Door René Gerritsen

Samsung LE-40A656

Benchmarks en televisiekijken

Nu het scherm goed afgesteld is met behulp van de Spyder, is het tijd om de PS3 aan te zwengelen en de HQV testschijf te laden. Zoals altijd starten we nu ook met de video resolution loss test.

* Video resolution loss test

In deze test wordt bekeken of de televisie het verschil tussen stilstaande en bewegende objecten binnen hetzelfde beeld kan detecteren. Niet geheel onverwacht doet de 40A656 dit net zo goed als de vijfde generatie lcd-televisie van Samsung, namelijk perfect.

Samsung 40A656 Video resolution loss test

* Film resolution loss test

In deze test wordt gekeken hoeveel detail er nog overblijft als een 1080i-beeld veel beweging bevat. Met andere woorden: hoe goed werkt de interpolatie van de televisie. Ook hier ziet het ernaar uit dat de 40A656 veel gemeen heeft met de 40A558, want we kunnen geen verschil ontdekken tussen de twee. De 40A656 heeft bij deze test veel baat bij de functie '100Hz motion plus'.

Samsung 40A656 Film resolution loss test

* Ruisonderdrukking en diagonaalfilter

Ook op het gebied van ruisonderdrukking is er weinig veranderd met de komst van de zesde generatie lcd-televisies. Ook bij de 40A656 gaat er een klein beetje scherpte verloren bij het inschakelen van de digitale ruisonderdrukking, maar dit scherpteverlies zet niet zichtbaar door bij hogere instellingen. Dit komt wellicht omdat de agressievere standen ook weinig verbetering brengen.

Ook het goed functionerende diagonaalfilter van de 40A558 is niet aangepast met de komst van de zesde generatie lcd-televisies van Samsung. Het resultaat lijkt als twee druppels water op de eerder geteste televisie, dus de 40A656 scoort ook op dit gebied goed.

Samsung 40A656 Diagonaalfilter

* Interlaced sd-beelden

Naar aanleiding van wat commentaar op onze eerdere reviews, hebben we alle televisies nog eens naast elkaar gezet en aangesloten op een Pioneer dv-600-av-s, een dvd-speler met hdmi-aansluiting. De speler wordt zo ingesteld dat de interlaced 576i-videobeelden niet intern progressive worden gemaakt of worden geupscaled, dit laten we namelijk aan de televisies over. De speler is aangesloten op een tweetal hdmi-repeaters; een soort stekkerdozen voor hdmi-signalen.

Met alle televisies op een rij kan in een oogopslag de prestatie per televisie kwalitatief worden vergeleken met het overige testveld. Helaas moest Philips zijn 37PFL3603D voortijdig terug hebben, dus die is niet meegetest.

Wat opvalt is dat de Samsung 40A656, net als de 40A558, goed met interlaced sd-beelden omgaat. De dvd van de film The Bourne Supremacy bevat na bijna 49 minuten een stuk dat duidelijk voor problemen zorgt op andere televisies: een scène waarbij de camera langzaam omhoog wordt gericht en die een paar gebouwen in de verte bevat waar de ramen in de videostream tot enkele pixels zijn gereduceerd. Waar andere televisies de ramen knipperend weergeven, is het beeld bij de 40A656 rustig. Ook de volgende scène, waarbij een weg met een verdrijvingsvlak centraal in een roterend beeld zichtbaar is, zorgt niet voor problemen.

Met alle televisies naast elkaar is ook zichtbaar dat de (beide) Samsungs flink meer last hebben van inputlag dan de Panasonic 37LZD80F die ernaast staat. De zwartwaarden zijn ook niet erg indrukwekkend, bovendien is volledig zwart eerder donkerbruin dan echt zwart. Met de backlight wat minder fel afgesteld wordt dit verholpen, maar het scherm was net gekalibreerd, dus dat zou een compromis zijn. Huidtinten worden door het paneel heel goed weergegeven en dit is ook voor het eerst dat we een klein verschil tussen de 40A656 en de 40A558 ontdekken: de nieuwe serie geeft huidtinten net iets beter weer dan de oude.

* Stroomverbruik

Een andere verzoek dat we ontvingen via de reacties op de eerste reviewserie is om eens te kijken naar het stroomverbruik. We zochten een representatieve scène uit op de dvd en maten gedurende vijf minuten het gemiddelde stroomverbruik. De scène had zowel donkere als fel verlichte stukken, zodat niet alleen het gemiddelde stroomverbruik kon worden gemeten, maar ook het minimum en de piek als het om een plasmascherm ging. De 40A656 komt op een verbruik van ongeveer 138W uit, wat neerkomt op 313W/m². Met het dynamisch contrast uitgeschakeld blijkt dat het stroomverbruik zeer constant is. De schommelingen in verbruik zijn niet meer dan een watt of twee. Ter vergelijk: mijn eigen 32" crt-televisie verbruikt 80-95W bij normale videobeelden, wat neerkomt op 301W/m².

Na deze review volgen nog artikelen over vier andere tv's in de middenklasse. In de laatste review in deze serie worden de modellen met elkaar vergeleken.

In de LCD & Plasma TV Special is deze review terug te vinden, gebundeld met de overige artikelen over de tv roundup en actuele nieuwsberichten over plasma- en lcd-televisies.

Reacties (37)

Wijzig sortering
Enkele weken terug heb ik deze televisie gekocht. Over het algemeen ben ik er erg tevreden mee. Goede aansluitmogelijkheden, mooie kleuren. Heb nu wel een dode subpixel, maar die zie ik alleen als ik met de PC de achtergrond op wit zet.

Wat me wel stoort is dat bij normale TV uitzendingen rondom logo's en ondertiteling een soort 'ruis' optreedt in stukken die doorzichtig horen te zijn. Je ziet daar een soort 'uitstraling' van de tekst in: enkele pixels rondom logo/tekst die dan half wit/half doorschijnend zijn. Een soort mislukte anti-aliasing. Ik ben er niet achter of dat ligt aan de satellietontvanger (geen HD, geen upscaling, SCART aansluitiing) ligt of dat het aan de upscaling van de TV. Ik vermoed het laatste.

Ik vraag me af of de andere geteste televisies ook rondom logo's ondertiteling na upscaling dit probleem in even erge mate hebben. Kan hierop getest worden?
Heb je sharpness al lager gezet? Dat hielp bij de meeste televisies bij problemen zoals jij ze beschrijft :) Met sateliet en dvb-c heb je IMO helemaal geen verscherping nodig, maakt het beeld alleen maar lelijker, vind ik.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 mei 2008 16:30]

+1Anoniem: 181479
21 mei 2008 22:19
Erg goede review! Elke tv heeft zijn goed en slechte kanten tot nu toe en dat maakt een keuze er niet makkelijker op :)

Ik heb trouwens een klein typfoutje gevonden geloof ik:
"Het basismenu is ingedeeld in zes categorieën, namelijk beeld, geluid, kanalen, instellingen, en informatie."
Er is er eentje weggevallen tijdens het typen lijkt het.
Ik zat stiekem voor mezelf ook te kijken wat ik nu zou kopen en ik zou het niet weten. Uit de eerste reviewserie is mijn favoriet de Panasonic 37LZD80F, maar de Samsung is veel uitgebreider instelbaar en scoort beter met interlaced beelden (aanvulling op de reviews volgt nog). Daarentegen is het paneel in de Panasonic werkelijk prachtig, die moet je echt 's zien om de vooroordelen over zwartwaardes, kijkhoek en kleuren bij lcd te ontkrachtigen. Ik hoop dat meer fabrikanten het voorbeeld van Panasonic volgen en dat Panasonic wat aandacht gaat besteden aan hun osd en de ingebouwde functies voor beeldverbetering en kleurkalibratie.

Eigenlijk wil je een Samsung-televisie met Panasonic-paneel, maarja, dat komt er natuurlijk nooit :P

Edit: De zesde categorie was 'inputs'...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 mei 2008 11:23]

Vanzelfsprekend kijk je in zo'n review naar de technische specificaties. We zitten immers niet voor niets op Tweakers.net. Niettemin zou ik toch ook graag wat vergelijkende kreten horen over zaken als bv gebruiksgemak (installatie TV, TV zelf en de remote) en bijvoorbeeld ook over geluidsproductie (over oneigenlijke geluidjes die het toestel produceert), kwaliteit van de afwerking en inderdaad over stroomverbruik en vormgeving (blijft subjectief inderdaad). Verder komt deze roundup precies op tijd want ik ben hard toe aan een nieuwe (platte) TV!
In de Panasonic plasma zitten wat ventilators (die je overigens absoluut niet hoort, tenzij je je oor ertegenaan houdt), verder zou ik niet weten wat voor bijgeluiden de tv moet maken. Het geluid van de speakers zelf vind ik zo mogelijk nog minder boeiend... Als je dik 1000 euro uitgeeft aan een tv, laat je het geluid toch via je home cinema set spelen? Het geluid is bij deze platte televisies bijna altijd waardeloos, omdat vorm boven functie gesteld is en er dus weinig ruimte voor speakers is. De meeste tv's hebben de speakers zelfs uit het zicht zitten, naar beneden gericht. Nee, voor goed geluid gebruik ik m'n 5.1-receiver wel :)

De vormgeving kun je mijns inziens ook beoordelen in de winkel of via een gallery op de site van de fabrikant. Dat is dermate persoonlijk dat ik daar m'n vingers niet aan ga branden. Mocht ik iets als deze review ooit opnieuw gaan doen, dan zal ik van alle remotes een fotootje maken en wat bijzonderheden opnoemen.
Ik hoor bijvoorbeeld al heel snel de voeding van elektronische apparaten zoals televisies (een vreselijk hoog fluiten), maar ook zelfs een simpele transformator kan ik horen (externe voedingsblok van mijn Wii)
Hetgeen je wel gereviewed hebt is overigens top en voor mij in ieder geval zeer bruikbaar. Ik koop echter al redelijk lang 'op afstand' en juist deze extra informatie maakt een keuze vaak doorslaggevend; vaak blijft 80% van de verschillende deelnemers in zo'n roundup qua kwaliteit dicht bij elkaar en dan zijn het de details en merkvoorkeur die het 'm doen. Een collega van me heeft laats een Samsung teruggestuurd vanwege een zeer irritant bromgeluid, waarschijnlijk van de voeding. Is toch zonde als je mooie 5.1 DTS geluid continu wordt verstoord hierdoor?! Ook de remotes zijn vaak sterk wisselend van kwaliteit en dat is nu juist het ding wat je (bijna)dagelijks moet bedienen. Er worden wat beroerde remotes op de markt gebracht. Maar anyway: top reviews en beschouw mijn bijdrage ajb vooral als goedbedoelde tip!
Ik snap dat het opbouwende kritiek is :* De enige ab die er echt uitsprong was die van de Pioneer plasma. Metalen cover, voelt zwaar en degelijk aan, vier handige knoppen om direct naar inputs 1-4 te gaan...
Ouch, een zwartwaarde van 0.40 cd/m2 das niet best. Vind het ook raar dat je nog steeds licht door een zwart scherm ziet. Vindt het design wel mooi van deze Samsung.

Ben benieuwd naar de Pana 42PZ85 review, een plasma met een zwartwaarde van 0.05 cd/m2!! Toch vind ik het jammer dat er niet wat meer info mbt het werkelijke tv kijken wordt gegegeven (dvd/blu-ray/gamen). Het heeft deels met smaak/subjectiviteit te maken maar nu blijven de testverslagen vrij droog.
Tsja, het kan natuurlijk beter als je een wat donkerdere ruimte hebt, dan schroef je gewoon je backlight wat terug. Ik denk alleen dat dit meer realistische instellingen waren voor een huiskamer. Je wil nml wel wat helderheid in een verlichte ruimte hebben.

Wat mis je nog qua werkelijk tv-kijken dan? Als een 576i-dvd het prima doet op deze tv, doet een 576i-tv-uitzending het ook prima. Ik heb bewust niet teveel subjectieve verhalen erin gezet, omdat daar doorgaans meer mijn eigen voorkeur doorklinkt dan wat de gemiddelde tweaker wil: harde, onbetwistbare feiten. Maar goed, als de algehele tendens is dat er meer naar real life en minder naar cijfertjes en testpatronen moet worden gekeken, dan zullen we daar de volgende keer rekening mee houden.
Gerespecteerde member Tom Huffman van AVS Forum (hij heeft tevens een eigen ISF calibratie bedrijf) heeft zijn 50PZ85 gecalibreerd en na enkele weken metingen verricht. Hij kwam op een zwartwaarde uit van 0.09fL. Nog steeds zeer goed natuurlijk. Ik heb het toestel zelf ook en ben er zeer zeer tevreden mee. Een goede vriend heeft het toestel ook, maar is zeer gevoelig voor de phosphor trails. Ikzelf merk die nauwelijks op. De phosphor trails treden op bij donkere beelden/objecten op een lichte/witte achtergrond, in combinatie met snelle bewegingen. De meeste mensen zijn hier niet gevoelig voor. Ben je dat wel, dan is dat wel iets waar je serieus rekening mee moet houden.
Ik snap je punt, maar een LCD TV bevat geen fosfor, de oude CRT TV's wel. Tegenwoordig noemen we dit de response time.
Hij heeft het over de PZ85, een plasma-scherm ;)
Ik had het inderdaad over de PZ85. Was misschien een beetje off-topic, maar goed. ;)
Ik ben vooral erg benieuwd naar hoe goed het beeld eruit ziet bij niet-native resolutiebeelden, zoals 95% van wat je erop afspeelt komende tijd (kabel/digitenne TV, digitale TV, DVD etc). Zo schijnt Panasonic wel erg goede TV's te maken, zolang de resolutie van het beeldmateriaal gelijk is aan de native resolutie van het scherm. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Toshiba, ook erg mooie beelden en bij niet-HD bronnen ook nog erg mooi beeld (beter dan bijv. Panasonic).
Wel goed dat er dit keer ook naar 576i beeld is gekeken :)
hier ziet het ernaar uit dat de 40A656 veel gemeen heeft met de 40A558, want we kunnen geen verschil ontdekken tussen de twee. De 40A656 heeft bij deze test veel baat bij de functie '100Hz motion plus'.
Geen verschil te ontdekken, maar de ene met 100Hz heeft 'veel baat' ten opzichte dan de 40A558 die geen 100Hz heeft? Beetje vreemde uitspraak dan toch?
Nee, want de 40A558 heeft Movie Plus als functie die bewegingen beter interpoleert. Deze functie zit op de plek in het osd waar bij de 656 de 100Hz-functie heeft. Ik quote uit de 558-review:
De Samsung scoort zeer goed in deze test, mits de functie 'movie plus' ingeschakeld is.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 mei 2008 18:10]

0Anoniem: 236146
21 mei 2008 19:59
In de blacklight bleeding test wordt vermeld dat de 6-serie gelijkwaardig presteert aan de 5-serie (dus duidelijk opmerkbaar blacklight bleeding). Als je beide foto's vergelijkt zie je toch echter een wereld van verschil: de 5-serie vertoont op de foto veel meer blacklight bleeding dan de 6-serie. Zijn de foto's gemaakt bij verschillende omstandigheden, of klopt of één van beide foto's niet? (Aannemende dat de tekst klopt)
Dat staat er niet. Er staat dat er vooral veel licht lekt aan de hoeken, precies dezelfde plaatsen als waar bij de 558 ook extra licht doorlekte :) Ik heb even erbij gezet dat hij beter presteert dan de 558 om een en ander wat te verduidelijken :)

Overigens zijn de settings van de camera bij alle backlightbleedingfoto's in deze reviewserie gelijk: f/2.8, 1s, iso100 in de serverruimte (ruimte zonder ramen :P)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 mei 2008 22:24]

Wel opvallend dat de zwartwaarden toch vrij matig beoordeeld worden. Voor een LCD wordt deze Samsung toch vaak als een van de beteren op dit gebied beschouwd.

Ben dan ook zeer benieuwd naar de uitkomsten van de PZ85 waar het dit punt betreft.
Die heeft een native contrast van 30.000:1 en dynamisch zelfs 1.000.000:1.
Dit is weliswaar eigen opgave en cijfers zeggen op zich niet zoveel, maar toch.
Naja, we hebben tot op dit moment feitelijk drie televisies gehad (de 558 en 656 van Samsung lijken heel veel op elkaar). De Panasonic was een ips-paneel, wat hem grote voordelen geeft in de zwartwaardes, kijkhoek en kleuren. Dat zie je direct terug in de tests. Er komen nog wel wat meer lcd-televisies die niet de luxe van een ips-paneel hebben :)

Met normaal televisie kijken is een zwartwaarde van 0,4cd/m2 prima hoor, ik zou er niet te erg mee zitten. Natuurlijk is een gitzwart beeld mooier, maar dat soort verschillen zie je vooral (vind ik) als je de televisies naast elkaar zet.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 mei 2008 22:34]

Leuke en goed leesbare review. Een klein kritiek puntje: in de "Film resolution loss test" wordt gesteld dat deze vergelijkbaar is met de Samsung 40A558, maar niet wat het resultaat daadwerkelijk is (zeer goed, mits 'movie plus' ingeschakeld is).
Misschien handig om er bij te zetten.

Ik ben erg benieuwd naar de review van de Panasonic TH-42PZ85, omdat ik deze binnenkort ga aanschaffen!
Leuke en goed leesbare review. Een klein kritiek puntje: in de "Film resolution loss test" wordt gesteld dat deze vergelijkbaar is met de Samsung 40A558, maar niet wat het resultaat daadwerkelijk is (zeer goed, mits 'movie plus' ingeschakeld is).
Misschien handig om er bij te zetten.

Ik ben erg benieuwd naar de review van de Panasonic TH-42PZ85, omdat ik deze binnenkort ga aanschaffen!
Waarom wacht je dan niet effe met de aanschaf ?
Omdat iedereen die de tv een beetje kent weet dat het het beste is wat er voor die prijs op de markt is! dus waarom wachten! is gewoon een super tv alleen de pioneer zal het winnen in zwart waardes.. maar die is hd ready want de full hd van pioneer is een beetje duur
precies de reden waarom ik dit weekend op pad ga voor deze TV... Wat mij betreft mag die review dus ook doorkomen :)
Ik heb al meer reviews en LCD vs. Plasma discussies gelezen. Ben alleen benieuwd of deze review dat bevestigt :)
0Anoniem: 247379
22 mei 2008 11:05
Ik ben bij dit soort reviews altijd erg benieuwd naar de SD weergave, goed om te zien dat daar rekening mee is gehouden. :)

Het klinkt voorlopig goed. Ondanks de consoles en eventuele HD-DVD/Blu-Ray films kijk ik toch nog vrij veel SD. Iedere dag het journaal, om maar eens iets te noemen, of gewoon een film op de kabel. En om daar nu een oude CRT-tv voor naast je LCD neer te zetten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee