Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Mei 2021

Inleiding

Enkele componenten kruipen langzaam van de status 'volledig onverkrijgbaar' richting 'mondjesmaat leverbaar'. De processors van zowel AMD als Intel zijn weer redelijk verkrijgbaar, hoewel nog niet tegen de ooit aangekondigde adviesprijzen. Het aanbod van videokaarten blijft ondertussen echter bedroevend. Laten we dus voorop stellen dat je - voor zover mogelijk, uiteraard - er nog altijd goed aan doet om even te wachten met de aanschaf van componenten die nu ver boven hun adviesprijs worden aangeboden. Inmiddels dienen zich overigens de volgende problemen aan: de dram-prijzen staan onder druk en ook voor ssd's dreigen tekorten, door de populariteit van cryptomunt Chia.

De videokaarttekorten die de high-end kaarten het hardst raken, zijn voor ons reden om systemen samen te stellen waarbij de nadruk minder sterk op de grafische kaart ligt. Onze htpc kan het zonder losse videokaart stellen, en in de game-pc kijken we naar kaarten die nog enigszins verkrijgbaar zijn. Daarvoor moeten we teruggrijpen op oudere generaties kaarten.

Zoals gebruikelijk zijn de DBBG-systemen in overleg met de Tweakers-community samengesteld. In het topic op Gathering of Tweakers kan iedereen zijn mening geven over het perfecte systeem. Het BBG-team plaatst een aantal weken voor publicatie voorstellen voor systemen in het Complete Systemen & Laptops-forum. Vervolgens kunnen alle forumbezoekers hun mening geven en over wijzigingen discussiëren. Bij het schrijven en samenstellen van de definitieve BBG gaan we uit van de feedback in de bovengenoemde topics, onze eigen bevindingen, de reviews van collega-hardwaresites, en de ervaringen van medetweakers op het forum en in de productreviews.

Systeem Budget
HTPC geschikt voor 4k ~600 euro
Gamesysteem voor 1080p-gaming ~1000 euro

De prijzen van de diverse onderdelen worden realtime in de Pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen in de tabellen worden vastgesteld op het moment van publicatie. Als een onderdeel meer dan eens in een configuratie voorkomt, wordt daarmee in de totaalprijs rekening gehouden. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Let op: niet alle hardwarecombinaties zijn getest. Waar mogelijk controleren we op de correcte werking van de verschillende onderdelen, maar we kunnen niet garanderen dat alle componenten honderd procent compatibel zijn.

Htpc geschikt voor 4k

Deze maand is de htpc weer aan de beurt. Het is zinvol om opnieuw naar dit type systeem te kijken, omdat de Rocket Lake-processors van Intel hun intrede op de markt hebben gedaan. Daarnaast willen we ons in deze barre tijden iets meer concentreren op systemen die geen hoge eisen stellen aan de videokaart.

Het doel van deze htpc is om een systeem neer te zetten dat in staat is om 4k-hdr-content soepel af te spelen. Tegenwoordig is een htpc een beetje een niche geworden; er zijn goedkope en simpele apparaten te koop die ook voldoen aan de bovenstaande eis. De toegevoegde waarde van een zelfgebouwde htpc zit echter in de modulariteit en multifunctionaliteit ervan. Wil je graag op een simpele manier je dsp integreren in je homecinema, dan is een htpc een mooie flexibele oplossing.

Ook als je je systeem gebruikt voor mediaopslag of wanneer je er graag een spelletje op speelt, biedt een htpc meer mogelijkheden dan een kant-en-klare mediaspeler. Met die filosofie is dit systeem samengesteld. De door ons geadviseerde basisconfiguratie is naar wens uit te breiden, bijvoorbeeld met een blu-rayspeler, extra harde schijven of een simpele videokaart voor het spelen van wat spelletjes.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-11400 Boxed

Met betrekking tot de processor kiezen we voor de goedkoopste chip uit de Rocket Lake-serie van Intel. Op dit moment hebben de Core i5 11400 en consorten een gunstigere prijs-prestatieverhouding dan de apu's van AMD, wat mede komt doordat ze beter verkrijgbaar zijn. We kiezen hier expliciet niet voor bijvoorbeeld een Intel Core i3-10105 Boxed, omdat die nog een oudere gpu bevat die enkel nog een HDMI 1.4 interface kan aansturen, waardoor je beperkt wordt tot UHD op 30Hz in plaats van 60Hz. De grafische chip in de Core i5-11400 (de UHD 730) heeft echter een HDMI 2.0 interface welke deze beperking niet heeft. Met zes kernen en twaalf draadjes heb je een zeer capabele processor in je htpc, die zelfs voldoende krachtig is voor het bijplaatsen van een videokaart voor gaming.

Score: 5(1 reviews)
Review @ Tweakers
MoederbordenASUS PRIME B560M-K

De prijs zou het niet doen vermoeden, maar de ASUS Prime B560M-K is een van de best geprijsde B560-borden die je op dit moment kunt kopen. Er is maar één goedkoper bord, de ASRock B560M-HDV, maar daarbij lever je flink in op de uitbreidingsmogelijkheden qua opslag en dat leek ons niet wenselijk. De vrm voldoet ruim voor onze relatief zuinige processor.

Score: 0(0 reviews)
BehuizingenSilverstone Grandia GD09

De Silverstone Grandia GD09 biedt relatief veel flexibiliteit voor een htpc-behuizing. Zijn formaat komt overeen met dat van de meest gangbare hifi-apparatuur en hij biedt zelfs ruimte voor high-end hardware, mocht dat nodig zijn. Er zijn meerdere slots aanwezig voor het plaatsen van ventilators, harddisks en zelfs een optische drive. Er past een compleet ATX-moederbord in, maar van die mogelijkheid maken we in dit geval geen gebruik. Qua inbouw is het belangrijk om in de gaten te houden dat de processorkoeler niet te hoog wordt. De behuizing biedt namelijk ruimte voor een cpu-koeler van maximaal 138mm hoog. De Silverstone Grandia GD09 is ook verkrijgbaar in een variant met USB-C-aansluiting aan de voorkant.

Score: 3.5(2 reviews)
Processorkoelingbe quiet! Pure Rock Slim

Voor de cpu-koeler moesten we kiezen tussen een towerkoeler en een top-down-koeler. In het kader van flexibiliteit zijn we voor de tower-optie gegaan, omdat je daarmee nooit in de knel komt bij het plaatsen van een eventuele videokaart. Met een maximaal vermogen van 120W biedt deze koeler voldoende ademruimte voor de Core i5 11400, die precies dat vermogen (voor korte duur) kan uitstoten als je alle cores 100% belast. In het geval van een htpc zal dat scenario zelden voorkomen.

Score: 4.5(16 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix BL2K8G32C16U4B

De nieuwe Rocket Lake-processors van Intel ondersteunen out of the box 3200MT/s-geheugen. Dat betekent dat we een geheugenkit kunnen plaatsen met die snelheid, en bij voorkeur eentje met een fatsoenlijke true latency. Deze kit van Crucial voldoet aan die eisen. Hij is vrij goed verkrijgbaar en redelijk geprijsd. We hebben hier gekozen voor 16GB in plaats van 8GB, aangezien je met 8GB weleens tegen grenzen aan kunt lopen als je meerdere programma's tegelijk draait.

Score: 4(1 reviews)
VoedingenCooler Master MWE 450 White 230V - V2

De Cooler Master MWE 450 White 230V - V2 is simpel doch doeltreffend. Het systeem zoals het in deze BBG staat zal in de praktijk nooit meer dan 200W gebruiken, dus zelfs deze relatief goedkope voeding is eigenlijk overkill. Het is echter lastiger om voedingen van 400W of lager te vinden die geen gevaar voor je systeem vormen, dan voedingen van 450W of hoger. Daarnaast willen we qua vermogen de ruimte hebben om aan deze htpc eventueel componenten toe te voegen. Voor de kosten hoef je het in elk geval niet te laten. Voor een schamele 41 euro (op het moment van schrijven) kun je deze voeding al in huis hebben.

Score: 5(1 reviews)
Review @ Hardware Info
Solid state drivesKingston A2000 500GB

De Kingston A2000 is inmiddels een vaste waarde in onze BBG's. Qua prijs-kwaliteitverhouding zijn er vooralsnog geen ssd's op de markt die deze Kingston overtuigend verslaan. Een ssd met minder dan 500GB opslagcapaciteit aanschaffen maakt de prijs per GB minder gunstig, en 500GB lijkt ons voor de meeste situaties ook wel het minimum. Het gekozen moederbord biedt ruimte voor meer drives, mocht uitbreiding op een later tijdstip gewenst zijn, en uiteraard kun je deze Kingston ook groter kopen.

Score: 4.5(9 reviews)
Review @ Tweakers
€ 590,96Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processor Intel Core i5-11400 Boxed € 189,97 € 199,-
Moederbord ASUS PRIME B560M-K € 97,95 € 100,35
Behuizing Silverstone Grandia GD09 € 84,90 € 84,90
Processorkoeling be quiet! Pure Rock Slim € 23,95 € 24,81
Geheugen intern Crucial Ballistix BL2K8G32C16U4B € 86,- € 85,99
Voeding Cooler Master MWE 450 White 230V - V2 € 39,91 € 39,91
Solid state drive Kingston A2000 500GB € 56,- € 56,-
Totaalprijs bij opstellen BBG € 578,68 € 590,96

Bekijk de goedkoopste leveranciers voor deze configuratie

Gamesysteem voor 1080p-gaming

In deze BBG-editie kijken we naar een game-pc waar een 1080p-beeldscherm op wordt aangesloten. Het aantal fps zal afhangen van je budget en eisen, en van de beschikbare voorraad in de winkels. Door de schaarste is het momenteel namelijk moeilijk om ons vast te pinnen op een specifiek model videokaart. Een gekozen model kan over een uurtje al zijn uitverkocht. We raden aan om in de Pricewatch goed in de gaten te houden welke videokaarten leverbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld met deze link.

Dat videokaarten flink in prijs zijn gestegen, mag bekend zijn, maar een relatief recente ontwikkeling is dat veel winkels helemaal geen bestellingen meer aannemen voor videokaarten die ze niet op voorraad hebben. Zelfs als je in de wachtrij zou willen staan, is dat dus niet altijd meer een optie. Door deze unieke situatie kan het lonen om naar voorgebouwde systemen te kijken, zoals de Lenovo IdeaCentre G5. Voor relatief weinig geld krijg je daarmee een compact systeem met een Nvidia RTX 2060, al is dit systeem door de kleinere ssd, het single-channel geheugen en de afwezigheid van 2,5Gb-ethernet zeker niet compromisloos. Kijk voor actuele opties naar dit overzicht van direct uit voorraad leverbare game-pc's met een losse videokaart. Soms kun je een complete pc scoren voor maar een paar honderd euro meer dan wat je momenteel voor de toegepaste videokaart betaalt.

Onderstaande configuratie kan zonder videokaart worden aangeschaft omdat de geselecteerde componenten de mogelijkheid bieden om de geïntegreerde graphics te gebruiken.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-11500 Boxed

We starten zoals gewoonlijk met de processor. De lancering van Intels Rocket Lake-generatie is ons niet ontgaan en voor iets meer dan 200 euro krijg je een mooi zeskoppig model dat zijn turbo aanzwengelt tot 4,6GHz. De igp is iets sneller dan die in de i5 11400, waardoor je in lichte games ook zonder videokaart uit de voeten kunt. Er zit een boxed koeler bij, maar omdat de temperatuur van de 11500 met de boxed koeler richting de 80 °C kan oplopen, is de aanschaf van een aftermarket-koeler aan te raden.

Score: 0(0 reviews)
MoederbordenASUS TUF Gaming B560M-PLUS

Aangezien de B460-chipset niet compatibel is met Rocket Lake, moeten we kiezen voor een moederbord uit de 500-serie. Dit model van ASUS maakt gebruik van de B560-chipset. Die ondersteunt het overklokken van geheugen, zodat we gebruik kunnen maken van DDR4-3200. Nieuw zijn ook PCI Express 4.0 met een verdubbelde bandbreedte en zowel meer als snellere USB-poorten. De TUF B560M-Plus biedt onder meer een 2,5Gb-ethernetpoort, twee M.2-slots, zes SATA-poorten, elf USB-poorten in verschillende formaten en drie PCIe-slots.

Score: 5(0 reviews)
VideokaartenGigabyte Radeon RX 5500 XT OC 4G

Deze RX 5500 XT is op het moment van schrijven vrij goed leverbaar, bij meerdere winkels. Op 1080p is hij voldoende snel om 60fps te halen. Het loont echter altijd de moeite om te kijken of voor een kleine meerprijs andere kaarten leverbaar zijn. Op het moment van schrijven kun je bijvoorbeeld voor bijna 500 euro een 1660 Super kopen die 90fps haalt, of voor 600 euro een 2060 die richting 120fps gaat en bovendien raytracing-cores biedt.

Score: 5(1 reviews)
BehuizingenFractal Design Focus G Mini

Deze kast is al vaker opgenomen in BBG 's omdat hij heel veel waar voor zijn geld biedt. Zo is hij voorzien van een raam aan de zijkant en twee 120mm-ventilatoren met witte leds, en biedt hij ruimte voor een micro-ATX-moederbord. Qua opslag kun je uit de voeten met drie 2,5”-drives of twee 3,5”-drives in combinatie met één 2,5”-drive.

Score: 5(4 reviews)
ProcessorkoelingCooler Master Hyper 212 Black Edition

Deze aftermarket-processorkoeler is optioneel, en vooral aan te raden als je een stiller systeem wilt. Hij is relatief goedkoop maar toch heel stil en voldoet ruimschoots om de 65W-processor koel te houden.

Score: 4.5(21 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix BL2K8G32C16U4B

De nieuwe Rocket Lake-processors van Intel ondersteunen 3200MT/s-geheugen out of the box, terwijl de B560-chipset XMP ondersteunt. Dat betekent dat we een geheugenkit kunnen plaatsen met die snelheid, en bij voorkeur eentje met een fatsoenlijke true latency. Deze kit van Crucial voldoet aan die eisen. Hij is vrij goed verkrijgbaar en redelijk geprijsd.

Score: 4(1 reviews)
VoedingenCorsair RM550x (2018) (EU-model) Zwart

De RM550X gaat alweer drie jaar mee, maar voldoet nog steeds en doet zijn werk gewoon erg goed. Hij is heel stil door zijn semi-passieve 135mm-ventilator en bovendien volledig modulair. De RM550x (2018) is voorzien van een 80 Plus Gold-certificaat dat een hoge efficiëntie aangeeft. Met 550 watt heeft hij genoeg reserve om je systeem in de toekomst te kunnen upgraden met bijvoorbeeld een Nvidia GeForce RTX 3060.

Score: 4.5(8 reviews)
Solid state drivesKingston A2000 1TB

Door zijn lage prijs is deze ssd een vaste waarde in de BBG geworden, ondanks het gebruik van duurzaam tlc-geheugen en een NVMe-interface. Je installeert hem in één van de twee M.2-slots, waardoor je niet met SATA-kabels aan de slag hoeft.

Score: 4(29 reviews)
Review @ Tweakers
€ 712,25Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processor Intel Core i5-11500 Boxed € 209,94 € 222,95
Moederbord ASUS TUF Gaming B560M-PLUS € 139,90 € 139,90
Videokaart Gigabyte Radeon RX 5500 XT OC 4G € 245,30 Onbekend
Behuizing Fractal Design Focus G Mini € 49,61 € 49,61
Processorkoeling Cooler Master Hyper 212 Black Edition € 34,- € 34,-
Geheugen intern Crucial Ballistix BL2K8G32C16U4B € 86,- € 85,99
Voeding Corsair RM550x (2018) (EU-model) Zwart € 79,90 € 79,90
Solid state drive Kingston A2000 1TB € 97,50 € 99,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 942,15 € 712,25

Bekijk de goedkoopste leveranciers voor deze configuratie

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (198)

Wijzig sortering
Er is al vaak over gemopperd, maar die videokaart voor ongeveer 250 euro kan niet. Dat is namelijk bij Xstra Digital Storage. Zij geven gelukkig tegenwoordig een levertijd op de website. Of die 12 - 14 weken ook klopt, dat is nog maar de vraag.
Die videokaart is bij anderen wel leverbaar, maar kost 300 of 350 euro.
Er is al vaak over gemopperd, maar die videokaart voor ongeveer 250 euro kan niet. Dat is namelijk bij Xstra Digital Storage. Zij geven gelukkig tegenwoordig een levertijd op de website. Of die 12 - 14 weken ook klopt, dat is nog maar de vraag.
Die videokaart is bij anderen wel leverbaar, maar kost 300 of 350 euro.
Dat wijzigt zich dagelijks, en staat ook aangegeven in de BBG.

**: Als je niet zelf wilt of kunt bouwen, heb je hier voor E1000,- een kant en klaar systeem met i5-10400,16GB RAM
en RTX2060 => pricewatch: Lenovo IdeaCentre G5 14IMB05 (90N900D0MH)
(bij meer winkels verkrijgbaar)
Toen het vorig jaar voor webshops steeds moeilijker werd om videokaarten te leveren, toen haalden ze uit fatsoen de videokaarten uit de pricewatch. Alleen Xstra Digital Storage bleef doen alsof ze bijna alle videokaarten konden leveren. Dat leverde slechte beoordelingen voor hen op. De verzoeken van gebruikers om Xstra Digital Storage uit de pricewatch te verwijderen worden door Tweakers genegeerd.

Bij Xstra Digital Storage denken ze zich er uit te kunnen draaien door op hun website een melding te zetten dat er een tekort is, en ze hebben een lijst van videokaarten die wel op voorraad zou zijn. Ze schrijven bij de meeste videokaarten dat de levertijd 12-14 weken is. Dat durf ik te betwijfelen.

Op dit moment bevuilt Xstra Digital Storage de pricewatch voor videokaarten door ze goedkoper aan te bieden dan anderen. Dat levert frustratie op omdat ze de meeste videokaarten niet kunnen leveren.

Tweakers bijt zich in zijn eigen staart, door nu een computer samen te stellen waar zo'n ongrijpbare videokaart van Xstra Digital Storage de laagste prijs heeft.
Toen het vorig jaar voor webshops steeds moeilijker werd om videokaarten te leveren, toen haalden ze uit fatsoen de videokaarten uit de pricewatch. Alleen Xstra Digital Storage bleef doen alsof ze bijna alle videokaarten konden leveren. Dat leverde slechte beoordelingen voor hen op. De verzoeken van gebruikers om Xstra Digital Storage uit de pricewatch te verwijderen worden door Tweakers genegeerd.

Bij Xstra Digital Storage denken ze zich er uit te kunnen draaien door op hun website een melding te zetten dat er een tekort is, en ze hebben een lijst van videokaarten die wel op voorraad zou zijn. Ze schrijven bij de meeste videokaarten dat de levertijd 12-14 weken is. Dat durf ik te betwijfelen.

Op dit moment bevuilt Xstra Digital Storage de pricewatch voor videokaarten door ze goedkoper aan te bieden dan anderen. Dat levert frustratie op omdat ze de meeste videokaarten niet kunnen leveren.

Tweakers bijt zich in zijn eigen staart, door nu een computer samen te stellen waar zo'n ongrijpbare videokaart van Xstra Digital Storage de laagste prijs heeft.
Vink aan in PW welke shop je niet wilt meenemen in vergelijk, en klaar.
Er staat ook beschreven in BBG dat prijzen fluctueren, en je kunt zelf kijken of het Überhaupt, wel te verkrijgen is, en waar een gpu die je wenst gunstig verkrijgbaar is.
Beetje eigen inzet heet zoiets. Maar voor wie dit niet wil, heb ik al een kant en klare optie gegeven. Wel zo handig, en ‘klantvriendelijk’ als je niet wilt wachten/gokken op een beschikbare GPU, voor redelijke prijs.
Verder is dit niet de plek om je frustraties te uitten wegens een verkoper in PW, en voor het samenstellen van BBG, is er altijd een topic vooraf open. Daar kan ieder forumlid zijn inbreng geven.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 2 mei 2021 10:12]

Zomaar zeggen van vink maar een shop uit dat kan natuurlijk wel, maar voor mensen die niet dit artikel lezen en niet weten welke shops ze moeten uitvinken heeft dat natuurlijk geen nut.

Als een shop niet kan leveren, maar dat volgens de PW wel zou moeten kunnen, dan dient Tweakers op te treden en ze al helemaal niet als leverancier aan te bevelen in een BBG.
Zomaar zeggen van vink maar een shop uit dat kan natuurlijk wel, maar voor mensen die niet dit artikel lezen en niet weten welke shops ze moeten uitvinken heeft dat natuurlijk geen nut.

Als een shop niet kan leveren, maar dat volgens de PW wel zou moeten kunnen, dan dient Tweakers op te treden en ze al helemaal niet als leverancier aan te bevelen in een BBG.
Er staat een ? bij, dat is bij hen bijna bij alle GPU's. Dat houd niet in dat het wel leverbaar is.
Verder ben ik niet van Tweakers, ook al heb ik hier een ' BBG Badge' Misschien een handleiding How To PW te gebruiken toevoegen ? Er zijn altijd wel uitzonderingen te verzinnen.
Verder wordt deze verkoper nergens aanbevolen en zie je hem via Bestelkosten Berekenen Ook niet terug.
Ik ben het helemaal met je eens, Corsa. Heb zelf ook al negatieve reviews achter gelaten bij Xtra en zelfs gemaild naar Tweakers dat ze Xtra eruit moeten halen, geen effect.

Moet heel eerlijk zeggen dat ik de BBG van het laatste jaar matig vind. En prijzen gebruiken die niet gehaald kunnen worden om binnen het budget te blijven helpt hier niet geheel aan mee. de
Dat het genegeerd wordt, is wel te begrijpen. Het betreft voornamelijk GPU's en je kan ook een filter instellen dat je alles behalve het aanbod in prijs van Xstra wil zien.
Ze schrijven bij de meeste videokaarten dat de levertijd 12-14 weken is. Dat durf ik te betwijfelen.

Op dit moment bevuilt Xstra Digital Storage de pricewatch voor videokaarten door ze goedkoper aan te bieden dan anderen.
In de pricewatch hebben ze anders toch al een hele tijd "levertijd onbekend" staan. Dat tweakers daar geen goede filters voor heeft, daar kan die winkel ook weinig aan doen...
Gewoon negeren en niks meer bestellen ;) :)
Voor 300 euro zit je gelukkig nog steeds onder het budget, maar inderdaad, netjes is anders.
Maar voor 300euro (50euro meerprijs) is op moment van plaatsen van deze comment de totaalprijs nog steeds minder dan 1000euro. Daarom snap ik je punt niet.
Tegenwoordig koop je bijna een hele Alienware PC met RTX 3080 voor de prijs van een losse RTX 3080. Voor het eerst in mijn leven zou ik aanraden om niet je eigen PC samen te stellen, maar eentje van de grote merken te nemen die vooralsnog hun hardware niet aan scalper prijzen moeten aanschaffen. De levertijden zijn ook wel niet super.
Edit:
Ik dacht dat het systeem afgelopen week aan 2.900 stond, verkeerd gekeken waarschijnlijk
https://www.dell.com/nl-b...ra-r10-desktop/d00awr1037
Weliswaar een zotte prijs ...
https://www.amazon.nl/GeF.../dp/B08LTKLG5K/ref=sr_1_1
Een 3090 is hier helemaal dezelfde prijs.
https://www.amazon.nl/Gam...dp/B08HM6D7TM/ref=sr_1_14

Edit2:
Als je voor een Intel systeem gaat kom je aan 2.900 euro voor een systeem met een RTX 3080.
https://www.dell.com/nl-b...rora-r12-desktop/dawr1206
Dus 209 euro extra tov de losse kaart op Amazon.

[Reactie gewijzigd door bbc op 2 mei 2021 11:02]

Verkoop de PC vervolgens zonder GPU en bouw wat je wilt. Inleveren op kwalitieit gaat zeker gebeuren.
Systeembouwers hebben een soort van oneerlijke positie.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 1 mei 2021 10:00]

Ik denk dat als jij bij een maker van grafische kaarten gaat aankloppen en gaat vragen om in 1 keer tienduizend kaarten te kopen dat je je kaarten ook vrij snel zult hebben. Het is geen oneerlijke positie, het is gewoon een kwestie van commerciele belangen.
Dat denk ik helemaal niet. Die fabrikanten zitten vaak gewoon met langlopende leveringscontracten met de grote OEMs zoals Dell/Alienware en kunnen daarom niet zomaar 10000 stuks voor Jan met de pet opzij zetten. Zelfs als er geen sprake was van andere verplichtingen is de schaarste en de daarmee samenhangende wachtlijst aan orders zo groot dat ze het risico op problemen met een onbekende partij niet hoeven lopen en waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan een professionele/commerciële partij die dingen als een betalingsinfrastructuur en een eigen warehouse of warehousing partner heeft.
Dat systeem met een RTX3090 is ruim €4000, het is €3150 met een RTX3080....
Inderdaad, wou gewoon zeggen dat een losse 3090 echt exact dezelfde prijs is als het systeem met de RTX 3080.

Toen ik in de week keek, dacht ik dat de Alienware stond aan 2900 euro en de duurste losse RTX 3080 was 2800 of zo.
"Klanten die dit item kochten, kochten ook:....."

Ik verwacht daar componenten zoals processoren, geheugen, SSD's, ...., maar daar staan nu gewoon andere high end grafische kaarten. Dan weet wel dat je het doelpubliek niet bent.
Hoewel ik ook voorstander ben van het bouwen van je eigen pc met eigen zorgvuldig uitgekozen componenten, ben ik omwille van de huidige situatie ook overstag gegaan. Ik heb momenteel een Aurora Ryzen systeem (AMD 5900, RTX3080, 32GB) samen met de enorm fijne AW3821 monitor staan. Het ziet er allemaal erg mooi uit en is in deze tijden naar prijs/kwaliteit toe gewoon goed in vergelijking met zelfbouw. Zelfs met 5jaar extended premium support kom ik enorm veel goedkoper uit dan zelfbouw (en is hij gewoon geleverd binnen de 14d...). Komende van een 3930k met 7970HD kon ik gewoon niet langer wachten en moet zeggen dat ik enorm tevreden ben.
Tevreden met die AW3821? Ik lees wel dat de pixel response wat traag is voor 144 Hz, heb je daar veel last van of valt dat mee?
Ik kom van een Dell u3011 dus kan moeilijk vergelijken, het is een aanzienlijke step up... Voor mij was het ultrawide aspect plus het behouden van de 1600 verticale pixels belangrijk en in alle eerlijkheid, de esthetische combo met het Aurora systeem speelt dan ook wel mee. Ook al zou de LG misschien net iets beter zijn, dan zou ik toch nog voor deze hebben gekozen. Gisteren voor het eerst CyberPunk gespeeld en daar speelt die response time dan niet zo mee denk ik. Dit is mijn eerste high refresh screen en voor non competitive use vind ik dit gewoon erg goed.
Thanks. Ja snap ik, de 34GN850 is ook wel een andere prijsklasse, deze monitor kost je minimaal €1300 geloof ik, wel echt een super unit. Alleen het design van de achterkant vind ik minder, maar dat boeit toch niet :D Ik heb nu net een 6900XT en ik zie dat deze helaas alleen Gsync heeft dus dat wordt hem toch niet hehe.

[Reactie gewijzigd door Santee op 1 mei 2021 15:33]

The response time at its max refresh rate of 144Hz is excellent, and motion looks extremely smooth.
https://www.rtings.com/mo...s/dell/alienware-aw3821dw

Weet niet waar jij dat gelezen hebt maar volgens mij is dit scherm juist erg goed
Ik had een vroege review gezien en hij was iets minder enthousiast, maar ik vertrouw Rtings wel meer:
https://youtu.be/Df2NsnsYAdg?t=392
Je hebt helemaal gelijk. Heb dit weekend een systeem van MSI met 3080, 1TB ssd, 32gb ram en een i7-10700k voor 2399 kunnen kopen. No brainier.
Als je een PC wilt kopen voor een flight sim kan je er al over nadenken om een (zweef)vliegbrevet te halen en af en toe naar een vliegclub te gaan voor hetzelfde geld.
Voor zweefvliegen durf ik het niet zeggen, maar heb al eens gekeken naar een PPL licentie en dan ben je al snel €10k armer voordat je je licentie hebt.
Sommige mensen vinden het een voordeel dat je niet daadwerkelijk in een echt vliegtuig zit... ;-)
Als je de htpc uitsluitend voor films wilt gebruiken .
Welk besturings software kan je dan het beste gebruiken?

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 1 mei 2021 06:43]

Uitsluitend voor films zou ik EDIT: libreelec aanraden, dat is Linux gestript van alles dat niet nodig is voor Kodi.

Zoals iemand anders zei kan je dan echter beter een android tv box nemen, dat is goedkoper. Het enige voordeel van een htpc tov zo een mediaspeler is dat je op een Windows op Linux machine wat meer vrijheid met software hebt, maar als je enkel video wilt afspelen heb je daar dus niets aan

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 mei 2021 09:29]

Ik zou eerder Libre ELEC aanraden dan. Open ELEC wordt niet echt meer ontwikkeld dacht ik.

Bewerkt: even gecheckt. Open ELEC wordt inderdaad al 3-4 jaar niet meer ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 1 mei 2021 09:27]

Libreelec voor alles dat niet AMlogic is. Coreelec voor alles dat AMlogic is. Openelec is dood.

AndroidTV op de goedkopere boxen zou ik sterk afraden, alleen al omdat de media rendering bagger is en je geen variable refresh rate hebt. Dit heeft Nvidia in de Shield wel opgelost gelukkig.
Xiaomi Mi Box S doet het hier anders uitstekend met alles wat ik erop loslaat.
Jammer alleen dat ie geen correcte 23,976ps output en daardoor stottert ie met sommige content. Het upscalen verdient ook geen prijzen. Verder doet ie niets beter dan een ali express box van 30 euro. Zeker geen slecht apparaat, maar wel beperkt.
Niet helemaal met je eens. Dit is 1 van de weinige boxjes die wel officieel AndroidTV draait en ook nog gewoon updates krijgt. Inclusief ingebouwde 4k Chromecast is dit nog steeds wel een interessante keuze.
Ik heb er ook een. Best leuk dingetje. Als je duurder wil kan je ook nog eens kijken naar de nieuwste Chromecast of de Nokia Streaming Box 8000. Die laatste heeft mijn broertje, en hij is er erg blij mee. Van variable refresh rates weet Ik niets. Maar voor mij werkt die Android TV doos echt wel goed genoeg.
Ja hier ook staan omdat ik minder tijd kreeg voor de diy hobby op dit gebied. Had eerst een Zbox met verschillende systemen geprobeerd.

Die Mi Box S van Xiaomi doet het uitstekend. Krijgt ook met regelmaat updates. Huisgenoten die weten hoe je media cast kunnen er ook prima mee overweg (wat ook belangrijk is voor het wel of niet slagen uiteraard).
Bovendien kun je op zo'n Android tv box altijd nog een Linuxdistributie voor ARM draaien via een microSD kaart of USB opslag. Desnoods kun je het uiteindelijk zelfs op de interne opslag opslaan.

Ik heb er hier een liggen waarmee ik een beetje ga experimenteren. Een HTPC lijkt voor mij een gepasseerd station, tenzij je die rekenkracht echt nodig hebt.
Met die benadering is een HTPC inderdaad overkill, native PC games erop draaien lijkt me dan nog de enige use case, maar ook dan vraag ik me af of steam link niet eenvoudiger is, met dan een dikke gaming PC (die niet aan dezelfde beperkingen van een HTPC is onderworpen, namelijk compact, zuinig en stil zijn) elders in huis.
Raspberry Pi 400 met USB 3 stick en libreelec is de perfecte mediaplayer.
Je kunt nog niet eens 4k youtube afspelen met het ding... Dan lijkt me de Shield TV of een wat krachtiger Android boxje (als 200 euro teveel is) een beter keuze. (Ben al jaren in bezit van een Shield TV en sinds een tijdje van een pi400)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 3 mei 2021 01:37]

Nooit gemist want ik kijk geen youtube. However, na een beetje google kom ik op deze:
" You can also get the Youtube add on for Libreelec and view 4k Youtube videos that way."
Gaat me zelf niet zozeer om geld, heb regelmatig op punt gestaan een Shield te bestellen maar had de Pi 4 en nu de Pi400 eerder en ben erg blij met LibrElec / Kodi zeker met de Jellyfin plugin erg luxe.
Ja ik snap dat in je persoonlijke verhaal het niet van belang is. Maar voor een gemiddelde HTPC gebruiker lijkt me dit een essentiële functie die niet weg gelaten kan worden uit een veel gebruikte OS. Wat ik tot nu toe aan reviews gezien heb over youtube afspelen (oa ETA Prime) is dat zelfs de specifieke patches met veel gekloot niet eens normaal youtube op HD formaat kan worden afgespeeld. Dat het niet standaard in een OS als libreelec zit is ook al een teken dat als dat er al is het nog erg in de beta fase zit (wat in Linux meestal dus Alpha fase is)
Wat ik er zo van kan vinden is dus een alpha dingetje uit 2019 waar idd 4k youtube in zeer slechte schokkerige kwaliteit wordt afgespeeld. Als iemand beter heeft dan hoor ik dit graag met een linkje naar iets wat laat zien dat het ook daadwerkelijk werkt :D
Htpc alleen voor films wordt tegenwoordig vaak afgeraden vanwege de simpele en goedkopere alternatieven. Lijkt me echt alleen de moeite waard om te gamen op de tv.

Een Shield TV koop je namelijk voor een kwart van de prijs en je bent helemaal klaar out of the box. Kodi erop en gaan.
Ik kom juist een beetje terug van al die alternatieven. Dat werkt een jaar leuk en dan besluiten ze advertenties toe te voegen. Of het ding krijgt uiteindelijk geen ondersteuning voor nieuwe codecs. En ondertussen heb je nauwelijks controle op welke data er over je verzameld en doorgestuurd wordt.

Geef mij maar een volwaardige pc, daar kun je tenminste nog wat aan tweaken. Met zo'n pc als deze kun je zeker 5 jaar vooruit en je kunt 'm ook gebruiken als je een keer moet vergaderen. Ik zou er persoonlijk een lekker grote SSD instoppen en die volstampen met muziek, films en series.
OSMC op een Raspi4, of hun eigen 4K+.
Goeie support, constante updates en zeker geen advertenties.

Ik gebruik het hier al jaren op een raspi3, werkt gewoon goed.
Als er dan eindelijk eens een raspi achtige bordje komt met een fatsoenlijke chip,
ik natuurlijk ook direct dat een apple M1 achtige chip nooit op een pi-based SBC komt. maar een SD765 zou ano 2021 best mooi zijn. hell zelfs een intel X5 zou al beter zijn.
Ik wacht met smart op borden met de Rockchip RK3588 en 32 GB geheugen aan boord. AV1 zou ook ondersteund moeten worden. Die SoC is nu al een jaar of twee uitgesteld en nieuwere ARM cores zijn al weer uit.
Ik ben erg te spreken over intel nuc's... 5 jaar garantie die je bij de fabrikant zelf kan verhalen... plus je hebt een volwaardige pc.. waar je de software naar je eigen keus op kan zetten.. Ik heb zoon ding voor familie ook geregeld, Voor 250 kan je een prima nuc vinden hier op v&A... incl hdd/ram. Geen gezeur meer met kastjes die na 4-5 jaar ineens geen ondersteuning meer hebben en software die niet alle formaten goed afspeelt.
Media hoeft niet op een ssd en een beetje verzameling is zo meerdere TB's. Zou media altijd op een NAS of iets dergelijks zetten


Qua mediaspeler heeft een htpc eigenlijk alleen nog bestaansrecht als je er meer dan dat mee doet, zoals bijv casual gamen. In alle andere gevallen ben je veel beter af met een speler op basis van Amlogic socs. S905X3, S905X4, S922X bijv.

Apple en Amazon maken ook prima spelers, maar het is een gedoe om Kodi te draaien.
Er zit wel een verschil tussen de goedkope wannabe android tv dingen en een shield tv. Maar er is wel een markt voor wat ertussen (want een Shield is imo toch nog wat duur voor wat het doet).

Maar ik denk dat het voor velen een kwestie is van een goedkope oplossing pakken en dan kijken of je het echt gebruikt.
5 jaar is aan de voorzichtige kant. In mijn eerste htpc/server zat en core2duo. Die zou nu eigenlijk nog voldoen, maar heb ik ooit vervangen door een i3 3225 om stroom te sparen gezien hij altijd aan staat. Later nog een videokaart in geprikt voor hdmi 2 bij mijn 4K tv. Maar al met al doe ik al doe ik denk ik zo'n 10 jaar met een htpc. En dan ben ik iemand die altijd het nieuwste van het nieuwste wil als dat enigszins zinnig is :-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 1 mei 2021 22:15]

Dan kun je beter een Nvidia ShieldTV nemen.

Daar kun je Kodi op installeren, maar ook apps zoals Netflix en Spotify, of Chromecasten vanuit je telefoon.

Ik verbaas mij dat de "htpc" überhaupt een categorie is. Je zou er simpele spellen op kunnen spelen, maar op de shield kun je ook streamen vanuit een desktop of game-service.

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 1 mei 2021 07:18]

Ligt aan wat je wilt doen. Een kastje via ali express of zelfs bol met een amlogic s905x3 of hoger met coreelec speelt films net zo goed af als een shield tv. Het enige is dat je zelf voor je films moet zorgen. Ligt dus ook erg aan waar je films vandaan komen.
Persoonlijk zou ik dan voor de nieuwe "Chromecast with GoogleTV" gaan.

Al die Chinese kastjes zijn wel heel goedkoop, maar doen geen (4K) Netflix en kunnen niet casten, ik vraag mij ook af hoe de Dolby ondersteuning/licenties geregeld zijn bij zo'n Chinese kastjes.

Het enige 'nadeel' is dat de Chromecast with GoogleTV 'maar' 32-bits is; en niet 64-bits zoals bij de ShieldTV; de vraag is echter wat je daar van merkt.

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 1 mei 2021 12:30]

Er is meer dan alleen casten. Een chromecast kan weer geen MKV vanaf een NAS afspelen, de max bitrate is beperkt en DTS HD MA kun je ook vergeten, net als Dolby TrueHD.
De "Chromecast met GoogleTV" heeft gewoon AndroidTV waarop je Kodi kan installeren.
Maar die kan dus weer geen correcte refresh rate switching doen en dat is met 24p en 23,976fps wel heel relevant.

HDR output gaat ook niet altijd goed. Soms is dat 8bit terwijl de content 10bit is. De reden nog onbekend.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 1 mei 2021 16:38]

Je kunt naar Kodi kijken. Die hebben een eigen Linux distro.
En draaien ook onder Windows als je dat zou willen
Ik vind Windows 10 op mijn HTPC toch het prettigst. Mpc-hc speelt alle formaten af, drivers werken altijd goed, nieuwe bestandsformaten worden altijd ondersteund, films downloaden van newsgroups of torrents werkt prima. Ik gebruik hem ook als server zelfs twee harddisks in mirror erin zitten, wat met Windows dynamic disc ook perfect werkt. Linux distros werken vaak met kodi, maar dat draait natuurlijk ook op Windows. Evenals je games. Als het binnen je budget valt, zou ik voor Windows gaan.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 1 mei 2021 22:17]

WIn10

[Reactie gewijzigd door moviegeek op 1 mei 2021 11:00]

K-lite codec pack zou ik eerder overwegen, wordt nog wel bijgewerkt en bevat ook een no nonsense videospeler die alles afgespeeld.
Dit wordt zo te zien al 5,5 jaar niet bijgewerkt.
Kodi is inderdaad een goede optie. Daar zijn ook andere distributies in zoals Libre ELEC welke geheel standalone draaien met een minimaal Linux OS.

Ook een interessante optie is te kijken naar een media server mocht je ook eenvoudig op andere apparaten je media willen zien. Jellyfin kan dan erg interessant zijn.
Ik heb twee weken voor Black friday een simpele gamepc gebouwd (1660Super/ryzen 3600) maar omdat ik natuurlijk vreesde daardoor voordeel mis te zijn gelopen ivm black fridy heb ik de complete set in mijn winkelmandje laten zitten om mezelf te pijnigen.

Voor het eerst in mijn leven nam de set tot mijn verbazing alleen maar in waarde toe, tot aan bijna een verdubbeling (de 1660super kocht ik voor 200)

Werkelijk krankzinnige markt op het moment, zeker gezien de vrij constante daling van prijzen voor hardware de afgelopen decennia
De enige echte buy guide zou daarom zijn om momenteel alleen een systeem met igp te bouwen.

Tot de gekte weer over is gewaaid zijn eigenlijk alle videokaarten belachelijk gesprijsd. 500-600 euro voor een 1660 Super? Koop lekker een Xbox of PS5 om deze periode te overbruggen, en verkoop ze weer als je voor een normale prijs een GPU kunt bemachtigen.
De ps5 heeft hetzelfde probleem, niet aan te komen of betaal maar het dubbele.
Wat een onzin. Lui een PS5 van de V&A kopen kost je €650 ongeveer en als je er echt 1 wilt join je gewoon een Telegram groep die je in de gaten moet houden. Heb zelf halverwege december een PS5 kunnen bemachtigen en in maart nog 2 stuks kunnen kopen gewoon via Amazon voor collega's (1 verkocht via V&A omdat andere collega er ook zelf 1 gescoord had), gewoon voor de €500 MSRP.
En de hoeveelheid tijd die je er in steekt om het tegen die prijs op de kop te tikken? Tijd is immers geld en als je je eigen tijd geen waarde geeft...
Ja precies, hoeveelheid tijd heb je er wel niet in gestoken om het tegen die prijs op de kop te tikken, ze zijn net als ALLE grafische kaarten zo goed als niet meer te koop al vele maanden.

Voor mij Mini Media/Console PC heb ik de CEMO 9001 kast gekocht, die volledig aluminium is, en maar €44 kost, en je hem in 2 a 4 dagen al in huis heb, die maar 330x220x96mm (BDH) is, is nog steeds lekker klein (stuk kleiner dan de Silverstone Grandia GD09), en waar ook zelfs nog een Micro-ATX MB in past (heb zelf een oude Mini-ITX er in zitten omdat ik die nog had liggen), en heb daar een MSI GeForce GTX 1650 4GT LP OC in zitten, die voor 1080P op medium/high meer dan snel genoeg is (als je geen Raytracing gebruikt), en blij bent met 60fps, waar ik blij genoeg mee bent, als ik af en toe wil gamen op mijn bank lekker onderuit, enigste wat ik aangepast heb aan de CEMO 9001 is dat ik extra gaten aan de bovenkast gemaakt heb, heb er nu een 140mm fan Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM in vast aan de binnenkant van de bovenkant, met daaronder een Scythe Big Shuriken 2 Rev. B zonder fan, en die Noctua NF-A14 fan blaast alle warme lucht uit me kast, en werkt heel goed, alles blijft koel, en is zo goed als stil.

Ontopic: Maar ik zou niet nu gaan voor een in een Intel Core i5-11400 HTPC PC'tje, voor het geval dat er ook wat op wil gamen, de Intel UHD Graphics 730 die in die CPU zit, is gewoon een stuk trager dan die in de AMD Ryzen 3 3200G of de AMD Ryzen 5 3400G zit, waar de Radeon RX Vega 8 en Radeon RX Vega 11 in zitten, ok ze hebben 4 core in die CPU's, maar dan nog zou ik niet gegaan zijn voor de Intel Core i5-11400, en als je echt niet zonder een 6 core CPU kan in een HTPC, zou ik gaan voor de AMD Ryzen 5 PRO 4650G, die ook de veel snellere Radeon RX Vega 8 heeft, maar is wel €100 duurder dan de Intel Core i5-11400, of je wacht nog heel even op de AMD Ryzen 7 5700G die binnenkort uit komt, die 8 core heeft en Zen 3 is, en koop je een low to midrange grafische kaart als ze eindelijk weer te koop zijn voor normale prijzen.

https://twitter.com/patrickschur_/status/1378399220084965377

En dat Tweakers het nog steeds over Gamesysteem voor 1080p-gaming heeft kan ik helemaal niks van begrijpen, aangezien zelfs de low range grafische kaarten niet te koop zijn, al helemaal niet voor onder de €300, wat absurd is voor een low range grafische kaart, want die van € 245,30 waar tweakers het over heeft is niet te koop, alleen vanaf €300,-, en dat voor een Gigabyte Radeon RX 5500 XT die eerst al te koop was voor €180, valt nog mee dat deze nog te koop is, zal niet meer lang duren tot ook deze niet meer te koop zijn.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 mei 2021 17:55]

Voor een HTPC is Intel momenteel de betere keus omdat AMD moeite heeft met bepaalde codecs. Als je focus casual gaming is heb je helemaal gelijk, maar juist het media gedeelte heeft intel momenteel beter voor elkaar.
Voor een HTPC is Intel momenteel de betere keus omdat AMD moeite heeft met bepaalde codecs. Als je focus casual gaming is heb je helemaal gelijk, maar juist het media gedeelte heeft intel momenteel beter voor elkaar.
Zo als wat dan, lijkt mij dat de meest voorkomende video bestand MKV is en de meest voorkomende audio is Dolby Digital en Dolby Digital Plus, en daarna DTS en DTS-HD Master en Dolby TrueHD, en die video en audio moet geen probleem wezen lijkt mij.

Zen with Radeon Vega Hardware Accelerated Video Capabilities
Codec Encode Decode
Max FPS @1080p @1440p @2160p @1080p 4:2:0 @2160p 4:2:0
MPEG-2 (H.262) 60 FPS N/A
VC-1
VP9 8bpc 240 FPS 60 FPS
VP9 10bpc
MPEG-4 AVC (H.264) 8bpc 120 FPS 60 FPS 30 FPS
MPEG-4 AVC (H.264) 10bpc
HEVC (H.265) 8bpc 120 FPS 60 FPS 30 FPS
HEVC (H.265) 10bpc
JPEG/MJPEG 8bpc

https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_5/3400g

Dat zijn de meeste codecs die de meeste mensen gebruiken.
Van het forum gequote
AMD ondersteunt met hun APU's nog geen AV1 (en de h264 van AMD is ook rommel, wat dan weer voor Plex een probleem is want die transcodeert altijd naar h264), dus voor HTPC's is Intel nu een betere keuze.
Mooie kast inderdaad! Dit advies is voor een 4K htpc. Heb je met zo'n amd systeem ook HDMI 2.0 voor hetzelfde budget?
Mooie kast inderdaad! Dit advies is voor een 4K htpc. Heb je met zo'n amd systeem ook HDMI 2.0 voor hetzelfde budget?
Ja vind het een mooie kast, lekker klein evengoed en kan evengoed een Micro-ATX MB in en een flexATX PSU.

En een Gigabyte B550M S2H MB die de goedkoopste is, en maar €59 kost, heeft gewoon HDMI 2.1 staat bij Kenmerken, en op Gigabyte haar website staat:
1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 4096x2160@60 Hz
* Support for HDMI 2.1 version, HDCP 2.3, and HDR.
AMD Ryzen 5 3400G €169,-
(of de AMD Ryzen 5 Pro 4650G 6 core €299,-)
Gigabyte B550M S2H €59,-
CEMO 9001 €44,-
DeepCool Gamer Storm Gabriel €37,-
(of de Alpenföhn Black Ridge €46,-)
Crucial Ballistix BL2K8G32C16U4B €86,-
Seasonic OEM SSP-250SUB 250W €40,- (er is ook een 300w of meer).
Kingston A2000 500GB €56,-
Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM €26,-

Totaalprijs: €517,-

Of met Alpenföhn Black Ridge heatsink, Totaalprijs: €526,-

Of met AMD Ryzen 5 Pro 4650G met Alpenföhn Black Ridge heatsink Totaalprijs: €656,-

Die van Tweakers is €578,68

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 mei 2021 23:39]

Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Tenzij je 600 wilt betalen voor iets wat 400 kost (of 700 voor de disk versie), is de V&A ook niet echt een optie. En de drops van de afgelopen tijd zijn een stuk sneller op. Ik ga er niet vanuit dat er nu telkens meer dan 1000 devices op Amazon komen (wat ook nog es de enige verkoper is met updates). Je klikt erop en het is alweer weg. En dan zit je ook nog bij Amazon, een bedrijf waar je als Nederlandse consument eigenlijk niet eens zou moeten bestellen als je lokale bedrijven lief bent.
Ik zie ze toch nog echt voor minder op de V&A: V&A aangeboden: Sony PlayStation 5 Wit

Geen idee hoe het nu met de aantallen zit, maar als je echt had gewild was het echt wel binnen een weekje gelukt. 1 click pay Amazon aan via de creditcard en gaan.

Dat hele verhaal van niet bestellen bij Amazon geloof ik niet in. Zo ging dat vroeger ook bij de slager en kaasboer toen de supermarkten kwamen en bij de locale kledingzaak toen het internet op kwam. Winkels moeten er gewoon mee dealen of ze verdwijnen toch op den duur, hoe graag jij een locale winkel ook in stand wilt houden. Ik koop ook genoeg producten bij andere winkels overigens, maar vaak als ik écht een goede aanbieding tegen kom is het wel vaak op Amazon.
Zit er nog steeds 130 euro marge op je console. En gesealed en alles. Ik geef mn geld liever aan een eerlijke webshop dan iemand die even denkt te moeten cashen eigenlijk.

En het probleem van Amazon is iets wat de Amerikanen nu pas doorhebben: ze zijn zo afhankelijk geworden van 1 winkel, dat ze geen keuze meer hebben om ergens anders te shoppen. Met betrekking tot garantie, service, levertijden en prijzen is dat wel iets om rekening mee te houden. Amazon is goedkoop omdat ze de markt ondermijnen en concurrenten kapot maakt. Als die eenmaal weg zijn, gaan de prijzen weer omhoog en wordt de service slechter. Bovendien blijft het een waardeloos bedrijf voor medewerkers en arbeidsvoorwaarden. Ook vakbonden zijn uit den boze en het maakt ze weinig uit of producten met slaven wordt gemaakt of niet. Derde partijen die (net als Bol) een winkeltje hebben, worden waardeloos behandeld (Linus Tech Tips had daar nog een stukje over laatst, je wordt er niet blij van maar je kunt er niet omheen).

Dus nee, liever niet. Pas als het bedrijf opgesplitst wordt (serverdivisie en gaming apart) en ze weer op eigen kracht moeten concurreren samen met strengere wetgeving en handhaving, ga ik er misschien naar kijken.

En voor wat het waard is, ik ben dus al meer dan een maand aan het klikken, maar voor ik de pagina geladen heb, is het allemaal alweer weg. Dus ik heb het al opgegeven. De aantallen van maanden geleden, halen ze nu echt niet meer en scalpers zijn inmiddels alles aan het automatiseren dat je er niet meer tussen komt.
En dan zit je ook nog bij Amazon, een bedrijf waar je als Nederlandse consument eigenlijk niet eens zou moeten bestellen als je lokale bedrijven lief bent."

Ergens snap ik het wel, maar de enige aanbieders die je hiermee schaadt zijn een Bol en een Coolblue, ik snap het sentiment maar is het niet wat dubbel? Ik bedoel het is nou niet zo dat Bol of Coolblue medelijden hadden met de stenen winkels die ze bijna compleet weggeconcureerd hebben.

Waar het eerst een sterk punt voor dit soort aanbieders was dat de consument kennelijk geen enkele band voelt met willekeurig welke aanbieder en alleen uitgaat van de prijs is dat nu misschien hun ondergang, tja... Ik kan geen medelijden opbrengen voor dit soort bedrijven, ook geen sympathie, en ja ik koop er wel, maar niet omdat het Nederlands is, maar omdat de prijs goed is, als Amazon een betere prijs beidt, so be it, en als er een concurrent opstaat die ene nog betere prijs biedt, dan wordt die het.

Sympathie die ik wel voel voor de bakker hier op het plein voel ik absoluut niet voor dat soort online shops, en als er 1 wegvalt zal me dat echt worst zijn.

Edit: Sterker, ik heb een antipathie voor Coolblue wegens de manier van communicatie, mij te amicaal en te geforceerd grappig.

[Reactie gewijzigd door DeDooieVent op 4 mei 2021 07:04]

De enige echte buy guide zou daarom zijn om momenteel alleen een systeem met igp te bouwen.

Tot de gekte weer over is gewaaid zijn eigenlijk alle videokaarten belachelijk gesprijsd. 500-600 euro voor een 1660 Super? Koop lekker een Xbox of PS5 om deze periode te overbruggen, en verkoop ze weer als je voor een normale prijs een GPU kunt bemachtigen.
Naar mijn mening een vreemde gedachtegang. De PS5 en Xbox zijn amper/niet leverbaar en af en toe beschikbaar (aan hogere prijzen) via (frauderende) particulieren. Bovendien zijn er spelers die bewust kiezen voor of een gamePC of een gameconsole. Maar eventjes overschakelen daartussen is geen evidentie, en ook vooral prijzig.

Bovendien ligt de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe console op hetzelfde niveau als een basis Nvidia GPU. Als je dan eerst een console moet kopen, om die daarna met waardeverlies te moet verkopen omdat je eindelijk je GPU hebt gekocht, ga je toch echt duurder uitkomen.
XsX is echt heel vaak te krijgen hoor en ook de ps5 kan je nu voor 200 extra op de kop tikken. Prijzen en vraag zijn ook extreem hoog maar niet vergelijkbaar met GPU’s.
Heb je wat tips waar best te kijken voor de Series X? Ik heb zelf al de Series S maar wil toch nog graag een Series X.
Inderdaad bizar. Ik wil een goedkoop systeem om met intels oneAPI te testen, ik denk dat ik even wacht tot 11e generatie i7 goed te koop is (vanwege de betere iGPU). Voor de beeldscherm aansturing heb ik gelukkig nog een RX560, GTX 660 en een R9 390 op de plank liggen, niet super maar allemaal sneller dan een iGPU (die ik toch voor compute ga gebruiken).

Laatst nog iemand tijdelijk blij gemaakt met een leen RX580, die krijg ik terug als de GPU prijzen normaliseren en hij een RX6800XT kaart heeft kunnen kopen.

Maar het is van de zotte dat die meuk uberhaupt nog uit de doos komt om in nieuwe pc's te stoppen.
Eens, mensen kunnen beter wachten voor dat geld, tenzij het je echt niks uitmaakt... Ik heb vorig jaar nog een rx580 gekocht voor 70 euro... zelfs die kaarten zie je nu voor 200+ euro verhandelt worden.. Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel je gamed en het type spelletjes dat je dan speelt... voor mij voldoet een 580 bv prima... ik zou een 3090 er in kunnen drukken en geen verschil merken in de dingen die ik doe.
Black friday deals worden tegenwoordig gemarket op een paar bulk producten zoals een specifieke harddrive of videokaart. Die deals hebben dan een prima value for money.
De kans dat vooraf uitgekozen producten er bij zitten is klein.
Dat is ook mijn hele insteek daarom kocht ik hem dus ook ijskoud ;) twee weken voor black friday.... maar het knaagde toch, daarom liet ik hem in mijn mandje, ik weet ook wel hoe dat soort dingen werken, maar zal je net zien, nu actie koop nu een Ryzen 3600 voor 35 euro :D ofzo...
Volgende keer kopen, in de doos laten zitten en als er een betere deal komt terug sturen.
Denk dat mijn zoontje dat niet o'n strak plan had gevonden :D
Ik heb vorig jaar augustus m’n game PC via Marktplaats gekocht voor €900 met AWS erop en eraan (AMD 3600, 1660 Super, SSD’s, monitor, keyboard, waterkoeling er al) … best een leuk koopje geweest denk ik ja.
Ik ben erg blij dat ik vorig jaar april/mei een pc in elkaar heb geschroeft. Ja ik zit met vorige generatie Ryzen en Radeon, maar ik heb in ieder geval wat kunnen bemachtigen voor een normale prijs. Ik zag al aankomen, mede door de berichten van Microsoft en Sony, dat het snel zou gaan en dat toen de 2xxx van Nvidia al haast niet aan te slepen was.

Ik koop liever over 2 of 3 jaar nog een upgrade, dan dat ik een halve pc aanschaf en met de AGP moet gaan kloten. Zeker de hogere AMD systemen hebben het lastig, want daar zit geen GPU in.

Overigens zou ik voor de HTPC eerder kiezen voor 9e of 10e generatie Intel i3, dan een 11e i5. Minder energieverbruik is toch wel prettig en ik vermoed dat de prijzen ook een stuk beter zijn. Bovendien is het toch veelal overkill. Ik gebruik hem nu vooral als NAS/thuisserver, maar als het moet kan ik er ook extern op werken (bv als mn pc of laptop de geest geeft, dan kan ik desnoods mn tablet gebruiken).

Het kutte is ook vooral dat er momenteel rare dingen gaande zijn met cryptocurrency. Mensen hebben niks te doen dus dan maar daar je geld in steken en zie eens wat voor prijzen dat op gaat. Als die onzin (want laten we wel wezen, de huidige prijzen zijn gewoon een bubbel) ophoudt, dan wordt ook de pc markt weer wat ontzien. En het zou voor het milieu ook beter zijn als al die dure hardware niet 24/7 aan staat.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 mei 2021 20:12]

Game systeem "zonder video kaart" is wellicht een leuke voor een BBG, vooral in de huidige tijd waar video kaarten of niet leverbaar zijn, of zo duur dat je een tweede hypotheek moet nemen op je huis.
Een mooie PC voor wat hobby werk, casual games en cloud gaming voor high end games is tegenwoordig een interessant alternatief.

Een basis home-lab opstelling is ook erg leuk om eens onder de aandacht te brengen.
Die tweede zat ik ook aan te denken. Ik heb net mijn home server een upgrade gegeven met als doel om alles wat ik zelf host als docker containers te kunnen draaien, en het is best lastig om informatie te vinden over geschikte hardware die ook nog eens energie-zuinig is.
Een beetje offtopic, maar waarom heb je niet gewoon een NAS? Ik gebruik Docker al jaren naar volle tevredenheid op mijn Synology.
Wellicht is de docker ervaring op de Synology ondertussen verbeterd, maar ik vond t niet echt ideaal. Enkele problemen waar ik tegenaan liep:

* geen private repositories kunnen instellen
* public images pullen ging regelmatig fout
* volumes beheer is bewerkelijk

is jouw 'volle tevredenheid' gebaseerd op alleen ff een teamspeak docker draaien en geen hoefte hebben om die volume persistent te hebben?
Ja ik moet zeggen dat de Docker GUI op de Synology wel erg buggy is. Maar ik gebruik toch liever docker compose via de command line, dus is voor mij geen probleem. Binnentrekken van nieuwe images werkte bijvoorbeeld vaak niet. Maar via de command line werkelijk nooit een probleem mee gehad.

Ik draai op m'n Syno diverse dockercontainers, namelijk:
- Plex
- Private Internet Access
- Radarr
- Sonarr
- Jackett
- Sabnzbd
- Deluge (gaat weg)
- Qbittorrent
- Pihole (via macvlan)
- Unifi controller
- Storj

En, voor de volledigheid, op m'n NUC draai ik ook Docker. Met de containers:
- HomeAssistant
- SWAG
- Deconz
- Grafana
- Mariadb
- Influxb
- PHPMyAdmin
- NodeRED
- NKN
- Pihole (als backup)

Overigens allemaal met persistent volumes. En allemaal via docker-compose. Dus wel wat meer dan teamspeak ;)

[Reactie gewijzigd door sOid op 1 mei 2021 20:02]

Ja, ok, maar dat heeft niets met de GUI van synology te maken. Dat is “gewoon” docker direct gebruiken :)
Waarom draai je Plex via Docker terwijl het gewoon out of the box werkt op een Synology NAS?
Heb ik lang gedaan op die manier. Maar ik vind het minder gedoe om de docker images te updaten. Dat was de hoofdreden. Nadeel is dat hardware decoding niet werkt via de docker versie, maar heb ik in de praktijk nog geen hinder van ondervonden.
Zelf heb ik weinig behoefte aan storage en wil voornamelijk compute power voor home assistant, pihole en dat soort spul. NAS zou kunnen, maar een NUC met een paar raspberry pis zijn voor mij beter.
Dat begrijp ik dan volledig. Ik heb ook een NUC voor HA en aanverwante containers (zie post hierboven) :)
Prijs/Performance. Op dit moment draaien er bijna 40 containers op mijn server, en sommigen daarvan zijn niet de lichtste (unifi controller, en paar minecraft servers en mailcow bv). Als er al een synology is die dat allemaal aankan dan is die veel duurder dan mijn budget server (~350 euro)
40 zijn er wel heel veel ja. Ik vond mijn lijstje al indrukwekkend eigenlijk :P
Daarvoor is dit het aangewezen GoT topic lijkt mij.
Is een AMD Radeon RX 6700 XT (€488) of een RX 6800 (€589) niet een beter alternatief voor de GTX 1660 (€569) die wordt genoemd (als een alternatief van de RX 5500 XT) bij het gamesysteem? Het kopen van die twee kaarten gaat net wat anders, maar zijn opzicht ook goed te krijgen. Volgens mij zijn de kaarten van AMD krachtiger, en hebben (meer dan) het dubbele aan VRAM.
Die kaarten zijn helemaal niet te krijgen voor die prijs..
https://www.amd.com/en/direct-buy/nl ;)

Als je een beetje de Discord van Tweakers in de gaten houdt of het RX 6000 topic, dan heb je een kans om een kaart te scoren tijdens een drop die ongeveer elke week plaatsvindt.

Zelf heb ik 2 dagen alles een beetje in de gaten gehouden en het is mij gelukt om een RX 6900 XT (ik weet het, het is een duurdere kaart en wordt mogelijk om deze reden minder vaak gekocht) voor een normale prijs, die binnen een week is bezorgd.
De kaarten zijn weldegelijk verkrijgbaar, maar dan direct vanuit AMD. zoals @PSPfreaky hier boven ook aangeeft, je moete even opletten. AMD 'dropt' of brengt over het algemeen op de Donderdag (zover ik begrepen heb) weer nieuwe beschikbaar op hun eigen website. Dit geldt voor zowel grafische kaarten als processoren. Dit in tegenstelling tot de gewone retailmarkt, tegen normalere prijzen. Het is alleen even opletten.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 mei 2021 15:21]

Dat zijn inderdaad veel betere alternatieven en als je een beetje oplet, gewoon bij AMD tegen betere prijzen verkrijgbaar. Met name op de Donderdag (zover ik begrepen heb) worden er grafische kaarten en processoren aangeboden op de eigen site: https://www.amd.com/en/direct-buy/nl

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 mei 2021 15:21]

Klopt ja! In het topic wat ik heb gelinkt zijn de dagen van de drops te vinden. Vooral op donderdag en een enkele keer op woensdag of vrijdag. Het kost misschien iets meer werk om het in de gaten te houden, maar als het lukt heb je wel een goede videokaart tegen MSRP.
Ik gebruik al jaren een Intel Nuc7 met een i3 gen 7 erin als htpc.
pricewatch: Intel NUC Kit NUC7i3BNH

Nooit issues met 4k @60hz / HDR soepel af te spelen.
Begrijp derhalve het statement over de igpu in de oudere i3 10105 cpu niet. Kan iemand dat verklaren?
Die gebruik ik inderdaad ook. 4k is geen enkel probleem.
Misschien iets met hardwarematig h265.
Ik heb ook geen flauw idee. Er worden ook NASjes met Intel cpu verkocht met Hdmi out die uitstekend media afspelen zo. Op een Celeron.
Hier ook(maar dan de ...bnk=lagerr versie zonder 2,5")

Nooit geen problemen met 4k hdr(wel met dual channel geheugen. Toen er nog maar 1 latje in zat had in wel degelijk stotteringen, ook al was het geheugen bijlange niet vol)
Vanaf de 7e generatie Intel Core (Kaby Lake) processors wordt H.265/HEVC hardwarematig gecodeerd en gedecodeerd in 8bit én 10 bit door de Intel Gen 9.5 IGP.

Wat in deze best buy staat is dus compleet onjuist:
We kiezen hier expliciet niet voor bijvoorbeeld een Intel Core i3-10105 Boxed, omdat die nog een oudere gpu bevat die niet in staat is om uhd-videomateriaal soepel weer te geven.
Enige wat ik kan verzinnen is HDMI 2.0 (4K60).
De NUCs lijken dat idd al langer te ondersteunen.
En de 11400 ondersteunt dat ook, maar oudere losse socketed desktop CPUs (ook de 10105) niet.
Waar dat technisch aan ligt geen idee, maar zo staat het iig in de officiele specs, zie hier.
Desktop Best Buy

Maar het lijkt also even snel 'naja, dan maar weer een game systeem'.

Voor een best buy verwacht ik eigenlijk toch wel een verschil tussen stream box, budget/high end game systeem, office or home system, en dat soort dingen. Dit is gewon 'oh we hebben deze misschien, en naja, een game ding van 1000 euro'.

Ik snap dat video kaarten tekort meespelen, maar de kaart in de game config zie ik ook niet zo snel te koop
Gamen is denk ik zo ongeveer de enige mainstream toepassing waar performance nog echt belangrijk is... Een pc voor wat office werk, tja vrijwel alles is wel goed genoeg.
Maar ls het een best buy desktop topic is, is het de moeite waard om het aan mensen te delen - en als het een 'best gamesystem' topic is, dan is het raar dat het eigenlijk om 1 bruikbaar systeem gaat. maar goed, mijn mening. prima als anderen hier anders over denken. Maar ik kan dit niet met familie etc delen. andere desktop best buys waren nuttiger in mijn ogen.
Een 1660 Super voor €500+, ga toch een bizar eind weg. Dit zijn van die momenten dat je twijfelt aan hoe het systeem werkt. Ze (de retailers) "kunnen" die prijs blijkbaar vragen, want door schaarste worden ze alsnog verkocht ... maar wie koopt deze dan? Hoe desperate moet je om een GPU zijn om 250% marktwaarde te betalen - of gaan dit soort kaarten nu naar vooral naar mensen die hard gespaard hebben voor een nieuwe computer en dan een 1080p bak in 2021 krijgen voor €1000+ omdat ze begrijpelijk niet echt hardware affiniteit hebben. Schrale bende en dan horen we "dit is niet in 2021 voorbij" :o ... wanneer dan wel? Wie verdient hier nu zo hard aan met die prijzen? Retailers, AMD/NVIDIA, de logistieke keten, grondstofleveranciers, iedereen?

Meh :( .
Ja je kan beter een xps systeem van Dell kopen met rtx 3060 ti voor 1400 euro.

Niet binnen het budget maar in dit geval wel een VEEL betere deal. Een 5500XT voor dit geld is echt onzin.
Ik vraag mij af he, gaan de prijzen straks wel naar beneden als deze gekte afgelopen is?
Of zijn de absurde prijzen straks het "nieuwe normaal"?

Inflatie 2.0....

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 1 mei 2021 17:05]

Tweehands kaarten als een rx480 gaan voor meer dan 250 euro op is eBay


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True