Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch en Jurian Ubachs

Xbox Series X Preview

Onze eerste indrukken en tests

Voorlopige conclusie

Voor een apparaat van 499 euro dat zich in beeldkwaliteit en prestaties kan gaan meten met game-pc's lijkt de Xbox Series X indrukwekkend. De nieuwe console laat duidelijke verschillen zien met voorloper Xbox One X, en die verschillen zijn niet klein. Zowel in laadtijden als in framerate wordt een flinke slag geslagen, zo is te zien in de backward compatible games die we nu alvast konden uitproberen. Helaas konden we nog niet over veel games beschikken die al geoptimaliseerd zijn voor de Series X, maar met Dirt 5 kregen we in elk geval een leuk voorproefje van hoe gamen op 120Hz zal gaan: heerlijk vloeiende beelden, maar wel ten koste van een deel van de beeldkwaliteit.

Wat verder opvalt is dat de user interface van de Xbox aangepast wordt. Dat Microsoft de interface van Xbox One en Series X gelijk houdt is daarbij logisch. Microsoft zet Xbox als platform neer en de Series X is daar onderdeel van. Navigeren door de menu's op de Series X zou echter soepeler en sneller moeten gaan dan op de One X. Helaas hebben we dat niet kunnen testen. Verder valt in de eerste tests met de Series X met name op dat deze krachtiger console 30 procent minder stroom verbruikt dan voorganger Xbox One X. Ook de beperkte geluidsproductie, waarbij een Series X die een game draait minder geluid produceert dan een idle Xbox One X, valt op.

Uiteraard is er veel dat we nog niet of niet goed genoeg hebben kunnen testen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als de upscaling van videocontent, het automatisch toevoegen van hdr-effecten aan games die deze effecten van origine niet hadden (auto-hdr), ondersteuning van Freesync, en een nadere inspectie van de prestaties op het gebied van framerate. Richting de release van de Xbox Series X, op 10 november, zullen we het apparaat nog veel uitvoeriger aan de tand voelen. Tegen die tijd hebben we de volledige launch line-up van de Series X kunnen testen en hebben we hopelijk ook het 'kleine broertje' Series S in handen, zodat we de consoles kunnen vergelijken. In de tussentijd zijn we benieuwd welke vragen jullie nog hebben over de nieuwe console en welke zaken jullie nog graag getest zouden zien. Laat je vragen en/of suggesties vooral achter in de reacties, dan proberen wij deze input mee te nemen richting de review.

Reacties (291)

Wijzig sortering
Klinkt erg goed, nu wachten tot 10 november.

In de preview video heeft Jurian het over twee verschillen voor de controller:
  • Upload button
  • Reliëf aan de achterkant van de controller is anders, maar zat ook al op Xbox One S|X controllers.
Maar er zijn er veel meer verschillen:
  • De vorm van de controller is aan de bovenkant anders en smaller, maar de controller is ook hoger.
  • De vorm van de triggers zijn anders, maar nog steeds met rumble.
  • Daarnaast hebben de bumpers en triggers reliëf erop.
  • Disc voor de D-Pad.
  • Bredere thumsticks.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 15 oktober 2020 16:59]

Hoop alleen dat dit niet het gevoel verandert. Ik had juist altijd een Xbox omdat ik die veel fijner in de hand vind liggen dan de kleine PS-controllers.
De bovenkant is smaller, maar ook hoger. Dus mensen met grotere handen zullen geen probleem hiermee hebben. Mensen met kleinere handen (bijvoorbeeld kinderen) pakken de controller anders vast en zullen dus profijt hebben van de smallere bovenkant.

De triggers hebben meer ruimte om je vinger op te rusten, de triggers waren al breed, maar met een relatief klein vlak om je vinger op te rusten, dit hebben ze groter gemaakt.

Sommige spelers merken de verschillen niet eens, dus ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=W91T_8y9UZI

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 15 oktober 2020 17:08]

Ahh ok. Was bang voor gevoel met mijn grotere handen maar hoef dat dus niet te zijn
Ik heb gigantische handen. Altijd een PS gehad, nooit problemen. Dit argument is oud en doet niet echt aan toe. Het is gewoon wat je gewend bent. Er zijn betere redenen om de ene console over de andere te willen en vice versa.
De PS4 controller is nou jusit aodanig groot dat de Xbox linie aan controllers opeens klein aanvoelen.
Ik weet niet hoe jij controllers vastpakt... Maar de PS4 controller voelt nog steeds klein aan als ik het vergelijk met de Xbox one controller.
Is er niet maar 1 manier? DIe uitsteeksels zeg maar bij de PS4 hebben meer body qua dikte dan de zijkanten van de Xbox controller.
Niet alleen dat. Ook is er een verschil in radio technology, zodat er zo min mogelijk latency optreed tussen de communicatie van de Controller en de Xbox Series X console. Dat vind ik nog het meest interessante van alles.
Zie ook: https://news.xbox.com/en-...16/xbox-series-x-latency/

Ik ben benieuwd of dat in de review ook gemeten kan worden. Niet alleen met meet apparatuur, maar ook of je als mens het verschil merkt.
Inderdaad, niet eens meegenomen hierin, maar misschien wel de belangrijkste verandering. 👍
Vet! Nog nooit over nagedacht maar dit is idd een hele belangrijke. Je wil daar geen latency in hebben. Wil wel graag weten of er verschil in de latency van de playstation of xbox zit. En hoeveel precies
Tevens goede marketing truc van microsoft de release is voor de kerstmis.
En iedereen kan er eentje kopen dwz als ze goed in de voorraad liggen.
Kleine nuancering: voor Dolby Atmos via een receiver (of soundbar o.i.d.) is geen betaald programma nodig. Alleen als je Dolby Atmos for headphones wilt, dan zul je het programma aan moeten schaffen. Dit is een software 'upmix' algoritme. Dit is in elk geval zo bij de Xbox One S (en Windows 10) en ik kan me niet voorstellen dat dit anders is geworden bij de Series X.
Wat ik heb begrepen is dat Dolby Atmos nu ‘build-in’ is en dit was bij de Xbox One niet het geval. Dus geen aanschaf meer nodig bij de XSX/S. Maar goed even afwachten.
Weet iemand waarom deze Xbox zoveel stroom verbruiken in slaapstand en in menu's? Mij lijkt het dat het verbruik in slaapstand makkelijk onder de 5W zou moeten komen en in menu's onder de 20W aangezien de console dan bijna niks hoeft te doen.
Slaapstand heeft in werkelijkheid twee standen.

1) Slaapstand
2) "Slaapstand" waarbij de CPU actief is om downloads/uploads/updates te controleren en/of af te ronden.

In slaapstand bevind de console zich het grootste gedeelte van de tijd in de eerste stand waarbij het verbruik een stuk lager is. Als je de console uit zet dan blijft hij heel even in de tweede stand hangen om te controleren of er nog iets gedaan moet worden waarna hij pas in de eerste stand gaat als hij klaar is. Ik vermoed dat Tweakers de console gemeten heeft terwijl hij in de tweede stand stond en dan is het verbruik inderdaad hoog.

Af en toe tijdens slaapstand schakelt de console van de eerste stand naar de tweede stand om op updates te controleren waarna hij weer terug gaat naar de eerste stand.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 15 oktober 2020 15:55]

Ah duidelijk, vond het al vreemd dat een console constant actief zou moeten zijn in slaapstand, bedankt!
Dank voor je opmerking @Caayn - heb je +3 gegeven.

ik was even bang dat mijn xbox inderdaad 43 watt in slaapstand verbruikt,
(24 uur, dan zit ik op 85 euro per jaar aan standby kosten.) :/

http://www.verbruiken.nl/...uikskosten-apparaat#begin
In slaapstand is hij nog steeds actief. Dus updates blijven binnenkomen, downloaden blijft die doen en hij onthoudt dus games in zijn geheugen. Dus slaapstand is anders dan de slaapstand bij een pc
Als het goed is staat de quick resume staat nu juist op de SSD. Daarom kan dit nu ook met 5 games tegelijk.
Voor quick resume hoeft de Xbox niet aan te blijven staan, kan volledig uit.
Kan je gewoon uitzetten. Heb mijn Xbox op eco mode staan dan gaat hij helemaal uit. Alleen duurt het opstarten dan wat langer...lekker boeiend
Op een Series X praat je dan over max 10 sec gok ik.
En hij trekt de updates niet binnen.
Dat is dan wel weer goed om te weten, ik zet dat ding uit en als ik weer eens wil spelen kan ik eerst de verplichte updates binnenhalen :( Misschien moet ik dat ding gewoon eens per week aanzetten.
Ik zet ook meestal de console als ik thuiskom vanuit werk aan. Laat hem updaten terwijl ik eten maak :)
Een game pc met alles erop en eraan doet ook algauw 30-40 watt idle.
Dan is 20 watt nog best heel netjes.
Een game pc met alles erop en eraan doet ook algauw 30-40 watt idle.
Een PC in slaapstand verbruikt geen 30-40 watt, en die kan zichzelf wekken op gezette tijden voor het draaien van updates voordat die weer terug in slaapstand gaat.
Idle is iets anders dan slaapstand
@Pilot56:
Weet iemand waarom deze Xbox zoveel stroom verbruiken in slaapstand en in menu's? Mij lijkt het dat het verbruik in slaapstand makkelijk onder de 5W zou moeten komen en in menu's onder de 20W aangezien de console dan bijna niks hoeft te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 oktober 2020 19:45]

Als ik me niet vergis kun je in de settings instellen dat hij op de achtergrond zijn updates blijft uitvoeren. Dat betekend dat hij in standby ook meer zal verbruiken. Het verbruik in menu's tijdens zijn normale "power on" niet meer / minder moeten verbruiken met de optie ingeschakeld. Wellicht weet iemand anders meer.
Dit viel mij ook al op, ik schrok hier ook wel van. Ik zou dan gelijk denken: wat is dit ding op dat gebied dan slecht geoptimaliseerd.
Ik ben ook heel benieuwd wat het verbruik is bij het kijken van een blu-ray en Netflix.
Een Apple TV doet bijvoorbeeld met 4K HDR Max 6-8 Watt

Overigens leuk gedaan dat de temperatuur en geluid al gemeten is. Dat beloofd veel goeds met de nieuwe generatie Xbox en PS5

[Reactie gewijzigd door yorroy op 15 oktober 2020 20:28]

Dus snellere performance, volledig compatibel met de vorige Xbox, geen exclusives, en dezelfde software.

Waarom noemt MS dit een nieuwe generatie, en de Xbox One X een mid-generational upgrade?

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 16 oktober 2020 10:11]

Als je naar de specs kijkt is het wel duidelijk dat dit next gen is:
1: GPU heeft een hele nieuwe architectuur en 2x zo veel TFLOPS (nu zegt dit weinig over de game performance maar GCN TFLOPS hebben over het algemeen lagere game performance dan RDNA TFLOPS).
De GPU gebruikt nu RDNA2 ipv GCN4 bij de Xbox One X. We hebben zaken als Ray Tracing en Mesh shaders welke de GCN4 architectuur niet eens ondersteund. Ook een aantal andere DX12 en vulcan features worden wel door RDNA (en dacht ook Vega) ondersteund maar niet door GCN4. Rappid pack math (2xFP16 in een FP32 bewerking. Is ook een voorbeeld. Dit is iets wat de PS4 Pro grappig genoeg wel kan. Dat was meer een Polaris / Vega hybrid architectuur.
2: CPU performance is 3,5x hoger als niet meer. Van 8 relatief zwakke jaguar cores gaan er naar 8 snelle Zen2 cores die ook nog eens Hyper Threading hebben dus 16 threads in totaal beschikbaar. De Zen2 cores zijn clock voor clock sneller en draaien op 3.6-3,8GHz. (even uit het hoofd).
3: Veel snellere Storage door de komst van SSD's bij consoles waardoor load times veel korter worden en je ook seamless maps kan maken zonder dat je moet laden.
4: HDMI2.1 en daar mee ook de optie voor 120FPS en VRR.
De One X had wel Freesync maar niet de algemene VRR zo ver ik weet waarom niet geen idee maar in ieder geval is de max FPS van de One X 60 en dat is met de Series X 120.

Dit zijn wel de belangrijkste zaken waarom dit een andere generatie is.
Waar de One X inderdaad veel sneller was dan de One was de architectuur er achter wel vergelijkbaar. Ook Jaguar cores ook een GCN4 GPU alleen in het geval van de One X een grotere GPU en hoger geclockte cores + was custom aanpassingen aan die cores. Maar dat verschil is qua architectuur veel kleiner dan de stap naar de Series S en X.
Ik volg je, dat de hardware sneller is dan de vorige Xbox, maar dat was bij de vorige Xbox One X ook; om nu een heel simplistische vergelijking te maken:

Xbox One: 1,3 TF
Xbox One X: 6 TF (= x 4,6)
Xbox One Series X: 12 TF (= x 2)

Ik besef dat de verhoogde performance niet alleen te meten valt in TFlops (er zijn ook vernieuwingen in CPU architectuur, SSD, etc), maar het onderstreept toch nog maar eens dat de Xbox One X òòk een enorme performance stap was.

Als daarnaast ook nog eens de software/interface en de beschikbare games hetzelfde zijn als op de vorige Xbox (maw er zijn voorlopig géén games aangekondigd die de Series X wél kan spelen en de One X niet), lijkt het me echt een terechte vraag waarom de One X nìet en de Series X wél als een compleet nieuwe console generatie beschouwd wordt (en het wordt zelfs nog een pak moeilijker als je de Series S mee in beschouwing neemt...).

Of anders gesteld: mocht Nintendo begin volgend jaar met een Switch Pro uitkomen, die 2x zo krachtig is en een scherm in 1080p aanbiedt, maar verder gewoon dezelfde games als de Switch draait en dezelfde UI heeft, zou je dan van een volledig nieuwe Nintendo generatie spreken? Of van een in-gen update?

Mocht er met launch tevens een nieuwe generatie games uitgebracht worden die niet op de vorige Xbox draaien, dan zou dat al een heel ander verhaal zijn.


Disclaimer: ik volg niet zo goed hoe het nu staat met de PS5 games (of die allemaal gaan draaien op PS4) om me daar over uit te spreken.
Ik denk dat het vooral de buitenwacht is die behoefte heeft aan 'de nieuwe generatie'.
MS zelf heeft al aangegeven dat ze het zo niet meer zien, maar XBOX als ecosysteem beschouwen waarbij je je games straks op bijna elk denkbaar platform kunt spelen.
maw er zijn voorlopig géén games aangekondigd die de Series X wél kan spelen en de One X niet
Dit is niet correct. Onderstaande lijst heeft alleen Series X|S ondersteuning. Waarbij The Medium ergens komende maand al uitkomt als ik me niet vergis. De rest weet ik niet.

State Of Decay 3 (Xbox Games Studio)
Forza Motorsport (Xbox Games Studio)
Fable (Xbox Games Studio)
Avowed (Xbox Games Studio)
As Dusk Falls (Xbox Games Studio)
Everwild (Xbox Games Studio)
S.T.A.L.K.E.R. 2 (GSC Game World)
Warhammer 40,000 Darktide (Fatshark)
The Medium (Bloober Team)

[Reactie gewijzigd door ocmerius op 16 oktober 2020 12:28]

Dat is volgens mij redelijk duidelijk:

De xbox one X zou altijd precies dezelfde games draaien als de Xbox one (S).
Bij de Series X komen over een paar maanden al spellen uit die niet meer op de One uitkomen, bijvoorbeeld 'The Medium' in December en daarna nog veel meer spellen. Bijvoorbeeld Fifa 21 had ik begrepen krijgt een heel andere versie voor Series X / S en PS5.

Het draait op hele andere architectuur als je kijkt naar processor en SSD.
Microsoft zegt dat de Series S 4TF ongeveer gelijk zijn aan de 6TF van de Xbox One X bij native gebruik van RDNA 2 (en dus niet emulatie/BC van Xbox One games die binnen een emulatie layer draaien).

Dat is 50% winst. Volgens dezelfde logica zijn de 12TF van de Series X ongeveer 18TF aan ouderwetse Xbox One lijn GCN TF.
Je kan die TFlops totaal niet vergelijken.
GCN en RDNA zijn totaal anders qua tflops nummers voorbeeld:
RX590 XT = 7.1 TFlops (vergelijkbaar met de One X qua architectuur)
Vega 64 = 12.7TFlops
Radeon VII = 13.8 TFlops
5700 XT = 9,75 TFlops

Vervolgens kijken weer even hier naar:
https://www.techpowerup.c...radeon-rx-5700-xt/28.html

Let wel op dit zijn oude drivers voor de RDNA kaarten (launch drivers) de 5700XT is inmiddels wat sneller geworden tov de VII en verslaat de VII in moderne games. Op hogere resoluties boven de 4K is de VII nog wel eens in het voordeel door de extra memory bandwith en het extra geheugen.

That said een kaart met 40% minder tflops is sneller en verbruikt minder dan de Radeon VII.
Dan kijken we naar Vega 64 vs VII in TFlops is het verschil niet zo groot maar in gaming performance heb je het snel over 25%.

En de RX590 met 7.1 Tflops is iets van 70% trager dan de 5700XT.
En dit is RDNA1 en niet RDNA2 zoals in de consoles. Het aantal tflops wordt door die architectuur verandering niet hoger. maar wat de chip op dezelfde clocksnelheden kan doen wel. Dus het verschil in gaming prestaties zal veel groter zijn dan wat het nu lijkt.
Zeker als je meshshaders gaat gebruiken.

RayTracing effecten kunnen de One en One X niet eens.

In het begin zullen zo veel mogelijk games ook nog op de One en One X werken alleen dan op lagere resoluties en framerates en bv geen RT effecten.
Maar in de toekomst verwacht ik ook games die niet meer op die oude Consoles werken omdat ze een SSD nodig hebben.

Dit is ook iets wat je bij de PS5 ziet alleen dan nog wat sterker omdat die SSD nog sneller is. Ik ben benieuwd hoe lang het daar duur voordat je een handje vol games hebt die niet meer op de PS4 draaien.

MS zet ook heel erg in op backward compatibility en Xbox als een platform dus maakt niet uit wat je hebt je kan je games in ieder geval spelen. Zie ook een Series S die veel lagere spec's heeft. Ze willen het instappen voor gamers gemakkelijk en goedkoop maken.
Ik verwacht dat de Series S sneller zal zijn dan de One X ondanks dat deze minder TFlops heeft (deze heeft "maar" 4 Tflops.
Hij heeft wel de snelle CPU cores en SSD dus moderne games kunnen daar nog steeds op draaien waar de One X dan qua CPU en SSD in ieder geval moet af haken. De GPU kan dan misschien nog wel redelijk mee komen met wat lagere framerates maar de rest niet.

Denk bv ook aan nog slimmere AI waar je meer CPU power voor nodig hebt iets wat met een 16 Thread Zen2 chip wel kan maar met een 8 core Jaguar niet want de CPU is makkelijk 3,5 a 4X sneller als niet meer.

Qua storrage is het verschil nog groter waar een HDD soms maar 3mb/s haalt doet een SSD daar makkelijk 50-70+. En waar de HDD zijn op haalt van 100-130MB/s doet die SSD vervolgens 4800MB/s.

Memory bandwith voor de Series X is met 560GB/s (eerste 10GB de overige 6Gb draait op 336GB/s) ook aanzienlijk hoger dan 326GB/s van de One X. Maar dus ook 4GB meer dan de 12GB van de One X.

Begrijp me niet verkeerd de One X is een indrukwekkende console. Maar de nieuwe is wel veel meer dan 2x zo snel die alleen de GPU Tflops laten zien. + door de SSD en de nieuwe GPU architectuur kunnen ze ook dingen doen die de oudere generatie niet kunnen. Daardoor kunnen ze dat op veel hogere resoluties en Framerates doen dan de One X.

Tijd zal leren hoe lang het gaat duren voordat je de verschillen duidelijk ziet. Het hangt er van af hoe lang het duurt voordat de eerste games komen die de nieuwe hardware mogelijkheden gebruiken.
Eerst krijg je die en hanced tiles die gewoon de GFX wat mooier maken om de rauwe kracht van de nieuwe consoles een beetje meer te benutten. Maar die zullen dan bv niet de nieuwe RT of Varriable Rate Shading mogelijkheden van de nieuwe architectuur benutten. Of bv de SSD en veel snellere CPU.

Dan heb je toch een nieuwe generatie game engines nodig die niet meer ontwikkeld zijn met de trage HDD en CPU's van de Xbox One en PS4 generatie. En dat duurt meestal eventjes. Dus voorlopig is een One X prima maar over een jaar of 2-3 zal het verschil goed duidelijk gaan worden.
@Astennu Heb een bron voor het volgende statment:
GCN TFLOPS hebben over het algemeen lagere game performance dan RDNA TFLOPS
Floating points zijn floating points toch?
Geen exclusives? Niet meegekregen dat MS als een malle studio's is wezen opkopen? Die willen dat fiasco met de One echt niet nog een keer meemaken.
Ik bedoel geen Series X exclusives, alles draait nog steeds op de One X. Net zoals bij de One X vs de One met andere woorden.
Vandaar dat het me tot op heden nog niet helemaal duidelijk is waar MS het onderscheid maakt.
Volgens mij willen ze dat ook niet. Ze willen zo veel mogelijk gamers op het Xbox platform krijgen en geen beperkingen opleggen.
Ze hebben het nu ook over Cloud gaming op je oude Xbox One en dat je dan wel Series X achtige GFX kan hebben door het te streamen. En op die manier kan je bv ook games draaien die bv alleen op de Series S en X werken zodra die uit zijn (op dit moment is er zo ver ik weet nog niets aangekondigd wat niet op de oude Consoles werkt).

Bij de PS5 heb je de nieuwe Ratchet en Clank en die kan alleen op de nieuwe hardware draaien omdat de game gebruikt maakt van de super snelle SSD.
Je kan dan portals maken naar hele andere levels en je kan meteen door die portal kijken en zien wat daar rond loopt. Als je er door heen gaat heb je geen loading screen of iets.
Dit is op de PS4 niet mogelijk omdat de storage daar te traag is. Dus dat spel zal daar niet op die manier te spelen zijn. Geen idee of ze wel een versie voor de oude consoles maken. Maar dat veranderd de gameplay omdat je dan niet door de portals heen kan kijken wat daar loopt.
Terwijl er shots voorbij komen van een warmtebeeld bespreekt Paul de luchttemperatuur die uit de apparaten komt. Maar volgens mij kan je met warmtebeeldcamera's geen luchttemperatuur meten. Deze apparaten meten oppervlakte temperatuur. In het begeleidende artikel wordt wel gesproken temperatuur van de onderdelen en niet de luchttemperatuur.
Ook niet. Ze meten infrarood straling. Wat is het verschil? Licht is niet hetzelfde als warmte. Er i echter wel een verband. De straling neemt toe naarmate de temperatuur stijgt maar dit is niet lineair. De werkelijke temperatuur is dus nooit af te lezen op een warmtebeeld camera, het geeft een indicatie.
De straling van de onderdelen is op deze manier van meten lastig vast te stellen omdat deels geapsorbeerd wordt door de kunststof en de lucht, een ander soort kunststof kan een andere mate van straling aangeven terwijl de temperatuur inwendig hetzelfde is.

Het nadeel van straling is dan ook dat reflecteerd en bij de brandweer dus onbewust een slachtoffer door een raam kunt zien terwijl het je eigen reflectie is of een brandhaard in een spiegel die helemaal niet daar zit omdat je die contouren van de spiegel niet ziet (persoonlijke ervaring)
Ja, ik zeg het niet helemaal juist, dat klopt. In de tekst staat het beter beschreven (lang leve tekst naast video ;) ).
Maar dan zeg je in de video dat de warmte huishouding beter werkt omdat er minder warmte geregistreerd wordt, maar hij verbruikt toch ook veel minder energie...
Dan is het ook logisch als hij minder warm wordt!
Niet echt. Als ze een kleinere fan hadden gebruikt of een kleinere heatsink dan had de temperatuur net zo goed hoger kunnen zijn.
Weet je zeker dat RD2 de series X uberhaupt maximaal belast? Een mogelijke verklaring voor minder warmte en minder herrie is immers dat hij simpelweg minder hoeft te werken.
Volgens mij is de vergelijking ook niet helemaal fair als je ook niet naar het opgenomen vermogen kijkt. Het is al bekend dat het opgenomen vermogen tot bijna 50% hoger ligt bij de one x tov de series x. Dan is het niet gek dat je ook meer warmte produceert en kan je dus niet stellen dat het een beter design is qua koelen. Je moet vergelijkbaar vermogen opnemen om die conclusie te kunnen trekken.
Indrukwekkend hoe zuinig dag hij is, dat belooft veel goeds voor de desktop RDNA2 kaarten.
Dit zijn alleen wel Xbox One games (en dus settings) die de hardware niet volledig op de staart trappen.
Dirt 5 is een XSX game.
De verbruik test is gedaan met Red Dead Redemption 2.
Voor het vermogen hebben we niet alleen gekeken naar wat de console gebruikt als we opnieuw een kwartier lang Red Dead Redemption 2 spelen, maar ook wat beide consoles opnemen als ze het menu tonen en wat ze verbruiken als je ze 'uit' zet en ze dus in slaapstand gaan. Daarbij valt op dat het verschil klein is als je het menu bekijkt, maar dat de Series X beduidend minder vermogen verbruikt als je speelt. Ook prettig is dat de slaapstand van de Series X beduidend energiezuiniger is. Dat scheelt je zo'n 30 euro per jaar.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 15 oktober 2020 23:16]

Zeker, het verbruik zal ook zeker hoger zijn bij échte Series X optimised titels. Een groot deel van de GPU staat niets te doen, en de CPU heeft ook niet veel moeite om de framerate target van 60 fps te halen. Waarschijnlijk staan er een aantal cores werkelijk niets te doen.

Ben benieuwd wat er gebeurd met de hitte en het geluidsniveau als hij echt op z'n staart wordt getrapt.
Volgens mij ben jij het niet met @Pilot56 eens, wel grappig jullie reacties onder elkaar staan :).
Ja en nee. Volgens mij hebben beide nieuwe consoles (ps en xbox) een wat agressievere power management, waarbij je of de CPU of de GPU max power kan geven, maar niet beide tegelijk. Dus het kan nog steeds dat de gpu best hongerig is. Maar inderdaad zal het niet zo extreem zijn als de nieuwe Nvidia monsters met 300W+
Nee, wat jij beschrijft is expliciet alleen voor de PS5 zo. Microsoft benadrukt juist heel erg dat je altijd onder alle omstandigheden dezelfde stabiele prestaties zou krijgen. Cpu en gpu kunnen dan ook tegelijk maximaal open.
Tegelijk zal de xsx zeker meer gaan verbruiken als je games draait die er voor gemaakt zijn.
De voeding is 315w. Die van de ps5 is met 350w groter. Maar een gpu met meer cu's en lagere clocks verbruikt minder dan een cpu met minder cu's me hogere clocks. Dus de ps5 zou weleens warmer kunnen worden.

Ik heb de huidige generatie consoles overgeslagen omdat ze zoveel herrie maakten van de Ps5 verwacht ik niets beters gezien wat er nu bekend is, maar dit Xbox design valt mij reuze mee. Zou goed kunnen dat ik deze generatie een Xbox series x aanschaf.
Zijn de zorgen omtrent de PS5 niet voldoende weggenomen in de laatste breakdown; dubbel zo groot koelblok, liquid metal contact materiaal, grotere fan. Ook de eerste Japanse influencer zeggen dat hij stil is.

Nu is de xsx echt een windbuis maar ik zou de PS5 hier nog niet om afschieten.
De PS5 is een klassiek ontwerp met 'betere' hardware om te koelen. Maar het probleem is dat het een apparaat is met hardware die best een slag heter gaat worden dan die van de Xbox door het design (hoge clocks, minder cu's). Ze doen ook dynamische clocks op gpu en cpu om de warmte en het verbruik te beteugelen. Iets dat de Xbox niet doet. Dat zegt al wat. Ondanks dat ze al aankomen met een voeding die 35w meer kan leveren.

De teardown van de ps5 liet zien dat er gewoon een groter koelblok op zit met betere koelpasta, maar daarmee win je naar verhouding niet zo bijzonder veel als je nog een klassiek ontwerp gebruikt. Wat MS doet is vanaf de grond af aan voor stilte gaan door een ontwerp wat dat ook volledig mogelijk maakt. De luchtintake is bij de ps5 al beperkt bijvoorbeeld.

MS is opnieuw naar de tekentafel gegaan en Sony heeft gewoon het huidige ontwerp iets opgeknapt. Ik verwacht echt niet dat Sony ineens met een heel stil apparaat aankomt. Ondanks de betere heatsink en wat betere koelpasta geef het design van de behuizing en de cpu/gpu te harde beperkingen.

Vanaf de Xbox one X heeft MS veruit de betere hardware, die voorsprong lijkt deze generatie alleenmaar groter te worden.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 16 oktober 2020 10:07]

Dit bericht is wel behoorlijk met de xbox bril op geschreven. Juist de xbox kent een een vrij klassiek ontwerp met klassieke koelmethodes. Iets wat ook Digital Foundry aan geeft. Zij zijn best lyrisch over het ontwerp van de PS5 na de teardown. Digital Foundry is toch best een gerenommeerd kanaal als het hier op aankomt. De PS5 gebruikt liquid metal en het gehele design van die console is gebouwd op airflow. De achterkant is één grote induct. Liquid metal is niet "wat betere koelpasta", maar kan zomaar 10-150x zo goed de warmte geleiden als koelpasta, afhankelijk van de kwaliteit koelpasta. Kan zomaar 20 graden schelen bij volle belasting. En de kwaliteit koelpasta is in de PS4 iig nooit heel goed geweest, dus dat is op papier al een behoorlijke winst.

De gpu van de One X is ca 50% krachtiger dan de pro. Het verschil tussen de PS4 en Xone zijn mogelijk nog groter in het voordeel van de PS4. Kijk naar de onderlinge verschillen in de plaatjes die de consoles op beeld toveren. Dat is echt niet wereldschokkend, en dat gaat het komende generatie ook niet zijn. De one x draait veelal een hogere native resolutie, waarbij je 400% moet zoomen om het verschil goed te kunnen zien. De consoles van MS en Sony hebben qua power nog nooit zo dicht bij elkaar gezeten als deze komende generatie het geval is, waardoor jouw uitspraken als "die voorsprong lijkt deze generatie alleenmaar groter te worden." en "Ondanks de betere heatsink en wat betere koelpasta geef het design van de behuizing en de cpu/gpu te harde beperkingen" nergens op zijn gestoeld anders dan jouw onderbuikgevoel. Ik ben wel benieuwd hoe je er bij komt dat het design en de cpu/gpu van de PS5 harde beperkingen zijn. Graag onderbouwd met een goede bron.

Ik heb ook wel het idee dat MS het deze generatie beter voor elkaar heeft dan Sony, maar dat heeft er alles mee te maken dat MS erg open is over de XSX en graag laat zien wat ie allemaal wel niet kan en te bieden heeft. De reclame van MS werkt dus. Vergeet niet dat de Xbox One best een grote flop voor microsoft is geweest, dus ze moeten het publiek weer voor zich winnen en zich bewijzen. Doen ze tot nu toe goed. Maar de conclusies die je trekt zijn echt veel te voorbarig.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 16 oktober 2020 10:38]

Heb je de digital foundry video wel gekeken? Richard was helemaal niet lyrisch over de PS5 design, hij had het over goedkope onderdelen, 'gebouwd als een Toyota', had nog vragen of de toegevoegde SSD wel gekoeld kon worden in het systeem, en is uitgesproken over het feit dat variable clocks niet goed zijn voor game development.

Hij bracht het niet op een negatieve manier, maar je kon zien dat hij zich moest inhouden om geen vervelende dingen te zeggen waarop de fanboys boos zouden worden.
Ik denk dat de situatie qua hardware voor Sony deze generatie veel slechter is dan de meesten doorhebben. De snelle SSD is primair onderdeel van hun marketing. Maar de enige manier om een SSD met de huidige techniek die snelheid te laten hebben is met een dikke RAMcache en een SLC cache erachter. Andere mogelijkheden zijn er niet echt en zeker niet in de prijsklasse van de PS5. We hebben het dus over een burst performance bij de PS5 en niet sustained. Dat is niet erg, want in de praktijk op de PC bijvoorbeeld blijkt dat die burst grotendeels voldoende lang is. Maar als je denkt een half uur lange alle textures en content met 8gb/s te streamen dan heb je weinig van de techniek achter SSD's begrepen. MS daarentegen zet een abnormale SSD in zónder cache. Iets wat nu eigenlijk bijna niet bestaat. Dat betekent altijd een garantie van snelheid, in welke situatie dan ook. Heel prettig als developer hoor.

Dan hebben we de PS5 CPU en GPU. De GPU kan 10tflops in het meest gunstige geval leveren. Dat meest gunstige geval betekent dat de CPU in moet leveren. Want die is ook dynamisch en Sony heeft zelf aangegeven dat je óf de CPU óf de GPU maximaal kunt belasten, niet tegelijk. Daarbij draait de CPU al op max 3.5ghz en dat kan dus gerust in de praktijk 3.4 of 2.9 zijn. Afhankelijk van wat de GPU vraagt.

De GPU heeft hetzelfde. Als je niets met de CPU doet heb je 10.3tflops, maar wat als je de CPU moet belasten met wat taken? Hoeveel heb je dan over van de GPU en hoe is dat te controleren? Voor je het weet heb je framedrops. Heel vervelend om tegenaan te ontwikkelen, want je moet véél meer testen. Maar ook, de performance is dus geen 10.3tflops. Met wat CPU-verbruik kan dat best eens 9.3 worden. Of minder. Zeker omdat de meeste tflops komen van een flink hoge clocksnelheid. Niet bijzonder efficiënt qua warmte en verbruik. Wel goedkoper. Neem dan het geheugen dat grotendeels trager is bij de PS5 en er is duidelijk wat aan de hand.

De Xbox levert altijd 3.66 met SMT en 3.8 zonder SMT. In welke situatie ook en de GPU altijd 12gflops. Maakt niet uit wat de overige hardware doet.

Het kan dus zijn dat de praktijkcijfers flink anders uitpakken dan de marketing van Sony doet voorstellen. De koeling moet dus beduidend beter zijn dan de Xbox series X en de stroomtoevoer ook. Ondanks de gimmicks met liquid metal, wat in ieder geval in het verleden een marginaal effect liet zien). Zie ik de PS5 wel goed verkopen vanwege alle fans, maar als je naar de hardware kijkt heeft MS het écht veel beter voor elkaar. Vooral ook omdat MS performance kan garanderen en Sony niet. Wat Sony wel goed heeft gedaan is dat ze niet op temperatuur throttlen maar op stroomverbruik. Dus voorspelbaar is het in zekere zin wel.

Aangezien ik de Sony exclusives toch niet zo spannend vind en gamepass voor mij leuk genoeg is, ga ik toch naar de Xbox series X. Deze preview van tweakers laat ook mooi zien dat MS wat leuks heeft neergezet. Maar kritisch naar de hardware gekeken, kan het verschil in performance richting de 30% schieten tussen de PS5 en Xbox Series X. Ik ben ook heel benieuwd naar de multiplatformspelletjes om te zien of bijvoorbeeld een Cyberpunk met andere settings of een lagere resolutie gaat draaien. Dat was bij de PS4 Pro vs de Xbox One X bij de Witcher 3 een behoorlijk verschil uiteindelijk, vooral qua framerate.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 16 oktober 2020 19:12]

+3 van mij..... erg goed en exact juist verwoord!
En zijn performance verschillen wel de doorslaggevende factor? Exclusives zijn waarschijnlijk belangrijker. Nintendo consoles hebben nooit de beste performance gehad (tov PS en XBox) maar toch werden hun consoles goed verkocht.
Eens wat betreft de aanvullende SSD in de PS5. Volgens mij prijsde hij Sony juist om de console te bouwen als een Toyota. Efficiënt, durven kiezen voor een niet standaard ontwerp en zo goedkoop mogelijk. Wellicht vat ik zijn toelichting verkeerd op. We kunnen veel lullen over de nieuwe consoles, laten we eerst maar eens een half jaartje aankijken wat de eerste ervaringen gaan worden :) Beide mooie zeer krachtige consoles die zoveel meer gaan bieden (ook relatief gezien) ten opzichte van de huidige gens. Die waren bij launch al niet veel soeps, dat is nu gelukkig anders. Ik heb er zin in iig!

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 16 oktober 2020 13:13]

Prettige reactie van je, je hebt gelijk dat je de quote over Toyota ook positief op kan vatten 🙂, dan zou ik het daarin mis hebben.
Stukje perceptie, want zo heb ik de review niet opgevat. 'gebouwd als een Toyota' is namelijk een compliment, als in doordacht en degelijk.

Tevens zijn de fan, de liquid metal en het koellichaam van de PS5 alles behalve goedkoop.
Op een pc switchen van normale koelpasta naar liquid metal heeft een verbetering van 1% tot 5% tot gevolg. Vaak een graad of een halve graad. Bij vergelijk met een goede kwaliteit normale koelpasta dan. Wat mij betreft is liquid metal vooral marketing van Sony. Net als die SSD die heel goed is in burst waarna de performance instort. Sony is voor gimmicks gegaan en MS een goed design.
Je doet weer hele voorbarige uitspraken.
Zie hier een test. Gaat om circa 15% winst (10-15 graden) bij een i9 7900X tov normale koelpasta. Lijkt me geen gimmick.

Hoe weet je dat de SSD van de PS5 goed is in "burst" en daarna qua performance in stort? Wat is burst precies? Kom eens met echte onderbouwingen en niet steeds met je ongefundeerde mening, wat op mij overkomt als bashen op de PS5. Volgens mij hoop je gewoon dat de PS5 niet mee kan met de XSX generatie. Je kunt als consument maar beter hopen van wel. Zonder de PS4 concurrentie was de XSX en gamepass niet geworden wat het nu is.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 16 oktober 2020 11:33]

Die 15% winst is niet de liquid metal maar ook delidding etc en het vergelijk is ten opzichte met het brakke Intel TIM. Had je in je eigen link kunnen lezen. Het gaat hier over AMD en die heeft een heel andere situatie.

Verder moet je je eens verdiepen in hoe snelle SSDs werken. De enige manier om de huidige techniek zo snel te gebruiken is verschillende caching lagen toevoegen en die cache raakt een keer vol. De Xbox series X heeft juist geen cache dus de hele ssd kan altijd dezelfde snelheid leveren.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 16 oktober 2020 13:28]

Hoe weet je dat de SSD van de PS5 niet altijd die performance kan leveren en die van de XSX wel? Precies, dat weet nog niemand. Zelfde geldt voor de verschillen in GPU, CPU en koeling, al zijn die echt niet groot. Over een paar jaar kunnen we kijken welke ontwikkelaars het meeste uit de consoles weet te halen.
Omdat MS gewoon heeft aangegeven dat ze een cacheloze SSD gebruiken en dat garanderen. MS is heel open over de specs. Dus dat is gewoon algemeen bekend. Dat jij dat nieuwtje gemist hebt kan ik je niet bij helpen.

Voor de PS5 is het heel simpel; er is geen fatsoenlijk betaalbaar SSD geheugen dat die snelheid sustained aankan, zelfs de duurste SSD's die dat kunnen gebruiken een vorm van caching. Ram op de SSD en daarachter nog SLC cache. Tenzij je een SSD hebt die het dubbele kost van de PS5. De enige SSD ontwerpen die die snelheid sustained kunnen leveren zijn voorzien van verschillende caching lagen (ram+SLC, etc.). Hier een review die dat soort vergelijkingen meeneemt en uitlegt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 16 oktober 2020 13:40]

Want van de Ps5 weten we natuurlijk wel de praktijkgegevens en hebben we meer dan de Sony marketing om ons op te baseren.

Oh wacht, dat hebben we niet. Je zei iets over wij van wc eend? Inderdaad. Maar voor de Ps5 hebben we niets en de Xbox series x een preview. Zegt allemaal weinig dus. Maar als een bedrijf een belofte doet die zo makkelijk te weerleggen is als het apparaat uitkomt, ga ik er niet vanuit dat ze vol liegen.
Nee, we weten van de PS5 geen praktijkgegevens, toch beweer jij dat wel te weten.
Op hoge kloksnelheden kan liquid metal een voordeel hebben tot 20%

Een fabrikant gaat niet iets implementeren waarbij de kostprijs omhoog gaat als het geen nut heeft.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 17 oktober 2020 09:25]

Een fabrikant kan iets prima implementeren waarmee de kostprijs omhoog gaat en het nut minimaal is. Zolang het marketing voordeel oplevert kan het lonen. En we zien dat PlayStation het nu ook zo toepast.

Wat het nut in de praktijk is van liquid metal in de PS5 moeten we nog afwachten. Ook al is de voordeel 20% in het meest gunstige geval dan wil dat nog niet zeggen dat er niet hele hoge temperaturen worden bereikt. Wellicht werd de temperatuur onacceptabel hoog zonder liquid metal en was dit een noodgreep.

We zullen het over een maand wel zien. Want de informatievoorziening van PlayStation zelf is knap summier en er zijn nog maar weinig echte onafhankelijke hands on ervaringen met het apparaat.
Ik ben geen techneut.
Maar we gaan het straks in de praktijk wel zien wat de verschillen zijn qua snelheid, hitte en geluidsproductie.

Zowel Sony als Microsoft kunnen zich geen misser veroorloven.
Voor de komende review hoop ik ook wat meer te lezen over de ssd uitbreiding van seagate. Kun je die er gewoon uittrekken terwijl de Xbox draait?
Als je een andere externe disc aansluit, kunnen games dan automatisch swappen naar die disc en weer terugkopieren naar ssd of moet dat handmatig?
Is de usb poort sneller dan die van de Xbox one x? Bv als je nu een Samsung t7 er aan hangt, kan de series x dan wel de volle snelheid van die ssd halen? Wat zijn dan de opstartverschillen van een currentgen game vergeleken tussen de One X en de Series X?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 15 oktober 2020 21:10]

De SSD poorten zijn 5 Gbps, USB 3.2 Gen 1 dus. De PS5 heeft 10 Gbps. Je zal dus iets minder dan SATA III SSD snelheid halen (6 Gbps). Heb je al de video van DigitalFoundry gezien? Ze tonen ook hoe je games kopiert. https://youtu.be/7y-Fy1Q2O2k

[Reactie gewijzigd door ben2513 op 15 oktober 2020 21:03]

Die had ik nog niet gezien. Goede video. Bedankt voor t linken.
Zo te zien gaat dezelfde disk op de Series X dus zeker wel een verschil maken.
Je kan de ssd expansion kaart 'hot-swappen', dus gewoon erin of eruit halen terwijl de xbox aanstaat.
Ik ben erg nieuwsgierig naar de geluidsproductie van de console bij het afspelen van een UHD Blu-ray. De Xbox One maakt namelijk behoorlijk veel lawaai door slechte geluidsisolatie van de schijflade tijdens het afspelen hiervan. Nog niet uitgeprobeerd?
Goeie voor de review :)
We hebben al wel al gekeken naar het afspelen van discs - zoals Paul aangeeft gaan we daar in de review verder op in - maar in ons testlab viel me niet op dat het loopwerk hoorbaar was. We hebben toen geen geluidsmetingen gedaan en het testlab is een ruimte met airco waar het sowieso niet helemaal stil is, maar als de drive als een opstijgend vliegtuig had geklonken zou ik het me herinneren. ;)
Mijn Xbox One S was geen vliegtuig, sterker nog, maar je hoorde de drive wel tijdens film kijken op 5 meter afstand. Ik vind [i][alle/i] bijgeluiden irritant tijdens filmkijken.
De combinatie Eric en Geluidsproductie doet me eerder denken aan dvd.nl en de thuisbioscoop dan aan de Xbox Series X. ;)

Overigens jammer dat bij de XsX de spdif aansluiting is komen te vervallen. Ik snap hem voor de Dolby Atmos support maar is wel iets om rekening mee te houden met bestaande setups.
Oei ja wat was die luid! Ik had die van mij opgestuurd omdat die fan zo luid was, en kreeg em onveranderd weer terug :+
Ik hoop dat het deze keer beter is, ook voor de PS5.
Helemaal eens, naast UHD ook de media mogelijkheden is voor mij, mogelijk ook anderen, een belangrijke overweging om dit ding wel/niet in de huiskamer te zetten 8-)
De verwachtingen zijn iig hoog gespannen!
Hier op mijn X1X is hij heel stil en ik moet er dan echt dichtbij zitten als ik iets wilt horen. Ik hoop dat hetzelfde zal hebben wanneer ik de series X in huis hebt.
Is dat met een UHD blu-ray? Met een normale blu-ray heb ik namelijk ook geen problemen met mijn X1S, het gaat echter mis bij het afspelen van een 4k schijfje. Het schijfje moet veel sneller ronddraaien en zorgt daarmee voor behoorlijk wat herrie...
Ja, het gaat om de 1X. Toen ik nog de 1S had toen was het een ramp :'( .
Uiteraard ga daar maar vanuit want Microsoft levert wel echte kwaliteit!
Is het een stukje NDA waaruit jullie niet alles direct mogen, of is het simpel softwarematig onmogelijk om nu 'andere' games te spelen dan de meest besproken XSX games door elke tester op het internet?

Prima hoe een goede game beter wordt, maar ik ben eerder benieuwd naar 'matig wordt erg goed', games als AC of PC2, GTAO of zelfs Fifa (grappig, die heeft framedrops :P).

Uiteindelijk worden nieuwe games gewoon weer 'trager' door de nieuwe eyecandy van RT en hogere resolutie (er zijn niet veel native 4k games), dat het soms voelt hoe het is om GP4 te spelen op hedendaagse hardware.. supervloeiend, maar niet niveau graphics anno 2020.
Het is heel simpel, de games zijn er gewoon nog niet.
EDIT:
Beschikbaar als review exemplaren bedoel ik dan. De eerste komen natuurlijk pas op 10 november.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 16 oktober 2020 09:03]

Het is heel simpel, de games zijn er gewoon nog niet.
Je wordt naar 0 gemod alsof je opmerking off topic is, maar dit is eigenlijk het geen waar ik het meest benieuwd naar ben. Uiteraard zal een nieuwe console sneller en mooier zijn. Anders hoef je geen nieuwe uit te brengen. Maar waar het echt om draait zijn natuurlijk de games.

Als ik zoek dan kom ik een lijst tegen van games die op Xbox en PC uitkomen en een aantal timed exclusives. Allemaal niet echt reden om specifiek deze console te kopen als je al een goede PC hebt. Dat lijkt in lijn te liggen met wat ik gehoord heb dat Microsoft meer focus gaat leggen op het verkopen van games en streaming abonnementen dan het verkopen van consoles. Maar goed, de Xbox One is vandaag de dag ook een ander platform dan toen het net uit kwam. We gaan zien hoe dit nieuwe platform zich gaat ontwikkelen.

Games voor Xbox en PC:
  • Halo Infinite
  • Fable
  • State of Decay 3
  • Forca Motorsport
  • Everwild
  • Avowed
  • As Dusk Falls
  • S.T.A.L.K.E.R. 2
  • Tetris Effect: Connected
  • The Gunk
  • The Medium
  • Warhammer 40,000: Darktide
  • CrossfireX
  • Senua's Saga: Hellblade II
  • Scorn
Time exlusives
  • 12 Minutes
  • Dead Static Drive
  • Exo One
  • Lake
  • Last Stop
  • Mad Streets
  • Sable
  • Shredders
  • Song of Iron
  • The Artful Escape
  • The Ascent
  • The Big Con
  • Tunic
  • Unexplored 2: The Wayfarer's Legacy
Ik bedoelde meer dat de echte Xbox Series X games pas op 10 november komen, en dat er daarom nog geen review exemplaren uitgestuurd zijn. Als je een console moet gaan beoordelen op de launch titels komt ie bijna altijd slecht uit de verf.

En exclusives worden compleet overgewaardeerd. Nintendo heeft vaak enorm sterke exclusives maar dat is dan ook maar 1 game per jaar. De rest van de tijd ligt de console stof te happen omdat third parties het laten afweten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 16 oktober 2020 09:08]

En exclusives worden compleet overgewaardeerd. Nintendo heeft vaak enorm sterke exclusives maar dat is dan ook maar 1 game per jaar. De rest van de tijd ligt de console stof te happen omdat third parties het laten afweten.
Misschien heb je de Wii U in gedachten? Want tegenwoordig is dat niet bepaald het geval. Kijk maar eens naar de exclusives voor de Nintendo Switch. Dat zijn er veel meer dan 'maar 1 game per jaar'.
https://en.wikipedia.org/...intendo_Switch-only_games

En daar komt dan nog een flinke lijst met exclusives van de Wii U bij die opnieuw op de Switch zijn uitgebracht. Daarmee zijn de Nintendo exclusives echt wel een belangrijke factor om eventueel voor een Switch te kiezen. Je hebt het dan over pak hem beet zo'n 100 titels in 4 jaar tijd of laten we zeggen 2 per maand. Meer dan genoeg om je mee bezig te houden, ook als je lang niet alle exclusives koopt.

En dan heb je natuurlijk nog de multi platform titels die tegenwoordig ook weer op de Switch te koop zijn. Niet voor niets dat de Switch het zo goed doet, er zijn veel goede games voor het platform beschikbaar.
Het gros van die titels zijn indie-game kaliber en daar heb je er op de Xbox en Playstation letterlijk duizenden van. En als je oudere titels mee gaat tellen... Tja, op Xbox hoef je die niet opnieuw te kopen.

Je moet echt heel erg van Japanse games houden wil dit voldoende zijn. Ik vind de meeste van die titels geen €60 waard.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 16 oktober 2020 11:27]

De fanboys modden je altijd naar beneden voor hun haat en nijd en hun eigen mening. Dit mod systeem moet op de schop want zo verpesten de boze fanboys het keer op keer! Van mij kreeg je +2.

Dat moeten ze gaan doen van wie welke score komt en die steeds je stelselmatig je boycotten locken van een discussie of ban!
Games testen kun je natuurlijk pas doen als je een test xbox series x hebt en een preview van een xbox series x game. Ik denk dat het laatste voornamelijk het moeilijkst is om toegang tot te krijgen.
Er is gewoon nog niet veel specifiek Series X-materiaal beschikbaar. Dirt 5 dus wel, maar verder inderdaad voornamelijk veel backwards compatible spul.
Weet je ook welke versie Bluetooth de controller gebruikt?
Nee. Maar ik zag al wel meer vragen mbt gebruik van de controller icm Windows bijv, vind ik ook wel een leuke om nog even naar te kijken. Dan kunnen we wss ook jouw vraag beantwoorden.
Top, trek namelijk af en toe namelijk een kabeltje van boven naar beneden om met de pc op het grote scherm te gamen en dat wil met de huidige controller net aan. Zou fijn als het bereik nog iets groter wordt.
Waarom dan niet de geluidstest en stroomverbruik test aanvullen met Dirt 5 op 120hz?
Tijdgebrek denk ik. Dirt 5 was niet tijdens ons hele testtraject al beschikbaar. Lijkt me een goede om mee te nemen richting de review.
Ah oké, ik kijk er in ieder geval naar uit. Ik hoor (en lees) een hoop geruchten dat de Series X veel warmer is en ook meer stroom zou verbruiken dan de One X. Zou mooi zijn als dat te niet word gedaan door een (wetenschappelijk ;) ) filmpje van jullie.
Aan next-gen games hebben we nu enkel Dirt 5. Als het goed is, krikgen we tussen nu en launch meer, maar voorlopig is het nog niet zover. Verder vermoed ik dat Digital Foundry de Series X al wat langer heeft dan wij (maar dat laatste is slechts een vermoeden).
Ik doelde ook niet specifiek op next-gen, maar was meer benieuwd (jullie zijn toch meestal want meer 'open' dan menig reviewer op youtube) dat het gewoon gebrek aan games/materiaal is, dan dat het opgelegde restrictie is vanuit MS in aanloop naar de launch.
Lijkt me niet, want Digital Foundry heeft al aardig wat current en last gen games getest op de Xbox Series X: https://youtu.be/7oe1LUJyCCs
wat is verschil tussen current en last gen?
Current gen is Xbox One (X) en Playstation 4 (Pro). Last gen is Xbox 360 en PlayStation 3.
Ahh thnx op die manier :)
Beetje kort door de bocht, want de gebruikte technieken / architectuur van de vorige generatie kun je niet zomaar één-op-één vertalen / overzetten naar of vergelijken met de 'current gen'.

Voor je beeldvorming: de meeste 'monster pc's' kunnen moeite hebben met het emuleren van games die oorspronkelijk op de PlayStation 3 en Xbox 360 verschenen. :)

Dan is het best tof - en noemenswaardig - dat de Series X dit wel kan; out of the box en zonder enige optimalisatie. (y)

[Reactie gewijzigd door Yonix op 16 oktober 2020 09:19]

Hmm, geen losse audio uitgang? Dus ik kan hem niet direct op de versterker aansluiten, dat is opzich wel een afknapper aangezien ik mijn consoles op een monitor aansluit en niet op tv :(
Optisch kan hij zo aan de versterker.
De afbeeldingen in dit artikel tonen géén optische uitgang. Ik heb op eerdere afbeeldingen wel een S/PDIF uitgang gezien.

Was de geteste console een exemplaar met definitieve specs, of een soort van 'pre-launch' model met niet alle mogelijkheden?

Edit:
Lijkt zo te zijn dat de eerste modellen/prototypes wél een S/PDIF aansluiting hadden, maar dat die niet aanwezig zal zijn op het uiteindelijke model.
Bron: https://gamersnet.nl/538454/xbox-series-x-spdif-audio/

[Reactie gewijzigd door beugeldop op 15 oktober 2020 17:11]

Dat zou wel een misser zijn. Ik zag inderdaad eerder ook de optische uitgang, en heb ook m’n huidige Xbox via de S/PDIF aangesloten naar m’n receiver
Ja zo ziet het er ook uit in mijn setup. Ik ga de uitgang zeker missen ;(
In mijn huidige setup heb ik het zo gedaan:

Switch/PS4/XBoxOne met HDMI naar TV
TV S/PDIF uit naar audiostreamer/versterker

Bij mij werkt dit erg goed. Ik weet niet of alle Dolby/DTS geluidsvarianten op deze manier door zouden komen omdat mijn setup stereo is en geen home cinema achtige opstelling.


Maar inderdaad jammer dat die connector weg is!
Dit klopt. Arstechnica bevestigd dit ook in hun Final preview die vandaag online is gegaan. Green optische uitgang meer omdat volgens anonieme gebruikers metingen naar voren was gekomen dat te weinig mensen het gebruikten om rendabel te maken.
Er zijn hdmi adapters die je s/pdif uit geven
Die heb ik inderdaad gezien. Heeft iemand daar ervaring mee; werkt het makkelijk, hoe is de kwaliteit?

In eerste instantie zal ik de xbox aansluiten op de tv, en vanaf daar met S/PDIF naar de receiver gaan. Ik weet alleen niet of daarmee alle formats voor surround ondersteun zullen zijn.
Werkt het? Ja. Makkelijk? Ja.

Ik weet niet of alle laatste standaarden worden ondersteund. Maar alles wat je nu reeds hebt lopen via s/pdif zou via deze oplossing ook moeten werken.

Je hebt ook versies die HDMI2.0 en hoger ondersteunen - daarmee behoud je dus 4k en 120 Hz.
Deze heb ik en de optical toslink kabel steek je in deze switch en dan heb je op alle hdmi aansluiting (4) geluid! 👍 Hij ondersteund hdmi 2.0 en 4k op 60 hz en 12 bit! 😉👍Ik ben er mega blij mee voor mijn xbox 360 en ps4 pro.

Hier vind je die ik toen gekocht heb: https://www.bol.com/nl/p/...g-zwart/9200000107447219/
Je mogelijkheden:
Console
-> TV -> optisch uit naar versterker/geluidsset
of:
Console
-> HDMI splitter -> optisch uit naar versterker/geluidsset
-> HDMI splitter -> naar TV

Dat is niet zo hopeloos, toch? :) Anders nog een kooptip: de Marantz NR1606. Alweer een oudje, maar ondersteunt wel 4K/60hz doorgifte. :)

[Reactie gewijzigd door Goudvis op 15 oktober 2020 15:48]

Maar kan zo een oude AVR ook een adaptive v sync signaal en 1440p/120 doorgeven?

Heb zelf nog een Denon X4000 dus zit met hetzelfde vraagstuk.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 16 oktober 2020 08:16]

M.i. ga je met zulke dingen all-in ( je kiest een versterker die 4k/120hz hdmi in/uit kan), of je kiest voor een betaalbare middenweg ( bv receiver die 4k/60hz in/uit kan) of je kiest ervoor nog even niets te doen (en wacht tot één van bovenstaande opties betaalbaar genoeg voor je zijn).

:P
Ja de beste tip die ik reeds heb meegekregen was vooral een TV te kopen die eventueel de rol als HDMI hub over kan nemen voor tenminste de apparaten waar je aan adaptive vsync / VRR vast zit en dan de TV via eARC de audio door te geven.

Voor een Raspi, bluray speler of prime stick is een directe, oudere HDMI aansluiting nog gewoon voldoende en daar heb ik er nog genoeg van. Wat geluid betreft is er met mijn 4.2 opstelling geen upgrade noodzakelijk om een nieuwe AVR van ~1000€ te kunnen verantwoorden.
En daar heb je precies het probleem te pakken met het gebrek van optische uitgang. Flinke misser.
Je kan een HDMI audio extractor gebruiken, die split een optisch audio signaal af van het HDMI audio signaal.
Maar als er over hdmi 5 of 7 pcm kanalen gaan kun je er maar 2 kwijt in je optische signaal. Een klassiek dts of DD signaal kun je wel aftappen maar dan moet je hopen dat de Xbox dat ook zonder atmos of andere geintjes doorstuurt anders heb je weinig aan je optische signaal.
DTS-HD en DD HD hebben altijd een lossy core.
Je kan hem natuurlijk naar je receiver sturen (mits je die hebt) en vanuit je receiver naar je tv/monitor. Zo heb ik dat nu ook
Hier andersom, Receiver is een oudere met alleen een 1.3a HDMI in/out. Xbox zit dus met HDMI op de TV (4K) en met S/PDIF van de TV naar de receiver.
Je hebt ook splitters die het geluid uit het HDMI signaal halen, zodat je het geluid naar je versterker kan sturen :).
Tijd voor een nieuwe dan! Of je plugt hem aan je tv, tv aan versterker en spelen maar ;)
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True