Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Smartphone Best Buy Guide

September 2020

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders nog even in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van de prijs die gold op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt, maar het toont in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-250 euro Xiaomi Redmi Note 8 Pro,
€ 189,-
PBP: € 169,-
Motorola G8 Plus,
€ 189,-
PBP: € 204,-
Samsung Galaxy M21,
€ 225,-
PBP: € 219,-
250-350 euro Oppo Reno 2Z,
€ 279,-
PBP: € 263,-

Motorola G 5G Plus
€ 346,-
PBP: € 348,-

-
350-500 euro

Poco F2 Pro,
€ 349,-
PBP: € 348,-

OnePlus Nord,
€ 399,-
PBP: € 399,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 449,-
PBP: € 451,-
500-700 euro Huawei P30 Pro,
€ 519,-
PBP € 535,-
OnePlus 8
€ 591,-
PBP: € 630,-

Apple iPhone 11,
€ 689,-
PBP: € 679,-

Boven 700 euro Samsung Galaxy S20,
€ 770,-
PBP: € 773,-
OnePlus 8 Pro,
€ 829,-
PBP: € 839,-
Apple iPhone 11 Pro,
€ 925,-
PBP: € 927,-

We hebben in bovenstaande tabel dit keer voor het eerst zowel de actuele prijzen als de prijs bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen namelijk soms in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit makkelijk spotten.

Een opvallende nieuwkomer in dit lijstje is de Poco F2 Pro, die goede specificaties biedt in zijn prijsklasse en enorm in prijs is gedaald. In diezelfde prijsklasse is de OnePlus Nord ook een meer dan prima keuze, als je software en een vloeiende smartphone-ervaring belangrijker vindt. Ook de Moto G 5G is een nieuwkomer en nog een stapje goedkoper. Hij komt goed uit onze tests, heeft een snelle soc voor zijn klasse en hij biedt 5g, voor weinig geld.

Een klein woordje over updates nog. We hebben een artikel in de maak over updates. Deze gaat over wat fabrikanten garanderen, maar ook hoe lang je in de praktijk updates en upgrades kunt verwachten. Zodra we dat overzicht hebben, kunnen we meer rekening houden met updates en upgrades in de volgende bbg's. Dat is nu nog beperkt het geval.

Reacties (181)

Wijzig sortering
ik snap het niet. de Oppo Renoz2 wel adviseren en de Xiaomi mi 10 lite niet. Is veel snellerer, 5g ondersteuning en een mooi Amoled scherm. het is eigenlijk de motorola 5g maar dan ipv 90Hz een Amoled, maar wel weer 6gb tegen 4gb. en is gewoon te koop voor rond de 300 (64gb) of 320 (128 gb)
ik zou de Xiamo eerder nemen dan de motorola of de Oppo. zeker omdat ze ook 2 grote updates garanderen en dat doet motorola niet
ik snap het niet. de Oppo Renoz2 wel adviseren en de Xiaomi mi 10 lite niet. Is veel snellerer, 5g ondersteuning en een mooi Amoled scherm.
De Mi 10 Lite staat er volgende keer in. We hebben hem al wel, maar ik had hem eerst nodig voor testen op 5g - het is immers een van de populairste 5g-telefoons :)
Of de Xiaomi Mi note 10 lite 128GB, verkrijgbaar nu zelfs onder de 300 euro. Prima camera's en mooi amoled-scherm. En een hele dikke accu

[Reactie gewijzigd door collinbel op 3 september 2020 13:11]

Zeker, al heb ik de iets goedkopere 64GB variant, zeker aan te raden!

Edit:
Maar ik begrijp het wel, al die typenummers, je ziet door de bomen het bos niet meer:

Mi 10
Mi 10 Lite
Mi Note 10
Mi Note 10 Lite

...ze bestaan allemaal en ze zijn allemaal anders...

[Reactie gewijzigd door FrankAlexander op 10 september 2020 14:20]

Op het moment zit de Poco F2 Pro zelfs een prijscategorie lager. Klinkt als bizar goede value.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 3 september 2020 12:27]

Alleen zit je dan wel met die popup frontcamera, dat vind ik echt niks maar als je er mee kunt leven ok. Plus ads in de software en een mindere camera.
Voor mij (en ik denk wel meer mensen) is dat een plus omdat ze de font camera heel weinig gebruiken. Ik doe weinig tot niet aan videobellen op m'n telefoon en selfies maak ik ook nooit.

Dus liever een popup camera dan een gat of notch in je scherm.
Check, zo een pop-up camera zou ik in mijn volgende telefoon ook wel willen! Om dezelfde redenen als jij aangeeft.
Ik heb op het moment een Xiaomi Mi 9T Pro, welke ook een pop-up camera heeft. Deze heb ik nu precies een jaar en ik vind de pop-up een prima oplossing voor de notch en punchhole. :) Alleen als je face-id o.i.d. gewent ben kan het een nadeel zijn.

Die ads kan je uitzetten in de software. Nu wil ik het niet goedpraten voor Xiaomi want ik vind het schandalig om uberhaupt ads te laten zien, maar als je 30 seconden moeite erin wil steken om het uit te zetten is dat het zeker waard.

De camera's zijn geen flagshipkwaliteit, maar voor de prijs prima. Ik vind het voornamelijk teleurstellend dat er geen telefotocamera in zit.
Ik vind een popup camera net een groot pluspunt.
Ik vind de popup camera ook net een voordeel, geen notch of andere gaten in het scherm.

Ads kan je uitzetten dus non-argument.

En camera op m'n Poco F1 is meer dan prima met Gcam, blaast de mid-range en sommige high-ends gewoon weg dus zal op de F2 Pro ook wel meevallen denk ik dan.
Ik heb er één gekocht. De ads waren irritant maar die heb ik direct uitgezet. Verder prima toestel, mooi scherm en de popup camera doet het ook goed en dan heb je tenminste niet zo'n irritante noch in je scherm.De software vind ik verder ook prima, icon pack geïnstalleerd en ben niet eens terug gegaan naar nova launcher die ik had gekocht omdat ik destijds de launcher in Android 10 verschrikkelijk vond vanwege de icon badges aangezien ik mijn icons vooral op vorm herken. Verder is hij nog stock, was onder de indruk van de camera die het veel fronten beter doet dan de Nokia Pureview 9 die ik had. Die had daarentegen wel betere kleurdiepte om daarna nog in light-room te spelen. Maar de Poco F2 pro heeft ook een RAW modus die het best goed doet. Telelens moet je wel missen maar als je in Pro een 64Mp foto schiet dan kan je daar best nog goed op inzoomen dus ik vind het niet zo erg. Ik wou graag de nieuwste SOC om mee te testen als programmeur en dan was dit toestel echt een koopje.
Zelf ook naar de Poco F2 Pro zitten kijken, maar de camera's en software ben ik niet echt over te spreken (van hetgeen wat ik gezien heb op internet).

OnePlus North overwogen, maar niet geworden omdat ik begrepen heb dat de volgende update helemaal omgegooid gaat worden met UI ed. Geen zin in.

Uiteindelijk is het de RealMe 6 Pro geworden en tot op heden nog geen spijt ervan! Heeft alles wat ik zoek in een mobieltje voor deze tijd. Vreemd eigenlijk dat die niet in de lijst meegenomen is, misschien te onbekend bij Tweakers?

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 3 september 2020 14:07]

Ik twijfel ook tussen de Poco F2 Pro en de OnePlus North. De Realme 6 Pro is voor mij geen optie want die heeft geen OLED-scherm. Software kun je aanpassen, een scherm niet. En je kijkt er wel steeds tegenaan.
Software kun je aanpassen, een scherm niet.
True, maar ik moet wel zeggen dat het IPS scherm op 90hz van de RealMe 6 Pro uitmuntend goed is. Ik heb een OLED scherm gehad op een van mijn eerdere telefoons, maar dit scherm doet het er niet onder voor.

North was ook een serieuze contender hoor! Maar van hetgeen wat ik gelezen heb over de aankomende update heb ik doen besluiten die te droppen.

Kijk anders eens naar vergelijking videos op YouTube, er zijn er genoeg te vinden...
Ik heb nu sinds zaterdag de Poco F2 Pro, het bevalt me beter dan verwacht.
Was een beetje huiverig voor de bloatware en zo, maar eigenlijk merk ik daar niet tot nauwelijks wat van, alleen een appje die 'beveiliging' heet moest ik even de notificaties van uitzetten.
Ben eigenlijk nog geen advertenties tegengekomen, maar heb dan bijvoorbeeld ook wel gelijk Gcam geïnstalleerd.

Vind always on display erg prettig, dus voor mij was een OLED-scherm ook de enige optie.
Je zou denken dat dit toch aardig richting de bovengrens moet zijn dat je toestellen nog verkocht krijgt. Prijsverschil tussen Oneplus8 en de pro is meer dan 200 euro. Daar zit toch 200 euro aan meerwaarde in man
Persoonlijk is €400,- voor een telefoon voor mij de max. Goedkopere telefoons zijn tegenwoordig zo goed waarom zou je meer betalen O-) .
Is de Samsung S20 4G niet een betere koop dan de S20 5G? Voordelen van 5G zijn minimaal, als ze al aanwezig zijn, en iets betere accuduur is mooi meegenomen?

Edit: en een stuk goedkoper.

[Reactie gewijzigd door honey op 3 september 2020 13:21]

Veel mensen gebruiken een telefoon voor 2 a 3 jaar, vooral als het een 700+ euro telefoon is. Hoewel 5G nu nog geen volledige dekking heeft en beperkte toepassingen, zal dat in de komende 2 a 3 jaar veranderen.
zal dat in de komende 2 a 3 jaar veranderen.
En dan sta je op het punt een nieuwe telefoon te kopen...
Het gaat niet om mij. Artikel is Smartphone Best Buy Guide september 2020 ofwel beste smartphones volgens Tweakers om in september 2020 te kopen.
Ik had het ook niet over jou. ;)
IMO is het nu nog niet nodig naar 5G te kijken.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 3 september 2020 14:19]

Je telefoon zal over 2-3 jaar nog steeds even snel zijn. Er zijn maar weinig mensen die de extra voordelen van 5G zullen benutten, zeker gezien de technische beperkingen van 5G.
Verder scheelt het je ongeveer 100 euro en gaat je accu langer mee.

Tegen de tijd dat je een nieuwe telefoon wilt hebben, over 2-5 jaar, dan zullen de voordelen misschien wat groter zijn. Op dit moment nog niet en over 2 jaar denk ik ook nog niet echt.

Edit: ik zie dat het prijsverschil nu wat minder is, 47 euro. Desondanks zou ik nog steeds de 4G versie kopen, al is het om de accu en geen voordelen die ik zie bij 5G. (Tenzij je het 5G logo heel vet vind).

[Reactie gewijzigd door honey op 3 september 2020 14:35]

Dat kan inderdaad. We hebben hier gekozen voor de 5G-versie, omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je liever wel 5G hebt als je een wat duurder toestel koopt en een aantal jaar wilt doen met de S20. 5G wordt naar mate de tijd vordert wel interessanter wat ons betreft.
Want? Ik zit thuis op de WC al met 100Mbit via 4G, waarom zou ik dan nog 5G moeten hebben? Het bereik zal in veel delen van Nederland ook niet 5G zijn en het prijsverschil is de snelheid gewoon niet waard. 4G is voor de meeste gebruikers, zelfs tweakers ruim voldoende en de meesten zullen toch vaak via Wifi verbonden zijn dat het uberhaupt al weinig uit maakt.

Zelfs via 4G kun je 4k Netflix streamen, dus ik zie niet waarom je mobiel zoveel meer nodig hebt. Het is vooral leuk voor de heb, maar die 75 euro of meer is het echt niet waard. Ook niet over 5 jaar.

En als je dan toch voor 5G gaat, dan kun je beter de + of de ultra nemen, dan heb je nog wat meer camera's erbij. Maar de 4G is tenminste nog regelmatig in een interessante aanbieding te vinden, dat ie nog onder de 700 duikt (die van mij kostte me 623) en dan kom je dus in het segmentje lager waarbij ie de concurrentie wegblaast.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 september 2020 13:06]

Hetzelfde zou je bijvoorbeeld ook kunnen zeggen van het verschil tussen een middenklasse-soc en een high-end soc. Dit is een overweging voor jou en ik denk inderdaad dat de gemiddelde persoon voorlopig prima vooruit kan met 4G, maar op deze manier kun je veel pluspunten van een smartphone teniet doen. Alsnog is het zeker de moeite waard om naar de 4G-versie te kijken inderdaad, afhankelijk van je wensen.
Performance is afhankelijk van hoe je een telefoon gebruikt, dataverkeer staat redelijk vast imo. Veelal gelimiteerd door landen met een slechtere infrastructuur. Daar merken wij als Europeanen namelijk maar weinig van.

Met 4G zit je in de snelheid van Wifi en ik hoor tegenwoordig niemand meer over die snelheden klagen. Ping wellicht, maar dat is meer afhankelijk van hoe ver je van de access point zit of wat er tussen jou en dat access point zit, dan het protocol.

5G is momenteel gewoon een gimmick. Niet veel anders dan een 130x zoom die veel mensen toch niet gaan gebruiken. Een high-end soc is niet alleen snel, maar vaak ook zuiniger wat ook handig is voor de batterij. Terwijl 5G nu juist weer meer batterij vreet. Wellicht over een paar jaar niet meer, maar de kans is groot dat je dan toch weer nieuwe chips hebt die daar weer beter in zijn en je dus vrij weinig gaat winnen met je eerste generatie 5G chip.
Je maakt een goed punt inderdaad. Maar persoonlijk zou ik ook niet voor een 5G-telefoon kiezen omdat ik morgen van 5G gebruik wil maken, maar omdat ik niet over drie of misschien wel vier jaar toch graag 5G had willen hebben. 5G wordt enorm gepusht en hoewel ik niet denk dat het heel snel ten koste zal gaan van 4G, is dat wel een mogelijkheid. We weten simpelweg nog niet hoe snel dat dit keer zal gaan. De modems zullen inderdaad wel vooruit gaan, maar de mogelijkheid hebben tot 5G, naast 4G lijkt mij toch wel meerwaarde hebben, hoe snel ik alles nu ook vindt met 4G alleen. We hebben het hier ook over een high-end telefoon en daarbij gaat het vaak om net dat ene schepje er bovenop. Het maakt niet altijd de wereld uit, of soms merk je het misschien wel helemaal niet in dagelijks gebruik. Ik denk 5G echter wel over een aantal jaar. We hebben het bij high-end smartphones nu ook over luttele milliseconden verschil waarin een app laadt ten opzichte van een andere telefoon, om maar wat te noemen. Vandaar dat ik 5G niet volledig irrelevant vindt.
We hebben het bij high-end smartphones nu ook over luttele milliseconden verschil waarin een app laadt ten opzichte van een andere telefoon, om maar wat te noemen.
Maar dat is nog iets wat merkbaar is voor mij.

5G biedt momenteel geen meerwaarde. Sites laden al zo snel als het maar kan en er zijn momenteel geen toepassingen die sneller zijn met 5G. Het is vooral de markt die het wil pushen, niet de consument. Dat ligt bij andere features toch echt wel anders imo.

Het is dezelfde reden dat er maar weinig mensen zijn die meer dan 100mbit als netwerkverbinding laten aanleggen en zelfs veel tweakers zullen niet veel meer eisen dan dat. Wellicht om de upload bij kabel nog wat omhoog te krikken, maar niet omdat het verschil tussen 100mbit en 1000mbit zo goed merkbaar is. Ik heb met 100mbit al dat ik downloadsnelheden max 70% van mn verbinding laat gebruiken, zodat ik er verder niks van merk en qua downloadtijd is het verwaarloosbaar. En hoewel 1000mbit sneller download, zijn hele grote bestanden nog steeds wel even bezig, dus is limiteren nog steeds wel aan te raden.

En tenslotte heb je nu bij diverse 5G devices de 5g chip apart van de SOC, waardoor je ook nog niet echt voordeel eruit haalt. Dus nee, deze generatie zou ik zeker overslaan. De volgende generatie krijgt waarschijnlijk geen 4G versie meer, dus dan zou het verder niet uitmaken, maar voor de S20 zou ik echt de 4G aanraden, niet de 5G.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 september 2020 17:55]

Leuk verhaal maar 5G biedt zeker wel meerwaarde. 5G is bij mij in ieder geval welk merkbaar sneller (zelfs getest side by side met 4G). Sneller is beter.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 4 september 2020 08:03]

Dan ben ik benieuwd naar je vorige performance en je nieuwe performance en in hoeverre je er met gebruik wat van merkt, ipv met speedtests
Als je een zware website laadt, is de vertragende factor nog steeds hoe snel de data binnenkomt. Voor zover ik weer is dat niet alleen te wijten aan ping. Los daarvan is de vooruitgang van 5G niet alleen hoe breed de snelweg is, maar juist ook het verkleinen van de latency. Maar nogmaals, de 4G-versie lijkt me zeker ook een goede om naar te kijken. Ik zal het nog even in de tekst zetten ook.
Wij halen in de polder 250mbps op 4g, en in de "stad" hulst haal je overal 200mbps en op veel plaatsen 300mbs. Juist in de echte stad zoals breda haal ik vaak minder dan 200mbps ( meestal 150) wat in mijn ogen op een mobiel en zelfs als hotspot ruim voldoende is. Daarnaast is 5g duurder dan 4g en is het nog nergens sneller dan 4g en de echt snelle 5g voor in de stad is stopgezet en moet weer onderzocht worden. Als je nog steeds elke 2 jaar een nieuwe telefoon haalt is 5g ook in mijn ogen niet echt aan te raden...zeker niet bij de s20, verschil in prijs is groot.
Dat bedoel ik inderdaad. Daarbij moet je voor de snelle 5G ook wel buiten staan om het te kunnen gebruiken, en dat is ook niet altijd even praktisch. 5G wordt vooral door de markt gepusht, maar ik ken nog niemand die het heeft, omdat ie dat ook echt wilde hebben.
En wat is de beste kleine smartphone? Heb een sony xz2 compact en die moet ik toch eens gaan vervangen.... Grote is belangrijker voor mij dat budget, helemaal omdat de meeste budget telefoons enorme schermen hebben (vind ik dan ;-))...
Over een poosje wellicht de Google Pixel 4a? Komt niet officieel uit in Nederland, maar zal waarschijnlijk wel gewoon verkrijgbaar zijn bij Belsimpel of Mobiel.nl. De Pixel 4a is in de lengte 9 mm langer, maar is wel één van de kleinste smartphones die er straks is denk ik, heeft een uitmuntende camera en prijs is ook niet abnormaal hoog. Ik wil deze zelf ook aanschaffen als vervanging van mijn Sony X Compact ;)
Precies wat ik dacht. Het enige waar ik een nieuwe smartphone zou kopen is een betere camera en accuduur. En daar is juist in het middensegment een gat waarvan ik hoop dat de Pixel dat gaat opvullen. Ik wil (als journalist) een top camera op een mid-end telefoon en ik vermoed dat wel meer consumenten die wens hebben. Mij scheelt het iig het met een spiegelreflexcamera slepen 😅
batterij van pixel 4a was toch echt niet goed dacht ik.
Mwoah, wat is niet goed? Er zit inderdaad een accu in van 3140 mAh wat op papier geen hele grote accu is, maar volgens de collega's van GSMArena genoeg is het voor 76u accu in hun accuduur test. Even ter vergelijking: De Samsung Galaxy S20 (respectievelijk 4000 mAh accu) komt uit op 78u. Nu gaat de vergelijking niet helemaal op omdat de S20 bijv. ook een schermresolutie van 1440p heeft ipv 1080, maar ik vind persoonlijk een accuduur van 76u prima voor 3140mAh dik in orde! :)
Klopt, maar bijv de samsung A41 heeft daar ook 100+ uur gescoord terwijl het hier op de wifi score minder goed doet helaas (da's emoticon) anders was dat ook nog compact voor hedendaagse termen. Als Google pixel 4a ver boven 340-350 uitkomt dan kom ik meer richting de A41 uit helaas

