Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Mass Effect: Legendary Edition Preview

Mooier, sneller, moderner

Voorlopige conclusie

Deze preview heeft een belangrijk minpunt: we hebben de game nog niet kunnen spelen. Veel van de verbeteringen die BioWare noemde, hebben betrekking op hoe de game aanvoelt tijdens het spelen. Het is lastig om daar nu iets over te zeggen. Gelukkig is wel duidelijk dat er flink wat is vertimmerd aan de games om te zorgen dat er een modernere spelervaring op tafel ligt. Daarbij richt BioWare zich flink op de eerste Mass Effect, waardoor wij ons afvragen hoeveel werk er is verricht aan de latere twee games, maar dat is iets dat we zullen moeten afwachten. De eerste beelden, zoals te zien in de trailer, insinueren in elk geval dat alle drie de delen een upgrade hebben gehad. Vooralsnog is er dus alle reden om aan te nemen dat een van de fijnste rpg-trilogieën ooit gemaakt op een mooie manier nogmaals aan ons zal worden aangeboden. Opvallend is nog wel dat BioWare dit heel duidelijk geen ‘remastered edition’ noemt, ondanks dat de game toch aan alle eisen voor een remaster voldoet. Hoe de game het er uiteindelijk vanaf brengt zien we over een paar maanden, want Mass Effect: Legendary Edition verschijnt op 14 mei 2021 voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One, waarbij die laatste twee versies ook compatible zijn met de PlayStation 5 en de Xbox Series S en X. Ná deze game wordt het hopelijk ook tijd om langzamerhand vooruit te kijken. BioWare werkt namelijk ook aan een gloednieuwe Mass Effect-game, maar daarover is tot op heden nog weinig bekend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (189)

Wijzig sortering
Op basis van wat is deze preview dan wel gedaan? Hoe ik het zo lees is het niet meer dan een nieuwsbericht.
Presentatie en Q&A sessie met de devs. Zo komen veel previews tot stand hoor. Op een E3 is vaak de helft speelbaar en de helft nog niet.
Dat previews zo worden gedaan op een E3 is wel algemene kennis, maar dat was van een pre-covid tijdperk :).

Hoop alleen wel dat de game uiteindelijk minder overdreven lensflare bevat dan de screenshots.

[Reactie gewijzigd door SoundWave729 op 3 februari 2021 20:13]

Me too. Ik vond het in Cyberpunk 2077 bij vlagen ook echt heel irritant. Snap die lensflare-fetish niet zo.
laat ze maar controller support voor de PC toevoegen. Dan kan ik de game eens lui vanuit de bank spelen.
die controller support voor de PC komt er ook daadwerkelijk ;)
hier een mooi video van Gamespot die de vergelijkingen aanhaalt (en de verbeteringen) https://www.youtube.com/watch?v=YdwafYDlXtU
Bedankt voor de tip! zeker mooi om te lezen. Nu nog even wachten totdat er een paar reviewtjes zijn met positieve reacties en dan kan de game aangeschaft worden :) Ik kan niet wachten om weer veel uurtjes hierin te steken zonder dat de game zwaar gedateerd aanvoelt.
hah, mijn eerste gedachte.
Inmiddels is het wel duidelijk dat men prima filmpjes kan maken, nu nog games.
Ze hebben zich al bewezen met betrekking tot die games, de Mass Effect games zijn een van de besten van de voorlaatste consolegeneratie. Het is alleen dat sindsdien een paar grote blunders gemaakt hebben; ze hebben alles ingezet op Anthem, dat gewoon niet van de grond kwam en (iirc) nu een grote rebuild krijgt, en omdat ze hun beste mensen daarop zetten werd ME: Andromeda niet zo goed.

Let wel dat Andromeda toch best onderhoudend is, ik heb er een best groot stuk van gespeeld.
Andromeda heeft hetzelfde probleem als DA: I en dat is een identiteitscrisis. Wat is het nou, theme park MMO? Open world? Story driven? Vul het maar in. Hoe dan ook is het gewoon een verzameling areas waar je op eigen gemak doorheen kunt wandelen en waar je een bult map markers mag afwerken. Oooh wat een design, wat een RPG elementen, en wat een diepgang. De replay value zit dan kennelijk in het doorlopen van 'andere keuzes' maar eigenlijk maakt dat geen fluit uit. Uiteraard is er wel een berg zinloze side quests (meer markers) die je mag afwerken en time sinks met honderden collectables.

Sorry maar dit is echt niet wat ME1-3 waren. Totaal andere mate van kwaliteit in storytelling en immersie. Het Bioware van ME1-3 is niet meer en was vermoedelijk bij deeltje drie al het bureau aan het opruimen. History. Vergeet het. Komt niet meer terug.

Best onderhoudend beschrijft het misschien wel goed. Een B-film is ook onderhoudend, maar achteraf denk je wel 'goh, die uren krijg ik niet meer terug'.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 februari 2021 12:31]

Ik hoop dat ze hierbij de fuck-up van 2077 in gedachten houden, die deden immers hetzelfde. Fake it till you make it, en dan gevalletje "would EA ship it?
Exact mijn gedachte. Op PCGamer staan de exact zelfde plaatjes etc.
Het kon ook gewoon onder .Adv geplaatst worden.

Je mag pas previewen als je daadwerkelijk een preview versie in handen hebt vind ik.
Dit wordt een 7.5. Daar zet ik alvast op in.
Dit is voor mij een reden om terug te (beginnen) gamen in 2021...
Amai... dit is echt wel wat wij (de gamers) volledig wouden, verwachten, van droomden.. en zoveel meer!

Wauw.. I AM HYPED! :D
Helaas is de uitgever nog altijd EA, en als EA's track-record ergens garant voor staat is het doffe ellende na te hoge verwachtingen :/
In dit geval zou ik gewoon roepen "Shut-up and take my money". Laten we eerlijk zijn aan een remaster valt niet heel veel te verzieken. Daarentegen valt er wel heel veel te winnen, zoals bepaalde keuzes te maken om missies te schrappen of bepaalde game mechanics totaal anders te maken.

Maar ook zaken die in de originele games niet goed uit de verf kwamen door technische beperkingen zouden nu misschien heel anders kunnen uitpakken.

Maar goed ik zal eerlijk zeggen, zelfs de oeverloze en tergende ritjes met die rijdende baksteen genaamd de MAKO doe ik graag opnieuw. :+ Evenals de eeuwig durende liftritjes :9

De oorspronkelijke trilogie heeft al die jaren geleden toch wel, door met name het meeslepende verhaal en de personages een speciaal plekje veroverd... en nu... komen ze terug in een 4k jasje... O+

[Reactie gewijzigd door TIGER1125 op 2 februari 2021 17:59]

Nou, mijn ervaring met deze remasters en remakes is dat ze nooit evenaren hoe je je voelde toen je ze voor het eerst speelde. Als je de serie nog niet kent dan is dit natuurlijk een mooie kans maar de ervaring nog een keer beleven is toch echt iets anders.
Ligt aan het spel, en hoe de remake is gedaan. De remake van bijvoorbeeld FF7 gaf mij een heel bijzonder gevoel. De prachtige wereld, zowel grote als kleine details die je het gevoel van het origineel gaf enz.
Dit terwijl je toch echt een nieuwe game krijgt. Werkelijk briljant gedaan.

Natuurlijk is dat een uitzondering, maar toch denk ik dat we dit niet moeten onderschatten, Mass Effect is een spel die nog steeds prima kan vandaag de dag, voeg daar frisse graphics toe en doe dat in een pakket met gigantisch veel content, en dit gaat veel mensen blij maken.

Zelf heb ik 3 nooit gespeeld, en volgens mij 2 niets eens uitgespeeld, dus ik heb zeker interesse.
Dat is dus het verschil tussen een Remake en een Remaster. Iedereen had liever een Remake gewild maar dat kost veel tijd en geld en als de uitgever dat niet wil doen het zij zo...

Het is een Remaster geen Remake en mensen moeten wel hun verwachtingen daaraan aanpassen. Het zal grotendeels een visuele upgrade zijn met een bult gladgestreken elementen in één mooi pakket. Het zal zeker niet op het niveau van FF7 zijn. En die 'nostalgie' herleven zal niet de reden zijn dat de meeste mensen dit zullen kopen.

Ik heb ME1 2x uitgespeeld ME2 3x en ME3 6-7x en ik hoop dat deze remaster vooral alles wat consistenter maakt. De reden dat ME3 bij mij zo hoog staat is juist omdat die qua mechanics echt het verst is en de oudere spellen voelen gewoon gedateerd aan. En op een gegeven moment ben je dat gewoon zat. Voor PC gamers zoals ik zal dat één van de voornaamste redens zijn.
Gameplay Enhancements for the First Mass Effect™ Game: Enjoy improved aiming and weapons balance, SFX, input/controls, squad behavior, cover behavior, and gameplay cameras.
Ze hebben al wat gehint voor Mass Effect 1 maar ik ben vooral nieuwsgierig naar meer beelden, en meer gegevens over wat er aan de rest is gedaan. Het zou zeer teleurstellend zijn als ik nog steeds met die frustraties moet doen.
Ja dit is absoluut een remaster, ben ook wel benieuwd hoeveel we echt qua verschil gaan zien, zo oud zijn deze spellen namelijk ook weer niet. Waar ik vooral ook benieuwd naar ben tot in hoeverre die echt geoptimaliseerd is voor de Series X/S en PS5, want als dit een One/PS4 versie wordt met wat betere framerate enz, dan zou het wel heel erg teleurstellend zijn, want dan heb je maar 1 generatie verschil.
inderdaad...Onimusha 1 remaster viel mij ook dik tegen eigenlijk. Beetje opgepoetste graphics maar ook weer niet zo dat het echt een groot verschil maakte. Was echt een money grab voor op de PS4 van CAPCOM.
Dat gezegd hebbende......Mass Effect 1 nooit gespeeld en daar ben ik best benieuwd naar dus ik wil het zeker eens proberen met deze remaster
Ik vermoed dat EA de laatste tijd zijn best doet om van het slechte Imago af te komen. Ze steken tegenwoordig zichtbaar meer tijd in hun games en verschuiven regelmatig releasedata.

Het zijn misschien een paar lucky-shots geweest. Maar het geeft in elk geval hoop.
(Een jaar geleden zei de CEO van EA ook dat ze van hun slechte imago af wouden, en met bestaande projecten en contracten voor deadlines zie je dat nieuwe beleid natuurlijk pas na een paar jaar terug)
Ze steken tegenwoordig zichtbaar meer tijd in hun games en verschuiven regelmatig releasedata.
EA heeft studio's die games maken, laten we Respawn als voorbeeld nemen. Dan denk je: "Apex Legends en Star Wars Jedi: Fallen Order waren toch goede releases!" Maar daar voor hebben ze Titanfall: Assault gemaakt, een baggere clicker op iOS en Android, maar voor die tijd me erg vermaakt met Titanfall 1&2. Eind december hebben ze nog Medal of Honor: Above and Beyond (VR) released, welke als uitermate matig wordt bestempeld.

Naast een berg sports games en de zoveelste Sims 4 uitbreidingen, wat waren echte knallers van EA? Rocket Arena? Star Wars: Squadrons deed het behoorlijk goed, maar was niet wat een hoop op hoopte en/of verwachte. De enige andere game waar Motive Studios aan heeft gewerkt is Star Wars Battlefront II, samen met DICE en Criterion games... We all know how that went...

Anthem is verdorie nog geen twee jaar geleden! Mensen hebben echt een korte termijn geheugen...

Weet je wat, laten we de remaster beoordelen nadat ie uit is en mensen deze daadwerkelijk hebben gespeeld en deze remake daadwerkelijk op waarde kunnen beoordelen. Want Project Red kan toch ook geen bagger uitgeven na een succes als The Witcher 3... |:(
Zoals ik zei is er altijd een visie die pas langzaam omgevormd wordt.

Mobiele games zijn niet echt een eerlijke vergelijking omdat 19 op de 20 mobiele games ervoor gemaakt zijn om flink te cashen.

De laatste EA game die ik kocht was “Red Alert and C&C” en daarmee heb ik mijzelf bijzonder goed vermaakt. En zal dus ook vertrouwen hebben als ze hier een 2e remaster van uitbrengen.

De belofte van EA heb ik opgezocht en deze werd in 2017 gedaan. Een groot bedrijf met de gehele MT cultuur omvormen kost tijd. En dit kost dus zeker wel 2-6 jaar om hierin te kunnen schakelen.

Dat we 3,5 jaar later beginnen met resultaten te zien is positief te noemen. Ik zeg niet dat EA meteen vertrouwd moet worden op het maken van goede games, maar ik blijf graag positief.
De remaster van C&C en Red Alert is niet door EA ontwikkeld, maar door en groep van de oorspronkelijke ontwikkelaars, die sinds EA ze de deur gewezen heeft in 2003 als Petroglyph Games verder gegaan zijn, en verschillende dedicated fans.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 2 februari 2021 22:47]

Maar dan is het toch nog steeds EA als uitgever die de opdracht geeft voor de game en contractueel bepaalde zaken af probeert te dwingen aan de ontwikkelaar.
Laten we eerlijk zijn aan een remaster valt niet heel veel te verzieken.
Zo te zien heb je niet heel veel ervaring met remasters... Neem bijvoorbeeld Blizzard en hun Warcraft 3 remake... Je kan echt best wel veel verzieken in een remake, zeker bij games die niet zo heel oud zijn (9-14 jaar).

Persoonlijk ben ik blijven hangen ergens halverwege #2, maar deel #1 in 30 uur en over anderhalve dag me met veel plezier doorheen gewerkt. Ik zie mezelf niet snel de Legendary versie kopen, zeker niet bij release. Als ik 2.5 en 3 nog verder ga spelen zal ik dat waarschijnlijk doen met de oude games...
Oeh ja want ME3 was toch wel echt het hoogtepunt voor mij hoor.
Man man man die openingssequence is echt afgrijselijk goed. 8-)
Aan remasters valt weinig te verzieken?

Warcraft 3 would like a word :D
Wat is er zoveel anders aan warcraft 3 dan? Heb m zelf niet gekocht want 30 euro voor een remaster? No ty, maar naar mijn weten ontbral/ontbreekt alleen het modsysteem.
Same here. Ik voelde echt een band met sommige characters

En het verhaal is het waard om met een hoog budget verfilmd te worden. Een Trilogy uiteraard 😁
Oh helemaal met je eens!

Ik zou alleen zeggen doe het dan in 4 delen ;) , de First contact war met de Turians en de rise and fall van Anderson lijkt me namelijk een prachtig iets om het hele universum in een eerste spektakel film weg te kunnen zetten.

Het probleem is in mijn ogen vaak dat zo'n trilogie verzand in een eerste deel dat te langzaam is en te veel wil vertellen. Ik vind persoonlijk dat ME1 dat ook een beetje heeft alleen zit je in een game niet vast aan een stramien van het verhaal moet in x uur bioscoopbeleving passen, je moet teveel leren over de voorgeschiedenis dat leent zich slecht voor een film.

Juist met de First contact war, en door in de loop van de film het Anderson verhaal te vertellen, vertel je eigenlijk niet zoveel maar zet je wel het universum neer en is het grote publiek ook nog een noob in het galactische politieke spel.

Daarentegen snappen wel veel kijkers van de film daarna wel meteen de afkeer van de mens richting de Turians en maak je een begin aan het verhaal van Saren met de prelude naar Sovereign.

[Reactie gewijzigd door TIGER1125 op 6 februari 2021 11:34]

Stuur ff jr scenario op, dan stuur ik het door naar Chris Nolan. Epische muziek van Hans Z. erbij 😁
In de algemene zin moet ik je gelijk geven,

Meer specifiek, totaal niet. De C&C remaster was prima, wat het redelijk aannemelijk maakt dat dit ook best goed gaat komen
Niet perse, het zijn hele andere studios.
Het gaat meer om de motivatie van de developers die er aan werken.
Is het een passie project? (C&C Remastered) Of puur om te cashen? (Warcraft3 Refunded).
Zie C&C remastered, hier heeft EA de juiste keuzes gemaakt en als ze dit weer doen is er niks aan de hand
valt werl mee,

EA heeft zeker goede uitgaves op naam staan

C&C Zero Hour
BF 1942
BF2 bad company
BF4
Dat is waar, maar hoe oud zijn die games inmiddels?
dat is toch native aan een track record,
Eerst maar eens afwachten wat het gaat worden, want deze preview is gewoon een uitgebreid nieuwsbericht zonder hands-on.... Niemand heeft dus nog enig idee of wij hier van 'dromen'.

... terug te beginnen gamen? Wat is dat? En wouden hebben bomen...
Ja? Zelfs als je opnieuw 60e hiervoor moet neertellen? Ik wacht wel totdat het in de aanbieding is voor 20e ofzo.
En weer een studio waar het gebrek aan innovativiteit en originaliteit duidelijk naar voren komt. Het gaat studio’s enkel en alleen nog om te kijken hoe men snel geld kan verdienen zonder zo weinig mogelijk moeite er in te steken.

Ik ben remastered versies van games helemaal zat, dit is gewoon een goedkope en verkapte manier om snel geld te verdienen. Voor de PS4 had ik er nog begrip voor want dat betekende dat men PS3 games op de PS4 kon spelen, met een iets betere kwaliteit. Maar games voor op de pc vindt ik compleet onzin, daarbij zien de games er niet super veel beter uit. Mods doen het soms nog beter ook.
Maak dan in ieder geval een remake, zoals RE2. Die game kon gewoon mee met de nieuwe games die er op dat moment uit kwamen, maar men behield wel het gevoel van de originele games.

De games waren leuk om te spelen, maar deze game laat ik links liggen. Als men blijkbaar niet een succesvol vervolg kan maken, begint men maar weer aan een remasterd. Is het tegenwoordig zo moeilijk en ingewikkeld om een waardig vervolg te maken op oude games. Als dat te moeilijk is waarom niet een nieuwe franchise......
Maar ehm, dan koop je hem toch niet? Gelukkig is het een vrije wereld... Van wat ik zo lees wordt vooral deel 1 aardig opgeknapt, deel 2 en 3 vind ik nog steeds prima wegspelen (hoewel Andromeda soepeler speelt, maar ja, hele andere engine).

Ik heb de hele trilogie gespeeld, maar een replay trok ik echt niet doordat Mass Effect 1 zo tergend traag speelde met slechte besturing. Ik kon er niet doorkomen op de Xbox One (toen hij backwards compatible was gemaakt vanaf de X360).
Maar ehm, dan koop je hem toch niet?
Dat is altijd een makkelijk argument maar begrijp dat frustratie over dit fenomeen voorbij gaat aan je eigen keus; kennelijk valt er genoeg te verdienen met remakes, dus kennelijk zijn er genoeg afnemers. De frustratie over een overdaad van remakes heeft dan ook niet te maken met 'ik vind het persoonlijk ruk', maar meer met het precedent dat grote studios dit als een standaard modus-operandi lijken te behandelen. En dat is zonde, omdat er dus heel veel talent en creativiteit wordt opgebrand om dezelfde dingen op te poetsen, in plaats van nieuwe, creatieve ideeen uit te proberen.

Dus met het risico voor Andyk125 te spreken, de frustratie gaat niet om deze ene remaster, maar de industrie eromheen, en dat heeft ook invloed op mensen die het maar niets vinden en er dus voor zullen kiezen 'om het dan gewoon niet te kopen', met gevolg dat er weinig anders overblijft (natuurlijk een beetje overtrokken, maar you get the point).
Dat is natuurlijk ook zo, maar dan is nuance wel op zijn plaats. Dit is meer dan een simpele remaster, zo lijkt het. In ieder geval voor Mass Effect 1. Er zit wat betreft wel veel verschil tussen remasters en, ehm, remasters :+

Ik heb er uiteraard ook genoeg voorbij zien komen die niet meer waren dan een remaster. Maar in dit geval worden 3 games gebundeld voor de prijs van, verwacht ik, 1. Hoe gaat is dat? Zeker met een dergelijke serie die toch over het algemeen heel goed ontvangen is.
[...]
Dat is altijd een makkelijk argument maar begrijp dat frustratie over dit fenomeen voorbij gaat aan je eigen keus; kennelijk valt er genoeg te verdienen met remakes, dus kennelijk zijn er genoeg afnemers. De frustratie over een overdaad van remakes heeft dan ook niet te maken met 'ik vind het persoonlijk ruk', maar meer met het precedent dat grote studios dit als een standaard modus-operandi lijken te behandelen. En dat is zonde, omdat er dus heel veel talent en creativiteit wordt opgebrand om dezelfde dingen op te poetsen, in plaats van nieuwe, creatieve ideeen uit te proberen.
Ik ben het in grote lijnen met je eens, maar na het debacle wat Anthem heet en de tegenvaller die ME:Andromeda was kan ik me het in dit geval eigenlijk best voorstellen dat Bioware/EA even een pas-op-de-plaats doet en de ME Trilogie eindelijk in gebundelde, opgepoetste vorm uitbrengt. Ook al zijn er legio mods aanwezig voor PC, er is nog best een doelgroep (waaronder ondergetekende) die graag de games in een compleet pakket inclusief alle DLC wil spelen op hun consoles.
Inderdaad dat bedoel ik er ook mee, dus je komt er mee weg om voor mij te spreken ;)
Ik heb er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant heb je gelijk, veel re-releases, remasters of remakes zijn heel cynisch, "cash grabs", etc; GTA 5 maakt het bijvoorbeeld wel heel bont, en de Warcraft 3 remaster was gewoon een enorme blunder.

D'r zijn ook games die 'gewoon' geschikt gemaakt worden voor moderne systemen, zoals volgens mij de originele Starcraft, Diablo 2, euh. D'r zijn een aantal die niet meer goed werken op moderne systemen en opnieuw uitgebracht worden zonder grote verbeteringen. Dat vind ik prima, want sommige van die spellen zijn tijdloos. Deze remaster zit zo ongeveer tussen deze categorie en de volgende in.

En dan heb je de 'goeie' remasters of zelfs remakes. Vorig jaar kwam FFVII Remake uit, een volledige remake van het origineel dat zo veel groter en uitgebreider is dat het in meerdere installaties over de komende jaren gebouwd en uit gaat komen. Goed ontvangen. D'r zijn ook nostalgische games die mensen ook nu nog graag willen spelen. Volgens mij kwam laatst een remaster van de Star Wars Pod Racer game uit.

D'r zijn ook goede games die aan het einde van een console-generatie uitkomen en een 'kleine' remaster krijgen om in de volgende mee te komen, die zien we bij deze console-generatie-overgang nog veel meer dan bijv. de PS3->PS4. Bijv. Last of Us en GTA 5, die beide in de top 10 van bestverkochte PS4 spellen zitten.
Van alle crappy remasters die er bestaan kies je nu wel een vreemde titel om deze rant te plaatsen: Het is wel duidelijk dat er veel effort zit in de mass effect remaster.
Ik snap de frustratie volledig, zeker nadat we net een generatie van (vooral Playstation) consoles hebben gezien waar de ene remake / port na de andere er uit werd gepompt omdat men toch moest onderkennen dat de PS360 generatie niet helemaal lekker is opgedroogd met alle sub-HD en soms zelfs sub-30 FPS games.

De PS3 versie van Mass Effect 3 heb ik na de intro uitgezet omdat deze gewoon aan geen enkele standaard voldeed. Veel te krappe FOV, tearing, lage resolutie en het intro was meer een diashow dan videogame.

Het zou super zijn geweest had men dit met een degelijke backwards compatibility af kunnen vangen. Maar met Mass Effect denk ik dat men werkelijk beter af is nu eindelijke en definitieve versie op de markt te brengen. Niet in de laatste plaats om eindelijk eens een complete versie te hebben met alle DLC's inclusief. Ik verwacht namelijk niet dat ze deze game voor meer in de schappen gaan leggen als wat de complete game nu nog altijd moet kosten bij EA.

Als je hem reeds op de PC hebt, tja, ALOT installeren en genieten van je Early Access zou ik zeggen :Y)
Naja snel geld verdienen kan ik mij in vinden.

Maar ME1 heeft totaal andere keybindings/ handelingen die je moet uitvoeren dan 2 en 3. Zal mooi zijn als ze die gelijk trekken.

Net als Ultra Wide support. Als ze die zaken toevoegen net als hogere resolutie textures zullen toevoegen zal het helpen.

Daarbij waren die points voor DLC's (soort pre paid tegoed) erg duur als je de DLC's wilde waardoor het totaal plaatje erg duur was.

En JA als je in deel 3 genoeg punten wilde score voor alternatieve eindes (5 waarvan 4 door de gebruiker gekozen kan worden) moest je alle DLC's hebben of in multiplayer punten scoren. Alleen was dit na enkele jaren dood waardoor je nog maar 3 einden had (waarvan de gebruiker 2 kan kiezen).

In tegenstelling tot een Mafia 2/3 heeft het bij ME1/2/3 wel zin net als bij Mafia. Er zijn dus wel games waar het zin heeft. Maar zoals je al aangeeft is het niet voor veel andere games nodig.
Ik heb deze games helemaal grijs gespeeld op de PC maar ik heb PC gaming al een hele tijd geleden los gelaten en gevolg matig heb ik niet echt meer hardware staan om te gamen. (buiten een batterij console hardware) Mass Effect is de enige titel die nog iets van een gevoel van heimwee oproept.

Je kan dan een mening hebben over de prijs, maar goed je krijgt effectief drie games met alle bijbehorende DLC die tevens geactualiseerd is.
De waarde propositie is mijns inziens erg goed, zeker als je deze games überhaupt nog niet gespeeld hebt.

In een wereld waar Rockstar straks gewoon weer 75 euro (als ik de listing in diverse webwinkels mag geloven) voor GTAIV op de PS5 wil hebben heb ik héél weinig moeite met deze specifieke heruitgave. En ik zit doorgaans echt wel in het "remakes zijn goedkoope cashgrabs" kamp.

Wat het voor mij toch wel concreet anders maakt is dat deze game reeks überhaupt niet beschikbaar is op PS4 XBone en courante consoles, en dat vind ik voor zo'n monumentale titel jammer en heel veel gamers kunnen deze titels daarmee niet spelen.
Verder hebben ze wel tamelijk serieus aan deze games gewerkt op een manier dat verder gaat dan wat hogere textureresoluties implementeren.

Ik vind dit echt een slecht voorbeeld om aan te dragen als een illustratie van slechte remasters, al met al. Dit lijkt me eerder een voorbeeld van hoe en wanneer je juist wel naar je backlog kan kijken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 februari 2021 11:04]

Dat mag je vinden, maar de meeste mensen houden wel van herhaling. Hordes psychologen studeren er elk jaar op af: herkenning vereist minder mentale energie, minder mentale energie wordt ervaren als iets goeds en iets herhalen geeft aan dat er orde is in de wereld en dat geeft rust op een oerniveau.

Misschien ben ik daarom zo blij met deze remasters. Wéér dezelfde game spelen en ik weet nu al hoe ik me ga voelen bij bepaalde scènes!

Bijkomend voordeel is dat mijn X360 eindelijk weg kan. Had hem nog voor de ME-games en Forza 4, maar de ME-games komen dus van de zomer naar pc en Forza 4 speel ik niet meer sinds ik een VR-bril heb.
De medaille heeft twee kanten natuurlijk... Je gunt het nieuwe gamers en je gunt het onze vriendjes van EA/Bioware. En weet je, ik snap het wel, maar ik vergelijk het dan toch met Game of Thrones. Stel dat er over een paar jaar een remaster van uitkomt, dan zou je kunnen zeggen dat je de nieuwe fans ook de ervaring gunt... Maar tegelijk overschaduwt het einde en het idee van het 'makkelijk geld verdienen' ook het geheel.

Ik vind het zo nu en dan nog wel eens leuk om een golden oldie op te starten. Maar bij Mass Effect heb ik toch echt het gevoel, om met Linkin Park te spreken: "But in the end it doesn't even matter." En dat drukt mijn motivatie wel om nog verder te gaan.

Mocht de remaster in de tientjesbak liggen dan pik ik h'm zeker op.
De hud is gemoderniseerd en het control scheme, dat in de originele games onderling verschilt, is nu gelijk in alle games. Dat helpt de oudste game het meest vooruit.


Verdorie. Juist het control scheme van de eerste game was geniaal, daarna ging het downhill.
Ow dat had ik juist andersom. Deel 1 voelde juist zwaar verouderd qua controls. Deel 2 vond ik het fijnste spelen.
Niet mee eens. Deel 2 en Deel 3 speelden veel beter en stuk gebruiksvriendelijker.
Ik vond juist ME1 erg sterk in zijn pure RPG elementen. Veel verschillende wapens met verschillende stats. Dit is wat ik miste in 2 en 3
Je moet er van houden denk ik; ik kon me niet vinden in de diepere RPG elementen van de games. Maar dat heb ik ook met andere Bioware games, ik kon me nooit in de Neverwinter Nights etc games vinden, en de tactische of RGP elementen van hun 3rd person games (SW: KotR, Mass Effect, Dragon Age) konden me ook gestolen worden.
Net of Michael Bay heeft deze remake op zich genomen. Alles "orange and teal" inkleuren en zoveel mogelijk lensflares toevoegen :D Het standard Hollywood actiefilm recept... maar goed, als het verkoopt hebben ze gelijk zeker!

Ik heb het even gehad met de remasters, remake, reboot, re...
De nostalgie die je naar dit soort titels lokt is bij mij meestal na 30 minuten spelen alweer grotendeels verdwenen... Hopelijk komt er ook gewoon een nieuw deel in de ME universe, daar kijk ik dan wel naar uit.
Michael Bay is van de overdreven explosies.

JJ Abrams van de overdreven lens flares.
Net of Michael Bay heeft deze remake op zich genomen. Alles "orange and teal" inkleuren en zoveel mogelijk lensflares toevoegen :D Het standard Hollywood actiefilm recept... maar goed, als het verkoopt hebben ze gelijk zeker!
Och, dat kleurenpalet staat al langer vast hoor ;D
More like Mass Effect: Lens Flare Edition.
Maar ziet er allemaal mooi uit, hoor. Als ze de spellen in de kern niet veranderd hebben (zoals bij Mafia bijvoorbeeld wel gedaan is...) kan dit een leuke manier worden om de games te herbeleven. :)
Dat wilde ik ook zeggen. Leuk dat er betere textures en clutter bij zijn gekomen maar die lensflares waren juist iets wat mensen niet fijn vonden.
Nogal geïnspireerd door JJ Abrams. Zit in al zijn films.
Maakt hij films dan? Ik dacht dat hij alleen maar montages van lensflares met bombastische muziek liet zien :?

:P
Kun je aangeven (of een link sturen) wat er in de kern veranderd is bij Mafia.
Ik heb juist het gevoel dat ze dat niet hebben gedaan. Ik kan het mis hebben aangezien ik het origineel in 2002 gespeeld.
Zoals elmuerte zei, de missies gebeuren veel sneller na elkaar, er is een veel kleinere nadruk op het autorijden, je kunt geen gebruik meer maken van de treinen en trams, en bovendien is veel van de originele muziek weg.

De DE voelt wat gehaaster dan de originele game. Het is alsnog een leuke (en mooie game), maar alle kleine veranderingen (dus dingen die weggelaten zijn) samen maken dat de game in de kern niet meer hetzelfde voelt.

Als je echt een opsomming wilt, is de review van Barboze op deze pagina vrij alomvattend:
https://steamcommunity.co...=toprated&snr=1_5_100010_
Volgens mij waren de missies in de originele Mafia niet back-to-back. Maar ook voor mij is het bijna 20 jaar geleden. Ik vond de nieuwe Mafia wel fijn wegspelen.
Helaas heb ik er geen hoop op dat we dit uit kunnen zetten in de legendary editie.Als ik het mij goed herinner was het hard coded in de originele versie.Je kon het uitzetten in de .ini maar je kon dan niet meer interacten met bepaalde objecten in de game wereld.
Grote vraag voor mij wat ik niet zo 123 uit het artikel haal (wellicht eroverheen gelezen), maar is deel 1 nu met een controller te spelen op de PC? Dat was namelijk niet het geval iirc. Daarom heb ik deel 1 nooit opnieuw gespeeld na deel 3. Ik vond Mass Effect juist zo fijn spelen op de bank voor een grote TV.
Ik had dezelfde vraag, het onderstaande artikel geeft er antwoord op. Ja er komt controller support!

https://www.pocket-lint.c...ter-explained-what-is-new
Ik snap het niet echt, de titel zegt legendary edition preview, staat er in de laatste pagina, we hebben het spel nog niet kunnen spelen, had je dan niet gewoon beter een nieuws item kunnen maken van deze aankondigingen?
Ik snap het niet echt, de titel zegt legendary edition preview, staat er in de laatste pagina, we hebben het spel nog niet kunnen spelen, had je dan niet gewoon beter een nieuws item kunnen maken van deze aankondigingen?
Ja ook een beetje apart, dit is meer reclame maken voor Bioware, zo komt het mij over.

En heb heel weinig vertrouwen in de gloednieuwe Mass Effect-game, dat hebben ze met Mass Effect: Andromeda en meerdere meerdere andere spellen verpest, en ik vind de spellen ook richting het Hollywood nieuwe films gaan, de meeste films die nu uitgekomen zijn de laatste jaren waren niet meer veel aan, de films zijn echt slecht geworden de laatste jaren.

Hoop dat ik het fout heb en dat de nieuwe gloednieuwe Mass Effect-game goed woord.
Voegen ze nog andere dingen toe aan verhaal/gameplay? Een open wereld gedeelte
Of een ander einde? :+

Had liever gehad dat ze die verschillende eindes hadden uitgewerkt dan een grafische lens flare rehaul.

Story is king. Zeker in dez3 fame waar elke keuze daadwerkelijk invloed heeft (en niet zoals walking dead, schijn keuzes zijn)

[Reactie gewijzigd door waah op 2 februari 2021 17:55]

Het originele Karpyshyn einde dan graag, inclusief de invloeden die je gedurende het spel maakt en meeneemt. Dat kleuren pallet keuzemenu vond ik echt schofterig van Casey Hudson, om het gebrek aan invloed gedurende het spel nog maar niet te noemen.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 2 februari 2021 18:01]

Lijkt me een erg lastige missie om de keuzes mee te nemen naar een ME4; tenzij je spelers laat starten met wat keuzes om te maken. Als ME4 echt aansluiting krijgt met de trilogie vermoed ik dat men toch zal kiezen voor een van de huidige eindes en deze als canon zal beschouwen.
Dat zou inderdaad het mooiste zijn. Maar verwacht van niet.... Want dan zullen ze hem vast moeten betalen.

Zou wel top zijn. En als ze er nieuwe eindes aan breien en wat meer invloed in deel 3... Dan zou ik hem zeker kopen.

Maar voor het herspelen? Neuh...
Het ideale einde voor mij moet vooral goed aansluiten bij ME4. Daarnaast moet het ook de setting waar we van houden bewaren. Krogan, Geth, Quarians misschien Rachni...

Reapers hoeft niet. Daar hebben we denk ik wel mee afgerekend. Ben niet volledig tegen, als het op een goede manier kan, maar hoeft zeker niet.
Nee, geen nieuwe content. Alhoewel het me niet zal verbazen als er misschien wat nieuwe easter-eggs hebben verstopt.
Ze kunnen hiet echt niets serieus over zeggen het is een preview zonder review, ik bedoel ze hebben de game niet kunnen spelen en alle informatie zo van bioware gekregen.
En wil je high res textures en andere verbeteringen, maar kan je spaarpot het even niet hebben: kijk dan eens op nexusmods naar de ALOT mod. Daar zit gigantisch veel in voor alledrie de delen.

ME1:
https://www.nexusmods.com/masseffect/mods/83

ME2:
https://www.nexusmods.com/masseffect2/mods/68

ME3:
https://www.nexusmods.com/masseffect3/mods/363/

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 3 februari 2021 08:03]

Toevallig vorige week idd eens ME1 weer geïnstalleerd en met de mods aan de gang gegaan.
Was wel ff induiken maar zijn diverse YT filmpjes te vinden maar is niet voor de beginner of iemand die snel wil spelen.
Maar is wel de moeite waard zeker nu ik dit van de legendary edition zie, is gewoon ME met mods maar die flares/bloom, dat heb ik in de mods waar mogelijk uit of lager gezet, waarom moet dat nu zo overheersend :/
Nou ja, uiteindelijk zijn het allemaal de "oorspronkelijke games met mods", want mods staat voor modification. Maar ik denk dat het wat kort door de bocht is om te zeggen dat het "alleen wat mods" zijn.
Goed dat ze die Mako hebben verbeterd, je wil niet weten hoe vaak ik die teleport missie heb gemist dankzij dat gedrocht.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 2 februari 2021 17:14]

Moet nog blijken in hoeverre ze hem hebben verbeterd uiteraard. Maar in de oorspronkelijke versie was het niet leuk om met dat ding te rijden. Stuiterde alle kanten op.

Op de PC ben ik later gebruik gaan maken van onderstaande mod en dat verbeterde de MAKO zo gigantisch veel, dat ik warempel alle mogelijke planeten ben gaan uitpluizen.

https://www.nexusmods.com/masseffect/mods/115
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True