Solid state versus magnetische opslag
De resultaten van de benchmarks op de voorgaande pagina's laten niets aan duidelijkheid te wensen over. De prestaties van de solid state disks mogen met recht revolutionair genoemd worden. Ik kan me in de afgelopen twintig jaar geen ontwikkeling herinneren die de harddiskprestaties in één klap met een factor twee tot zes deed verbeteren. Belangrijk is verder dat de goede performance niet de enige troef is die solid state disk in handen heeft. Ook ten aanzien van het energie- en ruimtegebruik en de geluidsproductie hebben ssd's gunstige eigenschappen. De nadelen beperken zich tot een geringe opslagcapaciteit en een hoge prijs per gigabyte.
Helaas zijn deze nadelen vooralsnog zo groot dat ssd's voor het merendeel van de thuistoepassingen ongeschikt zijn. Het vervangen van een 115 euro kostend terabyteschijfje door slc-flashdrives kost om en nabij de zeventien ruggen. Het is derhalve onrealistisch om te denken dat ssd's op korte termijn de harde schijf uit desktopmachines zullen verdrijven.
Tweakers die waarde hechten aan snelle boottijden en supersnel startende applicaties, kunnen de huidige solid state disks met een opslagcapaciteit tussen 16 en 128GB wel prima inzetten als applicatie- en bootdisk. Dit zijn tevens de toepassingen waarin ssd's de grootste prestatiewinst boeken. Het verwerken van data op desktops en workstations heeft meestal een sequentieel karakter of wordt zelfs helemaal niet beperkt door de prestaties van het opslagmedium. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij het afspelen van films en muziek. Solid state disks bieden voor dergelijke toepassingen geen revolutionair betere prestaties ten opzichte van harde schijven. Door het besturingssysteem en de applicaties weg te zetten op een ssd en harde schijven te gebruiken voor de data wordt het beste van twee werelden gecombineerd.
Voor de toepassing van solid state disks in servers zal eerst de nodige scepsis over de langetermijnbetrouwbaarheid van flashopslag overwonnen moeten worden. Aan de prestaties zal het in ieder geval niet liggen en ook de kosten zijn voor servertoepassingen een minder groot obstakel. In de eerste plaats is er vaak meer budget beschikbaar. Ten tweede hebben ssd's als voordeel dat er met veel kleinere raid-arrays gewerkt kan worden, zodat dure externe behuizingen achterwege gelaten kunnen worden. Dit heeft tevens als voordeel dat er op rackspace wordt bespaard en dat er een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik mogelijk is. De schaalbaarheid van ssd's in raid-configuraties zal in een follow-up van dit artikel besproken worden.
De ontwikkelingen in de ssd-markt vinden momenteel in een zeer snel tempo plaats. Niet alleen worden de flashchips sneller en betrouwbaarder, ook neemt het aantal kanalen per controller toe. De prestaties kunnen daardoor veel sneller verbeterd worden dan bij harde schijven mogelijk is. Mtron heeft de Pro 7000, die in deze test schitterde, al weer laten opvolgen door de Pro 7500. Een maand geleden maakte het bedrijf bekend dat er voor zijn komende generatie ssd's een controller in ontwikkeling is die transferrates tot 260MBps mogelijk maakt. Voor thuisgebruikers is vooral de komst van goedkopere ssd's op basis van mlc-flashgeheugen interessant. De OCZ Core is hiervan een voorbeeld. Tweakers.net zal binnenkort enkele van deze drives aan een test onderwerpen.
Mtron versus Memoright
De personen die nu de knip willen trekken voor een supersnelle ssd weten één ding zeker, namelijk dat er binnen niet al te lange tijd producten op de markt zullen komen die weer sneller en goedkoper zijn. Vormt die wetenschap geen belemmering, dan zijn de Mtron Pro 7000 en Mtron Mobi 3000 de beste keuzes voor respectievelijk server- en desktopgebruik. De Mobi 3000 valt af voor de eerste groep toepassingen vanwege het ontbreken van bijpassende garantie en ondersteuning. Hoewel de Mtron Pro 7000 in desktoptoepassingen over de hele linie beter presteert dan de Mobi 3000, is hij zijn soms forse meerprijs niet waard. De Memoright GT levert uitstekende prestaties ten opzichte van de harde schijven maar blijft in nagenoeg alle belangrijke benchmarks achter op het Mtron-duo, terwijl de prijs van de 64GB-uitvoering 130 euro hoger is dan die van een vergelijkbare Mtron Pro 7000.

Dankwoord
De in dit artikel besproken Mtron MSP-SATA7035032 werd beschikbaar gesteld door PC Extreme.