[Reactie gewijzigd door anoniem987654 op 3 september 2020 17:30]

voor dat bedrag ben je dan echt de weg kwijt. Daar heb je een A71 voor. Maar goed de Pixel 4a kun je in Duitsland ophalen voor 340 en mogelijk rechtstreeks bij Google via de franse Google shop voor 349. Als Pixel 3a XL gebruiker kan ik zeggen dat mijn batterij nu kleiner is dan mijn Nokia 7Plus,maar dat mijn gebruiksduur significant hoger is, terwijl de charging time met USB-PD veel lager is dan met Quickcharge
Ja dat klopt, als de Google pixel idd 350 kost dan is ie dat waard. Mocht hij duurder uitkomen, e.g. 380 ofzo dan moet ik afhaken, 350 is eigenlijk al meer dan ik zou willen betalen, maar voor kwaliteit en software die upgedate blijft is dat ok. Anders moet ik richting de 230 euro voor de A41 van Samsung aangezien die ook nog compact is met smaller dan 7cm en minder hoog dan 15cm. Kom namelijk ook van de Nokia 8 af en groter dan dat wil ik de volgende telefoon niet ;)
@Kastermaster & @Nestorixx Deze word ligt aangestipt voor de toekomst in het budget van €350-€500. Staat tussen de test resultaten in vermeld. Ook ik ben erg nieuwsgierig naar deze telefoon.
En wat is de beste kleine smartphone?
Dat ligt er aan wat je met kleine smartphone bedoelt...
https://www.kickstarter.c...-android-10-4g-smartphone
Hoop deze, Jelly2, in december/januari te ontvangen en als broekzakmobieltje (dansvloer e.d.) te gebruiken. Duosim met de Nord of de 4a (moet nog even geduld hebben helaas)
Precies dat dacht ik dus ook :D En heb zelf sinds kort de IPhone SE 2 en bevalt me super goed! Kom van Sony Xperia Xz 2 premium dus is een groot verschil met nadruk op groot!
Mooie telefoon, maar ik blijf liever bij android. Als ik dat erop kon flashen was het een no-brainer.
De Huawei P40 is vooral geschikt voor de handige Tweaker of Google hater. Maar niet geschikt voor de doorsnee gebruiker doordat Google niet wordt meegeleverd (en als het achteraf wordt geïnstalleerd niet perfect is).

De iPhone SE 2020 is vooral interessant voor iPhone liefhebbers als je een kleine smartphone prefereert.
En vergeet dan niet of de accu makkelijk te vervangen is: hoe kleiner de telefoon, hoe sneller zo'n accu vervangen moet worden. Ik heb nu een Cat S60, maar als die het binnenkort begeeft ga ik toch echt weer kijen naar iets wat wél open kan.
Heb nog steeds niks gevonden als vervanger voor m'n Sony Z3Compact. En die was zelfs nog iets kleiner dan de XZ2 :).

De Samsung s10(e) is misschien nog wat. Vanwege het kapotgaan van mijn Huawei P30 loop ik weer rond met m'n vorige Samsung S7.. zonder bumper/hoesje nog steeds een erg klein toestel (voor moderne maten dan) welke het nog heerlijk doet en in juli nog de laatste patches heeft gekregen. Zal misschien wel 1 van de laatste updates zijn, maar heeft dus gewoon 4+ jaar security-support gekregen.
Zie het nut niet van een nieuwere S20, al is het maar omdat er geen headphone jack meer opzit (en nog groter is volgens mij).

De Samsung S10(e) was juist qua formaat wat meer richting de S7 en had nog een headphone jack, vandaar dat ik er aan zit te denken. De normale S10 is tegenwoordig zelfs iets goedkoper dan de S10e.

Ik wacht de reviews van de Pixel 4a even af om te kijken of ik mijn Huawei P30 voor repair laat gaan of een Pixel 4a haal.. of ik moet dus een 2e hands Samsung kunnen vinden rond die tijd :).
Ik heb een s10e, perfecte overgang van de S7 moet ik zeggen. Precies even groot, maar sneller etc etc.

Jet enige jammere is dat de camera wel beter is maar niet SUPER beter. Pas bij de S20 zijn ze aan een grotere sensor gegaan enzo... maar de nacht modus en de groothoek zijn wel een flinke stap vooruit dus ach.
Er komt hoogstwaarschijnlijk een kleine iPhone 12. Moet je wel van IOS houden, maar dan heb je een prachtige opvolger te pakken!
Ik zit met hetzelfde. De Pixel 4a die al eerder werd genoemd is een goede optie als kleine lichte telefoon.
Dochter wou een niet al te grote en heeft een samsung s10e. Bevalt haar goed en is maar iets groter dan je sony.
Ik heb zelf ook een XZ2 Compact. Kijkend naar de XZ1 Compact kan de ondersteuning voor de XZ2 Compact elk moment stoppen. Ik heb er gisteren dus Lineage opgezet. En het is alsof je telefoon, wat snelheid betreft, herboren is.

Grootste nadeel waar ik nu mee te maken heb is de fotokwaliteit van de foto-apps die ik tot nu toe heb geprobeerd. Tot nu toe komt er geen een in de buurt van de Sony app. Als ik daar de oplossing voor heb kan ik zeker nog een jaar vooruit met deze telefoon.
Goede punt, vind ik. Onlangs bestelde ik een Samsung A71 en stuurde die zonder aanzetten terug, om in te ruilen voor een kleinere Huawei P30. Het steeds maar groter worden van die dingen heeft m.i. weinig meerwaarde. En 6.7" vs 6" is echt wel een groot verschil als je dat ding vasthebt. En dan moet er nog een case of hoesje rond.

Wat betreft die P30, ik zie dat die hier overal goed scoort, dus toch ook wel een mooie kandidaat nu die onder de 400 geprijsd staat.
Inderdaad, ik zou graag eentje a la HTC Wildfire-formaat willen hebben, maar dan met de CPU en geheugencapaciteit van nu.
Tip, check de specs en snij een stuk karton met de afmeting ;-). Zo heb ik ongeveer de grootte van mijn OnePlus 7 PRO bekeken.
Of gewoon een rolmaat hanteren.
Echt?, er is een reden waar hij/zij het vraag of niet soms?
... of bestellen en terugsturen als het niet goed is.
Het leven is zooooo simpel.
Beste manier om het milieu en webshops om zeep te helpen! Goed plan :'( Zomaar vanalles bestellen en terugsturen kost de webshop klappen met geld (waar we uiteindelijk zelf voor betalen). Daarnaast moet er weer een bus heen en weer rijden.

Ik zou liever een stuk karton van een verpakking gebruiken als ik wil weten hoe groot de telefoon gaat zijn. Volgens mij scheelt dat nog tijd ook.
Op de site kimovil.com kan je een PDF uitprinten met de exacte maten van een toestel en vervolgens kan je met schaar en lijm een mooi doosje maken wat precies de maten van de telefoon heeft.
"Print 3D model" heet die functie
Zo krijg je een goede indruk hoe verschillende toestellen zich tot elkaar verhouden en of de maat je bevalt of dat deze echt te groot is.
Het ging nu specifiek om de grootte. Daarbij kun je ook naar een winkel om het te controleren als het zo belangrijk is. Dan vergelijk je het direct met allerlei andere toestellen.

Maargoed, het is niet verboden. Dus laat die busjes maar rijden.
Kan bij het testen van Xiaomi smartphones ook eens gemeld door de redactie of er nu wel of geen advertenties in het OS zitten? Xiaomi heeft zelf gezegd dat het deel is van hun businessmodel.. Als ik een toestel koop in een NL winkel krijg ik dan advertenties ja of nee?
Vele Xiaomi apps hebben "recommendations" standaard aan staan. Je kan deze eenvoudig in de app uitzetten. Wel lijkt de telefoon nog altijd veel contact te zoeken met Xiaomi servers tijdens het gebruik. Dit wordt erg duidelijk als je iets installeert zoals Blokada of van een Pi-Hole gebruik maakt. Ik heb geen idee waarom de telefoon zoveel contact opzoekt met Xiaomi maar het zal wellicht iets van telemetrie zijn.

Verder werkt MIUI behoorlijk maar zitten er regelmatig vreemde bugs of design keuzes in. Het grootste probleem is dat de bluetooth zichtbaarheid continu aan staat. Je telefoon wordt dus altijd gevonden met naam zolang bluetooth aan staat. Verder heeft het lang geduurd eer je Digitaal Welzijn kon gebruiken en kreeg je bij een nieuw bluetooth apparaat het standaard Google scherm van Smart Lock te zien maar kan je uiteindelijk de functie niet gebruiken voor niet-Xiaomi apparaten.
Voor zover ik weet, krijg je standaard altijd advertenties met MIUI, ook als je in een NL-webshop koopt. Staat ook in onze reviews over de toestellen die we los gedaan hebben. Wel kun je het altijd uitzetten, alleen niet altijd met één optie, maar soms per Xiaomi-app apart.
In alle Xiaomi-smartphones die ik tot nu toe heb gezien (zelf in gebruik of ingesteld voor anderen), heb ik in heel beperkte mate advertenties gezien, maar die kun je allemaal uitschakelen. Kost heel even tijd bij het instellen, maar dan heb je er ook nooit meer last van.
Ik heb een bemerking bij de A51. Vooral op het laden. 30 minuten laden ozu vele langer browsen moetne toelaten dan de 2u48 die aangegeven is. Ik veronderstel dat hier niet gebruik gemaakt is van de meegeleverde lader, maar van een standaard lader, of een niet-samsung lader. Een half uur laden levert mij dik 50% accu op.
We hebben getest met bijgeleverde lader. In de laadtestresultaten kan ik zien dat hij in het begin met 15W oplaadt, maar daarna snel naar beneden gaat. Daardoor haalt hij het slechte resultaat.
We hebben alsnog de laadtest even opnieuw gedaan. Op dezelfde manier als de eerste, maar er is toch een verschil vreemd genoeg. Hij is dertig procent vol na een half uur. Toch blijkbaar iets mis gegaan die eerste keer, want dit is een logischer resultaat met 15W.
Ja, er is idd iets gek aan de hand, vannacht mijn a51 ook bij toeval volledig leeg laten gaan, en ik zat na 30 minuten ook maar op een 25%. Volgens mij werken er meer parameters samen om de laadcurve te bepalen. Niet in scope van dit artikel, maar misschien wel iets voor jullie om verder uit te diepen in een apart artikel. Ik denk aan
- voorgeschiedenis
- temperatuur
- aan/uit stand

Bij mij was hij ontladen omdat candy crush was blijven openstaan, en hij is dan sneller dan verwacht ontladen ( ik schat 65 % op een uur of 6 ) want hij voelde warm aan 's morgens. Ik denk dat samsung na het note 7 debacle heel conservatief geworden is met betrekking tot de laadcurves in sub-optimale omstandigheden.

Maar toch leuk dat jullie hertest hebben nav mijn reactie! Toppie!
Dat zou heel goed kunnen inderdaad! Zeker interessant. Omgevingstemperatuur en temperatuur van het apparaat kan er goed mee te maken hebben, maar ook de andere factoren die je noemt. Thanks voor de info!
Ik mis hier vooral de verwachte software update beleid. Hierdoor vind ik de Nokia 5.3 een goed toestel in het laagste segment. Daar staat wel weer de 7.2, die meer dan het budget kost.. :S
Het stond in de planning. Maar niet wanneer.

Mijn idee: Net zoals dat er door de overname bij DPG/De Persgroep "er niets zou veranderen", kan er heel lang gewacht worden eer dat het update-beleid een criterium of apart overzicht is.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 3 september 2020 13:09]

Het staat nog steeds op de planning. Chris heeft het overgedragen aan mij, omdat hij het heel druk kreeg met nieuwe telefoons en dus reviews. Ik ben eerst bezig geweest met een aantal dingen met duidelijke einddatum, maar dit verhaal staat al grotendeels klaar. Fabrikanten zijn niet echt scheutig met informatie hierover - maar ik wil ze wel de tijd geven om dit uit te zoeken op mijn verzoek :)
Ik ben erg benieuwd naar het artikel over het update beleid.

En ik hoop dat daar bij toekomstige reviews rekening mee wordt gehouden. Een toestel dat al snel geen updates meer krijgt door veroudering of van een bedrijf dat hier in het algemeen slecht mee omgaat mag in mijn optiek nooit leiden tot een aanrader. Ik hoop dat tweakers het lef heeft om dit helder te maken in de reviews en ik hoop dan dat fabrikanten zich (heel misschien) gedwongen voelen er actie op te ondernemen.
Ik wil niet backseat-driven, maar ik hoop dat het artikel niet uitsluitend gebaseerd is op wat woordvoerders van fabrikanten zeggen. Ik denk dat in de ervaringstopics op GoT meer (feitelijke) informatie staat.
De Nokia 5.3 biedt idd veel waar voor je geld. Voor de prijs is de hardware prima en je krijgt ook nog eens 3 jaar security updates. Heb 'm voor €161 kunnen kopen bij MM in Duitsland. Ik verwacht dat ze binnen afzienbare tijd de 7.3 zullen aankondigen als opvolger van de 7.2 die toch alweer een tijdje meegaat.
Ik hoop ook op een snelle aankondiging van de Nokia 7.3, waarin de mindere kanten van de 7.2 zijn gecompenseerd.
Voor werk heb ik de 6.2, een prima ding, maar prive wil ik wel de eventuele 7.3. Hangt uiteraard van de prijs af, want ik weet niet wat Nokia bezielt met de 8.3...

Voor 250 (wat deze blijkbaar is geweest) had ik de 7.2 6gb/128gb gekocht. Nu vind ik het verschil nog wat te groot, zeker omdat het toestel nu al een jaar op de markt is (en dus nog twee jaar beveiligingsupdates krijgt).

Hoe dan ook, als je geen Chinees aparaat wil, of een iPhone, blijft alleen Samsung met een 13-in-het-dozijn over.
Toch mis ik aandacht voor Android One telefoons in deze BBG's.
Helemaal mee eens, ik heb nu de MI 3A, en vind dat ik veel waar voor mijn geld gekregen heb.
En dat Android One ook op mijn volgende toestel moet staan.
Veel Tweakers zullen de Android One serie van Xiaomi links laten liggen. De ene na de andere update en upgrade gaat mis bij de Android One toestellen van Xiaomi:
https://tweakers.net/nieuws/zoeken/?keyword=Xiaomi+Mi+A*


Doordat het met de Miui toestellen en stuk stabieler blijven na een update/upgrade, lijkt het aan de samenwerking met Google te liggen.
Er zijn alleen bijna geen Android One toestellen meer. Ja de Pixel maar die is officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Xiaomi is er, niet zonder redenen, mee gestopt en dan hou je eigenlijk alleen Nokia, met weinig recente modellen, en een spaarzame Motorola over. De Moto G Pro had er nog wel bijgenomen.
De moto5G Pro staat op de "250-350 euro" pagina genoemd, maar de Nokia 8.3 mis ik dus wel.
-edit-
OK, even goed kijken, die komt in oktober pas...

[Reactie gewijzigd door Peregrine op 3 september 2020 13:38]

de Motorola Moto G Pro is een Android one.
Dit was voor mij in juli 1 van de belangrijkste criteria bij de aankoop.
iphone 11 pro is op dit moment echt geen aanrader, Persoonlijk zou ik eerst wachten totdat de nieuwe iphones worden geïntroduceerd, dat scheelt namelijk een hoop centjes ;).

[Reactie gewijzigd door danieljohannes op 3 september 2020 12:26]

Maar als je nu iets nodig hebt, is dit wat er beschikbaar is. Er is altijd wel iets nieuws onderweg ;)
Ja bijv iphone se 2020. Zelfde processor als iphone 11.
Hoezo gaat dat centjes schelen :? Bedoel, ik verwacht niet dat Apple goedkoper gaat worden.
Zo boring, boven de 700 is het toch altijd Samsung en Apple.

Waar is de Pixel trouwens in het middensegment? Ik denk dat een Pixel 3A nog steeds een betere koop is dan bijv een Moto G, tenzij je natuurlijk persee 5G wilt hebben maar dat duurt toch nog wel even.
Ik snap inderdaad ook niet hoe Pixels altijd worden weggelaten of geroast. Mijn Pixel 4 XL houdt het prima een dag uit op de batterij en biedt me verreweg de meest soepele Android ervaring die ik ooit heb gehad.
Juist als je een Android telefoon wil zonder gezever, is een Pixel m.i. de beste keuze. Mijn Galaxy S8+ in het verleden had nog zo nu en dan vastlopers, de Pixel nooit. Ook heb ik die S8+ na anderhalf jaar kunnen verkopen omdat zijn performance toen echt flink ingekakt was. De Pixel is na een jaar nog steeds buttery smooth.

[Reactie gewijzigd door RuuddieBoy op 3 september 2020 12:29]

De Pixel 4-toestellen zijn geen slechte toestellen, maar lopen op sommige vlakken wat achter de feiten aan. We zijn zeker fan van de software, dus we hopen dat de Pixel 5 het beter doet op andere vlakken.
Op sommige vlakken bedoel je waarschijnlijk op hardware specificaties. Maar een goed toestel is juist veel meer dan specs. Goede gebruikers en software ervaring speelt een grote rol. En daarin hebben zijn de Pixels een streepje voor vind ik. Ook omdat een Pixel 'moet groeien' en leert van jouw gebruik.

[Reactie gewijzigd door vanstra op 3 september 2020 13:25]

Niet alleen specificaties, maar ook afleesbaarheid in de zon en accuduur bijvoorbeeld. Je mag best wat verwachten voor de prijzen van de Pixels, maar nogmaals: het zijn wat mij betreft geen slechte toestellen. Wel wat specifieker en geen nobrainer als keuze en dus minder goed aan te raden in een bbg.
software ook. Dat kale is misschien leuk als je fan bent van het zelf sleutelen en spelen met launchers enzo maar zo uit de doos mist het nog weleens handige software functies die fabrikanten als xiaomi of samsung wel standaard toevoegen.
Persoonlijk vind ik het "te kaal"
De Pixel telefoons zijn niet te koop in NL officieel dus in vermoed dat ze er daarom niet tussenstaan.
Waar de Pixel is staat uitgelegd in het artikel:

De Pixel 3a-telefoons zijn bijvoorbeeld niet heel goed af te lezen in de zon, maar die toestellen zouden we met de komst van de Pixel 4a, die we snel gaan reviewen, toch al niet zo snel meer aanraden.

Daarnaast is de Pixel 3a via de reguliere kanalen (zie pricewatch) alleen te vekrijgen voor meer dan 400 euro en daar verliest de 3a het van de concurrentie. Even wachten op de review van de 4a dus, alhoewel die ook niet goed verkrijgbaar zal zijn hier.
In Duitsland betaal je 280, bijv via ebay maar ik snap inderdaad dat grijze import niet wordt meegenomen en het is zeker beter wachten nu op de 4a, maarja geldt dat ook niet voor de iPhone 11?
De Pixel 3a is de beste budgettelefoon die ik in jaren heb gehad, en dat is na ervaringen met de snellere en mooiere OnePlus 7 Pro en Samsung S10. De kale Android en uitstekende camera zijn hoogtepunten. Mijn volgende telefoon wordt de Pixel 4a, die ik vanuit de VS ga importeren voor iets meer dan EUR 300. Misschien ben ik iets meer een koopjesjager dan degenen die deze guide zullen volgen :)
Hoe ga je die importeren uit de vs?
Mogelijk speelt het mee dat de Google Pixel telefoons niet officieel in Nederland worden verkocht.
Misschien wel. Niet op jou gericht, maar in het algemeen een beetje Tweaker komt er wel aan.

Zelf tijdje terug de 3a via de Franse Store gekocht voor 250,-
pixel 3a was qua scherm (helderheid en zichtbaarheid buiten) een behoorlijke tegenvaller, en er zijn in die prijscategorie gewoon (veel) betere toestellen te krijgen.

Hopen dat de 4a het beter doet!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True