Diamond Viper V770 Ultra (fl 599,-)
Deze is wel in vol ornaat bij mij gekomen, en dan weet je het wel!
Uitgerust met 32 MB Hyundai HY57V161610D TC-55 5,5 ns geheugen is dit voor Diamond, om met de woorden van Diamond te spreken, de kaart met "Awesome features that Slaughter 3Dfx's Voodoo3". Eerlijk waar, ik zou bijna gaan denken dat er enige wrevel is ontstaan nadat 3dfx met STB in zee is gegaan. Kennelijk kunnen de heren het niet echt goed verkroppen dat ze die V3 niet mochten maken! (ja, ik ben gek op stoken)
De handleiding van Diamond is zoals gewoonlijk beperkter dan beperkt. Meer dan de basics van de installatie procedure wordt niet besproken. ALS je eenmaal je systeem aan de praat hebt, maak je meer kans. Op de CD staat o.a. een volledige manual en een Adobe Acrobat reader versie. Gelukkig zijn ze bijdehand genoeg om ook hier een Addendum bij te stoppen, en deze laat (als je even doordenkt) WEL de factory-default zien. Kennelijk kunnen ze dan toch leren daar! Toch blijf ik enigszins sceptisch over die jumpertjes. Kan dat nou echt niet zonder?
Spellen die meegeleverd zijn zijn SuperBike World Championship en Wild Metal Contry, 2 race spelletjes.
ASUS V3800 Ultra Deluxe (fl 659,-)
Bij de V3400 (de op de oude TNT gebaseerde kaart van ASUS) heeft het even geduurd voordat hij uitkwam, maar daarmee hadden ze dan wel een van de zoniet DE populairste TNT kaart. Vooral het goede geheugen en de opgebouwde ventilator maakten de kaart zeer geschikt voor overklokken, en andere fabrikanten hebben daar van geleerd. Ook bij de V3800 zit er een fannetje op de chip. We zullen eens kijken hoever we komen.
Ultra weet je inmiddels wel. Dat is gewoon de beste groep onder de TNT2's, maar waar stond dat deluxe ook al weer voor?
Een heuse Virtual Reality bril jawel mensen... Nou, ik heb dat ding maar eens op mijn kop gezet en voor de spiegel gaan staan. Geloof me, dat wil je niet. Er zwerven al niet al te beste foto's van me over het web, maar dit zou elke vorm van reputatie van wie dan ook definitief de grond in boren.
Deze "Deluxe" versie is beduidend uitgebreider dan de Viper 770. behalve de standaard monitor uitgang kregen we ook nog de uitgang voor de VR-bril, de video/tv-in, een video/tv-out en een composite out.
Als je echter denkt dat je met die TV-in ook meteen een leuke TVkaart hebt kom je bekocht uit. Daarvoor kun je nog extra lappen voor een TV-box. Maar eerlijk is eerlijk. Ik zit persoonlijk daar toch al niet echt op te wachten, dus dat komt mooi uit.
ASUS heeft haar bordje uitgerust met 32 MB 5,5 ns EliteMT geheugen. Mocht het je interesseren: -5.5Q9919S M32L32321SA B2L781BB
Kijkend naar het plankje valt ook nog iets anders op: er is maar 1 jumpertje te vinden in tegenstelling tot de Viper en de Savage, en hij is nog niet eens voor de AGP2x/4x selectie. Deze jumper is puur bedoeld om te schakelen tussen NTSC en PAL. Het kan dus best zonder jumpers Diamond! Al met al wint deze jongen het qua features makkelijk, maar de prijs zal voor velen toch zeker enige weerstand oproepen.
Een aantal kabeltjes en wat verloopstekker maken het geheel samen met 2 spellen af. Turok 2 en Extreme G 2 worden mee geleverd