Cyberpunk 2077 is een van de meest 'gehypte', maar ook zwaarste games van 2020. Om het spel momenteel vloeiend op de pc te draaien, heb je een processor met een redelijk aantal threads nodig en vooral een heel, heel snelle videokaart.
DLSS is noodzakelijk voor raytracing
Om in Cyberpunk 2077 van alle raytracingeffecten met ook nog een prettige framerate te kunnen genieten, is het inschakelen van DLSS haast noodzaak. Zonder de upscalingtechniek zakt het aantal beelden per seconde dusdanig dat enkel de RTX 3090 op 1080p-resolutie nog enigszins boven de 60fps uitkomt. En wie in het beste geval ruim 1500 euro overheeft voor een videokaart, speelt vermoedelijk niet op full-hd-resolutie.
Nvidia's ai-upscaling is hier de redder in nood. DLSS maakt het zelfs voor de RTX 3060 Ti mogelijk om met raytracing ingeschakeld op 1440p-resolutie op gemiddeld 60fps uit te komen. Omdat de technologie enkel aan GeForce RTX-gpu's is voorbehouden, is de eveneens geïmplementeerde FidelityFX hoopgevender voor gebruikers van andere videokaarten. Deze contrast-afhankelijke verscherpingstechniek werkt niet zo uitgebreid als DLSS, maar het is in ieder geval een algemeen beschikbare optie voor elke gamer die het spel niet goed in native resolutie kan draaien.
Ryzen-processors in het voordeel, maar nog niet helemaal
CD Projekt RED gebruikt in Cyberpunk 2077 de nieuwe REDengine4 in combinatie met DirectX 12. Het lijkt erop dat de studio erin is geslaagd om de hoge werklast goed over de beschikbare processorcores te verdelen. We hebben in ieder geval gezien dat het spel goed schaalt over cpu's met veel cores. Opmerkelijk was dat de processors van AMD tot en met patch 1.04 nog in een soort spagaat zitten; het spel gebruikt enkel de fysieke cores en niet alle logische threads, terwijl de frametimes in de hoogste percentielen wel significant beter zijn dan op de processors van Intel. De kortgeleden uitgebrachte patch 1.05 verbeterde echter het nodige voor Ryzen-processors met minder dan acht cores, waardoor de gemiddelde framerates van de Ryzen 3 3100 en Ryzen 5 3600 al een stuk dichter bij hun concurrenten liggen.
Hoewel Cyberpunk 2077 nog de nodige patches kan gebruiken om de prestaties verder te optimaliseren en bugs te verhelpen, lijken het fundament van de gebruikte engine al wel goed te zitten. De game is absoluut veeleisend en stelt ook moderne high-end hardware op de proef. Gelukkig is er geen onontkoombaar prestatieplafond van een oudere grafische api te zien, zoals we pas nog bij Flight Simulator 2020 zagen.