Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Humankind Preview

Een nieuwe Civ, maar dan anders

Hoe te winnen

Wie bekend is met Civ weet dat je deze game op verschillende manieren kunt winnen. Dat is in Humankind niet zo. Er is maar één manier om te winnen, namelijk door Fame te verzamelen. Dat doe je door bepaalde doelen te halen en daarmee is Fame gekoppeld aan het behalen van de Era Stars die je nodig hebt om naar een volgende Era te promoveren. Wat je moet doen om Fame en Era Stars te scoren, verschilt per Era. We zagen al dat het heel eenvoudig begint, maar dat verandert snel. Later in de game scoor je Fame door als eerste een nieuw continent te ontdekken, een spoorlijn aan te leggen of een andere mogendheid tot Vassal te maken. Er zijn tal van mogelijkheden, passend bij elke speelstijl.

Sterren verzamelen

In elke Era zijn in totaal 21 Stars te bemachtigen. Als je er daarvan zeven weet te verzamelen, mag je door naar een volgende Era. Maar het kan dus nuttig zijn om nog even in de huidige Era te blijven hangen, vooral als je een bepaalde Star - en daarmee de bijbehorende Fame - bijna hebt bereikt. Het mooie van het systeem van Stars en Fame is dat het minder nadruk legt op laatste fase van de game. Je kunt Fame net zo goed in de eerdere Era's verzamelen.

Om de meest recente Civilization er weer bij te halen: ook de overeenkomsten in uiterlijk tussen beide games valt op. We noemden al de zeshoekige tegels, maar ook in het gekozen kleurenpalet en de uiterlijke stijl lijken beide games op elkaar. Toch is er een klein verschil. In Humankind speelt het landschap een iets grotere rol. Sommige hellingen zijn te steil om te beklimmen of van af te dalen met een eenheid, met als gevolg dat je een omweg moet maken.

Voorlopige conclusie

Wie graag een potje Civilization speelt, doet er goed aan om Humankind op de radar te zetten. De game van Amplitude lijkt sterk op de laatste Civ, maar wijkt op essentiële punten voldoende af om de game een eigen smoel te geven. Het wisselen van Cultures en de manier waarop je met Fame kunt winnen, zijn verfrissende ideeën binnen het genre. Gevechten verlopen minder spannend, maar wellicht kan Amplitude daar nog iets in aanpassen. Voorlopig is Humankind een zeer volwassen en volwaardige 4X-game waar we graag nog wat langer in hadden rondgelopen.

Reacties (59)

59
59
56
3
0
2
Wijzig sortering
Verrassend dat je niet de 'andere' grote invloed noemt, namelijk Amplitude's eigen Endless Legend. Deze game (en zijn engine) is voor een groot deel gebaseerd op Endless Legend.

Je noemt de gevechten 'minder' tactisch dan in Civilization, terwijl je daar juist niet een dergelijke gevechts-'minigame' hebt waar je er een klein tactisch steekspel van kunt maken.

Ik zie zeker uit naar deze game, altijd in voor iets dat Civ van de troon wil proberen te stoten.
Het was het eerste dat mij aan de review opviel en wat meteen weer... tja... bevestigt hoe casual Tweakers is (geworden - voor gaming was het nooit veel). Casual als in mainstream en niet heel diep in de materie - en dat terwijl Paul nou juist best wel prima reviews schrijft en ook zeker zijn games kent. In de tekst zie ik verder ook veel daarvan terug, het is wel het lezen waard.

Hoe kan dit toch? Zijn dat bewuste keuzes? Why oh why? Steeds blijft die nasmaak hangen van een redactie die klokken hoort luiden maar klepels niet weet te vinden, of zich blijft bedienen van een eigen perceptie en kennis van gaming (en meer..) die toch een beetje achter de feiten aan loopt. En maar die mainstream producten benoemen en pushen die overal al in de reclame te zien zijn. Ik proef tunnelvisie of een hang naar het bekende.

Ik bedoel, wat nou Civilization? Ik had liever gezien hoe de game zich verhoudt tot de Endless serie want voor Amplitude is dát nou juist hun vuurdoop en ook die game is niet perfect. Kunnen ze ook een ander 4x concept zo goed gestalte geven? Volgens mij wel, als ik het zo lees, maar steeds weer dat Civ lijntje trekken is daarin dus een gemiste kans.

De late game wordt benoemd in de comments hier en ook dat is nou bij uitstek het punt waar Civ zoveel laat liggen en veel andere 4Xen ook. Ben benieuwd hoe Humankind dat aanvliegt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juni 2021 08:59]

Voor de meeste mensen is civ veruit de meest relevante vergelijking, want dat is wat veruit de meeste mensen kennen...

Voor mijzelf overigens ook, Civilization IV, V en VI & FreeCIV zijn denk ik 4 van de 10 door mij meest gespeelde games, maar heb nog nooit een andere turn-based strategy game gespeeld voor meer dan een paar uur. Ik speel nu overigens ook nog steeds vooral CIV V, die enorme hang naar vernieuwing snap ik ook niet zo :)

Ik denk dat ik deze ooit voor een tientje of zo wel een keer oppik om te kijken of ik het wat vind.
Ik vind het mooi dat er meer beschavingen uit het Midden en Verre Oosten worden gebruikt. Ga dit spel zeker spelen. Kijken en vergelijken met CIV.
Ja, het is mooi om te zien dat het iets minder westers gefocust is!
Je beschrijft het goed - casual gaming. We zijn het denk ik dus eens wat nu het publiek van de site is en waarom ik er echt weinig meer vind van mijn gading.

Tegelijkertijd zie je juist dat deze game zélf weer wat minder mainstream is. Wil je dat echt vergelijken met Civilization, of wil je juist als reviewer de casual gamer meenemen in meer van die studio dat ook heel interessant is. Civ kende je immers al. En het één sluit het ander ook niet uit, maar dat lijkt het hier wel te doen. De nasmaak is 'Oh, Amplitude brengt eindelijk een Civ kloon, nu mag onze doelgroep het kennen'.

Endless Legend is overigens ook niet gereviewed door Tweakers. Veelzeggend

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juni 2021 10:59]

Misschien wel waar.. Vanuit Tweakers gezien is dat ook heel begrijpelijk; ik vermoed dat het in het (relatief kleine) Nederlandse taalgebied niet rendabel is om een meer hardcore publiek aan te spreken, omdat het relatief veel tijd en mankracht kost, salarissen hier hoog zijn en het potentiële publiek heel klein. Wat dat betreft is het in de Engelse en Franse taalgebieden makkelijker, en daar houdt het aanbod op sommige onderwerpen ook al niet over..
Ik bedoel, wat nou Civilization? Ik had liever gezien hoe de game zich verhoudt tot de Endless serie want voor Amplitude is dát nou juist hun vuurdoop en ook die game is niet perfect. Kunnen ze ook een ander 4x concept zo goed gestalte geven? Volgens mij wel, als ik het zo lees, maar steeds weer dat Civ lijntje trekken is daarin dus een gemiste kans.
Tja, ik vraag me ook wel eens af of het passend is dat Tweakers games reviewed als soort 'bijzaak'. Echter, de kritiek dat de vergelijking met Civilization niet de meest logische is volg ik niet helemaal. Ze hebben Civilization nagebouwd en her en der misschien wat veranderd. Waarschijnlijk deels om niet als 100% clone weggezet te worden, want in plaats van een stippellijn is het soms een solide lijntje en dat soort wijzigingen, dus is het voor 9 van de 10 gamers vooral relevant wat er nu echt anders is dan Civ. Dan vind ik juist de zaken die Paul opnoemt over wisselen van beschaving en de fame en combat systemen belangrijk, niet dat ze het science logo een andere vorm (met dezelfde kleur en logo) hebben gegeven. Je kan toch niet verwachten dat mensen straks 60€ voor deze game gaan betalen omdat de makers eerder geprobeerd hebben om wat van Civ te kopiëren en dit daarop doorbouwt?

Nee de enige vraag die deze preview oproept is niet of je het met Civ mag vergelijken, maar of je een spel als dit uit mag brengen zonder de rechten voor Civ te hebben. Je kan van een game developer toch tenminste verwachten dat ze even een kleurtje veranderen van het spel dat ze gekopieerd hebben?
Sterker nog, de ontwikkelaar van Civilization heeft al een paar keer bij Amplitude gekeken:De tech tree in de vorm van de spin kwam in 2012 in Endless Space. Twee jaar later zat hij ook in Civilization: Beyond Earth.

In Endless Legend in 2014 gingen je steden fysiek over het speelveld uitbreiden. Rara wat zat er twee jaar later in Civilization 6? Je raad het al; de steden gingen ook daar voortaan fysiek over het speelveld.

Endless Legend had overigens nog een mooie innovatie. Dat was het punt dat elke tech die je doet de volgende tech duurder maakt. In tegenstelling tot Civilization waarbij je altijd álle techs ontwikkelt en alleen de volgorde tot zekere hoogte kunt bepalen kun je in Endless Legend besluiten dat jij die 'granary' niet nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 juni 2021 23:49]

Ik vond van Endless legend vooral het verhalende element erg leuk, de game op zich kon ik niet echt inkomen.

De één eenheid per tegel combat van Civ 5 en 6 is juist veel leuker dan een grote stapel super eenheden maken en dan alles platwalsen (probleem van zowel Civ 1 tm 4 als Endless legend) als zorgt het er wel voor dat het inderdaad een langzame bedoeling kan worden.

Zelf zou ik graag zien dat elke tegel op de kaart voor de militaire eenheden onderverdeeld is in kleinere tegels waar ook maar weer één eenheid op kan staan zodat je de gevechten op een wat fijnmaziger kaart speelt. Ben benieuwd of dat zou werken.
De implementatie bij Endless Legend was dat je beperkte stacks kan maken: aan het begin maximaal 4 unit, en met ontdekkingen tot maximaal 8. In het filmpje zie ik ook 'composition 1/4' terug, Humankind lijkt dus hetzelfde concept te gebruiken.

Bij Civilization waren er zogenaamde stacks of doom: onbeperkte grote stacks. Hier was veel kritiek op, waarbij hexagons en één-unit-per-tile werd geïntroduceerd vanaf Civ5.

Ik vind zowel Endless Legend als Civ redelijk wat tactische diepte bieden, en verwacht zo op het eerste ongeveer hetzelfde bij Humankind.
Klopt en endless legend was zeker beter qua combat dan civ 4 en eerder, maar met acht heel sterke units (of twee stacks) kon je naar mijn idee best veel voor elkaar krijgen.

Mijn idee is een unit per tegel maar dat de tegels voor units kleiner zijn dan voor steden en landschap enz.
Als je civ3 op deity speelt, dan walst het zo de andere kant op. Ik vind die beperking van 1 leger per tile jammer.
Ze hebben juist heel veel aandacht besteed aan het vechtsysteem. Hierbij is het terrein super belangrijk en natuurlijk welke type vechters je tegenover elkaar zet (bijv. pikemen tegen horsemen). Terrein is echt heel goede te bekijken voor aan een gevecht en kan je echt goed gebruiken. Bijv. kan je bergen gebruiken, zodat de tegenstander maar heel moeilijk dichtbij komt. Of met je archers op een heuvel of achter een rivier gaan staan met mogelijk grondtroepen ervoor als extra verdediging. Dit gaat veel dieper dan de gevechten in civ. In eerste instantie kwam ik hier moeilijk in bij de verschillende beta's, maar als je eenmaal doorhebt hoe dit werkt, dan kan je hier zo veel meer uithalen.
Ja dat bedoelde ik ook, dat dit combat systeem veel complexer in elkaar zit dan dat van Civ :)

Paul geeft in het stuk aan dat het gevechtssysteem zo simpel is.
Inderdaad. Ze zijn de Endless serie ook juist gaan maken als oefening. Hun uiteindelijke doel was altijd om een Civ-achtige game te gaan maken, maar je ziet duidelijk grote invloeden uit hun eigen Endless serie, naast de invloeden uit de Civ-serie.

