Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Reinoud Dik

Redacteur Componenten

AMD RX 6800 en RX 6800 XT

Het Zen-moment voor Radeon

Testverantwoording

Voor deze review stonden we voor een dilemma. AMD heeft met zijn nieuwe Ryzen 5000-processors onbetwist de gamingprestatiekroon in handen. Ons uitgangspunt bij videokaarttests is altijd dat we de rest van het systeem een zo klein mogelijke bottleneck willen laten vormen voor de rest van het systeem. Daarom hebben we ervoor gekozen om de Radeon RX 6800 (XT) én het vergelijkingsmateriaal te testen met de gloednieuwe Ryzen 9 5950X als processor.

Door de zeer beperkte tijd die we hadden om alle andere kaarten volledig opnieuw te testen, hebben we helaas wel wat minder vergelijkingsmateriaal beschikbaar dan in onze RTX 3070-review, maar desondanks denken we hiermee de enige juiste keuze te hebben gemaakt.

De exacte specificaties van het testsysteem zijn in de tabel hieronder te vinden. In deze review hebben we Smart Access Memory voor de RX 6000-kaarten geactiveerd in al onze benchmarks. Verderop in de review bekijken we de prestatieverschillen tussen SAM actief en uitgeschakeld.

Testsysteem gpu's
Processor AMD Ryzen 9 5950X @ 4,65GHz all-core
Moederbord MSI MEG X570 Godlike (Agesa 1.1.0.0 PatchC)
Werkgeheugen G.Skill Trident Z Royal 32GB (2x 16GB) DDR4-3600 CL16-16-16-36
Ssd Samsung 970 EVO 250GB (OS) + Kioxia Exceria+ 2TB (games)
Voeding Be quiet Dark Power Pro 12 1500W
Koeling Alphacool Eisblock XPX, Alphacool XT45 480mm-radiator, Alphacool D5-waterpomp, be quiet Pure Wings 2-ventilators
Besturingssysteem Windows 10 Pro 64bit May 2020 Update (2004)

Drivers en meetmethode

Voor de gpu's van AMD hebben we gebruikgemaakt van de Radeon Adrenalin-bètadriver met versienummer 20.45.01. Alle Nvidia-gpu’s hebben we voor deze review getest met driver 457.30.

Met behulp van PresentMon meten we in elke geteste game de prestaties, waaruit we zowel de gemiddelde framerates (fps) als de frametimes van het 99e en 99,9e percentiel berekenen en die laatste twee in milliseconden rapporteren.

In de grafieken op de volgende pagina's vind je telkens in eerste instantie gemiddelde framerates, oftewel het gemiddelde aantal beelden per seconde dat een videokaart kan berekenen. De frametimes geven geen beeld van de gemiddelde framerate, maar van de uitschieters in negatieve zin. Die kunnen immers tot gevolg hebben dat een game ondanks een goed gemiddelde niet vloeiend aanvoelt.

De tijd die het kost om beelden binnen een 3d-game en dus binnen onze benchmark te renderen, varieert van frame tot frame. Bij onze frametimemeting worden de rendertijden van alle individuele frames opgeslagen. Daarna gooien we de 1 procent langzaamste frames weg. De hoogste rendertijd van de resterende 99 procent van de frames, oftewel het langzaamste frame, is het 99e percentiel frametime.

Op verzoek van enkele lezers hebben we ook de 99,9e-percentielwaarden toegevoegd. Hiervoor laten we dus slechts de 0,1 procent langzaamste frames buiten beschouwing. In theorie is dit nog preciezer, maar in de praktijk gooien incidentele oorzaken en meetfouten soms roet in het eten. Voor nu hebben we ze vermeld in de review, maar houd dat dus in het achterhoofd bij het bekijken van deze resultaten.

Gameselectie

Zoals je van ons gewend bent, testen we gpu’s met een selectie van tien games, die zorgvuldig is samengesteld om een zo representatief mogelijk beeld te geven. Hierbij hebben we onder meer rekening gehouden met de api, de engine, het genre, de AMD/Nvidia-verhouding, de leeftijd en de technische benchmarkdetails van elke game. Voorafgaand aan elke test wordt de videokaart opgewarmd, bijvoorbeeld door 3DMark te draaien of in het menu van de game als dat in real time gerenderde graphics bevat.

Game Verschijningsdatum Api Engine
Control Augustus 2019 DX12 Northlight Engine
Doom Eternal Maart 2020 Vulkan Id Tech 7
F1 2020 Juli 2020 DX12 EGO Engine 4.0
Far Cry: New Dawn Februari 2019 DX11 Dunia 2.0
Ghost Recon: Breakpoint Oktober 2019 DX11 Anvil Next 2.0
Metro Exodus Februari 2019 DX12 4A Engine
Project Cars 3 Augustus 2020 DX11 Madness
Red Dead Redemption 2 November 2019 Vulkan RAGE
Shadow of the Tomb Raider September 2018 DX12 Foundation
Total War Saga: Troy Augustus 2020 DX12 TW Engine 3

Geluidsproductie en stroomverbruik

Naast de prestaties meten we ook de geluidsproductie en het stroomverbruik van videokaarten. De meting van de geluidsproductie doen we in een geluiddichte doos op een afstand van 30cm, met de decibelmeter schuin op de videokaart gericht. De drempelwaarde voor onze metingen is 18dB(A); dat mag je opvatten als volledig stil. Tijdens de Idle-test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De loadtest is gebaseerd op een verlengde gametest van tien minuten, zodat de videokaart tijd heeft om op te warmen en zijn maximale geluidsproductie te bereiken.

De stroommeting voeren we uit met een zogenaamde riserkaart van fabrikant Adex, die we tussen het PCIe-slot en de videokaart in plaatsen. Op die manier kunnen we niet alleen de stroom meten die door de losse stroomkabels loopt, maar ook het vermogen dat de videokaart rechtstreeks uit het PCIe-slot betrekt. Voor de meting zelf gebruiken we verschillende exemplaren van de Tinkerforge Voltage/Current Bricklet 2.0. Voor de slotmeting is de riserkaart met zo’n bricklet uitgerust. Om de stroom van de PEG-kabel te meten, is de bricklet samen met de benodigde connectors op een speciaal voor onze test ontworpen printplaat geplaatst. Afhankelijk van het aantal stroomkabels dat een videokaart vereist, gebruiken we uiteraard diverse meters.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True