Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Philips 805 en 855 oled-tv Review

Twee keer driezijdig Ambilight

Conclusie

Met de Philips 805 en 855 heb je de keuze tussen een strakke televisie met bescheiden pootjes en hetzelfde strakke model op een handige draaivoet. Verder zijn beide modellen gelijk en dankzij de oledtechniek bieden ze een enorm goed contrast, zeer goede kijkhoeken en een goede kleurweergave. Ook het luidsprekersysteem is goed geregeld. De tweewegluidsprekers aan de onderkant worden bijgestaan door een basmodule aan de achterkant en dat levert een prima geluid op.

Doordat deze televisies draaien op Android TV van Google, is het app-aanbod groot, is Chromecast-functionaliteit ingebouwd en kan je spraakzoekopdrachten geven via de microfoon in de afstandsbediening. Uiteraard ontbreekt Ambilight niet op deze televisies; ze zijn uitgerust met de driezijdige variant, die de muur achter het toestel boven en naast de tv laat meekleuren met het beeld.

Fanatieke gamers kunnen deze televisies beter vermijden, want er is geen HDMI 2.1-ondersteuning en bovendien is de inputlag aan de hoge kant. Liefhebbers van films en series zitten wel goed, want alle belangrijke hdr-formaten van dit moment worden ondersteund en ook is er nog gewoon ondersteuning voor DTS-geluid.

Op het moment van schrijven waren de Philips 805 en 855 voor ongeveer 2000 euro in de Pricewatch te vinden. Dat is flink aan de prijs als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de 55"-CX van LG, die voor zo'n 1400 euro te vinden is. De prijs van de 805 en 855 zakt echter regelmatig naar ongeveer 1600 euro. Dat is al een heel stuk redelijker, zeker als je een liefhebber bent van Ambilight.

  • Philips 805
  • Philips 855

Getest

Philips 55OLED805/12 Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.609,-

Vanaf € 1.549,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)


Laagste prijzen voor: Philips 55OLED805/12 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 2.5 (33)

€ 1.549,-

€ 1.549,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.549,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.549,-
Bekijk

Apollo

Score: 5 (10)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

Kamera Express

Score: 4.5 (2198)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost - Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd! € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

PlatteTV

Score: 4.5 (2030)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 2 (179)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

Getest

Philips 55OLED855 Zilver, Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.999,-

Vanaf € 1.480,96

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)


Laagste prijzen voor: Philips 55OLED855 Zilver, Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Kijkshop.nl

Score: 2.5 (22)

€ 1.480,96

€ 1.480,96

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.480,96
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.480,96
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2.5 (33)

€ 1.573,-

€ 1.573,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.573,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.573,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4 (381)

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.599,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.599,-
Bekijk

Art & Craft Nederland

Score: 4 (54)

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.599,-
Opsturen vanaf €50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.599,-
Bekijk

Wehkamp

Score: 3 (14)

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.599,-
Opsturen vanaf 20.- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.599,-
Bekijk

Reacties (134)

Wijzig sortering
Wederom metingen/interpretaties waar niets van klopt. Lui ook nog eens door te zeggen dat beide tvs toch dicht bij elkaar meten. Dat weet je helemaal niet, al zal dat met de door fabrikant geleverde tvs wel het geval zijn.
Het resultaat van deze tv is helemaal niet in orde. Of jullie snappen de metingen niet of doen ze niet goed. Ik vermoed het eerste.

“We zien opnieuw slechts kleine afwijkingen die met het blote oog nauwelijks opvallen. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op 2,1; een keurig resultaat dus.”

Nee helemaal niet keurig. Want de errors worden omhoog getrokken door een flink afwijkende grayscale. Wat dE fouten van 3,5 tot bijna 5 laat zien. Duidelijk zichtbaar.

Ook de skintones zitten tegen dE 3 aan, voor deze “memory colors” is de tolerantie voor fouten nog lager. Ook dat tikkeltje teveel groen is het laatste dat je wilt, we zijn het gevoeligst voor groen. Groen is de laatste kleur die je teveel in beeld wilt hebben omdat dat omdat andere de huidtinten doet afwijken, wat terug te zien is in de metingen.

Een dE van 2,9 gemiddelde is geen mooi resultaat, verre van.
Mijn oordeel is niet zo hard als het jouwe maar ik ben het hier wel enigszins mee eens. 5 jaar geleden zou dit een mooi resultaat zijn voor een tv, in de huidige tijd is het ook nog prima acceptabel maar zeker niet heel goed en absoluut zichbaar.

dE fouten tussen de 3 en 5 in de hoge IRE range van de greyscale werken helaas door op de totale prestaties inclusief de kleurweergave, en zijn gewoon goed zichtbaar. En teveel groen in de greyscale heeft inderdaad ook niet mijn voorkeur, dan beter iets teveel blauw of rood. Het is ook onnodig: juist in de hoge IRE range is een hele kleine greyscale fout prima te behalen.
Exact. Nu is dit uit de doos nog niet heel slecht vergeleken met budget tv's waar je dE gemiddelden ziet van 15 en hoger. Maar goed is het zeker niet.
Het oordeel is wat hard omdat het in elke review min of meer hetzelfde gaat.
Er zit een redelijke kloof tussen televisies kalibreren en mooie reviews schrijven.
Punt is dat een mooie review wel moet kloppen.
Precies. Een beetje feedback moet gewoon kunnen zonder dat kinderachtige gedoe van doe het dan zelf maar. Omdat Tweakers regelmatig iets doet met wat er in de reacties staat is het een mooie dynamiek.
Ik ben het met je eens, maar wel de volgende vraag.

"Er zit een redelijke kloof tussen televisies kalibreren en mooie reviews schrijven."
Wat bedoel je met "mooie reviews"?
Ik zit niet te wachten op "mooie reviews", wel op realistische reviews.
Ik moet wel zeggen dat ik bij een tv van 2k gewoon naar de winkel ga en zelf de TV ga ervaren, was het een TV van 500 euro...., dan was het een ander verhaal. In Amsterdam ben je ongeveer hetzelfde kwijt voor parkeren :9
Die staan in het artikel. Wat ik schreef is daar op gebaseerd.
Hij zal mogelijk spreken uit ervaring. Als je vaker tv's kalibreert dan weet je uit eigen ervaring dat dE fouten in de greyscale boven de 3 toch echt zichtbaar gaan zijn (zelfs boven de 2 nog wel). En daarover is ook genoeg literatuur beschikbaar. Je ziet het al helemaal als het niet constant is over de IRE range zoals hier, dus naarmate het beeld lichter wordt steeds meer overschot aan groen. Een constante kleurfout is voor je ogen wat beter te verteren.
En hoe zou je willen meten of het resultaat van een meting zichtbaar is? Dat is iets wat je moet zien. Valt niets meer aan te meten.
Een delta E van 1 is duidelijk waarneembaar, dus zo gek is zijn opmerking niet. 3 is gewoon slecht en dat voor een tv van bijna 2000 euro.
Goedenavond,

Ik ben sinds twee weken in het bezit van deze TV.(55OLED805/12)
Ik had een OLED LG55C8 welke naar mijn zoon is gegaan.
De meeste conclusies uit deze review onderschrijf ik wel.

De overweging om deze Philips TV te kopen was Ambilight. Ik was aan het kijken naar de HDMI syncbox en de hue Gradient lightstrip om de LG mee uit te rusten. Dit kwam op bijna 500 euro.
Gezien het feit dat ik al Hue gebruik in huis met een bridge heb ik besloten na het kijken van enkele reviews op Youtube deze TV aan te schaffen. (Mijn zoon had ook een ander TV nodig)

Ik lees veel hier over het perfecte beeld en het calibreren van de TV. Bij de LG heb ik ook vele uren zitten tweaken op het oog om een zo'n natuurgetrouw mogelijk beeld te krijgen.
Nu bij de philips heb ik dat ook zitten doen. Echter had ik toen nog niet de beeldstijl AI ingesteld gehad.
Nadat ik deze stand ingesteld heb is hij hiervan niet meer afgeweest.
Waarschijnlijk zullen de puristen nu wel gruwelen, maar ik heb nog geen TV gezien met zo'n prachtig beeld bij elk bron formaat.
SDR, 1080I, Youtube, 4K UHD het is allemaal even mooi op de beeldstijl "AI".

Betreffende de onderkant missende ambilight.
De TV hangt bij mij aan de muur en ik onderschrijf het gemis van de ambiligt aan de onderkant in deze situatie.
Ik heb dit opgelost door 2 philps hue play lampen achter de TV te plaatsen, een beetje schuin naar het midden gericht, en deze via de Hue bridge mee te laten lopen met de TV's eigen ambilight. Hier ben ik bijzonder tevreden over. (En veel goedkoper als 4 zijdig ambilight TV)
(PS Wil ambilight+hue werken, moet je een entertaimentroom aanmaken en configureren in de HUE app)

Wat heb ik tot nu toe aan nadelen aan de TV gevonden:
Als de TV de hele dag heeft aan gestaan krijg je 's avonds vrolijk de melding dat de TV het pixel refresh programma wil gaan draaien. Dit kun je tot twee maal tot naar later verzetten maar daarna is het einde oefening en ben je de TV minimaal 10 minuten kwijt.
Kunnen ze bij Philips niet verzinnen om dit in standby uit te voeren in de nachtelijke uren?
Bij LG doen ze dit ook en wordt je niet hiermee geconfronteerd tijdens het kijken.

Wanneer de TV een antal uren heeft uitgestaan en hij wordt aangezet is de broningang spontaan verprongen van HDMI naar de TV kijken stand(kabel)
Ik gebruik echter de ziggo mediabox next op HDMI via een Yamaha reciever.
Daarbij gebruik ik de logitech harmony. Deze is niet te programmeren met dit willekeurige gedrag.
Dit is best wel irritant.

Met vriendelijke groet
Tjerk Visser
#Tjerk,. kun je ook zeggen na hoeveel uur de 1e melding voor 'pixel refresh'komt..En na hoeveel tijd nadat je de 1e melding hebt weggeklikt de volgende melding komt en de volgende en hoeveel uur je dan maximaal aan 1 stuk door kunt kijken,.. maximaal ?
@belmonde

Het gebeurde mij zaterdagavond nadat de TV behoorlijk lang had aangestaan. (vanaf in de ochtend) Dus ik schat 10 uur.
Nadat ik de eerste melding had weggeklikt was het ongeveer 1 uurtje later toen de tweede melding kwam.
Deze heb ik wederom weggeklikt waarna de derde melding kwam, weer een uurtje later, met alleen de keuze "NU
Ik heb in het menu geavanceerd bij Oled instellingen de keuze statische beelden bescherming op uit gezet

Tot op heden heb geen melding meer gezien. Geen idee of die instelling ook daadwerkelijk dit irritatie puntje verhelpt.
Ik doe zelf wel even de refresher aanzetten als ik naar bed ga.

Groet Tjerk
#Tjerk bedankt voor je antwoord.. Er is ook een vraag over dit onderwerp apart gesteld vandaag onder tv's.. forum.. over de 804 (2019 model)

Vraag van mij op je antwoord.. Wat bedoel je met : "Ik doe zelf wel even de refresher aanzetten als ik naar bed ga" !

Het is niet de bedoeling dat je dat zelf doet toch.. (ik heb zelf geen oled).. De tv doet dit vanzelf na iedere 4 uur of zoiets,.. als je de tv uitzet op standby !!

Je bedoeld toch niet dat je die grote "refresh" elke keer laat uitvoeren die de tv PAS na 2.000 uur moet/gaat doen ??
@belmonde

Ik begrijp wat je bedoelt. Ben even in de gebruiksaanwijzing gedoken.
"Het diep vernieuwen kan handmatig worden geactiveerd via Instellingen > Algemene
instellingen > Geavanceerd > OLEDscherminstellingen> Restbeelden verwijderen."

Dat gaan we dus niet doen, sterker ik heb het nog niet gedaan ;)

Groet Tjerk
Met hdmi 2.1 het overwegen waard geweest. Nu totaal irrelevant product. De nieuwe consoles en videokaarten zullen voor enorme boost zorgen en eisen flink omhoog schroeven. Jammer dat men door dit detail de boot compleet mist
Dat zou het geval zijn als iedere koper van zo'n televisie 'm zou gebruiken om een gameconsole of een PC op aan te sluiten. Maar dat is niet zo, dus het hoeft voor de koper die wél een OLED-tv wil maar geen behoefte heeft aan hdmi-2.1-functionaliteit geen probleem te zijn. Dat concludeert het testpanel ook: voor andere zaken dan gamen zijn de geteste tv's prima geschikt.

Ik begrijp de kritiek overigens wel dat bij een tv van €2.000,- hdmi 2.1 eigenlijk standaard zou moeten zijn: voor de kosten van de onderdelen hoeft de fabrikant het waarschijnlijk niet achterwege te laten.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 17 oktober 2020 08:16]

Of weet ik het, 99% van de gebruikers speelt geen spellen op de tv en kan het hen dus gestolen worden?

Natuurlijk zou het er wat mij betreft ook op moeten zitten (al ben ik 1 van de 99%) puur vanwege het zijn van een nieuw topmodel en toekomst bestendigheid, maar doen alsof het allemaal zo'n ramp is puur omdat het het voor eigen gebruik tegenvalt is wat mij betreft ook onzin
Punt is dat de tv er verder niet uitspringt tegenover tv's die wel hdmi 2.1 hebben. Dan is het toch een slechte keuze ? Maar goed . Ieder zijn ding
Wellicht zijn er meer devices die hdmi 2.1 als standaard gaan inzetten, denk aan een apple tv of een setup boxes weet ik veel. Dus niet alleen gamers.
Ambilight en in mindere mate (maar tov andere oleds) androidtv?

En alles kan met extra kastjes en apparaten maar daar heeft ook niet iedereen behoefte aan
1%.. Pakweg een derde van de huishoudens heeft een spelconsole. Juist de intensievere gebruikers, die er wat meer besteden aan ‘bruingoed’ is de groep waar Philips zich op richt.

Persoonlijk let ik juist heel goed op de specificaties van de in- en uitgangen als ik een tv (of iets dergelijks) uitzoek, want dat zijn typisch de ‘details’ waar je soms overheen kijkt en dan later van baalt.

Voor mij zou het zeker een dealbreaker zijn, al was het maar dat ik me genaaid zou voelen met achterhaalde specs voor zo’n prijs.
Het is niet alleen spellen. Deze TV's ondersteunen ook geen eARC. Hoewel Philips dat met een softwareupdate kan regelen voor de meeste van hun TV's die ze sinds 2018 op de markt hebben, weigeren ze dat te doen.
Moet daarvoor ook niet de juiste hardware op de chipset zitten?
Sinds 2018 (of wellicht zelfs eerder) gebruikt Philips HDMI 2.0b en dat kan eARC aan. Qua chipset kies Philips vaak wel oudere hardware, maar ook die moet het wel aankunnen voor de meeste modellen. MediaTek ondersteunt dat qua hardware.

Philips brengt echter geen software update uit. Ook qua Android TV brengen ze geen OS updates meer uit (wel bug fixes), waardoor zelfs hun high-end 2018 modellen nog steeds op Android TV 8 zitten. Terwijl ze qua hardware 9, 10 en 11 aankunnen.
Ik denk dat ik de hoge input lag als eerste de tv laat afschrijven. HDMI 2.1 is niet interessant zolang VRR en auto game modus maar ondersteund worden.

De omschrijving matig lag is overigens niet correct in de review. 33ms is zeer slecht. Mijn tv doet 13ms (LG C9 en ook de CX). 20 -25ms is matig, alles daar boven is gewoon ronduit slecht in game modus. En helaas voor de Philips tv’s, is het normaal dat hun input lag zo ontzettend hoog is.
Omdat jouw tv het beter doet, wil niet zeggen dat 33ms an sich een ontzettend hoge waarde is. Want dan vind ik jou c9 belachelijk hoog, mijn oude beeldbuis en crt hebben namelijk 0-1ms aan input lag. Rond de 30 is best respectabel, natuurlijk heb je dit het liefst zo laag mogelijk, maar echt merkbaar is dit nog niet. Als je denkt dat die 33ms je in je weg zit, ook in compatatieve gaming, think again, 90% van iemands skills zit in de game mechanics, level En wapen kennis, ervaring en aim. Geef goede skilled spelers een 5 euro Ali express controller of een muis met balletje uit de jaren 90 en 50ms input lag, gemiddeld 30 fps en nog maken ze gehakt van je.. Nuff said, als het nou 50ms of hoger was geweest had ik je gelijk gegegeven..

Desalniettemin, ik ben fan van mijn eigen c8 ook, met maar liefst 23ms input lag, zal ook nooit een ambilight of Philips kopen, maar dat heeft niks met die 33ms te maken.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 17 oktober 2020 11:04]

Hoe kan een CRT (refreshrate ergens tussen de 60 tot 120hz) nou een inputlag hebben van 0 tot 1 ms? Bij 100hz heb je sowieso 10ms, veel minder dan dat wordt wel erg lastig. In dat licht is de 13ms van zo’n LG gewoon keurig.
Een beeldbuis geeft live het ingangssignaal weer, je hoeft dus niet te wachten tot een frame getoond wordt, het wordt getoond terwijl het binnenkomt. De tijd die een signaal nodig heeft om van de ingang naar het elektronenkanon te komen wordt niet in milliseconden uitgedrukt en ik denk dat microseconden ook nog te grof zijn, ik denk dat je in nanoseconden moet rekenen.
Niet helemaal waar, er is tijd nodig om het eleltronen kanon het hele beeld af te laten scannen en alle fosfors aan te laten tikken. Er is dus wel degelijk lag voor het hele beeld is opgebouwd.
Het klopt dat het genuanceerder ligt, maar het is ook geen onzin. Op een moderne computer wordt het beeld frame per frame opgebouwd en je hebt ook nog lag in de invoerapparaten en dergelijke dus is het een beetje muggeziften.

Maar... op een computer waar je wat meer controle over de zaken hebt kun je wel gebruik maken van de directheid van de CRT. Stel je hebt een Commodore 64 met een spel waar boven in beeld de scores staan. Niets houdt je tegen om zodra de scores weergegeven zijn dan met een rasterinterrupt (de processor krijgt een interrupt zodra de CRT aan een bepaalde rasterlijn begint) de joysticks uit te lezen en de speler net te verplaatsen voordat de spelwereld afgebeeld wordt. Op die manier kan je daadwerkelijk het beeld dat getoond wordt nagenoeg onmiddelijk laten reageren op menselijk handelen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 17 oktober 2020 14:26]

Toen waren de videochips heel veel eenvoudiger, die van nu doen alles zelf. Een horizontal of vertical retrace was in die tijd noodzakelijk, maar speelt nu geen rol meer.
Wat is live. Het beeld wat live weergegeven wordt is een enkele "pixel", de rest vult ons brein op. Op oude consoles kon het apparaat input verwerken en andere operaties uitvoeren per lijn en dit op de latere lijnen al zichtbaar tonen. Maar de meeste games verwerkte de game logic tussen de frames.

PC's en moderne consoles doen daar niet aan, die verwerken input niet terwijl de frame op een scherm getekend wordt.
Eerlijk gezegd snap ik niet waarom je een tv zou willen kopen die 33ms inputlag heeft (als laagst gemiddelde) en je dan druk maakt dat je niet op 120fps kan spelen op 4K omdat HDMI 2.1 ontbreekt. Je wilt sowieso niet met je PS5 op dit scherm gamen laat staan het scherm als monitor gebruiken voor je peperdure RTX 3080 want de lag is gewoon te groot.

Wellicht dat er inderdaad een stb komt die het gaat ondersteunen, maar hoeveel materiaal buiten games ken je dat 120fps 4K beeld heeft? HDMI 2.1 is dus geen gemis op deze tv, want als hij het wel had dan zou de lag ervoor zorgen dat je hier nauwelijks iets aan heb.

Wat betreft de 'mening' over Ambilight in de review en comments: dit is juist de enige reden dat ik voor TPvision ga. Toevallig heb ik de 65 inch 855 variant gisteren besteld als upgrade van led naar oled en is voor mij Philips simpelweg de enige keus vanwege Ambilight. Het is net zoals blauwe schimmelkaas: sommigen vinden het afstotelijk en anderen vinden het geweldig. Mijn hele inrichting is hierop gebaseerd (hue) en mij geeft het - zeker in de donkere dagen - een immersie die ik direct mis als het uitstaat. Dat een ander hier direct schuim op zijn mond van krijgt door een epilepsieaanval is hun probleem. Ik ben blij dat het er is.

Wat me wel tegenvalt is wederom het gedoe over het ontbreken van ambilight aan de onderzijde. Dat is geen gemis maar een zegen. Immers met alle ondertiteling die wij gevoerd krijgen kleurt de onderzijde wit en dat breekt af aan de andere zijden. Nog steeds dus een bewuste keus
[Wat me wel tegenvalt is wederom het gedoe over het ontbreken van ambilight aan de onderzijde. Dat is geen gemis maar een zegen. Immers met alle ondertiteling die wij gevoerd krijgen kleurt de onderzijde wit en dat breekt af aan de andere zijden. Nog steeds dus een bewuste keus
Zou het niet zo werken dat de pixels onder de ondertiteling gekozen worden . De ondertiteling staat vaak en paar cm hoger.

[Reactie gewijzigd door ChillXXL op 17 oktober 2020 23:33]

En zelfs als dat niet zo was, zou de software slim genoeg gemaakt kunnen/moeten zijn dat ondertiteling genegeerd wordt. Bij digitale signalen met losse ondertitelingskanalen is dit simpel zat; bij analoge signalen is het ook nog prima te doen doordat ondertiteling vrij duidelijk programmatisch te herkennen is.
Na een slechte ervaring met een tv uit de PUS serie ( wat is AndroidTV toch een draak, continu gedoe en niet vooruit t branden) wilde ik nooit meer een TPvision.
Uiteindelijk mochten we de LG en de philips thuis naast elkaar proberen. Op beiden is veel aan te merken, zie de comments, maar in ons specifieke geval was geen Ambilight toch echt een groot gemis. Beeld van beiden is gewoon subliem
Na een slechte ervaring met een tv uit de PUS serie ( wat is AndroidTV toch een draak, continu gedoe en niet vooruit t branden) wilde ik nooit meer een TPvision.
Dat ligt niet aan Android TV, maar aan de brakke SoC in de TV. Android TV draait als het zonnetje op bijvoorbeeld een Shield TV.

Bij het overwegen van het kopen van een TV hou ik dan ook geen rekening met het meegeleverde smartprul. Dat staat helemaal onderaan de lijst. Als je een Shield TV met HDMI-CEC of een Logitech Harmony (eventueel met een Flirc USB) gebruikt, dan merk je niet eens dat je niet naar de smart TV interface van een TV zit te kijken. Verwerk een platte Shield TV Pro achter de TV, en je ziet er niet eens meer wat van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2020 15:45]

Uiteindelijk wil je gewoon zonder gezeik kunnen tv kijken.
Vooralsnog blijven we kloten met tig kastjes naast je tv. ZiggoGo bv kan je niet eens installeren op AndroidTV, volkomen idioot. De ‘zap’ ervaring is anno 2020 nog steeds niet zo snappy als met analoog en de opstarttijd doet denken aan een buizen tv uit 1965

[Reactie gewijzigd door divvid op 17 oktober 2020 08:29]

Wat, de Ziggo Go app is juist een paar maand geleden uitgekomen voor Android TV.
Draait bij mij prima op een Xiaomi Mi Box S anders (AndroidTV).
Ziggogo kun je tegenwoordig prima op androidtv installeren. Werkt perfect! Dus...
De ‘zap’ ervaring is anno 2020 nog steeds niet zo snappy als met analoog en de opstarttijd doet denken aan een buizen tv uit 1965
Over Ziggo GO op Android TV ben je al gecorrigeerd. Dit is echter ook niet waar. Mijn Shield TV start sneller op dan mijn TV, en die TV start ook op binnen twee seconden.

'Zappen'? Dat klinkt als bezigheidstherapie via conventionele televisie. Dat doet bijna niemand meer. En zelfs als ze dat wel doen, dan zijn er tegenwoordig vlotte oplossingen.

Het lijkt er meer op dat je geen ervaring hebt met goede apparatuur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2020 15:44]

Ik heb het nogmaals geprobeerd, niet te installeren op de tpvision. Nee zappen doe ik niet meer, hooguit tussen apps. Echt vlot gaat dat nou ook weer niet.
En die 855, opstarten vanuit standby is inderdaad 2 seconden, zet hem eens uit, of krijg een update, ben je zo een minuut of wat verder
Philips gebruikt een vrij buggy aangepaste versie. Dat helpt ze ook niet. Een androidtv box van 30 euro van aliexpress is beduidend sneller, terwijl de SoC in de nieuwe tpvision tv's helemaal niet zo gek is.
Hier ook een slechte ervaring met een 7600PUS 55 inch TPvision. Continu vastlopers, vooral in het smart gedeelte bij het kijken van Netflix etc. Ook vaak moeite om de tv aan te krijgen, vaak wel beeld maar geen geluid enzo. Enige remedie is de stekker eruit halen, even wachten en weer opnieuw opstarten.

Ik denk zelf dat de processor en/of het geheugen van deze serie zwaar ondermaats is. Het lijkt ook dat hij niet goed overweg kan met overschakelen van smart naar gewoon tv en dan zijn apps niet goed afsluit en het geheugen weer vrijgeeft ofzo.

Nu een Samsung en echt een verademing wat betreft snelheid van de menu's en smart gedeelte etc.
Bij mij kwamen er na vijf jaar allemaal verticale strepen in beeld. Support nul
Wat is dat toch, nieuwe tech en dan niet de laatste hdmi versie.
Zit er zoveel verschil in de kosten?

[Reactie gewijzigd door copyer op 17 oktober 2020 16:08]

Inderdaad... Ambilight is leuk, heb ik nu ook en zou ik graag weer hebben als ik naar een oled over zou stappen, maar als gamer kon ik gelijk stoppen met lezen toen ik las dat hij dat niet heeft. Gelijk geen interesse in die dingen dan.
Als je een beetje handig bent van jezelf kan je DIY ambilight maken met LED stripjes, een raspberry pi met Hyperion erop. Staan genoeg youtube filmpjes online, leuk project en je zit niet vast aan Philips tv's als je heel graag ambilight wilt.
Philips heeft nu zelf een Lightstrip voor TV’s uitgebracht. Je hoeft dus niet eens te kloten met een Raspberry Pi (hoewel dat wel leuk is natuurlijk)
250€ voor de HDMI hub, 180€ voor de 55" light strip.

En dat lost het probleem van deze TV veroorzaakt dus ook niet op, want ook die box ondersteunt geen HDMI 2.1. Corrigeer me wanneer ik er naast zit, maar als je je nieuwe console / PC op de Hue Play HDMI Box aansluit gaan alle HDMI 2.1 features verloren (VRR, ALLM).

Hetzelfde geldt als je hem tussen je AVR en de TV zou hangen en je dus de ARC verbinding onderbreekt. Ook hier zal indien je een TV met eARC hebt, een HDMI 2.1 feature, je dus weer de keten doorbreken.

Wellicht dat het mogelijk is dat de AVR het HDMI beeld kloont naar een tweede monitor, waar de Hue Sync Box op aangesloten kan worden?
En de HDMI Sync Box werkt alleen met externe input. Als je dus lekker de Netflix app op je TV gebruikt heb je er niets aan.
Het gaat hier over Philips TV's, ik dacht dat de consensus daar sowieso was om vooral niét hun eigen apps en software te gebruiken maar dit gewoon aan een capabel extern apparaat over te laten :D
Ah oke, en is die strip met elke tv te gebruiken of alleen Philips TV's?

Edit: sorry, zag de link niet. De DIY is veel goedkoper, en je hebt de Hue bridge (50 euro) en Hue sync box (250 euro) nodig om die strip werkend te krijgen.

DIY kan je doen met 50-60 euro :)

[Reactie gewijzigd door Cranx op 17 oktober 2020 09:46]

Dit zou een leuke oplossing kunnen zijn als de lightstrip rondom gebruikt zou kunnen worden dus ook aan de onderkant van het scherm.
Veel OLED's worden immers aan de muur opgehangen.
Nou... afhankelijk van hoe je hem ophangt. ik heb een GX omdat de voorkant van het scherm maar 2 cm van de muur af is... prachtig! Maar daar een Ambilight-effect lichttrip achter te prutsen kan je wel vergeten: de afstand tot aan de muur moet minimaal iets van 10-15 cm bedragen.
de meeste TVs met een standaard beugel zitten inderdaad vaak al ver genoeg van de muur af.

ik vraag me wel af of je die perfecte zwarttonen en prachtige 4K details niet behoorlijk verprutst door er een lichtende strip langs te alten lopen en het in het artikel genoemde voorstel om de Ambilight warm wit te maken lijkt me nogal zondes: dan kan beter een TV zonder Ambilight kopen en er een Chinese lichtstrip achter plakken.
Een GX is heel mooi aan de muur maar inderdaad heel plat dus geen ruimte er achter om iets op te plakken.
Ja klopt, en wellicht doe ik dat ook wel als ik naar een andere tv overstap... Nadeel is meen ik wel dat het alleen werkt met externe video signalen en niet met de apps op je tv bv.
Ja klopt, alleen externe inputs werken hiermee. Ik zelf gebruik niet de apps op mijn tv, vind dat te traag, gebruik liever een HTPC oid. En TV zender komen ook binnen met een externe input dus voor mij is het een prima oplossing :)
Het kan, maar eigenlijk alleen als al je inputs van bijvoorbeeld via een receiver komen. En geen idee of tegenwoordig dat werkt met HDCP. Onder de streep is het redelijk mogelijk, maar imo is het ook gewoon een pluspunt voor Philips TVs als je het wil hebben (heb nu mijn eerste TV ermee, en ben er best over te spreken. En gezien het gewoon in de TV zit, krijg ik het als ik de HDMI input gebruik, wanneer ik mijn coax input gebruik, wanneer ik de ingebouwde Chromecast gebruik, of ik een Android TV app gebruik, etc).
Niet helemaal waar.

Er zijn ook Hyperion grabbers beschikbaar voor android en kodi welke je als een app of plugin installeert.

Zo gebruik ik mijn NVidia Shield als een soort setupbox waar alle content op staat:
Netflix, NLZiet, Videoland, Disney+, Emby, Kodi en de Android TV grabber

Met de TV-grabber en Hyperion NG (2.0) kun je dan ook naar WLED via Wifi streamen.
WLED maakt het weer een stuk simpeler zonder allerlei kabelbende met een simpele ESP32 (of nog beter een quinled-dig-uno), een powersupply en een LED-strip.
Ja klopt, alleen externe inputs werken erop.

Ik vind persoonlijk Philips TV's bagger dus dat is voor mij sowieso geen optie als ik ambilight wil hebben (slechte ervaring gehad met Philips TV's).
Het leuke is dus dat de reviewer - wat mij betreft terecht - aangeeft dat de beste Ambilight stand de ISF stand is, waarbij hij continu een wit achtergrond licht (bias light, bedoeld als D65 licht maar bij dit model standaard helaas te koel) schijnt om het kijken te ondersteunen. Zoiets als het aloude schemerlampje naast de tv dus.

Ambilight die druk meekleurt met wat er op tv is, dat is als op de kermis: veel kleurgeweld maar met goede kijkomstandigheden heeft het weinig te maken. Het is als een audiosetje waarbij je de loudness / eq vol open zet op de lage en hoge tonen.

[Reactie gewijzigd door Cap op 17 oktober 2020 08:38]

Ik heb mijn tv dan ook ingesteld op rustig toen ik hem net had want standaard schakelde hij veel te snel en werd het inderdaad kermis. Met die instelling ging de ambilight niet direct mee maar vloeide er een beetje achteraan.
Ik zie echter dat die instelling verdwenen is met een van de software updates, maar de opties die er voor in de plaats gekomen zijn zijn allemaal redelijk rustig dus dat is prima zo.

Hij zegt verder helemaal niet dat die stand het best is, hij zegt dat zij die het prettigst vinden. Kwestie van smaak dus... En ja als je dat het prettigst vindt dan is het nogal een waste want dan kun je ook gewoon een normaal lampje of led stripje achter je tv plaatsen. Ik vind het mee kleuren echter wel fijn.
Nou ja inderdaad, prettigste. Maar de context waarin de zin staat vertelt wel degelijk meer:

"Wij vinden (oke, subjectief dus :P) de ISF-stand het prettigst. Deze zorgt voor constant wit licht achter de tv dat dezelfde kleurtemperatuur heeft als een correct afgesteld scherm. Hierdoor is (al een stuk minder subjectief geformuleerd ;)) kijken in een donkere kamer minder vermoeiend voor je ogen en ervaar je de kleuren op het scherm zoals ze bedoeld zijn."

Er zit toch echt een minder subjectieve component in, namelijk dat de weergaveprestaties met deze instelling zoals bedoeld zijn. Dat leunt toch wel heel dicht tegen "het beste" aan, gezien vanuit de maatstaf "minst vermoeiend en (kleur)weergave zoals bedoeld", wat me op zich geen onredelijke lijkt.

Uiteraard kan je zeggen "ik geef geen moer om de kleurweergave zoals bedoeld, ik wil veel prikkels, sensatie, kleurenpracht in mijn kamer" en dat vind ik dus het beste. ;)
Inderdaad... Ambilight is leuk, heb ik nu ook en zou ik graag weer hebben als ik naar een oled over zou stappen, maar als gamer kon ik gelijk stoppen met lezen toen ik las dat hij dat niet heeft. Gelijk geen interesse in die dingen dan.
Wat voor gamer, console of PC, ik heb de LG OLED55B9SLA en die heeft ook niet de volledige support van HDMI 2.1 zeggen ze, maar ik kan gewoon 4k 100/120Hz 4:4:4 en HDR met mijn GeForce GTX 1650 via Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter doen, niet helemaal zonder problemen dat is waar, heb de zelfde klachten als wat mensen hebben met hun GeForce RTX 3080 op LG OLED tv's, ook zwarte scherm af en toe, wat ik met CTRL + Shift + Win + B toetsen weer de meeste keren weer op los.

Dus als de TV gewoon 4k 100/120Hz 4:4:4 en HDR kan doen, ook al is het zogenaamd geen HDMI 2.1, wat maakt het dan uit?
Xbox, ik wil voornamelijk vrr support op een eventuele volgende tv...
Ok zo iets als G-Sync, wat LG OLED55B9SLA zonder problemen doet, geen idee of Xbox een andere gebruikt die niet gesupporterd woord door de LG OLED55B9SLA schermen.
Ik heb me niet echt verdiept in exacte modellen maar volgens mij werkt dat inderdaad prima met de lg oleds ja.
Ja ze geven erg mooi beeld dat kan ik met zekerheid zeggen, wil nu na OLED niet meer terug naar LCD.
Dat is precies wat ik mij ook afvraag. Ben laatste tijd aan t kijken voor een nieuwe tv voor de ps5 en oled scherm. Dan zie je tv nieuws artikelen verschijnen en zijn t tv's zonder HDMI 2.1 (of zonder alle functies).
Dat is dus het stomme van philips. Ze hebben alles, behalve HDMI2.1. Ze hebben DTS en DD. HDR10+ en Dolby vision, ambilight en vele andere features. Op andere tv's moet je kiezen tussen hdr10+ of dolby vision en krijg je geen dts licentie.

Erg jammer maar ik wacht wel op de volgende generatie. Wat ik wel heb gemerkt met deze Android 9 philips tv's is dat ze erg buggy zijn. Zo gaat de inputlag op die tv's altijd nog extra omlaag door opnieuw monitor of game te kiezen in de beeldmodus en soms is game niet te selecteren, afhankelijk van de bron. Maar de tv geeft dit niet aan en schakelt stiekem terug naar Film of een andere modus.

Ik ben dus best benieuwd of die 33ms echt het laagste is dat ie kan of dat ze hier een bug te pakken hebben. Het opnieuw selecteren van game of monitor setting lijkt goed te helpen.
Dat is niet alleen Philips hoor...
Is er misschien een probleem om HDMI 2.1 te combineren met DTS?
Lijkt onlogisch, maar je weet maar nooit hoe er met rechten gegoocheld wordt ...
Dat maakt qua HDMI niet uit, maar veel TV's zoals Samsung en LG sturen geen DTS signaal door via (e)ARC.

Je kunt dus op een TV die geen DTS doet, niet je DTS signaal naar je TV sturen en verwachten dat 'ie via je TV met ARC naar je receiver/soundbar/whatever gaat.

Het mooie van Philips is dat ze alles goed doen. Behalve de bugs dan. Doorsturen van Dolby Digital op een aantal Philips TV's voegt een vreemde vertraging toe, dus dat maakt ARC weer irritant te gebruiken.

Het is jammer dat er qua TV's zoveel beperkingen zijn overal. Er zijn namelijk geen fatsoenlijke soundbars met HDMI2.1, zodat eARC/optisch niet meer nodig is. En als die wel komen, is het aantal HDMI poorten vaak wat beperkt.
Het is ochtend, maar het zal wel zijn om grotere monitoren beter te laten verkopen.
Tjah er komt ook nog steeds tech uit met micro usb.
Geen HDMI 2.1 is echt een no go in 2020, de nieuwe consoles, NUC’s etc. hebben het allemaal. Een gemiddelde persoon doet zeker langer dan drie jaar met een TV, dan wordt het een gemis.
Ik ben een "bovengemiddelde" consument (als dat al een ding is ;) ), maar ik ben geen gamer.
Dat hele HDMI 2.1 kan me gestolen worden.
Goede beeld processing vind ik veel belangrijker.

Wil je wel HDMI 2.1 dan koop je toch gewoon een LG? ;)
Voor het prijsverschil kun je dan een Philips Hue Play Sync box en de nodige lightstrips kopen, mocht je graag ambilight willen.
Het heeft meer nut dan alleen voor gamers. Quick Media Switching bijvoorbeeld.
Ik moest opzoeken wat dat is en kom tot de conclusie dat ik dat compleet onbelangrijk vind.
Heb hier een naast een tv ook een JVC N5 staan en daar duurt het 3 tot 5 seconden voor er beeld komt (bij de vorige serie projectoren kon het zelfs oplopen tot wel 7 a 8 seconden). Al die tijd heb je wel geluid, maar nog geen beeld.
Zelfs dat stoort mij niet.
Ok, dan begrijp ik het. Gelukkig is de laatste generatie velen malen sneller dan de X serie 😊
Maar ik denk dat tussen content schakelen zonder vertraging wel iets is wat velen fijn vinden. Sommige blurays hebben logo's in verschillende frequenties, dan blijft ie schakelen tot ie bij het menu aankomt.
Op mijn oled krijg ik vaak no signal meldingen omdat het zo lang duurt. Zie ik toch liever anders.
Tuurlijk. Het is allemaal heel persoonlijk.
Wat de een storend vind, maakt voor een ander niets uit :)
Ik denk in ieder geval dat het gebrek aan QMS geen onoverkomelijk bezwaar is.
En voor ambilight is er zogezegd een alternatief.
Misschien moet je "bovengemiddeld" even uitleggen, want ik ga er eerlijk gezegd van uit dat de gemiddelde koper van een high-end OLED graag films kijkt en hier een eARC aansluiting voor lossless audio overdracht een welkome toevoeging is. Stel je hebt een externe versterker die één van de formaten niet ondersteunt kan het door de TV gedecodeerd worden en als PCM via eARC doorgestuurd worden, in plaats van dat je terugvalt op een inferieur signaal.

En gaming is nu ook niet bepaald een niche markt meer. Ik ga er toch van uit dat een TV als deze de komende en daarop volgende generatie mee gaat maken.

Het lijkt er dus vooral op dat Philips / TV Vision zijn nieuwe range niet op tijd klaar heeft en dus alles voor 2021 bewaart en het nu nog even bij een re-brand laat.
Met bovengemiddeld bedoel ik dat ik een kritische consument ben, die qua beeld- en geluidskwaliteit gewoon het beste van het beste wil (binnen persoonlijk budget natuurlijk).
Een OLED van LG zal ik niet snel kopen. Ik weet dat overige fabrikanten dezelfde panelen gebruiken, maar dat Sony en Panasonic betere beeldverwerking toepassen. Dan kies ik er in dat geval dus voor om meer geld uit te geven.
Bij de Mediamarkt zul je mij niet tegenkomen.

Voor het geld wat ik heb uitgegeven aan beeld, geluid, bronnen, bekabeling en noem het maar op, koop je bijvoorbeeld ook een gloednieuwe Ford Fiesta ST.
(En dat is wat ik eraan uit heb gegeven, niet wat de catalogusprijs is).

Bovengemiddeld ;)

[Reactie gewijzigd door N1v3K op 17 oktober 2020 11:21]

Voor het prijsverschil kun je dan een Philips Hue Play Sync box en de nodige lightstrips kopen, mocht je graag ambilight willen.
Of je maakt een DIY ambilight met een raspberry pi en Hyperion :)
Dan heb je geen ambilight bij je games..
Zeker wel, als je een hdmi hub gebruikt dan heb je bij elke input ambilight.
En wat doet dat met je inputlag.... ?
Als je een goede kwaliteit hdmi hub/switch gebruikt zou dat geen schil moeten maken met input lag.
Dan heb je meer nodig dan een simpele switch, dan heb je ook een audio /video grabber nodig.
Ja klopt die heb sowieso nodig, die heb je volgensmij tegenwoordig in sommige switches ingebouwd

[Reactie gewijzigd door Cranx op 17 oktober 2020 14:39]

Met een hdmi switchje ervoor werkt het ook voor je consoles.
Welke versie HDMI 2.1 wil je, want schijnbaar is de ene HDMI 2.1 de andere niet.
De aanduiding HDMI 2.1 zegt dus ook niet alles.
Die hogere draaivoet kan wel weer handig zijn als je er een soundbar onder wilt leggen.
De 805 is juist een van de weinige tv’s waar je nog fatsoenlijk een soundbar onder kan leggen. Er worden namelijk twee ‘verhoogstukjes’ voor de pootjes meegeleverd. Ik vermoed dat de schrijver de inhoud van de doos niet goed heeft bekeken.
Zie: https://youtu.be/gN2g2lKy3As op 1:01 minuten

[Reactie gewijzigd door Blurk62 op 17 oktober 2020 13:29]

Ik heb een Philips van de vorige serie met Android TV en kan maar niet wennen aan de TV Guide. Dit wordt ook al genoemd in de review. Ik word gek van het steeds wegvallen van de onderste regels omdat de gekozen regel opeens drie keer zo hoog wordt.
Ik heb zelf de 804, nagenoeg hetzelfde toestel met een iets oudere variant van de processor.
Ambilight; als de tv hangt is het licht naar de zijkanten te fel ten opzichte van de leds aan de bovenkant. Voor het beste resultaat zet je de tv neer. Als ie hangt mis je de leds aan de onderkant.
Geluid; best aardig, minder blikkerig maar toch zou ik een avr adviseren als je vooral films kijkt
Gaming; ik heb er al een 1,5 jaar en PS4pro aanhangen, gaat prima zonder noemenswaardige lag (voorgaande Samsung was huilen).
Inbranden; nog geen last van; ook niet na ruim 300u Dark Souls 3.

Top tv, maar wel ruimte voor verbetering in de 806 ;)
Korte aanvulling op de review: het beeldformaat van beide schermen is 55 inch (lijkt me duidelijk maar staat nergens vermeld).


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True