Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

De populairste 5g-telefoons

Bereik en gedrag op het nieuwe netwerk

Conclusie

Tussen de drie goedkopere telefoons en de vierde, duurdere, zitten grote verschillen in de implementatie van 5g, dat is wel gebleken. Hoewel ik 120 tests heb meegeteld en er nog veel meer heb gedaan, is dat nog lang niet genoeg om definitieve conclusies te trekken over hoe deze telefoons precies presteren, maar er zijn zeker indicaties te geven.

Ten eerste: van de vier geteste telefoons kan alleen de Galaxy S20+ 5g aan als er een tweede simkaart bij zit. De rest schakelt 5g op dat moment simpelweg uit. Dat is geen hardwareprobleem, maar zit in de software en software is te fiksen, dus dat kan een momentopname zijn.

Ten tweede verschillen de telefoons in wanneer ze een 5g-icoon laten zien. Samsung is daarin het eerlijkst. Het komt voor dat er onterecht een 5g-icoon staat, maar dat is zo zelden dat het een fluke kan zijn. Bij de andere telefoons komt het veel vaker voor en vooral Xiaomi laat vaak een 5g-icoon zien zonder dat er een verbinding is.

Graag had ik veel meer getest: snelheid op 5g bijvoorbeeld of accuduur, maar daarvoor kom ik data tekort. Op de OnePlus Nord was 5g geen enkele keer 'echt'. Daardoor was testen niet mogelijk. En het krijgen van een 5g-verbinding is alleen buiten gelukt, niet binnen. Dat maakt accutests lastig, zelfs in de zomer. Vraag blijft hoe erg dat allemaal is, of beter gezegd: wat je in dit stadium hebt aan 5g. De testresultaten wijzen er immers ook op dat er niet gek veel verschil is tussen de snelheden op 4g en 5g, en ook uploadsnelheden en ping lijken niet enorm te verschillen.

Maak je geen illusies: 5g zal in het komende jaar in steeds meer smartphones verschijnen, tot aan de goedkoopste modellen toe. Het zit er gewoon bij, of je wilt of niet. De belangen om het in te bouwen zijn te groot, want providers willen investeringen terugverdienen, fabrikanten willen weer meer telefoons verkopen en chipontwerpers als Qualcomm willen hogere prijzen kunnen vragen voor hun socs.

En voor wie zich afvroeg hoe voorzichtig je moet zijn in een hoosbui met deze telefoons: de S20+ heeft een ip-rating voor waterdichtheid, de rest niet, al hebben veel telefoons wel wat bescherming tegen vocht. Gelukkig waren de tests nét klaar voordat de regen kwam in Westknollendam. Op andere plekken had ik minder geluk. Het is vrij normaal dat functies voor smartphones eerst op duurdere modellen verschijnen en dan pas bij goedkopere telefoons. Het is veelzeggend dat de midrangemodellen, hoewel voorzien van kenmerken van waterdichtheid, de gimmick die 5g nu nog is, verkiezen boven de gimmick van een ip-rating.

Reacties (71)

Wijzig sortering
5G is merendeel 4G:
https://gathering.tweaker...message/63614490#63614490

En testen is heel lastig met 2x2 MIMO of 3x3/4x4 MIMO of toekomstig meer MIMO.
Met LOS (Line of Sight) naar een mast toe, heb je het beste signaal, maar doet je telefoon maar 1x1 of 2x2 MIMO.

Loop je tussen gebouwen door, kan je theoretisch het dubbele halen, maar omdat je weer geen LOS hebt, is er ook weer een stuk verlies.

Bereik is frequentie en techniek afhankelijk, tussen apparaat en mast.
4G op 800 MHz komt waarschijnlijk zo'n 5-10KM ver, als er geen andere masten actief zouden zijn.
LoRa op 800 MHz komt zeker 40km ver, maar sommige testen gaan nog veel verder.
Het verschil? 4G op 800 MHz heeft 10 MHz bandbreedte.
LoRa op 867-870 MHz heeft meestal 125 kHz bandbreedte en kan met een negatieve SNR nog steeds uit de ruis gelezen worden.

LoRa: 125 kHz bandbreedte
2G: 200 kHz bandbreedte
3G: 5 MHz bandbreedte
4G: 5-20 MHz bandbreedte
5G: 5-20 MHz bandbreedte

4G en 5G kunnen meedere banden samenvoegen (Carrier Aggregation) en zo zeer hoge snelheden halen. Maar bereik valt tegen en daarom staan er in steden om de 500-2000 meter een mast.
Zie ook: https://antennekaart.nl/kaart/

17.2 kHz morse code komt de halve wereld over.
https://alexander.n.se/th...on/lyssna-pa-saq/?lang=en
Mega smalle carrier en een hele lage frequentie.

Lang verhaal kort: 5G is een kleine upgrade/aanvulling op 4G, echter is het wel de basis voor vele veranderingen die nog komen gaan/uitgevonden moeten worden.

[Reactie gewijzigd door neeecht op 12 september 2020 06:52]

Interessant! Ik begrijp alleen niet helemaal wat je met een "negatieve SNR" bedoelt. Bedoel je een SNR tussen 0 en 1?

Edit: Ik denk dat ik het al begrijp. Bij dit soort signalen zal wel een logaritmische schaal worden gebruikt, en een "traditionele" SNR van tussen 0 en 1 vertaalt zich natuurlijk in een negatieve logaritmische SNR.

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 12 september 2020 08:59]

Voorbeeld LoRa pakket:

{
"gw_id": "eui-<knip>",
"payload": "QKRAASaATQQBm+UT+wcaPhzqJs+rh10aUFcepuU=",
"f_cnt": 1101,
"lora": {
"spreading_factor": 7,
"bandwidth": 125,
"air_time": 66816000
},
"coding_rate": "4/5",
"timestamp": "2020-09-12T06:59:29.628Z",
"rssi": -115,
"snr": -6.75,
"dev_addr": "260140A4",
"frequency": 867100000
}

https://www.sharetechnote.com/html/RF_Handbook_SNR.html

Zoals je kunt lezen kunnen ook mobiele technieken hiervan gebruik maken.
Echter met grote bandbreedtes wordt dit steeds moeilijker, omdat je over de hele bandbreedte het signaal moet kunnen decoderen.
Maar LoRa is ook een soort spread-spectrum. Het gebruikt chirps, elke bit is een in frequentie omhoog gaande streep (over de tijd gezien). Hierdoor kan het makkelijker om storingen heen werken. De SNR is een gemiddelde van het hele pakket, dus het kan zijn dat er een sterk stoorsignaal tussen zat, maar als die maar op 1 frequentie zat (zoals het geval is bij de meeste andere protocollen), dan zal LoRa daar niet zo veel last van hebben.

Het is wel knap van LoRa om zo ver te komen ja, want het vermogen op 868 Mhz is ook nog eens ontzettend beperkt ten opzichte van 4G. En het zit op een frequentie waar heel veel andere protocollen worden gebruikt die er doorheen lopen te tetteren. Wel alles met een 1% duty cycle natuurlijk, wat wel een hoop helpt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 september 2020 22:44]

De SNR is gemeten in Decibel, wat een logaritmische eenheid is. Een SNR onder de 0 betekent dus dat het absolute getal tussen de 0 en de 1 ligt. Dat betekent dus dat de verhouding tussen ruis en signaal alleen met een positief decimaal getal uit te drukken is.
Natuurlijk heb je altijd nieuwe technologie die nog niet direct duidelijke voordelen voor iedereen heeft. Bill Gates dacht dat niemand ooit meer dan een paar KB nodig zou hebben.

Maar 5G is toch vooral bedoeld voor zaken zoals auto's en het ondersteunen van giga hoeveelheden van kleine verbindingen? Ik mis nog even hoe 5G de huidige smartphone ervaring veranderd.
Die Bill Gates quote is onzin, heeft ie nooit gezegd.
If it's on the Internet, it must be true.
- Albert Einstein (inventor of electricity)
Albert Einstein uitvinder van elektriciteit? Euh nee. Dus deze quote lijkt mij niet waar
Dat je niet snapt dat dit een grapje is...
Jawel hoor, in een livestream op YouTube liep ie daar per ongeluk tegenaan. Zoek maar op!
Was er al internet in die tijd dan?
Wat er nog het dichtste bij komt is dat hij het fotoelektrisch effect verklaard heeft. Daarvoor kreeg hij de Nobelprijs.
Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 – Princeton (New Jersey), 18 april 1955)
De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd militair netwerk, dat later voor algemeen gebruik geschikt is gemaakt vanuit Amerikaanse universiteiten.
En jij valt over het stukje “uitvinder van elektriciteit”? ;)

R/woooosh
Het ging er over dat 64k genoeg zou zijn voor de meeste toepassingen voor de pc in die tijd.
Mooi is dat, hoe uitspraken soms door te tijd heen steeds sterker (10X in dit geval) overdreven worden. Het was nl. 640KB ;)

Oké, gewoon een typo deze keer :P
Vraagje. Ik heb een Sony Xperia 1 II. Vaak zie ik 5g staan.
Hoe weet ik of de verbinding daadwerkelijk 5g is? Hoe zien/meten jullie dat?
Je kunt netmonster proberen, die is best goed.
Doe een snelheidstest met de ookla app, ga daarna naar resultaten, middelste icoontje onder. Dan kom je in het scherm waar al je resultaten van eerdere testen staan. De linker kolom geeft aan wat voor een verbinding je had: LTE is 4G, 5G is 5G.
Ik merk dat de accuduur prima in orde is bij 5G op mijn Galaxy S20 Ultra. Ik heb nog niet overal de beschikking over 5G. Maar steeds meer plekken zie ik 5G beschikbaar. Ik betaal er zelf €2,- per maand extra voor via T-Mobile mij 12GB bundel met onbeperkt bellen heeft standaard geen 5G.

T-Mobile beloofd, dat einde van het jaar 5G landelijke dekking te bieden

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 12 september 2020 07:46]

Ik ben wel benieuwd waarom je 2 euro per maand over hebt voor 5G. 4G is toch ruim snel genoeg, zeker met een 12GB bundel.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 12 september 2020 07:58]

Het leek mij leuk om alvast 5G te ervaren. Om als eerste op mijn smartphone 5G te hebben. Ik kreeg vaak reacties van als 5G standaard is ben ik al over op de volgende smartphone.

Bij Unlimited bundel zit de 5G standaard bij het pakket maar moest ik €6,- meer betalen, dan nu maar €2 per maand. Ik merk wel op dat mijn bundel sneller leeg raakt. Ik heb al bijna 7 GB gebruik van mijn bundel met nog 3 dagen te gaan

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 12 september 2020 09:30]

Maar als je, op dit moment, vrijwel niks merkt van 5G, wat is er dan leuk aan? Anders dan een ander symbool op je toestel? Zoals 'jongetje' terecht opmerkt zou je met 12gig waarschijnlijk geen data grootverbruiker zijn die enorme hoeveelheden mobiele data verstookt en daarmee echt voordeel aan een hogere data rate heeft?

Ik hou het voorlopig op 4G. Snel zat. Bereik prima. Wifi staat bijna altijd uit.
Als je op 4g al een 400 mbit kan halen.. dan kan je in 4 minuten je bundel van 12gb er door verstoken.. Met 5g in 2-3 minuten... zie das toch tijdswinst of niet!

Maar zonder dollen ik begrijp het ook wel een beetje.. je koopt eerst een telefoon van 1000 euro omdat je ook alvast future proof wil zijn en 5g mogelijkheden..en dan betaal je nog 2 euro per maand meer omdat je ook 5g wil hebben.. al is het maar om te kunnen zeggen kijk ik heb het al! 2 euro is ook niks natuurlijk.. maar het blijft verkwisting..
Snap ik. Maar mijn punt is meer; 5G biedt bij de huidige generatie telefoons geen extra functionaliteit dan 4G biedt. Een S20 of soortgelijk toestel kan niet ineens meer met dan zonder 5G.

Vergelijk het met een verbrandingsmotor; als je benzine met een hoog octaan gehalte tankt, levert de (bepaalde motoren) motor betere prestaties. Dan kan je nog zeggen dat je kiest voor de duurdere brandstof omdat je meer/betere prestaties er voor terug krijgt.

Maar 5G maakt je telefoon niet ineens veel sneller dan 4G in dagelijks gebruik.
4G, 5G, het zijn maar verzamelnamen om het simpel te houden, onderliggend is het dus gewoon een doorontwikkeling van mobiele communicatie technieken. Gezien we in een fast moving technologisch tijdperk zitten veranderen de eisen waaraan die communicatie netwerken moeten voldoen ook snel.

Ofwel hou je het simpel en is 5G beter dan 4G ofwel duik je wat dieper in de achterliggende technieken en waar de verbeteringen en/of pijnpunten zitten van het huidig netwerk.

Als je dieper wil duiken moet je u eerst en vooral realiseren dat telefoons niet langer de dominante gebruiker gaat zijn van deze netwerken, bijna iedere auto die nu verkocht word hangt 24/24 aan dat mobiel netwerk maar ook de industrie komt online in het IOT verhaal naast betaalterminals en andere kleine toestellen. Zij hebben geen nood aan hoge bandbreedte, uitzondering daar gelaten, zij hebben nood aan betrouwbaarheid, lage latency en standby verbindingen die zo weinig mogelijk stroom vragen (denk bv aan een parkeer automaat die enkel de zon als stroombron heeft)

Dat brengt dan ook het probleem dat er het netwerk van morgen veel meer gebruikers gaat hebben wat ook het probleem van overbelasting naar boven brengt. En wat als het netwerk overbelast geraakt ? Wat als je dan, ik zeg maar iets, als container terminal semi autonome bedienbare trucks hebt die niet meer rijden want netwerk is overbelast? Of wat te denken aan nooddiensten die niet bereikbaar zijn?

5G is maar een naam en veel is gewoon een verbetering van de bestaande 4G maar het tracht antwoorden te bieden aan deze problemen of nieuwe eisen. De hogere bandbreedte ga je als telefoongebruiker niet zoveel aan hebben maar de lagere latency wel en de verbeteringen in standby of slaapverbindingen ook. Dat men veel meer devices kan ondersteunen in een bepaald gebied, nogal handig mocht je ooit nog op een druk festival staan naast het feit dat men verwacht dat er heel veel IOT devices online gaan komen wat het huidige netwerk de das zou omdoen. En altijd handig dat de nooddiensten toch bereikbaar zijn omdat de netwerk laag iedereen zijn telefoon van het netwerk kan gooien tenzij je de hulpdiensten belt terwijl de essentiële diensten volledig mobiel netwerk behouden. Of dat de container terminal kan blijven doorgaan ook al staan er plots, ik zeg maar iets, 1000 pokémon spelers 500 meter verder.

Gaat het veel veranderen als je morgen een 5G telefoon hebt? Ga je plots spectaculair verbeteringen merken? Nee, nu is het vooral veel show maar achter de schermen laat het wel toe het netwerk van morgen te implementeren.
Blitsen noemden we dat vroeger.
Met andere woorden geen noodzaak om te investeren in een 5G telefoon en abonnement voorlopig
Het is wel zo fijn om voorbereid te zijn. Einde van het jaar is 5G dekking al landelijk volgens T-Mobile.

Je moet je wel bedenken dat je gauw duizend of meer euro's betaald voor een smartphone dat alleen 4G kan en in mijn ogen is dat zonde. Met een investering in 5G smartphone kan je nog veel langer mee doen
Voor thuis en op de zaak vind ik het belangrijk om een snelle verbinding te hebben. Op mijn telefoon is het niet zo spannend, als ik mijn websites maar kan bezoeken en de foto’s die ik wil versturen maar kan versturen. Of dat nou met 4G of 6G gaat is allemaal niet zo spannend.
Waarom? Want wat zou een toestel wat je nu koopt over pak hem beet 5 jaar ineens niet meer kunnen omdat het geen 4G heeft? 4G zal nog wel even blijven..... Kijk maar naar 2&3G, die zeer lang ondersteunt worden.

Het toestel wat je nu hebt, kan nu toch ook alles op 4G? Of is 400mbit op 4G niet voldoende om de data honger van je toestel te stillen?

Ik begrijp je redenatie niet. En (ver) onder de 1000 euro zijn er meer dan zat uitstekende toestellen te vinden..... Jouw toestel ook, over niet al te lange tijd. Nadeeltje van Samsung en zijn dalende prijzen
Dat was het sowieso al niet. Of jij moet werkelijk het verschil tussen 4G en 5G merken met je bezigheden. 4G kan de gemiddelde kabel of glasvezelverbinding ook gewoon bijhouden qua snelheid, dus dat merk je amper. Ja als je grote bestanden download wellicht, maar dat gaat met die databundels vaak toch niet.
@arnoudwokke lees ik je diagram goed als ik er uit afleid dat de OnePlus Nord wel vaak zei dat ie verbinding had met 5G maar dat deze in de praktijk nooit zijn bitjes over 5G ontving of verzond? Want dan is het toch een grote sjoemelfoon en niet het geld waard
Klopt, maar ik durf daar geen grote conclusies aan te verbinden, want ik weet niet of hij op andere plekken en momenten wel echt 5g zou hebben. Het lijkt me een veilige aanname dat hij iets te enthousiast een 5g-icoon in beeld zet, dat wel :)

Fun fact: ik zie dat jij 5G schrijft en ik 5g. We wijzigen komende week de spelling op Tweakers van een heel aantal termen. En 5G is daar een van - we gaan dus vanaf komende week 5G schrijven (zal wennen zijn hihi)
Ja dat viel mij dus ook al op. Tweakers is een van de weinigen die dat doet. Is daar een reden voor of is dat gewoon zo gegroeid?
De huidige regels voor spelling hebben we nu tussen 12 en 15 jaar volgens mij. Standaarden schrijven we daarbij klein om aantal hoofdletters te beperken. Maar dat gaat nu veranderen, we gaan standaarden schrijven zoals de achterliggende organisaties dat doen, dus 5G, USB en MicroSD. Dat gaat komende week in.
Leuk artikel! Het valt mij op dat mijn galaxy s20 plus op 5g niet significant sneller is dan mijn oude iPhone X op 4g, beiden op tmobile en dezelfde mast.
Ik haal op mijn S20 Ultra dan iets meer dan 250 Mbit/s op 5G met een ping van rond de 18ms

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 12 september 2020 07:52]

Niet echt speciaal, mijn iPhone 11 Pro haalt 250/300Mbit/s op 4G met een Ping van 15ms.
Tsja, ik haal bij KPN met 4G (Note 10, geen 5G ondersteuning) tegen de 400Mbits down met dezelfde latency. Waarschijnlijk is dat bij jou op 4G dan ook het geval.

https://www.speedtest.net/my-result/a/6492434816

De speedtest app laat overigens wel zien of je echt op 5G zit of dat het stiekem toch LTE is.
In de conclusie van het artikel valt te lezen "Samsung is daarin het eerlijkst. Het komt voor dat er onterecht een 5g-icoon staat, maar dat is zo zelden dat het een fluke kan zijn"

Dan lijkt het redelijk onwaarschijnlijk dat de S20 van v.d. Berg onterecht een 5G symbool laat zien.... Aangezien er vermeld is dat Samsung kennelijk alleen een 5G symbool laat zien wanneer deze er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Edit; Sorry, maar ongewenst? Serieus?

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 12 september 2020 12:59]

T-Mobile heeft "landelijke" 5G dekking. Hij heeft een 5G toestel en kan gewoon 5G ontvangen. Mijn punt is echter dat er, om 5G te kunnen gebruiken, er ook gewoon nog steeds een 4G signaal nodig is. (Ja echt).

Op dit moment is 4G vaak gewoon sneller dan 5G, omdat nog niet alle capaciteit die nu voor 4G wordt gebruikt al voor 5G beschikbaar is.
Er bestaat dus echt een plaats die Westknollendam heet? Klinkt als iets uit een Donald Duck-verhaal.
Er is zelfs een Oostknollendam
Ik neem aan dat de Oostknollers de Westknollers niet kunnen uitstaan, en andersom ook... :)
Geweldig intro @arnoudwokke :).
Edit: oeps, was al gezegd door @musicfreak

[Reactie gewijzigd door Kecin op 12 september 2020 09:12]

Is er wel uitgesloten dat alle toestellen toegang tot de 5G netwerken van alle providers hebben? Voor bijvoorbeeld de Nord is eerst nog een update nodig alvorens het toestel met ‘echt’ 5G kan verbinden.

Ik meen gelezen te hebben dat 5G alleen bij T-Mobile mogelijk is met de huidige firmware en T-Mobile verkoopt als enige provider het toestel (als 5G toestel) maar ik weet dat niet zeker. Dat maakt vergelijken niet eerlijk natuurlijk, tenzij het nu wel mogelijk is dat met alle drie de providers 5G mogelijk is.

Hoewel ik snap dat het artikel gaat over het gedrag op 5G van elk toestel op dit moment, is bovenstaande mij nog niet duidelijk.

Iemand die hier meer van weet? Ik bezit de Nord zelf namelijk maar ik wacht nog op de overstap van mijn abonnement (naar KPN 5G).

[Reactie gewijzigd door swv op 12 september 2020 10:19]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True