Surface Laptop 4 in 13.5" variant gehad. Prima laptop. Scherm was erg prettig en had alleen in de onderste rand de nodige blacklight bleed (schrok wel bij het aanzetten want het was best stevig). Minder vond ik de optimalisaties in energieverbruik van het scherm waardoor bij wisselende content de backlight duidelijk zichtbaar in helderheid wisselde. Ik heb dit niet uit kunnen krijgen (ook niet dmv regedits). Overigens heb ik het niet over de automatische dimmer (die zet ik uiteraard gelijk uit).

Toetsenbord was dikke prima. Ding typt voor mij (300+ apm) uitstekend. Ook met de ventilator kon ik nog wel leven (hoewel op dat punt de Macbook Air M1 natuurlijk echt een verademing is). Wat voor mij echt een deal breaker was, was toch die alcantara finish. Man, man, man. Hoe kun je zoiets bedenken. Als je ook leest wat gebruikers doen om het schoon te houden. Handjes wassen als was je hele omgeving besmet met corona, eens in de 2 weken met een tandenborstel poetsen. Hou toch op zeg. Ik heb dan ook uiteindelijk de laptop met pijn in het hart teruggestuurd.

De 15" vind ik wat te groot (en ook te duur). Ik wacht dus nog op een metalen Ryzen versie van de 13.5 (want als die er komt, dan koop ik die meteen). Overigens hou ik ondertussen m'n adem niet in (weet zo langzamerhand wel hoe "goed" fabrikanten naar de klant luisteren).
Voor mij de reden om dit keer voor een zwarte 13,5" (met Intel) te gaan, die komt namelijk zonder alcantara.
....alhoewel ik het na drie jaar op mijn Surface Laptop 2 nog reuze vind meevallen, het wordt wel wat smutsig na zo'n tijd, maar babydoekjes eens in het half jaar doen echt wonderen.

Wat is de reden dat je gaat wachten op de Ryzen en niet gewoon Intel neemt?
Prijs/prestatie en accuduur.
gezien mijn ervaringen met USB-C poorten die storingsgevoelig en moeilijk te repareren zijn (bijv. op een Lenovo T470), zou het heel fijn zijn als er in de laptop reviews wordt aangegeven of de USB-C poort verankerd is aan de behuizing, op een losse printplaat zit of dat deze direct op het moederbord is gesoldeerd.

Met name de laatste van deze opties is een nachtmerrie indien de poort niet meer goed werkt.
Net als bij Apple eigenlijk (te) forse prijzen, maar hier zijn tenminste nog upgrades mogelijk én is de prijs niet zo stug als bij Apple (lees: MacBooks worden niet of nauwelijks goedkoper na hun launch door Apples' prijsbeleid).

Mooie laptop verder, raises the question hoe hij had gepresteerd als er wel een Zen3 in was gezet met dezelfde optimalisaties. Want voor een Zen2 doet hij het inderdaad uitstekend.

edit: mensen, kap nou met dat kinderachtige -1 modden als je het er alleen niet mee eens bent. De -1 is voor trolls en dergelijke. |:(

[Reactie gewijzigd door musje83 op 8 juni 2021 10:24]

Ontopic, maar een sterke persoonlijke mening (ook die van mij hieronder):

Ik vind de prijs van een MacBook niet te duur, het is het zeker waard. Het is (net zoals iOS) in mijn ogen veel stabieler en beter voor dagelijks gebruik als je er echt afhankelijk van bent.
Daarnaast zit ik dagelijks ook nog gewoon op Windows. Maar de stabiliteit is gewoon een stuk minder. Er is een reden waarom Windows gemeden wordt op servers en je veel beter voor een RHEL kunt gaan (stabiliteit).

Maar goed, iedereen heeft zijn persoonlijke mening. De een vindt 10k voor een auto te veel, de ander koopt jaarlijks een andere auto van 30k. Zelfde hier. De een vindt de prijs van een MBA / MBP veel te hoog, de ander koop ieder jaar een nieuwe.
Tsja, ik snap wat je bedoelt en ik ontken ook zeker niet dat Mac (/iOS) bepaalde voordelen heeft t.o.v. Windows, maar ik ervaar het verschil zeker niet zo sterk als jij dat doet. Het feit dat ik ook vaak problemen met Mac en iOS om mij heen zie versterkt het beeld dat er inderdaad verschillen zijn, maar onder aan de streep eigenlijk wel meevallen. Dan moet je wel appels met appels vergelijken natuurlijk en geen MBP van 2000 euro tegenover een Acer van 500 zetten.

Overigens klopt dit echt niet:
Er is een reden waarom Windows gemeden wordt op servers
Windows wórdt helemaal niet gemeden op servers, verre van zelfs. Ruim 71% van alle servers draait (een) op Windows Server, al dan niet gevirtualiseerd door bijv. VMware. Bron: statista.
Nee zeker waar wat betreft dat laatste statement. Maar in mijn ervaring wordt Windows gebruikt omdat de software geen Linux alternatief heeft. Voor applicatie servers gebruik ik het liefst CentOS / RHEL indien mogelijk, maar in een groot deel van de gevallen is dat (nog) niet mogelijk.
In mijn ervaring wordt er heel vaak gecombineerd. Dat is ook het mooie van virtualisatie, je tuigt een server-omgeving op, NASje of andere storage bak er naast, VMware (oid) er op en je kunt 10 reguliere Windows Servers naast 1 RHEL, een dedicated SQL en een AWS/Azure omgeving inrichten. Of 10 RHEL met een Windows Server voor testen en een dedicated mail en printserver. Je kunt letterlijk alle kanten op :)
Windows wórdt helemaal niet gemeden op servers, verre van zelfs. Ruim 71% van alle servers draait (een) op Windows Server, al dan niet gevirtualiseerd door bijv. VMware. Bron: statista.
Dat is geen bronvermelding; daarvoor moet je betalen op die site. Vind het moeilijk serieus te nemen.

Ligt er ook maar net aan wat je een 'server' noemt. Voor webservers ligt het Linux aandeel veel hoger Bron: wikipedia
En dan hebben we het nog niet gehad over de miljoenen servers die AWS, GCP en Azure gebruiken. (op AWS draait >90% Linux)
Ja, het is nogal open voor interpretatie. Feit blijft in ieder geval wel dat de uitspraak "er is een reden waarom Windows gemeden wordt op servers" gewoon niet klopt. Windows Server had en heeft een groot marktaandeel. RHEL, CentOS en alle andere Linux/Unix distro's hebben ook een groot marktaandeel.
Windows servers zijn fantastisch voor algemeen gebruik: gebruiksvriendelijker, véél meer algemene kennis in de markt (ontwikkeling/applicaties/support/enz), zeer breed inzetbaar, integratie met andere Microsoft omgevingen (Windows/M365/Azure/Sharepoint) enzovoorts.
Linux servers zijn fantastisch voor specialistische taken: inderdaad webservers, firewalls, beveiligde omgevingen, enzovoorts.

Er zijn zó veel voors en tegens voor beide OS'en (en met veel overlap) dat het praktisch onmogelijk is om de een beter te noemen dan de ander. Het is echt volledig afhankelijk van de usecase.
Het is inderdaad wat het je waard is. Bovendien: sommige mensen geven 1400 euro uit aan een telefoon (zowel iPhone als Android), dan valt de prijs voor een MacBook of Surface wel weer mee.

Ik zit dagelijks op Windows en heb sinds Windows 2000 geen crash meer gehad, dus dat herken ik totaal niet (Vista en 8/8.1 heb ik wel overgeslagen overigens). Bijna de enige servers die wij tegen komen, zijn windows servers en ik moet zeggen, alles vanaf Windows Server 2012R2 is allemaal prima.

RHEL heb ik lang geleden achter me gelaten, ik ben meer een Debian persoon (via Suse, Mandrake daar aangekomen). Sowieso is RHEL niet meer gratis (allang niet meer), dus als ik iets moet ontwikkelen of testen, schakel ik even CentOS bij. Overigens allemaal in VMs. Zolang niet alle tooling alleen voor macOS en Windows beschikbaar is, zal ik bij Windows blijven. De dag dat dat verandert, maak ik nog de overstap op Debian.

Je vergelijking met auto's snijdt wel hout: een nieuwe auto is na 2 of 3 jaar best nog wel veel waard. Je MBP kun je na 1 of 2 jaar ook nog wel voor veel verkopen.
Windows wordt zeker niet vermeden op Servers. In de bedrijfswereld wordt het enorm veel gebruikt.
Windows Server draait trouwens zeer stabiel als je het op goede hardware draait (HPE, DELL, Fujitsu, Cisco, Lenovo, ...).

Voor webservers moet je volgens mij geen Windows Server willen gebruiken maar beter een Linux of Unix variant.
(lees: MacBooks worden niet of nauwelijks goedkoper na hun launch door Apples' prijsbeleid).
Voordeel is dan wel weer dat ze op de tweedehandse markt ook hun waarde vasthouden. Dus eens je een Macbook aanschaft, ben je er vrij zeker van dat je na 5 jaar nog steeds een erg goede prijs voor krijgt. Dus het is even bijten op de tanden bij de aankoop, om er daarna eventueel nog iets van terug te krijgen.

Indien je een laptop aanschaft voor de komende 10 jaar, dan blijft dit nog steeds een goede aankoop. Genoeg mensen die een 10 jaar oude Macbook dagdagelijks gebruiken. :)

Edit: niets tegen de Surface apparaten btw, prachtige laptops!

[Reactie gewijzigd door jmignolet op 8 juni 2021 10:09]

Klopt, dat is een gegeven. Hoewel dat bij Surface producten ook meer is dan bij bijvoorbeeld run-of-the-mill Dell/HP notebooks.

Maar netto maakt het overigens weinig uit. Je krijgt namelijk nog een leuk bedrag voor je Mac na X-jaar, maar je aanschaf was ook X-euro meer dan een vergelijkbaar apparaat van bijvoorbeeld Dell/HP.

MBP aanschaf 2500, nog 900 waard na 6 jaar
Dell/HP aanschaf 1700, nog 350 waard na 6 jaar

Netto afschrijving MBP is 1600 euro
Netto afschrijving Dell/HP is 1350 euro

Puur hypothetisch, maar zo gaat het meestal wel.
Maar .. Je spreekt dan nog steeds over hardware en software die totaal niet vergelijkbaar is met die van Apple?

Ik zou graag zien hoe Windows op een 6 jaar oude HP/Dell draait ten opzichte van een Macbook van 2015 die vandaag nog de laatste aankomende update gaat binnenkrijgen van MacOS.

Het is wel zo, naar perspectief van de verkoper maakt dat niet zoveel uit, hij heeft een betere deal qua netto afschrijving. Als koper daarentegen .. ;)
Ik heb recent nog een refurbished Dell gekocht voor mijn dochtertje, die zal ook iets van 6 jaar oud zijn. Draait nog als een zonnetje en Windows 10 blijft natuurlijk zonder enige problemen updates krijgen. Met Windows ben ik daar niet zo bang voor. Voor zacht prijsje wel een 15" 4k touchscreen, met i7, 512GB SSD en 16GB geheugen.
Jawel, die hardware is dan vergelijkbaar (laten we zeggen dat in dat voorbeeld beide machines een 5e generatie i7, 16GB DDR3 en een 256GB SSD hebben, plus een dedicated GeForce).

Dan zul je ze naast elkaar moeten zetten om te vergelijken. Hoe draait Windows 10 op bovenstaande specificaties en hoe doet Mac dat? Zeg het maar. Ik weet uit eigen ervaring dat Windows 10 uitstekend draait op dergelijke specificaties en MacOS eveneens.
Anoniem: 159816
@jmignolet8 juni 2021 11:53
Die 6 jaar oude laptop gaat als een tierelier hoor. Heb hier nog een 8-9 jaar oude staan met een quad core Sandy Bridge i7 en dat werkt echt nog helemaal prima en gaat als een tierelier. Draait natuurlijk ook gewoon de laatste Windows update.

Als je budget rommel gaat vergelijken met een MacBook ben je natuurlijk krom bezig ;).Zou mij eerder zorgen maken over de x86 support van Apple dan over het niet-bestaande prestatie verlies van Windows laptops.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 8 juni 2021 11:54]

Ik heb een paar maanden geleden de Packard Bell van mijn moeder weer nieuw leven ingeblazen. Het ding stamt uit 2007, heeft een Q6600, 4GB en een oude spinning disk. SSD er in (op SATAII snelheid ;( ), Windows 10 OEM licentie van 12 euro er op en het beestje draait als een tierelier.
Ik denk dat je voor de gein dus eens even op V&A moet gaan kijken voor Macbooks uit 2015 en een XPS uit 2015.
Oké.

MBP uit 2015
XPS uit 2015

MBP: 575 euro, 512GB SSD, Core i5-5287U
XPS: 350 euro, 256GB SSD, Core i5-5200U

Afschrijving MBP netto: 2000-575 = 1425 euro
Afschrijving XPS netto: 1265-350 = 915 euro.

En nu?
Haha geweldig. Myth busted.
Ja, ik breng het misschien een beetje flauw, maar ik doe dit echt om te informeren tegen de perceptie dat Macs hun meerprijs bij het doorverkopen terugverdienen, terwijl het vaak eerder het tegenovergestelde is. Leuk dat je een hoger bedrag in handen krijgt bij het doorverkopen, maar de daadwerkelijke afschrijving is nóg veel hoger.
Plus nog het voordeel dat je gedurende de gebruiksduur nog een paar honderd Euro in je zak houdt om andere dingen van te doen, omdat je initiële aanschafprijs lager lag.
Ik vraag me af of het ook allemaal waar is. Er poppen overal refurbished Apple producten op via allerlei kanalen, dat het aanbod zo hoog is dat de prijzen best laag zijn voor een tweede handsje.
Dat is inderdaad precies een sommetje dat de meeste mensen niet maken. Als je kijkt wat een Spectre of XPS na een aantal jaar (indien in goede staat) nog oplevert, dan valt dat ook erg mee, zeker als je de nieuwprijs ernaast zet. Windows laptops devalueren relatief hard, omdat de meeste mensen gek genoeg een vergelijk blijven maken tussen een acer van 300 euro en een macbook van 3000 euro.
Hoewel er een punt in zit mbt verkopen op de 2de hands markt na tig jaar, word ik een beetje moe van al die vergelijkingen. Het veronderondersteld namelijk een aantal zaken, zoals bv dat je heel netjes met je notebook omgaat. Een Macbook met krassen en gebruiksporen is bv al een stuk minder waard. Zelfs de originele verpakking is zelfs nog belangrijk om te bewaren als het om 2de hands verkoopwaarde gaat. Daarnaast geven heel veel mensen hun oude apparatuur door aan familieleden of kennissen.

Een ander punt is dat als je Macbooks ouder dan 6 jaar zijn ze niet eens meer geupdate worden met nieuwe versie van MacOS. En dus dat de waarde dan opeens navenant in kan storten. Terwijl je de nieuwste versie van Windows 10 gewoon nog op notebooks van 10 jaar geleden kunt draaien

[Reactie gewijzigd door zap8 op 8 juni 2021 11:15]

Enorm voordeel t.o.v. de Apples is dat je hier wel de SSD kan vervangen.
Voordeel van de MacBooks is dan weer dat je tegen een vergoeding je accu kan laten vervangen bij een reparateur, wat niet mogelijk is bij de Surface Laptops.
Voordeel van de MacBooks is dan weer dat je tegen een vergoeding je accu kan laten vervangen bij een reparateur, wat niet mogelijk is bij de Surface Laptops.
Waarom zou dat bij een Surface niet kunnen? Je kan op een Surface namelijk ook zelf de accu vervangen, dus lijkt me logisch dat je dit ook kan laten doen tegen betaling
Officieel is de accu van een Surface Laptop volgens Microsoft niet vervangbaar, ook niet als je naar Microsoft zelf gaat, enige optie is volledige refurb unit van 500-600 euro. Daarnaast zit de accu extreem goed vastgelijmd in de behuizing, zelfs met oplosmiddel is deze er lastig (eigenlijk onmogelijk zonder schade) uit te krijgen.
Daarom ook dat als je op het internet een vervangende accu voor een Surface (Laptop) besteld, deze inclusief (verlijmde) achterkant wordt geleverd.
Staar je daar ook niet blind op, vaak zit je dan met een heel specifieke formfactor die amper te krijgen is, zeker in grotere opslag capaciteit wat de prijs/performance ratio relatief hoog maakt ivm. veel concurrentie die wel de meer mainstream formaten gebruiken. Je kan imho nog steeds beter de hoogste capaciteit aanschaffen bij eerste aankoop, dan deze later vervangen voor een groter formaat.

Het enige nadeel in dit formaat is dat de AMD versie maximaal geleverd wordt met een 512GB SSD en de Intel versie met een 1TB... Dat is echter eerder een MS issue, dan een Intel/AMD issue. Ik kan me echter wel enigszins voorstellen dat veel kopers juist AMD als budget merk zien in laptopland en MS verwacht niet veel duurdere versies van de AMD equipped laptops te verkopen...

Ik ben erg tevreden over de AMD 4x00U, zo erg zelfs dat ik vier apparaten ermee heb aangeschaft voor prive/werk. Een 4980U klinkt als alleen maar nog mooier speelgoed!
Kioxia BG4 M.2 1TB voor € 178,05 vind ik anders heel erg meevallen.
Vooral als je ziet dat bij Apple de upgrade van 256 naar 512 al 230 euro kost. Een upgrade naar 2TB kost je 920 euro. Vastgesoldeerd, dus je moet het wel bij aankoop doen. 8)7
Bij de Surface Pro 1 zat alles vastgelijmd. Het kon wel maar was behoorlijk moeilijk. Ik heb zelfs een teardown gezien waarbij ze een gat in de behuizing maakten om de SSD te vervangen. Dus daar heb ik mooi vanaf gezien.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 juni 2021 10:22]

Die kwam in 2013 op de markt.. Ik zie de toegevoegde waarde van deze mededeling dus niet echt - het is toch met deze versie wel uit te breiden, dat is met nieuwe Pro 7+ ook mogelijk dus Microsoft leert van zijn gebreke. Samsung heeft het met de S6 ook geprobeerd fixed geheugen, geen SD kaart mogelijkheid en is daar ook redelijk snel op teruggekomen.

Bepaalde zaken willen mensen niet graag verliezen. Ik snap Apple’s move ook niet om bijv de SD kaart uit de MBP te halen, die zetten ze in de markt voor o.a. een doelgroep die veelvoudig gebruik maakt van die dingen.

En ja alles is op te lossen met docks/extenders maar het zijn geen functies die enorme ruimte vereisen zeker niet als je een teardown bekijkt zit er vaak wat ruimte in. Zelfs de PS5 kan je compact DIY-en dat die in een klein kastje zit, met behoud van zijn koelcapaciteiten.
Bij de Surface Pro 1 zat alles vastgelijmd. Het kon wel maar was behoorlijk moeilijk.
Ja, dat was jammer. Weerhield me er overigens niet van om de SSD te vervangen (mijn Surface was een 64GB model omdat op het moment van aanschaf de 128GB helemaal was uitverkocht) door een 1TB exemplaar. Helaas heb ik bij het openen van de Surface per ongeluk de ribbon kabels van het touchschreen doorgesneden. Was in mijn enthousiasme even vergeten om de opmerking van iFixit over de onderrand in acht te nemen. Het vervangende scherm, hoewel het net zo goed werkt als het origineel, past nét niet helemaal en da's toch wel jammer.

Desalniettemin een prima first try voor MS. Heeft 6 jaar trouw dienst gedaan en ligt nu ergens in een kast stof te vergaren.
Nou, dat wordt je ook niet heel makkelijk gemaakt, maar het kan idd wel. Ik heb bij een Surface 3 Laptop eens een SSD vervangen maar de constructie van het ding schreeuwt "MAAK ME NIET OPEN!" Tevens zijn het te dure, onbetrouwbare rotdingen.
Dus eens je een Macbook aanschaft, ben je er vrij zeker van dat je na 5 jaar nog steeds een erg goede prijs voor krijgt.
Je neemt natuurlijk wel een flink risico op beschadiging, diefstal e.d. waardoor dat misschien best tegenvalt. En nu Apple alles met de M1 aan het vervangen is (die een i9 MacBook pro van 4000 euro nieuw er ongeveer uittrekt qua performance) vermoed ik niet dat veel mensen de hoofdprijs gaan afrekenen voor een gebruikte Intel MacBook maar liever een nieuwe M1 (of opvolger) kopen...
Het verschil met Apple is dat Microsoft met de Surface lijn bewust hogere prijzen moet hanteren om OEM partners niet tegen de schenen te trappen. Ze willen helemaal niet voor dezelfde prijs concurreren met Asus, Dell etc.
Mooie laptop verder, raises the question hoe hij had gepresteerd als er wel een Zen3 in was gezet met dezelfde optimalisaties. Want voor een Zen2 doet hij het inderdaad uitstekend.
Dit soort optimalisaties kosten tijd, dus de nieuwste generatie verwachten met flinke optimalisaties tov de reference set een utopie.

Ben zelf altijd wel een voorstander van goed doorontwikkelde hardware, vaak minder last van random issues.
Een MacBook Air is anders sneller, goedkoper en heeft een langere accuduur. En ook nog eens passief gekoeld.
Even buiten de feitelijke juistheid van dat statement om, wat heeft dit met de prijsbeleid van Apple te maken, die al sinds jaar en dag onveranderd is?
Dat de "forse prijs" van MacBooks wel meevalt. Een kwalitatieve Windows-laptop met vergelijkbare specs is bijna niet te vinden voor een lagere prijs.
Dat verschilt m.i. nogal per categorie en per generatie. De huidige M1 machines van Apple zijn echt bijzonder goed, zeker omdat een MBA van 900 euro nu hetzelfde presteert als een iMac van 1700 euro. Maar historisch gezien is het prijsbeleid van Apple gewoon stug, je betaalt met droge ogen de introductieprijs van een machine, net zo lang tot de opvolger in de schappen ligt plus een overlap van ~6 maanden. Zo kon je de 'prullenmand' Mac Pro nog jaren na dato, terwijl de hardware inmiddels écht zwaar outdated was, nog gewoon nieuw kopen tegen bijna de oorspronkelijke prijs.
En ten opzichte van de concurrentie, Windows, verschilt het ook heel sterk. Soms kun je oprecht stellen dat een bepaalde Mac echt zijn meerprijs kan goedmaken, maar evengoed zijn er machines die buiten proporties duur zijn ten opzichte van hun Windows evenknie.

Het is ook maar net wat je belangrijk vindt - bij Apple krijg je per default een premium behuizing bijvoorbeeld. Leuk, maar vaak verre van noodzakelijk, terwijl je daar wel de (meer)prijs voor betaalt.

Het blijft een eindeloze welles-nietes discussie en eentje die ik al 15 jaar voer, maar laat ik het zo zeggen: Apple heeft niet 200 miljard in cash omdat ze weinig marge maken.
Anoniem: 159816
@musje838 juni 2021 11:59
Ik ben alleen geen fan van aluminium als behuizing, dat is gewoon te kwetsbaar voor deuken e.d. Magnesium is lichter en minder gevoelig voor deuken.

Voor een desktop all-in-one maakt het natuurlijk niet uit, maar voor mobiel gebruik is aluminium niet geweldig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 8 juni 2021 11:59]

Maar hoe is het gesteld met de rest van de componenten? Er zit meer in een laptop dan een accu, SoC en koeling.
Het scherm is in ieder geval beter dan menig 1000 euro windows laptop.
De burst snelheid is hoger. Bij intensief gebruik is de M1 zo traag als dikke stront. Prima dus voor browsen, licht werk en benchmarking, maar belabberd wanneer je het vuur aan de schenen van dat ding zet. Het is een veredelde tablet met vast toetsenbord.
Een m1 draait alleen maar store rommel en geen x86 zonder Rosetta wat na een paar jaar als 32bit uit Mac OS verdwijnt. Een M1 is niks meer dan een overpowerde Surface pro x op Mac OS. Het blijft arm troep. Op een Windows pc heb je nergens beperkingen en dat draait al je software. Stel eens voor dat je pc zo n Mac processor zou hebben en je bent verplicht om alles te halen uit de store. Leuke computer ervaring. De grootste handicap ever. Laat u niet blind staren op die silicon van Apple want zoooooo geweldig is het nu ook weer niet.
(For what it's worth: je bedoelt raises the question; begging the question is een drogreden.)
Je hebt uiteraard helemaal gelijk :) Thanks
Het is logisch dat Macbooks en Surfacebooks duurder zijn dan laptops waarbij alles zo goedkoop mogelijk moet.

Laptops met een bepaalde afwerking kosten eenmaal meer. Als je schoenen koopt betaal je ook meer voor echt leer. Of bij meubels betaal je ook meer voor echt hout. Zeker als het hout ook netjes is opgeschuurd en geolied of gelakt is. Parket is ook duurder dan laminaat.
Ja, dat snap ik. En dat ontken ik toch ook nergens?
Punt is dat je bij Apple geen keuze hebt, als je een laptop met MacOS wil, zul je de premium meerprijs van o.a. die afwerking moéten betalen. Bij Windows heb je de keuze uit diezelfde afwerking, of een tandje minder luxueus, of nog wat minder, of gewoon plastic fantastic, en alles wat daar tussen ligt. En de afschrijving van Macs is (netto) gewoon heel erg fors.

Wil je dus graag met Mac werken (wat ik me an sich prima voor kan stellen), dan zul je bijna per definitie diep in de buidel moeten tasten. Geen wonder ook dat er een enorme community van Hackintoshers is, zelfs Apple adepten als SnazzyLabs hebben niet onder stoelen of banken geschoven hoe veel meer je uit een zelfbouw-Mac kunt halen t.o.v. de Premium+++ prijzen van Apple.
Welke voordelen heeft deze Surface tegenover de MacBook Air?

Even los van specifieke OS-gerelateerde redenen, want als je per se Windows nodig hebt, heb je weinig aan macOS... En andersom, natuurlijk.
Audio kwaliteit wordt vaak geprezen voor de Surface Laptop, voornamelijk door het gebruik van het toetsenbord als speaker. Ook, deze laptop is vrij makkelijk open te maken, het hele toetsenbord paneel kan er zo afgehaald worden (maar wordt niet aangeraden te doen) en de opslag is vervangbaar.

Surface-camera's zijn ook zeer goed, veel beter dan de camera's die teruggevonden kunnen worden in Macs. En Windows Hello vindt ik persoonlijk een fijner systeem dan het gebruik van TouchID in de Air. Uiteraard, als je een touchscreen wilt is Surface de enige oplossing tussen de twee.

En het is natuurlijk wel erg OS gerelateerd, maar... updates. Apple heeft gisteren macOS 12 aangekondigt en alle hardware die daarmee overweg kan moet van 2015 of nieuwer zijn (op de Mac Pro van 2013 na). Dus pak dat Apple 6 jaar upgrades ondersteund voor macOS. 2015 is het jaar waarin Microsoft Windows 10 heeft gelanceerd, laptops up 2009 met Windows 7 kunnen nog mee en zullen dat nog voor een lange tijd kunnen. De eerste Surface Pro uit 2021 krijgt nog steeds nieuwe versies van Windows, 9 jaar na datum draait die nog steeds op de meest recente versie van Windows, en er is geen reden om niet te denken dat de SP1 niet mee zou gaan naar Windows 11 (en latere versies) eind dit jaar.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 8 juni 2021 11:11]

En audio latency? En kwaliteit van de output?

Ik gebruik al sinds jaar en dag nu Apple - en tegelijkertijd ook de nodige Win-systemen in huis gehad, maar ik blijf het met Windows een crime vinden om de latencies laag te krijgen/houden.

Alleen ik baal bij Apple van de enorme prijzen voor veel opslag, wat bij grote libraries (piano-VST's etc.) echt een ding is. OSX of Win maakt me eigenlijk niet eens zoveel uit... ik wil gewoon een betaalbaar systeem dat zonder al te veel fratsen en goede kwaliteit output levert, een lage latency (<12-14 ms) en met veel ruimte (1TB).
Allemaal geldige punten, enkel de audio kwaliteit op een MBP zal vermoedelijk nog beter zijn.
dus puur kijkend naar de hardware? (Dan laat ik even de processor enzo voor wat het is, want daar zijn heel wat voors en tegens voor te bedenken tegenover de MacBook Air)

Het design zou je kunnen aanspreken, het hogere scherm is voor sommigen een voordeel, het toetsenbord typt misschien wel lekkerder.

Als je puur naar de hardware kijkt is het vooral smaak dat in het voordeel van de Surface zou kunnen zijn. Maar dat ligt voor iedereen natuurlijk anders, want voor de MacBook Air kun je precies hetzelfde zeggen.
Schermverhouding 3:2 (meer verticale ruimte). Zoals je uit andere comments kunt lezen vinden sommige mensen dit een verademing.
En hij heeft een touchscreen kan in sommige gevallen ook erg handig zijn.
X86 en echte software en geen verdor lock in.
*kijkt naar zijn Surface RT, Surface Pro, Surface Pro 3 en Surface Book en pikt traantje weg*
Wat is Microsoft toch van ver gekomen zeg. Van 'gaat Microsoft nou weer hardware maken' tot oprecht in spanning afwachten wat de volgende hardware van Microsoft zal zijn. Ook deze Laptop 4 is weer een top product.

Ik vraag mij alleen af wat Microsoft wil met de prijzen. Surface producten zijn ooit bedoeld als een soort proof-of-concept aanjager van innovatie bij hardware partners van Microsoft. Zo van 'beste mensen, dit is hoe goed het kan'. Maar, daarom hebben zij zich bewust buiten de directe concurrentie van partner fabrikanten gepositioneerd. Surface producten zullen nooit qua (prijs/specs*design) concurreren met OEM's als Dell, Asus etc. Maar daardoor zullen ze nooit écht succesvol worden denk ik. Aan de andere kant, als we al bij Laptop 4, Pro 2020 en Book 3 zijn .. dan moet het wel succesvol genoeg zijn.
Ik ben allang blij dat veel hardwarebakkers van Windows laptops hints vanuit de Surface apparaten oppikken en daadwerkelijk design en ontwerp verbeteren. De Spectre apparaten van HP zijn sinds MS met de surfacelijn kwamen ook flink beter geworden, ook op het gebied van koeling en ontwerp. Je ziet dat heel duidelijk als je de generaties naast elkaar zet. Je ziet nu ook bijna alle high-end laptops voorzien van een precision touchpad en met de juiste hardware eronder doet dat ook niet meer onder voor wat Apple met touchpads doet. Ik ben blij dat MS de voorbeelden blijft neerzetten. Ik heb ooit veel met macbooks gedaan, maar juist door wat MS met surface deed is het leven in Windows/Linuxland veel beter geworden en voor mij persoonlijk ook veel beter dan bij Apple.
Surface laptop is toch een beetje op het high end en zakelijke segment gericht?

Waarom dan leveren met Windows 10 Home?
Daar heb je andere SKU's voor, die voor zakelijke gebruikers bedoeld zijn en wel met Win 10 Pro komen.
Dat is geen issue je kan die home licentie upgraden naar pro. Was het niet dat de losse Dock je 200€ kost voor meer poorten. Een surface is perfect zakelijk in te zetten. Ze mochten meer doen aan de poort keuze. :)
"USB-C-naar-HMDI-kabels zijn ongetwijfeld zeldzamer"
USB-C dongle? Ik heb er ondertussen meerdere...

Heb zelf geen surface laptop of plannen om er 1tje te kopen, maar dit klinkt als prima aansluitingen. Zelfs een USB-A aansluiting er nog op is tegenwoordig een luxe.
Ik vind één A- en één C-aansluiting toch te min.
Dat betekent altijd een dongle inprikken.
En nee, dat weegt niet veel, maar toch altijd weer gedoe.

Is 4x C dan zo'n grote extra kost?
Precies! Ik begrijp niet waarom de Surface altijd door Tweakers wordt gezien als een apparaat met onpraktische poorten. Ik heb hier meerdere Surfaces, af en toe een USB Stick erin om wat devices te maken. USB-C soms een HDMI plug in of een USB-C scherm. Wil ik echt werken op grote schermen heb ik een Dock. Lekker 1 kabel naar mijn Surface...
Wat een prachtig apparaat. Ik heb een Surface Laptop 2 voor werk, en zou graag een SL4 (of de 5 tegen die tijd) willen als vervangen. Voor mij geen andere laptop meer eigenlijk! Hooguit nog een Dell XPS.
De overige 550 euro betaal je voor het Surface-sausje, dat bestaat uit het 3:2-scherm, de mooie behuizing en de afstemming van hard- en software. Dat is 200 euro minder dan bij de Surface Laptop 3 en bovendien krijg je er nu een veel snellere processor bij.
Dat, en uitstekende ondersteuning, zowel wat betreft updates doormiddel van drivers, als ondersteuning bij het verhelpen van problemen. Is dat 550 euro meer waard? Niet echt persé, maar eerlijk gezegd ben ik de ervaring met menig andere fabrikanten stillaan beu aan het worden.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook belangrijk om in het achterhoofd te houden dat Microsoft simpelweg niet wilt concurreren met zijn eigen partners. Die partners waren als pissed genoeg dat Microsft überhaupt de hardware is ingestapt. Als ze ook nog eens hard zouden beginnen te concurreren zouden ze alleen maar meer kwaad bloed zetten bij de OEMs die ze nodig hebben. Aan de andere kant, eenmaal ze zeker zijn dat ze op ieder vlak kunnen concurreren, zou ik ze het graag ook zien doen, partners be damned.

Als ik plaats had voor ene laptop in mijn gebruik zou ik persoonlijk deze zeker overwegen, maar ben sowieso meer een Surface Pro-gebruiker. Misschien als mijn Pro 6 eens aan vervanging toe is... Gaat afhangen van wat er gebeurd met de Pro 8, Laptop 5, en hoe en wat Windows 11 daarvoor te bieden heeft dat nu niet erin zit.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 8 juni 2021 11:07]

Wat ik begrijp is dat dit de macbook onder de windowslaptop is. Zeer duur, oke hardware maar software matig is het prima.
Dan zou ik toch echt eens HP Envy, Elite, Spectre en Z Books gaan bekijken. Vooral de Spectre en de Z-Books van de laatste generaties gooien wat mij betreft hoge ogen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee