Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie mei 2008

Special: htpc-systeem

Home theater pc's zijn steeds populairder geworden en een hoop mensen hebben al een dergelijke computer in de buurt van hun hdtv staan. Om mensen die nog geen home theater pc hebben een handje te helpen bij het samenstellen van een dergelijk systeem is er deze editie gekozen voor de htpc als special. Met een ruim budget van 750 euro kan er een blu-ray-speler in het systeem worden gebouwd. In het budget geen rekening gehouden met monitoren of speakers, omdat een htpc aangesloten dient te worden op een groot lcd- of plasmascherm en een degelijke speakerset. Tweakers met een krapper budget kunnen de htpc uitrusten met een gewone dvd-brander en een 750GB harde schijf om zo bijna 140 euro te besparen.

Score: 4.5* Processor: AMD Athlon X2 4850e - Onbekend

AMD Athlon X2 4850eVoor een htpc is een zuinige maar vlotte processor nodig, en de Athlon X2 4850e uit de stal van AMD voldoet aan deze eisen. De cpu is gebakken op een 65nm-procedé en verstookt slechts 45 watt terwijl de twee kernen hun werk doen met een kloksnelheid van 2,5 GHz . Met deze specificaties is deze processor snel genoeg om alle high definition-content af te spelen zonder dat er lawaaiige koeling nodig is.



Score: 4.5* Moederbord: Gigabyte GA-MA78GM-S2H - Onbekend

Gigabyte GA-MA78GM-S2HDit moederbord van Gigabyte is gemaakt rond de nieuwe 780G-chipset van AMD, de eerste chipset van het bedrijf die is ontwikkeld na de overname van ATI. Ondanks de slanke vorm volgens mATX-specificaties heeft de plank een rijke featureset: onboard geluid en lan en een uitstekende geïntegreerde videokaart die een losse videokaart overbodig maakt. Verder beschikt het bord over alle nodige aansluitingen, zoals twaalf maal usb, een paar firewire-aansluitingen en kunnen er vijf sata-apparaten aangesloten worden.

Review door Legit Reviews



Score: 4.5* Cpu-koeler: Scythe Ninja Mini - Onbekend

Scythe Ninja MiniZoals de naam al doet vermoeden is deze koeler de kleinere variant van de bekende Scythe Ninja en is speciaal gemaakt om in kleinere behuizingen dienst te doen. Net zoals zijn grote broer weet deze koeler de warmte van processoren op stille wijze efficiënt af te voeren zodat je niet wordt gestoord tijdens het kijken van een spannende film.

Review door Silent PC Review



Score: 4.5* Werkgeheugen: Kingston 2GB PC2-6400 - Onbekend

Kingston 2GB PC2-6400Het htpc-systeem wordt voorzien van een dual-channel kit van Kingston die bestaat uit twee 1GB-modules die elk draaien op een snelheid van 800MHz. Hirmee kan dit systeem elk media center operating system van dit moment prima draaien. Kingston geheugen biedt een relatief goede kwaliteit voor een gunstige prijs. Gebruikers die hun htpc ook gebruiken voor zwaardere applicaties kunnen ook de 4 gigabyte variant van dit setje geheugen kiezen.



Score: 5* Tv-kaart: Hauppauge WinTV-HVR-2200 - Onbekend

Hauppauge WinTV-HVR-2200Om televisie te kunnen kijken via een htpc is een tv-kaart onontbeerlijk. De Hauppauge WinTV-HVR-2200 is voorzien van dubbele tuner zodat er tegelijkertijd gekeken en opgenomen kan worden van verschillende zenders. Het kaartje kan naast analoog signaal ook overweg met digitale dvb-t-uitzendingen, hoewel er alleen naar free-to-air-zenders zoals Nederland 1, 2 en 3 gekeken kan worden, omdat er geen mogelijkheid is tot het gebruiken van smartcards.

Hands-on door Australian Media Center Community



* Videokaart: Geïntegreerde Radeon HD 3200

Geïntegreerde Radeon HD 3200Dankzij het 55nm-productieproces van de 780G-chipset was er op hetzelfde plakje silicium ruimte voor een krachtigere videochip, namelijk de Radeon 3200. Deze geïntegreerde videochip is compatible met DirectX 10 en kan de processor bijstaan met het decoderen van videocontent zodat er geen losse videokaart nodig is om zelfs high definition video in 1080p af te spelen. Aansluitingen in de vorm van hdmi, dvi of analoge d-sub voorzien je scherm van deze grafische pracht.



* Geluidskaart: Onboard Realtek ALC889A

Onboard Realtek ALC889ADe onboard geluidschip van Realtek draagt als rugnummer ALC889A en voldoet aan Intels High Definition Audio-standaard. De chip kan overweg met DTS Connect en is in staat om via hdmi, optische of analoge 7.1-aansluiting het geluid door te geven.



* Netwerkcontroller: Onboard Realtek 8111C

Onboard Realtek 8111CDe Gigabyte GA-MA78GM-S2H beschikt over een gigabit netwerkcontroller van Realtek die voldoende is voor dagelijks gebruik. De netwerkcontroller is aangesloten op de pci-e-bus waardoor de reguliere pci-bus ontlast wordt.



* Harde schijf: Samsung SpinPoint F1 1TB - Onbekend

Samsung SpinPoint F1 1TBWe kiezen voor de grootste harde schijf die op het moment verkrijgbaar is, zodat er genoeg ruimte is om high definition content op te slaan. Ook blijft er op deze manier in de behuizing ruimte over voor een extra harde schijf in te toekomst. De HD103UJ beschikt naast een forse opslagcapaciteit over een flink cachegeheugen van 32MB en weet ook in alle disciplines uitstekende prestaties neer te zetten tegen een gunstige prijs.

Femme's Samsung SpinPoint F1 750GB benchmarks



Score: 4* Blu-ray-speler: LG GGC-H20L - Onbekend

LG GGC-H20LDe strijd tussen hd-dvd en blu-ray is gestreden en laatstgenoemde mag zich de overwinnaar noemen. Inmiddels zijn de drives zoveel goedkoper geworden dat ze ook binnen het bereik van de meeste tweakers zijn gekomen, voor de htpc kiezen we de LG GGC-H20L. Deze alleskunner is in staat om op zesvoudige snelheid bd-roms en op drievoudige snelheid hd-dvds lezen. Verder gaat het branden van dvds met maximaal 16-speed en worden cds met 40 speed volgeschreven.

Kapitaalkrachtige tweakers met de wens om ook blu-ray-schijfjes te branden kunnen kiezen voor de grote broer van deze drive, namelijk de GGW-H20L. Blu-ray branders vallen helaas nog buiten het budget van de htpc.

Review door CD Freaks



Score: 3* Behuizing: Antec Fusion Black 430 - Onbekend

Antec Fusion Black 430Bij een home theater pc hoort uiteraard een degelijke en vooral goedogende behuizing, want het oog wil ook wat als het systeem prominent in de huiskamer komt te staan. Ons oog is gevallen op de Antec Fusion; Antec levert een robuuste kast af met aan de voorkant een schermpje waar informatie op getoond kan worden. De kast komt inclusief een 430W-voeding, wat genoeg moet zijn om ook de wat zwaardere htpc's van energie te voorzien.

Voor de liefhebbers is er ook een versie met zilveren voorkant. Omdat de optische drive toch achter een klepje verborgen zit dat openklapt zodra de speler wordt geopend is het een kwestie van smaak welke kleur er gekozen wordt.

Review door Silent PC Review



Score: 5* Afstandsbediening: MS Media Center Remote & Receiver - Onbekend

MS Media Center Remote & Receiver Om gemakkelijk vanaf stoel of bank de htpc te bedienen is een afstandsbediening een must. De Media Center Remote van Microsoft is een infrarood afstandsbediening die naar de ingebouwde IR-ontvanger van de behuizing kan communiceren en werkt met de meeste media center software.