De combat vond ik bij Endless Legend al wat meer diepgang bieden dan bij Civ, dus ik ben benieuwd hoe dat er bij Humankind uit gaat zien.
deze keuze maakt het juist simpeler imo door gewoon weer terug te gaan naar het unit stacking wat in de vroege civs de combat saai maakte. Leuk dat ze wat high ground en rivier bonussen in de minigame hebben maar tis maar hopen dat je daadwerkelijk je units bovenop de heuvel mag zetten want je positie van waaruit je aanvalt lijkt geen weinig invloed te hebben op waar jouw en de vijandige vlag komen te staan.
Dit maakt plaatsing op de kaart zelf dus irrelevant.

Nu was de opendev natuurlijk ook bedoeld om goede punten en zwaktes in het spel te vinden dus hopelijk is dit ook iets waar ze nog wat aan sleutelen.
Vorig jaar gespeeld tijdens de opendev sessie die een aantal dagen werd gehouden op Stadia, ik vond het toen een erg leuke game. Inderdaad duidelijk inspiratie van Civ en andere spellen, maar toch niet zomaar een kloon.
Wat ik had toen ik het speelde was nog wel een beetje een 'probleem' met de pacing van het spel. Voor mijn gevoel begon je heel traag, kreeg je daarna opeens even veel sterren en ging het einde weer trager. Maar dat kan ook komen door het feit dat de sessie gelimiteerd was in het aantal moves, en je toch je speelstijl gaat aanpassen omdat je hoopt het spel binnen de limiet af te kunnen ronden (wat me overigens niet altijd gelukt is).

Ben wel benieuwd of ze voor de Stadia variant nog een beetje optimaliseren voor het spelen op de bank. Sommige UI elementen waren wel echt heel klein, waardoor ik (met mijn 27 jaar en 42 inch tv) toch wel een beetje moeite moest doen om te lezen wat een bepaalde optie deed, zeker omdat niet alles in het begin even intuitief voelde.

Al met al kijk ik al lang uit naar dit spel, en heb ik het idee dat het prima op gaat leven naar de verwachting die ze hebben geschept.
Ook op Stadia destijds gespeeld. Was een toffe manier hoe ze dit geregeld hadden met een video vooraf en een vragenlijst achteraf. Echt het gevoel dat ze wel sirieus naar feedback luisteren.

Helaas vond ik het spel wat tegen vallen omdat het mij helemaal niet prikkelde om bepaalde focus te leggen bij het maken van keuzes. Alle keuzes leken wel 'ok'.

Ik haak ook enorm af op de 'mobile game' look. (Allemaal transparante vensters enzo, heel druk, weinig eenheid)

[Reactie gewijzigd door 12345j op 1 juni 2021 18:30]

Probleem bij CIV vind ik altijd dat het op het einde van een potje nooit echt leuk meer is.
Zeker op de hogere moeilijkheidsgraden (deity) wordt het spel gemaakt of gekraakt in de eerste 100 beurten. Zolang je in deze beurten maar uitgebreid de tijd neemt om goede strategische keuzes te maken en hierdoor meer steden weet te bouwen/veroveren dan de AI (wat zeker een grote uitdaging is), loopt de rest van het spel vaak wel los. Het gaat dan relatief vrij abrupt van enorm goed moeten nadenken over iedere mogelijke keuze, tot vrij random klikken. Dit zou constanter mogen gedurende het gehele spelverloop.

Verder vind ik het jammer dat de AI niet verandert met de verschillende moeilijkheidsgraden. De game wordt zwaarder puur doordat de AI extreme bonussen krijgt tav de speler op de hoogste moeilijkheidsgraad. De AI gaat geen slimmere keuzes maken of iets dergelijks. Dit vind ik wel behoorlijk lui van de developers: gewoon overal multiplyers overheen gooien ipv een intelligentere AI te maken. Ik zou meer lol beleven aan een computergestuurde tegenstander die geen bonussen heeft tav mij, maar één die daadwerkelijk competitief speelt.

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 1 juni 2021 21:16]

Dat is een manco dat je zowat bij elk type spel tegenkomt. Bij shooters worden de tegenstanders gewoon kogelsponzen, én doen ze meer schade met hun wapens.
In geen enkel spel heb ik gezien dat de tegenstander(s) slimmere keuzes maken.
Het is altijd bonus en nerf. Zelden pakt dat leuk uit voor de speler.
En toch is er al vele jaren een spel waarbij de AI niet vals speelt en aan dezelfde regels moet voldoen die jij hebt: Galactic Civilizations van Stardock Systems.
Dat stamt nog uit de tijd van OS/2 en toen was één van de AIs al zo goed dat als al je tegenstanders die AI hadden dat de meeste mensen kansloos waren. (speciale challenge wat normaal gesproken konden ze niet allemaal die AI krijgen) Versie drie kwam in 2016 uit.

Het fraaie was nog wel dat de maker helemaal geen specifiek AI achtergrond had of zo. Hij ging gewoon logisch nadenken hoe de AI beslissingen zou moeten maken. En wanneer mensen een methode hadden gevonden om een AI makkelijk te verslaan, dan paste hij die aan zodat dat die methode niet meer werkte.
Uiteindelijk kwam er heel snel een krachtige AI die slimme keuze maakte.
Zo kan ik me dit nog herinneren uit versie I. Ik had al oorlog met twee tegenstanders en had geen reservers voor een oorlog met een derde tegenstander. Die kwam vervolgens mij een dreigement dat ik twee planeten aan hem moest afstaan, of dat ie anders ook een oorlog startte. Ik had geen andere keuze dan dat dreigement in te willigen.
Ben dat later nooit meer in een ander spel tegen gekomen.
Nou dit inderdaad. Een beetje voordeel voor de AI mag heus wel, maar het zou fijn zijn als de AI OOK wat slimmer zou gaan spelen. Of überhaupt een idee zou hebben wat het aan doen is.
Klopt. Leukste is altijd het ontdekken van het landschap en het ontmoeten van andere civs. Zodra de map helemaal vol zit haak ik vaak af. Oorlogen voeren gaat ook tergend langzaam in civ als je veel units hebt. 40 schepen naar de andere kant van de oceaan sturen is bijna niet te doen zonder honderd keer te moeten klikken.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 1 juni 2021 19:07]

Helemaal mee eens. Ik heb al 50 potjew civ6 gespeeld en om deze reden nog nooit afgemaakt. Wel ver gekomen tot de giant death robot, maar ook dat was niet leuk meer. Het voelt gewoon als werk als je 20+ cities moet managen, je religie wereldwijd aan het verspreiden bent en ooog voert met een groot leger. Sterker nog ik ga liever werken in dat geval.
Precies, de uitkomst is dan al bekend. Alleen ben je nog verschrikkelijk veel tijd kwijt om daar te komen!
Daar hebben veel strategy games last van. Zelfs bij het schaken geeft een speler zichzelf weleens gewonnen als de match gespeeld is.
Ben er erg benieuwd naar; ik ben een grote Civ-fan van het eerste uur maar V en VI hebben me toch teleurgesteld; ik vond dat de serie met deel IV BTS haar hoogtepunt bereikt heeft. De latere delen doen sommige dingen beter, andere dingen anders maar ik vind ze vooral minder leuk om te spelen. Goed om een new kid on the block te hebben.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 1 juni 2021 16:17]

Ik heb zelf de beste herinneringen aan 1, 2 en 5 de rest is voor mij duidelijk veel minder goed.

Hopelijk krijgt deze game, itt de Civ reeks, een keer enigszins fatsoenlijke AI die niet alleen maar door heel erg vals te spelen mee kunnen komen.

In civ is het naar mijn mening meestal zo dat als je de beginfase door weet te komen je altijd wint, ook als je de moeilijkheid hoog hebt ingesteld en de AI enorm in het voordeel is, omdat de AI gewoon geen flauw idee heeft hoe het spel werkt.

Here’s hoping, het ziet er in elk geval best leuk uit.
Het begin is inderdaad het belangrijkst, maar op Deity vond ik in elk geval in IV ook het midden van een spel wel echt moeilijk om te overleven, voor je het wist verklaarde een bondgenoot je de oorlog en werd je afgeslacht. En zelf technologie uitvinden was echt zo extreem langzaam dat het geen zin had: ik zette alles in op geld en kocht al mijn technologieën van andere beschavingen. Makkelijk was het niet.
Het probleem met de Civs sinds 4 is eigenlijk hetzelfde.

De AI zuigt gigantisch en is in VI nauwelijks een fluit beter dan in IV. Qua features is VI een heel stuk beter, heerlijk uitgebreid spel. Maar multiplayer moet je rushen en in een uurtje Civ doorspelen vind ik niet leuk, mijn vrienden ook niet. Dus je bent al snel 4+ uur met een game bezig en dat is erg lastig plannen als je allemaal volwassen bent met een leven. Uiteindelijk spelen we 1-2 keer per jaar met een groepje een potje civ, hebben er nog geen 1 afgerond. Als je 2 maanden later verder gaat met een opgeslagen game, weet niemand meer waar die mee bezig was.

Multiplayer is niet echt een optie voor velen, dus je zit vast aan skirmish. Maar skirmish zuigt, na een paar potjes heb je het wel gezien, AI doet niets spanneds en is appeltje eitje om te verslaan zodra je ze door hebt, zelfs op hogere moeilijkheidsgraden tot je uiteindelijk weggevaagd wordt omdat de AI een onbeperkt aantal units per turn kan uitpoepen en het meer een slechte tower defense game wordt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 1 juni 2021 16:54]

Op Deity is het spel inderdaad moeilijk, en je moet echt vaak herladen, maar uiteindelijk kun je wel overleven. Dat vond ik de leukste manier om IV te spelen, en dan op een zo klein mogelijke spelwereld, opdat elke stad ook echt betekenis voor je had, en je niet zo veel hoefde te micromanagen. En opdat het eindspel niet verzandde in eindeloos wachten.
Wat me vooral bij Civ 6 tegenstaat is dat het vooral een nummertjes game is geworden. Een procentje hier, wat gold per turn meer daar. Hoewel aan de ene kant het nieuwe policy kaarten systeem de boel ook flexibel maakt, krijg ik er soms ook het gevoel door dat het wat zinloos is. Vooral in de end-game heb je tientallen opties waaruit je kan kiezen die allemaal maar een klein verschil maken. Hetzelfde met de 'governors'. In theorie een mooie nieuwe management laag, maar in de praktijk vind ik het maar irritant, en heb ik niet echt het gevoel dat de keuze voor een bepaalde governor nou iets uitmaakt. Ik klik dus meestal maar gewoon op een random persoon en plaats die in een random stad.

Ik zou het niet erg vinden als Humankind minder keuzes biedt, zolang deze maar impactvoller zijn en daadwerkelijk een andere speelstijl geven. Eigenlijk zoals Venice in Civ 5 dat deed. Koos je Venice dan moest je opeens heel anders gaan nadenken over het spel en dat maakte de civ interessant om te spelen.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 1 juni 2021 16:50]

Herken enorm wat je zegt. Wil daar aan toevoegen dat CIV6 een game is met alleen maar bonussen en dat de verschillen in bonussen marginaal zijn. Keuzes hebben altijd een voordeel (nooit een nadeel), hoewel het ene voordeel wel beter is dan het andere. In CIV5 en nog meer in CIV4 had je ook dat keuzes zowel positieve als negatieve effecten hadden en dat het meer een afweging werd. Dit ontbreekt totaal in CIV6 waardoor elke keuze zonder consequentie aanvoelt, en slechts een 'meh' gevoel oplevert.
Zeker waar. Meestal kom ik ook bij dezelfde set kaarten uit die ik gebruik en governors zet ik alleen in een stad neer vanwege loyalty voordelen. Uiteindelijk wel al alle mogelijke winsten behaald zonder significant in mijn kaarten en governors te veranderen.
Doen zij DLCs ook op de CIV manier? Eerst volle pond voor een (buggy) basis spel om vervolgens lekker gemaakt te worden met in game aankopen... Ben benieuwd of er ook multi player komt.
Veel vrijheid maakt dat dat ik het spel vaak opnieuw kan (en wil) spelen, tot het punt van 'puur omdat het kan'. Ben benieuwd!
Reken er maar wel op. Endless Legend en Endless Space 2 hebben aardig wat DLC gekregen.

Overigens, maar dat is misschien offtopic hier, vond ik de DLC-aanpak bij Civ 6 echt fantastisch. Als een soort langgerekte expansion met elke maand iets nieuws (voor zowel de betalende als niet betalende speler). Een beetje het Paradox-model, maar dan met wat minder DLC :P
Ik hoop ook dat Firaxis dat 'hybrid DLC-expansion'-model vast blijft houden.
Yup, ik vond het ook zeker niet slecht. De uitbreidingen zijn goed geprijsd, de losse civs zelf zijn wel altijd aan de prijs en heb ik nu toevallig in de aanbieding gekocht. Totaal zal ik zo'n €125 aan het spel uitgegeven hebben de afgelopen 4 jaar (sommige uitbreidingen in een sale gekocht) en ik heb nu alles in bezit dat er op de markt is. Als fan van het genre vind ik het dat prima waard, ik heb er nu bijna 800 uur :9 inzitten dus qua bang for the buck komt dit wel goed.

En ik denk dat meer casual spelers voor de +/- 25 euro die het basisspel in de aanbieding kost toch ook echt meer dan genoeg lol kunnen beleven. Het is echt niet alsof dit een soort 'pay to play' game is, ik vind dat je het echt overdrijft @Kuusje
Hij doelt wellicht op Civilization V. Die game werd in belabberde staat gereleased. Als je daar bij launch een multiplayer potje deed dan kwam de ai die je toevoegde na 200 turns niet verder dan 2 of 3 steden. In de single player had je daar geen last van. Die ai werd pas gepatched bij de eerste expansion; Gods & Kings. Pas toen werd die game in co-op speelbaar.
Ze hebben qua soundtrack en geluid weinig moeite gedaan zich te onderscheiden van Civilization: in de video, 3.47 tot 4.00. :9
Ik snap niet wat je bedoelt. Met 2500+ uur in Civ VI, 1000+ uur in Civ V en IV, en maar 50 uur in Endless Legend, herken ik meteen Endless Legend en totaal geen Civ. De sound effects voelen totaal anders. De fluit, ja die kan ik als Egyptisch herkennen, maar klinkt voor mij niet echt als de OST van Civ.

Wat vond je zo lijken op de Civ franchise?
De hoge toon na het doorgaan naar de next turn. De muziek.
De fluit dus inderdaad. Die klinkt voor mij een beetje als de fluit bij Civ VI wanneer je een tribal village ontdekt. Maar het geluid klinkt voor mij als elke fluit die zo'n geluid zou maken : P Dus om te zeggen dat ze "weinig moeite gedaan hebben qua geluid en soundtrack"? Vanwege dat ene geluid? :X 8)7
Beschikbaar voor macOS en Stadia, dat klinkt alsof een native Linux port niet superveel extra werk zou zijn? :9
Zolang het werkt met steam onder Linux zal native of niet me worst zijn ;-)
Als Civ speler van het eerste uur kan ik hier alleen maar een dansje om doen.
Concurrentie in dit genre was zo hard nodig.
Ik ben vooral benieuwd of ze de AI een beetje voor elkaar krijgen. Dat is (begrijpelijk) is best complex en zelfs bij een CIV dat een groot budget heeft is het verre van perfect.
Haha verre van perfect? Understatement van de dag: AI van civ slaat nergens op.
Ziet er goed uit. Ik ben afgehaakt bij Civ 6 vanwege de kinderlijke stijl. Kom maar op augustus. Of Augustus :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee