Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Ryzen 3000XT Review

Op zoek naar het verschil

Conclusie: nauwelijks verschil

Het is erg lastig iets over de XT-processors van AMD te zeggen. Het is ook lastig om aan te geven wat AMD nu precies met deze serie voor ogen heeft en waarom ze wordt uitgebracht. Het verhaal is niet superduidelijk en de benchmarks laten dat ook zien. Is deze introductie eigenlijk nodig? Wat schieten we ermee op?

Heel soms, in specifieke gevallen, kun je wat betere prestaties van deze XT-modellen verwachten, maar dat hangt sterk af van je workload. Sommige multithreaded lasten laten zich een beetje versnellen, maar dan wel als ze niet te zwaar zijn. Sommige frequentieafhankelijke software, of dat games of andere programma's zijn, kunnen een beetje versneld worden. Het is echter enorm lastig te voorspellen wanneer dat gebeurt.

De benchmarks die we hebben uitgelicht, moeten dat illustreren. De games moeten, volgens AMD tenminste, flinke verschillen opleveren, maar dat zien we niet terug. Blender geeft hier en daar verschil, maar AMD's benchmark zou daar veel grotere verschillen laten zien. De kleine verschillen in Cinebench zijn wel in lijn met de verwachting.

Dus wat koop je nu voor je geld? De adviesprijzen zijn ongeveer gelijk aan de adviesprijzen van de gewone X-varianten, maar die zijn inmiddels flink goedkoper geworden. Bovendien krijg je geen koeler, die je als je hem niet gebruikt, nog voor een paar tientjes zou kunnen verkopen. Je bent dus duurder uit voor prestaties die niet gegarandeerd hoger zijn. Je krijgt wel Assassin's Creed: Valhalla als cadeautje, maar dat krijg je ook als je nu een andere Ryzen koopt, vanaf het 3700X-model wel te verstaan.

Als je nu wel op zoek bent naar betere prestaties, bijvoorbeeld als je 3600 niet voldoet, dan zou het raadzaam zijn de 3600XT over te slaan en naar de 3700X of 3800X te kijken. Zo ook voor de 3800X: als die niet voldoet, koop dan een 3900X. En als je die laatste al hebt, dan is de 3950X altijd nog een optie, evenals een Threadripper. Om de XT-modellen aan te schaffen, moet je echter een heel specifiek idee in je hoofd hebben en alsnog neem je dan een risico. Kortom, hou het bij de goedkopere X-modellen en koop een model dat een stapje hoger gepositioneerd is voor meer performance.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (93)

Wijzig sortering
Volgens de video van linus kan het schelen welke bios versie je gebruikt. Juist de nieuwe versie was trager.

Daarnaast haalde hij 0 tot 10% meer fps in games wat toch een serieuze upgrade kan zijn, zeker als moederbord fabrikanten de bios nog wat tweaken.

Syntetische benchmarks zeggen ook niet altijd alles
Voor die 0-10% betaal je dan ook weer meer (nu zo'n €90-100 verschil tussen 3600 en 3600XT), en voor dat geld kan je dan eerder richting Intel gaan zoals een 10600k met betrekking to fps in games naar mijn mening vooral met een overclock.

Deze cpu's zijn vrijwel overbodig.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 7 juli 2020 18:40]

Inderdaad en als je echt wilt upgraden van een 3600, kun je beter voor de voordeligere 3700x/3800x gaan en als je er nu een gratis game bij wil helemaal :) :P
Die game krijg je niet gratis: je moet je e-mail, geboortedatum en naam geven. Je moet een applicatie installeren, draaien, die stuurt informatie over je hele hardware configuratie, drivers etc. en IP adres etc naar AMD. Dan moet je nog een enquête invullen. En dan krijg je een scherm waarop een code staat en een melding dat de game nog niet geleverd wordt en de maker zelf bepaalt wanneer je hem krijgt.

Als je vraagt de hardware gegevens die verzameld zijn te verwijderen, dan geven ze aan dat het geen PII is en weigeren dit te doen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 7 juli 2020 20:17]

Ohhh oké dat wist ik niet, koop normaal gesproken mn games maar bedankt voor de informatie _/-\o_
Dan ga ik dat dus niet doen 8-)
Gelukkig kan je het meeste daarvan behalve je hardware gewoon verzinnen. App er weer af, email block als de boel binnen is en gaan. Waarom die drukte over je hardware config.
En je zou die applicatie op een oude computer kunnen draaien via een VPN?
De app controleert of je de nieuwe componenten wel in je systeem hebt zitten. Dus helaas werkt dat niet, verder vond ik het erg weinig moeite.
Noem mij een win-actie of cashback waarbij dit niet geldt? Je mag eerst de hele rataplan aan gegevens verstrekken en vervolgens moet je het voorschieten en mag je afwachten of je er iets voor terug krijgt.

Een fabrikant of leverancier vraagt altijd om dit soort gegevens. Als je al schrik heb voor je IP-adres dan moet je misschien je pc maar helemaal niet aan internet hangen of een VPN gebruiken. Tweakers logt dit soort gegevens ook, dus wat is het probleem?
Zozo, heb bij de vega 56 3 gratis games gekregen, en ze wouden alleen mijn email adres. Wat vervelend allemaal..
Plus, dat alles werkt alleen onder Windows, als linux gebruiker werd mij verteld dat ik het kan vergeten, werkt ook niet in een vm. Meh. Maar goed, wat kosten oudere games op steam... niet veel, nee ;-)
Vorige week nog 2 games gekocht tijdens de Steam sale mooie aanbiedingen :)
Het ligt wat anders; de eis die AMD stelt om de code die je krijgt bij je CPU te verzilveren - die niet voor aankoop wordt vermeld - is dat je een Windows applicatie draait op je PC waar die CPU in zit, en dat die applicatie de gegevens die hij verzameld heeft naar AMD stuurt over internet.

Dus reclame: gratis game.
Werkelijkheid: we willen je PC configuratie weten + je persoonsgegevens en netwerk gegevens en dan krijg je een coupon om later dit jaar een game te spelen. En je krijgt de coupon alleen als je Windows hebt én onze software installeert en draait.

[Reactie gewijzigd door djwice op 8 juli 2020 08:42]

Kan veranderd zijn, zoals ik al zei bij de vega 56 GPU heb ik alleen een email adres achter gelaten voor de games. Maar beetje krom dat wel, niet veel anders dan wat de rest doet is wel een nuance die het vermelden waard is.
Is inderdaad veranderd t.o.v. toen jij de vega 56 gpu kocht, want zoals ik het beschrijf is het op dit moment.
Blijkbaar wel, definieer "nagenoeg geen enkel game" eens nader: https://www.protondb.com/

Ik zie toch echt 25 - 40% van Steam catalogus die native werkt. En 70%+ met proton. Ik heb in ieder geval tot zover maar weinig problemen met gamen via Proton. Of de game werkt bij launchen al niet (en alszijnde ook zo gedocumenteerd), of het draait verrassend goed.

Dat de 'activatie' tool enkel onder Windows draait, is bijzonder jammer. Als je een kleine auto met weinig km's rijdt (bv A-segment) zal misschien ook maar <5% er winter banden onder smijten. Maar dat neemt niet weg dat die optie open moet blijven.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 8 juli 2020 10:02]

Ik heb geen activatie tool hoeven te gebruiken, en Linux is nu eenmaal een niche, snap de frustratie dan ook niet.
de 3600XT is ook de "opvolger" van de 3600X niet van de 3600.

De prijs/performance van de 3600 is echter veel beter. Ik ben het daarom wel deels met je eens.

Gezien je voor een 3600XT + koeler ook een 3700X (koeler included) kan kopen met 2 meer cores 8)7

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 8 juli 2020 00:30]

Klopt maar in het geval van de X was die het extra geld al niet waard tov de 3600, veel beter was de X niet (2-4%), en de meeste 3600's kun je gewoon overclocken naar 3600X frequency zonder veel gedoe.

Nu zal de XT wel langzaam wat in prijs afnemen neem ik aan, maar alsnog zie ik geen reden om de XT over een normale 3600 te kopen.
Voor die 0-10% betaal je dan ook weer meer (nu zo'n €90-100 verschil tussen 3600 en 3600XT), en voor dat geld kan je dan eerder richting Intel gaan zoals een 10600k met betrekking to fps in games naar mijn mening vooral met een overclock.

Deze cpu's zijn vrijwel overbodig.
Je moet het prijsverschil dan houden bij Ryzen 3600X en XT, niet de 'reguliere' 3600.
Intel K is niet nodig, alle i5's van laatste gen zijn 'sneller' dan 3600XT. hoeveel meer fps ligt aan welke game je speelt. (voor oa AC Ody, BFv kun je beter een i3-10100 kopen)
Ik neem de normale 3600 omdat de X vrijwel niet echt beter is, en het de extra €30-40 of hoeveel het nu is al gewoon niet waard is. reviews: Ryzen 5 3600 en 3600X - Nieuwe Ryzens op budget

Ik noem 10600k omdat deze bijna aan de 3600XT prijs zit, en daarbij nog best een stuk kan overklokken.

Doe je vaak meer dan alleen gamen dan is AMD de betere keuze, maar niet de XT, en in het geval van de 3600, de X versie ook niet.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 8 juli 2020 13:27]

Ik neem de normale 3600 omdat de X vrijwel niet echt beter is, en het de extra €30-40 of hoeveel het nu is al gewoon niet waard is. reviews: Ryzen 5 3600 en 3600X - Nieuwe Ryzens op budget

Ik noem 10600k omdat deze bijna aan de 3600XT prijs zit, en daarbij nog best een stuk kan overklokken.

Doe je vaak meer dan alleen gamen dan is AMD de betere keuze, maar niet de XT, en in het geval van de 3600, de X versie ook niet.
OC heeft tegenwoordig weinig meerwaarde. met oa 10500 kun je powerlimit gebruiken met Z490 bordje.
al met al ben je over het algemeen goed uit met Ryzen 3600, of voor langere termijn en streamen 3700X.
Met OC moet je ook investeren in goede CPU koeler van €50,- of duurder, terwijl je met 3600 en 3700X uit kunt met wat goedkopere versies.(nee, stock meegeleverde zijn niet goed genoeg. Dat was bij Ryzen 2000 wel. 3800X en 3900X vanaf mei hebben wel een betere koeler meegekregen)
De verschillen in gaming van Linus zijn benchmarks klinken m.i. als een outlier of effect van de BIOS, en zijn niet representatief als je andere reviews er bij pakt. Bijvoorbeeld Hardware unboxed liet juist weer zeer minimale verschillen in gaming zien, wat je kan verwachten als de multi-core clocks niet significant hoger uitvallen in de praktijk en de chip design identiek is.

Aangezien het chip design identiek is, zou je eigenlijk dezelfde performance discrepanties moeten zien zodra je de 3900XT underclocked of de 3900X overclocked naar vergelijkbare clocks. Maar in verleden videos of reviews (bijvoorbeeld Gamers Nexus), heb ik niet gezien te hebben dat een Ryzen CPU met 100MHz opeens 10% meer fps haalt.

Ik ben het dan ook eens met de conclusie van tweakers. Deze CPU's lijken behoorlijk overbodig, en de originele line-up is stuk aantrekkelijker vanwege het voorraad/prijs voordeel..

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 7 juli 2020 18:28]

We hebben de nieuwste bios (zoals altijd bij nieuwe processors) op het bord gezet. Tijdens checks viel op dat de oude resultaten met de X-versies inderdaad beter waren. Het bleek dat een oud bios sneller was. Daarom hebben we de rest van de AMD-processors ook opnieuw getest met het nieuwe, (soms) tragere bios, agesa 1.0.0.2.
daarom hebben we synthetische benchmarks, praktijktests en games getest :)
Video link naar Linus : https://www.youtube.com/watch?v=FXUzn239958

En ja, veel is afhankelijk van BIOS versie. Waarschijnlijk zullen er wel nog upgrades komen voor de moederborden waarbij het verschil misschien zichtbaarder word...

Ik geef nog altijd de voorkeur aan de X versie. :-)
Te verwachten

Zelfde Siliconen, zelfde instructieset,zelfde productie, alles is gelijk.

Enige is, de clocksnelheid die je met een X kan halen met overklokken is de XT dat uit of the box.
Waarbij de X niet gegarandeerd loopt op die snelheid ivm optimalisaties van het productie proces in begin is deze nu zo goed, men kan garanderen die snelheden haalbaar zijn, en daar is de XT voor gekomen.

Eigenlijk is de XT gewoon een overgeklokte 3900x van laatste batches, overgoten met een dikke saus Hype, om Intels laatste strohalm met gaming weg te kapen.

De Xt is niets anders als een marketing technische CPU, en geeft niets meer dan alleen aan dat het 10nm productieproces zo is geoptimaliseert het zeer goede yields oplevert.

Mijn 3900x heb ik ook op de exact zelfde o/c draaien als in deze test, 4.559 GhZ at 1.375v met als ik deze tests doe ook nagenoeg zelfde score weer haal, met Piek Temp van 79 graden en idle 37 graden op mijn Thermaltake m360 custom loop, op een ROG Corsair Formula VIII bord met watergekoelde VRM's

Had al van verschillende bronnen zoals HWU dezelfde vermoedens gehoord, dat er weinig verschil zou zitten tussen laatste batches 3900x en de 3900XT's en dit bevestigd alleen maar weer die vermoedens.
Is niet dezelfde siliconen. De XT versies zijn gemaakt met een verbeterd procedé ( https://youtu.be/gXbagBPLOnk ).

De all-core overclock van 4.5 ghz is vrijwel niet te halen met de 3900x. Die van mij gaat tot 4.2 ghz, en dit is al vrij zeldzaam (6% haalt dit).

Verder voor de meeste mensen allemaal niet super interessant idd.

[Reactie gewijzigd door ALittleTooLate op 7 juli 2020 19:26]

Heb mijne op 4.35Ghz maar had niet het idee dat dat heel uniek is. Maar misschien dat het op overclockforums wat biased is.

4.5Ghz is dan wel weer netjes! Maar ook dat kan net geluk (of pech) zijn, het is afwachten wat de in de winkel gekochte exemplaren precies doen qua overclock.

Niet dat ik een 3900x zou vervangen met een xt, kijk meer uit (en verwacht meer) naar de 4xxx serie!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 juli 2020 19:38]

Volgens mij zijn de meer recente 3900x modellen vaker op hogere clocks te krijgen dan de eerdere modellen. Maar die 4.35GHZ is wel lekker.
Dat zou goed kunnen want ik heb mijne nu een maand of 2, mogelijk dus een recente chip.
Ik heb mijn Ryzen 3600 nu op 4.5Ghz en 1.3V moet alleen nog een game vinden waarin hij hem echt naar deze frequentie drukt aangezien hij nu niet boven de 4.2Ghz uit komt mits ik iets als Cinebench R20 of vergelijkbare stresstests / zware programma's draai.
Dat is met PBO inderdaad een ding, die maximale (boost)clock haal je enkel onder hele specifieke omstandigheden, wat eigenlijk zelden gebeurd en dus ook maar weinig toe lijkt te voegen.

Ik heb gekozen voor de manual overclock waardoor die niet meer boost, maar wel met elk type load die 4.35Ghz haalt op alle cores.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 juli 2020 13:33]

Hmm dan zou ik die instelling ook wel graag willen vinden haha! Thuis direct even kijken :p
Mijn 3700X draait default op 4,2GHz zakt daar alleen in uitzonderlijke gevallen (meer dan 10 minuten 100% load) iets onder, maar nog niet onder de 4 gezien, ook niet na 20 minuten full load.
Blijft ook netjes onder de 70 graden, koelblok voor CPU's tot 200W er op zitten. Is altijd binnen 16 seconden weer op idle temperatuur, hoe lang hij ook full load draaide.

Ik heb geen overklok ingesteld, gewoon defaults.

[Reactie gewijzigd door djwice op 7 juli 2020 20:08]

Die 4.2 ghz is all-core of single core?

Default hebben sommige moederborden hebben een OC functie al aan staan uit of the box. Misschien bij jou ook?

Ik zie mijn 3900x naar 88 graden celcius (170 watt package power) gaan bij 4.2 ghz all core. De noctua nh-d15 die ik er op heb zitten kan hem dus niet echt aan.
All core, een 3700X heeft een lagere TPD dan een 3900X heeft dat wellicht invloed op de temperatuur?
Nu ik alleen achter m'n browser zit, zit de CPU heel rustig op 2,4GHz.
Dat zal all-core zijn, mijn 3950x doet ook standaard 4.170-4.220 all-core zonder PBO of overclock. Dit doet hij met een package power van 120 Watt en hij wordt 68 graden op een Noctua NH-D15. Dit maakt natuurlijk wel uit wat voor applicatie je pakt. In mijn geval is dit de standaard optie bij Prime95.
Single core is natuurlijk een stuk hoger, rond de 4.7; pas dan gaan de fans echt spinnen en wordt die core warmer.

Ik zou dus even controleren of je je cpu koeler wel goed hebt gemonteerd en of je wel voldoende airflow hebt; kan ook zijn dat je gewoon een chip hebt met een mindere kwaliteit silicon.
In sommige benchmark applicaties sta ik zelfs bovenaan voor de 3900x (blender bench, maar toch). Ik denk dat jij daar gewoon zeer goede silicon te pakken hebt.

zucht, ik ga nu toch die koeler weer opnieuw installeren...
De Xt is niets anders als een marketing technische CPU, en geeft niets meer dan alleen aan dat het 10nm productieproces zo is geoptimaliseert het zeer goede yields oplevert.
Ahem. 7nm. ;)
Gamer Nexus had laatst een video met een test van een '' oude'' ryzen 5 3600 vs een ''nieuwe'' ryzen 5 3600, om te kijken of er verschil in kwaliteit was, omdat veel mensen het daar over hebben/hadden, maar er was geen verschil tussen de oude batch 3600 en de nieuwe batch 3600.
Intel beat AMD alsnog op gros van de games, dus van wegkapen is weinig sprake. Alleen in people's brain.
Goede release voor het bedrijf AMD, de marge's zullen omhoog gaan, want een hogere ASP, wat belangrijk kan zijn voor de ontwikkeling van de aandeelkoers. Daarnaast lijkt het mij dat AMD de markt hier ook aan het conditioneren is voor meer releases zonder bijgeleverde koeler, wat ook de marges weer vergroot. Misschien een model gelijk aan Intel in de toekomst, waarbij de 65W Sku's nog wel een koeler meekrijgen, maar de Sku's met een TDP hoger dan dat niet meer. Iets wat ook de marges weer zal vergroten mocht mijn vermoeden hier kloppen.

Daarnaast komen de chips natuurlijk op een prima moment voor de jaarlijkse refresh van OEM's en SI's ;)

Voor de consument echter natuurlijk een zeer matige release, vrijwel geen performance verbeteringen, maar wel flink hogere prijzen over de hele range. De oplettende consument zal natuurlijk voor de al bestaande Sku's kiezen. Misschien dat Extreme overklokkers met de chips wat kunnen, want overkloks lijken over het algemeen wel wat beter te zijn, maar verder zie ik geen enkel punt waar deze chips voor consumenten intressant zijn bij deze prijsstelling.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 7 juli 2020 18:45]

Marges en koers van AMD is uiteindelijk wel goed voor de consument. Ze moeten Nvidia nog verslaan en Intel komt vast terug in de toekomst.
Gewoon gekeken naar de eerste in de tabel: R9 3900XT
Adviesprijs 539 euro 549 euro
Huidige prijs € 515,- € 439,90

Ik stel dus vast dat de adviesprijs ongeveer eerlijk gesteld is. Laat ik zeggen 20 EUR eraf voor het gemis van de koeler en 10 EUR erbij omdat de kloksnelheid toch 0,1GHz hoger kan. Moet kunnen.

Maar in de winkel is er wel een groot prijsverschil. Voor zo'n verschil doe je dat normaal niet. En een CPU zonder koeler is toch eerder iets voor een techneut. En die zal toch wel inzien dat de deal wel erg slecht is betreffende de prijzen in de praktijk.
Ik neem aan dat de XT generatie straks de reguliere X variant gaat vervangen.
Dat is de enige wereld dat de XT zin heeft.
Nee, ze blijven alle drie in productie. X, XT en zonder letter(s).
Bottom Line, bouw je een systeem waarbij je toch een custom cooler wilt, neem dan de XT.
op lange termijn ja, als de XT goedkoper als de X wordt... nu zeker niet!
Ik denk er over na om mijn 2700X te vervangen door de 3800XT (B450 mobo), deze krijgt op papier de grootste boost van de nieuwe XT cpu's. De nieuwe consoles zitten ook op Zen2, denk dat je dan de komende 5-6 jaar weer goed zit zonder cpu upgrade.
Niet doen. Een 3900X is een betere keuze zie ook het advies van Gamer’s Nexus.
Nou ik hou mijn 2700X gewoon. Volgens mij kan ik daar nog jaaaren mee vooruit.
Wat voor processorkoeler is er gebruikt bij deze test?
Als je nou even de review leest, en voornamelijk de pagina "testmethode", dan weet je het antwoord ;) :O
In his defense, dat tabelletje heb ik er net bijgezet, een Kraken X62 dus :)
Als je nou even de review leest, en voornamelijk de pagina "testmethode", dan weet je het antwoord ;) :O
en als jij nou even in een tijdmachine stapt en een uur terug de tijd in ging had je geweten dat deze informatie op de pagina ontbrak...
Ja, die had ik dan gemist, dus dat was destijds wel een terechte en vooral goede vraag _/-\o_
Nee is goed, ik vond het alleen belangrijk om te weten of de koeling afdoende was. Precision boost 2 boost de processoren zolang er thermische ruimte aanwezig is om dit te doen. Wordt de processor te warm? Dan klokt de processor zich stapsgewijs automatisch terug.

Waar het nu dus eigenlijk op neer komt is dat de 3900xt niets meer is dan een gebinde 3900x en de 3900XT alleen het overwegen waard is als je van plan bent om de processor handmatig te gaan overklokken.

[Reactie gewijzigd door rigbuilder op 7 juli 2020 19:15]

Tegenvaller eerlijk gezegd. Beetje een flop. Gewoon de oude versie kopen voor minder geld.

Gek trouwens dat er dezelfde resultaten worden gehaald met hogere klokspeeds.

Eerst eens kijken wat ze bij techspot zeggen ;)

[Reactie gewijzigd door magdatt op 7 juli 2020 18:05]

Die cooler voor een paar tientjes verkopen lijkt me erg optimistisch ! Ik raak de mijne nog niet voor 10euro kwijt.
Is er een reden waarom de overklok tests niet gebeurd zijn voor de 3800 XT?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True