Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tom Rosens

Redacteur

Philips Ambx - Wij hebben het licht gezien

Conclusie

Philips led-pilaarAls gamer moet je er veel voor over hebben als je wilt genieten van de extra belevenis die Ambx kan bieden. Je bureau moet tegen de muur staan, je moet je niet vies zijn van de lampjes en ventilatoren rondom je beeldscherm en bovendien moet je kamer ook nog eens donker zijn om het effect van de lichten te kunnen zien. Indien je de lampen kunt zien is het een leuke sfeerverhoger, maar een deel van de tijd vallen de lichtjes niet eens op, omdat je meer met de actie op het scherm bezig bent.

De trilpad is geen ideale manier om rumble aan een spel toe te voegen. Het voelt niet altijd natuurlijk en het ding maakt naar onze mening veel te veel lawaai. De windeffecten zijn echter wel een leuke toevoeging, indien ze bij het juiste type spel gebruikt worden en goed ingezet worden door de ontwikkelaars.

Dan is er het grootste nadeel: op dit moment maken te weinig spellen volledig gebruik van de Ambx-functies. Dat zijn toch wel erg veel nadelen voor een pakket waar een prijs van 399 euro aan hangt. Bovendien krijg je hiermee enkel 2.1-kanaalsgeluid. De Starters Kit zien we dan ook nog als de meest realistische optie voor wie er echt op staat de led-lampjes in huis te halen.

Pluspunten

+ Kan de gamebeleving verhogen

Minpunten

- Weinig spellen ondersteund
- Komt in daglicht niet tot zijn recht
- Neemt veel ruimte in beslag
- Rumble maakt veel lawaai
- Prijzig
- Alleen 2.1-geluid
- Bureau moet tegen de muur staan

Cijfer: 4

Reacties (52)

Wijzig sortering
Mja die negatieve reacties komen toch vooral van mensen die het ding nog nooit langer hebben gebruikt dan een uurtje.

Ik heb sinds een aantal maanden de Premium kit en ik vind het echt een toegevoegde waarde voor gamers. Vind dit cijfer dan ook echt te laag.

Dat het 2.1 geluid is, waarom is dat een nadeel? Ik zocht juist een mooi 2.1 setje omdat ik 1. net een home cinema set had gekocht en 2. geen ruimte had voor 5.1. Ik vind dit dus geen nadeel,

De ontwikkelaars zijn echt wel bezig, laatste tijd iets rusriger, maar ze brengen wel steeds weer iets nieuws uit. Laatst nog een update voor VLC player, Itunes en Google maps en een programmatje dat Illuminate heet. Daarnaast worden veel games ondersteunt door de lichteffecten, de kleuren passen zich gewoon aan aan de omgeving in het spel.
De spellen die volledig worden ondersteund zijn inderdaad aan de mindere kant(lees: te weinig!), alhoewel Crysis, Far Cry 2 en Call of Duty 4 ook niet de minste spellen zijn. Ik denk juist dat de nieuwere bekende spellen steeds meer ondersteund worden.

De prijs. Ja, dat de prijs te hoog is vind ik ook maar een mening. Tuurlijk kun je voor 60 euro ook een 2.1 systeem kopen, maar je wilt toch iets unieks. Nou dat heb je dan ook. Ik zat eerst ook te kijken naar de Z-5500, maar voor dat geld kun je beter een echte hifi set kopen en die op je pc aansluiten. Ik vond de prijs van 300 euro (elke winkel verkoopt heb voor 300 euro, dus die 399 euro is niet relevant) niet goedkoop, maar voor wat je krijgt is het echt niet duur. Je krijgt dan wel goed afgewerkte en een mooie design speakersysteem, met goede geluidskwaliteit. Lage tonen zijn echt subliem vind ik, vooral bij trance nummers. Bij rocknummers vind ik het geluid wel tegenvallen. Je moet dit natuurlijk niet gaan vergelijken met een 5.1 systeem.

Veel extra ruimte neemt het systeem niet in beslag hoor, die module achter je beeldscherm is maar een paar centimeter dik en kan je helemaal tegen de muur zetten. Ikzelf heb er een 22" scherm bij en je ziet nog genoeg licht, als je hem helemaal tegen de muur plaatst. Voorderest zijn de ventilatoren niet groot dus nemen maar weinig ruimte in.

De amBX systeem komt overdag niet tot zijn recht inderdaad, maar dat is ook wel logisch als je iets koopt wat met licht te maken heeft. Even gordijntje dicht en je kan weer genieten van het licht.

Rumble maakt alleen veel geluid als je je pols er niet goed genoeg tegen aan drukt. En dat moet je ook gewoon doen, om de rumble goed te voelen.

Ik vind het amBX systeem toch minimaal een 6 waard, het is maar wat je ervan verwacht. Het ging mij om de gamebeleving en die verwachting is voldaan. De poster van dit nieuwitem had zeker een veel hoger verwachtingspatroon...

[Reactie gewijzigd door Mr.Jappe op 9 maart 2008 17:43]

Ik heb zelf de starterskit (alleen de lampen) nu sinds zaterdag (€150 mediamarkt amsterdam) en ben helemaal verkocht. Nu is het wel zo dat ik het systeem niet gekocht heb met gaming in gedachten, maar meer als een tijdelijke "ambilight" uitbreiding voor mijn TV i.c.m. een htpc. Ik vind het een geweldig alternatief voor het geval je graag ambilight wil, maar nog even geen complete tv kan/wil aanschaffen.

Nadeel is natuurlijk wel dat het niet werkt met andere bronnen (consoles bijvoorbeeld, of die moet je via de pc aansluiten, niet echt optimaal). En toegegeven het zijn niet de goedkoopste set lampjes, maar aan de andere kant een ambilight tv kost het 10-voudige, en dan je nog maar de oudere generaties.

[Reactie gewijzigd door dhrto op 10 maart 2008 16:44]

Indien je de lampen kunt zien is het een leuke sfeerverhoger, maar een deel van de tijd vallen de lichtjes niet eens op, omdat je meer met de actie op het scherm bezig bent.
Het is toch eigenlijk net als bij Ambilight volgens mij de bedoeling dat die lampen helemaal niet opvallen, maar een extra sfeer of gevoel verzorgen?
Het is niet de bedoeling dat je onder het racen constant naar die dingen gaat kijken, lijkt me.
In je onderbewustzijn wordt de kleur van die lampen echt wel meegenomen.

[Reactie gewijzigd door x Gotcha x op 8 maart 2008 11:32]

Ja precies. Ambilight valt in principe ook niet op -- tot je het uitzet, dan is het geheel ineens een stuk minder.

Overigens vind ik dit niet echt een vervanger voor ambilight, want dit zijn maar 3 lampen terwijl ambilight om de hele rand van het scherm zit en (bijvoorbeeld) linksboven anders kan kleuren dan linksonder.

Zoals meer mensen zeggen: ze kunnen beter een computermonitor met ambilight uitbrengen.
Het zijn vijf lampen. In de wallwasher zitten er drie, dat komt in het verhaal niet naar voren.

Overigens krijg je ook rumble en wind effecten bij Crysis, Call of Duty 4, Lost Planet, NFS: Carbon en NFS: ProStreet, en nog wat andere spellen.
Als ik naar de plaatjes kijk ziet het er toch echt uit alsof die lamp achter de monitor ook een deel kan verlichten en niet of aan of uit is.
Persoonlijk vind ik het een beetje een onhandig product. Het was interessanter geweest imho om een ambilight monitor uit te bengen voor de PC bijvoorbeeld. Dat had beter in de lijn der ambilight producen gepast en was een stuk eenvoudiger geweest om te kiezen voor gamers. Hier hadden ze ook een losse achterwand achter kunnen plaatsen zodat je monior niet perse tegen de muur hoeft te staan, want persoonlijk vind ik naar een muur staren achter de PC wat ongezellig.

Ik snap ook niet zo goed dat ze de problemen van dit product bij Philips zelf niet inzien en er maar marketing budget in blijven pompen. Je zou je bijna afvragen of ze het zelf wel eens geprobeerd hebben te installeren in hun huiskamer.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 9 maart 2008 12:44]

plus dat je dan nog steeds je eigen (goede) geluids set kan gebruiken.
dus dat ha veel beter geweest
... Het was interessanter geweest imho om een ambilight monitor uit te bengen voor de PC bijvoorbeeld...
Ik denk dat ze dat ook wel gaan doen, maar ze willen natuurlijk wel eerst wat geld verdienen met deze producten.
Langzaam aan de klant laten wennen aan het product om vervolgens nog betere producten in de markt te zetten.

Early-adopters nemen deze al wel mee, en kopen ook het volgende product. Zeg maar de upgrade of een nieuwe 'betere' versie.

Al met al, een prima product met een hoop potentieel voor in de nabije toekomst.
een oplossing voor mensen die een Ambilight monitor willen
DIY Let There Be Light [Ambilight]

hier gaan we een project proberen te maken op basis van DVI en/of VGA

ook zijn er al reeds werkende systemen op basis van softwaresturing.
Zelf heb ik nu een paar weken de starterskit in huis (alleen de lampen), en ik moet zeggen bevalt me erg goed.
Software was even uitzoeken en de laatste versies zoeken en dowloaden van de website, maar als die eenmaal aan de praat is werkt het (bij mij) verder prima (Windows XP, i.c.m. VLC, WMP, Call of Duty 4, Bioshock en andere spellen).
Ik heb de set anders iets anders staan dan dat ze aanraden, heb twee schermen, dus van link naar rechts: kleine lamp -> beeldscherm -> kleine lamp -> beeldscherm -> control unit (zit normaal achter het scherm, bevat drie lampen).
Maar dit was in de software verder prima op te lossen waardoor de lampen in de goede volgorde de kleuren projecteren.

Ik merk vooral bij de spellen dat er toch behoorlijk wat sfeer verloren gaat als de lampen uit staan (Bioschock met de set aan spelen is echt een super ervaring, heb het spel nog een keer gespeeld, puur vanwege de AmBX).

Nadeel voor mij was de prijs, 170 euro vond ik inderdaad redelijk veel, maar echt groot nadeel vind ik tot nu toe dat de AmBX niet werkt met Call of Duty 4 multiplayer, punkbuster en de AmBX werken (nog) niet goed samen (na 5 seconden gooit punkbuster je uit de server).
Vergeet ook niet dat er een aardige performance hit is als je gebruik maakt van ambx. In een opstelling met een enkele videokaart is er een performance hit van zo'n 30%, bij een sli opstelling zal dit zo'n 50% zijn.
Oftewel, als je ambxwilt gebruiken dan zul je een zeer goed systeem moeten hebben of genoegen nemen met lagere settings in je systeem.

Jammer dat de review geen Benchmarks heeft gedaan met en zodner ambx, dan zou dit gelijk naar voren komen. Aan de andere kant, je verwacht geen 50% performance hit bij een setje lampen/speakers.

[Reactie gewijzigd door Stuff op 9 maart 2008 03:28]

ik heb dit product nu ongeveer 3-4 maanden en ik moet zeggen dat ik er toch wel heel erg tevreden mee ben.
ik heb de starterskit (150€) met enkel de lichteffecten dus.

het is voor mij echt een aanvulling wanneer ik een spel speel.
als ik bv die lampen na een half uur spelen gewoon uitschakel tijdens het spelen is dat echt raar. precies alsof de helft van mijn monitor wegvalt (terwijl dit natuurlijk niet het geval is)

Het enige minpunt vind ik de performance bug...
ik heb een 8800gt in sli en blijkbaar heeft de ambx software nogal problemen met sli.
er is toch en performance verlies van tussen 20-40% wanneer ik een spel speel met een fully supported ambx profiel aanstaan zoals bv cod4, crysis, guitar hero3, ....
volgens ambx is het probleem bekend er wordt er hard aan gewerkt om dit op te lossen
als dit eenmaal van de baan is dan is dit echt een topproduct imo.

en die alternative zelfbouw lampenkits.....
das allemaal leuk en wel maar dan heb je wel geen speciaal geschreven software die bv in het geval van ambx de achterste lampen oranje kleurt wanneer ik schiet of die alle lampen rood kleurt wanneer ik geraakt wordt (terwijl het scherm bv blauw is..) of de voorste lampen die uitgaan als ik invisible ga in bv quake....
imo kun je die diy kits en ambx niet met elkaar vergelijken.

hier nog een filmpje van guitar hero in actie op ambx
lees de uitleg die langs het filmpje staat dan weet je wat de software precies doet in gh3
http://uk.youtube.com/watch?v=8FWC0_53FMo

[Reactie gewijzigd door psilocybe604 op 12 maart 2008 23:34]

Hoe klinken ze? Goed, redelijk of slecht?

Het is wel 160W (80W sub, 40W front), en ze hebben het over 'diepe, volle bassen en heldere hoge tonen' maar dat lees ik als 'schrille speakertjes en een bonkende bas'
'schrille speakertjes en een bonkende bas'

Er stonden verschillende van die setjes op de Cebit, en zoals je het net beschrijf klopt het ongeveer wel. (mischien dat het in een rustigere omgeving beter tot zijn recht kom, maar bijna-voluit klinken ze echt voor geen meter)

Mij lijk het trouwens ook logischer om een Ambi-light 22" of 24" TFT te produceren, dat werkt tenminste gewoon altijd, zonder gebruik te maken van software.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 8 maart 2008 11:43]

Het grote voordeel is dat je de speakers niet hoetf te gebruiken. Ik gebruik zelf mijn eigen speakers en de ambx speakers gebruik ik puur voor de lampen.
Volgens mij typisch iets dat leuk is om een keer bij iemand te zien/ervaren maar vooral iets dat je niet in je eigen huis wil hebben.
anderen reviews vonden juist de rumble-pad geweldig en de ventilatoren weer niks.

is blijkbaar toch een persoonlijke voorkeur, try before you buy.
maar mij lijkt het iniedergeval wel erg gaaf om te hebben. maar 200 voor een paar lampen en wat elektromotortjes is toch wel veel.

[Reactie gewijzigd door Countess op 8 maart 2008 13:38]

Net als bij elk nieuw product zal het nog wel voornamelijk R&D en marketing zijn wat de prijs bepaalt. Wanneer het een tijdje bestaat gaan die onderdelen pas een rol spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True