Door Chris Broesder en Arnoud Wokke

Smartphone Best Buy Guide

Juli 2020

Tot slot: alle aanraders

Omdat we houden van overzicht, hebben we alle aanraders nog even op een rijtje gezet. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor dus de volgorde wellicht niet meer klopt, maar het biedt in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-250 euro Motorola G8 Plus,
€ 292,02
Xiaomi Redmi Note 8 Pro,
€ 399,95
Samsung Galaxy M21,
Onbekend
250-350 euro Oppo Reno 2Z,
€ 289,-

Samsung Galaxy A51,
€ 355,99

-
350-500 euro

LG G8s ThinQ,
€ 302,49

Huawei P30,
€ 451,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 444,31
500-700 euro Huawei P30 Pro,
€ 744,-
Poco F2 Pro,
€ 575,19
Apple iPhone XR,
€ 569,-
Boven 700 euro Apple iPhone 11,
€ 529,-
Samsung Galaxy S20,
€ 672,-
OnePlus 8 Pro,
€ 505,-

We hebben in bovenstaande tabel de prijs bij publicatie van deze BBG gezet. De reden daarvoor is dat toestellen soms in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Een opvallende nieuwkomer in dit lijstje is de Poco F2 Pro, die goede specificaties biedt in zijn prijsklasse. Ook willen we de iPhone SE (2020) er nog even uitlichten. Velen zullen op zoek zijn naar een betaalbare iPhone. Dit is hem dan en hij is niet verkeerd, als je niet om de nieuwste snufjes geeft en wel van compacte telefoons houdt.

Reacties (288)

Wijzig sortering
Tegenwoordig, mede door het ontbreken van de innovatie onder smartphones, vind ik levensduur ipv prijs interessanter. Levensduur in de zin van updates/support. Bestaat er een lijst met hoeveel jaar updates je krijgt per merk/telefoon?
Voor zover ik weet bestaat er geen lijst met update-policies, Er zijn wel lijstjes met de snelheid waarmee nieuwe Android versies worden uitgerold (Nokia is daar de absolute kampioen), maar niet hoe lang de ondersteuning met nieuwe OS versies of (nog belangrijker) veiligheids-updates is.
Je zult dat per merk op moeten zoeken, maar meestal is dat één Android update en twee tot drie jaar veiligheids-updates. Voor een type dat anderhalf jaar in de verkoop blijft is die ondersteuning voor de laatste kopers natuurlijk ver onder de maat. Gelukkig pakt de politiek dat nu op. Ook daar is men er inmiddels van bewust dat een deel van de apparatuur te vaak lang voor het eind van de technische levensduur (min of meer) onbruikbaar wordt gemaakt. Aan ons de taak om het update beleid aan de kaak te blijven stellen.
Het zou daarom zeker goed zijn om zaken als het updatebeleid standaard te benoemen en ook als criterium mee te nemen.
Irritante is dat het per merk ook nog eens per serie kan verschillen.
De meeste merken hebben wel een standaard beleid, maar geeft men soms langer ondersteuning. Vaak zijn dat juist de dure top toestellen. Bij de budget-toestellen is de ondersteuning vaak wat minder.
Bij de toestellen tot ca € 250 kan je bij veel merken niet op een redelijke ondersteuning rekenen. Als er al beveiligingsupdates komen is dat pas na een aantal maanden, vaak niet meer dan 2 tot 4 keer per jaar.
In die categorie zou je eigenlijk alleen de Android One toestellen serieus moeten nemen.
Mijn kids hebben een Xiaomi 4 pro en note 4x, deze hebben nog steeds ondersteuning .. phones van 3-4 jaar oud en ca 150 eurie. Ik gok dat jouw redenering opgaat voor de goedkope toys van de dure boys .. samsung / apple, het kan heel goed hun verdien model zijn .. maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.
Ik heb een Moto X4. Deze kwam december 2017 uit. De laatste beveiligingsupdate is van september 2019. De Moto X4 werd tot april 2019 nog verkocht. Als je één van de laatste kopers bent geweest, dan heb je dus maar een half jaar ondersteuning gehad.
Apple geeft juist lange ondersteuning, Samsung houdt twee jaar aan voor de goedkopere modellen, drie voor de duurdere. De meeste merken zitten op een ondersteuning van twee tot drie jaar. Xiaomi en vooral Nokia zijn gunstige uitzonderingen. Officieel melden ze zelf een ondersteuning van drie jaar, maar in de praktijk kan dat oplopen tot vier jaar of meer.
Ik ben van mening dat een telefoon gewoon minimaal drie jaar ondersteuning moet krijgen. Dat niet alleen voor de kopers van het eerste uur, maar ook de koper die een toestel kopen kort voordat die van de markt verdwijnt. Als de ondersteuning minder is, dan moeten ze ook vooraf geïnformeerd worden. Als dat niet is gedaan zouden ze recht moeten hebben op een financiële compensatie omdat de telefoon minder lang veilig te gebruiken is dan oorspronkelijk mocht worden aangenomen.

Met Samsung heb ik een paar keer ervaren dat die na ruim twee jaar gewoon de geest geven. Zelfs twee dagen na afloop van de garantie wordt je echt niet meer geholpen (dat was wel met een goedkoop toestel). Ik heb nu een gekregen Fold als hoofdtoestel, maar met mijn ervaring zou ik geen Samsung meer kopen.
Van Motorola had ik wel iets anders verwacht als één van de oudste telefoonboeren, blijkbaar nieuw management.
Ik ben het helemaal met je eens vwb die houdbaarheid van minimaal 3 jaar (na aanschaf). De korting die je krijgt heeft immers grotendeels te maken met de inferieure hardware die je er meestal voor krijgt.
Motorola kent een lange geschiedenis. Ooit als zelfstandig merk begonnen en o.a. in handen van Google geweest en nu al enige jaren eigendom van Lenovo. Lenovo is echt een van de mindere bedrijven als het om ondersteuning gaat. Als je na anderhalf tot twee jaar moet je niet meer op ondersteuning rekenen. Jammer, want de midrange toestellen bieden best veel waar voor hun geld.

Motorla leek over te stappen op Android One, maar nu lijkt het er op dat de "one" in de naam wel blijft, maar er geen Android One licentie meer op de toestellen staat.
Nokia sneller dan Google?
Google heb ik als maker van Android even buiten beschouwing gelaten. Zij hebben natuurlijk veel eerder de mogelijkheid om updates uit te brengen, zelfs voordat de nieuwe versie officieel uitgebracht wordt.
Ik heb een artikel in de planning staan hierover, waarin we ook willen uitzoeken hoe lang er daadwerkelijk updates uitgegeven zijn, naast de gedane beloftes van fabrikanten. Hopelijk bestaat zo'n overzicht dus eerdaags :)
Dat is een top idee! Is het mogelijk om ook een deel aan reparatie te wijden? Dat hoort absoluut bij levensduur...
Maar dan vraag ik me af: hoeveel mensen laten hun toestel herstellen buiten garantie? Dat is vaak zo duur dat je beter af bent met een nieuw toestel.
Je slaat precies de spijker op z'n kop! Ik heb de accu van m'n iPhone 8 laten vervangen bij een telefoonwinkel op de hoek voor een paar Euro. Of dat nu "mag" van Apple is interessant.

Of de makkelijkheid van het vervangen van een accu; vroeger deed je een klepje open en was je klaar. Misschien is dat vanwege waterdichtheid etc. wel lastig, maar innovatie naar een oplossing dat allebei kan is hier denk ik goed mogelijk..
Waterdichtheid en het feit dat toestellen zo dun mogelijk moeten zijn van de consument. Met een zo groot mogelijke accu. Een verwijderbare accu heeft nou eenmaal een stevigere behuizing nodig dan een vaste accu, die door de behuizing beschermd wordt. Li-ion accu's zijn nou eenmaal gevaarlijke ondingen, mits verkeerd behandeld. En die broodnodige behuizing zorgt voor kostbaar ruimteverlies.
Van de consument, of van de producent die zegt dat de consument het wil om zo te zorgen dat ze weer een extra melkkoe hebben? Ik vraag me af of de consument wel zo graag een dunne telefoon wil als hij goed geïnformeerd is over de downsides daarvan.
Ik mag toch aannemen dat een fabrikant onderzoek doet naar de markt.

Verder, als een telefoon te dun zou zijn, wordt hij toch niet gekocht? Zat keuze.

Kijk b.v. naar de originele RAZR. Destijds zeer populair onder andere omdat hij zo dun was.
Ik wil ook kunnen aannemen dat een producent een product maakt dat blijft voldoen aan haar functionele criteria. Klanten kunnen hele tegenstrijdige eisen stellen zonder zich te realiseren dat het een het ander beinvloedt. Een producent moet een klant hiervoor behoeden.

Maar wat je zegt. Mensen blijven kopen. Smartphones met een levensduur van een jaar of drie zijn een geaccepteerd verschijnsel. Door gebrek aan innovatie, de krakende economie en schaarser wordende resources kan hierin nu wel een trendbreuk gaan ontstaan.

[Reactie gewijzigd door teacup op 7 juli 2020 07:31]

Als ik kan kiezen tussen een dunne telefoon met kleine accu, of een dikkere met een grote accu, dan kies ik de dikke. Ook als ik daarvoor meer moet betalen, maar me wel een accupack bespaar. Die keuze bestaat op dit moment alleen niet. De fabrikant doet wel degelijk marktonderzoek, maar maakt daarbij ook een afweging met de eigen portemonnee. Hoe verdien ik als fabrikant het meeste? Wellicht door mijn telefoon nauwelijks repareerbaar te maken? Of misschien kan ik wel extra accupacks slijten? Ik ben daar altijd zeer kritisch over. Doet denken aan het 'it's not a bug, it's a feature' verhaal. Denk aan het weglaten van de headphone jack bij topmodellen. Er zal een groep zijn die dat prima vindt, maar het blijft tot op zekere hoogte een achteruitgang ten opzichte van modellen met wel zo'n aansluiting.
Mogen uiteraard, maar bij nieuwere Iphone krijg je er netjes vrij consequent een melding over na het vervangen. ;)
Bij Apple kost dat 55 euro buiten de garantie, dat lijkt me een prima deal en zou mij ervan weerhouden om naar een schimmig reparatiewinkeltje te gaan.
55 euro valt mee ja. Een nieuw scherm voor mijn ipad is dan weer 350 euro minimaal, dat is zo idioot veel dat het bijna crimineel is dat ze reparatie zo moeilijk en duur maken.
Een paar euro? (2€)
Da's wel heel goedkoop
Maar voor tweakers is het misschien interessant om uit te zoeken in hoeverre dat zelf gedaan kan worden.
Ligt ook eraan of het gaat om reparatie of "oplappen". Als je kijkt naar een versleten accu bv dan heb je bij OnePlus (de 3 in ieder geval) voor een paar tientjes een nieuwe, dat kan dus best aantrekkelijk zijn. En voor ~3 tientjes heb je geen nieuw toestel. Of bv een vervangen kapotte USB aansluiting kost bij OnePlus ook maar een relatief klein bedrag (en grootste deel zijn arbeidskosten, dus één keer opsturen voor bv USB aansluiting + accu is nog rendabeler)

Als je toestel is gevallen en je een gebarsten scherm hebt, nog wat "lak schadd" en een accu die al ver heen was kan ik me indenken dat een nieuw toestel wel rendabeler kan zijn.

En uiteraard ligt het ook aan support. Mijn OnePlus 3 krijgt geen updates meer. Dus ondanks de mindere accu zou ik dan waarschijnlijk toch een nieuw toestel kopen. Immers krijg ik ook met een nieuwe accu geen updates meer. Alternatief is uiteraard op zoek naar een alternatieve ROM
Ik denk dat dat weer een apart artikel is, maar zeker ook interessant natuurlijk en ook iets waar we in de toekomst vast weer eens iets mee kunnen doen.
Dat is natuurlijk de vrijheid die een auteur heeft :) Maar ik ben blij dat jullie hier misschien naar gaan kijken! Good luck!
de ifixit reparatie score zou best in de prijsvergelijker mogen ;-)
Zou echt heel mooie info zijn om bij in de best buy guide te stoppen en mee in overweging te nemen. Is namelijk 1 van de grootste factoren die beïnvloedt hoeveel waar je écht krijgt voor je geld :)
Gedane beloftes is zeer interessant! Hoeveel fabrikanten hebben niet beloofd om bijvoorbeeld 2 upgrades te leveren op een bepaalt toestel om vervolgens na 1 upgrade te stoppen. Heel vervelend.
Upgrade van 9 naar 10 interesseert me eigenlijk weinig, het verschil is de laatste jaren steeds kleiner tot minimaal geworden. Maar wat mij wel interesseert hoe snel en hoe lang er security updates uitgebracht blijven worden.
Top! Denk dat hier veel behoefte aan is. Voor tweakers die roms gebruiken niet maar voor de gemiddelde consument is dit denk ik langzaam aan de USP geworden samen met het eco systeem.
Trouwens, heeft de Poco F2 wel stereospeakers? Ik dacht van niet namelijk.
dat zou fantastisch zijn! ik ben in de markt om een nieuwe telefoon te gaan kopen (nog steeds op Samsung S7).

Die heeft 4 jaar lang beveilingsupdates gekregen en mijn nieuwe toestel wil ik tenminste net zo lang mee doen. Zeker gezien de prijzen die je nu moet betalen voor een high-end telefoon.
ja ik heb een s10e gekocht, half jaar nadat die uit was voor ongeveer 450 euro. Fijn dat de prijsdaling van Samsung telefoons zo voorspelbaar is, je kunt echt uitrekenen wat je betaald x maanden na release. Enhet is de perfecte opvolger, voor mij tenminste. Zelfde formaat (het s7 hoesje past zelfs behalve voor het camera gat) en hopelijk zal die ook zo lang meegaan...
Dat wordt pijnlijk voor Motorola/Lenovo dan. Waren zij niet van plan om de E-serie slechte één update te geven?
Hoe ver ben je met dit artikel? Ik ben hiernaar, voor aankoop van mijn nieuwe telefoon, ook reuze benieuwd naar.

Eigenlijk is het upgrade en updatebeleid bijvoorbeeld ook de reden dat ik de LG G8s Thinq niet heb gekocht. Nu twijfel ik ook voor Motorola Android One, omdat sommige tweakers beweren dat desondanks Motorola er een verlaat beleid voert.
Nog niet aan begonnen helaas, want er komen wat dingen tussendoor nu. In augustus zou ik er wel aan toe moeten komen.
Tsja het is maar hoe je het bekijkt. Je kan voor de prijs van 6 jaar updates op de iPhones ook minimaal 2* een nieuwe telefoon kopen.

Prijs blijft wel degelijk interessant en mede bepalend. Als ik kijk naar wat ik betaald heb voor het toenmalige vlaggenschip van Samsung (note 9)in dit geval versus wat een vergelijkbare iPhone X toen kostte, heb ik iets meer dan de helft betaald. Over ruim een jaar koop ik gewoon weer een nieuwe telefoon die ook dan beter zal zijn dan een iPhone X en zeker in de 3 jaar die je daar weer mee gaat doen.

Disclaimer: beter voor het milieu is het zeker niet! Maar er werd hier aangegeven dat het om updates/support ging.

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 6 juli 2020 09:14]

Als je Android koopt dan gaat die vlieger niet op. Helaas heb je zelfs in de top prijsklasse niet eens gegarandeerd 3 jaar updates, laat staan 6 jaar.

Ik heb vorig jaar voor diverse familie leden telefoons moeten aanbevelen, Zij kopen echt niet iedere twee jaar een nieuwe, de telefoon moet minimaal 4 jaar mee. Eigenlijk valt Android dan dus al af, maar Apple ook door de prijs. Uiteindelijk zijn het Nokia toestellen geworden.
Je moet een beetje onderzoek doen qua merk. De galaxy s en note toestellen krijgen wel 4 jaar vanaf release. Alleen heb je ook weer een s10 lite, waarvan ik het weer niet durf te zeggen. Uiteindelijk zijn er merken die ik ten alle tijden mijd. Dit zijn op het moment Motorola, LG, Huawei, HTC, en Sony. Deze merken zijn naar mijn mening op het moment zwak qua updatebeleid, bij huawei heeft dat een andere reden, maar goed.

Ik vind transparantie fijn. Nokia en Samsung zijn er in ieder geval duidelijk over. Dit mis ik dan weer bij Apple. De 6s krijgt straks de nieuwe iOS, en in september 2021 heeft ie 6 jaar updates gehad. Heel netjes, absoluut, maar daarna? Onbekend. Dan heb ik nog liever een harde nee, weet je waar je aan toe bent. Bij de iphone 5c bijvoorbeeld stopten ze na een dikke 3.5 jaar met updaten. Kunnen ze met de nieuwe SE ook doen, maar dat weten we gewoon niet.
Het is inderdaad vooral de duidelijkheid die Nokia geeft. Als het toestel niet meer dan 250 euro mag kosten maar liever nog onder de 200 euro, dan blijft er niet zo heel veel over. Zeker geen Samsung toestellen met 4 jaar updates. Waarbij je ook nog eens op moet letten dat je een toestel koopt dat net uit is, aangezien de termijnen uiteraard gaan lopen op moment van introductie!

Motorola heeft het de afgelopen paar jaar erg goed gedaan met updates, maar dat weet je dan pas achteraf aangezien ze vooraf volstrekt onduidelijk zijn over support termijnen.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe je aan die ervaring met motorola komt, welk toestel heb je? Mijn ervaring is dat ze er echt een potje van maken. Inderdaad totaal niet transparant, maar het duurt over het algemeen heel lang voordat er een update komt, voor bijna alles maar 1 major update. Zelfs de edge beloven ze maar 1 major update de edge + zeggen ze dat die er wel twee krijgt. En als je dan ziet dat ze bepaalde e series modellen helemaal geen major update hebben gegeven, onder hun belofte voor twee majors voor de g4 uit hebben proberen te komen, een hele grote groep Z2 force gebruikers in America genaaid hebben door alleen de verizon versie twee majors te geven en de rest niet omdat het te moeilijk zou zijn... De Android one belofte elke maand security updates redden ze niet altijd. Ik heb zelf een g5s + gehad wat een zooitje was dat. Na elke security update terug naar fabrieks instellingen omdat ie anders niet meer vooruit te branden was en de accu in no time leeg was. Nou ja je merkt het vast ik ben absoluut geen motorola fan.
Mijn ervaring is puur met hun Android One toestel en meestal komt de security update op tijd, soms is hij wat later. Maar binne de prijsklasse is dat beter dan de andere merken waar ik ervaring mee heb. Met uitzondering van Nokia, op mijn Nokia 8 (wat geen ANdroid One toestel was) kreeg ik een paar keer zelfs de security update eerder binnen dan mijn collega op zijn pixel!
Mijn S7 heeft in maart nog een update gehad. Ik heb het toestel nu vier jaar.
Sony zwak qua updatebeleid? Zover ik weet staat Sony bekend als een van de betere. Updates worden snel uitgebracht en security updates komen zeer regelmatig binnen.
Zowel de z5 compact als de xz1 compact waren met 2 jaar klaar. Vind ik te kort voor high end.
Ohja klopt, de XZ1 Compact was wel zeer jammer ja, die had makkelijk naar Android 10 gekund. Qua security updates zit Sony wel goed van wat ik lees, zelfs bij goedkopere toestellen als de L3.
Mijn ervaring met Sony (XZ3 gekocht bij release in November 2018) is dat de updates heel snel zijn. Zowel de versie update (9 bij release, 10 kwam in december of januari geloof ik) als de maandelijkse security updates. Dit gaat sneller dan bij de Xiaomi Mi A1 (Android One toestel) dat ik daarnaast gebruik met een buitenlandse sim.

Sony heeft ook diverse toestellen in het Android for Enterprise programma. Die beloven 1 major update en tenminste 3 jaar maandelijkse security updates.

Maar deze informatie is niet evident bij aankoop en het zou dus echt goed zijn als dit aspect bij de reviews en in zo'n BBG wordt meegenomen.

Een telefoon van >500 die al zowat 1,5 jaar uit is (P30 Pro) nu nog aanmerken als Best Buy is wel wat twijfelachtig als je regelmatige, tijdige en langdurige ondersteuning belangrijk vindt.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 7 juli 2020 09:33]

Wat jij zegt klopt niet helemaal mijn Samsung s7+ krijgt nog steeds beveiligings updates en deze komt uit februari 2016.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 702616 op 6 juli 2020 11:15]

Ja, maar met twee opmerkingen:
Samsung zegt hier van te voren weinig tot niets over en heeft een hele beroerde trackrecord met soms redelijk willekeurig lijkende keuzes.

en

Dit toestel valt natuurlijk af om dezelfde reden dat Apple af valt: de prijs.Het is natuurlijk van de zotte dat je een toestel van 700+ euro zou moeten kopen om updates te ontvangen voor simpel telefoon gebruik wat prima op een telefoon van 100 euro ook al zou kunnen.
je hoeft ook geen 700 euro uit te geven. De prijzen van Samsung gaan super voorspelbaar omlaag - je kunt zo uitrekenen wat het kost na x maanden. Heb in augustus vorig jaar de s10e gekocht voor 450 euro - goede prijs en als die okk 3-4 jaar updates krijgt ben ik super blij. Nu is de nieuwe Apple se ook een redelijk geprijst model maar behalve de cpu toch minder dan de s10e en de vorige SE kreeg ook maar een paar jaar support dus ik zou mensen vandaag ook aanraden een maand of 3 te wachten en dan de s20 te kopen, ik zou verwachten dat die dan ook onder de 600, misschien zelfs onder de 500 euro is. Al lijkt de daling van de s20 anders en minder te zijn dan de s6-10 gingen, misschien door corona?
Alles wat je hem later koopt gaat van de update periode af. Ik heb Samsung telefoons en tablets gehad waarbij Samsung aangaf dat ze de volgende versie van Android zouden krijgen en uiteindelijk ze stilletjes van de lijst werden afgevoerd en nooit geupdate. De ervaring van familie met Samsung budget telefoons is nog veel beroerder.

Voor de familie is 600 euro ook te veel, max 250 en liefst minder. Je hebt helemaal geen S20 nodig om wat te bellen, appen, mailen en facebook te bekijken. Het is idioot dat je een overpowered telefoon moet kopen als je fatsoenlijke (veiligheids) updates wil krijgen.

Ik zelf heb nu een OnePlus voor minder geld dan een Samsung en tot nu toe prima updates. Volgende toestel wordt desondanks toch weer een Nokia, tenzij deze stuk gaat terwijl het Nokia top model bijna end of life is, wat de enige reden was dat ik nu geen Nokia heb.
IphoneSE 2016 gaat gewoon mee met ios 14, hoezo maar een paar jaar support? Dit wordt het 5e jaar. Wellicht voor jou even geen pret sigaret meer?
Eigenlijk valt Android dan dus al af, maar Apple ook door de prijs. Uiteindelijk zijn het Nokia toestellen geworden.
En die Nokia's, draaien op ..... Symbian ?
Android One, en ze waren net gereleased dus 3 jaar security up[dates. Het beste wat je met een budget Android toestel voor elkaar kan krijgen. Vandaar ook 'eigenlijk', hoe goed de support ook is van Apple, ik krijg ze echt niet zover om Apple prijzen te betalen voor alleen bellen, whatsapp, e-mail en facebook.

@Darkstriker hieronder: Dat begrijp ik en probeer ik ook helemaal niet. Maar dan zit je min of meer aan budget android toestellen vast. Een PinePhone van 99 dollar is nu ook niet wat je zoekt voor een simpele gebruiker ;)

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 6 juli 2020 11:25]

ik krijg ze echt niet zover om Apple prijzen te betalen voor alleen bellen, whatsapp, e-mail en facebook.
Dat moet je ook helemaal niet willen.
Android ONE. 2 upgrades en 3 jaar updates.

Heb mensen de Mi a3 aangeraden dit jaar. In ieder geval voor deze mensen prima. De camera is niet super, maar ze kunnen er alles mee wat zij nodig hebben en meer.
De helft van een iphone x? Was de note 9 niet gewoon 1000 euro voor het basis model? En de iphone x 1159. Nee 2x een android kopen voor hetzelfde geld kan alleen als je een oude telefoon koopt, of een midrange toestel. Zelfs nu kost de note 9 nog 600 euro. Wat ik zelf heel erg mis is de batterij er gewoon in 3 seconde uit kunnen trekken en vervangen, vroeger moest ik mijn note nooit opladen omdat ik gewoon de accu eruit haalde en een volle erin stak. Ook als er dak 1 kapot was kon je deze zelf zo bestellen bij samsung zelf

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 6 juli 2020 15:37]

Als een toestel niet in het Android One-programma zit, dan wil ik het niet.

Ik heb sinds april of mei 2018, dus op 1-2 maanden na bijna sinds de release date, een Nokia 6.1 (Nokia 6, versie 2018). Deze werd origineel geleverd met Android 8.1.

Nu staat er Android 10 op, met vorige week nog de maandelijkse security update. De update naar Android 9 en daarna 10 vond beide keren binnen een maand of 2 na de officiële release plaats. Deze telefoon zou 2 grote Android-updates moeten krijgen (gehad: 9 en 10), en nog een jaar security updates; tot en met februari 2021 dus. Dan is het toestel 3 jaar oud. Vanaf dat moment gebruik ik het gewoon totdat het niet meer voldoet. (Niet meer snel genoeg, batterij brak, etc...)

Ik heb maar 3 (wellicht 4...) smart phones gehad sinds 2009:

Motorola Milestone (nov 2009 - nov 2012; mijn vader heeft deze van tafel gestoten, op een tegelvloer.)
Google Nexus 4 (nov 2012 - nov 2017; defect gegaan tijdens het vervangen van een super-brakke accu.)
Motorola G-serie (nov 2017 - april/mei 2018; nog steeds in gebruik door mijn vriendin. Weggegeven vanwege geen kompas. Zeer irritant voor loopnavigatie in Maps, maar mijn vriendin boeit het niet.)
Nokia 6.1 (april/mei 2018 - ??)

Dus in 12 jaar tijd heb ik 3-4 telefoons gehad. Mijn reden om telefoons te vervangen waren niet vanwege het niet meer voldoen van de telefoon qua snelheid. De Motorola is stuk gevallen, de Nexus is overleden omdat ik de (vastgelijmde) accu er niet uit kreeg zonder beschadigingen, en als de G-serie een kompas had gehad, dan had ik die nu nog in gebruik gehad.

De jaarlijkse upgrade-cadans vind ik persoonlijk idioot, zeker voor de high-end telefoons. Een high-end telefoon uit 2017 is nog steeds net zo snel als een nieuwe middenklasser van nu. Als een nieuwe middenklasser van nu nog 3 jaar mee kan, dan zou de high-end telefoon dat dus ook moeten kunnen, of je moet ECHT om de een of andere reden de snelste telefoon die te krijgen is nodig hebben.
Helemaal mee eens, ik werk nu op mijn tweede Android toestel en derde smartphone want op mijn Symbian toestel kon ik ook internetten. Dat jaarlijkse upgrade circus is puur geplande veroudering van de software, het is waardeloos en verspillend. Met custom-roms kun je nog het één en ander ondervangen, maar de kern zit hem in het beleid. Mijn volgende device wordt om die reden met Android One of liever een unGoogled alternatief.
Hoe kun je zonder Google-services dan gebruik maken van een Android-telefoon, op een nuttige manier? Er zijn echt heel veel apps die de Play-services vereisen, en niet enkel om te updaten via de Play-store. Zo ongeveer alles van Android dat niet strikt het OS zelf is, zit tegenwoordig in de Play- en Google-services.
Nou dat is wel enorm overdreven, anders zou ik daar wel last van moeten hebben.
Er zijn _ook_ heel veel apps die _geen_ PS nodig hebben, dus kies ik gewoon daaruit.
Vooral apps die n kaartje willen laten zien, of apps met push notificaties, vereisen nogal eens PS. Maar browser, mail, navigatie, IM, camera, adresboek, muziek, de belangrijkste dingen werken allemaal prima zonder.
Vaak is een app ook te vervangen door een website (bijv Buienradar).
En als ik geen vervanging vind, dan doe ik het gewoon zonder.
Ben je iemand die per se alle apps met alle functies wilt kunnen gebruiken, en geen gedoe met sideloaden enzo, dan is dat mss lastig.
Maar ikzelf vind het wel erg prettig niet afhankelijk te zijn van bedrijven als Google, en sowieso ben ik niet zo veeleisend aan mn smartphone qua functies, dus voor mij is het goed te doen.
Ik haal ook wel eens wat stunts uit om dingen te doen die eigenlijk niet officieel kunnen. Ik gebruik bijvoorbeeld BubbleUPNP server op een NUC om van een aantal Chromecasts een OpenHome renderer te maken. Dan kan ik er met BubbleUPNP muziek heen streamen vanuit mijn eigen bibliotheek op de NUC. Mijn telefoon hoeft dan niet op het netwerk te zijn of zelfs aan te blijven staan. (De NUC is dan mijn eigen "radiozender".)

