Door Arnoud Wokke

Redacteur

Android 12-bèta met nieuw ontwerp

Afgerond, maar nog lang niet klaar

Inleiding

De kans dat je Android 12 snel op je telefoon zult aantreffen, is klein en de kans dat je veel van de nieuwe interface gaat terugzien, is nog kleiner door het gebruik van skins die het uiterlijk aanpassen. Dat is de laatste zin van deze preview en het kan nauwelijks een verrassing zijn, want iets van deze strekking staat al nu al jaren in previews van nieuwe Android-versies.

Als je die vorige previews dus hebt gezien of gelezen, dan weet je dat al. De nieuwe interface van Android verschijnt alleen op Pixels en op termijn op de steeds schaarsere telefoons met Android One, terwijl de nieuwe functies veelal wél bruikbaar zullen zijn op telefoons van Samsung, Xiaomi en OnePlus bijvoorbeeld. Die krijgen de upgrade echter veelal weer later.

Toch is deze nieuwe upgrade de moeite waard. De interface-ideeën in stock-Android en de manieren waarop de interface werkt, komen uiteindelijk terug in skins van fabrikanten. Neem de gebarenbesturing van enkele jaren geleden, die nu in alle telefoons zit. Daarnaast zijn er een hoop functies bijgekomen.

Google kondigde de bèta aan tijdens de keynote op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie I/O. Die cadans doet denken aan de tijd voor corona. In 2019 bijvoorbeeld verscheen de eerste ontwikkelaarspreview van Android 10 ook in de winter, met de eerste bèta die veel meer liet zien op I/O. De release vond vervolgens aan het einde van de zomer plaats.

Die planning is nu ongeveer hetzelfde, al is de release nu duidelijk gepland voor ergens na augustus. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend, maar Google spreekt over 'het najaar'. Het kan dus zomaar oktober zijn, het moment dat de fabrikant doorgaans zijn Pixel-telefoons uitbrengt. Bij de release komt de upgrade uit voor Googles eigen Pixel 3-telefoons en nieuwere modellen van de zoekgigant. Daarna volgen hopelijk snel upgrades voor telefoons van andere fabrikanten.

Deze bèta is er niet alleen voor Pixel-telefoons, maar ook voor toestellen van elf andere fabrikanten. De bèta is natuurlijk leuk om mee te spelen, maar we raden niet direct aan om hem op je dagelijkse telefoon te zetten. Je weet van tevoren niet zeker of alles werkt en zo ja, of het stabiel werkt. Sommige apps werken niet, net als vorige keren. Bij downgraden moet je bovendien alle gegevens wissen en roottoegang is er nog niet voor de nieuwe bèta. Wij hebben de bèta geprobeerd op een Google Pixel 5.

Fabrikant Asus Google Nokia OnePlus OPPO Realme Tecno Vivo Xiaomi ZTE
Modellen Zenfone 8 Pixel 3, 3XL, 3a, 3a XL, 4, 4XL, 4a, 4a 5G, 5 X20 OP9, OP9 Pro Find X3 Pro GT Camon 17 iQOO 7 Legend MI 11, Mi 11i, Mi 11 Ultra, Mi 11x Pro Axon 30 Ultra

Een nieuwe interface

Sailfish Ambience, 2013

Sailfish: het is een naam die je niet veel meer hoort in de mobiele markt, maar de meest invloedrijke wijziging in Android 12 komt daarvandaan. Sailfish OS is een mobiel besturingssysteem van het Finse bedrijf Jolla en kwam 7,5 jaar geleden uit. Het was een fork van Maemo, een op Linux gebaseerd besturingssysteem van Nokia. Een van de belangrijkste features? Het aanpassen van het thema van de telefoon, inclusief de kleuren van iconen en steunkleuren in knoppen en menu's, op basis van de wallpaper.

Dat mobiele besturingssystemen elkaar inspireren, mag niets nieuws heten, maar deze zagen we niet aankomen. Google koppelt het hele idee natuurlijk aan kunstmatige intelligentie en beeldherkenning voor primaire en secundaire kleuren, maar als het meer dan zeven jaar geleden al kon op de telefoon van een Finse start-up met toen al verouderde hardware voor midrangetelefoons, zal het rekentechnisch vermoedelijk niet heel lastig zijn.

In deze eerste bèta is dat nieuwe systeem voor thema's nog niet te vinden. Het is duidelijk dat Google de bèta er wel op heeft voorbereid. Dat is bijvoorbeeld te zien in het instellingenmenu. 'Stijl en achtergrond' is nu niet langer een submenu van 'Scherm', maar heeft een eigen item. De kleuren zijn enkel een suggestie; je kunt zelf kiezen welke accentkleuren het besturingssysteem heeft. Het is niet duidelijk of apps van derden ook kunnen werken met de accentkleuren.

Material You-design

Het is onderdeel van een veel groter herontwerp van Android, en later van veel meer Google-producten en -diensten, onder de naam Material You. Als designfilosofie volgt dat Material Design uit 2014 op. De bedoeling is dat alles veel coherenter en cleaner gaat aanvoelen met het nieuwe ontwerp.

Daarbij gaat het vooral om zaken als leesbaarheid door een goed contrast, een vriendelijker ontwerp met vrolijke kleuren, veel loze ruimte en vooral heel veel afgeronde hoeken. Dat zal niet iedereen bevallen, is onze schatting. Sommigen willen nu eenmaal zoveel mogelijk informatie op het scherm zien. Dan is teruggaan van bijvoorbeeld zes naar vier toggles een achteruitgang. Ook heeft bijvoorbeeld het instellingenmenu, naar voorbeeld van Samsung One UI, nu grote titels en veel witruimte. Daardoor schuift alles naar onder en past er minder in beeld.

We hadden de kans om dat in een videogesprek voor te leggen aan mensen die bij Google aan Android 12 werken. Zij erkennen dat er minder informatie in beeld staat. Het is een bewuste keuze; daardoor moet het besturingssysteem toegankelijker zijn voor meer mensen. Opties om meer info in beeld te zetten komen er niet, behalve de bestaande opties om bijvoorbeeld de dpi-scaling aan te passen.

Wat ook opvalt, is dat er overal nieuwe animaties zitten. Prik je de lader erin? Dan vliegt de accentkleur van onder naar boven over het scherm. Zet je het scherm aan? Dan verlicht het scherm zich vanaf de powerknop. Voer je een pincode in? Dan licht het cijfer waar je op drukt op en verandert de vorm van rond naar vierkant. Druk je op een knop? Dan laat het systeem even glittertjes zien om te tonen dat je gedrukt hebt. Google omschrijft dat zelf als 'speels' en het is in elk geval totaal anders dan hoe Android eruitziet met versie 11.

De manier waarop menu's reageren, is ook aangepast. Als je aan het einde van een lijst komt, veert de lijst wat heen en weer om dat duidelijk te maken. Dat is al sinds 2007 zo op iPhones, maar nu zit het dus ook in Android.

Onder de motorkap

In het instellingenmenu is ook het nodige veranderd. Het item 'Apps en meldingen' is uit elkaar getrokken in 'Apps' en 'Meldingen'. De teksten onder de items zijn weg, terwijl iconen en tekst standaard groter zijn. Alle apps hebben nu van het besturingssysteem een splashscreen gekregen, dat bestaat uit het logo en een achtergrondkleur. Dat overbrugt de tijd totdat de app geladen is. Het gekke is dat veel apps van zichzelf al splashscreens hebben, dus als je Android 12 op tijd hebt, kun je in veel apps dubbele splashscreens tegenkomen.

Het 'Power off'-menu uit Android 11 met betalingen en elementen voor smarthomebesturing gaat alweer met pensioen. Of althans, er komt een optie om dat menu te vervangen door een snelkoppeling naar Googles eigen digitale assistent. Lang indrukken van de powerknop kun je dus toewijzen aan Google Assistant. Google Pay en de smarthomeknoppen kun je nu als toggles toevoegen aan de notificatiebalk.

Privacy

Uiteraard zijn niet alle wijzigingen cosmetisch. Google heeft de mond vol over privacy en neemt veel elementen over van iOS 14, maar laat één element weg. Het is in Android onmogelijk om tracking te blokkeren in apps. Google is natuurlijk een bedrijf dat zijn geld verdient met advertenties.

Wel zijn er andere privacyverbeteringen die we al in iOS tegenkwamen. Daaronder is ondersteuning voor 'onnauwkeurige locatie'. Apps kunnen dan wel ongeveer zien waar je bent, maar niet precies. Een navigatieapp heeft een precieze locatie nodig, maar voor bijvoorbeeld een weerapp of een app die zich automatisch wil aanpassen aan het land of de regio waar je bent, is dat niet nodig. Dat werkt in deze eerste bèta zo: de locatietoestemming ziet er hetzelfde uit, maar vervolgens kun je in de instellingen het schuifje omhalen voor 'exacte locatie'. Tijdens een test in Maps was te zien dat de geschatte locatie ongeveer op driehonderd meter afstand lag; de functie lijkt dus nog niet altijd te werken.

Er komen indicators voor het gebruik van de microfoon en de camera rechtsboven in beeld; dan licht er een pixel groen op en als je daarop klikt, komt er een menu met welke app de microfoon of de camera gebruikt. Ook komt er een toastnotificatie, een kleine balk onder in het scherm, als een app het klembord gebruikt om iets te kopiëren. Daarnaast komt er een privacydashboard, een lijst van welke app op welk moment toegang had tot welke permissies. Dat zit allemaal nog niet in deze bèta.

Betere ondersteuning voor betalingen en camera's

Er zijn nog veel meer kleinere functies, die Google allemaal heeft opgesomd. Een van de meest in het oog springende verbeteringen is dat apps van derden voortaan toegang hebben tot een nona- of quad-bayercamera. Dat zijn inmiddels de meeste primaire camera's op Android-telefoons, met resoluties als 48, 64 of 108 megapixel. Die combineren vier of negen pixels tot een enkele pixel op de foto. Met Android 12 kunnen apps bij de ruwe data voordat de pixels gecombineerd zijn.

Een andere verbetering is dat NFC-betalingen voortaan in gang gezet kunnen worden zonder het scherm aan te zetten. Met het scherm uit staat ook de NFC-lezer uit, maar in Android 12 is het mogelijk om een betaling te starten met het scherm uit. Vermoedelijk moeten apps, zoals die van banken, dat wel ondersteunen.

Google introduceert het begrip 'performance class'. Apps kunnen dat opvragen en dan weten ze welke codecs een telefoon ondersteunt en wat ze kunnen verwachten op het gebied van het coderen van mediabestanden, cameraresolutie, snelheid, framedrops en geheugen. Een versie-upgrade kan de Class van een toestel mee-upgraden, maar dat hoeft niet.

Er waren al wat nieuwe functies bekend sinds de eerste developerpreview. Een aardige nieuwe functie is haptische feedback die gekoppeld is aan audio. Zo kan de telefoon in een bepaald patroon trillen als je off-track gaat in een racegame. Ook moet het mogelijk zijn om ringtones in te stellen die op een bepaalde manier meetrillen, zodat je aan je broekzak of tas kunt voelen wie er belt.

Er zijn nog wat andere wijzigingen. Zo zijn er gebaren voor de besturing van de interface te maken, ook als de balk in een app of game verborgen is. Dat kan onder Android 11 niet. Daardoor heb je maar één veeg nodig voor de besturing in plaats van twee, tenzij een app specifiek stelt dat dat niet wenselijk is.

Voor liefhebbers van animated gifs is er eveneens goed nieuws; die werken onder Android 12 ook in de notificatiebalk. Ook kun je vanuit de notificatiebalk antwoorden met bewegende plaatjes. Sowieso zitten er meer plaatjes in de notificatiebalk.

Daarnaast is er betere ondersteuning voor diverse nieuwere of enigszins nieuwe hardware. Zo houdt de software beter rekening met ronde hoeken. Op de vraag of de nieuwe interface verbeteringen heeft voor vouwbare smartphones, komt een cryptisch antwoord. Er gaan al langer geruchten over een vouwbare Pixel. "We kijken naar Material You als een holistisch ontwerpsysteem dat zal staan op al onze producten, of we ze nu al hebben uitgebracht of dat pas in de toekomst zullen doen", aldus de Google-designer tijdens een virtuele sessie op Google I/O. "En dat is alles wat ik daarover kan zeggen."

Tot slot

Android-upgrades zijn al jaren niet meer de spannendste upgrades en dat is bewust. Waar je als iPhone-gebruiker een keer per jaar tegelijk met een versie-upgrade veel nieuwe functies krijgt, komen wijzigingen in Android veel geleidelijker binnen. Bovendien weet je niet hoe uiterlijke aanpassingen zullen uitpakken in de skin van fabrikanten als Samsung en Xiaomi.

Android 12 laat een heel nieuw ontwerp zien en daardoor voelt het aan als een heel nieuwe interface. Die is nog niet in volle glorie te bewonderen in deze eerste bèta. Daardoor is het lastig om een oordeel te vellen. Op de Pixel 5 voelt het allemaal snel en soepel aan, maar dat valt te verwachten op de recentste Google-telefoon. Alles is groter en heeft meer ruimte. Dat is fijn voor sommigen en misschien minder fijn voor anderen. Alles heeft bovendien afgeronde hoeken met een enorme radius. Het is grappig dat een interface tegelijk afgerond en niet klaar kan zijn.

Ook zitten er weer andere verbeteringen in Android, vooral op het gebied van privacy. Daarin volgt Google vooral Apple, maar nét niet helemaal. Meer aandacht voor privacy is altijd welkom. Of het bedrijf het aandurft om keuzes te maken die ten koste gaan van de eigen portemonnee, is nog niet bekend. Daarnaast zijn er veel meer wijzigingen, waardoor het een significante upgrade wordt.

Google neemt veel tijd voor de bèta. De release volgt niet voor september en voordat je het dan op een Galaxy S21 of OnePlus 9 aantreft, zijn de blaadjes dus al van de bomen. Bij andere telefoons duurt het vervolgens nog langer. Het uiterlijk is nieuw, maar het verhaal blijft hetzelfde. De kans dat je Android 12 snel op je telefoon zult aantreffen, is klein en de kans dat je veel van de nieuwe interface gaat terugzien, is nog kleiner door het gebruik van skins die het uiterlijk aanpassen.

Reacties (61)

61
57
42
0
0
8
Wijzig sortering
Dat ziet er wat mij betreft uit als een grote achteruitgang op een aantal vlakken. Met name die grote vlakken in het menu voor bv wifi en bluetooth instellingen. Dat lijkt me echt een grote achteruitgang als het gaat om overzichtelijkheid.
Mijn ervaring is juist dat het veel overzichtelijker is, wellicht doordat je minder "overspoeld" wordt met informatie
Een goed ontworpen icoontje is heel snel te herkennen. Nu zie je icoontjes, grijze vlakken, tekst (die ook nog eens scrolt zo te zien).
Is je mening gebaseerd op daadwerkelijk gebruik of de plaatjes uit het artikel?
Dat is nu ook al niet het geval, omdat je simpelweg het menu aanpast zodat er alleen dingen in staan die je nodig hebt. En juist al die loze ruimte en teksten en plaatjes die je nu in je menu krijgt vind ik dus persoonlijk wat overbodig.

Die youtube widget bijvoorbeeld. Ik weet niet waarom, maar ze pushen zo voor het afspelen van video naast andere activiteiten. Iets wat ik zelf totaal niet nodig heb. Maar als ik dan wel video wil kijken, gaat het ding data proberen te besparen en 480p video streamen, terwijl het netwerk over de wifi 300+ Mbit naar het toestel kan streamen.

Nu moet ik dus meer moeite doen en het menu verder naar beneden trekken om 8 tegeltjes te krijgen, ipv 2 of 4, terwijl ik er nu in het eerste niveau van de shade al 6 heb, plus een slider voor m'n verlichting.

Maar als bonus krijg je juist veel meer notificatie kaartjes erbij met media op de achtergrond.

Dit komt op mij over als een feature die de PM graag pushed, in een dev omgeving prima werkt, maar in het dagelijks gebruik suboptimaal uitpakt voor gebruikers die nu aan de bestaande features gewend zijn.
Heb het nu een paar dagen in gebruik en moet zeggen dat mij het eigenlijk heel erg bevalt. Je hebt nu tekst ipv icoontjes en zelf gebruik ik toch alleen de eerste 4 dus vind het niet erg. Doordat de elementen zo groot zijn is het voor mij makkelijker om met 1 hand te bedienen (ook een nieuwe modus in A12).
Ik zou juist zeggen dat het juist overzichtelijker is ipv andersom, immers staat er minder informatie op het scherm.
Wat vind jij van de nieuwe volume slider die ze geïntroduceerd hebben?
Hij is erg rond en beetje confusing at first, ooit is het rondje wat je verschuift beetje raar omdat alleen het topje je echte volume had. Dat mag van mij toch weer terug naar oude of naar Samsung lay-out... Hij is ook best groot met 1/5 (1/4 bijna) van scherm breedte.
Rest is het best nice
Ja, ergens anders heb ik ook gezegd dat de volume slider eigenlijk het enige minpunt vind van het nieuwe design. De rest is mooi of wel prima maar die volume slider is gewoon matig.
Ik stream veel muziek en dan neemt hij de dubbele breedte in (cast volume en normale volume), ook werkt hij nog niet helemaal lekker met het kleuren schema (hij switch random kleuren) maar dat zullen ze nog wel fixen.

Wat ik nog een stukje erger vind dan de grootte is dat je nu 2x moet tikken om je stand (trillen etc) aan te passen ipv 1x. Ze hebben het een menu gemaakt terwijl het eerst een roterende knop was.
Nu je het zegt idd is het best raar.
Eerst op de ronde knop drukken en dan komt er een menu'tje tevoorschijn en moet je weer drukken.
Eerst was het een tik om te switchen tussen modes, had nu wel verwacht dat het een swype over het rondje zou zijn maar dat is het ook niet helaas.
Dit is inderdaad wat ik ook vooral lees als reactie. Minder in beeld. Zeker in een wereld met hogere resolutie schermen op de telefoon en een groter schermoppervlak is het niet direct de meest voor de hand liggende richting die Google nu neemt.
Het ziet er nog steeds prima uit hoor, maar de beslissing om grotere UI elementen toe te passen ontgaat mij ook een beetje.
Smaken verschillen en een boel dingen kun je aan wennen, maar bovenal zoals de laatste zin zegt:
de kans dat je veel van de nieuwe interface gaat terugzien, is nog kleiner door het gebruik van skins die het uiterlijk aanpassen.
Volledig mee akkoord. Ik begrijp ook niet goed waar die evolutie vandaan komt. Of maak het minstens een optie hoe groot je die UI elementen wilt hebben.
Weet niet of dit helemaal on-topic is, maar de ABN Amro app werkt niet op Android 12 Beta. En zo te lezen in de reviews zijn ze ook niet van plan dit te ondersteunen tot de final version...
wel on-topic, maar daar wordt in het artikel ook al over gezegd:
De bèta is natuurlijk leuk om mee te spelen, maar we raden niet direct aan om hem op je dagelijkse telefoon te zetten. Je weet van tevoren niet zeker of alles werkt en zo ja, of het stabiel werkt. Sommige apps werken niet, net als vorige keren. Bij downgraden moet je bovendien alle gegevens wissen en roottoegang is er nog niet voor de nieuwe bèta.
Ik zou gevoelige apps sowieso niet op beta versies willen installeren, nog afgezien of het werkt is de vraag welke beveiligingsissues er nog in zitten en niet ontdekt zijn. Volgens mij staat in de kleine lettertjes van je bank ook dat je zelf aansprakelijk bent als er in zo'n geval iets mis zou gaan.

edit: deze/dit soort discussie over verantwoordelijkheid

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 21 mei 2021 14:32]

De open beta's van Google zijn eigenlijk altijd wel als stabiel te beschouwen, net zoals de beta's van Apple. Dit zijn immers geen developer previews meer en in principe gaat er niks meer veranderen aan de core van A12. Google bouwt hoogstens nog wat features af maar voor ontwikkelaars verandert er weinig meer.

Daarom vind ik het ook vrij stom van ABN om hun app niet te laten werken op A12, dit is namelijk ook de test fase van apps voor A12. Straks is de final version er en komen ze dan met een A12 versie die ze nog publiekelijk moeten gaan testen, of zeggen ze dat de A12 versie nog in de beta is.

Ook vraag ik mij af wat er mis kan gaan en welke aansprakelijkheid dan bij de klant komt te liggen. De bank moet dan bewijzen dat er een fout in A12 beta zat en dat de klant daarvoor het risico heeft aanvaard. Immers moet de bank nog gewoon gedegen software leveren ook al zit je op een beta platform.
Maar een beta versie is per definitie nog een versie die nog getest wordt - het lijkt mij dat dat de vraag van de aansprakelijkheid afdekt: je weet (zou moeten/kunnen weten) dat het nog niet officieel af is en dat daar risico's aan (kunnen) zitten.

Ik vind het daarom ook wel logisch dat een bank pas software uitbrengt op het moment dat het echt af is, anders test je op een systeem dat nog aan veranderingen onderhevig is (in ieder geval kan zijn) en moet je wellicht dubbel werk doen.

Wat er mis kan gaan? Wat niet? Ieder beveiligingslek/probleem ooit is blijkbaar bij het testen niet aan het licht gekomen, anders was het wel opgelost voor de release. Qua aansprakelijkheid lijkt me niet dat zie iets aan hoeven te tonen, behalve dat je een OS gebruikt dat nog niet officieel "af" is - zeker gezien je extra stappen moet ondernemen om dit te installeren - daarbij komt toch wel een disclaimer langs die je er op wijst dat het nog geen officiele release is.

Ik vraag me af waar je je uitspraak op baseert dat een bank software op een beta-versie moet ondersteunen, dit klinkt mij erg onlogisch en onpraktisch.
Dus omdat ik A12 beta draai mag de bank mij onveilige software leveren en ben ik daar verantwoordelijk voor? Dat klinkt wel logisch en praktisch?
Het woordje beta betekent niet dat je als fabrikant niet meer verantwoordelijk bent voor je product.

Trouwens je argument klopt überhaupt niet aangezien dit geen beta app is maar een beta platform. Ik heb nooit welwillend een beta app geïnstalleerd van de ASN, dit is gewoon de main branch maar dan geïnstalleerd op A12.

Ook is software nooit echt af, dan is dit systeem niet onderhevig aan een verandering aangezien dit de open beta is en niet de developer preview. De core van A12 is af.

Als ik een probleem krijg moet de bank bewijzen dat het komt doordat ik A12 OB1 heb geïnstalleerd, oftewel moeten ze eerst de fout bij Google weten te leggen. Daarna kan je nog zeggen dat de bank zijn vertrouwen heeft geuit in dit platform door zijn app erop uit te brengen en ik als consument dat advies kan volgen.
volgens mij begrijp je me verkeerd, ik heb het over het OS - Android 12, dat is de beta, een bank zal nooit een beta app aan z'n klanten leveren of beschikbaar maken - en als ze dat wel zouden doen en je daarmee je echte geld kan beheren lijkt me dat dan natuurlijk hun verantwoordelijkheid.

Ik vergelijk het met als jij internet bankieren op Window XP gebruikt bijvoorbeeld, of op een ander operating system wat niet up to date is/geen anti-virus/anti-malware software heeft of iets dergelijks - situaties waarin jij als klant niet doet wat redelijkerwijs van je verwacht mag worden om veilig te kunnen internet bankieren.

Hetzelfde als dat je je fiets niet op slot zet, of je deur open laat staan, in dat geval zal de verzekering ook (terecht?) niet uitbetalen.

edit: "echt af" is natuurlijk relatief, ik bedoel in ieder geval uit de test fase - het punt waarom de maker er voldoende vertrouwen in heeft/de risico's accepteerd om het voor het grote publiek beschikbaar te maken. Dus niet alvast vrijwillig beschikbaar maken voor gebruikers die graag alvast willen kijken/proberen/meespeuren naar bugs.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 21 mei 2021 18:43]

Ik snap wat je zegt en eigenlijk heb je gelijk dat een beta niet veilig genoeg is voor een bank app. Ik stoor me er toch aan om de simpele reden dat alle andere banken het prima vertrouwen net als in de andere voorgaande beta versies van Android. Ik denk dat het Android team van ABN te weinig kennis/tijd/personeel/etc. heeft en ze zich verschuilen achter de beta. Voelt een beetje zelfde als de Wallet App van ABN, zo ineens kon het niet meer op Android 10, terwijl ze zelf een grove fout in het ontwerp van de App hebben gemaakt op afraden van Google.
iemand toevallig de rabo en/of ing apps al getest op de beta? ;) (ik vraag dit voor een vriend)
Rabobank werkt gewoon goed, nog geen problemen mee ondervonden

edit: toestel is pixel 4a (niet 5G versie)

[Reactie gewijzigd door anoniem987654 op 21 mei 2021 15:36]

De ING app werkt gewoon met deze Beta, getest op een Pixel 4a 5G :)
Ik geloof dat dit eigenlijk altijd zo is met bepaalde apps zoals bank apps. Dus niet specifiek alleen ABN Amro.

[Reactie gewijzigd door Remcom00 op 21 mei 2021 14:59]

Wat ook opvalt, is dat er overal nieuwe animaties zitten. Prik je de lader erin? Dan vliegt de accentkleur van onder naar boven over het scherm. Zet je het scherm aan? Dan verlicht het scherm zich vanaf de powerknop. Voer je een pincode in? Dan licht het cijfer waar je op drukt op en verandert de vorm van rond naar vierkant. Druk je op een knop? Dan laat het systeem even glittertjes zien om te tonen dat je gedrukt hebt. Google omschrijft dat zelf als 'speels' en het is in elk geval totaal anders dan hoe Android eruitziet met versie 11.
Wat een kermis... Kleurtjes, glitters, animaties, vormpjes. Komt er ook een knop voor mensen die hier niet op zitten te wachten? Of is de conclusie dan gewoon geen pixel aanschaffen?
Ja, zoals ook bij vorige versies van Android, kun je gewoon animaties uitschakelen in instellingen onder toegankelijkheid (of uitgebreide instellingen onder ontwikkelaarsopties). Dit schakelt overigens niet elke animatie uit, maar de nutteloze wel.
Anoniem: 427069
@KingFrogzz21 mei 2021 18:21
In de developer options kun je Animation scale (alle drie de scales) op 0x zetten als je helemaal gen animaties meer wil. Zelf gebruik ik 0.5x omdat het net even iets vlotter aanvoelt. En in accessability options kun je inderdaad ook animaties uitschakelen.

Wat de kleuren betreft is er vast wel een optie voor zwart-wit ;)

PS. Je unlockt de developer options door 10 keer op "build number" te tikken onder "about phone". De developer options staan dan onder System.
Heb er de afgelopen dagen mee lopen spelen (Pixel 5) en vind het zelf prachtig als je de juiste style, kleurcombinatie en wallpaper pakt. Het is grotendeels stabiel, enige dingen die ik heb gemerkt is dat firefox nogal veel crasht en live wallpapers niet werken (van Google zelf...). Daarbij zijn niet alle menu's nog helemaal af en intuïtief, maar zeker bruikbaar.

Op het design heb ik eigenlijk maar 1 ding aan te merken en dat is de nieuwe volume slider (ja die elke nieuwe android versie compleet wordt veranderd), hij is nu erg groot en zeer aanwezig. Zeker als je ook aan het casten bent neemt hij een kwart van je scherm op, ook is het nu 2x tikken om je setting te veranderen (geluid, trillen stil) ipv 1x.

Ben zo tevreden dat ik de animaties die ik normaal allemaal op .5x snelheid en duratie heb staan terug naar 1x heb gezet.
Ah de volumeslider... Waar is de tijd toen je nog met een druk op de volumeknop het volume van de notificaties eenvoudig kon aanpassen? Eén van mijn grootste irritaties bij nieuwere Android versies.
Ik heb precies hetzelfde gedaan met de animaties. Dan maar iets langzamer maar het lijkt echt heel mooi hoe alles in elkaar overvloeit.
Ik vind dit soort wijzigingen altijd zo nietszegged en voordehand liggend: de functionaliteiten lijken zo simpel - bijvoorbeeld app permissies/restricties - waarom zit dat er niet al 10 jaar in (ok, dat gaat om geld verdienen) maar vooral, waarom kunnen die beschrijvingen niet in gewone mensen taal? Zelfs als je de moeite neemt te lezen waar je toestemming voor geeft, kun je het zonder programmeur te zijn nauwelijks begrijpen.

En voor de looks? Ik had 10 jaar geleden al custom skins/thema's op m'n phone, meer keuze dan je ooit uit zou kunnen proberen. WTF is de toegevoegde waarde van hoekjes afronden? Laat dit soort dingen lekker aan de community over, die doen het gratis voor de eer (en tien keer sneller/beter). Google kan niet eens een fatsoenlijke/gebruiksvriendelijke app voor YouTube maken.

Voor mij valt dat allemaal in de categorie € 100.000 voor een nieuw logo/huisstijl - marketing/branding = verspilling.
Progressie kost eenmaal veel tijd, Android is geen klein en simpel systeem, anders waren we al bij versie 200 oid. Met een hoger tempo kunnen vendors het tempo niet bijhouden m.b.t. aanpassingen.

Ik denk dat juist custom/community themes een groot probleem is, hier wordt doorgaans niet zo veel tijd in gestoken als het maken van een theme voor Android vanuit een fabrikant.

Wat betreft afgeronde hoeken, dat komt organischer over, werkt intuïtiever gezien je vingers ook rond zijn. Dan kun je je ook afvragen waarom niet alles scherpe hoeken heeft, zoals borden/bestek, meubels, je aan/uit knop op je PC, etc...
Dit is wat mij betreft ook het grote probleem van Android: al die fabrikanten die hun eigen sausje maken. Totaal zinloos en daarom duurt het allemaal zo lang voordat je de laatste versie kunt gebruiken en daarom gooien fabrikanten zo snel de handdoek in de ring qua updates. Ik vind het helemaal niks zo.
Je kan ook kiezen voor een fabrikant die gewoon een kale skin oplevert.

Dat is het mooie aan Android, de keuzes die je kan en mag maken :*)
B Een Nul Nul _/-\o_
@arnoudwokke is kennelijk groot fan van Bassie & Adriaan :P

On-topic:
Persoonlijk spreekt mij de nieuwe interface wel aan op basis van de video's & screenshots, grotere knoppen werken soms net wat fijner. Ben benieuwd naar de praktijk.
B Een Nul Nul _/-\o_
@arnoudwokke is kennelijk groot fan van Bassie & Adriaan
Wat zeggie...?
Is de font ook nieuw of zat deze al in Android 11?
Ik kan niet vinden over een nieuw font, volgens mij houden ze gewoon vast aan Roboto. Maar de exacte specificaties van Material You zijn nog niet te vinden.
Die grote knoppen zijn handig voor je grootouders, maar doe mij maar gewoon de kleinere knoppen met meer info op je scherm...

Lijkt wel alsof alles uitvergroot is.
Vind het wel mooi. Jammer dat het idd niet snel op toestellen die hier normaal beschikbaar zijn zal uitkomen.
Persoonlijk zie ik dit wel zitten. Grote elementen voor interactie schermen, normale elementen in "consumptie" schermen. Zolang het OS uit de weg gaat (en blijft) wanneer het niet nodig is, zie ik wel vooruitgang in alles wat interactie makkelijker en sneller maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee