Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Lenovo IdeaPad Flex 5 14" Review

Ryzen 3 4300U vergeleken met Ryzen 5 4500U

Conclusie

Met de IdeaPad Flex 5-modellen zet Lenovo de trend van de afgelopen jaren door. De fabrikant biedt in deze serie convertibles aan met een relatief lage prijs, die voorzien zijn van snelle hardware en geen grote nadelen hebben. De uitvoeringen met AMD Ryzen 4000U-processors zijn snel, ook onder langdurige belasting, en hebben een lange accuduur.

De Flex 5-laptops hebben een scherm met prima kijkhoeken en een hoog contrast, maar bij ons testexemplaar met Ryzen 5-processor laat de helderheid te wensen over. De Ryzen 3-uitvoering doet het beter en scoort op dat vlak gemiddeld. Het is niet met zekerheid te zeggen dat alle Ryzen 5-versies hetzelfde paneel met lagere helderheid gebruiken. Ons testmodel is een exemplaar dat exclusief bij één winkel te koop is. Het kan zijn dat het paneel daarop is aangepast.

Beide laptops gebruiken een goedkoop ips-paneel dat niet de volledige srgb-kleurruimte kan weergeven en niet erg nauwkeurig is afgesteld. Op het oog ziet het beeld er niet slecht uit, maar de schermen zijn niet geschikt voor serieuze fotobewerking. Dat is overigens meer regel dan uitzondering in deze prijsklasse.

Op de stevige plastic behuizing zitten genoeg aansluitmogelijkheden, maar iets om rekening mee te houden is dat een 4k-scherm aansturen op 60Hz niet kan, omdat de hdmi-poort een hdmi 1.4-variant is. Ook via de usb-c-aansluiting is zo'n scherm niet aan te sturen, omdat er geen ondersteuning voor displayport-alt-mode is.

Veel uitbreidingsmogelijkheden hebben de Flex 5-convertibles niet. Het geheugen is op het moederbord gesoldeerd en dus niet te upgraden. Momenteel levert Lenovo alleen modellen met 8GB ram. Wel is het mogelijk om de ssd te vervangen door een groter exemplaar.

Op het moment van publicatie zijn er drie Flex 5-laptops met Ryzen-cpu's te koop en het prijsverschil is vrij klein. De varianten met Ryzen 5 4500U-processor zijn bij zware belasting een stuk sneller, doordat die twee cpu-cores extra hebben. Toch is de uitvoering met de Ryzen 3 4300-quadcore ook een goede keus; die is nog altijd significant sneller dan laptops met een Intel Core i3-dualcore. De Ryzen 5-varianten bieden naast een snellere processor ook een vingerafdrukscanner. Die ontbreekt op het goedkoopste model.

  • 4300U, 8GB, 512GB (getest)
  • 4500U, 8GB, 256GB (getest)
  • 4500U, 8GB , 512GB


Reacties (109)

Wijzig sortering
Ideale laptop, zelf nu iets meer dan een week in huis, de versie met 4500U, 8GB en 512GB SSD
Heerlijk snel en flex stand en touchscreen zijn al meer gebruikt dan gedacht.
Beste is om gewoon op de site van Lenovo zelf te bestellen.
Totaal prijs komt dan op € 629,10 met gebruikmaking van code: KORTINGSCODE10
Nu nog steeds te bestellen voor die prijs.
Durf enkel niet te zeggen welk scherm ik dus heb, maar in gebruik tot nu toe geen probleem ervaren.
Wil daar even op aanvullen dat je ook de 'normale' 14" Ideapad 5 (dus zonder flex en touchscreen, typenummer 14ARE5) direct bij Lenovo kan kopen voor €630,- met diezelfde kortingscode, heb dat zelf vorige week gedaan. Je verliest dan de flex en het touchscreen, maar krijgt er 8GB extra werkgeheugen voor terug, waardoor dat in totaal uitkomt op 16GB. Gecombineerd met de 4500U en de 512GB SSD heb je dan toch een mooi toekomstbestendige laptop :)

Heerlijk ding is het trouwens. Compact, licht, stevig (voelt premium), snel en goede accuduur. Bonus: het toetsenbord is echt fantastisch, beste laptoptoetsenbord dat ik ooit gehad heb. Typt beter dan de XPS 15 2020 die ik van m'n werk heb, terwijl ook die al behoorlijk fijn typt.
Klopt het dat je ook de USB C poort kunt gebruiken om een extern scherm aan te sturen? Ik zie het wel staan op de Lenovo site.
Bij de Flex niet, dus het lijkt er op dat dat ook een verschil is tussen de "gewone" en de Flex.
Zojuist even getest met een USB-C -> DisplayPort kabel, en ja, dat lukt gewoon. Ik gebruik zelf Linux op de laptop en heb zojuist een 4K monitor aangesloten. Die draait gewoon keurig op de juiste resolutie en refresh rate (3840x2160@60Hz). Het laptop scherm is daarbij dan ook nog actief. In theorie zou je dan zelfs nog een 2e externe scherm aan kunnen sluiten want de laptop heeft ook nog een HDMI uitgang :)

Wat wel even belangrijk is om te realiseren is dat de laptop ook opgeladen wordt via de USB-C poort. Als die bezet is door een USB-C -> DP kabel gaat dat laden dus wat lastig ;) Er zijn vast verloopstekkers/hubs om tegelijkertijd via de USB-C poort videosignaal uit te sturen en ook op te laden, maar dat heb ik dus niet getest.
Goed om te horen, bedankt voor het uitzoeken!
Ik ga het niet vaak gebruiken, maar doe het af en toe eens met de huidige laptop dus het is wel een handige "nice to have". Ik ga dan toch voor de gewone niet-flex versie met 16Gb RAM en deze optie.
Ik heb het bij de niet flex versie uitgezocht: de Ideapad 5 heeft USB C met dp alt mode en charging via USB. De Ideapad 3 heeft uberhaupt geen USB C.
Correct, goede aanvulling, en sluit me graag aan bij je overige bevindingen.

Ik heb zelf behoorlijk getwijfeld tussen beide, dilemma was dus of extra werkgeheugen of flex en touch mogelijkheid, helaas was/is het niet mogelijk de flex met 16GB te krijgen.
Op termijn zal maar moeten blijken wat de verstandigste keuze was geweest, flex deel een lichte voorkeur in mijn situatie momenteel.
Heb zelf ook 8gb ram en kan een hoop multitasken en bijv meerdere 4k fotos bewerken enzovoort gaat prima net als Office en Visual Studio en de browser erdoorheen gebruiken. Uiteraard hangt het er vanaf wat je voor software je gebruikt en hoe groot je projecten zijn (zo hoor ik wel vaak dat Chrome veel ram verbruikt, en Firefox of Edge minder, gebruik zelf Firefox). Mocht je echter af en toe lag hebben maakt het niet zoveel uit omdat SSD nog wel redelijk vlot pagefiles kan schrijven, alleen als het vaak gebeurd is het vervelend maar dan had je het al gemerkt vermoed ik. :)
Terwijl een touchscreen heb je of niet (alleen al voor smooth inzoomen in Office etc vind ik het te handig om het links te laten liggen).
Met HWiNFO kun je kijken welk schermpaneel je hebt. Ik ben wel benieuwd :) En welk modelnummer van de Flex 5 heb je precies? Op de sticker onderaan de laptop staat dat; het MTM-nummer.
MTM nummer is: MTM81X200BAMH

Scherm is de BOE08D6, dus exact hetzelfde als in jullie test exemplaar van de 4300U, dus de iets betere van de 2.
SSD is hier de Samsung, dus ook gelijk aan jullie testexemplaar van de 4300U
Kan ook gewoon bij de eigenschappen van je display in apparaatbeheer! Geen software voor nodig...Hardare ID ...en klaar :)
Hoe gevoelig is het touchscreen, en hoe is de ondersteuning voor een stylus?
Als ik de website van Lenovo erbij pak staat er enkel dit:
Daarnaast biedt de optionele ondersteuning voor een digitale pen een nieuwe manier om onderweg je inspiratie vast te leggen.
Voor mij werkt het touchscreen prima, nou moet ik wel zeggen dat dit mijn eerste laptop/pc met touchscreen is, dus geen echt vergelijkingsmateriaal. Voor mij is het echt nog wennen en doe nog te veel met toetsenbord of muis, ben echt een Dino op dat gebied.

Voor de kinderen (pubers) echter geen probleem, die vegen direct als eerste op elk scherm dat ze zien, dus die zijn al volledig om en van hun heb ik geen enkele klacht of iets dergelijks ontvangen.
Reactie tijd en gevoeligheid zijn prima in orde wat mij betreft, heb nog niet ervaren dat ik tig keer moet aanraken om iets te selecteren en ook omgekeerde met 1 keer aanraken iets direct tig keer doorklikken is niet het geval.
Stylus heb ik geen ervaring mee, maar lijkt me dat dat ook prima zal werken.
Zit er een stylus bij of moet je deze er los bij kopen?
Moet je er los bij kopen
Veel upgrademogelijkheden hebben de Flex 5-laptops niet. Het geheugen is gesoldeerd op het moederbord, dus dat kun je niet uitbreiden.
Weet Tweakers.net dat zeker? Ik las op de Crucial site dat het om 2x 4GB modules gaat waarvan er een vast is gesoldeerd en eentje niet. Je zou 1x 4GB dan kunnen vervangen voor een 16GB module voor totaal 20GB RAM.
Dat was zou bij oudere modellen (Yoga 530 bijvoorbeeld). Kijk op pagina 3, daar zie je de foto van de binnenkant en acht gesoldeerde geheugenchips.
Bij de Lenovo IdeaPad Flex 5 is het inderdaad zo, ik zat gister te kijken naar de Lenovo IdeaPad Flex 3 (15" modellen) te kijken en daar lijkt het weer wel mogelijk te zijn. Dat is super vreemd, 5 lijkt me hoger/beter dan 3, maar kennelijk niet het geval...
Ja, kijk maar op de foto van het moederbord in het artikel.

Wat jij zegt is waar voor een aantal andere Lenovo modellen, de Ideapad 5’s bijvoorbeeld, maar niet deze.
Nee voor de nieuwste ideapad 5 geldt ook dat alles gesoldeerd is. De ideapad 3 heeft wel nog 1 slot naast gesolteerd ram.
In het artikel staat dat de helderheid van het scherm kan zijn aangepast aan de leverancier, ik ben dan erg benieuwd waar Tweakers deze testlaptop vandaan heeft ivm aanschaf. Zou een mooie laptop zijn, voor een nette prijs, maar als het scherm bij bepaalde leveranciers minder helder zou zijn, dan zou ik dat als lezer/potentiële koper graag willen weten.
De variant met Ryzen 5 4500U, 256GB-ssd en 8GB komt bij MediaMarkt vandaan en is alleen daar verkrijgbaar. Inmiddels alweer verdwenen uit de Pricewatch (kan tijdelijk uitverkocht zijn). Tot gisteren was die nog beschikbaar, voor 649 euro.

pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2003MMH) (grijs)
pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X20048MH) (blauw)

Dat is de versie die in onze test het schermpaneel met lagere helderheid heeft. Lenovo maakt deze modellen dus voor MediaMarkt en het zou kunnen dat het schermpaneel voor dat model specifiek anders is. Het kan ook dat Lenovo gewoonweg meerdere leveranciers gebruikt voor schermen en dat het per productiebatch verschilt.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 20 augustus 2020 09:06]

Als de MediaMarkt deze verkoopt dan kun je in elk geval nog ter plekke beoordelen of het wel of niet acceptabel is, als je online besteld, moet je dus maar afwachten of je een goed of een minder goed scherm krijgt.. dat weerhoud me dan wel om deze blind te kopen.
Wat ik begrepen heb stopt Lenovo in dezelfde modellen verschillende merken SDDs. Zo kan je zomaar een veel tragere SSD van het merk SK Hynix krijgen ipv de snelle Samsungs. Die laatste zitten blijkbaar altijd in review exemplaren. Dus naast paneel is een SSD check ook op z'n plaats.
Daar bedoelen ze natuurlijk de leverancier van het scherm mee, niet de leverancier van het apparaat. Er wordt al aangegeven dat er panelen van meerdere fabrikanten (=leverancier) worden gebruikt, mogelijk dat de ene wat helderder kan, maar dat ze dat terugschroeven om de accu te sparen.
In dit geval gaat het bij "de leverancier" om de winkel die de laptop aan de consument verkoopt.
Er is ook een gewone IdeaPad, met Ryzen 5 4500U, 8GB RAM, 512GB SSD die wel heel erg aantrekkelijk geprijsd is momenteel (€599): https://tweakers.net/pric...81w30062mh/specificaties/. Deze heeft alleen een TN-paneel en langzamer geheugen (2666MT/s), maar wel uitbreidbaar naar 12GB.
En voor € 30 meer heb je de flex uitvoering met exact dezelfde specs en IPS touch scherm, dat lijkt mij dus momenteel echt de betere keuze.
Ik kan die niet vinden. Heb je een link? Het lijkt me stug dat je nog veel meer kan krijgen voor die prijs.
Via Lenovo zelf: https://www.lenovo.com/nl...-5-14ARE-05/p/88IPF501453

En dan bij afrekenen met e-coupon/code: KORTINGSCODE10
actie is t/m 26augustus
zie ook mijn eerdere reactie
Goeie deal inderdaad. Ook nog eens met sneller geheugen.
nog een optie
https://www.lenovo.com/nl...m-7-14ARE05/p/88YGS701397
KORTINGSCODE10 werkt nog steeds. €674,10 met 4233 mhz lpddr4x geheugen (helaas maar 8gb)
Ja, of de identieke 15,6 inch versie. Die is zelf nog iets goedkoper met €589: pricewatch: Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 (81W4008VMH)

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 20 augustus 2020 11:55]

Als je voor de ideapad 5 gaat: kijk of je een versie met de 100% srgb dekking ips scherm kan vinden. Heb er zelf zo eentje in elkaar gesteld op de website van Lenovo zelf, en is zo'n beetje het mooiste scherm in het huis bij ons. Daarnaast krijg je er ook een metalen chassis bij ipv eentje van plastic. Ik weet niet hoe het zit met de plastic versie, maar de metalen heeft bijna 0 chassis flex en al helemaal weinig keyboard flex.
Heb je de 14 of de 15” versie? Weet je zo welke Lenovo nummer je hebt? (Staat volgens mij onderop)
Ik heb de 14 inch (kleinere formaat prettiger aangezien ik nooit een numpad gebruik),is een ideapad 5 14 ARE05.
Die zijn bijna allemaal metaal. Weet je het lenovo partnummer ?
Model name is 81YM, verder staat er MO: MPNXB07040CC en MTM:81YMCTO1WW (wss het volledige partnummer).
Jep, twee ervan in huis gehaald voor m'n jongere broertje en zusje. Ideaal voor hun budget en gebruik. Retesnel in gebruik, prima toetsenbord en het scherm interesseert ze toch niks. Wel nog even eerst een schone installatie doen om alle bloatware te doen verdwijnen.
De allergoedkoopste non flex met 4300u 8GB en 128 GB ssd is de Ideapad 3. Slechts 399 bij bol. Zojuist aangeschaft voor iemand die niet veel opslagruimte nodig heeft en dit is echt een hele vlotte laptop voor een bodemprijs. De CPU zit op het niveau van voor i5 en i7 modellen van Intel.
Nadelen van deze laptop (naast karige opslag): geen usb c en een matig tn paneel. Maar verder ziet het er prima uit en voelt niet budget aan.
Ja dat is echt wel een goeie deal voor dat geld!
Bij de minpunten had ook mogen staan aansturen 4K 60 Hz scherm niet mogelijk.
Hoezo dat? Dat kan mijn ryzen 3200U ideapad 340 ook al. Waarom zou deze dat niet kunnen?
Geen HDMI 2.0 en geen displayport over usb-c zoals aangegeven staat in de tekst. Dus hij is hardwarematig niet uitgerust hiervoor terwijl de chips zelf het wel aan zouden kunnen.
Mijn ideapad heeft officieel ook HDMI 1.4 en doet prima 4k op 60 Hz. via HDMI. Het is maar net hoe ze de poort aansluiten. Ik ga er dan ook vanuit dat deze laptops dat net zo goed kan als mijn Ideapad laptop met Ryzen 3200U. Intel doet dit niet, AMD doet dit prima maar noemt het blijkbaar in de specs geen HDMI2.0.

Ik werk momenteel op mijn 4K scherm op 60 Hz, via m'n Ideapad. Voor m'n werklaptops heb ik daar een verloopje voor nodig (USB-C naar HDMI).

Dus als je dit niet zelf hebt getest zou ik niet zo voorbarig zijn met dit neerzetten als feit. Theoretisch heb je gelijk. Praktijk wijst anders uit.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 20 augustus 2020 10:41]

Ja ik lees dit ook op diverse reviews waaronder notebookcheck. Zij geven aan dat de output via HDMI gewoon 4K 60Hz is.

@Xtuv heb je dit getest of ben je van de specs uitgegaan? Lijkt erop dat 4K60Hz gewoon zou moeten werken.
Diezelfde site (die ik vaak gebruik, vertrouw ze nu ook aardig) zegt dat DP over USB-c ook zou moeten werken: https://www.notebookcheck...al-case-for-the-ideapad-5

@Xtuv heb je geprobeerd DP over USB-c te doen?
Niet geprobeerd want ik heb thuis geen usb-c-hub op dit moment. Ben uitgegaan van de specs op de Lenovo-site, daar wordt aangegeven of de usb-c-uitgang beelduitvoer ondersteund. Bij de Flex 5 staat dat niet, bij de IdeaPad 5 wel.

Het is alsnog mogelijk dat het bij sommige modellen wel werkt. Bij de specs staat ook "Specificaties kunnen per regio verschillen". Notebookcheck heeft waarschijnlijk geen Nederlands model. En wie weet zijn er in Nederland ook wel varianten te vinden waarbij het wel werkt. Maar als in de officiële specificaties staat dat er geen displayondersteuning is, houd ik dat aan.

De laptopmarkt is nogal rommelig wat modelnummers en specificaties betreft. Er zijn tal van varianten van één laptop. Iedere winkel(keten) krijgt een eigen typenummer en daarin kunnen ook weer kleine hardwarematige verschillen zitten die niet op een specsheet terug te vinden zijn.
Oke, ik keek dus alleen naar de 14ARE05 en dat is blijkbaar gelijk bij de IdeaPad en IdeaPad Flex. Lekker handig weer :+
Bedankt voor je reactie!
Tip voor komende Lenovo-reviews: Lenovo heeft een site waarop je de specs per regio kan opzoeken.
Volgens deze lijst zou deze laptop ook met 16GB intern geheugen geleverd kunnen worden in Nederland. Mischien dat leveranciers dat niet interessant genoeg vonden? Misschien komt het ook wel door de beperkte leverbaarheid...
En daar staat ook: "supports two independent displays;Max resolution: 4096x2160 @24Hz (HDMI)" Dat komt dus overeen wat met wat er in de review staat.

[Reactie gewijzigd door Loesje op 20 augustus 2020 13:04]

Ik kan bevestigen, op basis van eigen exemplaar, dat het niet werkt voor de flex variant, scherm krijgt geen signaal. Enkel dus te gebruiken voor opladen en randapparatuur
En ook HDMI geprobeerd? Usb-c ondersteunt idd geen alt mode dp.

