Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Oculus Quest 2 Review

VR als standalone én voor pc, voor 350 euro

Conclusie

De Oculus Quest 2 biedt op een aantal punten grote vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. De geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers is licht verbeterd en de headset weegt minder dan zijn voorganger. De Quest 2 heeft dankzij de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2-processor bovendien meer rekenkracht, waardoor (toekomstige) games betere graphics kunnen bieden dan op de Quest 1.

De belangrijkste verbetering zit hem echter in het beeldscherm. Hoewel de overstap van twee oledschermpjes naar één lcd-scherm zeker ook nadelen heeft op het gebied van contrast en afstelmogelijkheden, worden die nadelen meer dan goed gemaakt door de feitelijk tweemaal hogere resolutie en de praktisch afwezige screendoor. In donkere scenes is zichtbaar dat de Quest 2 aan contrast heeft ingeboet, in alle andere situaties is vooral zichtbaar dat het beeld veel scherper en natuurlijker oogt omdat de individuele beeld-elementen minder duidelijk zichtbaar zijn.

De mogelijkheid om de Quest 2 via Oculus Link middels een USB-kabel en met Virtual Desktop zelfs draadloos met een pc te verbinden, maakt de Quest meteen een van de interessantste VR-headsets voor pc-gebruik. Wil je een pc-headset van markleider Oculus, dan is de Quest 2 vanaf begin volgend jaar bovendien de enige smaak die je kunt kiezen: de Rift S pc-headset wordt uitgefaseerd en krijgt geen opvolger. De Rift S is bovendien 100 euro duurder dan het basismodel van de Quest en heeft een lagere beeldresolutie. Voordeel van de Rift S is dat de native HDMI-verbinding - in ieder geval in theorie - een lagere latency biedt en ook het draagcomfort van de Rift S is door zijn betere hoofdband hoger dan dat van zowel de Quest 1 als Quest 2. Wil je graag een Rift S, dan zul je niet te lang moeten wachten, want zoals gezegd verdwijnt deze headset begin volgend jaar van de markt.

Andere opties voor pc-VR zijn de HTC Vive Cosmos en de Valve index. Die eerste is met een vanaf-prijs van 700 euro aanzienlijk duurder dan de Rift S, terwijl de prestaties feitelijk op geen enkel punt beter zijn. De Valve Index biedt qua draagcomfort, tracking-kwaliteit en controllers wel meer kwaliteit, maar kost bijna 1100 euro en heeft een lagere beeldresolutie.

Concurrentie op het vlak van stand-alone heeft de Quest 2 feitelijk ook niet. Het is op dit moment de enige stand-alone VR-headset en hoewel er geruchten zijn dat HTC ook met een nieuw stand-alone model komt, heeft Oculus inmiddels een grote voorsprong opgebouwd met zijn softwarebibliotheek.

Dat maakt dus dat de Quest 2 met zijn vanaf-prijs van 350 euro voor het 64GB-model of 449 euro voor de variant met 256GB opslag vanuit hardware-oogpunt eigenlijk een no-brainer is als je nu op zoek bent naar een nieuwe VR-headset, of dat nu voor stand-alone of pc-gebruik is.

Complicerende factor is wat ons betreft de verregaande Facebookintegratie. Het feit dat je verplicht een Facebookaccount moet gebruiken zal voor sommige mensen een onoverkomelijk barrière zijn, terwijl anderen er de schouders over ophalen. Dit is een heel subjectieve kwestie en hoewel wij de integratie vanuit consumentenoogpunt zeker niet als een stap vooruit zien, vellen we vooral een oordeel over de hardware.

En dat oordeel is onder de streep gewoon heel positief. Niet alleen binnen zijn eigen prijsklasse, maar ook afgezet tegen duurdere headsets doorstaat de Quest 2 de vergelijking met de competitie met glans. Sterker nog, in afwachting van de HP Reverb G2 biedt de Quest 2 op dit moment de hoogste beeldresolutie van alle gangbare vr-headsets. Reden voor ons om de Oculus Quest 2 te belonen met onze Excellent Choice-award en hem te bestempelen als aanrader, mits je de verplichte Facebooklogin voor lief wil nemen.

Getest

Oculus Quest 2 64GB

Prijs bij publicatie: € 349,-

Vanaf € 349,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Laagste prijzen voor: Oculus Quest 2 64GB
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4 (383)

€ 349,-

€ 349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 349,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (1019)

€ 349,-

€ 353,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,-
Pakketpost tot 10 kg € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 353,95
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (474)

€ 454,10

€ 457,05

Kostenoverzicht

Productprijs € 454,10
Pakketpost vanaf € 99,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 457,05
Bekijk

Reacties (369)

-13690351+1148+240+37Ongemodereerd160
Wijzig sortering
Belachelijk dat dit een Excellent award krijgt. Dit is net alsof je een PlayStation 5 op de hardware zou beoordelen zonder dat je kijkt wat voor games er voor zijn/komen. Dat doe je ook niet. De hardware is leuk voor de prijs, maar je mag verwachten dat na de privacy issues, er ook duidelijk naar voren komt dat je je dus bind aan de Oculusstore als je standalone wil gamen. Als je deze spellen wilt blijven spelen moet je headset hierna dus ook van Facebook zijn. Dit is hetzelfde als Steam alleen op Dell PCs zou werken, dus je voortaan altijd Dells moet kopen om toegang te behouden tot je games.

Facebook verkoopt de Quest 2 tegen de kostprijs / met verlies om je aan het Facebook platform te binden. De Quest 2 heeft een Snapdragon XR2 chip, dat een gemodificeerde versie is van de mobiele Snapdragon 865. De prijs van een 865 + 5G is geschat op $141. Voor een extra $159 bouw je niet een hele headset. Als het nu een strategie was zoals bij PlayStation / Xbox voor het verkopen van games was, was het een ding. Echter gaat het FB niet om de gamers:
Facebook acquired VR company Oculus in 2014 for an estimated US$2.3 billion. But where Oculus originally aimed at gamers, Facebook boss Mark Zuckerberg wants VR for social media. At the same event last year, Zuckerberg said Facebook sees VR as a pathway to a new kind of “social computing platform” using the enhanced feeling of “presence” that VR affords.
De privacy aspect wordt alleen afgedaan als iets van een voorkeur, maar dat komt omdat het wordt afgedaan alsof het dezelfde impact heeft als hun social media pagina. Op FB kies je wat je post, vaak om bewust een zo goed mogelijk beeld van je te schetsen. Nu met de pandemie gaan mensen steeds meer de virtuele wereld opzoeken. Met een game zoals VRchat kan je ineens met je vrienden in bijvoorbeeld Tokio rondlopen, wat voor een veel natuurlijkere situatie zorgt dan naar elkaars gezicht staren tijdens video chatten.
VR is een stuk dichterbij de werkelijkheid en hier kan je dan ook een stuk gemakkelijker uren met vrienden in doorbrengen. Facebook weet dat dit DE nieuwe manier van interactie gaat worden, net zoals social media een grote verandering heeft doorgebracht. Daarom willen ze hier graag ook hun tracking software hebben.

Als er ook maar 1 persoon met een Quest 2 in de buurt van je is, heeft Facebook toegang tot er wordt gezegd. Naast dat je stem dus wordt opgenomen, biedt een headset ook nog de volgende informatie (bij VR researcher Jeremy Bailenson):
…commercial VR systems typically track body movements 90 times per second to display the scene appropriately, and high-end systems record 18 types of movements across the head and hands. Consequently, spending 20 minutes in a VR simulation leaves just under 2 million unique recordings of body language.
Als je denkt dat een simpel een nieuw account aanmaken Facebook's tracking omzijlt (naast dat ze een real-name policy hebben en je dus alles kwijt kan raken), dan heb je het nieuws ook niet gevolgd. Dit is letterlijk een bedrijf dat een van de rijkste bedrijven is geworden op jou data. Elke website dat een like-button, of andere script van FB, helpt met het bouwen van je shadow profile. Verder als er ooit een video van jou is geupload naar Facebook of Instagram waarin jij praat, is het voor Facebook Research team, met een van de best betalende banen, niet te hoog gegrepen om je Quest 2 stem daaraan te matchen.
Als je meer wilt weten over wat voor impact dit heeft, kijk "The Social Dilemma" op Netflix.

Dus ja, goedkope hardware, maar daarvoor bind je je aan de Oculusstore en geef je Facebook toegang tot een nieuwe, rijkere market voor data vergaren. Ook help je mee aan Amazon/Uber praktijken waar ze eerst verlies lijden totdat alle concurrenten kapot zijn, en dan zijn er opeens alleen nog maar Facebook headsets (relevante Zondag met Lubach).

[Reactie gewijzigd door NumesSanguis op 13 oktober 2020 11:11]

Ik heb dan ook een 'Tip' ingedient bij de Authoriteit Persoonsgegevens hierover.

Als we dat allemaal doen, wie weet doen gaan ze er ook daadwerkelijk iets mee doen...
Dat doe je ook niet. De hardware is leuk voor de prijs, maar je mag verwachten dat na de privacy issues, er ook duidelijk naar voren komt dat je je dus bind aan de Oculusstore als je standalone wil gamen.
Hoe is dit anders dan bij Apple met hun iPhone/iPad? Of zoals je al aangeeft bij Sony met hun Playstation 5, of bij Nintendo met hun switch, of Microsoft met hun Xbox? Hell, zelfs als je je games koopt bij steam, ben je vanaf dat moment afhankelijk van Steam..

Ja, dat er een facebook account nodig is, kan voor sommige (tweakers) een probleem zijn, maar als je voorbij dat punt kijkt, dan kan het dus wel zijn dat het eindoordeel excellent is. Maar gelukkig zit je dus met de Oculus Quest niet vast aan de OculusStore omdat je via Link en Virtual Desktop gewoon je steam VR games kunt spelen..
Andere VR headsets doen dit platform binden niet, dus dat mag wel duidelijk naar voren komen in een review als minpunt. Steam draait op bijna alle computer hardware en werkt op 2 OSen. Je kan prima Steam en Epic Games Store naast elkaar draaien op hetzelfde systeem. De Quest 2 heeft geen andere store voor standalone gamen (dit is ook een probleem bij Apple).
Facebook's actie zou vergelijkbaar kunnen zijn met e.g. de Switch, als je gewoon vooruit kon met een Oculus account.

Ook wordt er in het review gedaan alsof je met de Quest 2 kopen klaar bent. Echter wordt er niet duidelijk vermeld dat als je wilt spelen via Link, dat je dan eerst nog een kabel van €100 kopen. Mag ook wel als minpunt vermeld worden.

Dan mag je ook nog hopen dat Link beschikbaar is voor de Quest 3, anders zit je daar met Oculusstore games die je hebt gekocht. Waar een PlayStation echter blijft werken totdat het kapot is, vervalt de ondersteuning voor Oculus accounts in 2023. Dus en je headset nutteloos en je games kwijt, want die headset heb je niet met de FB account kortingscode gekocht.
Dat je aan de Oculus store gebonden bent om content te downloaden is niet helemaal waar, via bijvoorbeeld SideQuest kan je ook (eenvoudig) content uit andere bronnen installeren. De verplichting voor login met een Facebookaccount om de headset uberhaupt te gebruiken blijft uiteraard wel bestaan, ook als je games sideload.

De prijs van de officiele Link kabel is inderdaad fors, maar de Quest 1 en Quest 2 werken ook met andere kabels. Veel mensen hebben goede ervaringen met lange maar betaalbare usb-kabels van Anker.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 13 oktober 2020 13:57]

Je mag er dan wel bij vermelden dat SideQuest een third-party application is en dus niet officieel ondersteunt wordt. Daarnaast moet je je aanmelden als developer bij Facebook voordat je de mogelijkheid krijgt om Developer Mode aan te zetten op je Quest. Je moet dus door extra loops hoppen en maar hopen dat Facebook niet ineens deze rechten intrekt / extra restricties gaat eisen voor zo'n account. Of een "patch" uitbrengt wat de ondersteuning wegneemt.

[Reactie gewijzigd door NumesSanguis op 13 oktober 2020 13:55]

Ik zette 'eenvoudig' daarom ook tussen teksthaken en ook in de review vermeld ik dat het activeren van VR Streaming via virtual desktop ontwikkelaarstoegang vereist:

"Daarvoor moet je even wat kleine hordes nemen, zoals het activeren van de ontwikkelaarsmodus in je Oculusaccount en installatie van de SideQuest-tool om de software te installeren. Met het stappenplan in de hand zal dit voor de gemiddelde tweaker geen probleem zijn, en binnen een kwartiertje na aanschaf van Virtual Desktop kun je draadloos Oculus- en Steam VR-games draaien op de Quest 2-headset."

Ik snap dat jij mordicus tegen de integratie met Facebook bent vanuit privacy-overwegingen en dat snap ik. Maar ik heb ook het idee dat je er argumenten bijsleept om jouw punt kracht bij te zetten, zoals bijvoorbeeld de vergelijking met een review van de PS5 waarbij we niet zouden kijken wat er aan software is of komt. Dat is een prima vergelijking wmb, zij het dat er juist heel veel software voor de Quest (2) is, zeker als je mobile en pc-vr bij elkaar optelt. Vervolgens claim je dat Oculus een monopoly heeft met haar store, waar overigens weldegelijk alternatieven voor zijn, maar waarvan je vervolgens zegt dat dit in de toekomst mogelijk niet meer kan. Dat is uiteraard mogelijk - en er zijn geluiden dat Oculus het moeilijker maakt een ontwikkelaarsaccount te krijgen - maar in theorie is het ook mogelijk dat Android telefoons in de toekomst geen sideloading mee zullen toestaan om maar een vergelijking uit de lucht te trekken.
Het gedeelte over extra hordes was inderdaad niet erg belangrijk voor Tweakers, want dat moet waarschijnlijk wel lukken. Het sideloaden is inderdaad aan de kant van speculatie. Klopt ook dat ik er extra kritisch over ben vanwege FB. Dit komt omdat ik VR heb en VRchat speel. De pure menselijke connectie die ik daar heb kunnen maken, waar weinig iets geven om wie er achter de avatar zit (niet de hele tijd zelf introducties), had ik nooit verwacht toen ik de headset kocht. Soms heeft het zelfs mindere barrières dan in het echt ontmoeten. Ik wil niet dat Facebook dat gaat vergallen.

Het voorbeeld van de PlayStation was makkelijker om het beeld te schetsen. Om het in betere woorden om te zetten:
Wat ik mis is het antwoord op de hamvraag. "Waarom kan Facebook de Quest voor $300 verkopen?". Er was een heel debakel waarom smartphones van dit jaar met een Snapdragon 865 niet onder de €700 kunnen. Andere VR headsets gaan ook niet onder de €500-600? (weet zo gauw de goedkoopste na de Quest niet). Toch kan FB het zo goedkoop. Dan moet er toch een journalistieke kriebel komen? Van de meeste techsites verwacht ik zoiets niet, maar ik kom naar Tweakers voor de diepgang.

VR is een nieuw gebied waar we nog niet goed kunnen voorstellen waar het heen gaat. Met een $300 product wordt alle concurrentie van de markt afgedrukt. Daar mag best wat kritischer naar gekeken worden.

[Reactie gewijzigd door NumesSanguis op 13 oktober 2020 18:07]

Wat ik mis is het antwoord op de hamvraag. "Waarom kan Facebook de Quest voor $300 verkopen?". Er was een heel debakel waarom smartphones van dit jaar met een Snapdragon 865 niet onder de €700 kunnen. Andere VR headsets gaan ook niet onder de €500-600? (weet zo gauw de goedkoopste na de Quest niet). Toch kan FB het zo goedkoop. Dan moet er toch een journalistieke kriebel komen? Van de meeste techsites verwacht ik zoiets niet, maar ik kom naar Tweakers voor de diepgang.
Dat is een terechte vraag, waar we inderdaad niet op ingaan. Niet omdat we dat niet interessant vinden, maar vooral omdat Facebook niet geheimzinnig over wat hun hun toekomstbeeld voor VR is, namelijk de toekomst van digitale sociale interactie. Dat is de reden waarom Oculus überhaupt gekocht is en daar willen ze nu duidelijk vaart achter gaan zetten. Daar zit op zich niets duisters achter in mijn optiek. Facebook wil blijven groeien. Daarom investeren ze letterlijk miljarden in de overname van bedrijven als Instagram, Whatsapp en Oculus. Ik heb niet uitgezocht wat de BOM van de Quest 2 is, maar ik geloof graag dat Facebook hier mogelijk geen winst op maakt of zelfs verlies op de koop toe neemt om een installed base op te bouwen.

Daar hadden we inderdaad uitgebreider op in kunnen gaan, het zou de leesbaarheid van het artikel niet hebben vergroot en de conclusie niet hebben veranderd.
Heb je dit wel laten doordringen.
Je mag er dan wel bij vermelden dat SideQuest een third-party application is en dus niet officieel ondersteunt wordt. Daarnaast moet je je aanmelden als developer bij Facebook voordat je de mogelijkheid krijgt om Developer Mode aan te zetten op je Quest. Je moet dus door extra loops hoppen en maar hopen dat Facebook niet ineens deze rechten intrekt / extra restricties gaat eisen voor zo'n account. Of een "patch" uitbrengt wat de ondersteuning wegneemt.
Ik vind dat je hier wel gemakkelijk overheen stapt. Iets wat niet officieel ondersteund wordt moet je in een review niet aanprijzen. Vooral niet omdat Facebook aanvankelijk geprobeerd heeft om het systeem gesloten te maken. Dat dit weer ingetrokken werd na weerstand, maakt de kans groot dat ze die kant weer opgaan als ze hun controle over de gebruikers vergroot hebben. Corporaties gebruiken voortdurend hun macht om de macht over de relaties te vergroten om zo de door hen gewenste lock-ins mogelijk te maken. Dan moet je heel voorzichtig zijn om producten waarin lock-in's worden voorbereid als excellent aan te duiden.

Je kan je ook afvragen of deze lage prijsstelling wel zo ideaal is als je wat verder kijkt dan je neus lang is. Feitelijk zijn het dumpingpraktijken als de prijs op of onder de kostprijs zit. Die hebben maar een doel, anderen van de markt jagen en de markt in bezit nemen. De concurrentie is al aardig uitgedund. (Google heeft Daydream opgegeven, Apple zoekt het in augmented reality, MS ook, Samsung Gear wordt niet meer ondersteund door Occulus, enz).

Ja, we laten Facebook VR in bezit nemen en koppelen aan zijn gegevensverzameling. Daar gaan ze al extreem ver in. Ze fingerprinten foto's zelfs op krasjes in de cameralens. Echt een bedrijf waar we ons prettig bij voelen. Dat moeten we promoten. Kan je de headset dan los zien van hun andere producten/diensten. Nee natuurlijk niet want dat hoort uitdrukkelijk bij hun product. Ze maken juist een sterke koppeling, een basis voor hun ecosysteem 2.0. Maar hoe kom je dan nog op excellent?

Redeneringen als: Voor de mensen die er geen moeite mee hebben is het geen probleem? Buiten dat het een cirkelredening. Waarom dan niet: De (zwakke) hardware voldoet voor de meeste mensen. Of slecht voedsel is geen bezwaar voor mensen die toch al junk food eten. Dat kun je namelijk altijd en overal gebruiken om de minpunten te minimaliseren.

Daarbij is maar de vraag of in hoeverre mensen vrijwillig en bewust instemmen met facebook privacy-diefstal, of dat ze of al in een sociale lock-in zitten of de kennis en bewustzijn missen. Mark Zuckerberg gelooft in het laatste, hij noemde zijn gebruikers al vroeg "dumb fucks", zeg maar stommelingen die je te grazen kan nemen. Dat het voor die mensen geen bezwaar is om verder ingekapseld te worden, is een gevaarlijke redenering.

Zo krijg ik het gevoel dat hier iemand bezig is om de onvermijdelijke privacy bezwaren weg te masseren. Dat doe je eerst om vervolgens zo de allerhoogste waardering mogelijk te maken.

En niet-ondersteunde opties gaan lopen aanprijzen zit ook in die categorie. Je weet donders goed dat die grote bedrijven daar helemaal niet van houden, slechts tijdelijk tolereren. Ook vreemd aangezien pas nog gesteld werd dat men reviewt op basis van "What is". Bijvoorbeeld een game die nog bugs bevat of waarvan beloofde opties nog niet gerealiseerd zijn, wordt gereviewd zoals hij is. Maar jij gaat dingen aanprijzen alsof het allemaal af is, zelfs dingen die door Facebook helemaal niet beloofd/gegarandeerd worden.

Je noemt alle bezwaren wel volledig, maar als je daarna het predicaat excellent geeft, zeg je daar in feite mee dat die bezwaren heel weinig wegen. Ars Technica noemt veel van dezelfde zaken, maar weegt ze toch wat anders. Hun advies: AVOID (wegblijven bij dit product van $299(!))

[Wat opgeschoond]

[Reactie gewijzigd door Elefant op 14 oktober 2020 01:45]

Ik vind dat je hier wel gemakkelijk overheen stapt. Iets wat niet officieel ondersteund wordt moet je in een review niet aanprijzen.
Voor alle helderheid: Ik prijs SideQuest niet aan als doel, maar als middel dat op dit moment - inderdaad via een third-party app - draadloos PC VR mogelijk maakt. Uiteraard is het mogelijk dat Facebook deze optie in de toekomst onmogelijk maakt, maar heel erg voor de hand ligt dat niet. Sterker nog, John Carmack gaf in zijn talk eerdere deze maand aan dat ze zien dat veel mensen dit een waardevolle feature vinden omdat het nu al via een omweg gebruikt wordt, en dat Oculus daarom zelf ook blijft werken aan een optie die in hun ogen kwalitatief goed genoeg werkt. (bron: https://www.youtube.com/watch?v=sXmY26pOE-Y&t=1575s)
Je kan je ook afvragen of deze lage prijsstelling wel zo ideaal is als je wat verder kijkt dan je neus lang is. Feitelijk zijn het dumpingpraktijken als de prijs op of onder de kostprijs zit. Die hebben maar een doel, anderen van de markt jagen en de markt in bezit nemen. De concurrentie is al aardig uitgedund. (Google heeft Daydream opgegeven, Apple zoekt het in augmented reality, MS ook, Samsung Gear wordt niet meer ondersteund door Occulus, enz).
Je noemt allemaal bedrijven die genoeg middelen (geld) hebben om de het prijsspel met Facebook te spelen als ze dat echt zouden willen. HTC had imo een beter voorbeeld geweest, die worden hierdoor mogelijk wel de markt uit gedrukt, en dat is inderdaad ongewenst. Overigens zetten grote bedrijven het prijswapen heel vaak in. Goed voorbeeld zijn Microsoft en Sony die hun nieuwe consoles ook weer onder kostprijs gaan verkopen. Mag dat wel?
Ja, we laten Facebook VR in bezit nemen en koppelen aan zijn gegevensverzameling. Daar gaan ze al extreem ver in. Ze fingerprinten foto's zelfs op krasjes in de cameralens. Echt een bedrijf waar we ons prettig bij voelen. Dat moeten we promoten. Kan je de headset dan los zien van hun andere producten/diensten. Nee natuurlijk niet want dat hoort uitdrukkelijk bij hun product. Ze maken juist een sterke koppeling, een basis voor hun ecosysteem 2.0. Maar hoe kom je dan nog op excellent?
Ik snap jouw punt en ben het er ook niet geheel mee oneens. Maar waar leggen we de grens? Welke bedrijven mogen wél data van je tracken en bij welke zien we het als not done? Google trackt ook van alles, mogen we Android telefoons daarom ook geen Awards meer geven? Wij hebben de Award gegeven op basis van de mogelijkheden en werking van het apparaat. Over de privacy-aspecten doen we niet geheimzinnig: die vermelden we uitgebreid. Wij hebben alleen gemeend niet voor onze lezers een oordeel te moeten vellen over of Facebook als de evil empire gezien moet worden. Daar mogen en kunnen onze bezoeker prima zelf een oordeel over vellen is ons idee.
Zo krijg ik het gevoel dat hier iemand bezig is om de onvermijdelijke privacy bezwaren weg te masseren. Dat doe je eerst om vervolgens zo de allerhoogste waardering mogelijk te maken. Dat is professionele promotie denk ik dan.
Onze Excellent Choice Award is niet de allerhoogste waardering, dat is de Ultimate Product Award.
En niet-ondersteunde opties gaan lopen aanprijzen zit ook in die categorie. Je weet donders goed dat die grote bedrijven daar helemaal niet van houden, slechts tijdelijk tolereren. Ook vreemd aangezien pas nog gesteld werd dat men reviewt op basis van "What is". Bijvoorbeeld een game die nog bugs bevat of waarvan beloofde opties nog niet gerealiseerd zijn, wordt gereviewd zoals hij is. Maar jij gaat dingen aanprijzen alsof het allemaal af is, zelfs dingen die door Facebook helemaal niet beloofd/gegarandeerd worden. Ook dat verraadt een biased interview. Je gedraagt je dan meer als een verkoper dan een onafhankelijke reviewer. Je zit mensen lekker te maken.
We hebben hier intern ook discussie over gehad en reden dat we wireless pc-vr niet als pluspunt in de scorekaart hebben opgenomen is dat het geen officieel ondersteunde functie is. Aan de andere kant is het wel een killer-feature die inmiddels door meer dan 150.000 Quest gebruikers wordt gebruikt en waarvan het heel raar zou zijn als we er - zeker voor het publiek van Tweakers - géén aandacht aan zouden besteden.
Dat je vervolgens in de discussie de aanval kiest om je te verdedigen, vind ik ook niet horen. Zo gaat de kwaliteit van Tweakers wel achteruit. Kom jij toevallig uit de verkoop. Want het lijkt er erg op dat je ons een product wil aanpraten. Je doet dat enorm behendig zoals een verkoper ook zou doen. Maar is dat een review? Volgende keer misschien beter een "adverorial" van maken.
Ik vind het prima om de discussie op inhoud aan te gaan, maar als er argumenten bijgehaald worden die volgens mij niet kloppen, dan mag ik daar toch op wijzen?

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 14 oktober 2020 08:31]

Dank je wel voor het antwoord, ik waardeer het. (reactie wat bijgesteld)

Ik vind telefoons anders omdat je daar met een voldongen zaak te maken hebt. Alle telefoons leiden dan aan het zelfde euvel waardoor dit in een review niet meer relevant is. Die discussie kan je beter elders voeren.

Op de VR-markt hebben is dit nog niet het geval. We zijn nu in de situatie met VR zoals we op de telefoonmarkt was toen er nog meer concurrentie was, zoals blackberry, Nokia, Microsoft. Voor mijn gevoel is Android toen erg gepusht in de media door heel uitgeslapen marketing van Google. Achteraf is Google een van de gevaarlijkste bedrijven om een monopolie over de telefoon te geven.

We zien nu hetzelfde aftekenen op de VR-markt. Het is zo klaar als een klontje dat Facebook dat op smartphone-markt geen poot aan de grond kreeg er op uit is de VR-markt te gaan monopoliseren. En ze doen dat met vrij aggressieve prijsstelling. Zo een toestel voor $299 is in feite dumping.

Dat bedrijven dat doen om zich toegang tot een markt te verschaffen is te rechtvaardigen maar om de markt te monopoliseren is erg ongewenst. Dit soort bedrijven gebruikt monopolies in een markt om weer monopolies op andere markten te verkrijgen en zo een net te maken waarin ze gebruikers gevangen kunnen houden.

Het doel is om gegevens te minen om effectieve beïnvloeding mogelijk te maken, En daarbij is de advertentieverkoop alleen maar het legale front, want feitelijk hebben we helemaal geen zicht op welke informatie ze aan wie verkopen. Mensen schrikken van Cambridge Analytica maar feitelijk hebben die hun gegevens gekocht bij Facebook en zijn presidentskandidaten en partijen al decennia producten die vermarkt worden.

VR in handen van Facebook is toch iets anders dan VR in handen van Sony of HTC, zeker als ze zeggen dat ze daar de nieuwe sociale media op gaan baseren. Men is al heel ver in hacken van menselijk geest. Bedrijven weten steeds beter op welk knopjes je moet drukken om de gezonde rationele besluitvorming van mensen te omzeilen. Daarom heeft de helft van de bevolking overgewicht met name nieuwe generaties. Ze hebben de controle verloren.

Toch was het tot nu toe vooral een statistisch gebeuren waarbij je niet weet wie op je reclame en incentives reageert. Zoals men wel grapt: Het grootste deel van het reclamegeld is weggegooid, maar je weet niet welk deel. Bedrijven als Google en Facebook verzamelen nu persoonlijke informatie waarmee je het individueel kan targetten door persoonlijke advertenties (en effect kan meten). De volgende stap is met VR een persoonlijke omgeving scheppen waarin je nog meer controle krijgt. In de "immersive experience" van VR kan je de beïnvloeding opvoeren van al dan niet bewuste kennismaking tot een verholen hypnose.

Hoe lang zal het duren voordat populaire spelen vol hangen met gepersonaliseerde sluikreclame. De essentie is niet nieuw. Marketing draait er om een product in het hoofd van de mens te positioneren, door het een beeld en een plaats te geven. Maar je wil wel realiseren dat wat Facebook jonge kinderen straks op hun hoofd gaat zetten dient om levenslange voorkeuren/afhankelijkheden te creëren met enorm indringende ervaringen. En dat door bedrijven die volstrekt gewetenloos winstbejag nastreven.

Ik vraag me af hoe ver men inmiddels al is met meer traditionele methoden, als je ziet hoe sterk kiezersgroepen in de VS geprogrammeerd zijn geworden om keuzes te laten afhangen van een paar opgeklopte issues (abortus, homorechten, discriminatie) die hen als vijanden tegenover elkaar laat staan.

Wat Facebook wil doen met VR houdt enorme risico's in. Ik vind dat genoeg om zo een product af te wijzen. Dit is niet bedoeld als onschuldig gaming device, maar social media device. Dit wordt straks kinderen op hun hoofd gezet en die leren/verlangen straks dingen waarvan de ouders zich afvragen hoe ze er aan komen. En net als met de smartphone is een immersive experience juist enorm verslavend als je daar als kind mee opgroeit en zeker als die steeds op jouw geluksknopjes zit te drukken. Je hersenen passen daarop aan.

In hoe verre kan je nog van vrije wil spreken als je mensen zo vergaand laat manipuleren. Onze samenleving gaat uit van individuele verantwoordelijkheid, maar daarvoor moet je wel in geestelijk vrij klimaat keuzes kunnen maken. Goed op dit moment zijn we nog niet zo ver. Maar de route van Facebook is duidelijk. En het gaat hier om veel meer dan producten adverteren. Er is geen fundamenteel verschil in werking tussen advertentie, propaganda, indoctrinatie. Het is in essentie mensen laten doen wat jij wil, op een manier dat ze denken dat ze het zelf willen, en zo geen weerstand opbouwen.

In deze fase zouden we ons reeds heftig willen verzetten tegen de toepassingen die Facebook voor VR in gedachten heeft. Je kan natuurlijk ook wachten tot ze een nieuwe generatie slachtoffers hebben gemaakt. Ik vind dat je technisch goed product lager mag waarderen voor een onwenselijke koppelverkoop.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 14 oktober 2020 01:57]

Ik ben nu aan het proberen Developer Mode te activeren maar moet verplicht een Credit Card toevoegen??
Ik heb dat niet hoeven doen toen ik dev mode activeerde voor mijn Quest 1. Maar dat was dan zeker omdat ik al eerder een credit card had opgegeven voor aankopen in de store.
Even een vraagje over het gebruik van je teksthaken. Ik lees een zin als "[...] via bijvoorbeeld SideQuest kan je ook (eenvoudig) content uit andere bronnen installeren." dat de installatie dus eigenlijk eenvoudig is. Zoals ik hierboven uit de reactie van @NumesSanguis haal is het dus helemaal niet zo eenvoudig. Kun je dan niet beter zeggen "[...] via bijvoorbeeld SideQuest kan je ook "eenvoudig" content uit andere bronnen installeren."? Ik weet er het fijne niet van, dus misschien lees ik het gebruik van haken wel altijd verkeerd. : )
Dit is erg off-topic, maar om je vraag te beantwoorden: de tekst die tussen haken staat kan je wegdenken en dan klopt de zin nog steeds. "Je kan content (eenvoudig) downloaden" betekent: "je kan content downloaden" en "je kan content eenvoudig downloaden".

Maar ipv het hier te vragen en off topic te zijn kan je het ook googlen.
Dank je voor je reactie. Zo heb ik het dus ook altijd gelezen, en zo had ik het ook opgezocht op het net voordat ik hier mijn vraag stelde. Omdat ik daar niet helderder kreeg welke kant de auteur op wilde leek het me wijs om het hier te vragen, hoewel het heel erg off-topic was.
Maar goed, dan vond ik de reactie van numessanguis dus ook wel gepast. Want het woord "eenvoudig" zou je naar mijn mening dus daar niet kunnen laten staan, omdat het stiekem niet zo eenvoudig is. Natuurlijk is "eenvoud" relatief, maar goed.

Nogmaals dank voor je bericht en opheldering : )
Het is wel heel erg als de auteur van een artikel wordt weggemod door het overigens rotte moderatie systeem van Tweakers. :D
Komt omdat hij niet reageert op het feit dat dit een excellent award heeft gekregen. Maar wel antwoord over 3rd party zaken.
Ik reageerde niet direct op het argument over de Excellent Choice Award omdat het primaire argument dat daarvoor gegeven werd - namelijk dat je aan de Oculus store vast zit - niet klopt. Daar reageerde ik dus op.

In de review besteden we verder uitgebreid aandacht aan de Facebook-integratie (in de scorekaart, in de inleiding, op een pagina midden in de review én in de conclusie) en vervolgens laten het aan een ieder om zelf te wegen wat je daarvan vindt. Technisch is de Quest 2 een prima product en in combinatie met de gunstige verkoopprijs hebben we daarom besloten deze headset een Excellent Choice Award te geven.

Intern hebben we ook discussie gevoerd over of en zo ja in hoeverre we het verplichte gebruik van een Facebook-account moeten meewegen in dat oordeel. We hebben gemeend dat niet te moeten doen, maar wel duidelijk aan te geven dat we dit als een minpunt zien - iets wat we dus ook uitgebreid hebben gedaan in de review. Wil je geen Facebook? Koop deze headset dan niet. Die boodschap brengen we volgens mij duidelijk over.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 13 oktober 2020 16:09]

Is dat dan trollen/flamebaiten? Die 0 is een gemiddelde, maar er zijn maar weinig (2 op het moment, versus -9 die het een troll/flamebait post vinden) die zijn bericht als 0 modereren. Het moderatie systeem geeft vrij duidelijk waar welk cijfer voor staat.

Persoonlijk vind ik de post wel bij de discussie passen trouwens en geen troll post, dus geef het zelf een +1. Over het product pakken en meedoen in een discussie over de beperkingen vind ik gewoon on-topic.

Niettemin zou ik het een stuk excellentere apparaat vinden als je de Link of Sideloaden kon doen zonder FB account. Dat je FB nodig hebt voor een FB store met games snap ik nog wel, maar dat hoeft niet nodig te zijn om het apparaat te draaien. Dat is toch het verschil met bijv. een Nintendo Switch die je opzich nooit aan het internet hoeft te hangen en geen account hoeft aan te maken als je gewoon via gamecards speelt (ok, je mist een hoop patches en de dlc, het is niet de full experience zonder internet met account, maar je komt toch een eind in tegenstelling tot de Quest 2).
Sterker nog, ik heb oculus niet eens geinstalleerd noch ook maar 1 game van de oculus (native) store in de bril.
Ik gebruik hem 100% met steam dus het argument dat je 100% afh. bent van de store van Facebook is 100% een onjuiste stelling want je kunt 100% zonder die store.
Klopt maar je bent wel ingelogd en dat willen ze juist. Of je de store gebruikt is een bijzaak, though.

Side quest/sideload gaan ze volgens mij ook aanpakken, binnenkort
De Quest 3 gaat 100% zeker gewoon PCVR ondersteunen.. En er is ook al gezegd dat de Quest met Oculus account gewoon spellen na 2023 kunt blijven spelen, wel zit er eventuele beperking aan als die gebruik maken van bepaalde opties die alleen beschikbaar zijn voor online, maar je kunt alsnog gewoon overstappen op een facebook account als je de opties wel wilt ehouden.
Een Playstation of andere console gaat een stuk minder ver in het verzamelen van je gegevens. Facebook is werkelijk overal aanwezig jammer genoeg. Als je het op je telefoon heb staat, neem je het eigenlijk altijd met je mee en ook op je reguliere PC of werk machines weten ze je uiteindelijk te vinden. En ze weten hoe je er uit ziet, ze kunnen je stem matchen, weten welke pagina's je bezoek en waar je naar kijkt, welke reclame hoe lang op je scherm heeft gestaan en straks weten ze dus ook hoe je games speelt, hoe je beweegt, etc.

Kijk natuurlijk, Origin, Steam, Epic, ze hebben allemaal meer gevens van je. Maar ze volgens je in veel gevallen veel minder nauwkeurig. Origin ging in het verleden veelste ver, EGS doet dat nog steeds, maar rijkt totaal niet zo ver hierin als Facebook.

Het moment dat je geen facebook account hebt of een ban oploopt, kan je niets meer met de hardware
Er zijn sinds de overgang al mensen die melden dat hun VR hardware de dienst weigert omdat er iets niet helemaal lekker zit. Ze willen daarnaast ook veel media exclusiviteit afdwingen, en geloven dat dit goed is voor de markt. "Wij stoppen er meer geld in"

Dus ze sturen aan op een situatie waarin games ALLEEN op hun hardware via hun platform mogen werken. Waarbij bekend is wat je echte naam is, waar je naar kijkt op het web, waarbij de leverancier precies weet wie je contacten zijn en hoe je met ze converseert, wat je stem is, hoe je beweegt, waar je je bevind gedurende de dag en als er iets niet goed zit, locken ze je hardware.

Je zit wel degelijk heel erg vast en deelt veel en veel meer informatie dan je op het eerste gezicht zou denken. Een aantal magnitudes meer dan alle andere leveranciers die je opnoemt. Misschien dat Apple in de buurt komt en MS zou het graag willen en doet een behoorlijke poging, maar het staat in geen verhouding...
Het is toch een mooi product voor een mooie prijs? Net als de Amazon Kindle.

Ja data is veel waard voor Facebook, maar een mooie VR ervaring is ook wat waard. Laat mensen zelf bepalen waar ze voor kiezen, we hebben een prima privacy wetgeving in de EU. (Alleen jammer van de sleepwet)
Ernstig: hij is te goedkoop! maar natuurlijk, je hebt een punt.
Dat FB achter je data aanzit is duidelijk, dat je met in principe dezelfde gegevens die je ook bij b.v. de Sony Playstation Store kunt aanmelden ook.

Dat de headset je conversatie afluistert is me niet duidelijk: werkt die set, na downloaden, ook niet evengoed zonder internet? ik weet het echt niet, is een vraag aan de groep.

Dat FB probeert een monopolie te bereiken is kwalijk , maar geldt evenzeer voor alle andere spelers op de markt.
Persoonlijk denk ik dat ze weinig interesse hebben in wat je zegt tijdens een singleplayer game. Om met vrienden te willen praten moet je echter online zijn en (de headset's) microfoon gebruiken. FB's policy:
“Facebook will use information related to your use of VR and other Facebook products to provide and improve your experience. This information is also used to show you personalized content, including ads. For example, we might show you recommendations for Oculus Events you might like, ads about Facebook apps and technologies, or ads from developers for their VR apps.”

Users cannot opt out of sharing VR usage activity with Facebook.
Users cannot opt out of sharing VR usage activity with Facebook.
Is dit eigenlijk wel toegestaan? Usage activity zal vast nog niet als persoonsgegevens gezien worden voor de wet.

[Reactie gewijzigd door menne op 13 oktober 2020 16:54]

Belachelijk dat dit een Excellent award krijgt.
Het is de mening van de auteur. Bovendien moet je het beoordelen op wat het is. En wat dat betreft klopt de review in mijn ogen helemaal.
Dit is net alsof je een PlayStation 5 op de hardware zou beoordelen[...]
Dat gebeurt aanvankelijk ook.
[..]zonder dat je kijkt wat voor games er voor zijn/komen.
Hoe wil je dat beoordelen? Je weet niet welke games er na een aantal jaar gaat aankomen. En je weet ook voor geen enkele game die nog moet uitkomen wat die voor score zal krijgen.
Nu snap ik je punt dat er alleen oude games getest kunnen worden, maar ja, dat geldt voor 95% voor de PS5 ook.

Dusver alleen reactie op je intro. Maar ik wil wel nogmaals benadrukken dat het de mening van de auteur is, en zijn score belachlijk noemen vind ik in deze situatie niet terecht.
Zou een beetje vreemd zijn als ze een console zouden beoordelen op basis van de launch games ja. Xbox 360 en PS3 waren beide dikke zesjes geweest.
Het verplichten van een Fb account is voor mij persoonlijk een complete no go. 80% van ons bedrijf heeft geen Fb meer, waaronder ik zelf. Een fake account aanmaken zit er ook niet bij.

Tevens vraag ik mij af waarom ze niet met OLED zijn gegaan. Minder ghosting etc.

Verder zeker geen slechte device, maar Fb... nope
Ars Technica raadt de headset af en heeft een aantal solide argumenten:

https://arstechnica.com/g...our-next-vr-system/?amp=1

Begin er niet aan als je PCVR wil doen. Facebook kan op elk moment bepalen om die support op te heven.
Dat is tenminste ruggengraat tonen en ergens voor staan. Hulde voor Ars Technica.

Je kunt de headset niet los beoordelen van het feit dat een FB account nodig is.

Ik heb zelf een CV1 en als mijn Occulus account niet meer werkt gaat het ding op marktplaats of naar de vuilstort.

EDIT: Het feit alleen al dat een FB account nodig is zou voor Tweakers een reden moeten zijn om dit product af te raden, wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Q op 13 oktober 2020 13:57]

Voor Google Stadia is een Google account nodig. Heb nergens in een review gelezen dat dat een reden zou zijn om hem niet te nemen. Dat wordt als 'logisch' beschouwd.

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar: als Facebook vanaf dag 1 de Ocolus zo ontwikkeld had dat je voor de Facebook VR een Facebook account nodig had, dan was het hier in de reacties totaal niet over los gegaan.

Puur dat je met de vorige bril geen FB account nodig had en nu wel, dat is alles. De mensen die dit allemaal zo vreselijk vinden hadden toch al geen FB account en zitten achter dynamische vpn's, dus die kunnen best een anonieme/lege FB-account aanmaken.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 14 oktober 2020 01:22]

Het is zo bizar, je kan gewoon een alternatieve google account aanmaken. Als je google niet gebruikt als searchengine en niet door linkt aan hun accounts dan kunnen zij niet de data binnen halen die Facebook straks binnenhaalt via game en VR data die gelinkt word aan iemand zijn profiel. Game data is al een ding alleen VR erbij geeft oogbeweging, lichaamsbewegingen, stem, reactievermogen etc. etc.

Dit is HUGE! Je hebt geen idee wat ze daarover over personen kunnen leren.
Ik ben benieuwd naar de redenering hierachter, zeker als we hem doortrekken naar andere producten. Hoe zie je dat bijvoorbeeld voor Android telefoons, waar verplicht een Google account voor nodig is? Ik bedoel dit als een serieuze vraag, niet om te trollen.

Ik snap het sentiment overigens wel: zeker bestaande Oculus gebruikers (mijzelf incluis) voelen zich 'gepakt' nu je verplicht wordt om een Facebookaccount te koppelen terwijl je er - zeker als je geen interesse hebt in social-vr - feitelijk niets voor terugkrijgt.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 13 oktober 2020 16:27]

In mijn ogen is Facebook een exceptioneel onethisch bedrijf wat ik op geen enkele manier wil steunen of mijn data aan wil toevertrouwen. En nu met een Oculus Rift moet je wel een account maken straks. Er is geen andere optie.

Als je dan kijkt naar Android, dan heb je wel de keuze om een toestel te nemen waar je geen Google account voor nodig is.

Maar als ik een Google account nodig zou hebben voor een VR-product dan zou ik het ook niet kopen.

[Reactie gewijzigd door Q op 13 oktober 2020 16:47]

Ik heb het geprobeerd, zonder google account.
De meeste apps werken dan niet, vereisen een update play store etc.etc. en dat krijg je alleen voor elkaar als je inlogt met een google account.
(Ik heb geen zin in jailbreaks of wat dan ook, de smartphone moet het gewoon doen).
Zover ik weet is Apple hetzelfde laken en pak.
Veel keuze is er niet (behalve dumbphones).
PS Chromecast is ook direct retour gegaan, want ook die werkt (meer) niet zonder google account. Eerder was er een workaround (net zoals bij Windows 10, MS account), nu lukt dat niet meer.
Google biedt Android ook als AOSP aan, zonder Google-diensten. Zelf heb ik LineageOS draaien zonder Google-diensten. Dat levert een minder laagdrempelige ervaring op en sommige zaken werken niet zonder de Play Services, maar ik heb wel de keuze.

Daarnaast kun je prima een Google-account gebruiken zonder dat een compleet sociaal netwerk (waar ik niet op zit te wachten) naar binnen wordt gerold.

Een anoniem Google-account (zover dat echt anoniem is, maar dat is een andere discussie) is ook mogelijk: probeer dat maar eens bij Facebook te doen. Heb dat eenmaal geprobeerd om een stuk rouwverwerking van een overleden vriend (in Canada, niet naast de deur) toch nog mee te krijgen zonder gelijk een hele sloot aan 'hallo's' en 'wat leuk dat je ook op FB zit' van vrienden en kennissen te krijgen. Ik logde met een, zo dacht ik in mijn naïviteit, anoniem in en daar stond een heel netwerk van voorgestelde contacten: en ik kende ze allemaal. Dat was echt een WTF-moment.
Niks persoonlijks alleen je bent super biased naar het vertrouwen van Facebook met de vergaarde data via de Oculus Quest 2 met als reden "omdat andere bedrijven dat ook doen en waarom mogen zij het dan wel?" waar natuurlijk hetzelfde antwoord voor geld, dat je ook deze bedrijven niet zomaar al je data of het liefst zo min mogelijk zou moeten geven totdat je weet wat hun agenda is. Ondanks dat je een punt maakt loop je daarmee voorbij aan de essentiele vragen.

Wie is Mark Zuckerburg en wat zijn zijn motieven, waar wil hij al deze vergaarde data voor gebruiken? Hier ga je helaas geen echt antwoord op krijgen.

Zolang ik niet weet op ik achter hem, zijn bedrijf en visie wil staan blijft mijn Facebook account een leeg ongebonden profiel en komt de Oculus Quest 2 er niet in. Dit is jammer want het is de eerste redelijk betaalbare VR bril die ik voorbij heb zien komen die niet totaal bagger is.

Ik ben ook wel benieuwd naar wat jou echte reden is waarom je zo makkelijk doet over wat een groot probleem is in onze wereld. Of je bent naief of het loont om het artikel zo te schrijven of misschien hebben Mark en Facebook wel relatief goede bedoelingen ermee en zie ik een te zwart scenario waar het laatste me onwaarschijnlijk lijkt. Ik denk heus niet dat ze er gelijk wereldominantie mee zullen krijgen alleen dit soort technologien en de data die ermee te verkrijgen is worden onderschat. Gaming data en nu VR data die direct gekoppeld kan worden aan social media.

Het kan gebruikt worden voor iets moois of heel en heel slecht uitpakken. Dus nogmaals, het is belangrijk om te weten wie deze megacoorperaties leiden en wat hun einddoel is.

[Reactie gewijzigd door -Tweakert- op 14 oktober 2020 01:14]

Dat is tenminste ruggengraat tonen en ergens voor staan.
Dus omdat de ene auteur het apparaat "durft" te bekritiseren waar de ander dat niet doet, heeft de ene dus een ruggegraat en de ander niet. Dat vind ik een hele vreemde redenering.
Je kunt de headset niet los beoordelen van het feit dat een FB account nodig is.
Dat kun je wel degelijk. Mij boeit dat namelijk geen ruk en verandert echt helemaal niets aan het oordeel dat ik het apparaat zou geven als ik hem in mijn handen zou hebben. In deze review wordt dat ook als dusdanig aangekaart. Aan de lezer om te beoordelen of deze dat een issue vindt. Jij vindt dat in dit geval dus een grote issue dan de auteur. Gezien hij dit meldt, kun je voor jezelf de score hierop aanpassen.
Het feit alleen al dat een FB account nodig is zou voor Tweakers een reden moeten zijn om dit product af te raden, wat mij betreft.
Voor de auteur dus niet. Een review is een persoonlijk mening, en dan nog kaart hij de punten aan de voor een ander wellicht een issue zouden kunnen zijn.

Ik krijg eerder het gevoel dat de auteur van dat andere artikel ergens besloten heeft dat het apparaat ruk is, en dat het apparaat niets meer goed kon doen.

Maar goed, meningen verschillen dus.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 14 oktober 2020 17:05]

Je kunt de headset niet los beoordelen van het feit dat een FB account nodig is.
Vind ik dus ook. Als het koppelen met Facebook een optionele functie zou zijn, kan ik er nog achter komen dat je die uit de beoordeling van het hardware kan halen.

Maar dat is het dus niet, mensen worden geforceerd om een Facebook account te koppelen, en als ze die niet hebben (ik, bijv) er één aan te maken. Dat maakt het koppelen van Facebook een integraal onderdeel van deze headset, en moet dat meegenomen worden in de volledige kritiek. Zonder facebook = nutteloze headset, namelijk.

Ik ben het nagenoeg niet met Facebook als entiteit eens dat ik dit overheb, en maakt dat ook enige interesse in de Oculus dood voor mij.

Misschien is er hoop dat slimme koppen dat ding weten te jailbreaken en de Facebook integratie eruit weten te slopen, dan zou ik misschien er nog één willen halen. Maar dan nog, ga ik liever voor een alternatief waar ze je niet forceren een account te hebben.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 13 oktober 2020 13:23]

Ik zie het probleem niet zo, ik heb geen Facebook account en dus ik koop ook die vr bril niet daardoor.

Ik heb die vr bril echt niet nodig net zo min als Facebook en Whatsapp.
mensen worden geforceerd
Ik vind dit altijd zo'n hilarisch argument wat betreft luxe apparaten. XD
Ik heb zelf een CV1 en als mijn Occulus account niet meer werkt gaat het ding op marktplaats of naar de vuilstort.
Gelukkig moet dat niet nodig zijn en kan je gewoon blijven genieten van je hardware
Quote van FB:
Starting In January 2023:
We will end support for Oculus accounts.
If you choose not to merge your accounts at that time, you can continue using your device, but full functionality will require a Facebook account.

We will take steps to allow you to keep using content you have purchased, though some games and apps may no longer work. This could be because they require a Facebook account or because a developer has chosen to no longer support the app or game you purchased.
Source: https://www.oculus.com/bl...d-unlock-social-features/

[Reactie gewijzigd door Chameleonghost op 13 oktober 2020 13:10]

Bedankt hoor, maar tegen die tijd gaat hij toch wel weg, nieuwe headsets zijn gewoon stukken beter.
Ik denk niet dat Tweakers zo onethisch bezig is.

Ik denk dat ze bij Tweakers echter wel erg gevoelig zijn voor wat zij denken dat het publiek wil horen. Al is het misschien niet eens helemaal bewust.
Valve's business model draait niet om het verzamelen van persoonlijke informatie, maar het verkopen van games, zover ik weet. Enorm verschil.
Ja... en als het zo uitkomt doen ze allebei. Ik vind FB ook slecht, en kan me voorstellen dat iemand daarom geen FB VR bril wil, maar vind de reacties hier wat overdreven. Mijn grootste probleem met FB is dat mensen foto's en andere gegevens met mij erop op hun FB site publiceren, mijn contactdata hebben ze op die manier (WhatsApp) ook al. De extra gegevens: wel spellen ik koop, wellicht ook hoe vaak en hoe ik ze speel hebben valve & co. ook, dus je kan je hooguit zorgen maken over de combinatie...
Valve's business model draait niet om het verzamelen van persoonlijke informatie
Dat het er niet om draait, betekent niet dat het niet gebeurt. Lees hun voorwaarden er maar eens.
Ik vind het overigens erger dat Valve mijn games en software gijzelt (want daar komt het op neer). Ik kan mijn Half Life 2 schijf uit 2004 niet eens op een offline PC gebruiken. Ik vind dat compromis vervelender dan dat van Facebook.
Hoewel het facebook deel van deze review duidelijk is en er inderdaad wat andere solide argumenten in staan, staan er ookl wat onjuistheden in. Het vermoeden is wel dat deze reviewer met een voorbedachte rade een negatieve review heeft willen schrijven. Met name zaken over de slechtere tracking blijken helemaal niet te kloppen.

Hij heeft natuurlijk helemaal het recht om het apparaat af te raden waar het gaat om de koppeling met Facebook, of je het daar nu wel of niet mee eens bent, maar het komt op mij tamelijk kinderachtig over dat hij om zijn argument bij te zetten ook zaken heeft verzonnen/gelogen over de technische specificaties.
Dat die reviewer opmerkt dat zijn controllers slechter tracken, dan kan dat toch? Hoe kan dat niet kloppen?
Dat kan zeker, maar het valt op dat hij de enige reviewer is die het "probleem" had ten eerste. Hij melde ook dat er minder LED's zouden zijn en dat de refresh-rate van de tracking lager was, beide zijn feitelijk onjuist gebleken. Buiten deze negatieve reviews zijn er verder alleen postieve reviews gekomen, waarbij overal de kanttekening "Facebook" natuurlijk wel nadrukkelijk wordt gegeven maar veel reviewers vinden dat een overweging van de eindgebruiker omdat het product in het gebruik er niet minder om wordt.
Daar wil ik wel even op inhaken: Ik had het stuk van AT ook gelezen en tijdens onze test heb ik daarom extra gelet op de nauwkeurigheid van de tracking. Ik merkt daarbij niet dat de oude of de nieuwe controllers consequent beter getrackt worden. Het inside-out tracking systeem is bij beiden goed, maar niet perfect. Zowel bij de Quest 1 als de Quest 2 merk ik af en toe fouten in de tracking, maar het is niet zo dat de nieuwe controllers het op dit punt structureel slechter doen.
Als er een review is die totaal nergens op slaat is het wel die arstechnica, daar druipt alle negativiteit er zwaar van af dat het expres negatief is. Zowat iedereen die een beetje in VR verdiept en ook andere reviews leest en kijkt ziet gewoon dat de review van arstechnica een bullshit review is.. Wat zijn beweegreden is, geen idee, maar de meeste zou het niets verbazen als het de verplichting van het facebook account is geweest.
Je krijgt een -1, vooral door de toon denk ik, maar ik ben het helemaal met je eens!
Een vergelijking met zo ongeveer alle andere reviews, b.v. deze op Tweakers laat zien dat de AT review duidelijk afwijkt .... en in ieder geval voor mij is duidelijk wie er hier ongelijk heeft.
Het zou slim zijn als je tastbare, heldere argumenten zou aandragen in plaats van oppervlakkig ranten.
De "je moet gewoon een fake naam gebruiken" reacties van de tweakers hier verbazen me een beetje. Ook al gebruik je een fake naam, je ip adres en een lading cookies worden nog steed verbonden aan jouw browser, jouw machine en jouw ip adres. Ook al heb je dan een fake naam, je bent nog steeds een identiteit voor FB waar ze marktwaarde uit kunnen halen en je met fake nieuws kunnen bestoken. Ik ben niet van FB afgegaan om vervolgens me voor het gebruik van een apparaat weer te moeten aanmelden.
Daarnaast is het vziw tegen de voorwaarden van Facebook om een valse naam te gebruiken en hebben zij het recht om jouw account te sluiten als je het toch doet, en dan ben je al je (digitale) aankopen dus kwijt.

Ik kreeg overigens gisteren ook de melding dat ik na 2023 al mijn aankopen kwijt ben, omdat ze dan de ondersteuning voor Oculus accounts laten vervallen. Fijn...
Serieus? Alle aankoop verloren na 2023?
Ik heb oculus rift en account van oculus zelf dus betreft dit mij ook?
Nog geen mail daarover ontvangen.

[Reactie gewijzigd door royalt123 op 13 oktober 2020 15:32]

Het was een typo van mij.

Ik zie op die artikel dit staan:

For those with a Facebook account then there’s little to worry about, for the rest support for the old Oculus accounts will be discontinued after 1st January 2023. Now that doesn’t mean you’ll suddenly lose access to all the content you’ve purchased, you’ll still be able to use your headset. But won’t retain full functionality – only Facebook accounts will – to which it says: “we expect some games and apps may no longer work.”

Dus normaal gezien zouden meeste games wel blijven werken die we hebben gekocht.
Dat is in ieder geval wel te hopen voor je :)
Misschien dat sommige game producenten zelfs bereid zijn om nog een update uit te brengen voor games die anders zouden stoppen met werken.
Je aankopen zijn dan misschien geen aankopen, geen eigendom.

Maar een overeenkomst die je gesloten hebt voor het gebruiksrecht van software waar de leverancier de voorwaarden voor geschreven heeft. Voorwaarden die dus kennelijk toestaan dat zij kunnen bepalen dat je 2023 het gebruiksrecht stopt. Inderdaad fijn... :/
Oh? Ik dacht dat je je Occulus account moest koppelen aan je FB account en dan werkt het. nou weet ik niet wat je allemaal in je FB account gezet hebt dat je niet gekoppeld wilt zien aan je Occulus account, maar dan heb je het waarschijnlijk ook niet onder je eigen naam lopen. De gegevens die FB van je wil hebben staan waarschijnlijk toch ook allemaal al in je Occulus account?
Ik heb en wil geen Facebook account. En in mijn Oculus account staat alleen mijn email adres, dat is voldoende om in te kunnen loggen.

En voordat het geneuzel begint over 'je hebt toch niets te verbergen':
1) Klopt, maar daar heeft niemand iets mee te maken.
2) Toen ik mijn Oculus VR bril kocht zou er geen verplichte Facebook integratie komen. Zouden ze hier eerlijk over geweest zijn dan had ik er ook geen gekocht.
3) Facebook's inkomstenbron is advertenties. Drie keer raden wat ze met jouw data en VR bril gaan doen.
1): wilde ik zeker niet stellen.
2): Amerikanen... ik geloofde ze toen niet, ben wat dat betreft niet teleurgesteld.
3): FB heeft je Oculus data sowieso, waarschijnlijk staan je contactgegevens via b.v. WhatApp van een vriend toch al bij FB.
Dus, alhoewel ik het principe begrijp, geloof ik niet dat FB zoveel meer data van je krijgt. Ik maak me wat dat betreft veel drukker om wat mijn omgeving over mij op FB en Co. zet.... zo had een vriendin op Koningsdag een foto van me genomen waar ik niet blij mee was die ze ook braaf delete..... na me even een kopietje te hebben gestuurd via WhatApp!!! Ja, zet hem dan direct in de krant....

Maar goed: geen FB account is begrijpelijk en natuurlijk blijft het jouw keus.
Van mij hebben ze dus adres, email account en Paypal, ongeveer wat jij oculus hebt gegeven (ik neem even aan dat je ook wel eens spel bij ze hebt gekocht).
Je hebt helemaal gelijk en dat is tevens de reden dat ik ze totaal niet vertrouw en dus zo weinig mogelijk informatie achterlaat. Paypal bijv. is inderdaad vereist en daar heb ik ook geen probleem mee, maar mijn adres hebben ze echt niet nodig om mij een digitale verkoop te doen.
Mocht ik bijv. een VR bril bij ze bestellen die ze gaan opsturen, dan krijgen ze een adres.

Maar van te voren alle gegevens hamsteren met het excuus 'dat hebben we in geval x, y of z nodig' mag gelukkig niet meer met de AVG, en die krijgen ze dan ook niet.

Helaas is Facebook er inderdaad redelijk bekwaam in om zijn klanten afhankelijk te maken dus het valt inderdaad niet mee om je data uit handen van Facebook te houden. En dat is dan nog los van alle smerige praktijken die keer op keer in het nieuws komen.

In de ideale wereld maakt het natuurlijk allemaal niet zo uit, echter in deze wereld hebben we bijvoorbeeld hier mee te maken en alleen al daarom is het fijn als je telefoonnummer niet op straat ligt.
Terecht punt, je bouwt met een fake profiel een identiteit, je echte naam noemen in de data is maar een datapunt en niet het centrum van je profiel. Overigens, vast wel bitcoin betalers, maar in de meeste gevallen is de naam waar je je game mee afrekent gewoon je naam.

Voor facebook lijkt mij die fake profielen ook redelijk snel te koppelen aan andere identiteiten. Niet alleen via de dingen die je noemt (Ipadres, cookies etc) . Ik denk dan aan sociaal netwerk (mensen met wie je gamed), hoe laat je connect en disconnect, zoektermen in de Quest store, die connecties tussen profielen realiseren. Maar ook door links met andere hardware (mac adress router) of data van dingen die je niet zo veel deelt zoals de bluetooth van je in ear oortjes, betaalgegevens, biometrische (bewegings) data.

Het gaat facebook erom dat iemand akkoord gaat met hun ruime data verzamel voorwaarden. Juist achter die fake namen zit een doelgroep die facebook moeilijker kon overhalen. Fake namen die als echte mensen die nu wel akkoord gaan met het verzamelen van alle data zoals Facebook het graag wil.
Facebook heeft inmiddels ook al een best aardige detectie van (nieuwe) fake profielen. Op reddit zijn er zat oculus gebruikers die een neppe account aanmaakten die daarna een ban kregen. Daar zit je dan met je dure baksteen.
Je fake account wordt ook snel geblokkeerd of gedelete. Facebook is best streng daarop en best goed in het uitfilteren van nep-accounts.
Ik vind het dood en doodeng dat een site als Tweakers een "Excellent" geeft aan een (waarschijnlijk zeer goed) device dat een Facebook account vereist.
Dat laatste is reden voor een 1, niet voor een Excellent.
En ik vind het ook doodeng dat veel bezoekers van Tweakers het slikken voor zoete koek. Gelukkig zijn er nog heel veel lezers hier die dit wel als showstopper zien.
Het wordt beetje casual genoemd in de review, maar het is echt te gek voor woorden dat je Facebook je huis van binnen laat filmen om nog meer gegevens over jou en je familie op te bouwen. Etc.
Bizar.

Tip voor mensen die hem toch kopen: zorg dat je een broek aanhebt als je naar beneden kijkt, Facebook kijkt mee.

[Reactie gewijzigd door TeunVR op 13 oktober 2020 10:53]

Duidelijk toch? ze nemen geen standpunt in een onderwerp wat 99% van hun bezoekers belangrijk vindt. PRIVACY.

Kan de reviews hier steeds minder serieus nemen en lees daardoor al amper reviews meer.
Ik snap ook niet dat dit niet op deze manier genoemd werd. Kon me van de Tweakers podcast herinneren dat ze de verplichting wel een groot probleem vonden, i.g.g. voor de bestaande modellen. Volgens mij zei @WoutF? ook dat, als een Oculus account niet meer werkt, hij zijn huidige VR-bril daarna wel op marktplaats (lees: V&A) zou zetten. Echter, uiteindelijk is het aan de reviewer om te bepalen of hij/zij dit een belangrijk punt vind of niet en kunnen we in de reacties er mooi over discussiëren.

Edit: Kan het fragment helaas niet zo snel terugvinden in de podcast via de telefoon. Zal vanavond even kijken of ik hem nog kan vinden.

Edit2: Arnoud Wokke zei "geef mij portie maar aan Fikkie" in Tweakers Podcast #133 toen ze ovcer het Facebookaccount begonnen en nog een opmerking door iemand een tijdje verder, die ik tijdens het autorijden waarschijnlijk anders (lees: zwaarder) geïnterpreteerd heb.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 13 oktober 2020 18:55]

Ik denk dat je het fout gehoord hebt, of ik heb het onhandig verwoord, maar heb geen plannen om mijn bril te verkopen in zo'n situatie. Sterker nog, mijn Oculus-account is al gekoppeld aan mijn Facebook-account.
De review klopt gewoon, objectief gezien is het een goed product gezien de prijs. Dat daar geen subjectieve mening over of het verplichtstellen van een Facebook-account bij komt kijken is niet meer dan logisch. Het wordt benoemd (het staat zelfs bij de minpunten), en het is aan de lezer om zelf te bepalen of dat een dealbreaker is.

Dit is een review over een VR headset, niet een betoog over Facebook.
En als een vereiste nu was: offeren van een puppy is verplicht. Waar leg je de grens?

Ik denk dat het feit dat je verplicht aan Facebook vast zit met alle privacy-ellende die daarbij komt kijken net zo'n belangrijk reviewpunt is als de resolutie van het scherm.
Vind het moeilijk die 2 dingen los te zien.
Vond het ook zo doodeng allemaal toen bleek dat je voor de Google Stadia (tromgeroffel) een Google account nodig had?
Facebook staat bij mij nog een stukje hoger op de evilness-ladder dan Google.
Je moet bij al deze producten afvragen "what's in it for them?".
Facebook is gebaat bij alle data over jouw (sociale) omgeving.
Ze maken dat ding niet voor de lol hoor.
Plus dat je bij Stadia afaik niet met camera's/sensoren je hele woonomgeving vastlegt.
Bij het testen van een VR set vind ik het eigenlijk van essentieel belang om deze te testen icm een bril. Desnoods even door een collega laten proberen die wel een bril heeft. Het comfort icm een bril is voor vrij veel mensen hele belangrijke info in een review.
Toch maar besteld en kan het in dit geval zelf uitproberen morgen. :)
Er zit een bril "spacer" bij en je kunt ook afstand stukjes kopen/printen om de bril niet tegen de lenzen aan te laten komen. Zelf heb ik geen bril, maar mijn vrouw wel, dus heb ik die beschermers maar meteen geprint. Vanavond uitproberen. Voor wat ik op interweb heb gezien en gelezen is het als brildrager erg goed te doen.
Ook zie ik op Thingyverse een hoop mods om brilglazen op de lenzen zelf te monteren... maar dat lijkt mij wat ver gaan.
Volgensmij is juist die bril spacer niet standaar beschikbaar maar zit die in die extra set.
What’s in the box?

VR Headset
Two Touch Controllers
Charging Cable
Two AA Batteries
Power Adapter
Glasses Spacer

Zit er gewoon in hoor.
Oh, dacht juist bij een andere review te lezen dat die glasses spacer alleen in die extra set zat. Maargoed, mooi dat die er standaard bij zit dan.
Hij zat wel bij de "oude" Quest.

Zal het straks zien.
Heb nu de "fit pack" binnen, maar zie daar geen aparte bril spacer.
Dus dan zou die nu geintegreerd zijn in de fit pack.
We zullen zien.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 13 oktober 2020 12:55]

Waar heb je het fitpack besteld? En is dat wat?
Coolblue heeft de fit pack (en tevens de andere zaken zoals de link cable)
Ja ik heb daar de quest 2 besteld maar ze zeiden de fitpack nog niet te hebben.
Iedereen moet het voor zichzelf bepalen, maar persoonlijk zou ik even afwachten met het kopen van accessoires tot ik een tijdje met dat ding gespeelt heb:
- Heb je die accessoire nu echt wel nodig om comfortabel te gamen?
- Game je dan echt wel uren achter elkaar met dat ding?
- Gebruik je je Quest wel of blijft hij in de kast stof happen, met of zonder accessoires?
- Of juist andersom: je wordt helemaal gek op VR en koopt een zware gaming PC + een HP Reverb 2 ?
- Je koopt een accessoire van een ander merk die beter/goedkoper/... is.
Ja ik heb daar de quest 2 besteld maar ze zeiden de fitpack nog niet te hebben.
oh wat raar, ik heb m`n Quest 2 (64gb basis) daar besteld gisteren bij hun, en ik zag de fit pack gewoon tussen staan voor " bestel voor 23:59, morgen in huis" en had er nog even 10 seconden over getwijfeld of ik die niet zou kopen ja/nee. Uiteindelijk niet gedaan. Want zoals iemand hieronder al zei. Ik wacht het even af, mischien heb ik het helemaal niet nodig en scheelt me dat weer 4 tientjes.
Dan waarschijnlijk uitverkocht toen ik keek, pas gisteravond besteld.
Ja ik heb echter weer wat tegenstrijdige berichten gehoord. De quest 2 zou minder ruimte voor een bril hebben dan de quest 1 en die was al niet geweldig en de spacer zou het fov verkleinen en voor wat lightleaks zorgen en het niet echt comfortabeler maken. Andere verhalen zijn weer dat ze totaal geen problemen hebben maar diegene had zo een grote bril dat ik zo iets had van yeah right lol. Ik heb ook zitten kijken naar lens adapters maar met mijn sterkte zou dat op 140 euro komen.
Er zullen zoals voor de Quest1 ook wel weer een hoop modellen voor de 2 komen. Zijn dan maar een paar centen als je al een 3d printer hebt, of iemand die hem voor je wilt printen. Enige wat je dan nog nodig hebt zijn "oude" brilglazen op de juiste sterkte.

https://www.thingiverse.com/thing:1602460/remixes
Interessant, zat toch al te kijken naar een instap 3d printer
Ik hoor graag hoe het voor je uitpakt!
Even los wat we hier allemaal van vinden. Mag dit juridisch? Mag je eisen dat mensen een echte naam opgeven voor de aankoop van software? De AVG stelt toch dat je niet meer persoonsgegevens dan noodzakelijk voor de dienstverlening mag vergaren?

Daarbij mag je onder kostprijs leveren? De EU heeft in het verleden Chinese leveranciers van zonnepanelen geblokkeerd. Die hadden toen ook als doel de concurrentie hier eerst uitschakelen.

Ik zou wel wat analyses vanuit de juridische hoek hierin willen.
Dan ook MS en Sony die onder kostprijs hun game consoles verkopen.
Of Amazon..
Ik haat Facebook, een van de pilaren van de verharding in de maatschappij. Nooit van m'n leven dat ik nog een account aanmaakt. Rare manier van doen, wilde wel een VR bril.. deze wordt m dus zeker niet.
Als je een goede gming PC hebt lijkt me de HP Reverb 2 sowieso superieur, afgezien van de draad, andere modellen met de zelfde chipset komen kennelijk volgend jaar uit... moet je wel bij hun store aanmelden.
Helaas,
Een verplicht facebook account is voor mij genoeg om te zeggen: No Go
Daar begin ik gewoon niet aan.
Bedankt Mark, maar ik sla over
Verplicht Facebook account zal voor velen een showstopper zijn, waarom zou Facebook dit doen?
Omdat gebruikersdata veel geld waard is.
Dat staat toch echt letterlijk in het artikel hoor
Met Facebook Horizons willen ze in feite Facebook in VR maken, als iedereen dan toch al verplicht een account moet maken gaat het verzamelen van data wel zo makkelijk.
Omdat ze dat bij Facebook niet snappen dat je geen account zou willen. En, zelfs als ze het wel snappen, gokken ze erop dat het maar een kleine club is die de headset om die reden overslaat.

Ik verwacht dat er vanuit de community vanzelf een hack komt waardoor het niet meer nodig is
Vele mensen met jou gebruiken de term Showstopper verkeerd.
Dit is de werkelijke betekenis :

showstopper
- an act so striking or impressive that the show must be delayed until the audience quiets down.
- something that is strikingly attractive or has great popular appeal.
tja, het is maar net welk woordenboek je er bij pakt.

"informal: An obstacle to further progress."
https://www.lexico.com/definition/showstopper
Pak dan een echt woordenboek:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/showstopper
Definition of showstopper
1: an act, song, or performer that wins applause so prolonged as to interrupt a performance
2: something or someone exceptionally arresting or attractive
the gold crown was the showstopper of the exhibition
3: one that stops or could stop the progress, operation, or functioning of something
Beide zijn correct. En op mijn werk (Amerikaans bedrijf) wordt het echt wel enkel in de negatieve zin gebruikt.

https://www.merriam-webster.com/dictionary/showstopper
Actieve en terugkerende gebruikersaantallen zijn wat social networks de lucht in houden.
als die niet snel genoeg stijgen of zelfs stagneren of dalen, zijn aandeelhouders daar over het algemeen niet blij mee.
Het wordt al meermaals vermelde, maar geld is wel de reden.

Ze leven van advertenties en info te verkopen.
Als ze minder actieve gebruikers hebben, dalen dus ook hun inkomsten uit deze zaken.

Het verbaasd mij dat niemand de vergelijking in prijs maakt tussen dit en een console.
Het zou mij niet verbazen als zij op het product, met R&D meegerekend, niet zoveel marge hebben. Maar hopen ook hiermee hun platform nieuw leven in te blazen en de daarbijhorende inkomsten te verhogen.
Ik vraag me ook af hoe het zou moeten werken als je meerdere gebruikers op je headset hebt. Wanneer mijn kinderen of mijn vrouw de headset gebruiken wil ik niet dat ze pornhub reclames krijgen, om maar een voorbeeldje te noemen.
Kinderen onder een bepaalde leeftijd mogen helemaal geen Facebook account hebben en kunnen daardoor dus ook niet de VR bril gebruiken.
Mijn kinderen zijn boven die bepaalde leeftijd. Mijn vrouw ook :D
Ze zijn wel "van plan" om meerdere facebook accounts op hetzelfde device te ondersteunen, blijkbaar: https://support.oculus.com/424208161507635/
Ik vraag mij oprecht af voor hoeveel mensen dit echt geldt. Ik kan mij voorstellen dat het publiek van Tweakers al een stuk meer privacy-minded is dan het algemene publiek en ook hier lijkt de stemming verdeeld.
Is John Carmack nogsteeds hierbij betrokken? Vind het bijzonder dat hij zich bij een partij als facebook heeft aangesloten om de VR bril verder te ontwikkelen. Wel vrijwel oneindig budget lijkt me zo al is de kans wellicht ook wat groter dat het opeens wordt gestopt bij zo een bedrijf, die kunnen er opeens de stekker (no phun intended) uit trekken.
+1 Thanks al kan ik je die niet geven in gedachte is t puntje jouw kant op. Excuus had het ook wel zelf kunnen zoeken of course.

[Reactie gewijzigd door Fugitive2008 op 13 oktober 2020 10:52]

Dus de beeldscherpte van de Quest 2 is via Oculus Link nu al beter dan de Rift S? Ondanks dat hij niet op volledige resolutie draait?

Hoe verhoudt het draag comfort zich tov de Rift S?

Zit eigenlijk te wachten op de Reverb G2, maat die is wel dubbel zo duur.
De Reverb G2 is duurder, en heeft naast voordelen ook nadelen tov een Q2. Tegelijk is het imo niet eerlijk te zeggen dat hij dubbel zo duur is. Ik heb hem zelf voor €600 gepreordered, nu is hij nog voor €650 te kopen. Een Quest kost theoretisch €350, maar in de praktijk gewoon iig €400, want de Elite headstrap is een vereiste. Als je nog wat toevoegt voor beter geluid en de officiele link kabel, gaat het heel dicht bij elkaar komen.
Nu eerlijk is eerlijk, die officiele link kabel heb je niet nodig, en geluid is een keuze. Maar voor een Quest 2 moet je gewoon iig van €400 uitgaan.
Nou, een adviesprijs vergelijken met een pre-order prijs is ook niet eerlijk. Adviesprijs Reverb is 699,- en dat kost hij ook als je hem NIET bij rekenwinkel.nl wil kopen. Dus dan wordt het 399 vs 699, nog steeds een significant verschil.

Nou wil ik eigenlijk geen Oculus, ik heb en wil namelijk geen FB account. Wacht sowieso nog even reviews van de G2 af.
Ik voel me een beetje dom, maar jij weet dat vast wel:
Is er een relatie tussen product/software?
Zoals Mac en PC of Android en IOS toch aparte applicaties nodig hebben.

Kan het zijn dat een bedrijf alleen maar voor de Quest preoduceert?
Of is alles makkelijk te poorten naar een ander systeem?
Kan inderdaad dat een bedrijf enkel voor de Quest maakt. Alle PCVR is op alle headsets te spelen in principe. Soms heb je extra software nodig om de brug te maken, en soms zal het wat meer moeite kosten, maar in principe is alles op alles te spelen. Maar zaken die voor Quest gemaakt worden, kunnen prima enkel voor Quest zijn en niet voor PCVR headsets.
Tja, het is niet anders. Ik zal toch veel op pad gaan met dat ding. Dus stand alone.
Los van die elite strap; je kan hem wel gebruiken voor 350 euro.
Ik ben erg geïnteresseerd in VR; maar 500 a 600 euro vind ik teveel geld (ook omdat mijn pc hardware een goede upgrade moet krijgen). VR puur alleen voor je smartphone vind ik te beperkend.

Maar een Facebookaccount verplicht stellen is dan wel weer jammer; maar ook vanuit perspectief Facebook begrijpelijk. En ja; er zijn hele leuke interessante social media dingen mee te doen.

Voor wie het niet erg vind om te betalen met data is dit een mooie headset. Terecht geven de reviewers aan dat je dieper het Facebook ecosysteem gaat. Ik sla hem over en hoop dat de alternatieven ook richting de 350 euro gaan, zonder Facebook, Google of welk bedrijf ook dat leeft van datamining en advertenties. Zelfs als je hier niet van bent is dit toch een interessante headset. Het betalen met je data VZIW leeft niet echt onder de meeste mensen; dus die zien een bepaald bedrag voor een headset. Ik denk dat dit ondanks dat andere VR ook wel hun prijzen gaan aanpassen op relatief korte-middellange termijn.
Draagcomfort van de Quest 2 zonder de deluxe strap is echt niet goed.
Dus als je wat comfort wil zal je die erbij moeten kopen.
Quest 1 was ook maar matig (niet te doen volgens mijn vrouw). Dat hebben we een stuk kunnen verbeteren met een aftermarket Halo strap, dit geeft ongeveer hetzelfde systeem als de Rift S en is dus een stuk comfortabeler. Ondanks dat blijft de Q1 gewoon echt front-heavy.
Niet allen dat.... de Quest kan stand alone, de Reverb hangt aan een draad, en vergt een forse (3080 o.i.d.) gaming PC om echt te kunnen draaien... maar dan heb je wel heel veel betere games en beter beeld: https://www.youtube.com/w...channel=TyrielWood-VRTech
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True