Door Jurian Ubachs

Redacteur

Call of Duty Black Ops: Cold War

Eerste hands-on met de multiplayer

Voorlopige conclusie

Nieuwe maps, enkele nieuwe spelmodi, en daarbij vooral herkenbare gameplay. Ondanks de aanwezigheid van een spelmodus waarin voertuigen een grotere rol spelen, is die herkenbare gameplay toch wat overheerst. De dynamiek van een potje Call of Duty verandert weinig. Natuurlijk maken de moderne wapens van de laatste games weer plaats voor oudere wapens uit het tijdperk van de Koude Oorlog, en datzelfde geldt voor Scorestreaks. Maar het maakt niet uit of het een uav is of een Spy Plane: de functie is hetzelfde. Met dezelfde soorten wapens, perks en items die er altijd zijn geweest, biedt Black Ops: Cold War vooral herkenbare gameplay. Nieuwigheden komen in de vorm van waar je speelt en wat je speelt, maar niet in hoe je speelt. Of dat goed of slecht is, hangt van je eigen voorkeur af. Niet voor niets kopen miljoenen spelers jaarlijks elke nieuwe Call of Duty. In die zin maakt Treyarch dus vooral de multiplayermodus waarvan de studio weet dat de doelgroep ermee wegloopt. Wie op meer verandering hoopt, kan die hoop dus zeer waarschijnlijk laten varen als het gaat om de traditionele multiplayer. Wel lijkt alvast duidelijk dat die traditionele multiplayer solide zal zijn als altijd, zonder daarbij al te veel te verrassen.

Reacties (149)

149
144
41
4
0
96
Wijzig sortering
"Ondanks de aanwezigheid van een spelmodus waarin voertuigen een grotere rol spelen" Precies zoals bij het vorige deel, in de gamemode Ground wars dus? Al hebben ze de APC's nu vervangen met tanks.

Wat ik tot nu heb gezien zou zo een nieuw seizoen van de battle pass kunnen zijn. Elke paar maanden komen daar ook een paar nieuwe maps, wapens en soms een gamemode bij. Hierbij zijn er in het verleden ook nieuwe voertuigen geïntroduceerd. Alleen kost die maar 9 euro of is het gratis als je het wat vaker speelt.

Het vorige deel voelde voor mij zeker vernieuwd aan, iets wat ik sinds MW2 niet meer zo ervaarde. Wat ik uit de gameplay kan opmaken probeert Treyarch hetzelfde succes te boeken als bij het vorige deel door een hoop over te nemen, alleen zie ik niets innovaties (of überhaupt nieuws). Het zal waarschijnlijk wel verkopen, maar ik vind het erg jammer dat ze niet een eigen spel proberen neer te zetten zoals Infinity Ward wel redelijk lukte, welgeteld één jaar terug.
Dit dus. Het zou ontwikkelaars en uitgevers eens goed doen om na te denken over hun strategie hoe games uit te brengen, die eigenlijk gewoon een makeover zijn. Dan heb ik het over games als Fifa, CoD enz. Ik gok dat er best veel gamers zijn die een ‘update’ meer dan prima vinden.

Hun inkomstenmodel verandert toch al middels battle pass (prima systeem) alsmede de dlc die je personage een eigen smoel geven (wel prijzig zeg, maar ook ik heb ze aangeschaft). Dus waarom hier niet op voortborduren?
Battlepass een prima systeem?? Echt het meest annoying systeem wat er is imo. Dat betekent losse DLC's en de gap tussen standaard spel en battlepas gamers wordt met elke dlc release groter. Je krijgt een grotere spreiding van de spelerbase en je spel bloedt eerder dood.

Tenzij die battlepass alleen cosmetisch is, dan zie ik inderdaad geen probleem en is het ene prima systeem.
Battlepass in MW is cosmetisch. De nieuwe wapens zitten in de free tiers. Als je die niet unlocked moet je challenges doen als de pass af is om ze te unlocken. Prima systeem imo.
Pro Evolution Soccer gaat dat dit jaar dus doen, die brengen een update uit voor 2020 die de game voorziet van nieuwe teams en dergelijke. De gameplay zal niet veel veranderen, maar dat merk ik persoonlijk toch weinig bij voetbal games van jaar tot jaar. Als ze elke 3 jaar met een echt nieuwe komen merk je pas hoeveel beter deze games kunnen worden.

Ook bij CoD zou dit een welkome aanvulling zijn; koop simpelweg de game Call of Duty 2020 en krijg door middel van een optionele upgrade per jaar/te bepalen periode de nieuwe content. Ik heb al het idee dat Warzone zo gaat werken, nu de rest van de game nog.
Ik heb echt al jaren en jaren geen COD meer gespeeld en toch herken ik assets en zelfs hele delen van maps.

Elk jaar wordt er een nieuwe 'game' verkocht, maar het lijkt soms meer op een vermomd jaarabonnement.
Tja, ik koop het ook niet meer, maar wat is het probleem als de fans tevreden zijn?

Daarbij lokken ze veel nieuwe spelers iedere 14jarige wil wel een CoD spelen dus het zal blijven verkopen.
Ik weet niet of ik dit een probleem vind. Het is ergens wel gek, maar het is ook een spelletje en als de mensen er lol aan hebben is het prima natuurlijk.

Het zou denk ik wel zo fijn zijn als dit wat vaker expliciet genoemd werd. Dan hebben de mensen een beter beeld waar ze hun zuurverdiende euro's elk jaar aan uitgeven.

Verder vind ik het interessant vanuit een soort 'zakelijk' perspectief. Het prijsmodel is in die zin uniek dat het bijna niet te onderscheiden is van een jaarabonnement (misschien met verschillende tiers nu je ook gamepass e.d. hebt). Ik ben toch wel benieuwd waarom precies voor dit model gekozen is? Wellicht omdat minderjarigen zelf nog geen abonnementen mogen afsluiten in sommige landen?
Waarom spelen jullie met Vsync uit ? de tearing in de review is niet om aan te zien.

Voor de rest lijkt het meer van hetzelfde, maar ja, dat is natuurlijk wel waar de fans op zitten te wachten. De nieuwe spel modi zien er wel grappig uit moet ik zeggen.
Vsync uit geeft lagere input lag. Ik zelf stoorde mij ook enorm aan de tearing in de review.
Zelf speel ik met G-Sync + VSync. https://blurbusters.com/g...t-lag-tests-and-settings/
Vsync doet alleen wat als je geen fps cap instelt en de framerate boven die van je monitor uitstijgt, toch?
Inderdaad. Aks je fpscap instelt op 142fps kan je perfect met lage inputlag met freesync of gsync opnemen op 144hz. Gewoon onprofessioneel, de manier waarop tweakers heeft opgenomen.
Het ziet er wel goed uit ;-). Ze gebruiken denk ik de zelfde engine? En zelfde ontwikkel team toch?

Jaren geleden was er voor black ops en cod een ander ontwikkel team als ik mij niet vergis.
Voor zover ik begrepen heb is dit dezelfde engine als Black Ops 4 door Treyarch, dus anders dan de engine van Modern Warfare van Infinity Ward.
Heb her en der gelezen dat bepaalde elementen uit de MW engine ook in de BO engine zijn gezet voor deze game.

Echter vind ik, uitgaande van deze beelden, deze game een achteruitgang ten opzichte van Modern Warfare.
In de preview wordt dit aangestipt. Ze gebruiken de IW engine met delen van Treyarch die ze al gebruiken sinds BO3. Timestamp: 5:55 of https://youtu.be/uWPPVKnwhVA?t=355
Blijkbaar een andere engine..., ben er nog niet van overtuigd dat dit is wat ik zou verwachten van een volgende COD game.

https://youtu.be/Oy_ac1NgWgU

Ik houd het voorlopig nog wel even bij de recente COD MW...
Wellicht wel een leuke Single Player campaign
Ze gebruiken een andere engine helaas.
Ik vond de engine van infinity ward een grote verbetering.
Deze lijkt weer heel arcade achtig te worden.
Geen/weinig recoil, constant rennen/springen/glijden etc.
Ja jammmer,

Want de engine van COD MW 2019 speelt naar mijn mening heerlijk.

Weet er iemand waarom ze een ander ontwikkelaar gebruiken voor black ops?

De naam is toch COD Black ops?
Ja jammmer,
Want de engine van COD MW 2019 speelt naar mijn mening heerlijk.
Weet er iemand waarom ze een ander ontwikkelaar gebruiken voor black ops?
De Black Ops serie en de Modern Warfare serie worden om en om uitgebracht door 2 verschillende ontwikkelaars. Zo kan er elk jaar een nieuwe worden geïntroduceerd en dus meer gecasht worden ;-)
De naam is toch COD Black ops?
Black Ops: Cold war
Een developer werkt blijkbaar ongeveer 3 jaar aan 1 game.
Dus ze hebben 3 developers voor zover ik weet (Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer).
Zodat ze elk jaar een nieuwe CoD kunnen uitbrengen.

Op deze manier krijg je ook een beetje variatie tussen de verschillende CoD’s. Maar ik vind dat Infinity Ward zo een grote stap naar voren heeft gezet dat ik betwijfel dat Treyarch deze kan evenaren.
Volgens vele youtubers voelt de game weer aan als de oudere call of duty's
Geen/weinig recoil,
Die is in CoD games naar ik weet nooit significant geweest en altijd zeer arcade-y....
Speel eens Escape From Tarkov of een deftige milsim en alles voelt arcade aan.
Ik vind het persoonlijk wel een Downgrade t.o.v. Modern Warfare.
Zeker de kill physics als je een enemy killt is erg slecht en ziet er gedateerd uit. Dat is bij Modern Warfare beter.

Waar ik nog het meeste van schrok is die VIP Escort mode, waarbij je iemand die gedowned is ziet kruipen... Lijkt the exorcist wel
Mja het is altijd al zo geweest dat originele boots to the ground BO (3/4 ken ik niet) altijd wat trager leek dan MW. Nu ook weer. Denk dat dit bewust is :)
Ja ze wisselde af tussen Treyarch en Activision toch? Of vergis ik mij nu?
Activision is de uitgever, en geen ontwikkelaar.
My bad! maar die afwisseling lijkt wel inderdaad weg te zijn.
Treyarch, infinity ward en sledgehammer.
Raven is inderdaad een developer maar geen primaire developer van CoD.
Deze developers worden ingehuurd door Treyarch om te helpen ontwikkelen.

Bijvoorbeeld Ferrari die een bedrijf inhuurt die verstand heeft van koolstofvezel constructies. Voor de productie van een nieuwe auto.

Raven werkt vgm aan de nieuwe engine.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 10 september 2020 10:45]

Dank voor de verheldering! :-)
Lijkt erop dat geen van de wapens enig noemenswaardige recoil heeft? Ziet allemaal nogal arcade uit met een verouderde feel voor het bewegen, indestructieve environments en matige graphics.

bf5 is natuurlijk een ander spel maar kwa engine nog steeds ver voor op welke COD dan ook. BF6 zal er weer een flinke stap bovenop gaan doen
Niks tegen op de BF franchise. Heb die jarenlang verkozen boven de COD franchise, maar zie toch echt liever goede gameplay en weinig tot geen bugs bij de release dan betere graphics.

Overigens is op de speelbaarheid van COD ook genoeg aan te merken, aangezien dat alles behalve vlekkeloos speelt dankzij haar beruchte DevErrors. Hoop dat ons dat bij deze game bespaard zal blijven...
Hoe zit het met de netcode? Bij Warzone (en alle voorgaande versies) is dat namelijk drama, ik geloof niet dat ze daar nou echt aanpassingen aan doen. Dood gaan achter cover, insta-deaths, etc.

En dan speel ik via glasvezel, wil niet weten hoe iemand op ADSL dat ervaart. Ter referentie, ik ben valorant en csgo 128 tick gewend.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 10 september 2020 08:55]

Op de reddit pagina zie je ook inderdaad veel klachten omtrent crashes op PC, ik moet toekennen dat Modern Warfare bij mij erg goed draait. Beter dan BF5. Het aantal crashes is denk ik met 1 hand te tellen in de 300uur dat ik Modern Warfare heb gespeeld.

En dan heb ik niet eens een geweldige pc
Wees blij dat het bij jou meevalt... Ik ben in ieder geval wel blij voor je, want het heeft mij een hoop frustratie opgeleverd. Het is bij bijna elke sessie wel een keer raak. Kan nou niet zeggen dat er brakke onderdelen in liggen en ik ben ook nog best spaarzaam met het inzetten van het geheugen van de videokaart.

Heb er op reddit niet echt veel over gelezen, maar krijg sterk de indruk dat het een issue is die niet samenhangt met PC specs.
Modern Warfare op pc is bij mij sinds seizoen 3 een drama. Telkens als ik de game opnieuw opstart zijn veel grafische settings weer gereset. Staat de game opeens weer op Borderless Widowed en Render Resolution op 50%. Erg frustrerend. Online oplossingen gezocht, zijn meerdere mensen met dit probleem. Alleen de oplossingen die worden aangedragen hebben bij mij geen effect.
Ook heb ik dat na ongeveer 3 potjes warzone of multiplayer mijn framerate opeens van de 100-120 fps die ik normaal haal terug valt naar 40-50-60 fps... Ik kan dan niets anders doen dan de game herstarten en dan is het weer speelbaar.

Wat betreft Battlefield. Zodra je die op Direct-X12 zet loopt het waardeloos. Direct-X11 doet een hoop wonderen. Wellicht kun je dat nog proberen, als je het nog steeds leuk vindt om te spelen :)
Dit probleem had ik ook! Als je de config files read only maakt heb je het probleem niet weer! Echter wel even bij elke update, de nieuwe config files read only maken!
ah thanks! ik zal dat eens proberen.
Bf is vaak/altijd wel mooier maar wel een hele andere playerbase en besturing/gevoel. De laatste battlefields vond ik erg tegenvallen, mistte compleet dat gevoel dat ik bij BF3 en BFBC2 voor het laatst
BF3 ziet er nog steeds verbazend goed uit, speel nog regelmatig een potje en voor mij inderdaad de beste uit de serie.
BF4 bracht veel verbetering, en was (toen) voor de next gen console maar helaas vind ik de setting en de maps maar niks.
BF3 maps waren stuk voor stuk goed.
Battlefield 5 is ook wel tof, maar inderdaad, Bad Company 2 was het leukst, de destruction vond ik daar ook veruit het tofste. Battlefield 3 was ook geweldig, iets minder dan bad company 2 vond ik, maar had wel hele toffe maps.
Naast de matige graphics loopt het ook nog eens matig. Genoeg spellen die er veel beter uitzien en toch beter lopen. Ik moet met Warzone de settings aardig omlaag zetten wil het lekker lopen. Het wordt eens tijd dat ze overstappen naar iets anders. Minder mooi en toch minder fps dan andere games, jammer.
Ik vind de setting e.d. van Call of Duty vaak heel tof, leuk verhaal voor een FPS ook nog eens. Een nieuwe engine zou de serie goed doen, om ook netwerk issues aan te pakken e.d.
Met Warzone vond ik CoD eindelijk weer mijn geld waard, dat heb ik niet gehad sinds CoD4.

Ik hoop dat ze dat gevoel kunnen doorzetten, maar eerlijk gezegd lijkt dit toch meer een DLC.
Met Warzone vond ik CoD eindelijk weer mijn geld waard
Je vond Warzone niks waard? Het is namelijk gratis :Y)
Haha, ja dat is wel de ironie, wil ik er eindelijk weer voor behalen, hoeft het helemaal niet 8)7
Misschien word ik er te oud voor, maar nieuwe CoD en BF games zijn toch eigenlijk alleen maar meer van hetzelfde: simpele melkkoeien voor uitgevers, vooral gespeeld door kinderen en in een iets ander jasje. Dan zie ik die screenshots en dan denk ik; mwa het ziet er best aardig uit. Kijk ik de gameplay video dan blijkt het grafisch weer gewoon CoD4 met iets hogere kwaliteit licht/reflecties en hogere resolutie textures.

De tijd dat er volop werd geïnnoveerd met CoD2, CoD4, BF1942 en consorten ligt jammer genoeg toch lang en breed achter ons.
CoD2 is nog steeds de beste CoD ooit. Zo goed zal de game helaas nooit meer worden. CoD4 was ook leuk maar er zaten een aantal vervelende dingen in (Juggernaut, Last Stand, Martyrdom om maar een paar te noemen) maar gelukkig had je toen nog modded servers waar die dingen op uitgezet konden worden. Die vrijheid heb je tegenwoordig niet meer...
Je vergeet dead silence waarmee iedereen rond banjerde door alle mappen alsof ze niet te horen waren. De rest vond ik minder erg maar die perk vond ik verschrikkelijk, ik speelde dat altijd op geluid en daardoor kon je bovenin meedraaien als je het slim aanpakte. Dead silence maakte dat een stuk minder mogelijk
Amen. Dedicated server met echte mensen als admin zou een terugkeer moeten maken gericht in elke game op serieuze fans.
Modern Warfare 2019 is de eerste "revolutie" voor CoD sinds World at War (afgezien van zombies kun je anders ook de originele MW zeggen in ieder ander aspect). De engine is zo hard op de schop gegaan dat je het hele CoD gevoel kwijt bent. Recoil is eindelijk toegevoegd, je schiet daadwerkelijk projectielen ipv hitscan, weapon customization is eindelijk zoals het 10 jaar geleden al had moeten zijn en voor sommige games ook al was, en meer content dan ooit. Het enige dat mist is gevechtshelikopters en straaljagers in de gamemode Conquest Large Ground War, dan heb je pas écht Battlefield.
beetje van hetzelfde weer toch, echt vernieuwend is cod niet, alhoewel de laatste hebben ze het goed gedaan, ik wordt hier niet heel warm van...
Ben erg benieuwd naar deze game! Ww1 vond ik tegenvallen en mw was/is ouderwets kicken. Hopelijk krijg ik dezelfde ervaring met deze game in een andere setting!

Was Crossroads trouwens niet al een map in COD 1 of UO? Of ben ik in de war met Medal of Honor AA?
Anoniem: 427069
@crimby9 september 2020 23:50
Crossroads is de naam van een map in CoD4

Edit: sorry, was in de war met crossfire

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 427069 op 9 september 2020 23:53]

Nee, een dorpje in Durotar in start area van de Horde in World of Warcraft :+

On topic: nee was een map in COD 2 (link)
Yes! m'n geheugen laat me nog niet in de steek :-D
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Tryarch enkele belangrijke verbeteringen en innovaties die zijn voorganger introduceerde niet of maar half heeft overgenomen. Wat ik er nu van zie voelt iig niet echt als een stap vooruit in de COD franchise, terwijl dat bij Modern Warfare duidelijk wel het geval was. Hopelijk zit ik er naast.
Ik vind het erg hetzelfde uit zien, maar we zullen zien.
Voor mijn gevoel hebben ze de movement uit de nieuwe IW engine overgenomen maar meer van de oude wapenbalans/gevoel gehouden
Is dit nou eigenlijk weer de oude cod engine? Of wel de engine van modern warfare 2019?
ja oude engine, echt een grote stap achteruit na de modern warfare van IW
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee