Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Januari 2021

Flight Sim-accessoires

Wie zijn Flight Simulator-ervaring naar een niveau hoger wil tillen, zou kunnen investeren in een degelijke hotas-set-up. Hotas is een acroniem voor "hands on throttle-and-stick". Hiermee bedoelt men dat er een uitgebreide keuze aan knoppen toegevoegd wordt aan de gashendels (throttle lever) en aan de joystick (flight control stick). Je hoeft dan je controllers niet los te laten om bepaalde knoppen te activeren op een toetsenbord. Flight controllers bestaan in verschillende modellen en smaken, afhankelijk of je graag carrière maakt in de burgerluchtvaart of eerder in militaire toestellen vliegt. Er zijn zelfs futuristische voor de betere ruimtesimulators. Kies dus vooral een model dat je zelf mooi vindt, maar hieronder vind je enkele modellen om je shortlist aan te vullen. We beginnen echter met een knap scherm om je cockpit én scenery mooi in beeld te brengen.

Basisonderdelen

MonitorenPhilips E-line 275E1S Zwart

Dit 27"-scherm geeft veel waar voor zijn geld, en geeft mooie kleuren door zijn gebruikte ips-technologie. Hij kan 2560x1440 pixels weergeven met een verversingsfrequentie van 75Hz, al zal je van dat laatste waarschijnlijk niet ten volle kunnen genieten binnen Flight Simulator 2020. Hij is voorzien van een HDMI-poort en Displayport en voor de liefhebbers is nog een d-sub/vga-aansluiting aanwezig. De matte afwerking van het scherm geeft minder problemen met reflecties, al boet je daardoor wel iets in op het contrast.

Score: 4(3 reviews)
GamecontrollersThrustmaster T.16000M FCS Hotas Oranje, Zwart

Deze basisset bestaat enkel uit een flightstick en een throttle. Ze zijn beide van goede kwaliteit en een prima instapset.

Score: 4(5 reviews)
GamecontrollersThrustmaster TWCS Throttle Oranje, Zwart

Wie liever zijn eigen set samenstelt, kan met deze throttle alvast aan de slag.

Score: 0(0 reviews)
GamecontrollersVKB-Sim Gladiator Mk.II Zwart

Wie hierboven reeds gekozen heeft voor een losse gashendel, kan met deze VKB-Sim Gladiator zijn set aanvullen.

Score: 5(3 reviews)
€ 447,68Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Monitoren Philips E-line 275E1S Zwart € 209,- € 228,69
Gamecontrollers Thrustmaster T.16000M FCS Hotas Oranje, Zwart € 149,- € 129,99
Gamecontrollers Thrustmaster TWCS Throttle Oranje, Zwart
Gamecontrollers VKB-Sim Gladiator Mk.II Zwart
Totaalprijs bij opstellen BBG € 358,- € 447,68

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (229)

Wijzig sortering
Leuke setups enkel:

> CPU is onvindbaar en door de hoge vraag en het lage aanbod eindig je een pak hoger dan prijs vermeld waardoor plots de I7 10700KF ongeveer identiek presterend (op energiie consumptie na) plots vaak de betere keuze blijkt als je NU onmiddelijk een CPU/Mobo combinatie nodig hebt (en dat is de realiteit tot in Duitsland en Frankrijk heb ik gezocht maanden aan een stuk en nog altijd zijn die Ryzen 5 5600x niet onder de 450 euro direkt leverbaar vindbaar dus ben ik geeindigt met een ongeveer gelijk presterende Intel combinatie voor dik 100 euro minder ....
> Videokaarten idem dito verhaaltje ... ze zijn idd. top maar van waar ga je ze halen? Zelf met veel geduld aan een RTX3060 TI geraakt uit Duitsland .. zeker niet leverbaar in NL of BE en toch ook wat meer mogen betalen dan de 499 euro waar jullie voor denken een RTX3060 TI te kunnen scoren die ook nog eens leverbaar blijkt.
> CPU cooler is een mooie keuze .. persoonlijke zou ik toch toch eerder de Scythe Mugen 5 PGCH edition kiezen (als de kast er plaats voor heeft maar dat is een persoonlijke smaak).

> Wat ik echter wel problematisch vind is de keuze van de voeding door tweakers .. . voeding die ook eigenlijk zo goed als niet leverbaar is maar wel een toppertje is ... maar los daarvan dat wattage op een RTX3080 terwijl Nvidia zelf oordeelt dat men minimaal een 750 watt voeding nodig heeft hiervoor?


Natuurlijk blijft die Best Buy Guide een tijdje staan waardoor hij binnen een maand of twee mogelijk 'op de voeding na' helemaal relevant word ...maar mogelijk is het toch beter dat Tweakers deze guides maakt gebaseerd met materiaal dat in de realiteit leverbaar is in de echte wereld en niet een virtuele best buy die totaal onbereikbaar is!

[Reactie gewijzigd door SqueeZerbe op 2 januari 2021 00:24]

Ben het natuurlijk met je eens dat het momenteel vrijwel onmogelijk is om een beetje leuk een PC te bouwen.

Aan de andere kant zijn dit de aanraders, en zijn het echte prijzen uit de pricewatch. En zal je de producten over een maand als het meezit, misschien over 3 a 4 als het tegen zit, toch echt voor deze prijzen kunnen krijgen. En met wat rondjagen en budget oprekken kom je een heel eind.

Persoonlijk vind ik het vooral raar dat met deze timing, hoewel natuurlijk volgens het normale schema, een guide is uitgebracht. Met de huidige slechte leverbaarheid en beschikbaarheid, is dit gewoon een beetje loze set. De timing voor MSFS2020 is ook wat willekeurig. Had em dan ingestoken op de HP Reverb G2 + HOTAS setup. Dat had het wat relevanter gemaakt, en dan was je niet bij de 3060Ti uitgekomen. Want realistische sims, zoals MS FS, DCS, maar ook meer arcade titels als Squadrons of Project Wingman werken immers goed met VR en geven een veel betere sim ervaring dan de ouderwetse oplossing van 3 schermen aan een rack.

Wat de voeding betreft; Nvidia plakt er natuurlijk een ruime sticker op. Want ze weten natuurlijk niet wat voor CPU je erbij hebt, en of het een super goedkope plofvoeding betreft of zoals in de guide, een zeer hoge kwaliteit PSU die heel clean z'n voltages levert. En of je nu een 5600X of een oude i7 5930K hebt, maakt natuurlijk ook al snel die "ontbrekende" 100W goed tussen deze voeding en Nvidia's advies.

Daarbij blijf ben ik het eens met je commentaar en had ik vooral graag de terugval opties in dit artikel willen zien. Wat als je 5600X echt niet leverbaar blijkt? Bestel je dan maar de 3700X? Of 3900XT? Wat lever je in? Wat krijg je meer? Als je geen Focus 660W platinum kunt krijgen, pak je dan een Cheapo 800W? Een mainstream 750W?
Wat als je geen zin hebt in een geheugen OC tunen? Of juist wel daarvoor gaat.

Enige punt waar ik het niet met je eens ben; BeQuiet Dark Rock is keer op keer de betere koeling wanneer je ze vergelijkt met Scythe's aanbod. Kwa installatie gemak (ook als het ontbreekt in ouder generaties) als kwa performance en kwa geluid. Neemt niet weg dat je bij beide merken naar mijn mening wel echt waar voor je geld krijgt.
Over die CPU cooler:

Zelf ben ik voor een Noctua gegaan maar dat is pas echt vanwege voorkeur .. maar de Scythe Mugen in PCGH edition lijkt mij qua koeling en geluidsproductie toch iets fijner dan die BeQuiet als ik kijk naar benchmarks (en ook eigen ervaringen)
Los daarvan is die Dark Rock zeker goed en lijkt mij ons meningsverschil ook al enigszins 'voorkeuren' te omvatten .. al wil ik toch wel graag benches zien waar die Dark Rock de Scythe Mugen PCGH 5 in passeert, over die montage heb je dan wel weer een enorm punt maar laat ons eerlijk zijn dat doe je hoeveel keer per toestel?

Over je vraagstuk zoals gezegd ben ik voor een I7 10700 KF gegaan die ik weliswaar voordelig op de kop wist te tikken aan ongeveer de huidige prijs van een 3700X (310 euro) .. Ik geef toe dat AMD 'nipt' beter presteert met zijn 'onbeschikbare' cpu's maar het lijkt wel alsof Intel niet eens meer een optie is hier op de site wat als ik benchmarks erbij ga halen toch ook niet echt klopt en met de huidige Intel prijzen die met wat zoeken enorm droppen ... plots de Intel terug aantrekkelijk maakt, je hebt weliswaar iets meer stroomverbruik maar verder is het haasje over qua prestaties tov. de Ryzen 5 5600x.

De tijd dat een leuk Intel bord perse duurder moet zijn dan een leuk AMD moederbord is ook al even geleden dus dat scheelt in theorie ook niks .. over dat rond jagen en wachten en die prijzen zullen wel gangbaar zijn wens ik je toch succes op een uitzondering na zoals @Pvcbuis staan de Ryzen 5 5600x jes toch eerder op 450 euro dan op 350 euro. Idem voor de RTX3xxx videokaarten die staan overal op zijn minst 100 euro duurder of pre-order / niet voorradig.

Die Fractal is idd. een top voeding met een erg mooie efficiëntie enkel voor de duurzaamheid zou ik dan toch eerder de 760 watt variant kiezen icm. een RTX3080 ..wat ik trouwens ook gedaan heb voor mijn I7 en RTX3060 TI setup ..

Overigens zoals Pvc aangeeft kon de geheugen keuze 'zeker omdat Ryzen 5 5600x schijnbaar lekkerder zou werken met 3600mhz latjes volgens wat ik overal lees .. ook wel nog iets beter voor dat geld. 'Patriot / Mushkin maar ik zie zelfs andere G.Skill en Corsair opties met hoger mhz, en lage timings voor dat geld met 32GB'

Maar goed, ik ben in elk geval gelukkig met mijn nieuw setje dat NU werkend beschikbaar is voor een beetje minder dan het budget dat ik hier in de best buy zie dus mijn conclusie blijft 'wil je nu gamen en heb je nu een pc nodig .. zoek nog eens goed rond en maak een objectieve vergelijking tussen AMD en Intel en bouw je pc vanaf daar verder. Wil je de beste op papier .. dan heb je veel geduld nodig en eindig je met een PC die nooit af is want Intel zit ook al klaar met zijn nieuwe generatie en dan ga je terug twijfelen op materiaal dat niet leverbaar is en enkel in 'theorie' beter presteert.

Al moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf ook liever voor een AMD optie was gegaan aan de huidige 'theoretische prijzen' zoals in de guide aangegeven (vooral voor het stroomverbruik) maar het sterven van de pc bij moeder de vrouw 'kapot mobo en eigen pc word ook alweer een dagje ouder / kriebelt voor wat nieuws' heeft roet in het eten gegooid dus naar x aantal jaarlijkse traditie moest mijn huidige setup doorschuiven zodat zij ook terug gelukkig is en had ik NU een nieuwe nodig ;)

[Reactie gewijzigd door SqueeZerbe op 2 januari 2021 00:13]

Heb zowel de Scythe Mugen PCGH als de Be Quiet! Darl Rock Pro. Montage van de Be Quiet! is iets makkelijker. Koelprestaties zijn vrijwel gelijk maar de Be Quiet! is naar mijn gevoel stiller (Zit in Fractal Design Define 7).

Je hebt zeker gelijk wat betreft de betere prijs/performance van Intel t.o.v. Zen3 (5000 serie) die slecht te verkrijgen is én een flink stuk duurder dan de vorige generatie (3000 serie). Heb onlangs een upgrade-setje samengesteld voor iemand. De i7-9700K was in de aanbieding (€ 265) en dan is een i7-10700KF de meerprijs van € 100,- niet waard.
Ik vergelijk de be quiet! Pure Rock 2 Zwart uit de 4K setup met de Scythe Mugen PCGH die is toch iets minder performant denk ik de Dark Rock uit de Flight Sim setup zal idd. iets beter presteren maar is dan terug net iets duurder en als ik dat prijsverschil terug doortrek kom ik terug op mijn keuze van de Noctua :)

I7 10700 KF heb je een punt maar ik kon hem op de kop tikken voor rond de 310 euro wat het prijsverschil nog wat lager maakte tov. die 9700k en het was ook in een combo setje waar de prijs van het mobo (dat toevallig paste bij wat ik wou) ook serieus naar beneden drukt, totale kost draait rond de mobo en cpu setup uit jouw config. Dit was ook maar een tijdelijke deal dus over het algemeen komt de i7 9700k vaak beter uit idd. Systeem samenstellen blijft een momentopname vandaar ook mijn onbegrip naar deze BBG want qua momentopname klopt de info niet.
Om de discussie over de koeler verder te zetten... Ik denk dat de Pure Rock 2 niet per sé een logische keuze is, en lijkt mij iets te licht voor deze CPU. Ik denk dat je voor deze build (en future-proofen als je een CPU upgrade zou maken) beter bent met een iets sterkere koeler.

Tweakers zelf gebruikte in hun testen voor de 5600x de Dark Rock Pro 4 met TDP van 250W. Daar kwam de 5600X uit met een max temp van 57° (fan rpm op 100%).

Een Pure Rock 2 heeft slechts een TDP van 150W, 4 heatpipes ipv 7, en slechts 1 fan ipv 2. Ik ga er van uit dat je het nog een beetje stil wil houden, en ook de fan rpm terug wil schroeven.

Dat ze de Dark Rock Pro 4 'overkill' noemen in het originele artikel lijkt mij dan ook een beetje sterk. Ik zou het eerder een goede upgrade noemen. En ik zou de Dark Rock 4 als basiskeuze nemen, en de Pure Rock 2 als a-bit-of-a-stretch-cost-saving zien (om het even allemaal bij be-quiet te houden).

[Reactie gewijzigd door RubenBentein op 6 januari 2021 17:30]

Absoluut gelijk... Ook is het wat mij betreft wel weer opvallend dat net de prijspunten en scenario's gekozen worden waar bij de AMD processors boven komt drijven. Waarom nu geen midrange game systeem? Bijvoorbeeld is de 10400KF nu zoveel goedkoper dat de keuze dus hiervoor logischer is dan de wel erg inflatie gevoelige 3600. Dat geeft al aan dat dit soort build adviezen met slecht beschikbare onderdelen met blik op de toekomst wel geschikt zijn nogal een dubieus argument is. Prijsschommelingen en dergelijke maken het overduidelijk dat adviezen gewoon moeten gaan over wat er NU redelijk beschikbaar is.
In dit geval zou je ook bv een i9 9900k en een 'verouderd' moederbord kunnen gaan. Een upgrade path voor een cpu lijkt zelden nuttig bij de keuze van een moederbord tegenwoordig terwijl een high end cpu op een eindigend socket de waarde blijkbaar wel behouden. Kijk nu maar eens naar de prijzen van de oude 'high end' intel cpu's en zelden is daar een upgrade mogelijk die goedkoper is dan een snellere midrange op de nieuwste. Een echte budget CPU is nog wel eens redelijk goedkoop te vervangen door een midrange cpu, maar daarboven houdt het al gauw op of blijven de prijzen en de beschikbaarheid in de toekomst zo beperkt dat het geen zin heeft om er rekening mee te houden.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 1 januari 2021 23:55]

Daar heb je gelijk in ik heb ook een al ouder moederbord of althans een low budget moederbord van asus en er past ook een 9900 serie van intel in.ik heb voorheen een medion gehad en die deed het ook goed.
Maar door een klein moederbord werd ik gelimiteerd door de aantal sata poorten.
De computer en moederbord wat ik nu heb heb ik maar liefst 6 sata 600 poorten en terwijl ik met die medion maar een sata 600 poort aansluiting had.Wat ik nu heb is een full atx moederbord van asus en ben er dik tevreden mee.Ik heb nu een i5 9600k processor met ingebouwde videokaart, die ik dus nu gebruik.
Ik heb nu tevens alles op eufi draaien en heb afgelopen jaar een m2 erbij van 1 tb waar het systeem dus nu op draait.ik heb er nog een plaats voor over,dus ik kan nog een m2 harddisk geheugen sticky erbij zetten voor meer data.Het is een groot verschil tussen sata en magneet schijven die heb ik er allemaal uit gekukelt.
Om meer snelheid te krijgen in het systeem.Wat ik wel nog in de toekomst moet gaan kopen is een nieuwe videokaart.En na verloop van tijd een nieuwe processor.Alhoewel deze 6 core best nog snel genoeg is.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 5 januari 2021 15:50]

De nieuwe processor zal dus waarschijnlijk nog lang duur blijven als ik afga op eerdere oudere top of the line CPU's van Intel zoals bv 7700 serie. Dat upgraden naar de snelste van een platform is voor velen de ambitie, maar is dus zelden erg aantrekkelijk helaas.
Voor gamen? Dan zit je met de 9600k nog een hele tijd goed hoor! De truuk is dus dat AMD nu op ipc gebied een KLEIN beetje sneller is als Intel en dat alleen nog maar bij de slecht verkrijgbare nieuwe CPU's. Dus jij kunt het nog wel uitzingen tot er weer compleet nieuw geheugen en dergelijke bij moet en je dus alsnog vast zit aan een nieuw moederbord.
Qua stroomverbruik/prestatie heeft AMD nu wel mooiere cijfers, maar daar is dus het beste het vergelijk te maken tussen de intel zonder GPU... de zogenaamde F serie, want AMD heeft ook geen onboard GPU. Dan zit je op een TDP van 95W voor de 9900KF en 65W voor de 5600X en 110W voor 5800X Per core zit de Intel daar zelfs iets beter (8,6,8)
Je moet een beetje geluk hebben en winkels in de gaten blijven houden maar het is zeker mogenlijk. Over de 3080TUF ben ik het met je eens. Die is nagenoeg niet geleverd, ik stond daar al heel vroeg voor in de wachtrij maar schoot helemaal niet op. Pasgeleden besloten voor de Vision te gaan en na een weekje wachten had ik hem thuis €40 of iets boven MSRP. Toen ik verzendbevestiging kreeg die avond om 22:45 pas besloten meteen ook een 5600x te kopen voor € 349,- volgende dag binnen uit vrije vooraad.

> over het Gamesysteem voor 4k-gaming: Is de RAM niet erg duur? Ik heb de Corsair Vengeance RGB Pro voor rond de +-50 euro goedkoper die draait zonder problemen vlot op 3600MT/s
> over het Gamesysteem voor 4k-gaming: Is de RAM niet erg duur? Ik heb de Corsair Vengeance RGB Pro voor rond de +-50 euro goedkoper die draait zonder problemen vlot op 3600MT/s
Het is 32GB (2x16GB)
Vengeance RGB Pro is duurder, maar ik vermoed dat je 16GB (2x8GB) hebt.

Ik heb 4x16GB HyperX Predator RGB gekocht en zit te wachten tot de Ryzen 9 5900X eens voor een normale prijs te leveren is.
Ah stom.. Overheen gekeken
Ik vindt het vooral verassend dat ze een 3080 in de Januari best buy doen, maar als je de kaart nu besteld heb je hem misschien in maart.
Ik vind 4k-gaming op de PC nog steeds wel erg duur hoor: 1900 euro en dat is nog zonder monitor.
Een PS5, Xbox Series X of Google Stadia (4k) wordt zo veel interessanter. Hoe kan het zo duur zijn?

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 1 januari 2021 12:07]

4K gaming is inderdaad nog steeds een niche markt op de PC.. Beetje geforceerd ook omdat de gameconsoles vanwege de 4K televisies die verkocht moesten worden dat al eerder gingen ondersteunen, anders was het nu op de PC ook nog helemaal geen ding geweest denk ik.. De sweetspot voor PC gamen ligt op dit moment denk ik bij 1440p (2560x1440) resolutie.. Voor dat dat naar 4K verschuift zijn we wel weer flink wat jaren verder, niet alleen omdat videokaarten die het goed aankunnen goedkoper moeten worden (geef dat nog 1-2 generaties) maar ook omdat 4K monitoren met hogere refreshrates voor gaming nu gewoon nog veel te schaars en duur zijn..
Mee eens. Het verschil tussen 4k en 1440p ziet volgens mij niemand tijdens het gamen. Je moet er echt op gaan letten en nauwkeurig pixels bestuderen om het te zien. Maar het verschil tussen 60Hz en 144Hz of hoger zie en voel je tijdens het spelen direct. Ik snap dan ook oprecht niet waarom Tweakers een 4k-systeem aanbeveelt. Het voegt niks toe en doet alleen maar af aan de gebruikerservaring van de gamer.

Daarnaast zijn 4k-monitoren met een hoge refresh rate inderdaad veel te duur. En als je voor een 4k en 60Hz monitor gaat loop je eigenlijk al heel snel achter de feiten aan omdat 4k monitoren met hogere refresh rates op korte termijn al betaalbaarder gaan worden (althans, dat is de trend).

Maar een 1440p monitor met 144Hz? Die kan nog vele jaren mee zonder dat je het idee hebt achter de feiten aan te lopen. Sterker nog, met opkomende games en zelfs upgrades op je GPU moet je PC nog vele jaren op zijn tenen lopen om 1440p + 144Hz aan te kunnen.

4k Gaming op 60Hz: Je zit altijd onder de 60Hz en dipt daar vaak onder.
1440p op 144Hz: Je zit praktisch altijd ver boven de 60Hz.

En in beide gevallen zie je de pixels niet :7 Maargoed, Tweakers is een consumentenplatform voor mensen die vallen voor verkooptermen. Het label "4k" trekt meer clicks dan "1440p/144Hz", vermoed ik. Spijtig. Echte kenners zouden dit absoluut niet aanraden.
Voor trage games is 60+ fps niet zo relevant. Voor een game als anno 1800 is 4k echt prachtig.

Ook zien oude games, zoals bijv borderlands 2 er prachtig uit op 4k. Daarnaast heb je nog real estate voor je desktop met 4k. Zo'n onzin is het allemaal niet.
4K voegt niet zo veel toe
Je kunt beter maxed out graphics met anti-alliasing, tesselation en alle textures hebben op 1440p dan basis graphics op 4K
Ik heb bv. recentelijk Desperados III gespeeld. In UHD moet heb ik dan moeten "lijden" met framerates van ~45-50, maar dat je het verschil niet zou zien met een 1440p monitor… laat me niet lachen. :)

In een beweeglijk spel boeit het mij verder niet, en Desperados III had ik ook prima lol mee beleefd als ik de resolutie wat lager had moeten zetten,[1] maar ik heb de indruk dat mensen "je kunt het zien" verwarren met "je hebt er last van". Dat zijn w.m.b. twee totaal verschillende dingen. Hoe dan ook is het toch wel mooier als je het spel in UHD kunt draaien voor de interface-elementen met het renderen van het eigenlijke spel op bv. 75% of 50%.

[1] Ik vind het iig bijna altijd mooier in 1080p high/ultra dan 2160p low/medium.
Vervang de RTX 3080 voor een 3070 of zelfs 3060Ti en je hebt een prima 1440p gaming PC voor de komende jaren..
Mee eens. Het verschil tussen 4k en 1440p ziet volgens mij niemand tijdens het gamen. Je moet er echt op gaan letten en nauwkeurig pixels bestuderen om het te zien.
Niet mee eens, ik zie het verschil heel goed. Dat gezegd hebbende heb ik goede ogen voor mijn gevoel want ik zie alles heel goed, en ik zit ook nog wel redelijk dicht op het scherm. Maar er is écht wel een groot verschil imo. Het verschil is voor het gevoel wel een stuk minder van 1080p naar 1440p. Ik zou zelf nu ook veel liever 1440p @ 144 hz hebben dan 4k @ 60 hz en dat laatste heb ik nu.
Niet iedereen gamed met een PC op een monitor. Ik game op een 75" 4k TV op 2.5m afstand. Ik stel dan toch liever in op 4k 60hz dan 1080p. Vaak zijn de HUD elementen dan toch net wat scherper.

Ik speel geen online games en doe voornamelijk 3rd person shooters/adventures zoals RDR, Horizon, etc.

Je kunt niet zo maar alle gamers op 1 hoop gooien.
Helemaal dit.

Zelf heb ik, nu alweer een jaar terug, de tussenstap genomen om 3440x1440 @ 120hz (38'' curved) te kiezen. Net zo hoog als mijn oude 27'' 1080p @ 144hz. Een stuk breder en een stuk scherper, iets moeten inleveren op de snelheid en reactietijd van het scherm. Maar boeie, ... mijn eigen reactievermogen is toch altijd al de bottleneck geweest en mijn smaak aan spellen is tegenwoordig ook wat meer 'ontwikkeld'. Nog steeds helemaal blij met de keuze.

Ik snap niet dat mensen niet vaker een ultrawide willen gezien je bij de meeste spellen alleen maar grassprieten en wolken mist.

Nu was de periode dat ik de rest van mijn systeem er op zou aanpassen. Maar helaas, niet met deze prijzen, ik wacht wel af.
Ik snap niet dat mensen niet vaker een ultrawide willen gezien je bij de meeste spellen alleen maar grassprieten en wolken mist.
Deze zin moet je even uitleggen. Suggereer je nu dat je op een 3440x1440 scherm aan zowel de boven en onderkand beeld mist?
Tja, of extra links rechts. Volgens mij gaat elk spel hier anders mee om.

Heb wel eens een screen vergelijk van Pubg gezien daar gaat boven en onder iets af bij de standaard VOF settings.

Je hebt namelijk je standaard VOF, 70 of iets dergelijks, deze word verdeeld over jouw schermbreedte, ongeacht de hoeveelheid pixels in schermbreedte. Heb je een wat 'platter' scherm, mis je boven en onder wat.

Moet je de VOF omhoog aanpassen om meer te zien, maar dat gaat prima met een curved scherm.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 3 januari 2021 10:31]

Een PC-gamer met tweeduizend euro aan hardware verwacht cyberpunk 2077 op ultra op 4k met constant meer dan 60fps (wat met CP2077 overigens nog steeds niet lukt, maar dat ligt niet aan de hardware), op de console is die verwachting een stuk lager omdat de prijs veel lager is en omdat de vorige generatie consoles niet bepaald uitblinkt als je naar graphics kijkt.

Naast dat 4k op een console heel anders is dan 4k op een PC (vanwege dynamische render-resoluties met upscaling, andere verwachtingen qua framerate, etc.), is er nog een ander verschil, namelijk dat een console bij release niet of amper uit kan. Er zit een enorme kostenbesparing in de manier waarop hetzelfde bord met dezelfde chips geïntegreerd massageproduceerd kunnen worden die bij een PC bestaande uit verschillende onderdelen nooit mogelijk zullen zijn.

Iedere generatie consoles loopt bij release voor op PC's van een soortgelijke prijsklasse en iedere generatie consoles loopt na een paar jaar weer hopeloos achter op PC's. Nu krijgen consoles jaren na de PC eindelijk snelle SSD's, en dat zijn dan ook ineens retesnelle dingen. Spelontwikkelaars kunnen eindelijk uitgaan van NVMe en hoeven geen rekening meer te houden met harde schijven. Daarnaast eten MS en Sony een hoop van de productiekosten op om later spellen te kunnen verkopen. Mogelijk gaat het veranderen nu Microsoft en Sony hun consoles meer als PC gaan zien dan als console met de online updates, OS-updates, verschillende prijsklasses en optionele randapparatuur, maar voorlopig geldt nog steeds dat consoles voor weinig tot geen winst verkocht worden omdat het echte geld in de (licentiekosten voor) games en abonnementen zit die verkocht worden voor het systeem.

Bijkomend voordeel is dat voor consoles de spellen beter geoptimaliseerd zijn. De performance van de PS5 of de XBSX ligt niet veel hoger dan een Ryzen met een RX 6700 of een hooggeklokte RX 5700, alleen wordt het absolute uiterste uit de hardware getrokken waar op de PC vaak veel performance blijft liggen. Algoritmes als dynamische renderresolutie en prioritering van bepaalde schermvlakken worden op de PC minder vaak toegepast omdat het daar lang niet altijd nodig is (je zet je grafische instellingen maar wat lager, is de gedachte).

Als je af en toe wil gamen en een paar spellen wil hebben maar niet per se een enorme bibliotheek, is een console kopen de duidelijke way to go. De hardware wordt verkocht voor een schijntje, de games draaien beter en je hoeft je niet druk te maken over updates van software en dergelijke. Over vijf jaar zullen de graphics en de snelheid van je console weer achterlopen op PC-land, maar dat is voor nu compleet irrelevant. Let daarbij wel op dat spellen 60 of 70 euro per stuk kosten en je ook nog een maandprijs moet rekenen voor je onlinespellen, wat na vijf jaar toch nog een behoorlijke kostenpost kan zijn!

Als je vaker speelt, is de deal van Microsoft dat je twee jaar lang maandelijks betaalt en daarvoor in ruil een enorme bibliotheek games krijgt nog weer eens aantrekkelijk. Je krijgt er nog een console bij ook. Je betaalt dan eigenlijk helemaal bijna niks voor je spellen, al zit je wel twee jaar vast aan een maandelijkse afschrijving.

Een game-PC is weer wel heel relevant als je uitgebreid wil gaan modden of als je er professioneel zwaarder werk op wil verrichten. Je kunt prima freelance video's bewerken op een laptop van 400 euro, maar als je de tijd die je dan zit te wachten op renders omzet naar je uurloon kun je jezelf beter een PC cadeau doen. En, als je toch al zoveel geld aan een PC hebt uitgegeven, is het ook weer zonde om er nog weer een console bij te kopen.

Ik denk dat het grootste gedeelte van de markt beter een console kan kopen dan een PC op dit moment. Dat komt niet door de prijs, maar omdat de meeste mensen geen behoefte hebben aan de voordelen die een PC heeft. Op Tweakers is dat natuurlijk weer compleet anders, hier wijkt de balans toch meer af naar het klooien en minder naar "het moet gewoon werken", puur omdat het Tweakers is.
wat met CP2077 overigens nog steeds niet lukt, maar dat ligt niet aan de hardware
lk zal je even uit de dromen helpen: ook met Cyberpunk ga je de komende jaren geen 4k/60hz halen met raytracing en geen upscaling. Zelfs de 3090 heeft er veel last mee en het is niet de verwachting dat er snel krachtigere kaarten uit gaan komen. Dus dat blijft nog wel even.

En tuurlijk, de engine moet nog veel updates krijgen, maar dit gaat echt niet zoveel brengen als dat sommige mensen denken.
Verhoudingsgewijs is het samenstellen van een pc duurder dan een console. Veel consoles worden met verlies of minimale marge verkocht omdat de winst komt uit de spellen en abonnement.

De richtlijn van de bbg is 60fps op 4k. Bij de consoles nemen de ontwikkelaars al vaak genoegen met 30fps.

Daarnaast bied de pc hardware meer opties om grafische instellingen te fine tunen. Hierdoor kunnen games er mooier uitzien dan op een console.

Uiteindelijk is pc vs console lastig te vergelijken. Pc gamers hebben meer flexibiliteit en controle terwijl console spelers zich hier geen zorgen over hoeven te maken (voordeel en soms een nadeel).

Streaming op 4k is in opkomst en zeker interessant. Internet snelheid en stabiliteit is toch echt een factor. Soms zal de kwaliteit omlaag schieten. Voor veel mensen waarschijnlijk niet een probleem, maar voor iemand die 1600 euro neer wilt leggen voor een game pc is dit weer onacceptabel ;)

[Reactie gewijzigd door Th3Eagle op 1 januari 2021 12:21]

Uiteindelijk is pc vs console lastig te vergelijken. Pc gamers hebben meer flexibiliteit en controle terwijl console spelers zich hier geen zorgen over hoeven te maken (voordeel en soms een nadeel).
Ook in het achterhoofd gehouden dat de prijzen van spellen op PC vaak lager zijn dan op consoles. Ook komen er meer aanbiedingen langs, en is er meer concurrentie door verschillende platformen die een spel verkopen. Verder hoeft niet betaald te worden enkel voor de mogelijkheid om online te kunnen spelen.
En nog een voordeel, mods.

Uiteraard persoonlijk, maar veel spellen die ik speel op de pc zijn vrij hevig gemod, waardoor je ofwel een heel ander spel krijgt, of meer spel voor je centen.

Voorbeelden zijn kerbal spaceprogram en cities skylines. Beide speelbaar op de consoles, maar op de pc zoveel meer waar voor je geld.
Feel the wraith of FlutterDIE, bringer of destruction Trustful steed of "Fill MC name in" She will bring death to everyone who opposes her.
Ja er zijn goede voorbeelden van mods, maar tegenwoordig is cheating ook big business en dat zorgt ervoor dat games die vroeger mods kregen, dat nu niet of amper meer krijgen. En toevallig heeft Cities Skylines en een aantal andere games ook gewoon mods op console ;)
Tevens is een PC natuurlijk multi functioneel. Ik heb een game PC, omdat ik die ook nog kan gebruiken voor foto en videobewerking. Iets dat ik niet kan op een console.
Ik vind de stap van 450 euro naar 1900 euro toch wel erg groot. Daar zit ook nog een populaire tussencategorie bij, zeg maar de klasse waarmee je voor de meeste games 60fps op 1440p of 120/144fps op 1080p haalt. Dat moet met slim inkopen doen toch al gauw met minder dan 1000 euro lukken. Duurder dan een PS5 maar je kan er wel meer mee doen.
Ja 60fps op 1440p (ultrawide) haal ik nog met mijn 5 jaar oude 6600k/gtx1070 combinatie. Die pc heeft indertijd 1300€ gekost (zonder scherm) maar heb ik al erg veel plezier aan beleefd.
Tja, gaat hard als alleen je GPU al 800-1000 euro is.
Ook de 5600X staat nu voor boven de 400 euro, dat is natuurlijk veel te veel geld voor een 6- core, hoe goed de 5000 serie ook is.
Een PC is daarnaast wel een lange termijninvesering. Zaken zoals de kast, opslag, voeding gaan zo 10 jaar mee en moederbord, geheugen en CPU ook zo 5+. Daarnaast gebruik je een PC vaak voor meer zaken dan alleen gaming.
Maar ben het wel met je eens dat hardware duur is geworden. Componenten zoals de GPU zijn ook wel een stuk complexer/groter geworden. Huidige schaarste helpt daar niet bij.
Denk dat de mogelijkheid tot meeschalen wel een grote rol moet spelen in het achterhoofd, iets wat de gemiddelde consument niet meeneemt in de vergelijking.

Mijn PC is begonnen in 2013 met een R9 290. Ik heb nog steeds dezelfde CPU (4670k) en tussendoor een keer de GPU vervangen voor een 1060 omdat de mijne was overleden. Ik ben nu begonnen aan het vervangen van onderdelen omdat ik gewoon iets nieuws wilt.

Ik vervang m'n CPU, Mobo en RAM, tussendoor al een keer een 1TB SSD er bij gekocht dus heb 1,5TB aan SSD's, dat hoeft echt niet vervangen te worden voor NVMe, de kast is ook meer dan prima. M'n voeding is een 650w platinum die volgens mijn berekeningen een 3080 echt wel moet kunnen trekken, wellicht niet op maximale efficientie.

Zo heb ik dus voor 600 nu een mega upgrad qua ram en CPU die echt beginnen vast te lopen en als de prijzen straks dalen haal ik er een 3080 bij voor hopelijk zo'n 750 euro die dan 4 jaar meegaat op hoge settings en daarna nog makkelijk 2-3 jaar kan blijven om de boel wat minder te spelen (1440p) en dan nog steeds kwalitatief beter presteert dan de consoles.

Per keer is het een flinke investering en ik koop ook altijd duurdere componenten voor het uiterlijk, maar over de totale span van 14 jaar gekeken straks is het vele malen goedkoper geweest en heb ik natuurlijk een machine die ook nog kan dienen als werk computer en een media server. Waar mensen die op consoles gamen vaak natuurlijk ook nog een laptopje of tablet van 400-1000 euro er bij hebben.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 1 januari 2021 13:53]

Hier ook eind 2013, alleen dan i5 4570 en r9 280x. Hele PC was maar €800 incl. monitor.
Uiteindelijk in 2017 geupgrade naar i7 4790k, 8 naar 16GB RAM, Vega 64 en extra SSD voor effectief €600 (i5 en 280x verkocht).
In 2020 nieuwe koeler gekocht voor de i7 en overgeklokt naar 4.8ghz, geheugen naar 2133mhz.. gaat nog prima mee! En dat alles nog hetzelfde platform, kast, psu.
Zonder monitor €1300 over 7 jaar. Geeneens 200 euro per jaar :).

Het is tegenwoordig wel wat duurder geworden, maar je kiest dan uiteindelijk ook wel voor hoge resolutie met hoge settings.
Als je met 1440p medium of 4k low-medium (zoals bij consoles) tevreden bent dan ben je met veel minder €€ al klaar.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 1 januari 2021 16:10]

Dat is zeker waar, ik zou ook prima niet kunnen "upgraden" en nogf 2 á 3 jaar doorsukkelen op 1080p@144hz wat eerlijk gezegd prima is voor de hoeveelheid games die ik speel. Dan zou ik nu wellicht een 2ehands 2080ti op de kop tikken of een 3060ti straks en dan is de PC weer klaar voor een paar jaar.

't is maar net wat je er zelf van maakt.
Ik heb zojuist m'n CPU overclocked naar 4.5Ghz, 3u stresstest overleefd, vannacht eens 12u laten draaien.
RAM naar 1600mhz gezet (ooit een bios reset gedaan en vergeten ram aan te passen) en de timings juist gezet. Ging in 3DMark timespy van 3380 naar 4800 punten. Zo komt 't allemaal wel goed ^^!
De vraag die dan bij mij opkomt, is of de huidige prijzen de nieuwe normaal zijn geworden. Bovendien zouden deze prijzen ertoe kunnen leiden dat andere bedrijven de markt (opnieuw) gaan betreden met goedkopere producten.

Dan denk ik aan ARM SoC's met bijvoorbeeld GPU's van Imagination Technologies, dus een beetje wat Apple met zijn eigen chips heeft gedaan. Er zouden best grote veranderingen kunnen gaan plaatsvinden in de computerindustrie, mits legacy niet de boventoon voert.

Dan denk ik met name aan spellen die voor x86 worden gecompileerd. Misschien wordt het spelen van spellen voor Android en iOS op de desktop ook opeens een stuk interessanter.
Laten we het hopen, maar als ik naar de leveringstijden topics op tweakers kijk zijn er genoeg die zelfs €1700 neerleggen voor een gaming GPU (of €1100 neerleggen voor een GPU van ~€750) 😫

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 1 januari 2021 14:16]

Ik vind de huidige prijzen helemaal niet zo gek als je historisch naar de prijzen van top-of-the-line-PC's kijkt. Twintig jaar geleden was ƒ3000,- betalen voor een PC helemaal niet zo gek, en dan zat je nog lang niet bij de performancetop zoals bij deze 4k-gaming PC. Als je de inflatie meeneemt is dat helemaal niet zo gek veel minder dan de prijs van deze PC, alhoewel je er nu geen mooie CRT en speakers meer bij meekrijgt.

Ik denk dat het nu veel lijkt omdat er jaren lang behoorlijk incrementeel verbeteringen zijn gedaan (Intel en AMD die processors maakten die ieder jaar enkele procenten aan snelheidsverbetering brachten) waardoor je over het algemeen heel lang deed met je hardware. Sinds de release van Ryzen en de nieuwste generatie Nvidia-GPU's is er ineens weer een verbetering zichtbaar van tientallen procenten en gaan de prijzen daarbij mee.

Bovendien is 4k-gaming nog steeds gewoon heel zwaar. Voor 800 euro kun je een prima PC krijgen die de meeste spellen op 1080p wel kan spelen, dus als je daarvan 4x de prijs pakt zodat je 4k kan gamen kom je aardig in de buurt vind ik zelf.

Ik denk niet dat de prijzen zoveel gestegen zijn, ik denk eerder dat de verwachtingen dat na een paar jaar de schakelaar magisch naar 4k kan voor hetzelfde geld een beetje onrealistisch blijken.
Idd, en als ik zie dat de Ryzen 7 3800X goedkoper lijkt te zijn, met ook nog is meer cores, dan klinkt dit toch als een 'better buy of zie ik iets over het hoofd?
Ligt er aan waar voor je die extra kracht nodig hebt. Voor meeste games van nu maakt het slechts een paar fps uit. Een ryzen 5 3600 gaat games ook goed trekken en is toch veel goedkoper.
Precies, maar als het dus toch iets sterker is en goedkoper dan de 5600x, waarom dan niet? En dus idd ook waarom is die 3600 dan bijv niet in de best buy guide ipv de nu veel duurdere 5600x?
Ik weet niet of deze website een goede bron is maar daar scoren de 3700x en 5600x totaal hetzelfde: https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html. Als dat klopt dan begrijp ik de keuze voor de 5600x ook niet. En die is ook nog eens minder goed verkrijgbaar.
Of bekijk deze review van Tweakers zelf:
reviews: AMD Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X, Ryzen 9 5900X en 5950X

In de index scoort:
5600X 22,1% beter dan de 3700X
5600X 16,6% beter dan de 3800XT
Op 1080p maakt de cpu uit. Maar bij 4k is de gpu de bepalend, ook de 3080. Dan is er praktisch geen verschil meer tussen de meeste cpus. Kijk maar: reviews: AMD Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X, Ryzen 9 5900X en 5950X

[Reactie gewijzigd door PeterJan71 op 4 januari 2021 21:03]

Tja, gaat hard als alleen je GPU al 800-1000 euro is.
Ook de 5600X staat nu voor boven de 400 euro, dat is natuurlijk veel te veel geld voor een 6- core, hoe goed de 5000 serie ook is.
Een PC is daarnaast wel een lange termijninvesering. Zaken zoals de kast, opslag, voeding gaan zo 10 jaar mee en moederbord, geheugen en CPU ook zo 5+. Daarnaast gebruik je een PC vaak voor meer zaken dan alleen gaming.
Maar ben het wel met je eens dat hardware duur is geworden. Componenten zoals de GPU zijn ook wel een stuk complexer/groter geworden. Huidige schaarste helpt daar niet bij.
Daarom kocht ik hem bij Azerty op 16-12-2020 voor maar €319,- en verwachte dat ik hem pas dit jaar in januari zou krijgen, maar had hem al 23-12-2020 binnen, hij kost daar nu €349,95 en is hij dus €30,- duurder geworden, maar nog steeds €67,- goedkoper dan de goedkoopste op voorraad bij de winkels op Tweakers, maar je kan altijd langer wachten tot hij wel weer de normale prijs heb van €300 a €320.

Zelfde zou ik doen voor de GeForce RTX 3080 en of de Radeon RX 6800 XT, en wachten tot de GeForce RTX 3080 €730,- kost en de Radeon RX 6800 XT €650,- kost, ik wil zelf de Radeon RX 6800 XT hebben als hij in de €600 gaat kosten, dat duurt nog wel een tijdje, denk ik.
Precies, Ik wacht tot zeker April voor ik een full upgrade hier ga doen.
Ondertussen zullen prijzen wat normaler worden, de games updates en patches krijgen en de drivers worden ook steeds beter.
Haast hebben loonde nooit in hardware land en zeker nu niet.
Precies, Ik wacht tot zeker April voor ik een full upgrade hier ga doen.
Ondertussen zullen prijzen wat normaler worden, de games updates en patches krijgen en de drivers worden ook steeds beter.
Haast hebben loonde nooit in hardware land en zeker nu niet.
Precies heel wijs, is altijd een slim idee om geduld te hebben met hardware en software (spellen), vooral nu met nieuwe hardware CPU/GPU, aangezien die al maanden absurd duur zijn en bijna niet te koop zijn, en de spellen die je wil hebben is het altijd handig om maanden te wachten tot alle patches uit zijn en als extra bonus is de spel goedkoper, en dat de drivers beter zijn, vooral voor de Radeon RX 6000 series.
Tel je bij je ps5 ook je tv mee? Dan zit je namelijk snel op hetzelfde en waarschijnlijk meer als je beetje een tv hebt die matched met de specs van de ps5.
Natuurlijk niet, er zit toch ook geen monitor bij de 1900 euro PC. En tevens game ik met mijn PC ook gewoon op mijn TV ipv monitor. Dus waarom zou je er die bij moeten tellen bij een PS5?
Omdat iemand in de comments aangaf dat dus console gamen goedkoper was omdat hier nog geen scherm bij was etc.
Dus vond dat niet helemaal eerlijk omdat de beetje fanatieke console gamer ook wel een oledje of iets heeft staan van 1500,- of meer.

Alleen is deze reactie inmiddels aangepast...
High end computers zijn altijd al duur geweest. Aan het begin van de eeuw, toen ik mijn eerste voltijds baan beet had, heb ik voor mijn eerste computer ook €2500 neergeteld, inclusief 19" LCD monitor die 1280x1024 deed een een Geforce 4600 kaart. Corigeer eens voor inflatie en dan merk je dat het eigenlijk zo slecht nog niet is.
Klopt, maar ik vergelijk de kosten van 4k gaming t.o.v. de consoleprijzen; en dan lopen de prijzen behoorlijk ver uit elkaar.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 1 januari 2021 13:32]

4k gaming op consoles is niet hetzelfde als 4k gaming op een PC.
Wanneer je een PC gaat bouwen voor 4k gaming kijk je toch echt naar 4k@60fps waar je op consoles toch echt niet boven 30fps uit komt en vaak met upscaling. Daar zit een mega groot verschil qua benodigde rekenkracht.

Neem daar bij dat consoles met verlies of minimale winst verkocht worden en daar zit je verschil.
Toch lijkt het niet die kant op te gaan deze keer (mede ook vanwege de XSS). Maar als je kijkt naar Cyberpunk, dan gaat upscaling ook voor PC een grote verschuiving teweeg brengen. En als men Raytracing wil blijven gebruiken, dan duurt dag nog wel een paar jaar. Zelfs al heb je een 3090 RTX
Met een processor a €400,- en een grafische kaart a €800,- kom je een heel eind naar de 1900. Wat ik zelf altijd doe is 40-50% van het budget in de gpu stoppen voor game pc's, wat ze hier ook hebben gedaan.
Consoles halen dan ook eigenlijk geen 4K@60 resolutie. Meestal wordt er naar een lagere resolutie gerenderd en dan upscaled.
Bij Cyberpunk is dat voor de meeste machines anders ook zo ;)
Maar daar is het wel een optie of je dynamic Rendering gebruikt.
Ja en zonder doet zelfs een 3090 peentjes zweten op high of ultra
Omdat deze PC gericht is op 4K op een hoge refreshrate van ongeveer 100fps met fatsoenlijke textures en andere graphics
Een PS5 en XBOX Series X kunnen wel 4K aan, maar hebben als doel 60fps en schakelen hier vrolijk flink wat textures en andere graphics settings voor uit
Hou er wel rekening mee dat veel games op de ps5 en series x niet op 4k draaien, maar op een lagere resolutie. Ook wordt er bij veel games gebruik gemaakt van 30 fps, waar de focus van deze pc op 60 fps ligt. Ook worden er op de consoles vaak lagere settings gebruikt om de game soepel te laten runnen. Deze computer is gericht op ultra settings 60fps dus het is een beetje een onterechte vergelijking.

Het is prima mogelijk om voor minder geld een 4k game pc in elkaar te zetten als je de verwachtingen wat verlaagd (lagere settings en fps).
Een PS5, Xbox Series X of Google Stadia 4K leveren niet dezelfde grafische pracht als een PC die een game op 4K toont. Veel settings staan lager of uit, lagere resolutie textures, lagere polycount op modellen, kleinere/lagere drawing distance, minder screen space effecten, render resolutie upsampling / checkerboarding, noem het maar op.

De grafische kracht die PCs hebben (van die prijs) is gewoon aanzienlijk hoger dan een PS5 of Xbox Series X, en dat is maar goed ook, anders was het helemaal huilen met de pet op.

Consoles blijven de beste keuzes voor budget gamers.
Consoles kosten vrij weinig, je krijgt een relatief hoogwaardige ervaring, en je kunt de consoles lang gebruiken.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 3 januari 2021 13:31]

Ik begrijp niet dat deze bbg wordt geplaatst, de videokaarten voor twee van de drie systemen zijn gewoon niet leverbaar. Dit zijn trouwens niet de enige onderdelen die hier genoemd worden die niet leverbaar zijn. Hiermee is zo een artikel direct en voor de komende tijd vrij nutteloos.
Kijk naar de toekomst, dat is in het geval ze leverbaar zijn tot de volgende best buy guide. En daarbij, het zou misschien wat raar zijn om oude gpu's aan te bevelen terwijl er al nieuwere zijn
Beide aanraden wmb. Nieuwe gen als je het kan vinden. Oude gen als fallback. Oudere gen kaarten zijn niet slechter geworden dan voorheen. Alleen de beste prestaties voor de prijs zijn verschoven. En ook dat is voornamelijk in het voordeel van de lower end gpu's omdat je daar minder diminishing returns op hebt.
Oude gen aanraden is gewoon bbg van vorige keren bekijken. Lijkt me prima gedaan zo.
Ja dat valt dus ook tegen. Ook de RTX 2000 generatie is enorm in prijs gestegen en/of moeilijk leverbaar.

Je zou verwachten dat de shops zwemmen in de stock, maar dat is niet het geval. Je kan ze nog wel vinden als je zoekt, de kans dat ze zomaar bij je favoriete shop in stock zijn is toch klein.

Zelfs de low-end modellen zijn lastig te vinden. Een maandje terug was de 1660 Ti nog makkelijk in stock te vinden, maar dat begint ook toch al lastiger te worden...
De vorige BBG is uit september en bevat een €800-PC die ondertussen €1000 kost, als het al überhaupt leverbaar zou zijn. Die is echt totaal nutteloos.
Verwacht je dat deze componenten voor de genoemde prijzen leverbaar worden in de komende 3 maanden? Want dan is de volgende desktop bbg...

Er had gewoon geen advies voor gamingsystemen moeten zijn deze editie. Had dan uitgeweken naar meer opties voor thuiswerkplekken, iet wat nu juist heel relevant is.
Dan maak je voor die maand een nieuwe.
Ze kunnen beter rekening houden met het huidige vraag en aanbod. En dat er bij vermelden.

En Bv indien beschikbaar raden we X aan maar zolang dat niet zo is ga dan voor Y.

Volgende maand of de maand er op kan je weer een bbg doen met dan de huidige status.
Tegen de tijd dat de producten leverbaar zijn, is er al 2x een nieuwe desktop BBG uitgebracht.

Deze BBG had producten moeten bevatten die momenteel wél leverbaar zijn zodat je op dit moment mensen helpt die daadwerkelijk een systeem willen samenstellen. Het heet dan ook een 'Best BUY guide'. Kortom: "op dit moment kan je het beste kopen".

Anders kan je dit beter een Dream Machine Guide noemen. Een guide over producten die niet te verkrijgen zijn voor een normale prijs, maar als ze dat ooit wel zouden zijn, dán zou het een geweldig systeem zijn.
Inderdaad de normale ASUS TUF wordt al maanden niet meer geleverd en wordt na alle waarschijnlijkheid niet meer geproduceerd. Alleen het overclock model is nog te krijgen. Daarnaast wordt er een prijs gehanteerd van een webshop die het product nog nooit op voorraad heeft gehad. Hetzelfde bij de review van de aftermarkt 3060ti en 3070 kaarten, gewoon ronduit lui om dit zo te publiceren. Hier heb je als consument letterlijk niks aan.

Ook wordt de XM4 en Bose QC35 II aanbevolen voor thuiswerken terwijl de Bose 700 juist de hoofdtelefoon is met verruit de beste microfoons. De Bose QC35 II kan nog wel maar de Sony hoofdtelefoons (XM3 en XM4) zijn qua microfoon kwaliteit echt zwaar ondermaats.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 1 januari 2021 12:19]

Bij die ANC koptelefoons miste ik inderdaad op z'n minst toelichting m.b.t. de kwaliteit van de microfoons. Dit lijkt overgeschreven van advies om voor een goede prijs mee in het vliegtuig te stappen, niet zozeer voor thuiswerk.

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 1 januari 2021 14:10]

Ook niet de Bose. Voor een kantoorwerkpc had ik juist een Jabra verwacht. De Evolve microfoons zijn van uitstekende kwaliteit, en werken ook goed en stabiel met teams.
Noem eens een high end videokaart van de huidige of vorige generatie die wel op voorraad ligt bij meerdere shops? Het beste wat je vind zijn eerder niveau GTX 1660 etc
Ze zijn wel leverbaar, misschien 2 a 3 weken wachten maar verder van de oude generatie is er echt niets leverbaar meer. CPU's zijn ook te verkrijgen. Zelf een 5900X kunnen kopen een week geleden. Misschien niet altijd met 1 a 2 leverdagen maar de supply chains beginnen wel op gang te komen.
Ik had voor flightsim (en natuurlijk ook racesims) iets verwacht van een vermelding over VR. Als er een genre is waar VR absolute geen niche meer is, is dat wel in de fly- & racesims afdeling. Jammer dat dit op Tweakers weer behandeld wordt alsof het weer een “pafpaf ik schiet je dood game” is en ja daar is VR duidelijk een niets zeggende niche.
Voor degene die toch wel met VR aan de slag willen gaan, adviseer ik ook om altijd uit te gaan van de 4k builds en sites als https://babeltechreviews.com/category/virtual-reality/ in de gaten te houden.
Flightsim builds slaan ook nergens op. Geen enkele serieuze simmer vliegt met zo'n build. Snap wel dat het duur is, maar het is een dure hobby: VR headset (index/G2/Pimax), 3 schermen/projectors(dome) of een 40+ inch 4k scherm, 3080/3090, 5900X/5950X/10900k, 32/64G ram, nvme. Dan kom je ergens. Hotas: thrustmaster warthog/Virpil/Vkb/Winwing

En irritant inderdaad dat "flightsim" nu ineens een ding is, voor mainstream "gaming"... dat leidt Asobo ook alleen maar af om het ngo meer arcade te maken in plaats van een solide sim... binnenkort achievements...

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 1 januari 2021 13:50]

Zo, dat komt best elitair over.
De meeste sim liefhebbers zien graag mensen erbij komen en willen het graag lekker laagdrempelig maken voor beginnelingen. Ik vlieg al vanaf de eerste MS FS rond en kan iedereen verzekeren dat je met een eenvoudige joystick en enkel scherm prima kan flightsimmen en veel (serieuze) lol kan beleven.
Ik kan je gerust stellen, de achievements zijn er al.
oh right haha :) Ik heb het wel gekocht en even gestart, maar nog weinig mee gedaan vanwege performance issues en het is op het moment gewoon nog geen waardige vervanger voor p3d met add-ons helaas. Graphics zien er goed uit, maar lees over teveel sim issues waar je het toch voor doet uiteindelijk... flight models, systems depth.

En de VR op ultra-low graphics met 20 fps is misselijkmakend (letterlijk) met m'n 1080ti + 6700k. Niet de nieuwste hardware toegegeven maar toch voldoende voor de meeste VR dingen. Dus wachten op een 3080Ti + 5900X maar... misschien in de lente?

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 1 januari 2021 16:36]

Ja vr draait ook minimaal op mijn 2060S. Het wachten is inderdaad op de nieuwe generatie. Maar voor nu vermaak ik me nog prima in de sim, alles werkt.
Mooie link.Dankje. De VR-component mis ik toch wel altijd in de best buy guides.
Ik snap de enorme overkill op de office PC niet zo goed....

Als je het moederbord, de koeler, de kast en de voeding weg laat en voor, bijvoorbeeld, een DeskMini gaat krijg je voor minder dan €350 een systeem wat dezelfde functionaliteit levert.

Geluidsproductie is bij kantoorwerk al lang geen factor meer. Alle onderdelen klokken zichzelf, bij lage load, terug en alle ventilatoren zijn ook al lang temperatuur gestuurd.

Ik heb laatst een PCtje gebouwd voor office taken. Met een AMD 3200G op stock koeler. Dat ding komt niet boven de 27 graden uit bij office taken (21 graden ambient) en is volledig onhoorbaar als je aan het typen bent of in een teams call zit.

Waarom €100 meer uit geven aan iets wat geen enkele functionaliteit levert?
Daar geef ik je gelijk in. De i3 10100 is niet zomaar een "simpele i3" zoals in deze bbg staat beschreven. Deze i3 10100 is namelijk vergelijkbaar met een i7 7700 en ook al is deze cpu al 4 jaar oud, voor office zaken is een i7 7700 ook vandaag nog altijd overkill.
Op zich hebben jullie beiden gelijk, alleen is voor iedereen "office taken" een andere definitie. Voor een programmeur is werken bijvoorbeeld code compilen, Teams, Slack, en nog wat zware of andere ondersteunende tooling tegelijk open hebbe. Zo heb ik van het werk een 6-Core i7 laptop, welke met een beetje stevig programmeer werk best zwaar belast wordt.

Liever iets te dik in zijn jasje denk ik dan maar.
alleen is voor iedereen "office taken" een andere definitie. Voor een programmeur is werken bijvoorbeeld code compilen, Teams, Slack, en nog wat zware of andere ondersteunende tooling tegelijk open hebbe.
Dat zijn geen "office taken". Daarnaast; als de doelgroep "thuiswerkers" is, dan geld voor ongeveer 1% daarvan dat die iets zwaarders nodig hebben. En die gaan het ook niet redden met die i3 die er nu gekozen is.

Ik doe redelijk wat werk met data. En 90% van mijn werk is goed te doen op die 3200G waar ik over sprak. Zodra ik een ML model moet laten doorrekenen zwengel ik m'n 3900X met 2060 Super aan. Als ik een analyse moet doen op een data-analytics visual dan zwengel ik m'n 3900X aan. Als ik een PowerBI dashboard moet bouwen is die 3200G meer dan voldoende, net als voor die andere 90% van mijn werk (teams, slack, PHP code schrijven, Azure resources configureren)

Dus nee, dat is geen argument. Een DeskMini met 3200G voldoet voor zo'n beetje alles waar die i3 voor voldoet. En als die niet voldoet dan praten we niet meer over "Een simpele PC voor office taken".
Tja, het is duidelijk dat jij een andere definitie hebt van Office taken, en dat is je goed recht :). Ik merk dat bij mij juist mijn laptop cpu het af en toe behoorlijk zwaar heeft met de standaard taken. Maar ik nodig je van harte uit om de volgende BBG mee te helpen! In het CA forum komen er altijd topics voordat de BBG online komt, en kunnen we naar hartelust discussieren :)
Als je goed leest maakt het helemaal niet uit dat ik een andere definitie heb.

Met mijn definitie is het systeem niet in orde omdat je met 100 euro minder een systeem bouwt wat functioneel hetzelfde is (behalve dat het veel kleiner is en dus minder in de weg staat)
Met jouw definitie is het systeem niet in orde omdat het bij lange na niet in staat is om je taken fatsoenlijk uit te voeren.

Zelfs al zouden we een definitie discussie aan kunnen gaan (wat ik bestrijd maar laten we die even negeren) dan is er nogsteeds een fundamenteel issue met het systeem wat hier in de BBG beschreven is. Voor geen enkele zinnige definitie is dit systeem de juiste keuze.
Wat niet in het artikel genoemd is, is mijn argument (uit het forumtopic) dat je dit systeem vrij makkelijk om kan toveren tot een budget game systeem met een losse GPU. De term office systeem hadden we meer als 'thuis(werk) pc' moeten neerzetten.

Met discussieren over de definitie bedoel ik niet over de terminologie als 'office', maar vooral over wat nuttig is! We zijn altijd op zoek naar input en krijgen die vooral hier, acheraf, ipv in de topics. Daar kunnen we altijd hulp gebruiken in dit soort 'definities', die zijn namelijk best complex.
Bij Office taken denk ik aan Outlook, Word, Excel en misschien Access. Voor administratief werk zijn er verder altijd wel een of twee ERP/MRP/boekhoud programma's die vergezeld worden door een database programma met query's waarbij de servers het werk doen.
Veel bedrijven kunnen daarom ook kiezen voor een netwerk/remote desktop systeem waardoor 95% van de medewerkers geen eigen rekenkast meer nodig heeft.
Mijn werk dat netwerk en database gerelateerd is en dingen als compilen, renderen en dat soort dingen hebben naar mijn idee niets te maken met standaard office taken die de meeste mensen thuis doen.
Jouw standaard werk is niet representatief als voorbeeld voor standaard office taken.
Geen idee waarom je daarover zou moeten of willen discussiëren.
Inderdaad, wij doen eigenlijk tegenwoordig standaard Pentium G5400(2C/4T @3.7 GHz) in Office pc's (nu G6400(2C/4T @4 GHz) die ruimschoots voldoende is voor Office werk. Die Pentiums hebben gewoon de specificaties van een i3 7100(gpu wel wat minder, maar speelt eigenlijk geen rol, als het maar 2 monitoren kan aansturen) en zijn echt een heel stuk goedkoper(ook een stuk goedkoper dan een AMD 3200G)

Dualcore met HT is ideaal voor Office werk.
Geluidsproductie is bij kantoorwerk al lang geen factor meer. Alle onderdelen klokken zichzelf, bij lage load, terug en alle ventilatoren zijn ook al lang temperatuur gestuurd.
Helaas blijkt in de praktijk dat Windows systemen - zeker met Intel processoren, vaak staan te blazen zelfs terwijl ze worden verondersteld niets te doen...
Waarom heeft het flightsim systeem een zwaardere koeler nodig voor dezelfde R5 5600X processor?!? Of is dit een foutje in het artikel en had hier ook een zwaardere CPU moeten staan (R9 5900X)?

FS2020 draait zover ik weet beter op CPU's met meer rekenkracht, zie ook Tweakers eigen benchmarks hier: reviews: Microsoft Flight Simulator - Op reis met Ryzen 5000 en GeForce 3000

R9 5900X op 4K Ultra bijna 30% meer fps dan een R5 5600X.. En ok, dat is dan wel met een RTX 3090 en geen 3060Ti, maar toch..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 1 januari 2021 12:41]

Waarschijnlijk omdat flight sim veel meer CPU intensief is in vergelijking met de meeste andere games
Maar een betere CPU was dus ook beter geweest
Een simulator zoals MSFS kan dan wel CPU bottlenecked zijn, dat is nog iets anders dan CPU intensief. Een spel als Cyberpunk belast de CPU veel heftiger op mijn 3900X systeem, terwijl je die eerder zou onderschuiven bij het systeem met de stock koeler (want cyberpunk=hippe mainstream game).

Maar goed, getuige leveringstekorten en uiteenlopende prijzen wanneer er dan wel voorraad is, kan je wel stellen dat een high-end PC op budget niet te kopen valt. Wil je iets hebben? En nu? Trek dan maar de portemonnee. "Best buy" is dat niet, dat zou immers impliceren dat je efficient je geld inzet voor de build. De keuze voor wel/niet koeler snap ik dan ook totaal niet.
De koeler is persoonlijke voorkeur van de BBG’er die de BBG geschreven heeft, en de mensen die de BBG willen aanschaffen kunnen nog altijd zelf een zwaardere of lichtere koeler uitkiezen. Ik heb een zwaardere koeler gekozen omdat FS2020 op lage resolutie vaak een cpu bottleneck heeft, en dat de cpu dan op deze manier harder kan turbo’en.

Je vergelijkt ook andere videokaarten en resolutie met de prestaties van de processoren, en hierdoor kan de bottleneck totaal ergens anders zitten. Met de personen die mij geholpen hebben op het forum hebben we de 5600X en 3600Ti gekozen als gebalanceerd systeem voor 1440p. Prestaties op 4K ultra liggen buiten de scope van de BBG omdat dit meer een niche is dan BBG :)
Waarom wordt er eigenlijk gekozen voor 3200 Mhz RAM, terwijl je bijna overal het advies ziet om voor Ryzen-CPU's te kiezen voor 3600 Mhz RAM? Voor het prijsverschil hoef je het niet te laten.

En als je dan toch 3200 Mhz kiest, zou je dan niet beter voor CL14 kunnen gaan ipv CL16? Hoe lager de latency, hoe beter het is toch?
Ik gok de prijs.
Scheelt meteen 100 euro om 3200 CL 16 naar CL 14 te gaan:


Bij 3600 scheelt het al snel 150 euro.
Wil aan de accessoires nog even wat dingen toevoegen:
Die VKB Joystick is nooit meer leverbaar; dit is de vervanger: https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-nxt/
(website tijdens schrijven onder maintenance, maar is ~150 euro als ik het goed herinner).

Die throttle is erg moeilijk te vinden standalone; alternatieven zijn:
Honeycomb Bravo Throttle (duur, erg goede kwaliteit)
pricewatch: Thrustmaster TCA Quadrant Airbus Edition Blauw, Zwart (Beetje Airbus specifiek)
pricewatch: Logitech Flight Throttle Quadrant Zwart (simpel, wat minder qua kwaliteit; misschien leuk icm met de Yoke set)

Alles qua flightsimspul is nu wel erg moeilijk te vinden overigens; succes!
Een paar dingetjes die mij opvallen.

Waarom de Pure Base 500DX, en niet de Lian Li Lancool II Mesh?
Schommelen rond dezelfde prijs. Gebaseerd op de PC cases benchmarks van GamersNexus, draait de GPU 2,9 graden koeler. Wellicht wenselijk in een 4k-gaming systeem waar de GPU de bottleneck is.

Waarom een extra casefan?
Gebaseerd op de CPU benchmarks en GPU benchmarks van GamersNexus, heeft een extra casefan in de 500DX geen enkele meerwaarde. Sterker nog, de temperaturen lopen juist op.

Waarom de Pure Rock 2 als processorkoeler?
Gebaseerd op de 65W CPU koeler benchmarks van HardwareInfo, waarom niet de Gelid Tranquillo Rev. 4B of Gelid Phantom Black? Deze zijn goedkoper, koelen ietsje beter, en hebben 5 i.p.v. 3 jaar garantie.


Just my two cents :)
Hij past niet goed in één van de categorieën, maar de apple mini met M1 soc is sinds kort ook een heel aantrekkelijke desktop PC.

Snel, klein, stil en zuinig.
Je bent 1 ding vergeten:

Prijzig voor zijn preformance
De goedkoopste Apple Mini met M1 soc is rond de 790 euro
pricewatch: Apple Mac Mini 2020 M1, 8GB ram, 256GB ssd

Voor dat bedrag kan je een zeer goede "Budget" Gaming PC maken die vele malen beter presteerd. en waarbij je niet vast zit aan ARM compatible apps/addons.

Zelfs een Intel NUC is vele malen beter dan die Apple mini
de Duuste van de nieuwste serie is samen met 32GB Ram geheugen 1TB SSD en een win10 Key alsnog goedkoper dan de goedkoopse M1 Apple mini
pricewatch: Intel NUC 10 Performance kit NUC10i7FNK
Kan je dat ‘beter presteren’ onderbouwen met benchmarks? Ik begrijp te lezen dat die m1 unmatched is.
Hij verslaat de rx 560 en de 1050 ti in sommige titels/ benchmarks, maar vanaf de rx 570 of 1060 wint de budget PC met dedicated GPU sowieso.
Met een NUC heb je alsnog meer performance voor je geld omdat hij goedkoper is. Dat noemde @darknessblade ook specifiek.

Plus dat je zelf je OS kan kiezen natuurlijk. Op macOS is er niet veel te gamen (en ik gebruik alle 3 platformen door elkaar!). Of je moet van iOS games houden.

Ik heb al heel lang Macs en Apple heeft een paar keer gaming gestimuleerd (de laatste keer in de tijd dat ze met de Nvidia M320 chipset GPU begonnen), maar dat is altijd op niks uitgelopen. Tegenwoordig is het helemaal dood omdat ze OpenGL niet updaten. Sommige games zoals Elite Dangerous hebben zelfs hun game terug moeten trekken omdat nieuwe functies nodig zijn.

Apple heeft wel Metal maar omdat dat een lock-in verhaal is, is dat vooral interessant voor iOS ports. Tegenwoordig kan je nog beter op Linux gamen :')

Nogmaals ik ben geen fanboi, ik gebruik Windows, Linux, FreeBSD en Mac door elkaar, elke dag. Maar elk platform heeft zijn sterke en zwakke punten en gaming is dat gewoon niet voor Mac.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 januari 2021 20:10]

De M1 is Unmatched in de ARM catagorie. maar als je gewone applicaties wil runnen kan dat niet op een ARM chip.

Met beter Presteren bedoelde ik ook dat je Meer Preformance uit een X64 chip dan een M1 chip
Er is tot in den treure aangetoond dat de 10e generatie Intel processoren geen match zijn voor de M1. De vergelijking tussen de M1 MacBooks en de vorige generatie met 10e generatie Intel processoren is gewoonweg beschamend voor Intel: veel slechtere prestaties (zowel qua gpu als cpu), bij veel hoger verbruik en veel grotere warmteontwikkeling waardoor de systemen veel luidruchtiger zijn.

Een huidige Mac Mini is qua prijs/performance top.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 1 januari 2021 20:05]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True