Score: 3* Toetsenbord: Trust Vista Remote Keyboard - Onbekend

Trust Vista Remote KeyboardOm alle mogelijkheden van de computer te kunnen gebruiken vanaf de bank is een draadloos toetsenbord wel zo handig. Het Vista Remote Keyboard van Trust communiceert via radiogolven en heeft naast de standaard toetsen die je mag verwachten op een toetsenbord ook de nodige multimediatoetsen en een trackball om de muis te besturen.



Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijsAct. Prijs
ProcessorAMD Athlon X2 4850e€ 70,60Onbekend
MoederbordGigabyte GA-MA78GM-S2H€ 75,-Onbekend
Cpu-koelerScythe Ninja Mini€ 29,90Onbekend
WerkgeheugenKingston 2GB PC2-6400€ 31,18Onbekend
Tv-kaartHauppauge WinTV-HVR-2200€ 74,41Onbekend
VideokaartGeïntegreerde Radeon HD 3200
GeluidskaartOnboard Realtek ALC889A
NetwerkcontrollerOnboard Realtek 8111C
Harde schijfSamsung SpinPoint F1 1TB€ 120,29Onbekend
Blu-ray-spelerLG GGC-H20L€ 127,60Onbekend
BehuizingAntec Fusion Black 430€ 148,15Onbekend
AfstandsbedieningMS Media Center Remote & Receiver € 17,97Onbekend
ToetsenbordTrust Vista Remote Keyboard€ 29,06Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 724,16€ 0,-
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (137)

Wijzig sortering
waarom wordt er nou steeds een enorm duur apparaat als basissysteem genomen...

echt... een basis systeem... van 600 euro...

waarom niet 400 euro... met een goedkoop 7600 kaartje

of 325 zonder extra videokaart...

de meeste mensen die een basissysteem kopen spelen zelden een spelletje of dat is geen prioriteit (pc voor kinderen)... die moeten we hier ook niet vergeten...

telkens heb ik een beetje het gevoel alsof voor tweakers 95% van haar lezers niet bestaat immers de meest lezers zullen NOOIT duizenden euro's voor een systeem neertellen...

daarnaast... voor 200 euro verschil kan je een hoop budget kaartjes halen waardoor je toch BETER spelplezier hebt over 4 jaar gezien

een hd van 40 gb is voor 90% van de computernaars ruim voldoende... waarom dan niet kiezen voor de goedkoopste schijf... ja het is telkens maar een paar tientjes... maar die tientjes in totaal maken van deze "basis" pc een beetje een grap

ik ben een zeer groot voorstander als tweakers nu eens ipv enorm duur... ook eens gaat kijken naar goedkoop... immers... genoeg mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten...

vaak is het probleem... welke goedkope troep kan met elkaar nog een mooie combo maken... dus bijvoorbeeld een moederbord met onboard video... een processor waarmee je nog uit de voeten kan... maar wel enorm goedkoop is... een hardeschijf die voldoende groot is... maar nog wel lekker goedkoop is... enz...

een goede prijs kwaliteit verhouding... zodat mensen voor onder de 350 euro toch een betrouwbaar systeem kunnen krijgen

[Reactie gewijzigd door mm_the_matrix op 3 mei 2008 09:48]

Reactie op mm_the_matrix
waarom wordt er nou steeds een enorm duur apparaat als basissysteem genomen...

echt... een basis systeem... van 600 euro...

waarom niet 400 euro... met een goedkoop 7600 kaartje
Wanneer je een volledig systeem samen gaat stellen voor 400 euro dan moet je veel meer prestaties inruilen voor "maar" 200 euro minder.
of 325 zonder extra videokaart...

de meeste mensen die een basissysteem kopen spelen zelden een spelletje of dat is geen prioriteit (pc voor kinderen)... die moeten we hier ook niet vergeten...
Als je een systeempje wilt kopen m.b.v. de BBG dan is het niet heel moeilijk de videokaart achterwege te laten, toch? De BBG is als hulpmiddel, niet om aan alle wensen te voldoen, want dan zou de BBG uit veel meer systemen moeten bestaan en met allerlei verschillen doelen.
telkens heb ik een beetje het gevoel alsof voor tweakers 95% van haar lezers niet bestaat immers de meest lezers zullen NOOIT duizenden euro's voor een systeem neertellen...
Duizenden? Je doet alsof in de BBG alleen super high-end systemen van 3000 euro of meer in staan. Ik zie een systeem van max. 600, max. 1200, max 2000 en max. 2500 (en dit keer ook een special van) max. 750 euro. Voor degene die met minder genoegen hebben is de Basissysteem, maar als je bijv. een beetje wilt gamen kom je al gauw op 1000 euro. En nogmaals als je de configuratie te duur vind, dan kan je best (zelf) naar goedkopere onderdelen/onderdelen achterwege laten.
daarnaast... voor 200 euro verschil kan je een hoop budget kaartjes halen waardoor je toch BETER spelplezier hebt over 4 jaar gezien
Dan kan je dat als je dat wilt, zelf uitgezocht hebt, dat toch makkelijk vervangen voordat je het systeem besteld / in elkaar zet?
een hd van 40 gb is voor 90% van de computernaars ruim voldoende... waarom dan niet kiezen voor de goedkoopste schijf... ja het is telkens maar een paar tientjes... maar die tientjes in totaal maken van deze "basis" pc een beetje een grap
Het punt bij vele PC onderdelen (en ook andere producten) is dat het niet zo is dat als er iets nieuws / beter / groter / meer enz. is dan daalt de prijs van de vorige product, maar op een gegeven moment gaat hij uit de markt, omdat het product niet meer winstgevend is / men koopt het niet. Een voorbeeld harde schijf van 40 GB kost 40 euro, maar 160 GB kost ook 40 euro, niemand die de 40 GB meer koopt en die gaat dus langzaam uit de markt. Het is dan vaak niet zo extreem, maar als de marges al kleiner worden dan kan ik het me voorstellen dat winkeliers het product dan niet meer aanbieden. Hier is een link naar de PW met SATA interne harde schijven. De prijs begint bij 25 euro. De goedkoopste 40 GB harde schijf is nu de Seagate DiamondMax 20, 40GB (7200rpm, SATA II, 2MB) met een prijs vanaf € 28,95. Dit keer is in het Basissysteem voor een pricewatch: Samsung SpinPoint T166, 500GB (7200rpm, SATA II, 16MB, NCQ) gekozen, met 500GB met een vanafprijs van € 58,14. Dus voor 2x de prijs (~100% meer) krijg je 12,5x zoveel (1150% meer) opslag. Je zou ook als je 58,14 te veel vind of echt denk het niet vol te krijgen ook naar oude BBG misschien kunnen kijken € 39,72 voor de pricewatch: Samsung SpinPoint T166 HD252KJ, 250GB 250 GB. Dat is voor 10,77 meer (~ 37% meer) kijg je 6,25x zoveel opslag (525% meer). Kortom je kan wel voor de laagste prijs / opslag gaan, maar dat is niet altijd even verstandig.
ik ben een zeer groot voorstander als tweakers nu eens ipv enorm duur... ook eens gaat kijken naar goedkoop... immers... genoeg mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten...

vaak is het probleem... welke goedkope troep kan met elkaar nog een mooie combo maken... dus bijvoorbeeld een moederbord met onboard video... een processor waarmee je nog uit de voeten kan... maar wel enorm goedkoop is... een hardeschijf die voldoende groot is... maar nog wel lekker goedkoop is... enz...

een goede prijs kwaliteit verhouding... zodat mensen voor onder de 350 euro toch een betrouwbaar systeem kunnen krijgen
Welke prijscategorie wil je dan nog bij? 200,- 300,- euro? Dat is echt zo goed als niet te doen. Wat je hier noemt is wat mij betreft prima weergegeven in het Basissysteem. Wat je hier voorstelt is dus niet realistisch, stel maar eens een systeem samen voor 400,- euro of minder, dat gaat echt niet lukken, behalve als je echt (ver) achterhaalde onderdelen gebruikt of kwalitatief mindere goede onderdelen gaat gebruiken. En dan is het nog twijfelachtig, want dat soort onderdelen zijn doorgaans niet / minder goed beschikbaar.

Ah, hier en hier geef je ongeveer aan wat een mogelijke configuratie dan moet zijn.
gewoon een am2 moederbord...
een am2 processor 4400
een 40 gb hd...
2 gb geheugen dd2
dvd brandertje
17" tft
AMD Athlon 64 X2 3600+ 34.50
moederbord am2 45 euro (zeker genoeg voor een stabiel bord)
2x 1024 mb 30 euro
kast rond de 30 euro
samsung 160 gb hd 32 euro
brander 20 euro

191 euro
Het zou fijn zijn als je wat specifieker ben met de onderdelen, d.m.v. een link naar de PW te geven. Een kast vinden voor 30 euro gaat niet makkelijk lijkt me, helemaal niet met voeding, want een losse voeding zie ik ook niet in het lijst je staan. En bij de tweede configuratie zet je een 160GB harde schijf in terwijl je eerst meende dat 40GB wel genoeg was?
toch is het wel opmerkelijk... dat veel van die goedkope onderdelen niet zo lang ervoor gewoon de meest geschikte onderdelen waren.

ik bedoel er alleen mee te zeggen dat een goedkoper moederbord niet perse meteen slechter is. veel moederborden / processors / enz zijn het duurste totdat een nieuwere versie uitkomt. vaak betaald men eigelijk voor "het nieuwste" het snelst... ipv te kijken wat nou eigelijk nodig is.

er zijn moederborden bij die slecht zijn...

maar laten we wel zijn... moederborden die goed gebleken zijn zullen geen kinderziektes meer hebben.

laten we wel zijn... ... maar een amd 3200... heeft een doorsnee gezin zelfs met spelletjes spelende pubers meer nodig dan dat???

in principe zou je in een internet / game budget pc gewoon zelfs nog een goedkoop alternatief kunnen zetten zoals de celleron... als het maar werkt dan is het toch goed. dat het 10 seconden langer duurd om windows op te starten... nou daar gaat jan met de pet echt geen 1000 euro meer voor betalen.

voor een spelletjes spelend gezin.... waar men toch op de centjes is...
Je doet hier echt alsof het verschil duizenden euro's is... Maar goed. Een 3200+ processor. Slecht verkrijgbaar maar goed. Prijs zo rond de 30 euro. Gekozen processor (basissysteem) vanaf 60 euro (goed verkrijgbaar) dual core en presteert toch wel een stuk beter. Deze laatste proc lijkt me toch wel iets meer toekomst gericht (dual core en presteerd stuk beter). Steeds meer toepassingen worden ook meer multithreaded dus het gaat wel die kant op.
AMD Athlon 64 X2 3600+ 34.50
moederbord am2 45 euro (zeker genoeg voor een stabiel bord)
2x 1024 mb 30 euro
kast rond de 30 euro
samsung 160 gb hd 32 euro
brander 20 euro

191 euro
(Nogmaals probeer wat spcifieker te zijn, met je onderdelen, zo lijkt het alsof je het uit je duim zuigt.) Waarom geeft je dan in dat systeem een "AMD Athlon 64 X2 3600+" aan terwijl je net zegt dat 3200+ voldoende is? Een moederbord met een 690G chipset? Je kan beter voor een 780G gaan en dan kan je echt de videokaart achterwege laten, voor een office PC. En 2GB RAM, voor een budget PC kan je dan ook wel met 1GB en Windows XP, toch? Zoals ik al zei is een kast met voeding voor 30 euro niet echt mogelijk. De harde schijf kan wel, als je echt geld wilt besparen. (Zie mijn redenatie hierboven, met de cijfertjes enz.)
toetsenbord en muis heeft iedereen wel liggen...
Dat klopt wellicht wel, maar dan laat je dat toch gewoon bij de bestelling van de PC weg? Zo moeilijk is dat toch niet?
of is te koop voor onder de 20 euro
Nogmaals geef voorbeelden. In de guide staat:
Toetsenbord Logitech Ultra Flat Keyboard € 13,20 € 13,20
Muis Logitech RX1000 Laser Mouse € 11,- € 11,-
Voor 24,20 euro zijn dit ook kwalitatief goede producten.
dan heb je nog 160 euro voor een monitor dat moet kunnen
Voor een 17"? Voor 190 heb je een 20" widescreen, staat bij het Basissysteem.
Point of View GeForce 7600 GS 256MB DDR3 (PCI-e, DVI) kost 50 euro
Weet niet of deze kaart überhaupt veel beter presteert dan de 780G geïntegreerde videokaart. Maar als we er toch al zijn. Voor 50 euro kan je echt wel een (veel) betere kaart krijgen nu. Een grafiesche kaart met een Ati 3650 chip bijvoorbeeld.

Ik haal even het Basissysteem er even bij. Jouw voorgesteld systeem is dus met dezelfde onderdelen van de basissysteem alleen zonder videokaart, beeldscherm, speakers, toetsenbord en muis en de voeding is nog erg twijfelachtig.
Product Prijs Act. Prijs
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ € 59,90 € 59,90
Moederbord MSI K9A2GM-FIH € 51,55 € 51,55
Koeler Boxed
Geheugen Kingston ValueRam KVR800D2N5K2/2G (2x1GB) € 31,18 € 31,18
Videokaart Club3D CGAX-3852DDO € 82,47 € 82,47
Netwerkcontroller Geïntegreerd
Geluidskaart Geïntegreerd
Harde schijf Samsung SpinPoint T166, 500GB € 58,14 € 58,14
Dvd-brander Lite-On LH-20A1S € 17,28 € 17,28
Behuizing Antec NSK4480B € 61,55 € 61,55
Monitor Iiyama ProLite E2003WS-B1 € 184,- € 184,-
Luidsprekers Logitech S220 € 15,80 € 15,80
Toetsenbord Logitech Ultra Flat Keyboard € 13,20 € 13,20
Muis Logitech RX1000 Laser Mouse € 11,- € 11,-

Totaalprijs bij opstellen BBG € 586,07 € 586,07
586.07-82.47-184-15.8-13.2-11 = 328 euro. Goedkoop en goed. Welke goedkopere extra categorie moet er dan nog bij komen? Dit is eigenlijk het budget systeem dat je bedoelt, toch? (Waar zo nu en dan ook een special van is). Het is toch niet zo moeilijk wat onderdelen achterwege te laten? En als je het niet mee eens ben mag je best wat onderdelen veranderd, of zelf het helemaal anders doen. De BBG is ter hulp.

Dus zoals velen al hebben gezegd. Het Basissysteem is niet gelijk aan een budget systeem. T.net heeft ooit eens besloten welke onderdelen de BBG systemen moeten hebben. Het zijn dus uiteindelijk allemaal (op wat specials na) volledige systemen, in de zin van PC met beeldscherm, toetsenbord en muis enz. Wil je dat niet, dan laat je dat toch achterwege? Ook staat het "doel" van de BBG PC bovenaan elk systeem. Wil je voortaan (echt) discusiëren over de BBG systemen die op de frontpage komen dan kan je, om de twee maanden, bij Complete Systemen & Laptops terecht.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 4 mei 2008 19:25]

Het kan natuurlijk best wel meer op laag budget
Een kast met voeding kan je als vinden voor 23 euro
pricewatch: Xitac X-gear Plutona CPN92W (ATX, 350W)
Een kast van 61 eur in het basis systeem is dan wel echt prijzig daarbij vergeleken

Is een widescreen echt nuttig ?
Je kunt ook prima een 19 inch shcerm nemen voor een budget computer voor 160 euro bijvooebeeld een: pricewatch: LG L194WT

Een harde schijf van 35 euro met 250 GB is eingelijk ook best zat
pricewatch: Samsung Spinpoint SP2504C, 250GB (7200rpm, SATA II, 8MB, NCQ)

Dan ben je al 100 euro goedkoper uit dan de BBG
Opzich kan het wel maar zoals ik al bij mijn vorige post heb aangegeven. Je gaat dan meer prestaties inleveren voor relatatief een beetje geld. Het kan wel als je echt een budget systeempje wilt, maar het is dus niet altijd verstandig. De BBG is ter hulp om goede systemen te bouwen / bestellen. Rekening houdend met kwaliteit van de onderdelen en ook de prijskwaliteit verhouding. Maar goed ik zal, omdat jij wel link naar producten :) mijn redenaties er naast leggen.
Het kan natuurlijk best wel meer op laag budget
Een kast met voeding kan je als vinden voor 23 euro
pricewatch: Xitac X-gear Plutona CPN92W (ATX, 350W)
Een kast van 61 eur in het basis systeem is dan wel echt prijzig daarbij vergeleken
Deze kast wordt ten eerste maar door 3 webwinkels volgens de PW aangeboden, beschikbaarheid is minder dan die in de BBG staat. Verder is de productreview: Xitac X-gear Plutona CPN92W (ATX, 350W) niet al te positief over het product. (Ik heb daarnaast ook geen andere reviews kunnen vinden.) Verder moet je wel erbij bedenken dat een goede voeding al gauw in de 30 of 40 euro gaat zitten. De pricewatch: Antec NSK4480B (zwartkleurige versie) of de pricewatch: Antec NSK4480 (zilverkleurige versie) kost de kast dus eigenlijk "maar" 60 - 30 = 30 of 60 - 40 = 20 euro. Verder zijn de reviews over de Antec NSK4480B en de Antec NSK4480 positiever dan jou voorgestelde kast. De Antec is stil heeft een goede voeding. Er zijn verder nog wel een aantal reviews te vinden op het internet. En wat je vaak hoort (en ik ook volledig mee eens ben) is dat je vooral niet op je voeding moet bezuinigen. Reden: alle onderdelen kregen stroom via de voeding en als die stuk gaat wilt het wel eens zo zijn dat ook andere onderdelen kapot gaan. Verder zorgt een inferieure voeding voor een instabiel systeem. De Antec is dus kwalitatief gewoon goed en daar gaat toch dan wel de voorkeur naar uit.
Is een widescreen echt nuttig ?
Je kunt ook prima een 19 inch shcerm nemen voor een budget computer voor 160 euro bijvooebeeld een: pricewatch: LG L194WT
Ik kan me voorstellen dat widescreen niet altijd nuttig is, maar dat komt omdat er vrij weinig 20" niet widescreen schermen zijn. Dan kan je een 19" scherm nemen. BTW: het scherm dat jij hier aangeeft is ook een widescreen. ;) (was volgens mij niet de bedoeling, toch?) Dat scherm dat je aangeeft heeft een resolutie van 1440x900 terwijl de pricewatch: Iiyama ProLite E2003WS-B1 in de BBG (en eigenlijk alle 20" widesreens) hebben 1680x1050. Verder heeft jouw aangegeven scherm 5ms responstijd en de Iiyama 2ms. Tot slot krijg je ook gewoon 1" meer schermoppervlak.
Als je op een 5:4 scherm doelt. Tja, het is een keuze, maar film kijken is dan wel iets prettiger op een widescreen, ook games ondersteunen steeds meer widescreen, wat vaak toch wel als prettiger wordt beschouwd. Resolutie 19" gewoon = 1280 x 1024 en 20" widescreen = 1680x1050, dus eigenlijk heb je zelfs meer pixels, ook in de hoogte. Fysiek is dat iets minder, in de hoogte, maar wel dus in de breedte.
Een harde schijf van 35 euro met 250 GB is eingelijk ook best zat
pricewatch: Samsung Spinpoint SP2504C, 250GB (7200rpm, SATA II, 8MB, NCQ)
Zoals ik al eerder een sommetje had gemaakt is 500GB toch iets goedkoper per GB. 34,39 / 250 = 0,13756 euro. Bij de pricewatch: Samsung SpinPoint T166, 500GB (7200rpm, SATA II, 16MB, NCQ) is dat dan: 58,14 / 500 = 0,11628 euro. Nu met die digitale fotocamera's er zijn en ook de digitale videocamera's in opkomst zijn zal je toch wel sneller je harde schijf vol krijgen. Verder kan het nu wel genoeg zijn, maar zo'n PC'tje moet toch wel een aantal jaren mee gaan.
Dan ben je al 100 euro goedkoper uit dan de BBG
Inderdaat dat klopt, maar dan heb je wel enige kwaliteit ingeruild. Verder is de BBG niet om een budget systeem samen te stellen. Ik denk dat je met 100 euro meer, 100 / 500= 20%, meer veel rendabeler uit ben (moet je lezen als veel meer kwaliteit voor relatief maar een een klein bedrag meer) dan dat je net die 100 euro bespaart.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 6 mei 2008 12:51]

Inderdaat dat klopt, maar dan heb je wel enige kwaliteit ingeruild. Verder is de BBG niet om een budget systeem samen te stellen.
Het is echter wel zo dat de moderaters op het forum een thread over een budget systeem hadden gesloten met een verwijzing naar het BBG basis systeem.
Als het BBG basis systeem niet echt low budget is dat moet met op het forum ook niet moeilijk doen als het in ee thread gaat over een PC'tje bouwen van 200 euro (zonder scherm).

Het kan gewoon goedkoper. Ik kan me voorstellen dan een student met weinig geld best tevreden kan zijn met een kleinere (maar nog steeds forse) harde schijf, en kleiner maar nog steeds behoorlijk groot beeldscherm en dat een stille kast of mooi afgewerkte kast niet echt belangrijk is.

Als ik een PC'tje moet bouwen voor de schoolgaande kinderen van een bijstandsmoeder ga ik geen 500GB schijven in de computer proppen of een fors beeldscherm kopen.
Verder is de BBG niet om een budget systeem samen te stellen.
Hiermee doelde ik dat er in de BBG geen systeem zit dat gericht is op een (zeer) laag budget is gericht (af en toe wel een special). Mijn eerste reactie was namelijk op mm_the_matrix. De discussie ging dus over waarom het basissysteem niet goedkoper was. Daar is dus de BBG Basissysteem niet voor bedoelt. mm_the_matrix vroeg zich af waarom er bepaalde onderdelen inzaten. Ik probeerde dat uit te leggen, door te zeggen dat je best bepaalde onderdelen achterwege kan laten. Verder is de beschikbaarheid ook wel een punt. Hoewel het misschien niet zo duidelijk naar voren komt staan in de BBG alleen maar goed beschikbare producten, anders staat er wel een kanttekening bij. Vaak oudere, goedkopere producten zijn niet goed beschikbaar. Onderdelen adviseren die niet of moeilijk beschikbaar zijn is niet zo handig. Ook probeerde ik aan te geven dat de onderdelen van de BBG Basissyteem rendabeler is dan goedkopere onderdelen te nemen, zoals met de harde schijf. Maar mm_the_matrix had als alternatief dat je een 40GB schijf kan nemen, die zijn echter zo zeer slecht verkrijgbaar plus dat het prijsverschil erg klein is. Ik wilde echter niet zeggen dat het niet kan. Natuurlijk kan je bezuinigen op bepaalde onderdelen zoals processor en harde schijf. Hij zegt dan “zodat mensen voor onder de 350 euro toch een betrouwbaar systeem kunnen krijgen” dat kan, maar als je dezelfde onderdelen in wilt die er bij de BBG basissysteem zit, dus met monitor, toetsenbord enz. dan zal dat moeilijk gaan. Goed dan zegt mm_the_matrix dat je onderdelen weg kan laten, maar als ik die onderdelen weghaal bij BBG basissysteem dan kom ik zelfs onder de 350 euro uit. Verder is mm_the_matrix erg onduidelijk wat betreft de onderdelen. mm_the_matrix geeft bijv. geen links naar de PriceWatch. Tweakers.net houden best wel rekening met de prijs, kijk maar naar het Multimediasysteem en High-end gamesysteem van dit keer ~150 en ~300 euro onder het budget. Men kijk gewoon naar het beschikbare budget en kijk wat men daarvoor zo efficiënt mogelijk kan krijgen. Bij het Multimediasysteem en High-end gamesysteem is er bijvoorbeeld niet gekozen voor een nog sneller processor. Dat was gewoon te veel geld voor te weinig extra prestaties. Maar dat kan je ook aan de andere kant bekijken. Voor een lager budget lever je te veel prestaties in voor maar relatief weinig geld.
Bij jou probeerde ik duidelijk te maken dat die kast waarschijnlijk geen verstandige aankoop zal zijn. En het beeldscherm en harde schijf minder rendabel is.

Het kan natuurlijk wel, een systeempje samenstellen voor een (zeer) lage prijs. Maar dat is gewoon niet een doel in de één van de systemen in de BBG.
Het is echter wel zo dat de moderaters op het forum een thread over een budget systeem hadden gesloten met een verwijzing naar het BBG basis systeem.
Je bedoelt dit topic? In de sluitmessage wordt volgens mij niet verwezen naar het basissysteem van de BBG... ? (Als dit niet het topic geef dan de link) Het punt is gewoon zo dat er geen "boodschappenlijstjes" mogen in CSL, dat zijn eenmaal de regels. Ook niet van een PC van 200 euro. Verder wordt er op T.net en GoT verwacht dat je wel enig inzet vertoont.
Het kan gewoon goedkoper. Ik kan me voorstellen dan een student met weinig geld best tevreden kan zijn met een kleinere (maar nog steeds forse) harde schijf, en kleiner maar nog steeds behoorlijk groot beeldscherm en dat een stille kast of mooi afgewerkte kast niet echt belangrijk is.
Dat klopt dat het goedkoper kan. Je wordt toch niet tegengehouden door de BBG of iets dergelijks...? Het wordt alleen niet rendabel/efficiënt. Het is toch niet heel moeilijk een kleinere harde schijf en beeldscherm uit te zoeken, toch? Over die kast is wat anders. In de kast zit een voeding bij en bij kwalitatief minder goede voedingen, kunnen er grote problemen ontstaan. Daarop bezuinigen is dus niet verstandig (zoals al enkele andere ook al hebben gezegd).
Als ik een PC'tje moet bouwen voor de schoolgaande kinderen van een bijstandsmoeder ga ik geen 500GB schijven in de computer proppen of een fors beeldscherm kopen.
Dwingt iemand je? Verplicht iemand het je? Nee, niemand verplicht of dwingt het je om een van deze PC daadwerkelijk te bestellen. Het is ter hulp. Verder lijkt het me, dat jij hier wel verstand van hebt, dus kan jij die naar schoolgaande kinderen van een bijstandsmoeder wel goed advies geven, toch?

De BBG is trouwens niet voor leken bedoeld volgens mij. Je moet wel een beetje verstand van zaken hebben wil je met zoiets gaan bezig houden. Ik acht de kans dus ook klein dat een leek hier op T. net een kijkje nemen om een nieuwe PC samen te stellen. Als je dit zonder na te denken gaat bestellen krijg je alle losse PC onderdelen. Je moet het dus nog in elkaar zetten of je laat het door een (web)shop in elkaar zetten. Verder, zoals je wellicht is opgevallen, staat er geen besturingssysteem bij.

De relevantie van je laatste punt ontgaat me trouwens een beetje, want het ging over dat waarom het basissysteem niet een lager budget heeft.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 6 mei 2008 23:49]

Onder de €350,- gaat amper lukken. Heb even snel een goedkoop systeempje samengestelt, en kwam uit op bijna € 400,- . Dit is met 17inch monitor, 160GB hdd, 2GB Ram, Ahtlon X2 4400mhz, Artic Freezer, een kast van € 30,- inclusief 380watt voeding. De kwaliteit van de voeding kan trouwens nooit wat zijn, voor die prijs. Geld voor een losse videkaart is er ook al niet.

Al met al een karig systeem, wat maar nauwelijks voldoet aan enig kwaliteits besef. Je moet maar hopen dat je je vingers niet snijd tijdens het bouwen, de kast niet resoneert en stil is en dat de voeding niet te veel herrie maakt. Wat mij betreft een Tweaker-onwaardig systeem. Dit zou ik zelf niet verkopen; dan zeg ik liever; haal maar zo'n actie-systeem bij de Aldi ofzo !

Dat probleem van je (vaak is het probleem....blablabla) vind ik helemaal geen probleem. Vrijwel alle goedkoepe troep kan je bij elkaar gooien, behalve dan dat er geen Intel CPU op een AMD moederbord past bijv. |:(
Het resultaat is hetzelfde, een goedkoop, brak systeem voor ieder die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten.
toch is het wel opmerkelijk... dat veel van die goedkope onderdelen niet zo lang ervoor gewoon de meest geschikte onderdelen waren.

ik bedoel er alleen mee te zeggen dat een goedkoper moederbord niet perse meteen slechter is. veel moederborden / processors / enz zijn het duurste totdat een nieuwere versie uitkomt. vaak betaald men eigelijk voor "het nieuwste" het snelst... ipv te kijken wat nou eigelijk nodig is.

er zijn moederborden bij die slecht zijn...

maar laten we wel zijn... moederborden die goed gebleken zijn zullen geen kinderziektes meer hebben.

laten we wel zijn... ... maar een amd 3200... heeft een doorsnee gezin zelfs met spelletjes spelende pubers meer nodig dan dat???

in principe zou je in een internet / game budget pc gewoon zelfs nog een goedkoop alternatief kunnen zetten zoals de celleron... als het maar werkt dan is het toch goed. dat het 10 seconden langer duurd om windows op te starten... nou daar gaat jan met de pet echt geen 1000 euro meer voor betalen.

voor een spelletjes spelend gezin.... waar men toch op de centjes is...

AMD Athlon 64 X2 3600+ 34.50
moederbord am2 45 euro (zeker genoeg voor een stabiel bord)
2x 1024 mb 30 euro
kast rond de 30 euro
samsung 160 gb hd 32 euro
brander 20 euro

191 euro

toetsenbord en muis heeft iedereen wel liggen... of is te koop voor onder de 20 euro

dan heb je nog 160 euro voor een monitor dat moet kunnen

Point of View GeForce 7600 GS 256MB DDR3 (PCI-e, DVI) kost 50 euro

[Reactie gewijzigd door mm_the_matrix op 3 mei 2008 18:48]

Zit je toch alweer rond de € 400,- . Wat je eerder zei klopte dus niet. En je zou moeten weten dat je voor rond de € 30,- geen fatsoenlijke kast+voeding koopt. De voeding, waar ik zeker niet op zou bezuinigen.

€ 400,- is dus de ondergrens, en geen 350 of minder. Daar zijn we het over eens. Maar of je dan een prima systeem hebt; daar valt over te twisten. Zeker de kwaliteit van de kast en voeding zullen eronder lijden.
idd Toontje... je kan al een Asus barebone krijgen voor 78 euro...

das een kast moederbord en voeding

dus dan zit je echt rond de 350...

de videokaart is enkel om te deomstreren dat niet elke grafische kaart waar spelletjes mee kunnen gespeeld... boven de honderd euro moeten zijn
heren, het BBG systeem is met monitor en daar is de prijs ook op berekent. Jullie kunnen natuurlijk de prijs van de monitor er wel vanaf laten en zeggen dat je voor 350 euro klaar ben, maar dan praat je niet over een compleet systeem maar over een upgrade.

Zo kan ik ook de muis en toetsenbord wel weglaten en zeggen dat het voor 300 euro kan 8)7

Wat ik eerder zei, klopt gewoon. Wat jullie ervan maken, klopt ook; maar is niet te vergelijken met de prijs van een compleet systeem.

Zijn we er nu klaar mee ?
Monitoren verhuizen mee.

Meer dan 10 jaar op een 14 inch 800x600 gezeten. (Nu tijdelijk met pensioen)

Systeem ex. monitor voor 200 in elkaar gezet 1/2 jaar geleden. (x2 3800, bare bone, 512M , 80 GB hdd lag er nog). 't was voor <150 mogelijk geweest als 'k eerder achter de prijswatch gekomen was.

Om exclusief te kunnen internetten voldoet het perfect.
Monitoren verhuizen lang niet altijd mee, dat kan je zo simpel niet stellen. Verder zal zeker niet iedereen tevreden zijn met 800x600 Internet. Kortom, je generaliseert en vernauwd het onderwerp naar jouw persoonlijke voorkeur.

Veel plezier met je 800x600 Internet!
Note dat Basissyteem niet gelijk is aan Budgetsysteem ;) Met het basissyteem kan je gewoon goed uit de voeten, dat staat ook bij de doelstellingen.
Het basissysteem is bedoeld als instapsysteem voor iedereen die geen specialistische taken gaat uitvoeren. We gaan er bij dit systeem vanuit dat er geen zware applicaties op worden gedraaid die veel processorkracht nodig hebben. Denk hierbij aan het uitvoeren van allerhande officetaken zoals het schrijven van een brief of een verslag, het verzenden of ontvangen van e-mails en op het internet te surfen. Gezien een soortgelijk systeem vaak op een studentenkamer of hobby/studeerkamer terecht komt, hebben we er ook rekening mee gehouden dat het systeem stil zijn werk moet doen. Daarnaast zijn computers niet alleen bedoeld voor serieuze taken, dus het afspelen van muziek, het bekijken van een film of het spelen van een spelletje moet ook met dit systeem mogelijk zijn, evenals het branden van een cd of dvd.
Die kasten van 30 euro zijn natuurlijk niet de stilsten en een goedkope voeding kan een instabiel systeem veroorzaken wat je liever niet hebt als je bezig bent met belangrijke documenten. Daarnaast werkt een iets snellere processor net wat fijner als je een Mediataak aan het uitvoeren bent naast het surfen en IM-applicatie. Op de HD kan inderdaad wel wat bezuinigd worden, maar dat valt wel onder persoonlijke voorkeur, met een digitale (video!) camara heb je met 500 GB een nette schijf, maar dit kan je als Tweaker natuurlijk zelf aanpassen. Misschien is een Budgetsysteem wel een optie als special, maar het Basissyteem doet meer dan goedkoop zijn. :)
In die prijscategorie kan je beter voor een 2ehands pc gaan, dan heb je, mits je even goed rondzoekt in bijvoorbeeld vraag&aanbod, een prachtsysteem voor 300-500 euro.
2e hands...

hmmm... volgens mij...

waarom 2e hands... als je voor wss een paar tientjes meer garantie kan krijgen.

gewoon een am2 moederbord...
een am2 processor 4400
een 40 gb hd...
2 gb geheugen dd2
dvd brandertje
17" tft

ik vind het echt van de zotten dat zo negatief wordt gedaan over een instapmodel.

is niet meer de vraag dat Jullie denken dat voor standaard gebruik meer nodig is?
OK.. ik snap best wat je wilt, maar je moet je twee dingen bedenken. Ten eerste wordt in de BBG duidelijk aangehaald waar de configuraties voor bedoeld zijn. Ten tweede is dit Tnet. De bezoekers hier worden toch geacht na te denken over datgene wat ze voorgeschoteld wordt. Iemand die een nieuwe pc nodig heeft, wacht op de BBG en zonder kritische blik al deze artikelen bestelt, hoort hier niet thuis.

De BBG van het basissysteem geeft een uitgangspositie. Wil je voor minder, dan kan je voor minder. Laat de GPU weg, zoals ook in de BBG beschreven staat. Neem minder geheugen, een tragere CPU en een iets mindere HDD...klaar. Dat is geen rocket science, maar toch wel het minste wat je van een tweaker mag verwachten.

[Reactie gewijzigd door Ed_L op 3 mei 2008 13:12]

Opzich ben ik het met je eens. Vandeweek was er dus zo'n vraag in CSL op GoT. Kan prima: AMD Athlon X2, 780G mobo, 2GB en dan wel een 160GB HDD.

Dat is het enige puntje eigenlijk. 40GB is dus gewoon NIET genoeg meer. Mijn zusje heeft dat nog in een XP bak zitten en die 40GB gaan er hard doorheen tegenwoordig met digitale camera's. 160GB kost ook bijna niks meer, maar dan heb iig wel goed de ruimte voor Windows Vista, documenten, wat muziek, enkele simpele spelletjes misschien en vooral voor deze mensen hun digitale foto's.
Dat is het enige puntje eigenlijk. 40GB is dus gewoon NIET genoeg meer.
Ikzelf kom ook niet toe met 40GB, maar er zijn genoeg mensen die dat wel kunnen.
Mijn broer en moeder gebruiken nu nog een pc met 8GB, deze is ruim voldoende voor te interneten/mailen en wat Office bestanden op te slaan.
Ook zijn er nog de mensen, zoals mm_the_matrix aangehaald, die een 2de computer willen voor de kinderen of zo, deze hebben ook geen nood aan grote opslagruimte, ze kunnen hun bestanden desnoods kwijt op de 'familie-pc'.
Afgezien daarvan, een beetje oude schijf haalt met veel pijn en moeite 25Mb/sec en fluit een nieuwe F1 er met een factor 4 overheen. Je wil niet weten wat dat met een wat ouder XP/P4 systeem doet :Y)
ik ben het met je eens. In mijn omgeving willen de meeste mensen ook niet zoveel uitgeven aan computers. Maar in feit is het basis-systeem eenvoudig om te zetten naar een budget-systeem door alleen die dedicated videokaart eraf te halen.

Punt is wel dat gezien de ontwikkelingen in computerland een computer op een gegeven moment gewoon 'snel genoeg' is. Ik zit hier te tikken op een laptop van 4 jaar oud en heb eigenlijk nauwelijks het gevoel dat deze niet meer voldoet. Het basissysteem wat hier voorgesteld wordt is al weer een stuk krachtiger dan alle computers hier in huis. De meerwaarde voor je extra geld wordt steeds minder (diminishing marginal utility of wealth)
wat betreft het high end game systeem heb ik nog twee tips:

* Corsair Powersupply CMPSU-520HXEU 520W (Deze zou stiller zijn dan de HP voeding die gekozen is. Er zit wel geen heatpipe, in maar dat is ook maar een deel marketing).

* OCZ 2x2GB DDR2 SDRAM PC8000 CL5.0 Platinum (Kost ongeveer 80 euro, en een stuk sneller. Deze heeft wel een cas 5 Latency i.p.v de 4 die het geheugen uit de BBG heeft. Die speciale Reaper koeling is ook weer een groot stuk marketing )

Met een 1333 mhz frontside bus is pc6400 geheugen al snel een limiet.
Van mij mogt de processor ook wat beter zijn. De processor van het multimediasyteem was duurder dan dat van de high- end.
Wees blij dat een goede en snelle dualcore processor tegenwoordig geen kapitaal meer kost, het gaat er niet om hoe duur iets is, maar hoe goed het presteert. Overigens wordt er ook nog een suggestie gegeven voor een duurdere quadcore, alleen die is helaas lastiger te bemachtigen.
De processor van het multimediasyteem was duurder dan dat van de high- end.
het gaat er niet om hoe duur iets is, maar hoe goed het presteert
in dat geval zouden ze de goedkopere (en betere?) processor van het high-endsysteem toch ook voor het multimediasysteem gekozen hebben.
Nee, video decoden en encoden heeft veel aan een quadcore, waar games dat op dit moment niet hebben. Bij gamen gaat clocksnelheid nog voor aantal cores.
Dit gaat wel binnen afzienbare tijd veranderen, de nieuwe te komen generatie engines ondersteunen allemaal multithreading. gezien de meeste games gemaakt worden met deze kleine handvol engines.......
Aanvulling op jou:

Een XtremeMusic in een Gamesysteem? :X

Tis een gamesysteem, zet er voor die 25 euro meer een XtremeGamer in...
De XtremeMusic is identiek aan de XtremeGamer als het gaat om de features, de XtremeMusic heeft als pluspunt goldplated connectoren.
Daarentegen heeft de XtremeGamer een PCB revisie gehad, waardoor deze kaart maar half zo hoog is en de mogelijkheid heeft om een frontpanel op aan te sluiten.
(Sidenote: je kan ook een frontpanel op de XtremeMusic aansluiten als je zin hebt om zelf een kabeltje te fabriceren)
Tis een gamesysteem, zet er voor die 25 euro meer een XtremeGamer in...

Waarschijnlijk ben je in de war met de XtremeAudio. ;)

De Xtrememusic is juist het betere model als je iets meer wilt als alleen aardig geluid in je games. Betere connectoren, betere componenten. Hij ondersteund dezelfde features als de Xtremegamer.

[edit.]
Of X-Fi überhaupt een goede keus is, is een tweede. Onder Vista niet echt iig.

[edit2.]
Het werkt wel en het klinkt beter dan onboard. Maar in games zonder OpenAL of support voor Alchemy heb je sowieso geen hardware acceleratie van geluid. De DAC's bepalen de geluidskwaliteit in dat geval en er zijn zat goedkopere kaartjes met DAC's die even goed zijn of beter.
Daarnaast zijn er tegenwoordig alternatieven van Auzentech en Asus met een iets completere featureset onder Vista.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 3 mei 2008 13:29]

Oh, je hebt gelijkt, was idd in de war :Y)

X-Fi onder vista werkt hier als een zonnetje, drivers waren in no time geinstalleerd, en geen BSOD's oid. En het geluid dat eruit komt is echt wel beter dan onboard of Audigy :>
pc6400 kan nog goed standaard draaien op een 1600mhz fsb. en ondanks dat het van tweakers wel verwacht wordt klokt lang niet iedereen over, en de meeste maar een klein beetje. voor de overklokkers zou jouwn geheugen tip wel beter zijn.
Grappig... dit systeem is afgezien van de optische speler, het tunerkaartje en het toetsenbord gelijk aan die van mij. Onderstaand mijn argumentatie, mogelijk hebben andere tweakers hier wat aan.

Blu-ray is pas noodzakelijk als je van plan bent deze schijven te gebruiken. qua verhuur valt het mij nu nog tegen en er valt voldoende HD materiaal te downloaden naar de HTPC. Daarnaast schijnt er een verder uitgewerkte standaard voor de ray spelers te komen. Dus stel ik mijn aanschaf nog even uit.

Ik gebruik geen toetsenbord op mijn htpc en beheer doe ik op afstand(laptop) maar is vrijwel nooit nodig op mijn systeem. Ik gebruik trouwens MythBuntu, een eenvoudig installatie cd voor MythTV. Dit is een opensource media center oplossing waarvoor je geen dure windows installatie nodig hebt. Daarnaast heeft MythTV volledige ondersteuning voor HD en DVB (digital video broadcasting van kabel, satelliet en antenne). wat de windows media center van zichzelf niet heeft.

qua tunerkaartjes gebruik ik de technotrend kaarten die erg goedkoop zijn en van zeer hoge kwaliteit (hauppauge gebruikt ze maar dan met een andere naam erop ;) zo heb ik 1* een technotrend C-1500 voor kabel en tweemaal de S-1500 voor satelliet. Van de C-1500 is trouwens recent vervangen door de C-1501 die volledig HD ondersteund. voor de S-1500 is er ook een full hd variant voor weinig geld (zie ook dvbshop.net voor prijzen).

zoals gezegd gebruik ik ook de 4850 omdat mijn systeem full HD aan moet kunnen (al moet ik nog mijn satelliet kaartjes vervangen voor HD varianten. Maar voor de mensen die geen hd hoeven te hebben zou de 2350BE (of een hogere versie) ook een goede keus zijn, aangezien deze een stukje zuiniger zijn.
Wat ik niet snap bij het HTPC systeem is waarom er voor een analoge kaart gekozen wordt. Er zit weliswaar DVB-T op, maar daar heb je (qua kwaliteit) geen ruk aan want dat is alleen voor zoiets als digitenne wat gewoon te weinig bandbreedte heeft om eea in een goede kwaliteit (laat staan HD) weer te geven.

Ik heb gewoon kabel, en onze aanbieder is toevallig zo aardig om gratis een digitaal signaal door te geven. Hiervoor heb je een kaart nodig die DVB-C aankan. De enige tot dusver in de pricewatch is de Terratec Cinergy C PCI. Ik zou dan ook eerder hiervoor gaan omdat analoog toch een beetje jammer is op je platte TV...
Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Is me ook niet duidelijk of hier een dubbele tuner inzit zodat je kan kijken en opnemen tegelijk....
Edit, reactie is op HTPC systeem

Toch een paar opmerkingen over het systeem, en dan vooral het OS waarmee het gebruikt moet worden. Hier moet je dus een Microsoft OS nemen, dat komt er nog eens bij. Dat komt vooral door de baggerondersteuning van ATI Catalyst drivers voor Linux. De open source drivers die er zijn, zijn vooral voor oudere GPU's, en ondersteunen ook niet alles. ATI levert alleen drivers waarmee je een desktop kunt laten zien, voor de rest niks. Veel overlay modes en functies zijn er niet, hardwarematige versnelling werkt ook bijna van geen kant bij de nieuwere modellen. Je kunt hoogstens een OpenGL benchmarkje draaien waarbij je 20000+fps krijgt, maar verder houdt de functionaliteit gewoon op. Op dit moment is het gewoon of Microsoft, of overstappen op nVidia, die hebben de drivers beter op orde. En ja ik kan het weten, ben eigenlijk ATI-fan, heb ook een HD3870, maar de driver ondersteuninig / functionaliteit is gewoon ronduit bagger en stelt mij zwaar teleur, een Trident 4000 kaartje presteert nog meer bij wijze van spreken.

Daarnaast zou ik de TV-kaart vervangen met een model waar een CI-module op aan te sluiten is voor een schappelijke prijs, of deze eraan toevoegen als het kan. Mooi zou het ook zijn om voor een DVB-S of DVB-S2 tuner te gaan, maar dat is denk ik meer persoonlijk. Wil daarbij ook nog toevoegen dat Hauppage het gewoon vertikt om XP 64-bit drivers te maken voor mijn WinTV Express, dus functioneert totaal niet met XP x64. Heb deze kaart een week geleden gekocht en hoe lang is XP x64 er al? En ook al is de kaart een ouder model, niks mee te maken, dan moeten ze 'm maar uit de handel nemen. Dus Hauppage zou vor mij persoonlijk ook al afgedaan hebben.

Verder zou ik de blue-ray drive vervangen door een gewone DVD-brander met lightscribe of iets vergelijkbaars. Ten eerste omdat het nog veel te duur is, over een jaar of 2 koop je het voor 30 euro en is er ook meer content en lege media beschikbaar. Lightscribe (of iets vergelijkbaars dus) omdat ik het zelf echt geweldig vind om eens een mooi label op de DVD te hebben, in plaats van met zo'n stift te liggen kutten.

[Reactie gewijzigd door Leviath op 12 mei 2008 13:43]

Ik wil Vista installeren bij het HTPC systeem, moet ik nu de x86 of de 64 bits versie hebben? Er staat wel "64" bij het Athlon logotje, maar verder niks in de specs.
Zucht, gaat het fabeltje weer..

Ik draai nu al 1.5 jaar alleen x64 based OS-en. Zelfs voor de official launch werd mijn laptop al compleet ondersteund voor Vista x64. En daar zitten nogal wat exotische "vruchten" in zoals een webcam en cardreader die je neit los kan kopen en waarbij de fabrikant zelf geen drivers heeft, alleen via Asus.

Overstappen zullen we toch moeten, het probleem is dat iedereen hier maar een beetje blijft hangen. De fabeltjes gaan verder dat er zogenaamd veel problemen zijn. Het gevolg: Iedereen blijft bij x86 en de ondersteuning, zeker native x64 apps, komen te langzaam op gang...
De 32-bits versie. 64-bit neem je alleen als je 4GB of meer geheugen wil halen. De 64 achter je Athlon betekent dat de processor 64-bits ondersteuning heeft, maar deze hoeft hij dus niet te gebruiken. 64-Bits OS is vaak moeilijker te gebruiken door minder drivers etc.

(Btw, als je 4GB wil aanschaffen kan je toch nog 32-Bits OS nemen. Na wat optimalisatie kan je minstens 3.25GB overhouden, wat alsnog redelijk wat is).
Ik zou erg goed opletten met de keuze van x86 of x64 aangezien de x64 variant van windows vista gecertificeerde drivers nodig heeft.

Ik weet toevallig dat er voor de Hauppauge PVR-150(MCE) er geen goede driver zijn voor windows x64. Ik heb er zelf in ieder geval geen kunnen vinden, waardoor ik nu Tv kan kijken met 0,5 fps. Dus ik zou daar goed op letten met het MultimediaSysteem.

Mooie Best-Buy trouwens.

Het is trouwens ook handig om te weten dat de Kast die bij het workstation word beschreven, de Antec Sonata Lifestyle III, wel aardig wat lawaai maakt, Aangezien de fan van de voeding altijd vol draait.
Waarom blijven mensen daar toch aan vast klampen? Een geheugenupgrade en je kunt je dure licentie wel weer door het raam gooien. Driver gezeik is iets van het verleden, wanneer heb jij voor het laatst een 64-bit OS gebruikt? IMO is het een groot raadsel waarom Microsoft een 32-bit versie van Vista uitgebracht heb. Veroorzaakt niets dan verwarring...
Zelfde reden waarom een groot gedeelte van de horde niet-tweakers niet zo weg was van Vista, ze willen hun vertrouwde scanner van 10 jaar terug blijven gebruiken, want hij is nog niet kapot. En hetzelfde geldt voor hun printer. En hun webcam. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En tough chance dat daar Vista x64 drivers voor zijn gemaakt. En binnen de zakelijke markt wordt waarschijnlijk ook te veel (specialistische) apparatuur gebruikt waarvoor ooit custom drivers zijn gemaakt, maar ze voor 64-bit niet op de plank liggen. Alleen een 64-bit versie van Windows Vista uitbrengen was gewoon nog niet reëel, en we mogen hopen dat de markt bij de volgende Windows Versie wel zo ver is... :/
Ik ben het niet niet mee eens. Op dit moment draai ik Vista 64bit op mijn Media Center en kan niet alle software in 64bits versies vinden.

Zo is het bekijken van ondertiteling (vobsub) niet mogelijk in 64bit setup, het installeren van codecs voor het afspelen van divx en xvid is lastiger te vinden (plus dat je in het registry moet hacken om 64bit media player aan praat te krijgen).

Er zijn op dit moment weinig voordelen aan 64bit op een Media Center naar mijn mening.
Er is echt geen enkele goede reden om een 32bit OS te nemen op een NIEUW systeem dat ook 64bit kan, zelfs als je minder dan 4GB geheugen hebt. Drivers zijn ook prima tegenwoordig, om eerlijk te zijn snap ik niet waarom je 32bit nog zou willen draaien op een PC gemaakt na 2006
Niet elke fabrikant levert 64 bits drivers... Het is trouwens wel achterlijk dat je met je Windows licentie niet gewoon kunt kiezen voor een 32 of 64 bits installatie.
Alle nieuwe hardware die uit is gekomen na de release van Vista hebben eigenlijk wel x64-drivers. Het is ook een eis vanuit MS dat soft- en hardware werkt onder x64 omdat fabrikanten anders niet mogen zeggen op de verpakking dat het product goed werkt onder Vista.
is het niet verstandiger om 2x de 750GB versie van de samsung spinpoint F1 te pakken voor totaal 20 euro meer?

edit:
ik zie dat het bij de workstation al het geval is

[Reactie gewijzigd door Tr3nq op 2 mei 2008 18:28]

De 1TB-versie heeft als voordeel dat deze platters heeft van 333GB en daardoor sneller is dan de 750GB-versie. Bij de workstation is het echter ook wenselijk om gebruik te maken van raid 1, waardoor we daar voor twee schijven gekozen hebben.
pure snelheid is niet echt een vereiste voor een htpc (alsof de 750GB langzaam is). Het genoemde argument in de review dat je begint met een schijf en daarna kunt uitbreiden lijkt mij echter inderdaad het slimst.
Ik zou dan nu de schijf pakken met de beste price/performance ratio: de 750GB. Tegen de tijd dat je die vol hebt koop je een tweede met de dan beste price/performance ratio. Dat zou bijvoorbeeld een 1,2TB of zo kunnen zijn over een jaartje. Mocht ook die vol raken, koop je over 2-3 jaar een 2TB schijf en vervang je de oude 750GB. Die kun je dan 2e hands verkopen voor de prijs per gigabyte die de nieuwe kost.
Waarom is er gekozen voor een Trust toetsenbord bij de HTPC? Enige voordeel wat ik zie is dat er een trackball ingebouwd zit. Voor ongeveer hetzelfde geldt heb je een Logitech Cordless Desktop EX 110. Heeft meer functietoetsen, mensen zijn er veel positiever over en is veel degelijker dan een Trust toetsenbord. Enige nadeel is de losse muis (maar als je bv een houten armleuning hebt, kun je hem daar prima op gebruiken).
Omdat het een alles-in-een toetsenbordje is dat makkelijk op schoot kan worden genomen. In tegenstelling tot het MS Remote Keyboard for MCE heeft deze wel goed werkende muisbesturing en communiceert het via RF ipv IR. Er staat je verder niks in de weg om de systemen als template te gebruiken en op dit punt wat anders te kiezen :)

Je kan overigens om feedback te geven voor publicatie van de BBG terecht op het forum.
Heel leuk om te zien dat de prijzen nu realtime worden opgehaald. Maar de werkelijke prijs van de onderdelen ligt hoger omdat de verzendkosten niet worden meegerekend. Voor het multimedia-systeem van € 1046,27 wordt de prijs met verzendkosten €1158,37, een slordige 112 euro aan verzendkosten komt er nog is bij. Dat is een kleine 10 % van de prijs, wat je dus nu niet vermeld op tweakers.net.

Ik zou dan liever een gemiddelde prijs van het product zien, inplaats van de laagste kosten. Dit ook omdat de webshop die de meeste onderdelen op voorraad heeft 4allclients.com geen goede rencies heeft. De prijs zal dan meer richting de werkelijke prijs zijn (incl. verzendkosten) dan de huidige prijs.

[Reactie gewijzigd door Termi op 2 mei 2008 21:39]

Zover ik weet heeft www.sallandautomatisering.nl altijd de BBG systemen in de verkoop zoals ze dus door tweakers.net samengesteld worden.

Aangezien vandaag de BBG pas gepost is zal het denk ik even duren voordat hij op de site van salland staat, maar een moment geduld of even een mailtje aan salland en je hebt je complete systeem bij 1 winkel. Dat is 1x verzendskosten, misschien betaal je dan voor sommige onderdelen wat meer, maargoed, het blijft altijd een keuze.

En daarbij, vaak betaal je bij een computerboer op de hoek voor, dat mag je dan hopen, vergelijkbare spullen veel meer.

Je kan het zien als een tip of een aan te raden iets, maar zoals jij het bekijkt zie je er alleen nadelen aan. Vind dat wel een beetje negatief. Snap wel wat je bedoelt, maar wanneer iemand niet wil dat hij bij 10 webshops moet bestellen dan moet deze of iets anders uitzoeken en zorgen dat alles bij 1 webshop kan bestellen of gewoon naar de computerboer gaan.

Soms geef je mensen een vinger hulp maar vragen ze dan gelijk je hele hand....
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True