Football Manager 2021 brengt op diverse vlakken kleine en soms wat grotere veranderingen. Veel van die veranderingen zijn gericht op het vereenvoudigen van bepaalde processen. Dat is misschien nog wel het best te zien tijdens wedstrijden, waarvan de interface flink op de schop is gegaan. De nieuwe weergave heeft als meest opvallende kenmerk dat je al je spelers onderin beeld ziet, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om een specifieke speler te voorzien van feedback of een wissel door te voeren. Natuurlijk kun je nog steeds gebruikmaken van de aloude menu’s waarin je je hele tactiek kunt bekijken. ‘Shortcuts’ als deze moedigen we echter altijd aan, want ze zorgen voor betere stroomlijning van de wedstrijden en leiden er daardoor toe dat je er sneller doorheen komt.
Wedstrijdengine weer beter
Toch is er dit jaar weer meer reden om ook te genieten van de wedstrijden zelf. Football Manager is geen game die zich kan of wil meten met hoe spelers er bijvoorbeeld in FIFA uitzien, maar de wedstrijdengine zorgt jaarlijks wel voor meer kwaliteit en sfeer. De nieuwe versie vormt daarop geen uitzondering. Animaties rond doelpunten zijn bijvoorbeeld verbeterd, om de presentatie na te bootsen van een doelpunt zoals dat tijdens wedstrijden op televisie wordt getoond. Daar komt bij dat spelers ook nieuwe animaties hebben gekregen. De belangrijkste daarvan hoort toe aan de keepers: die kunnen nu bij het uitkomen ook naar de grond gaan. Het klinkt misschien gek, maar deze actie zat nog niet als zichtbare animatie in de game. Nu dus wel, en dat maakt een aantal van de acties van je keeper een stuk overtuigender. Ook is tijdens wedstrijden de nieuwe manier zichtbaar waarop moraal en fitheid worden weergegeven, middels twee icoontjes. Die tonen niet hetzelfde detailniveau als voorheen, maar zorgen wel dat meer informatie in een oogopslag zichtbaar is, en dat is fijn.
Buiten de wedstrijden om is er ook het nodig veranderd. Allereerst valt op dat ontwikkelstudio Sports Interactive pogingen blijft doen om nieuwe spelers op weg te helpen. Dat houdt in dat, zoals altijd, allerlei taken kunnen worden uitbesteed, maar ook dat er per scherm allerlei tooltips beschikbaar zijn. Dat is goed, want Football Manager is best een ingewikkeld spel. Begrijpen hoe iets werkt - en daarna waarom het voor jou niet goed genoeg werkt - kan best lastig zijn. Daarbij is analyse van statistieken een onmisbaar hulpmiddel. We noemden al de komst van xG: dat helpt, maar het vertelt nog niet het hele verhaal. Football Manager 2021 bevat namelijk ook een heel nieuw scherm dat in kaart brengt hoeveel kansen je team gemiddeld krijgt en hoe klinisch er met die kansen wordt omgegaan. Anders gezegd: het wordt je makkelijker dan ooit gemaakt om de reden te achterhalen waarom je team onvoldoende goals maakt.
Lichaamstaal
Mocht dat laatste aan je spits liggen, dan opent dat een scenario waarin we meerdere vernieuwingen tegenkomen. Het begint bijvoorbeeld met een gesprekje tussen jou en de speler in kwestie. Daarbij kun je gebruikmaken van de lichaamstaal. Wie goed kijkt, kan wel wat gelijkenissen ontwaren tussen dit systeem en het oude systeem waarmee je dingen met een bepaalde tone of voice kon laten horen. Zo zou je kunnen destilleren dat iets met open armen zeggen ruwweg de ‘assertieve’ optie is, terwijl je met gekruisde armen een wat meer terughoudende houding aanneemt. Deze houdingen spelen in alle conversaties een rol, dus ook tijdens de flink veranderde persconferenties. Daar zit je nu in een zaaltje en zie je een overzicht van alle aanwezige media en de relatie die je met de journalisten in kwestie hebt. Het is een weergave die iets meer de situatie nabootst zoals bij een persconferentie van een voetbaltrainer in de echte wereld. Lichaamstaal speelt ook in de kleedkamer een rol, waar je, als je écht kwaad bent, zelfs met een waterfles kunt smijten om je punt kracht bij te zetten. De maniertjes zijn een leuke extra en werken iets beter en leuker dan de oude keuzeopties, al was het maar omdat het na zoveel jaar fijn is als dit soort systemen een keer wordt veranderd.
Als het gesprekje met de spits hem niet aan het scoren heeft gebracht, is het wellicht tijd om afscheid te nemen en door te selecteren. Daarbij valt op dat er meer transferdeals tot stand komen waarbij een speler eerst een jaar wordt gehuurd en pas daarna echt wordt gekocht door de club in kwestie. Dat is voor een deel de manier waarop je de impact van de coronacrisis kunt merken in FM21. De stadions zitten gewoon vol en wedstrijden gaan allemaal door, maar dat de clubs dit jaar minder hebben te besteden en dus naar creatieve transferdeals zoeken, zit wel in de game. Clubs zullen ook minder hoge budgetten hebben om mee te werken en de competitie 2020-2021 begint later dan normaal, net zoals dat in het echt het geval was. De zware druk op de wedstrijdkalender die betaaldvoetbalorganisaties nu ondervinden, zul je in Football Manager 2021 dus ook op je bord krijgen.
Even babbelen met de zaakwaarnemer
Je spits verkopen is alleen een tof idee als je een alternatief achter de hand hebt. Is dat niet het geval, dan moet je op zoek naar een nieuwe speler. Daarin verandert in FM21 ook een aantal zaken. Een handige en geloofwaardige toevoeging is de komst van zaakwaarnemers. Sports Interactive heeft de ‘profiteurs van de voetballerij’ lang uit zijn game gehouden, maar de voetbalmakelaars zijn er dit keer wel bij. Een handige feature die daaruit voortvloeit is dat je een agent kunt benaderen met de vraag of zijn speler geïnteresseerd zou zijn in een transfer naar jouw club. In theorie is dat niet netjes: idealiter benadert een club eerst de club van die speler voordat er verder gepraat wordt. In de praktijk is dat echter niet hoe het anno 2020 vaak werkt, en om eerlijk te zijn: het is ook niet handig. Waarom zou je eerst een zware onderhandeling met een club door moeten, om er daarna pas achter te komen dat de speler die je wilde kopen helemaal geen interesse heeft in een overstap? Door via een informele babbel met een zaakwaarnemer alvast te checken hoe de vlag erbij hangt, voorkom je dat soort nutteloze exercities. Er is echter ook een nadeel, zeker als je vaak kleinere clubs kiest. Doordat zijn zaakwaarnemer wordt benaderd kan een jong toptalent van jou weleens eerder naar de uitgang willen, want het weet dan immers dat er interesse is van een grote, buitenlandse club. De druk op jou om in dat geval mee te werken met een transfer of de gevolgen te ondervinden als je dat niet doet, neemt dan uiteraard toe.