De HDMI zou 4K 60hz ondersteunen op YCbCr420
HDMI werkt wel maar ik heb nog wat ouder scherm staan dus 4K 60hz durf ik zo niets over te zeggen
420 subsampling is prima voor videos maar is behoorlijk ruk voor text en scherpte op je desktop. Dus zeggen dat hij 60hz aan kan klopt misschien wel maar je hebt er niks aan voor PC gebruik.
Getest (met de Ryzen 3-versie), ik krijg op mijn 3440x1440-monitor maximaal 50Hz over hdmi. Dus geen hdmi 2.0.
Dat is dan heel raar aangezien het hier prima werkt. Welke Lenovo heb jij dan precies ? Ik heb de Ideapad S340 met de 3200U.
Het exemplaar dat hier besproken is in de review. Dat is een hele andere laptop dan jouw IdeaPad S340.

pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006PMH)
Ja dat het een andere laptop is snap ik ook..... Ik vind het alleen totaal onlogisch dat het op type 1 wel werkt en type 2 niet terwijl het effectief dezelfde iGPU is die het ondersteunt. Blijkbaar knoopt Lenovo per laptop zaken dan toch nog anders aan elkaar en noemt het allebei HDMI 1.4.
Heb je YCbCr420 geprobeerd ? Op reddit zie ik dat t alleen voor YCbCr420 geldt en niet voor RGB. Het is ook geen hdmi2.0 maar de poort zou t wel ondersteunen op YCbCr420
Ik vond het ook een verrassing hoor, maar toen ik merkte dat het prima werkte heb ik tijden gewerkt met m'n Ideapad ipv m'n Intel zakelijke laptop omdat de Intel maar 30Hz. deed en dat is onwerkbaar.
Wat persoonlijk voor mij de reden is om lenovo links te laten liggen is dat het altijd erg beperkt mogelijk is om de hardeschijf of geheugen uit te breiden. De meeste hebben maar 1 slot voor geheugen en ook maar 1 m2 slot.

Als tweakers zijnde zouden jullie daar ook eens wat meer aandacht aan moeten besteden.

Want 8gb is nu al minimum rn over 4 jaar mogelijk te weinig. De 256gb ssd nog maar helemaal buiten beschouwing gelaten.

Dit zijn juist minpunten die echt gemeld zouden moeten worden. Zeker op een site als tweakers.

[Reactie gewijzigd door mrveenie op 20 augustus 2020 07:58]

Als je nu een budget laptop koopt moet je niet verwachten dat deze direct 10 jaar meegaat. Je onderdelen moeten upgraden.

Storage kan je nu al makkelijk voorzien van een vervangende module van 2TB, over 4 jaar, who knows hoeveel TB er in zo een module past...

Misschien dat 8GB RAM over 4 jaar niet voldoende is, misschien over 2 jaar, misschien over 10 jaar. Ligt er aan wat je ermee doet en welke richting W10 op gaat. Maar misschien is het RAM toch wel te upgraden...
750 euro noem ik geen budget laptop meer hoor... 400 - 500 euro is budget.

Maar 8gb is nu al het minimum en waarom doen alle andere merken dit wel gewoon prima. Nee het is gewoon zodat je elke paar jaar een nieuwe kan kopen terwijl 90% van de laptops met een extra reepje ram weer prima 2 tot 3 jaar mee kunnen.
De Ideapads 3/5 zitten tussen de €400 en de €900, afhankelijk van welk model je koopt. Het model met 8GB RAM en 256GB storage is er al onder de €500.
De ideapad 3 heeft wel een memory slot. De ideapad 5 en flex 5 niet. Puur omdat hier minder ruimte voor is ivm dikte.
Bij heel veel merken kan dit ook niet. Het hangt puur af van welke product lijn je bekijkt. En hoe dunner de laptop hoe minder upgrade mogelijkheden
Als je zo'n (plastic) budget laptop dagelijks meeneemt dan valt deze na een paar jaar van ellende uit elkaar. Hoef je je ook geen zorgen te maken over upgrades.
Ligt er een beetje aan de bouw van die laptops, budget bakjes van Dell en Acer gaan in principe langer dan een paar jaar mee, mits je er goed mee omgaat natuurlijk. Je heb van die mensen die niets heel kunnen houden, ongeacht wat het kost... ;-)
Het grootste probleem dat ik had met Lenovo was dat de toetsen van het toetsenbord vielen. Ik type wel met een behoorlijke snelheid maar toch...
Ken mensen die na 8 jaar nog een.plastic budgetlaptop hebben die heel is. Mijn laptop, zelfde model, viel na 4 jaar uit elkaar. Zolang je je laptops niet laat vallen (zoals ik helaas wel doe), gaan ze lang mee. Specwise is weer een ander verhaal.

Overigens was dat een ding van 500 euro, deze is alweer een stukkie hoger qua prijs

[Reactie gewijzigd door m1999 op 20 augustus 2020 13:07]

Heb recent een ideapad 5 met 8gb aangeraden aan een familielid. De ryzen 3 4300 (hij is echt lekker vlot doet niet onder voor de 7700hq hier in huis). Die is helaas ook met max 8gb(standaard 4gb) te leveren. Dit was ook het enige minpunt wat ik zag. Maar wat mijn inziens over 3-4jr verzachtend kan werken is een 3d xpoint ssd rond die tijd. Nu zijn die nog best duur maar een (deels) 3d xpoint ssd kan dan de ram druk misschien wel goed verminderen. Linus had al eens getest met de huidige 3d xpoints met weinig ram en dat hielp echt wel wat.

[Reactie gewijzigd door Shizzel op 20 augustus 2020 11:09]

De Thinkpad L14 en L15 hebben twee aparte geheugensloten, kan je het geheugen uitbreiden tot 64 GB, dat moet voor de komende 10 jaar toch voldoende zijn, lijkt mij...
Dus ja, veelal is het erg beperkt mogelijk om het geheugen uit te breiden, maar niet altijd ;) , al moet je de hogere prijs wel op de koop toe nemen.
Geen displayport over usb-C ?
Meteen ongeschikt voor miljoenen (thuis) werkplekken dus.
Ik gebruik hier thuis al een drie jaar oude laptop met een Dell monitor over USB-c.
Het idee dat je nu nog laptops aanbied die dat niet hebben is treurig.
Er zit toch gewoon een full size HDMI Poort op?

[Reactie gewijzigd door Cinemaskoop op 20 augustus 2020 10:37]

Klopt, dus usb-c aansluiting kun je gebruiken voor opladen en je randapparatuur en HDMi voor je scherm.
Dus in feite is het 2 kabeltjes aansluiten ipv 1 en klaar ben je.

Een ieder moet voor zichzelf in zijn eigen betreffende usecase maar uitmaken of dat een groot bezwaar is of niet. Maar om nu inderdaad te zeggen dat deze laptop daarmee gelijk ongeschikt is voor miljoenen (thuis) werkplekken gaat mij persoonlijk ook wat te ver.
Met een HDMI kabel laadt de laptop niet op en dan moet ik ook telkens het toetsenbord en muis loskoppelen van de monitor om aan de laptop te koppelen.
Dat is super onhandig
Er zijn heel veel laptops die dat niet doen. Je kan altijd een usb Dock gebruiken die het usb protocol gebruikt. De laptop word sowieso met een dedicated aansluiting opgeladen. Kan via usb c maar volgens mij zit er een normale lader met ronde aansluiting.

Laden en beeld via usb C en/of thunderbolt zie je meestal alleen in de hogere segmenten.

[Reactie gewijzigd door Cinemaskoop op 21 augustus 2020 10:20]

Je ziet het ook in het middensegment omdat de meeste bedrijfslaptops inmiddels zo werken.
Tegenwoordig zijn vrijwel alle USB-C docks die verkocht worden ook inclusief displayport of thunderbolt omdat er dan nog maar 1 usb of thunderbolt kabel aan je laptop gekoppeld hoeft te worden en verder niks.
HDMI wordt bijvoorbeeld op mijn werk alleen nog gebruikt voor oude beamers en presentatie TV schermen.
De Flex 5 met Ryzen 5 scoort hier opnieuw beter dan andere laptops met dezelfde cpu. Lenovo heeft de koeling in de convertible dus goed op orde.
Kun je dit zomaar zo stellen? Dat het alleen aan de goede koeling ligt? Het kan toch ook zijn dat Lenovo de powerlimits zodanig heeft ingesteld dat het opgenomen vermogen - eventueel over een langere tijd - wat hoger mag zijn waardoor throttling voorkomen wordt (en dit inderdaad in combinatie met goede koeling)? Dat zou eventueel ook een verklaring kunnen zijn dat de accuduur wat korter is ten opzichte van de andere laptops met dezelfde Ryzen-cpu's.
Als je het opgenomen vermogen verhoogt zonder de koeling op orde te brengen dan kom je al zeer snel terug bij throttling uit omdat de CPU te warm wordt. Dus ja, dit is enkel mogelijk als je de koeling goed in orde hebt. Opgenomen vermogen is een instelling, koeling is een ontwerpkeuze.
Ik snap dat het een beetje flauw is, en dat je antwoord meestal wel klopt maar... Apple heeft wel eigen management van Intel chips waardoor ze er meer uit kunnen persen met minder koeling.

Edit:
- Met een hoger voltage haal je niet perse betere prestaties
- Met agressiever powercurves kun je betere prestaties halen door sneller te wisselen tussen base - boost
- Dat een Macbook soms throtled heeft niks met mijn punt te maken. De koeling ervan is namelijk erbarmelijk, en ondanks dat halen ze best aardige prestaties. Oftwel, met slimme aansturing halen ze meer uit hun koeling.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 20 augustus 2020 13:48]

Apple heeft zich ook gewoon te houden aan de natuurkundige wetten dus of ze laten hun fans harder blazen of ze laten hun cpu's heter worden dan de concurrentie aan durft (of een combinatie natuurlijk), ze hebben geen magie in hun MacBooks zitten ofzo.

Overigens kan ik me nog een hele rel herinneren met hun i9 MacBooks, die langzamer werden dan een i7 onder max. load.
Apple heeft echter ook erg slechte koelingstructuren soms in hun laptops, de laatste Air was een ramp bijvoorbeeld. Natuurkundige wetten werken ook door gewoon geen hitte af te voeren van A naar de rest van het apparaat, helaas (domme heatpipeconstructies).
Buiten de toevoeging van Ramon kan het ook nog zijn dat Apple in zulke aantallen inkoopt bij Intel dat ze afgesproken hebben betere processors te krijgen dan de rest van de markt. De ene chip is de andere niet.
Als er laptops zijn die snel trottelen zijn het wel Apple laptops, omdat Apple kiest voor stilte boven prestaties

https://www.youtube.com/watch?v=947op8yKJRY

[Reactie gewijzigd door Sinester op 20 augustus 2020 12:57]

Let ook op dat er van die 8 GB bij AMD doorgaans maar 6 GB voor het OS overblijft, de resterende 2 GB wordt voor de videochip gereserveerd. Dat is in ieder geval bij HP 735G6'en wel het geval, dus ik zou niet inzien waarom dat hier echt anders zou zijn.
Er is 512MB toegewezen aan de gpu, 7,5GB beschikbaar. De gpu kan dynamisch meer gebruiken als dat nodig is.
"Rechts zit nog een volledige sd-kaartlezer en links vind je een hdmi-poort. Dat is een hdmi 1.4b-aansluiting, dus een 4k-scherm is niet met 60Hz aan te sturen. Dat kan ook niet via usb-c, want er is geen ondersteuning voor displayport-alt-mode."

Betekent dit dat je niet een usb-c docking station kunt gebruiken (dus met voeding en HDMI scherm, zoals bijvoorbeeld https://www.coolblue.nl/p...ort-adapter-v2-grijs.html)?

En hoe filter je in pricewatch op laptops die dat kunnen?
Als je bedoeling is om deze laptop met slechts enkel 1 usb-c kabel volledig aan te sluiten dan gaat dat niet werken inderdaad.

Je zou echter het docking station prima kunnen gebruiken voor het aansluiten van al je randapparatuur en je stroomvoorziening en dat allemaal via de usb-c kabel te laten lopen.
Met aparte HDMI kabel sluit je dan je scherm direct op de laptop aan.
Kortom 1 extra kabeltje.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee