De Google Pixel 4a is de opvolger van de 3a en is wat prijs-kwaliteitverhouding betreft interessanter dan de high-end toestellen van Google. De concurrentie is echter op diverse vlakken dichterbij gekomen. De camera is alsnog een sterk punt van de Pixel 4a en velen zullen het toestel ook begeren om de schone software, waarvoor je ook nog eens snel en lang updates ontvangt. Op hardwaregebied lever je wel in ten opzichte van de concurrentie, maar vooralsnog is de Android-navigatie erg soepel. De Pixel 4a is compact en het scherm is daarom wat kleiner dan gemiddeld, maar het is goed afleesbaar in de zon. Al met al is het een simpele, maar doeltreffende telefoon.
Daar is hij dan eindelijk. Na maanden uitstel en op het moment dat de Pixel 5 al bijna uitkomt, is de Google Pixel 4a uit. Nou ja, niet echt, of in elk geval niet in Nederland helaas. Toch hebben we er een kunnen bemachtigen om te recenseren. Het blijft immers een interessante propositie. Op de hardware moet je inleveren en dingen als draadloos laden, een luxueuze behuizing of een tele- of ultragroothoeklens zul je niet tegenkomen op deze telefoon. Wat je wel krijgt, is een middenklassetoestel waar de meesten wel even mee voort kunnen en vooral: een goede camera en fijne, schone software.
Het is misschien raar om dat te zeggen in de inleiding van een review en we gaan dat uiteraard uitgebreid testen, maar tenzij er heel rare dingen aan de hand zijn, zijn dit zekerheidjes waar je met deze Pixel-telefoon vanuit kunt gaan. Of het een smartphone voor jou is, hangt er natuurlijk meer vanaf of de concessies die onherroepelijk gedaan worden bij een middenklassetoestel, bij je passen.
Voorganger Pixel 3a was wat ons betreft een succes. Het grootste nadeel was de beperkte afleesbaarheid van het scherm in de zon. Dat was vorig jaar en de tijd staat niet stil. Er zijn op dit moment een paar interessante concurrenten in deze prijscategorie, zoals de Poco F2 Pro en de OnePlus Nord. Beide hebben een snellere soc en ook andere interessante features aan boord om de Pixel 4a het leven zuur te maken. Wel heeft de Pixel 4a in vergelijking met vorig jaar dubbel zoveel opslaggeheugen en als je hem in Duitsland kunt halen, een heel competitieve prijs van 340 euro.
Hoe houdt de Pixel 4a zich staande tegenover deze moordende concurrentie? Je leest het op de volgende pagina's.
Behuizing en scherm
De Google Pixel 4a ziet er iets luxer uit dan de Pixel 3a. Waar dat toestel deels van glimmend en deels van mat plastic was en waarbij het glimmende plastic toch een beetje verraadt dat het om een middenklassetoestel gaat, is de 4a geheel mat zwart. Hij is nog steeds van plastic, maar de nieuwe afwerking geeft deze Pixel-smartphone een zeker cachet. Bovendien zie je er niet snel vingervegen op en heb je wat meer grip dan bij een gladde, glazen achterkant. De knoppen zien er wel wat goedkoop uit en hoewel ze goed klikken, voelen ze goedkoper aan dan de metalen knoppen van veel high-end toestellen. Het zit de gebruikservaring echter niet in de weg.
De Pixel 4a is naast zijn voorganger een beetje koddig. De Pixel 3a is een vrij langwerpige smartphone, waar de 4a er met zijn gebolde randen een beetje gedrongen uitziet. Hij is niet heel dun, maar wel vrij kort voor een smartphone anno 2020 en dat geeft hem iets schattigs. Dat bedoelen we niet negatief. In tegendeel, een compacte smartphone is meer dan welkom in deze tijden van gigantische schermen en dito behuizingen. Ondanks het beduidend compactere karakter dan dat van de Pixel 3a, heeft de Pixel 4a een groter scherm en dat is al helemaal positief.
Dat komt doordat Google de bezels eindelijk klein heeft gekregen. Zelfs de high-end Pixel 4 heeft nog een camera in een bezel boven het scherm en de Pixel 3a heeft boven en onder het scherm grote zwarte balken, maar de bezels die de Pixel 4a rondom het scherm heeft, zijn zeer acceptabel, al is de rand onder het scherm zoals wel vaker alsnog aan de grote kant. De camera zit echter achter een gat in het scherm en hoewel dat niet iedereen zal bekoren, is het wat ons betreft een prima keuze voor de Pixel 4a.
Toestel
Pixel 4a
Pixel 3a
Pixel 3a XL
Pixel 4
Hoogte (mm)
144
151,3
160,1
147,1
Breedte (mm)
69,4
70,1
76,1
68,8
Dikte (mm)
8,2
8,2
8,2
8,2
Gewicht
143g
147g
167g
162g
Schermgrootte
5,81"
5,6"
6,0"
5,7"
Schermoppervlakte (cm²)
82,8
79,6
92,9
81,1
Schermverhouding
19,5:9
18.5:9
18:9
19:9
Schermresolutie (pixels)
1080x2340
1080x2220
1080x2160
1080x2280
Pixeldichtheid
444ppi
451ppi
383ppi
443ppi
Wat afmetingen betreft lijkt de Pixel 4a nog het meest op de Pixel 4. De 4a is echter nog iets compacter en lichter en heeft een iets groter en langwerpiger scherm. De 4a is prima afgewerkt en ziet er verzorgd uit, maar de behuizing van de Pixel 4 voelt wel wat steviger aan. Wanneer we de Pixel 4a buigen en torderen, geeft hij wat mee, maar niet zorgwekkend veel. Toch zou het best kunnen dat de telefoon breekt als je echt je best gaat doen. Kunststof is wat ons betreft echter nog altijd een prima materiaal om een telefoon van te maken. Het is minder breekbaar dan glas, maar krast wat sneller. Het plastic zorgt er ook voor dat het gewicht van de telefoon erg gering is en dat voelt best fijn aan in de broekzak nadat je veel met grote en zware smartphones hebt rondgelopen.
Ten opzichte van high-end smartphones lever je doorgaans in op de waterdichtheidscertificering en dat is bij de Pixel 4a niet anders. Wel zit er zoals bij vrijwel elk recent toestel een rubbertje om de simtray, dat vocht moet tegenhouden. Het ziet er ook naar uit dat de Pixel 4a redelijk goed tegen wat water kan in de praktijk, als we deze video mogen geloven. Zelf kunnen we deze test niet uitvoeren, omdat het toestel niet van ons is. Garantie heb je hier natuurlijk niet op, voor de duidelijkheid.
Scherm
Net als zijn voorganger heeft de Pixel 4a een contrastrijk oledscherm. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar veel concurrenten in deze klasse hebben inmiddels ook oledschermen. De pixeldichtheid is absoluut hoog genoeg. We vinden het persoonlijk in de praktijk niet vervelend dat het scherm wat kleiner is, al is het niet ideaal bij het gamen of naar video kijken. Het is niet het allermooiste wat we ooit gezien hebben. Onder een hoek zie je wat oliekleurige afwijkingen, maar dat is bij vrijwel alle goedkopere toestellen met oledscherm het geval. Die goedkopere toestellen hebben overigens meestal nog geen hogere schermverversingsfrequentie. We nemen het de Pixel 4a dus niet kwalijk dat hij een 60Hz-scherm heeft. De OnePlus Nord is echter een beruchte concurrent die wel 90Hz-schermverversing heeft, dus dat is iets om rekening mee te houden.
De verschillen zijn op het eerste gezicht vrij klein bij oledschermen onderling, zelfs al houd je een Galaxy Note 20 Ultra in handen. Dat geldt echter niet voor alle eigenschappen van een oledscherm. Een nadeel van de Pixel 3a was bijvoorbeeld dat hij niet goed af te lezen was in direct zonlicht, dus we waren erg benieuwd naar het scherm van de 4a, dat we doorgemeten hebben met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
Dit is geweldig nieuws. Google heeft geluisterd naar de kritiek en heeft de maximale helderheid van het scherm flink verhoogd. Je moet de aanpasbare helderheid daarvoor wel aanzetten; handmatig lukt dat niet. We hebben het verschil met voorgaande Pixel-telefoons gemerkt in onze zonovergoten tuin. De telefoon was prima af te lezen. Alleen als we onze zonnebril opdeden en vervolgens reflecties in het scherm hadden, werd het lastiger, maar dat is niet zo vreemd. De minimale helderheid is nog altijd goed, waardoor je prima in een geheel verduisterde ruimte op je smartphone kunt kijken zonder dat het te fel aan de ogen is. De kleurechtheid heeft Google ook goed op orde, dus daar zijn geen verrassingen.
Camera
Als je het niet al weet, verbaast het je wellicht: de Pixel-telefoons hebben al jaren ongeveer dezelfde primaire camerasensor. De Pixel 4a heeft dezelfde sensor als de Google Pixel 3, 3a en 4 en die heeft een bepaald niet indrukwekkend formaat van 1/2,55". Een paar jaar geleden hadden veel high-end telefoons die sensormaat, maar nu zien we dat zelden meer. In onderstaande tabel laten we zoals wel vaker zien wat er veranderd is. We hebben nog nooit zo'n saaie tabel gezien. De lensopening van de primaire camera is echter wel iets wijder geworden bij de Pixel 4 en 4a.
Camera
Pixel 3a(XL) achter
Pixel 3(XL) achter
Pixel 4(XL) achter
Pixel 4a achter
Sensor
Sony IMX363
Sony IMX363
Sony IMX363
Sony IMX363
Grootte
1/2,55"
1/2,55"
1/2,55"
1/2,55"
In 35mm
27mm
27mm
27mm
27mm
Focus
Dualpixel-af
Dualpixel-af
Dualpixel-af
Dualpixel-af
Lensopening
f/1.8
f/1.8
f/1.73
f/1.73
Natuurlijk gaat het bij Google om de software, maar we blijven ons toch afvragen hoe goed de fotografie zou zijn als de fabrikant wel met grotere sensors zou gaan werken. Hopelijk gaan we dat zien met de Pixel 5, die al bijna uitkomt. De Pixel 4a moet het echter nog doen met deze sensor, waarmee Google in het verleden al magie heeft laten zien.
De camera-ervaring die je van Google krijgt, is even clean als het besturingssysteem zelf. De app is zeer overzichtelijk en heeft weinig modi. Die realtime AR-konijnenoren zul je dus even met een andere app tevoorschijn moeten toveren. Op het moment dat je op de sluiterknop tikt, worden er echter diverse foto's gecombineerd en tot één plaatje gesmeed. Dat geldt vooral voor de hdr+-modus. Daarachter zit een algoritme waarbij drie tot maar liefst vijftien onderbelichte shots worden gecombineerd met een paar overbelichte shots.
De software verdeelt de gefotografeerde situatie in kleine blokjes en de gewenste helderheid van die blokjes wordt ongeveer bepaald. Vervolgens worden de blokjes met elkaar gemengd, of eigenlijk de helderheidscurves die aan die blokjes zijn toegewezen. Dat wordt vanuit elke pixel gedaan, zodat de curves mooi in elkaar overvloeien en je dus geen verschillen ziet in de helderheid per blokje.
Google heeft het ook voor elkaar gekregen om Live HDR+ naar de Pixel 4a te brengen. Daardoor kun je beter zien hoe een hdr-foto eruit komt te zien. Erg handig, maar als je echt controle over je hdr-foto wil, zijn de dualexposure-controls ideaal. Je kunt daarmee niet alleen de helderheid aanpassen, maar ook de schaduwen lichter en donkerder maken. Soms wil je namelijk helemaal niet zien wat er in de schaduw gebeurt, maar juist een wat mysterieuze foto maken of de aandacht vestigen op een object door andere delen donkerder te maken.
Fotovergelijking
We hadden de Pixel 3a of 4 natuurlijk van stal kunnen halen om daar de 4a mee te vergelijken, maar die vergelijkingen zijn goed te vinden op het wereldwijde web. Daarom hebben we ervoor gekozen om twee grote concurrenten tegenover de Pixel 4a te zetten: de Poco F2 Pro en de OnePlus Nord. De Poco F2 Pro hebben we zelfs uitgerust met Gcam om eens te kijken of dat het minpunt van die camera bij weinig licht goed kan maken. Daarnaast is het natuurlijk interessant om te zien wat Googles camera doet met een grotere sensor, waar de camerasoftware niet op gebaseerd is. We beginnen echter traditiegetrouw met de goede lichtomstandigheden met de stock camera-apps.
We zien bij goede lichtomstandigheden dat foto's van de Pixel 4a in verhouding tot deze concurrenten vaak net een betere automatische witbalansinstelling hebben, evenals een goede belichting en een prima dynamisch bereik. De verschillen zijn echter niet enorm en als je naar het detail kijkt, ontlopen de toestellen elkaar niet veel. De Pixel-foto's zijn wel vaak het prettigst om naar te kijken, vooral wat kleur betreft.
Google gebruikt wat het zelf noemt Super Res Zoom als je 2x inzoomt. Het is digitale zoom, maar Google zegt foto's slim te combineren om meer detail te behouden. We zien dat hier niet terug, zoals je aan de eendjes kunt zien. Daar hebben we op scherpgesteld.
Hier hebben we de portretmodus van de frontcamera en daarna de camera achterop getest. In deze modus doen de toestellen het zeker niet perfect. De OnePlus Nord gaat bij het linkeroor flink de mist in en ook bij de andere twee zien we haren die vaag zijn gemaakt. Het is toch al jammer dat het brandpunt, dat op de frontcamera van al deze toestellen een vaste afstand heeft, te ver is afgesteld. Daarom zien we vaak vage selfies als deze.
Bij de primaire camera in combinatie met een gemakkelijker voorwerp gaat dat beter, maar de Pixel 4a heeft als enige de achtergrond niet vaag gemaakt in het hengsel boven op deze knuffel. Dergelijke foutjes zien we nog steeds regelmatig bij dit soort toestellen, ook bij de smartphones met een dieptesensor. De achtergrondonscherpte van de Pixel 4a is wel het beste wat ons betreft. Je ziet hier foto's met de maximale achtergrondonscherpte die de toestellen kunnen leveren.
Met deze serie foto's proberen we een indruk te geven van de prestaties bij slecht licht. Bij deze en de volgende series foto's laten we telkens van een situatie eerst de foto zonder nachtmodus en daarna de foto met nachtmodus zien. Ook hebben we de flitsers aangezet bij het beeld van Ganesha, de god met het olifantenhoofd. Zo krijg je een indruk van de sterkte van de flitser.
Over het algemeen doet de Poco F2 Pro het niet heel handig. Het is namelijk niet zo dat er enorm veel minder detail in de foto's van dat toestel zit, maar de software schat de situatie niet zo goed in. Het beeld blijft, ook in nachtmodus, te donker en de automatische witbalans is evenmin helemaal lekker. De OnePlus Nord maakt het beeld vooral in de nachtmodus helder, wat aan de ene kant fijn is, maar met zo weinig detail en veel ruis misschien niet altijd wenselijk. De Pixel 4a toont zijn kracht vooral in de nachtmodus, waarbij de foto het scherpst oogt en de situatie niet overdreven belicht of juist te donker is.
Vlnr: Poco F2 Pro vs. Pixel 4a, OnePlus Nord vs. Pixel 4a, Poco F2 Pro vs. Pixel 4a, OnePlus Nord vs. Pixel 4a
Hier zie je telkens uitvergrotingen van foto's van de Pixel 4a rechts en aan de linkerkant de Poco F2 Pro, afgewisseld met de de OnePlus Nord. De linker twee 100-procentuitsnedes zijn zonder nachtmodus, de rechter twee met. Zonder nachtmodus aan verrast de Poco F2 Pro door het plaatje met het meeste detail af te leveren. Met nachtmodus aan maakt de Pixel 4a duidelijk de beste foto. De OnePlus Nord licht het plaatje wel goed op, maar mist detail. We focusten in dit shot overigens op het rode label.
Buitensituaties zijn net weer even anders voor camera's. Toch zien we hetzelfde beeld als binnen. De Google-software zorgt ervoor dat de foto's van de Pixel meestal het prettigst zijn om naar te kijken. De situatie is doorgaans goed belicht en niet onderbelicht in de donkere delen, zoals bij de Poco F2 Pro vaak het geval is. Ook zijn de foto's van de Pixel die met de beste witbalans, al zijn luchten soms wel erg blauw in verhouding tot de realiteit. Dit betekent echter niet dat het ook altijd de foto's met het meeste detail zijn. Als je inzoomt, is er veel ruis te zien, ook in de nachtmodus. De Nord past bijvoorbeeld meer ruisreductie toe.
Bij de vierde serie foto's hebben we weer 2x ingezoomd. Geen van deze toestellen heeft een telelens, dus elk toestel cropt op de primaire sensor bij het zoomen. Super Res Zoom doet bij de Pixel 4a zijn werk, maar het leidt ook hier niet tot meer detail, wel tot een prima zoomfoto zonder al te veel ruis. Een telecamera zou echter veel meer detail behouden, dat moge duidelijk zijn.
We zijn van een Pixel-telefoon gewend dat hij in het voordeel is bij slechte lichtomstandigheden. Zeker naast de Poco F2 Pro en OnePlus Nord hadden we meer verwacht, aangezien dit geen toestellen zijn die bekendstaan om hun goede prestaties bij weinig licht. Blijkbaar loopt Google inmiddels toch tegen hardwarelimieten aan. De software kan veel, maar als deze toestellen al zo dichtbij komen, is het tijd voor een sensorupgrade. Het blijft een bijzonder goede camera voor een telefoon van ongeveer 350 euro, maar we zien nu wel de beperkingen.
Poco F2 Pro met Gcam versus Pixel 4a
We waren erg benieuwd hoe een Poco F2 Pro met een recente versie van Gcam, in essentie Googles camera-app, zich zou verhouden tot de Pixel 4a. Daarom hebben we een goed werkende Gcam voor de Poco F2 Pro op het toestel gezet met het configuratiebestand van ene Snaker7 van het xda-forum. Waar we overigens wel tegenaan liepen, is dat er in de hoeken van foto's van situaties met een hoog dynamisch bereik soms erg veel kleurruis te zien is. Op het smartphonescherm zelf uit zich dat vaak als een soort raster: een vreemd effect. Ook hebben we de videomodus nog niet aan de praat gekregen. Perfect werkt het dus niet.
Toch zien veruit de meeste foto's er erg goed uit. Op het eerste gezicht zijn de verschillen dan ook niet groot. De keuzes in de camerasoftware in Google-stijl laten zich prima vertalen naar de Poco F2 Pro. We zien geen gekke dingen, dus de camerasensor van de Poco F2 Pro lijkt goed samen te werken met Gcam. In de eerste foto is het dynamisch bereik zelfs wat groter bij de Poco F2 Pro.
Pixel 4a (links) en Poco F2 Pro
Als we op 100 procent gaan kijken, zien we iets schokkends; de foto's van de Poco F2 Pro hebben meestal meer detail en minder ruis. Natuurlijk kan dit verklaard worden door de grotere sensor, maar de software is natuurlijk gemaakt op de Pixel 4a en zijn camerasensor, dus we hadden eigenlijk verwacht dat de Pixel 4a alsnog betere resultaten zou laten zien.
Pixel 4a (links) en Poco F2 Pro
Bij dit laatste shot, waarbij weinig licht beschikbaar was, laat de Poco F2 Pro weer meer detail zien. Wanneer je de Pixel 4a dus alleen maar voor de mooie foto's overweegt, maar een andere smartphone je op andere vlakken interessanter lijkt, kan het lonen om eens te kijken of er een goede Gcam voor dat toestel beschikbaar is.
Accuduur
Een van de teleurstellingen van de Pixel 4 was de accuduur. Zeker van een high-end telefoon mag je meer verwachten. Bij de 3a was de accuduur gelukkig iets beter en haalden we het einde van de dag, al hield het niet over. De Pixel 4a heeft met 3140mAh net een grotere accucapaciteit dan de 3a, die 3000mAh had. Het scherm van de Pixel 4a is echter ook wat groter. We hebben onze drie gebruikelijke accutests gedraaid.
In de browsetest laten we de smartphones scrollen over webpagina's die op onze server staan. De Pixel 4a houdt het beduidend langer vol dan de Pixel 4 en scoort ook beter dan de Pixel 3a in beide browsetests. Dat is goed nieuws. Bij de videotest zijn oledschermen in het voordeel en daar zien we een vergelijkbaar beeld. Grotere telefoons met grotere schermen en accu's zijn vaak in het voordeel wat accuduur betreft en voor een compacte telefoon scoort de Pixel 4a dan ook prima. Met deze telefoon komen de meeste mensen de dag wel door, maar verwacht geen wonderen.
Opladen
Ook de Pixel 4a krijgt weer een 18W-lader mee, net als de 3a en de Pixel 4. Het gebruikte protocol is USB Power Delivery 2.0. Het voordeel daarvan is dat het een vrij universele standaard is, dus ook dat laadblokje dat je via AliExpress besteld hebt, zou best weleens USB Power Delivery-ondersteuning kunnen hebben.
De laadresultaten zijn niet zo heel spannend. Met een iets grotere accucapaciteit dan zijn voorganger duurt het net iets langer voordat hij volledig opgeladen is. Toch heb je na een half uur laden meer gebruikstijd gewonnen dan bij de Pixel 3a. De Pixel 4a kan niet tippen aan de laadsnelheden van sommige high-end telefoons, maar dat is hem niet te verwijten.
Hardware
De hardware en specifiek ook de soc is, zoals wel vaker het geval is, waar je op inlevert ten opzichte van duurdere toestellen. De Pixel 4a draait op de Snapdragon 730G. Deze heeft een octacore-cpu met twee relatief snelle Kryo 470-kernen, die gebaseerd zijn op ARM Cortex-A76-cores. Deze draaien op 2,2GHz. De zes relatief tragere Kryo 470-kernen, die gebaseerd zijn op ARM Cortex A55-kernen, zijn geklokt op 1,8GHz.
Dat is leuk, maar wat zegt dit? Wellicht kunnen we dit het best vergelijken met de Pixel 3a van vorig jaar. Die heeft een Snapdragon 670-soc, die maximaal op 2GHz draait. Deze is gemaakt op 10nm, waar de SD730G van de Pixel 4a op Samsungs 8nm-procedé gebakken is. Dat moet hem dus efficiënter maken. Wat snelheid betreft is het een verbetering, vooral op het gebied van singlecoreprestaties.
In theorie betekent dit alles een prima stap vooruit en ook in de praktijk. Door Android navigeren met de Pixel 4a voelt soepel aan. Door de 6GB Lpddr4X-werkgeheugen blijven apps nog redelijk lang open om direct weer te kunnen worden gebruikt en ook de UFS 2.1-opslag zal meehelpen met de vlotte ervaring. Het starten van apps gaat rap, hoewel een Snapdragon 865 met UFS 3.1-opslag natuurlijk nog beduidend sneller zware apps tevoorschijn tovert. Ten opzichte van de Pixel 3a en het eMMC 5.1-opslaggeheugen van dat toestel is het echter een duidelijke vooruitgang.
Wel weer jammer is dat het opslaggeheugen niet uit te breiden is. Met een Pixel-telefoon ben je wellicht van plan om lekker veel foto's en video's te schieten en dan is wat extra opslaggeheugen nooit weg. Je zult je media er op een gegeven moment dus zelf vanaf moeten halen of natuurlijk cloudopslag van Google moeten kopen. We denken dat Google die laatste optie prefereert.
De G in Snapdragon 730G staat voor gaming. De Adreno 618-gpu van de soc is 15 procent hoger geklokt dan die van de reguliere Snapdragon 730. Het gaat verder om precies dezelfde chip, maar Qualcomm kiest de beste exemplaren uit voor de 730G-variant. Zonder je illusies te geven over gigantische gameprestaties van deze soc, helpt dat zeker bij het spelen van de wat zwaardere spellen. Als je weleens een spel speelt dat niet al te grafisch hoogdravend is, kun je prima af met de Pixel 4a. Speel je zware spellen op je smartphone, dan is het verstandig andere opties te verkennen dan deze Pixel 4a.
De X15-modem van de Snapdragon 730G is verder een stap vooruit ten opzichte van de X12, die de Pixel 3a aan boord heeft. De maximale downloadsnelheid voor 4G is 800Mbit/s en dat was 600Mbit/s. Dat is natuurlijk nog steeds wel een schijntje van de maximale LTE-snelheid van de X55-modem uit de Snapdragon 865, die 2,5Gbit/s kan halen, als het erg meezit. De Pixel 4a heeft geen ondersteuning voor 5G. Er komt echter ook een 5G-versie aan, maar die is op het moment van schrijven nog niet officieel aangekondigd.
Vingerafdrukscanner en luidsprekers
Met alle scanners achter het scherm, die de meeste Android-smartphones vandaag de dag hebben, voelt het enigszins ouderwets aan om er weer eentje achterop te hebben. Dat wil echter zeker niet zeggen dat het minder fijn is. Het is erg persoonlijk of je een scanner achterop handig vindt. Het kan onhandig zijn als je je telefoon wilt ontgrendelen terwijl hij op tafel ligt of in je autohouder zit. Het is echter áltijd beter dan een trage of niet accurate scanner achter het scherm en die hebben we regelmatig gezien. De scanner op deze Pixel werkt snel en dat draagt bij aan het gevoel van snelheid bij dit toestel. Aan de andere kant hebben we liever een snelle scanner aan de voorkant, zeker in dit geval, want de sensor is op de tast moeilijk te vinden. Natuurlijk zul je aan de locatie van de scanner wennen, maar mistasten zal ongetwijfeld ook later nog gebeuren.
Concessies worden bij middenklassetelefoons vaak gedaan bij dingen die je niet meteen merkt of ziet. Een voorbeeld daarvan is de luidspreker. Zo heeft de high-end Poco F2 Pro een monoluidspreker. De Pixel 4a heeft net als zijn voorganger stereoluidsprekers. Deze zijn echter flink verbeterd wat geluidskwaliteit betreft. Het blijven natuurlijk smartphoneluidsprekers, maar de bas is strakker, het maximale volume iets hoger en over de hele linie klinkt alles dynamischer dan bij de Pixel 3a. We hebben hem ook nog even naast de Poco F2 Pro gelegd en weer dezelfde stukken muziek op beide telefoons afgespeeld. De Poco F2 Pro gaat nog ietsje harder, maar klinkt scheller en minder ruimtelijk dan de Pixel 4a.
Software
Eigenlijk is het best een beetje saai om de software van een Pixel-smartphone te omschrijven en dat is goed nieuws. Het is duidelijk en simpel; je krijgt de nieuwste Android-versies als eerste en ook beveiligingsupdates tot en met augustus 2023. De maanden dat de Pixel 4a uitgesteld is, krijg je er dus gewoon bij. Inmiddels is dat wel iets minder bijzonder nu Samsung ook drie jaar garandeert bij veel toestellen en bij Apple krijg je nog langer updates. Het is echter nog steeds ongewoon dat je met een telefoon die voor 340 euro te koop is, zo lang updategarantie hebt.
Verder krijg je stock Android en dat betekent: veel Google-apps, maar in elk geval niet van andere partijen. Aangezien de meesten met een Android-telefoon toch in het Google-universum bivakkeren, zullen weinigen dat erg vinden. We hebben de Pixel 4a kunnen testen met Android 11, in tegenstelling tot veel buitenlandse reviewers, want die versie is op het moment van schrijven nog niet lang uit. De beveiligingsupdate van 5 september staat al op de telefoon.
Android 11 draait erg lekker op de Pixel 4a. Het navigeren door Android is supersoepel, zoals we gewend zijn van Pixel-telefoons, zelfs al zit er een middenklasse-soc in deze telefoon. Waar je dat aan merkt, is dat apps minder snel starten. We hebben een OnePlus Nord, Poco F2 Pro en de Pixel 4a naast elkaar gelegd en daarbij starten de wat zwaardere apps wat trager op bij de Pixel-telefoon. Storend is het niet, behalve bij de echt grote apps misschien, mocht je die gebruiken. Bij de meeste apps is het millisecondenwerk. Dit kan echter over een paar jaar wel anders zijn, als Android en zijn apps zwaarder worden, maar dat is moeilijk te voorspellen.
In Android 11 zit een heel aantal nieuwe functies, waarvan we er een paar willen uitlichten. Als je de powerknop ingedrukt houdt, krijg je nu een scherm waarop je de apparaten in je smarthomenetwerk kunt bedienen, zoals een slimme thermostaat of verlichting. Ook kun je instellen dat Google Pay hier zichtbaar wordt, zodat je meteen contactloos kunt betalen.
Ook de notificatiebalk is aangepakt. De verticale ruimte op Android-telefoons is fors gegroeid. Schermen hebben niet langer een 16:9-verhouding, maar lopen ongeveer van 19:9 tot 21:9. Google wil die extra ruimte in de notificatiebalk gaan benutten.
Ten eerste krijgen media-apps een eigen plekje onder de toggles. Apps als Netflix, YouTube en Spotify kunnen hier worden weergegeven. Je kunt ze direct bedienen via de kaart onder de toggles. Daar is ook in te stellen waar de audio uit moet komen: uit de telefoon zelf, een aangesloten headset of luidsprekers thuis bijvoorbeeld.
Daaronder zit nog een nieuwe, aparte sectie: gesprekken. In die sectie verschijnen notificaties van chatapps en er zijn een paar extra dingen in te stellen. Ten eerste kunnen gebruikers notificaties van bepaalde mensen 'prioriteit' geven. Die verschijnen dan bij nieuwe meldingen altijd bovenaan. Die meldingen verschijnen optioneel ook in de 'niet storen'-modus op het scherm. Alle bekende chatapps kunnen werken met de nieuwe notificaties.
Gesprekken in chatapps hebben nog een extra functie: Bubbles. Dat zijn ballonnen met de avatar van een contactpersoon en die kunnen altijd in beeld blijven staan, boven op de app die je aan het gebruiken bent. Een klik op die ballon leidt gebruikers terug naar het chatgesprek in een aparte interface.
Zo zijn er nog meer kleine wijzigingen, die je overigens kunt terugvinden in onze preview van Android 11. Missen we dan geen enkele feature van de skins die andere fabrikanten over Android heen gooien? Toch wel. Zo kun je met de Pixel 4a geen scrollend screenshot maken, om maar wat te noemen. Eenvoud heeft soms zijn prijs. Al met al is de recente en schone software onder de streep echter een behoorlijk voordeel van de Pixel 4a wat ons betreft.
Het is gemakkelijk om de Google Pixel 4a aan te raden, vooral aan wie compacte smartphones prettig vindt. Hij is een behoorlijk stuk kleiner dan concurrenten als de OnePlus Nord en de Poco F2 Pro, maar ook kleiner dan de Pixel 3a. Door zijn kleine bezels heeft hij ondanks dat een groter scherm. Dat scherm is in tegenstelling tot dat van zijn voorganger ook nog eens goed af te lezen in de zon.
Ten opzichte van de concurrentie moet je het wel stellen met een kleiner scherm en een plastic behuizing. Die is minder stevig, maar maakt het toestel lichter dan de meeste concurrenten. Waar je ook op inlevert, is de hardware. Voor vergelijkbare prijzen kun je toestellen met snellere socs krijgen. Zo zijn er de iPhone SE en de Poco F2 Pro met high-end socs, maar ook de Nord met 5G. Hoewel Android supersoepel draait op de Pixel 4a, is een snellere soc een goed idee als je zware games of andere apps gebruikt. Ook kan het best eens zijn dat je dan langer met je toestel doet, omdat het niet traag wordt.
Zeker weten we dat niet, want de software is goed afgestemd op deze Pixel 4a. Hij is lekker schoon, overzichtelijk en je krijgt Android-upgrades direct en gedurende drie jaar, wat nog steeds beter is dan bij de meeste concurrenten. Toch onderscheidde de Pixel 3a zich vorig jaar meer van zijn concurrenten, doordat die niet hebben stilgezeten. Samsung belooft inmiddels ook drie jaar ondersteuning en op het gebied van de camera, een andere belangrijke reden om voor een Pixel te gaan, is het verschil eveneens kleiner geworden. De Pixel 4a heeft immers slechts één camera voorop en één achterop, maar ook het verschil in fotokwaliteit is kleiner dan voorheen. We zien dat het tijd wordt voor Google om de camerahardware te upgraden als het de voorsprong wil behouden.
Begrijp ons niet verkeerd; deze camera behoort nog steeds tot de top en de resultaten zijn over het algemeen beter dan bij gelijkgeprijsde concurrenten. Tel daarbij op een prima oledscherm, stereoluidsprekers en fijne software, en je hebt een meer dan prima smartphone voor een relatief lage prijs. Voor die prijs van rond de 350 euro zul je hem helaas wel uit het buitenland moeten halen.
Voor zover ik weet, via dit topic :
- Bestellen in de store.google.de of store.google.fr via de 00000 truc.
- Bestellen bij fnac.be of fnac.com (pre-orders bij fnac.be nu vanaf 11/10 beschikbaar)
- De grens overwippen naar mediamarkt.de (eens de toestellen in voorraad zijn)
- Wachten op belsimpel.nl en de rest die de toestellen beschikbaar stellen
Amazon US werkt ook prima. Verzendkosten zijn laag en je hebt het toestel zo in huis. En geen gedoe met douane want je betaalt van tevoren netjes voor de import. Je krijgt er alleen wel een Amerikaanse lader bij.
Ik heb de 4a al enkele weken in gebruik en ik ervaar het als een zeer goed toestel. De enige 2 minpunten die ik kan noemen zijn de wat beperkte accuduur en het ontbreken van optische stabilisatie in de camera waardoor night shot foto's ondanks het geweldige algoritme zeker in de donkerdere delen toch wat bewegingsonscherpte hebben. Maar voor de 330 euro die ik er omgerekend onderaan de streep voor betaald heb, voel ik me zeker niet bekocht. Integendeel.
De Pixel 5 neemt de 2 genoemde minpunten overigens weg (en voegt 5G support toe met een iets snellere soc) maar dat toestel kost 85% meer. Dat is dus bijna het dubbele en voor mij is het prijsverschil te groot om de aankoop van de 5 voor mezelf te rechtvaardigen.
Amazon heeft het toestel momenteel niet zelf op voorraad. De prijzen die er nu staan, zijn externe partijen die via Amazon verkopen. Ik heb even in mijn order gekeken en de verkopende partij heet dan Amazon Export Sales LLC. Dan is de prijs gewoon 349 USD plus apart gespecificeerde verzend- en importkosten. Het is even wachten denk ik tot ze het toestel zelf weer op voorraad hebben. Tot voor kort kon je nog een preorder plaatsen bij Amazon. Die mogelijkheid zie ik nu niet.
Je hebt gelijk, ik zie het nu staan in online documentatie. Daar zitten dan duidelijk beperkingen aan want bij langere sluitertijden werkt het niet zo goed. Bij grote verschillen tussen licht en donker in een frame doet de telefoon er 5-8 seconde over om in night sight mode alle foto's te maken. De donkerdere delen in het frame zijn door de langere belichting duidelijk onscherp, hoe stil je de telefoon ook houdt. Een statief heb ik nog niet geprobeerd.
OIS bestaat in vele vormen en ik kan me voorstellen dat deze cameramodule een wat goedkopere variant heeft. De vraag die nu wel naar boven komt, is of de Pixel 5 dan wel betere OIS heeft. Als dat hetzelfde is dan valt er een voordeel t.o.v. de 4a weg en dan vind ik dat wel een erg duur toestel opeens.
Als je 100% inzoomt op de bomen links bijv dan zien de bladeren er vlekkerig uit. Vermoedelijk een combinatie van beweging en te hoog opschroeven van de iso waardoor er veel ruis is en de ruisonderdrukking iets te hard moet werken.
Toevoeging:
Eigenlijk is de hele foto niet zo scherp. Het HDR-algoritme werkt fantastisch maar eigenlijk zou je een pro-stand moeten hebben voor gebruik met een statief en langere sluitertijden, of wellicht i.c.m. betere OIS. Dat laatste past echter niet meer in het budget van de telefoon maar een softwarematige oplossing zou mooi zijn.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1330988 op 30 september 2020 16:24]
Denk dat als je deze stand gebruikt met een statief dat je best of both world hebt. Voor lange sluitertijden zijn er alternatieve apps, maar dat vind ik eerlijk gezegd op een telefoon echt de moeite niet meer.
Wellicht niet een direct antwoord op je vraag, maar ik zou in ieder geval nog een dagje wachten: morgen (30 sept) presenteert Google naar alle waarschijnlijkheid de Pixel 5 en 4a (5G variant). Wellicht is een van deze een (nog) betere aankoop.
[Reactie gewijzigd door blk op 29 september 2020 09:23]
Naar alle waarschijnlijkheid worden deze toestellen duurder dan deze Pixel. Als je budget rond de 350 euro ligt, dan zullen de toestellen die (mogelijk) morgen worden aangekondigd een stuk duurder zijn.
Verder kan je je afvragen wat de meerwaarde van 5G op dit moment en in de (nabije) toekomst zullen zijn.
Als je de goedkoopste prijs wilt, kun je dan het beste een Duitse Mediamarkt net over de grens pakken. Wel eerst even op mediamarkt.de checken of het toestel in die winkel op voorraad is.
Of dat interessant is, hangt natuurlijk ook af van hoe ver je van Duitsland af woont. En wellicht is dat sowieso nu lastiger door COVID19.
In Nederland kun je dit toestel (binnenkort) bestellen bij belsimpel. Zij gooien alleen vaak 80 tot 150 euro bovenop de adviesprijs.
Het is maar wat je voorkeur heeft.
[Reactie gewijzigd door Wes1987 op 29 september 2020 08:45]
Let op dat een mondkapje in winkels in Duitsland verplicht is. Geen groot probleem, maar het zou zonde zijn als je 100 km rijdt om vervolgens de deur gewezen te worden.
Mediamarkt Duitsland heeft 'm beschikbaar voor afhaling vanaf 09/10 ... Net on-line gekocht voor 335 EUR. Je krijgt 5 EUR korting als je je registreert bij hen en op de newsletter ... Zit op 40 minuten van de grens. Ben benieuwd. Cases zijn nog niet beschikbaar.
non-de-ju vergeet ik een van de grootse internet suppliers hier in Duitsland, maar heb ook eBay.de toegevoegd in case of. dat is de concurrent van amazon.de
Het heeft een jaar of 4 geduurt, maar google lijkt eindelijk te begrijpen hoe je gewoon een nette smartphone bouwt.
Pixel 1: geen ip rating, geen stereo speakers, geen draadloos laden, opscheppen over het hebben van een 3.5mm headphone jack, lage maximale helderheid scherm.
Pixel 2: geen draadloos laden, headphone jack weg, extreem zwak scherm op de XL (1st gen LG p-oled), lage helderheid scherm.
Pixel 3: The Notch. Lage helderheid scherm.
Pixel 3a: serieus prima no nonsense toestel voor de prijs. Lage helderheid scherm.
Pixel 4: volstrekt nutteloos radar systeem. Zwakke vorm van gezichtsherkenning. Lage helderheid scherm.
En nu, de pixel 4a, 350 euro voor een vrijwel foutloos model! Ja een paar chinese telefoons doen het qua hardware iets leuker, maar we weten wel wie de beste software heeft. Ik ga er binnenkort 1tje halen in Duitsland voor mijn vriendin. Woon vlakbij de grens, hoop dat ik die nog over mag gezien de corona brandhaarden in het westen van Nederland.
[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 29 september 2020 07:06]
Hoezo zwakke gezichtsherkenning bij de pixel 4? Hij doet het zelfs in het donker, je kan mij niet vertellen dat alle andere telefoons dat wel kunnen. Ik ben er in ieder geval erg blij mee en is nog razendsnel ook!
Dat laatste is ook wel de schuld van app-bouwers, de FingerPrintManager-api is deprecated en de vervanger is BiometricManager-api welke de vingerprint & gezichtsherkenner afhandelt. Dat sommige app-bouwers (lees: aantal banken in Nederland) niet meegaan... tja
De 'unlocken met ogen dicht' functie kon vrij snel na launch uitgezet worden.
Dat het niet werkt bij alle internetbankieren apps zegt meer over de apps dan Google. Bij Bunq kan face unlock wel gebruikt worden, ook voor NFC pin betalingen.
Oh echt? Kan me niet herinneren dat mijn 535, 550 of 640 dat deden. Weet niet meer va mijn 930. Mijn 950 doet dat inderdaad we. Werkte wel erg traag altijd, dus uiteindelijk nooit echt gebruikt.
Ik vermoed dat men doelt op het ook kunnen ontgrendelen met de ogen dicht, zo zou iemand als je slaapt of buiten bewustzijn bent ook je telefoon kunnen ontgrendelen. Met bijv FaceID lukt dit niet zo makkelijk.
Het uitbreidbare geheugen vind ik toch persoonlijk wel echt een misser, zeker aangezien er geen 256gb model beschikbaar is. Persoonlijk ga ik dus toch naar de Pixel 5 kijken (wat misschien ook wel het doel van Google is met deze telefoon en de enigszins vreemd ertussen geplaatste 4a 5G).
Is net hoe je het bekijkt.
Uitbreid geheugen is idd niet zoveel extra ruimte wat ze binnenin vrij moeten maken om dat voor elkaar te krijgen.
Echter, het kost ze mss een euro of 2 (geen idee tbf) aan implementatie, ruimte binnen is al beperkt, en 128 is al vrij ruim voor een telefoon. Een Samsung A41 etc heeft het idd wel, echter is ook al iets langer)
In mijn optiek is het meer een minpunt, maar geen deal-breaker. Je hebt 100gb voor je foto's en media (als je niet teveel spellen hebt geïnstalleerd). Kun je makkelijk 15.000 foto's op kwijt als je zou willen. (OnePlus Nord de 8gb dan versie heeft het ook niet)
Persoonlijk is het missen van een slot toch wel een groot nadeel. Ik heb al een paar keer gehad dat een telefoon er vanuit het niet mee kapte, waardoor mijn gegeven weg waren. De belangrijkste foto's zet ik nu bewust op een kaartje. Ik ben ook geen fan van alles digitaal zetten, omdat ik toch bang ben dat het gehackt wordt en mensen mijn foto's verspreiden (die angst slaat nergens op, ik weet het).
Maar sowieso is aanpasbaarheid van he toestel een goed punt, aangezien je langer met je toestel kunt doen mocht je toch het verkeerde geheugen hebben gekocht. Ik ken mensen die een nagenoeg nieuwe iPhone (in de tijd van de 8GB) binnen een jaar al wegdeden omdat het geheugen te klein was, is ook zonde! Gelukkig kun je nu instappen op meer geheugen, scheelt wel meer e-waste. Maar nog steeds blijf je wel balen als je steeds maar weer tegen geheugenproblemen aan blijft lopen
Of je maakt thuis back-ups naar je computer? Als je een desktop hebt of extra geheugen in laptop hebt geplaatst dan is dat ook een (kosteffectieve) optie. Kwestie van regelmatig opschonen van de telefoon. Ik haal juist regulier ze van mn telefoon af omdat ik de bescherming op mijn PC meer vertrouw dan op telefoon.
Maar ik begrijp volledig dat extra sd-kaartje veel gebruiksvriendelijker is in dit opzicht!! Samsung telefoons hebben vaak nog deze luxe wel, net zoals chinese merken. Dus ligt er net aan welke trade-offs je wil nemen vaak.
Mijn laptop accepteert mijn telefoon helaas niet, wat ik ook doe . Vroeger deed ik dat als ik grote bestanden van mijn telefoon af wilde halen, maar nu is dat helaas onmogelijk 😅. Ben daarom ook extra blij met mijn kaartslot.
En ik vergeet ook altijd back-ups te maken, ook niet in mijn voordeel. Stel zulke dingen altijd veel te veel uit, daarom ben ik erg blij dat ik gewoon nu dorect mijn gegevens heb en die zo over kan zetten door een kaartje in een ander apparaat te pluggen (telefoon naar tablet bijvoorbeeld).
Maar ik kan ook eens kijken naar andere manieren aangezien de huidige telefoons alle poorten en sloten erafhalen en strippen tot alleen laadpoort en een simkaartslot. Vrees dat ik er al aan moet geloven...
Ik ruil overigens liever mijn sd-kaartslot in dan mijn headphone jack, en die tweede heeft dit toestel gelukkig wel, naast het mooie formaat. Alleen zou ik dit toestel voornamelijk skippen omdat ik er qua accuduur nauwelijks op vooruitga (dat zou de reden zijn voor mij om een nieuwe telefoon te kopen).
Uiteindelijk zijn die 2 ook overbodig e-sim (zit al in de pixel) en wireless charging. Alles om waterproof en "futuristisch" te maken. Jammer dat er geen Samsung A41 versie is met zelfde soort camera gat is en 6gb ram, ander zou dat een perfecte optie zijn.
Ja, alle poorten kunnen wel weg. Speaker kan ook dmv trillingen. Knoppen kunnen ook nog weg. Maar ach, als je telefoon een barst heeft, is die toch niet meer waterdicht 😂.
En de Samsung Galaxy S5 was al IP67 zo uit mijn hoofd gezegd, met laadpoort, 3.5mm jack, meerdere knoppen en zelfs een verwisselbare achterkant en met een verwisselbare accu. Nu zitten de meeste flagships op IP68, minder poorten en sealing lijkt relatief weinig verschil uit te maken in dat opzicht 😂.
Fururistisch is het zeker wel ja. Ik zie al jarenlang concepten van volledig poortloze en knoploze apparaten. Dan hou je een blok glas over!
Gelukkig heeft deze.nog wel knoppen en poorten, dan krijg je nog genkeg feedback als je dat doet
Het bestaansrecht van het SD kaart slot is niet omdat jij aan bad practices doet. Dat je telefoon zou overlijden en het SD kaartje het wel overleven is slechts één mogelijk scenario, je kunt ook je telefoon kwijt geraken, telefoon kan gestolen worden of het SD kaartje kan mee overlijden, en dan ben je dus wel je data kwijt.
Wat komt er overigens op je SD kaart, je opgenomen video's en foto's? Waar komen de backups van je berichten/contacten/apps? Als al eens backups vergeet te nemen, zorg je er dan wél voor dat die naar de SD kaart gaan?
Kortom, als je er wakker van ligt dat er data van je telefoon verloren zou gaan, moet je toch een backup strategie voorzien.
Voor mij is data opslaan op uitbreidbaar geheugen zelfs helemaal niet wenselijk, het onboard geheugen wordt standaard versleuteld, de SD kaart niet. Al wie je telefoon in handen kan krijgen, kan het kaartje er uit halen en zo je foto's zien. Als de SD kaart wel versleuteld zou zijn, is die toch niet meer bruikbaar op andere toestellen zonder te formatteren.
Toen telefoons 4-16 GB onboard geheugen hadden dat toch niet versleuteld werd, dan hield het steek dat uit te breiden, bij telefoons met 128GB niet meer vind ik, en ik het vond het bij telefoons met 32GB (in 2012) ook al niet meer nodig.
[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 30 september 2020 13:13]
Back-up van WhatsApp staat dan wel online, verder heb ik geen belangrijke info die ik weer hoef te hebben. De belangrijkste foto's en video's staan op mijn sd-kaart. Een telefoon kan uiteraard kwijtraken, kapotvallen etc. Maar het is ook weleens overmacht dat je toestel niet meer werkt. Mijn vorige telefoon kapte er vanuit het niets mee door een technisch mankement. Tablet herkende de accu ineens niet meer en wilde niet meer opladen. En zo heb je van die dingen uit overmacht. Ben je toch blij dat je altijd een superrecente back-up hebt .
Ik snap je argument wel dat iemand je telefoon kan jatten en je foto's kan zien, maar ach, je cloud kan gehackt worden, zo kunnen alle gegevens wel in andermans handen komen.
En mijn back-up is dus sd-kaart. Ik zou ook een back-up kunnen maken op een laptop, maar ja, heb ook al meerdere keren gehad dat een laptop er buiten mijn schuld om mee kapte (Acer Travelmate, ze zetten de harde schijf niet vast). Dus ja, alles kan misgaan. In mijn geval is een sd-kaartje wel verreweg het veiligst, en ik heb foto's op volle kwaliteit wat ik via OneDrive geloof ik niet zou hebben
Ik ben het wel eens met dat het een minpunt is. Op dit moment hoop ik heel erg dat de Pixel 5 zijn geld waard is (ook als iets 'luxere') telefoon en ik daar gewoon voor durf te gaan... Aan de andere kant is de 4a ook wel echt een mooie deal, na de OnePlus X overweeg ik OnePlus niet eens meer tenzij ze met met echt een uitblinker weten te overtuigen.
Ja de Google pixel 4a heeft een goede balans. Heb hem 10 september al bij Google Deutschland besteld, nu maar hopen dat ie binnenkomt.
Grootste punt is denk het formaat van de telefoon, anders heb je aan de poco 3 ook al een leuke voor veel minder. Maar gooi een hoesje om de telefoon en dan past de pixel veel beter in je broekzak (voor zover wij mannen die nog behouden, ze worden kleiner en kleiner met zoals vrouwen broeken)
Enige wat beter mag is misschien de accuduur, las ergens dat pixel 5 bijna even groot was en grotere accu kreeg. Ze hadden van mij de pixel iets dikker mogen maken voor 20% grotere batterij.
Sorry, maar zwakke gezichtsherkenning op de 4? In combinatie met het radarsysteem heb ik zo'n beetje de meest vloeiende (en veilige!) gezichtsherkenning die ik ooit heb meegemaakt!
Toegegeven, elke pixel heeft z'n foutjes, maar desondanks blijf ik fan vanwege de heerlijke ervaring!
Extreem zwak scherm op de pixel 2xl? Je kan het ook overdrijven. Zeker niet het meest helder en in een bepaalde hoek een lichte blauw tint. Maar ik ben er na 2 jaar nog steeds blij mee. Echt een heel fijn toestel! Na de Nexus de beste telefoon die ik gehad heb.
Volkomen mee eens. De 2 XL blijft lekker soepel gaan ... Had enkele maanden geleden de 4 XL maar heb terug gegrepen naar de 2 XL. Ligt beter in de hand, vingerafdrukscanner achteraan. Enkel jammer dat de security updates stoppen in oktober. 4a wordt de mogelijke vervanger.
Heeft de samenvoeging met Hardware.info nu tot gevolg dat er geen cijfers meer worden gegeven bij een review ? Persoonlijk vind ik dat fijner dan een award toekennen. Als 2 apparaten dezelfde award hebben neemt het niet weg dat product 1 nog nét wat beter kan zijn dan product 2. Waarom niet én awards én cijfers ?
Omdat bij elke review een aanzienlijk deel van de reacties ging om het cijfer. Want pietje vond het onzin dat er een punt werd afgetrokken voor feature x, want pietje boeide dat weer niets. Vervolgens komt Tamara klagen dat er geen punten worden afgetrokken voor het ontbreken van feature y
Tamara? Hahaha, wat zal Karen blij zijn . Maar eens hoor, dat gezever over het cijfer van de review had ik ook weinig mee op. Informatief en objectief is waar je als tweaker naar op zoek bent en daar gaat het om.
Ja hebben ze sinds de samenvoeging gedaan.
Het is persoonlijk, awards zijn makkelijker voor consumer advice. Coolblue etc gebruikten de hardware info awards namelijk.
Ik had graag cijfers en awards gezien tot het einde van het jaar. Beetje raar nu om OnePlus Nord met een 8.5 tegen de Google pixel met great value te zetten, wie de artikelen leest snapt zelf wel, maar had t leuk gevonden als ik kon zeggen dat de Google pixel een 8 was ofzo.
Een cijfer zegt zo weinig. Je hebt bij elk apparaat heel veel onderdelen die je een subjectief cijfer kunt geven, en vervolgens moet je de cijfers ook nog eens heel subjectief wegen om één totaalcijfer te produceren. Maar zo’n beetje iedereen die de recensie leest zou een andere weging gebruiken, dus wat heb je er dan nog aan?
Een goede recensie herhaalt in de laatste alinea of paragraaf nog even alle min- en pluspunten, zodat je maar een paar honderd woorden hoeft te lezen om precies te weten of iets voor jou perfect is.
Geen sd-kaart ondersteuning vind ik zo'n nadeel. Jammer anders was dit misschien wel de opvolger van mijn galaxy S7 geweest.
PS. Hoeveel opslag heeft dit toestel? Dat is niet terug te lezen op de pagina 'hardware' van deze review.
PPS. Waarom wordt de videofunctie van dit toestel eigenlijk niet besproken? Juist op het gebied van video's maken zit er veel verschil tussen fabrikanten.
[Reactie gewijzigd door n0elite op 29 september 2020 07:09]
Google zet gratis alle foto's in de cloud tot 16MP. De Pixels schieten lager dan dat, dus je slaat ze gratis full res op. Moet je natuurlijk niets tegen cloud hebben, dat wel.
Ook belangrijk om te melden is dat de Pixel software `smart storage` ondersteunt. Hierbij kijkt het systeem zelf wanneer het toestel vol is naar welke foto's en video's geback-upt zijn en zal de laatste geback-upte foto's en video's dus verwijderen zodat er altijd ruimte vrij blijft. Doordat je overal tegenwoordig wel 4G hebt, merk je niet eens of de foto's lokaal of via de cloud geopend worden.
Ja leuk dat smart storage, maar het kost dus extra data als je iets wilt bekijken wat niet op je telefoon staat, niet echt fijn als je een databundel hebt en een oude 4k opname wilt bekijken oid. Daarnaast kost het ook extra energie omdat foto's en video's gedownload en geupload moeten worden.
En zoals je al zelf zegt vind ik Cloud opslag van foto's en video's bij Google eng. Waarschijnlijk wordt data van deze foto's ook verzameld voor een of andere database en zet ik hierbij zowel mijn privacy als die van mijn vrienden of personen die op mijn foto's/video staan op het spel terwijl ze daar niet om vragen.
De rede dat ik deze telefoon ook links laat liggen. Privacy is gewoon slecht gewaarborgd bij Google. Leg dat naast een telefoon die eigenlijk te goed om waar te zijn is voor zijn prijs en ik vertrouw het niet meer.
Privacy is ook de reden dat ikzelf mijn foto's.op.mijn sd-kaart heb staan (en ook voor het geval mijn telefoon het weer ineens begeeft). Online heeft inderdaad ook een groot nadeel als je geen onbeperkte databundel hebt. Ik wil wel leuk onbeperkt, maar ik heb simpelweg het geld er niet voor en doe het nu met 2GB per maand (voor mijn gebruik overigens helemaal prima, meer heb ik ook niet nodig). En inderdaad, synchroniseren met een kleine accu is ook niet het slimste idee als je het einde van de dag wilt halen als veelgebruiker 😅.
Ik was ook altijd fanatiek liefhebber van SD card totdat ik mijn huidige telefoon kreeg met 512GB intern.
Gebruik nu een 2e sim (heel fijn !) en ik mis de SD card geen seconde meer.
A> Snelheids verschil is enorm, zelfs de snelste cards zijn traag in verhouding
B> Data staat veiliger ipv los kaartje wat er uit te halen is
C> Veel makkelijker je data terug vinden ipv met 2 storage locaties te werken
D> Alles kan erin, met SD kan je geen grote apps of games opslaan, puur data en als je mazzel hebt kan je in apps (Bijv. Spotify) aangeven dat je download data op de card wilt hebben. Met internal memory is het altijd goed.
Enige nadeel wat ik nu heb is dat ik vanaf nu niks meer kleiner als 512GB wens, een 128GB toestel kan ik helemaal niks mee en zou niet meer naar 256GB met Sd card willen (mijn vorige configuratie).
De ontwerper van de pixel camera software geloofd niet dat de nieuwere sensoren beter zijn dan degene die er nu in zit. Hij ziet vooral meer ruis en daar kan zijn software niet mee werken. Als de telefoons dikker mogen zijn, dan is er nog winst te halen.
Hij heeft het volgens mij daarbij toch vooral over sensors die meer oppervlak hebben, maar ook veel meer megapixels, waardoor de pixels zelf alsnog kleiner zijn (met als gevolg dan weer meer ruis). Da's een goed te volgen redenering (waarbij je natuurlijk ook weer vraagtekens kunt zetten, gezien de resultaten van de Poco F2 Pro met GCam software...).
Echter, je ziet dat andere fabrikanten dus wel de ruimte nemen om een (qua oppervlak) grotere sensor in hun telefoon te stoppen, waar Google blijft vasthouden (ook voor de komende Pixel 5?) aan een oude 1/2.55" sensor. Dat roept natuurlijk de vraag op: Waarom kiest Google niet simpelweg voor een sensor met wel een grotere oppervlakte, maar zonder (of met beperkte) groei in het aantal megapixels? Grotere pixels, dus minder ruis, dus betere kwaliteit foto's, en dat zonder dat er echt aanpassingen aan de bewerkings-algoritmes nodig zijn. Lijkt mij als leek een no-brainer. Waarom niet? Is het nou gewoon kostenbesparing, of luiheid?
[Reactie gewijzigd door tympie op 29 september 2020 13:04]
Grotere sensor kost meer ruimte. Zowel de sensor zelf is groter maar ook de lens is groter en heeft meer afstand nodig tot de sensor. Dat lijkt mij de voornaamste beperkende factor in telefoons.
Klopt, maar lijkt me niet onoverkomelijk. Bijvoorbeeld de Samsung S20 (non-ultra) heeft een grotere sensor (ook 12Mp, maar 1.8um pixel pitch), een camera-bump van 1mm (op verder 7.9mm dikte), en is overall niet heel veel groter dan de Pixel 4a/5. Zoals gezegd: andere merken nemen de ruimte wel.
Gezien de prijs mag je er bij de 4a misschien niet zo over klagen, maar bij de Pixel 5, die toch redelijk aan de prijs lijkt te worden, vraag ik me af of ze niet een beetje teveel op oude glorie teren.
"Great value" komt volgens neer op 'Is het geld (meer dan?) waard'.
Het feit dat het apparaat in de Benelux duurder is dan buiten de Benelux, doet blijkbaar voor Tweakers niet af, aan het feit dat zij, het het geld waar vinden.
Persoonlijk vind ik deze beschrijving ook beter dan een cijfer. Cijfers zijn zeer arbitrair en vereisen een hele strakke onderbouwing. (iets wat heel vaak mis gaat, ook in het onderwijs)
(voor mijn onderbouwing, zie mijn reactie van een tijdje terug op het cijfer van een bepaald spel)
Dat kan. (als Tweakers ook die term gebruikt), maar hij kan ook: 'Great value' hebben. Er staat alleen: 'Het is een goede prijskwaliteitverhouding' (is het geld waard). Dat staat los van welke (iets) duurder is dan de andere. Zowel instapmodel, tussenmodel als een 'vlaggenschip' kan bijvoorbeeld een 'Great value' of 'Poor value' hebben.
Op een gegeven moment is het natuurlijk ook, hoeveel geld iemand überhaupt overheeft voor een telefoon. Daarnaast heb je nog te maken dat iedereen andere dingen belangrijk vindt in een toestel. Mij persoonlijk interesseert snelladen, een 4k120fps-scherm of hoeveel megapixel de camera is me helemaal niks. Maar voor anderen zijn dit essentiële onderdelen van een telefoon.
Stel dat Tweakers van mening is dat het aantal megapixel van de camera ervoor zorgt dat er (gechargeerd) 1.5 punt vanaf gaat, dan gaat dat natuurlijk erg snel. Maar het feit dat de camera wat zwakker is, maakt het niet persé een 'low value' telefoon.
Tweakers heeft doet algemene reviews van producten. Zij nemen (dus?) bijvoorbeeld ook de kwaliteit van de camera en hoe snel hij laadt mee in hun uitslag. Voor mij persoonlijk zijn die onderdelen compleet niet boeiend.
Het allermooiste zou zijn, dat je je eigen profiel kan samenstellen. Dat je kan schuiven welke onderdelen je het belangrijkste vindt, en zo de score aan jouw persoonlijke profiel kan zien.
(dus voor mij schermsnelheid 1%, bouwkwaliteit 10%, camera-megapixels, 2%, camera-kleurechtheid: 5%, enz. enz. enz.) Dus dat Tweakers niet één eindoordeel geeft, maar gewoon puur objectieve metingen doet per onderdeel. En dat zij ook zelf een soort 'Tweakers-profiel' aanbieden, wat de redactie als belangrijkste acht (wat ze nu wezenlijk al doen, alleen zijn ze daar niet transparant in)
Andere doelgroep inderdaad. De 4a is een telefoon die je nog eenhandig kunt bedienen en clean Android (die ervaring is voor heel mensen belangrijk) heeft, de F2 pro heeft een duidelijke laag over Android en dat is meer geschikt voor mediaconsumptie qua formaat.
Ik heb toch wel problemen met een review als deze. De Pixel 4a is voor Tweakers met lage verwachtingen en de behoefte aan een erg eenvoudig toestel met stock Android wellicht interessant maar de reviewer doet mij iets te veel zijn best om alle verwachtingen te temperen en de tekortkomingen van het toestel goed te praten.
De afwerking is zo, zo... maar plastic is nu niet zo erg. De knoppen zijn niet echt goed maar het zit de gebruiker niet in de weg. Het scherm is niet best met afwijkingen maar dat hebben meer goedkope toestellen met een OLED scherm. Het scherm is niet zo groot maar het toestel ook niet dus ook niet erg (het had echter groter kunnen zijn met smallere randen!) De camera maakt best wel goede foto's maar de setup is wel erg basic, maar dat is ook niet erg bij een Pixel telefoon.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zelfs voor een middenklasser een niet al te bijzonder en goed toestel. Het doet wat het moet doen maar dat doen meer toestellen voor dit geld die je gewoon in NL kunt kopen. En die hebben vaak betere specs: een beter scherm, betere camera's, zijn waterdicht en zien er ook vaak mooier uit met in scherm vingerafdrukscanners, betere accu's.
Ik mis de scherpte in deze review en de tekortkomingen worden teveel goed gepraat. Als een ander toestel uit zou komen vlak voor het nieuwere type en last-years specs had zou het toestel afgebrand worden. Nu het een Pixel 4a betreft is dat niet het geval. Voelt bij mij erg dubbel...
[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 29 september 2020 11:54]
Helemaal 100% met je eens! Wat een flut review om de Pixel goed te praten. Zeker geen slechte telefoon, maar wel 100 euro te duur en niet te krijgen in Nederland?!
Bovendien is de kwaliteit m.b.t. foto's vergeleken met de Poco F2 pro als voorbeeld minimaal en makkelijk nog na te bewerken in Adobe Lightroom.
Bovendien kan je bij de Poco een super snelle soc verwachten en 8K filmen e.d. voor de zelfde prijs.
Maar goed....kom niet aan de Pixel en de Iphone op Tweakers, dan springen de minnetjes je om de oren
Oh, en het argument dat hij handzamer is dan een grotere telefoon?! Dat is geen reden om teveel te betalen voor mindere hardware...koop dan een Iphone SE
[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 30 september 2020 00:54]
Zoals ik het lees... is het de camera niet die zo goed is maar de software. Nu kun je naar ik begrijp die software ook met andere camera's gebruiken als je hem sideload maar ik heb daar geen ervaring mee. De Poco doet het trouwens niet veel slechter. De Oneplus Nord doet ook niet echt onder (zeker technisch niet qua camera) en laten we de Samsung A71 niet vergeten met een Quad camera setup. Die zal ook met de software niet altijd even scherpe foto's leveren omdat er wat te enthousiast gefilterd wordt maar je kunt er wel betere zoom- en wideangle foto's mee schieten.
Ik heb in het verleden veel van die Gcams geprobeerd, werkten nooit 100%. Plus de foto's blijven echt minder dan een pixel camera. De software is gewoon beter. Mooiere, meer natuurgetrouwe kleuren. Je hoeft niets in te stellen... Point, shoot en een perfecte foto:)
Een minpunt vond ik idd het ontbreken van een ultra groothoek camera, die komt eraan met de 5 en de 4a5g. Ik blijf pixel fan:)
Ik geloof ook wel dat het doet wat het moet doen. En de camerasoftware is gewoon erg goed. Maar dan nog vind ik dat de review niet kritisch genoeg is om die reden.
Natuurlijk is compact subjectief, maar ik zou 14,4 cm niet compact willen noemen. Ja oke hij is compacter dan het gemiddelde slagschip...dat maakt hem in mijn boekje nog steeds (te) groot.
Groetjes een XZ1 compact gebruiker
[Reactie gewijzigd door Tusk op 29 september 2020 13:34]
Heb je een punt inderdaad! Maar goed, dat toestel is ook alweer 3 jaar oud. Ik denk dat het minder gemakkelijk is om een hedendaags toestel (de Jelly 2 uitgezonderd) met een vergelijkbaar formaat + specs te vinden?
Zelf na veel afwegen net gekozen voor een Sony Xperia 10 ii. Deze had voor mij een aantal voordelen boven de Pixel 4a;
Betere verkrijgbaarheid en vergelijkbare prijs
IP 65/68 rating
Uiterlijk (glas voor/achter)
Aardige accu
Redelijk kale Android ervaring
Interessante form-factor (21:9 scherm)
Kleiner dan mijn Pixel 2 XL
Cashback actie
Eerdere positieve ervaringen met Sony (Z2, stabiel OS en robuste telefoon)
En de Pixel 5 is toegevoegd aan de verlanglijst/short-list voor volgende verlenging (volgend jaar).
[Reactie gewijzigd door E-B op 29 september 2020 16:32]
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details