Waar Enermax met zijn StarryFort al een opvallend goedkoop product aanbiedt voor een echte rgb-showcase, doet Sharkoon daar nog een schepje bovenop. De Duitse fabrikant staat bekend om zijn scherp geprijsde producten en ook de TG4 RGB kunnen we met een vanafprijs van 65 euro gerust een koopje noemen. Zonder rgb, maar met ventilators die altijd rood of altijd blauw kleuren, kun je hem zelfs nog een tientje goedkoper krijgen.
Buitenkant
De Sharkoon TG4 RGB (46x32x20cm) heeft twee volledig glazen panelen. Het zijpaneel loopt volledig door en wordt met vier dikke schroeven vastgezet. De drie frontfans met een rgb-ring zijn zichtbaar door het voorpaneel, waarop subtiel het Sharkoon-logo is aangebracht. Aan de zijkanten is het voorpaneel voorzien van sleuven die als luchtinlaat dienen, terwijl bovenop de front-i/o is aangebracht. Die is redelijk standaard, met twee reguliere USB-poorten en een resetknop, die je net als bij de Enermax ook voor het kiezen van een rgb-effect kunt gebruiken.
Het bovenpaneel is volledig gesloten en dat geldt ook voor het andere zijpaneel, hoewel daarin wel een opvallende bult is aangebracht. Dat is in feite je ruimte voor kabelmanagement, want de moederbordtray is direct tegen het zijpaneel aan geplaatst. Daardoor passen er ondanks de geringe breedte cpu-koelers tot 16cm in de TG4 RGB. Het concept deed ons denken aan de Cooler Master N200 van weleer. Achterop zien we helaas uitdrukplaatjes voor de uitbreidingssloten, kenmerkend voor goedkope kasten.
Binnenkant
De binnenzijde van de TG4 RGB is het bespreken waard, want de indeling wijkt af van die van vrijwel elke andere kast in deze test. In deze kast treffen we geen psu-shroud aan, maar is het binnenwerk simpelweg één grote kamer. Onderin heeft Sharkoon een zeer basale hdd-cage geplaatst. Het idee is dat je één harde schijf in de cage plaatst en een tweede erbovenop. Voor 2,5"-drives zijn er in totaal drie plekken, simpelweg plat op de moederbordtray.
Er zijn in totaal vier addressable rgb-ventilators aanwezig, die een standaard 3-pinsconnector hebben. Daarmee zijn direct alle mogelijke fanposities in gebruik, dus tenzij je de ventilators verwijdert, kun je geen waterkoeling installeren. Als je dat wel doet, past voorin een 280mm-radiator.
De addressable rgb-kabels zijn alle vier verbonden met een hubje, aan de andere kant van de montageplekken voor ssd's. Voor de bediening kun je de resetknop verbinden met deze hub, waarna je tussen veertien effecten kunt wisselen. Uiteraard is het ook mogelijk om de hub aan te sluiten op je moederbord, zodat dat je de verlichting kunt aansturen. Vanwege de kabelboom op deze plek moet je soms echter flink proppen om het zijpaneel weer dicht te krijgen.
Daarmee zijn we eigenlijk alweer rond; de afwerking van de TG4 RGB is basaal, maar geeft je wel heel veel rgb en glas voor je geld.