Hetgeen me het meest irriteert, is dat de Chromecast Audio gewoon -niet- werkt als er geen internet beschikbaar is; zelfs als ik hem niet via internet wil gebruiken. Geen internet = niet actief, want Google gaat ervan uit dat streamen altijd via het internet gaat, en niet vanaf een lokale bron.

Ik ga er simpelweg van uit dat er zat apps zijn die op die manier werken; geen Google-services = niet werken, zelfs als je de functie die de Google-service bevat niet nodig hebt of niet wil gebruiken.

Een voorbeeld zijn de spellen Quell, Quell+ en Quell Reflect. Ik heb die een tijd geleden verwijderd, omdat ze in de laatste versies compleet verweven waren met de Google Games service voor bijvoorbeeld leaderboards, save games, enz. Ik wil die puzzelspellen gewoon offline en alleen spelen, zonder aan Google Games te moeten hangen, maar als je de service niet geïnstalleerd hebt, dan werken de spellen niet.

(Misschien is dit ondertussen weer veranderd; heb er al een hele tijd niet meer heen gekeken.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 juli 2020 09:57]

Wat je zegt over die Chromecast, daaruit blijkt mss dat ie internet nodig heeft (wat mss nog kan liggen aan slordig programmeren). Maar toch geen Play Services?
Evengoed, Chromecast is in beginne al een compleet dichtgetimmerd Google-product, dus voor wie Googlevrij wilt gaan is dat al geen voor de hand liggende optie lijkt mij.
Android games geen ervaring mee, maar jammer natuurlijk.

iig, er zijn miljoenen apps, dus zelfs al is 90% (uit duim gezogen) afhankelijk van PS, dan zijn er nog steeds enorm veel die dat niet nodig hebben. Kwestie van PS apps negeren, en dan roeien met de riemen die er overblijven.
Ik gebruik sinds 25 jaar Debian, en ben daardoor mss ook verwend met software die niks doet wat ik niet wil (zoals die onnodige internet afhankelijkheid). En aan de andere kant ben ik ook gewend bepaalde populaire software gewoon helemaal niet te kunnen draaien.
Dan vind ik het mss eerder prettig/acceptabel als mijn telefoon ook zo is.
Maar ik heb even zitten nadenken, en kan toch echt geen apps bedenken die ik heb gemist (waar ik geen alternatief voor heb kunnen vinden).

offtopic:
Voor muziek/foto (en in mindere mate video) heb ik ook met Chromecast* en DLNA/UPNP (ingebouwd in receiver) geworsteld, en ook met BubbleUPNP. Maar dat werkte bij mij ook maar slecht.
Toen was ik dat zat en heb ik een Kodi mediaspeler geregeld die streamt van een NAS, met Android app als afstandsbediening.
Van begin tot eind allemaal open source, en lokaal, en telefoon kan dan ook uit als ie speelt (want is slechts een fancy afstandsbediening). Of je gebruikt als afstandsbediening helemaal geen telefoon maar die van je receiver (via CEC), of een andere via IR, of je desktop webbrowser.
Maar, ik weet niks van multiroom muziek.

* Waarom hier wel Chromecast? Nou dit betreft de setup bij/voor mn ouders, en die doen niet aan Googlevrij.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 7 juli 2020 22:45]

Het verbaasde mij ok dat dit eigenlijk niet erin is meegenomen. Zeker bij de budget modellen kan dit een andere keuze geven ( duurdere hebben vaak wel effe updates)
De Motorola One serie is ook (lager) budget, maar zeker waar voor zijn geld.
Hier draait namelijk Android One op en die komen nog regelmatig met udpates en zullen voorlopig ook blijven komen met updates.
Helaas er zijn maar drie toestellen in de one serie met Android one de oudste modellen. De rest is de Motorola Android versie met bijbehorende update beleid, weinig en veel te laat.
Klopt, maar wat ik bedoelde was dat het dus niet alleen de "duurdere" modellen zijn die lang updates krijgen.
Alle Nokia telefoons zijn Android One, 2 jaar Android versie updates, 3 jaar beveiligingsupdates.
En na één jaar een brakke USB-C aansluiting.

Het heeft weinig zin om zolang updates uit te brengen als het toestel zelf niet zo lang meegaat (zonder mitigatie door de gebruiker). :/
Ik heb hem hier meer als twee jaar zonder problemen 7 plus ..en kan er nog wat om me heen ,die deze problemen ook niet hebben.
Enige is ze maken te veel toestellen en daar breken ze het nu mee op denk ik .
Dus jouw ervaring is leidend in beoordeling van een Nokia?

Hier in huis lopen 2 mensen rond met een Nokia. Een 6.1 en een Nokia 7. Beide dus dik 2 jaar oud.

Geen enkel probleem met USB-C.
(Tor nu toe).

Beide Amdroid 10 nu en nog steeds beveiligingsupdates.
3.1 en een 9 pureview hier. Beide al wat ouder en nog steeds OS updates. USB poorten doen het nog perfect. Stock OS bevalt prima.
Hier ook een slechte ervaring met een Nokia 7.1 vwb de USB poort. Zat binnen een jaar los en moest dus vervangen worden. Ben idd niet de enige.
Maar goed, soms gaat het blijkbaar wel goed. Hit/miss dus...

Verder heb ik ook veel last van wifi issues (spontaan disconnect en Dan reconnect), Google maar....ook veel voorkomend.

Groot fan van Android one maar minder van Nokia na deze ervaring. Helaas blijft het aanbod van A1 toestellen nogal karig.....
Toen A1 ter wereld kwam dacht ik echt dat het een geschenk uit de hemel was. Straks allemaal toestellen met mijn favo OS, stock android, en een updategarantie. Nou het is niet geworden wat ik er van verwacht had. Nokia doet alle toestellen dus, en voor de rest hier en daar een fabrikant een toestelletje. Echt zwak gewoon. De pixels vind ik ook zwakke toestellen, en oneplus doet op het topmodel wel aan draadloos opladen, maar ook aan een gebogen scherm, vind ik ook weer niks. Eigenlijk vind ik geen enkele telefoon die nu op de markt is goed genoeg...
Hier had ik ook last van met mijn Nokia 8, maar het is niet een technisch mankement! De reden dat je USB op een gegeven moment niet goed meer aansluit is omdat er stof/pluisjes in de USB-C poort van je Nokia ophopen! Even met een tandenstokertje erin pulken en je haalt alle pluisjes eruit. Daarna doet je USB het weer,

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 6 juli 2020 08:53]

Daar had ik ook last van, heb een magsafe connector gekocht en deze er 24/7 in laten zitten. Idem met mijn huidige OnePlus (de nokia had ik kapot laten vallen twee maanden voor ze met een nieuwe serie zouden komen en ik koop nooit telefoons waarvan de helft van de update duur al verstreken is).
Ik heb ook een 8 en al twee keer opgestuurd voor reparatie vanwege de USB poort. En nee, dat lag niet aan stof, ik had daarvoor alle tandenstoker en alcohol trucs al geprobeerd.

Maar goed, 2 jaar garantie en binnen no time had ik m na de reparatie weer terug in huis.
Dit is dus één van dé redenen waarom ik USB Type-C verafschuw. Een Lightning connector lijkt me dan veel degelijker (nog steeds kans op stof ophoping in de telefoon port, maar niet óók nog eens in de kabel zélf).
Hier heb ik ook last van gehad, maar na een korte inspectie is het een storm in een glas water.

De USB-C-poort verzamelt stof. Die wordt met behulp van de kabel aangestampt. Een tandenstoker om de stof eruit te halen (ongeveer 2 minuten werk), en de contacten even afvegen met wat alcohol lost het probleem op. Dat heb ik een maand of 3 terug gedaan. De telefoon was toen 2 jaar oud. De USB-poort fungeert nu weer als vanouds en is -niet- defect.

Waarom deze telefoon / USB-poort hier last van heeft, en andere apparaten in het verleden niet, zou ik je niet kunnen vertellen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 8 juli 2020 09:45]

Tegenwoordig, mede door het ontbreken van de innovatie onder smartphones, vind ik levensduur ipv prijs interessanter. Levensduur in de zin van updates/support. Bestaat er een lijst met hoeveel jaar updates je krijgt per merk/telefoon?
Voor Tweakers nog belangrijker, kun je er custom rom's op draaien.

Een Samsung Galaxy S2 van 9 jaar oud heeft geen officiële support meer, maar er zijn nog steeds recente roms die er op draaien.
Met name Xiaomi, Sony en Oneplus zijn momenteel merken om naar te kijken als Tweaker.

Voor standaard consumenten is een iPhone een leuk alternatief (als ze het kunnen en willen betalen + elke paar jaar naar de Apple winkel voor een nieuwe accu), maar voor Tweakers is het grootste nadeel dat je een iPhone niet kunt tweaken.
Inderdaad, zo heb ik heel lang een galaxy s1 in bezit gehad. Volgens mij 5a6 jaar zo uit mijn hoofd totdat de oplaadpoort lam was :) probeerde het te solderen maar helaas mislukt.

Nu heb ik een 6T van oneplus waarbij ik een magnetische oplaadpoort in de usbc heb zitten. Dus daar treed geen slijtage meer op :) kijken hoe lang we het nu gaan volhouden.
Bij Apple wordt een device vijf jaar voorzien van OS updates.
6 jaar, aangezien de 6S ook nog iOS14 gaat krijgen. En aangenomen dat ie geen iOS15 meer krijgt natuurlijk.
Na de reguliere levensduur over stappen naar LineageOS, is wellicht een optie.
Maar het is voor af niet te voorspellen welke toestellen geschikt zijn voor LineageOS.
Je hebt veruit het meeste kans met n model met Snapdragon en unlockable bootloader, en hoe populairder hoe beter (want meer reserve ontwikkelaars).
Vooral Xiaomi en OnePlus zitten meestal wel snor, Motorola/Oppo misschien ook?
De rest van de BBG zou ik niet nemen, als je dat belangrijk vindt.
Verder, officiele LineageOS is leuk natuurlijk, maar het zijn maar erg weinig toestellen die dat krijgen. Maar je kan vaak wel een onofficiele vinden voor bovengenoemden, die ook vaak prima is (het is al snel beter dan een stokoude fabrieks rom vol security bugs).
Dan zou de iPhone SE en de rest van iPhones de enige goede keus zijn.

Edit: Rustig aan... Ik heb zelf een One Plus 6.

[Reactie gewijzigd door Animalcommencal op 6 juli 2020 16:22]

Oneplus doet het prima kwa updates hoor.
Ze doen het redelijk ten opzichte van andere androids. Dat betekent niet dat ze het ook echt goed doen. 3 jaar is nog steeds erg kort voor een apparaat van 1000 piek. Als android gebruiker betreur ik dat nog steeds.
Mwoah. Heb hier de Oneplus 3, Oneplus 6T en nu de 8. Alle drie draaien ze momenteel Android 10. Waarvan de 3 her en der nog een beveiligingsupdate krijgt. Die telefoon is op 14 juni 2016 geïntroduceerd vind dat voor als nog meer dan redelijk.
Als het goed is krijgt de OP3 sinds november vorig jaar geen updates meer. Hij is in ieder geval uit het gebruikelijke ondersteuningswindow. Uit nieuwsgierigheid, wanneer heb jij je laatste update voor de 3/3T gehad? Als je die na die tijd nog gehad hebt zou dat betekenen dat de ondersteuning nog langer is dan ze beloven.
Toch heeft mijn Samsung Galaxy Note 2 het ruim 6 jaar uitgehouden, toen pas werd Android 4.4 een beperking. Ik verwacht dat mijn Samsung Galaxy Note 9 geen major Android versie en ook nog best een jaartje of 3-4 met Android 10 door kan. Dus ja geen updates en miss niet meer bankieren (als de support al stopt) op de telefoon maar verder prima.
Het is maar net wat je prima vindt. Ik hecht waarde aan beveiligingsupdates. Net als Windows 7 bijvoorbeeld, dat gebruik je nu ook niet meer.
Ik ben het helemaal met jou eens! Maar er zijn zelfs nog mensen die Windows XP gebruiken...
Windows 98 SE, overigens wel zonder internet toegang, maar werkt nog dikke prima en dat met slechts 2067 MB schijfruimte en 48 MB geheugen.. :D
Haha de goede oude tijd waarin een MB nog een relevante eenheid was ;)
De goede oude tijd, HCC Dagen, 100 gulden per MB RAM en als vuistregel later 1 gulden per MB aan schijfruimte.
Het nadeel van smartphones is dat ze onlosmakelijk gekoppeld zijn aan hun besturingsysteem er op, en vooral daardoor zijn vastgeklonken aan de releases van een fabrikant.

Met een Windows computer zet je er "gewoon" een volgende Windows versie op. Dat is hier iets lastiger.
Voor de avonturiers en techneuten onder ons zijn er dan nog als alternatief de gemodde Android-releases (Cyanogen, etc.). Maar goed, zeker niet voor alle toestellen beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door robenroute op 6 juli 2020 10:46]

Niks mis mee hoor, als je toch niet online gaat :+
Prima zou ik het niet willen noemen als je als referentie de iPhones gebruikt.
De nieuwe iPhone SE heeft dan weer een idioot kleine accu (1800 mAh).
Onzin, ik heb al 3 jaar lang een oneplusone 5 en dat ding doet ze ding.
Ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. iPhones worden weliswaar nog geruime tijd van updates voorzien, maar nieuwe iOS-versies zijn vaak veel te zwaar om op een oudere iPhone te draaien, waardoor je alsnog min of meer gedwongen wordt om een nieuwe(re) generatie aan te schaffen.
Dat ligt aan je verwachting en aan het gebruik: er is tenminste nog steeds ondersteuning, op producten van soms 5 jaar oud en dat is gewoon bijzonder.

iOS 14 komt in september uit en wordt ondersteund tot en met de iPhone 6S en de eerste SE. De 6S stamt uit september 2015 en is in september 2020 dus 5 jaar oud en krijgt dan nog een jaar verlenging. Dat is een totaal van tenminste 6 jaar software ondersteuning.

Hoe bruikbaar je 6S is weten we in oktober, maar doorgaans: prima. Niet de snelste optie, maar je telefoon wordt nooit onbruikbaar na een iOS update.
Voor een laptop uit 2014 is het niet bijzonder dat je nog steeds recente chipset drivers en grafische kaart drivers krijgt. Gezien de overkill aan specificaties tegenwoordig kunnen fabrikanten best wat langer support leveren maar de zijn met geïnteresseerd in nieuwe producten leveren.
Heb hier een SE1 en een SE2, beide nog actief in gebruik.
De SE1 is dus 4 jaar oud, heeft dezelfde CPU als de 6S, en draait nog dikke prima op iOS 13.5.
Voelt alleen traag als ik net de SE2 vast gehad heb.

Kan me niet voorstellen dat daar veel aan gaat veranderen met de nieuwe iOS versie.

Wat wél scheelt: De iPhone 7 van m'n moeder was bagger traag, en dat begon kort nadat hij een paar keer spontaan uitgevallen was. Kijk eens naar de Battery Health: Bij m'n moeder was die iets van 68%, en dan wordt de snelheid softwarematig beperkt. Dat kan je uitzetten, gevolg was dat het toestel bij de eerste de beste actie die wat vermogen vroeg weer uitviel.
Investeer een paar tientjes in een nieuwe batterij et voila: Toestel doet het weer prima.

Battery Health bij m'n SE1 is overigens 88%, op de originele accu.
Is dat niet het broodje aap verhaal van uit de iphone3g/4 tijd? Toen werden telefoons ook nog een klap snler namelijk, met elke release.

De originele iPhone se draait ios 13 gewoon lekker.
Ik werkte tot 3 maanden geleden op een klantenservice voor een grote telecommaatschappij (ruim 10 jaar) en bij elke iOS-update zijn het gebruikers van de oudere toestellen die zorgen voor een gigantische stroom aan traffic omdat toestellen nagenoeg onbruikbaar worden of ten minste erg traag werden. Apple heeft zelfs toegegeven dit bewust te doen, al ontkent men dit te doen om gebruikers naar een nieuw toestel te dwingen. Zie bijv. hier: https://www.bbc.com/news/technology-51413724.

Leuk verhaal van Apple dat men dit doet ivm piekbelastingen van oudere batterijen, maar de hele performance van je toestel wordt dus flink teruggeschroefd, terwijl dit mogelijk/waarschijnlijk niet eens nodig is en het volgens velen (incl. de rechter in het artikel hierboven) alsnog een verkapte manier is om je naar een nieuwe iPhone te dwingen.

[Reactie gewijzigd door KlaasjeNL op 6 juli 2020 20:56]

Leuk dat we het nu eens van een andere kant horen.
Dat was 1 beruchte iPhone 6 update, en de performance is van 1.8ghz naar 1.5ghz gegaan ongeveer, dat is niet de reden dat toestellen traag worden :), en niet iets wat mensen gaan voelen in gebruik.

Net zoals op Android, af en toe heb je een favtory reset nodig.
Het artikel geeft aan dat het nog steeds gebeurt en dat is ook de ervaring die ik en voormalig collega's bij de klantenservice hebben. 2 momenten in het jaar is het druk: als er een nieuwe iPhone uitkomt en als er een nieuwe iOS-update uitkomt. In dat laatste geval is er alleen maar gezeik.

Ik moet overigens bekennen dat ik absoluut geen Apple-fan ben. Jaren geleden voor een reclame-opleiding met Macs gewerkt en ooit een iPod gehad. En nooit heb ik eraan kunnen wennen. Toen jaar na jaar gezeur over iPhones en alle problemen die erbij kwamen kijken die door fans werden afgedaan alsof ze niet bestonden, maar waardoor de telefoon steeds roodgloeiend stond. En nu werk ik bij mijn nieuwe werkgever weer met een Mac. En opnieuw loop ik tegen alle problemen aan waar ik jaren geleden ook tegenaan liep en is voor mij duidelijk waar het voornaamste pijnpunt zit. En dat is niet de prijs. Hoewel ik nog steeds van mening ben dat een telefoon functioneel moet zijn en tegen een stootje moet kunnen in plaats van design voorop te plaatsen en te kiezen voor "premium" materialen die het apparaat alleen maar kwetsbaarder maken.

Het pijnpunt zit in het feit dat het niet intuïtief is. In plaats van een systeem te kunnen aanpassen aan jouw behoefte, bepaalt Apple wat voor jou het beste is en daar moet jij je aan aanpassen. Ben je nooit iets anders gewend, dan kun je er prima mee werken. Ben je niet zo handig en zijn je wensen beperkt, dan zit je ook wel goed omdat veel zaken automatisch voor je gedaan worden op de achtergrond. Wil je echter zelf in controle blijven, dan loop constant tegen beperkingen aan en wordt je gedwongen te werken volgens een workflow die niet de mijne is.

Maar goed, dit heeft allemaal nog weinig te maken met dit topic en ik begrijp dat dit voor een heel groot deel persoonlijk is. Feit is dat iOS-updates al dan niet bewust voor flink wat problemen bij oudere devices zorgen. Prima dat er dan nog jaren updates worden uitgebracht. Maar als een telefoon ze nauwelijks kan draaien, word je daar niet blij van. Laat staan dat iPhones niet de meest stevige telefoons zijn, waardoor het überhaupt als knap is als je na een jaar of 3 nog een onbeschadigd toestel hebt.
Alleen jammer dat het onzin is. De laatste paar major iOS versies maken toestellen meetbaar sneller.
Op papier of in praktijk bij de gemiddelde gebruiker?
In de praktijk. Bij élke gebruiker.
Je zou voor de grap eens een iPhone 6s moeten gebruiken met de meest recente iOS update; dat loopt fantastisch en is een toestel uit 2015.
Absoluut!

Zelf nog altijd fervent gebruiker van de 6s plus 64gb. Vijf jaar geleden aangeschaft, en hij draait nog altijd als een zonnetje. In het begin doen de eerste krasjes zeer maar tegenwoordig is het gewoon een gebruiksvoorwerp en ben ik er absoluut niet voorzichtig mee. Desondanks weet ie het prima uit te houden en vertrouw ik er nog altijd dagelijks op. Eenmalig de accu en het scherm vervangen (kapot door eigen toedoen) maar die kleine €100,- mag de pret niet drukken.

Op de homepage en werkend in de apps gaat het als een zonnetje. Enkel het opstarten van apps duurt significant langer dan bij de nieuwere modellen maar daar is prima mee te leven, tranquillo :).

Eén klein minpunt is wel de trilmotor, door het vele late vallen rammelt dat ding als een malle waardoor wanneer mijn telefoon afgaat het lijkt alsof er een groep uitbundige carnavalsvierders met houten ratels langs komt.

Het einde voor mijn 6s plus is wel in zicht maar hopelijk gaat ie nog een jaartje mee. Daarna tijd voor de iPhone 12. Mocht die het ook weer zo lang volhouden dan is ie de investering meer dan waard!
We hebben waarschijnlijk een andere interpretatie van het woord fantastisch.
Dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. In het verleden was dit inderdaad een terecht punt, maar nu niet meer. Sterker nog, de performance wordt vaak ietsje beter nog. Bij de iPhone 5S ging het stukken beter toen deze naar iOS 12 ging ten opzichte van iOS 11.
Met ios13 is dit opgelost. Zelfs op de 6s draait het soepel.

Nieuwere apparaten zoals de X of hoger bijvoorbeeld werken sommige apps zelfs sneller.
Ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. iPhones worden weliswaar nog geruime tijd van updates voorzien, maar nieuwe iOS-versies zijn vaak veel te zwaar om op een oudere iPhone te draaien, waardoor je alsnog min of meer gedwongen wordt om een nieuwe(re) generatie aan te schaffen.
Zoals al gezegd, dit klopt simpelweg niet. M'n SE draait nog als een zonnetje op iOS 13, en iOS 14 lijkt vooralsnog ook niet langzamer te zijn.
Ik heb na de generatie van WAP telefoons nog maar 2 volledige smart phones gehad, de iPhone 4 (of 4s, vergeten), en de SE. Wie kan dat zeggen in smartphone land?
Ik niet, ik had namelijk al een smartphone ver, ver voor de iPhone (ja de originele) :+
Ik niet, ik had namelijk al een smartphone ver, ver voor de iPhone (ja de originele) :+
Tja de vraag is in hoeverre dat smartphones te noemen waren. Ik had ook telefoons waarmee je op internet kon via WAP en mp3's kon luisteren enzo maar dat was toch allemaal maar een gare bedoeling.
Dat waren toch echt smartphones hoor, ik kon op native skype en msn apps bijvoorbeeld en gebruikten toen nog Windows Mobile ;) Je had ook nog Symbian van Nokia oa, en Palm natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 6 juli 2020 16:57]

Heet dat ook niet Android One?
Zou wel graag een artikel willen zien over Android one en of dat loopt.

Ik had begrepen dat de fragmentatie zou verhelpen en juist Android telefoons langer up to date houden.
Van Androidtoestellen weet ik het niet. Van iPhones kan ik het volgende melden:
Alle iPhones vanaf de iPhone 5S krijgen tot op heden beveiligingsupdates. Alle iPhones vanaf de 6S krijgen de beschikking over iOS 14 dit najaar.
xiaomi staat bekend voor lange termijn support met MIUI.
Daar denk ik toch anders over. De Mi Max 1, 4 jaar oud, wordt al 2 jaar, denk ik, niet meer ondersteund.
Dan is het antwoord simpelweg: "iPhone".

Er stond een opiniebijdrage in de krant over planned obsolescence: de schrijver was kwaad omdat zijn iPhone na amper acht jaar niet langer ondersteund wordt. Bij deze dus.

Je betaalt misschien iets meer, maar je krijgt een ruim bemeten SoC die voor heel lange tijd ondersteund wordt, en een nieuwe batterij en andere wisselstukken mag ook geen probleem zijn. De TCO ligt wellicht lager dan bij Android en je moet je geen zorgen maken over onverwijderbare apps, belabberde skins of de bouwkwaliteit (als er iets mis is met de bouwkwaliteit van een Apple-toestel, dan vind je het op de voorpagina van Tweakers).

Ikzelf ben ondertussen te oud geworden om zinloze risico's te nemen bij de aankoop van een gebruiksvoorwerp. De ondermaatse USB-port van mijn laatste Nokia (toch een goedehuisvadermerk) waardoor hij spontaan stopte met laden na net iets langer dan een jaar was de druppel.

[Reactie gewijzigd door Enai op 6 juli 2020 12:34]

Dit vind ik inderdaad wel een gemis van deze review. Ook als het wellicht lastig is om een waarde-oordeel te geven op dit punt, het is zeker iets om mee te wegen bij de aanschaf van een nieuw toestel.
Sommige fabrikanten geven dat aan ja. Bijv Samsung:
https://www.samsung.com/n...re-ondersteuning-samsung/
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb

Voor de S20:
Software Support Periode
Tenminste tot februari 2022

https://www.samsung.com/n...xy-s20/specs/#specSupport
Geen enkele "aanrader" uit het overzicht trekt me echt. Chinese fabrikanten met gebrekkige ondersteuning, met dikke schillen, glazen achterkant, ontbrekende 3,5 mm poort, hoge prijzen, geen verwisselbare accu ....

Het is het tegenwoordig niet meer. Hoe moeilijk kan het zijn om een aantrekkelijke telefoon te bouwen?

Android One, 3,5 mm poort, aluminium achterkant met standaard schroefjes vastgezet, 100% vlak OLED hires scherm, snelle snapdragon, stereo luidsprekers, logische opstelling van de knoppen, USB-C 3.1, flinke accu, dunne randen die boven het scherm uitkomen, 4 jaar lang updates, reparatiehandleiding bijgeleverd: het is niet echt NASA technologie.

De eerste fabrikant die dit uitbrengt wordt imho een regelrechte hit.
De eerste fabrikant die dit uitbrengt wordt imho een regelrechte hit.
Ik denk dat je niet mag onderschatten hoe groot de markt is voor mensen die gewoon een mooi uitziende telefoon willen met een goede camera. Updates kosten de fabrikant geld en zolang er weinig malware voor Android circuleert is het geen belangrijk punt voor vele mensen. Mijn vrouw stelt de updates van haar smartphone ook altijd maar uit want die duren zo lang en ze ziet er de meerwaarde niet van in. Sterker nog, de update naar Android 9 heeft voor haar enkel functionaliteit verwijderd.

In ieder geval snap ik jouw argumentatie wel. Ik vind momenteel ook geen geschikte telefoon voor mijn eisen aan een redelijke prijs. Ik zoek ook lange ondersteuning, een degelijke hoofdcamera, snelle USB aansluiting en een midrange SoC met een hoge resolutie scherm voor < 300 euro. Qua specificaties vind je genoeg keuze maar op het software gedeelte loopt het meestal mis. De beste prijs/kwaliteitsverhouding op gebied van specificaties zit bij Chinese merken die een ingrijpende skin over de telefoon legt en soms zelfs Android functies kapot maken of geen goede bluetoothimplementatie hebben. Zaken die in reviews vaak niet goed belicht worden.
Mee eens.

Het lijkt wel of de software (nu de markt overspoeld wordt met chinese fabrikanten) steeds minder aandacht krijgt.

En inderdaad, wie helpt je als je Redmi bluetooth niet werkt op je Renault?
Ik heb veel Chinese telefoons gehad, ook van de schimmige merkjes, maar heb echt nog nooit problemen gehad met bluetooth. Volgens mij moet je je bij Apple daar meer zorgen om maken. Met GPS heb ik wel slechte ervaring, maar is met de nieuwere MTK-chips ws. ook geen probleem meer.
Ik zit me nu af te vragen of ik een BT of een telefoonboekprobleem had. Op mijn oude Samsung moest ik een app installeren waarmee de auto het telefoonboek kon inlezen.

Verder bedoelde ik het ook retorisch: als er een probleem is, wie helpt je dan?
Er is over het algemeen toch wel veel te vinden over Chinese telefoons, in ieder geval de wat meer populaire modellen. Ik had een Le Eco, en dat was eigenlijk een enorm mooie en goede telefoon, maar updates ho maar. Zelfs daar kon ik nog wel custom ROMs voor vinden, maar ze waren allemaal niet echt goed als daily driver. Dan zit je dus gewoon vast aan waar de telefoon mee geleverd werd.

Maar aan de andere kant... je kunt 1 iPhone of 1 Samsung van 1000 euro kopen en er 4 jaar meer doen, of je koopt elk jaar een nieuw goedkoop toestel voor 250 euro (of minder). Ben je toch up to date (en waarschijnlijk sneller dan wanneer Apple of Samsung de update uitrolt!).

[Reactie gewijzigd door ShopHB op 6 juli 2020 19:02]

Helemaal mee eens. En dan heb je meteen weer een verse accu.
Met een Redmi Note 7 heb je wel last van het feit dat je telefoon continu zichtbaar is als je bluetooth aan hebt staan. Ik heb een fitnesshorloge dus dat is bij mij altijd het geval. Op zich is dat niet goed voor je privacy en veilig is het ook niet. Voor zo ver ik weet is dit bij alle toestellen met MIUI zo en voor mij dus een reden om geen Xiaomi/Redmi meer te kopen.
Aan dat soort dingen is altijd wat te doen wanneer je je toestel root. En voor Xiaomi-/Redmi-toestellen is daar altijd wel wat voor te vinden, daar zou ik me niet door uit het veld laten slaan :) .
Geen enkele "aanrader" uit het overzicht trekt me echt. Chinese fabrikanten met gebrekkige ondersteuning, met dikke schillen, glazen achterkant, ontbrekende 3,5 mm poort, hoge prijzen, geen verwisselbare accu ....

Het is het tegenwoordig niet meer. Hoe moeilijk kan het zijn om een aantrekkelijke telefoon te bouwen?

Android One, 3,5 mm poort, aluminium achterkant met standaard schroefjes vastgezet, 100% vlak OLED hires scherm, snelle snapdragon, stereo luidsprekers, logische opstelling van de knoppen, USB-C 3.1, flinke accu, dunne randen die boven het scherm uitkomen, 4 jaar lang updates, reparatiehandleiding bijgeleverd: het is niet echt NASA technologie.

De eerste fabrikant die dit uitbrengt wordt imho een regelrechte hit.
Je krijgt van de meeste mensen een "off topic" waardering, maar ik ben het wel met je eens. Tegenwoordig overheersen de chinese toestellen in de winkels met gigantisch grote schermen en waardeloos update beleid. Momenteel vind ik bij de betaalbare Android toestellen alleen de Xperia 10 II interssant, echter de verouderde 660 midrange CPU houdt me tegen. Voor bijna 400 euro verwacht ik eigenlijk wel een Qualcomm uit de 7 serie.
Ze kunnen het wel, maar willen het gewoon niet.

De telefoon die jij beschrijft is 90% mijn Nokia 6.1: het enige dat ontbreekt in die telefoon, is de vervangbare accu (helaas).

Oh, en wat @pjdijkema zegt klopt ook; alle telefoons hebben tegenwoordig een belachelijk groot scherm. Als ik een opvolger voor mijn Nokia 6.1 zou willen hebben (die ik met 5.5 inch al belachelijk groot vind, omdat hij met hoesje nog maar nét in een normale broekzak past), dan is eigenlijk de Nokia 7.2 de enige optie... en die heeft een 6.55 inch scherm.

Nexus 4:
Lengte 134mm
Breedte 69mm
Dikte 9mm

Nokia 6.1:
Lengte 148,8mm
Breedte 75,8mm
Dikte 8,6mm

Nokia 7.2:
Lengte 159,92mm
Breedte 75,15mm
Dikte 8,25mm

Sinds de Nexus 4 is er gewoon 2.5cm in lengte en een halve cm in de breedte bij gekomen. De Nexus 4 had enorme schermranden naar tegenwoordige standaarden. Ik hoop dat Nokia nog eens ooit uitkomt met een telefoon van 134 x 70 x 8.5mm ofzo, met schermranden van 2mm rondom. Het scherm zou dan 130x64mm zijn, oftewel 5.7 inch diagonaal.

Dat is 1 inch groter dan dat van de Nexus 4 zelf, en 0.2 inch groter dan dat van de Nokia 6.1, maar wél in het formaat behuizing van een telefoon uit 2012. Dan heb je een groot scherm in een kleine telefoon.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 6 juli 2020 17:45]

Terwijl ik het met je eens ben, zijn velen dat klaarblijkelijk niet.

Die glazen breekbaarheid is me een door in het oog, en echt heel mooi is het nou ook weer niet, omdat het toch in een case moet worden gestoken... Nu kan je best zonder en dan is het leuk, maar heb je olie aan je handen wordt het glad en vies wordt het ook nog snel...

Inmiddels is 3,5 poort niet meer heel erg een argument, maar de gebrekkige compatibiliteit van USB naar 3.5mm is wel erg storend. Er zijn nu iets van 5 standaarden inmiddels en het wordt irritant... Volgens mij zijn er iets van 17 mogelijk op USB C, dus ik vermoed dat we daar ook wel heen gaan.

OLED kan mij persoonlijk gestolen worden. Ik vind het eigenlijk al jaren niet meer beter worden en het extra contrast dat het geeft was het uit door lokale hotspots. Daarnaast is op je kleur gebruik moeten letten om batterijduur te rekken ook wel typisch. LCD geeft naar mijn mening, zeker op meer dan 60hz veel prettiger beeld.

Een aantal jaar updates, laten we zeggen minimaal 3 jaar, is prima. Maar heel veel langer dan dat gaat ook de andere hardware niet mee. Ik nu telkens toestellen vrij lang gebruikt maar het zijn dingen als de antenne en de flash die het opgeven.
Dan kan er een handleiding bij zitten voor de reparatie, maar een stukje van de vaste opslag ga je zelf niet kunnen vervangen. Dingen als de microfoon en camera modules kan dat natuurlijk prima mee, maar de beschikbaarheid is vaak niet heel erg lang aan de orde en als je het toestel al open krijgt, is het vervangen zelf niet zo heel erg lastig. Mensen met deze inslag komen er toch wel uit, ook zonder handleiding, omdat diverse shops ze voorgaan en er vanzelf wel een teardown video of foto serie online verschijnt.

Kromme schermen en flashy looks verkopen helaas. Ook willen velen graag gezien worden met BT headphones, bij voorkeur of heel grote met glossy plastic of juist klein zonder kabeltje ertussen, van... glossy plastic.

USB voor data overdracht gebruikt niemand, dus 3.1 of 2.0 of 3.omega-gigabit is vrij irrelevant. Persoonlijk gaat ook alle data vrijwel alleen over wifi naar m'n NAS toe eigenlijk.

Persoonlijk zou ik ook weer graag een 16:10 scherm willen van 4,3" ofzo, maar dan wel met een flaship SoC, maar dat komt ook nooit meer terug. En dan in 2560x1440 90hz ofzo.

Maar goed, de aanraders zijn altijd "gemiddele gebruiker" dingen. Ik zou b.v. nog de OnePlus 7T erop gooien ipv de Poco F2. Die 5G kan me voorlopig nog gestolen worden, maar het scherm en de 90hz van de 7T zijn me wél wat waard. Daarnaast heb ik toch echt meer vertrouwen in One+.
De telefoon te backuppen of grote bestanden overzetten gaat imho sneller met USB dan met wifi.

De Oneplus 7T ken ik. Prachtige telefoon die zeer smooth werkt. Maar zou die nog net zo lang ondersteund worden als een Poco F2?

Verder mee eens.
Bij mij is het wensen/eisenlijstje korter, Android One, aluminium/kunststof achterkant, middensegment+ camera, vlak scherm, max 150mm hoog. Moet toch te doen zijn voor <€300?
Ik kom eigenlijk uit op een toughphone / rugged phone, maar daar van is de software-ondersteuning overal ondermaats...
150 mm is tegenwoordig een kleine telefoon. :X
Dan kom je op iets als een Galaxy S10E uit. Dat vind ik op zich een hele mooie telefoon, alleen is het jammer dat er software van Samsung op staat.

Kleine telefoons maken is blijkbaar lastig en duur.

Ik denk ook wel eens dat het probleem is dat in Europa geen smartphones meer gemaakt worden. Wij hebben toch een andere smaak dan Chinezen.
Zou moeten kunnen met een 5,8" scherm...
Mee eens, 5,8" is meer dan groot genoeg. Dan is de telefoon nog enigszins hanteerbaar.

Het is wel zo dat dezelfde componenten nu in een kleinere behuizing moeten. De headphone jack is gesneuveld vanwege "te weinig ruimte", en nu stopt men 5 camera's in één telefoon. :+
En dan blijft er minder ruimte over voor de accu en voor koeling.
Daar zat ik ook mee. De Samsung Galaxy Xcover Pro is dan wel een optie met goed updatebeleid, hoewel het de vraag is of de camera's wat zijn. Het lijkt er op dat ze bewust minder(e) camera's in zo'n toestel doen. Samen met een pop up zou dit een no-brainer zijn geweest. Nu lijkt het op een rugged S5 (neo) die voor een regulier toestel behoorlijk tegen een stootje kan (en waterdicht is, niet te groot, nog vrij rap is door normale software, gewoon functioneel). Alleen verhoudingsgewijs ben je duurder uit dan bij de (Chinese) concurrent.

[Reactie gewijzigd door SidFTW op 7 juli 2020 13:14]

Dit zou de FairPhone zijn als ze een flagship uit zouden brengen. Ik ben voor!

FairPhone Pro, bovenstaande rijtje, zou ik zo €700,- voor over hebben.
Ik vind €700 veel geld voor een telefoon. Het moet dan wel echt een flagship zijn. Het zal een iets meer bulky telkefoon zijn, maar dat zou mij niet uitmaken.

Ik denk dat het probleem het verschil tussen Aziaten en westerlingen is. Aziaten hebben een andere smaak en vinden andere zaken belangrijk dan wij. Met uitzondering van Apple - en Nokia, Fairphone en nog wat kleintjes - worden de meeste telefoons in Azië ontworpen en worden ze allemaal in Azië gemaakt.
4 jaar updates? Dan moet je sowieso al niet bij Android zijn.
Dat is geen officiële ondersteuning, dat is knutselwerk.
Dat is een goede oplossing die goed werkt. Beter dan de laatste iOS versie op een oude iphone die eigenlijk onderbemeten is (geheugen, batterij). Nieuwe Android versies werken juist uitstekend op oude toestellen.
De Poco F2 pro kan je inmiddels kopen bij amazon.nl voor 459EU. Jammer dat de prijzen van de shops in de pricewatch nog zo hoog zijn.
Mee eens! Je kan hem kopen op Amazon consistent voor deze prijs + Banggood verkoopt hem voor 442 van het Spaans warenhuis.

Mijn mening: deze GSM is zeker zijn geld waard en als je nu zoekt voor een GSM die de laatste hardware heeft, dan is dit de beste koop! (je kan altijd flashen naar custom rom voor nog betere ervaring).
Mijn oog is ook op dit toestel gevallen, maar
je kan altijd flashen naar custom rom voor nog betere ervaring
is wat kort door de bocht en weerhoudt mij momenteel nog van aankoop. Ja je kan met wat haken en ogen (privacy) de bootloader ontgrendelen, maar vervolgens:
  • is er nog geen officiële TWRP release (dus overgeleverd aan twijfelachtige binaries)
  • is er nog geen release van Lineage
  • is er nog geen release van pixel experience
  • lijkt er geen beweging te komen in development bij XDA developers
Dus blijft alleen xiaomi.eu over, maar dan zit je nog steeds met MIUI als schil.
@thomas_24_7, ja je kan flashen. Heb ik met mijn S8+ ook gedaan. Zowel LineageOS als Havoc. Helaas is het vervolgens bijna onmogelijk om door de SafetyNet checks heen te komen (ook niet met Magisk).

En dus kan je geen Netflix / Bank app etc. gebruiken. Ik was heel enthousiast over flashen van custom roms, en eerlijk is eerlijk mijn S8+ draait super vloeiend en de batteriiduur is uitstekend (geworden). Ik wilde dus ook mijn S10+ en Tab S2 doen... Tot dat ik daar dus achter kwam.

Om het als daily driver (S8+ met custom rom) te gebruiken is het helaas niet geschikt. En wat ik hier en daar beetje lees is dat door dit SafetyNET probleem het spelen met custom roms een behoorlijk klap heeft gehad en misschien wel is langzaam zou kunnen verwijderen. (Nogmaals van horen zeggen, op custom rom fora).

[Reactie gewijzigd door Operations op 8 juli 2020 05:50]

Kleven er nog bijzondere nadelen aan Amazon?
Nee, ik gebruik amazon wel vaker als het goedkoper is dan andere webshops.
Mooie vergelijkingen maar het valt me op dat er een hele boel smartphones niet bij zitten die jullie in het verleden wel gereviewd hebben en zeer interessant zijn.
-Pixel a series
-Nokia 7.2
-Oneplus 7T ( net onder 500€ te vinden) die nog steeds een topper is moest je niet van curved glas houden.

Ik wil ook even reageren op hier boven : oxygen OS is bijlange niet stock of dicht bij stock. Ze hebben de schil wel zeer licht gehouden en gemaakt voor snelheid maar komt niet in de buurt van stock Android, zelfs een Pixel is niet geheel stock, ik denk niet dat er een commercieel toestel bestaat die puur Android stock is.
Waar is inderdaad de Pixel 3a?

Verder: waarom zijn er geen goedkope telefoons? Tweehonderd euro vind ik best veel voor een telefoon. Er zijn genoeg telefoons van rond de 100–150, waarom vallen die buiten de test? Er zijn er ook echt genoeg die veel mensen kopen en dagelijks gebruiken.
Pixel 3a is nooit officieel in Nederland verkrijgbaar geweest, en ook niet meer leverbaar nieuws: Google stopt met aanvullen voorraden van Pixel 3a-smartphones
Hij is prima leverbaar, ook altijd geweest.
https://tweakers.net/smar...l-3a_p954390/vergelijken/
Verder heeft hij volgens mij ook al eerder in zo'n BBG gestaan.
De 7T had hier zeker tussen moeten staan. Vergeleken met de P30, P30 Pro, G8s en F2 Pro is de 7T simpelweg de betere keus.

Waar andere tech sites deze overal aanbevelen, laat Tweakers 'm onterecht links liggen. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 7 juli 2020 13:13]

Ja als de P30 meedoet mag de Pixel 3a absoluut niet ontbreken!
ik had wel wat meer Xiaomi verwacht. zeker in de iets hogere prijsklassen. de mi 10. de mi 10 lite (lijkt me beter dan alle andere hier getest)
een A51 wordt aangeraden, maar die wordt door de community niet echt als goed beoordeelt. Heel vreemd
Dat viel me ook op, 14 reviews voor de A51 op Tweakers en gemiddelde score 2,5 sterren. Als ik de reviews bekijk zijn er blijkbaar op zo goed als alle toestellen Bluetooth problemen (verbinding valt weg). Misschien zijn die in tussentijd opgelost, maar voor de rest toch ook behoorlijk wat ontevredenheid bij dit toestel. Bizar dat deze dan wordt aangeraden, ze zouden toch wat meer waarde mogen hechten aan de reviewscore op hun eigen platform hier.
Ze zouden zeker naar de scores van hun eigen site kijken. Maar zoals Bluetooth valt ook niet makkelijk te testen bij een automatische test opstelling. En misschien is het opgelost met.een update, misschien lag het ook aan de andere apparaat of conflict tussen apps wat problemen geeft, of de afstand te groot.

Ze verwachten gewoon dat de feature werkt wat ik wel begrijp. Alles testen is gewoon onmogelijk.
voor zover bekend zijn die problemen er nog steeds ook het Samsung forum staat er vol mee ik denk eerder een hardware probleem, heb zelf het toestel gehad maar op alle apparaten die ik aansloot had ik haperingen en aangezien ik niet de enige ben (fora) lijkt me dat ze dit dus niet zelf getest hebben vraag me uberhaupt af of ze wel naar de eigen site reviews gekeken hebben..

ps.- elke vorm van updaten of oplossing waar Samsung mee kwam werkte niet.

[Reactie gewijzigd door Marnixjee op 6 juli 2020 10:45]

Gezien het aantal reviews die dit aankaarten lijkt het mij duidelijk dat het probleem bij de GSM zit en niet bij de randapparatuur. Net daarom vind ik het belangrijk dat ze die reviews bekijken en meenemen in hun advies, dat is namelijk heel waardevolle informatie die nu genegeerd wordt en toch wel doorslaggevend kan zijn.
De mi 9 lite had zeker niet misstaan in de midrange klassen, top toestel.
Idd, heb ik ook en is een top telefoon.
Je hebt gelijk vind ik. Ik heb zelf net een Mi 10 lite 5g , 128gb voor 299€ online gekocht in Duitsland.
Dat lijkt me toch voor dat geld zeker even goed dan wat er hier in de categorie 250-350€ wordt aangeraden, of zijn er dingen minder goed aan mijn toestel ?(buiten de software , maar da's mijn keuze, trouwens ik verwacht in no time een custom rom)
Ik blijf het jammer vinden dat eigenlijk alle telefoons die nu uitkomen allemaal fullscreen zijn en geen normale blijvende terug knop / homeknop meer hebben. Ik lever graag een stukje scherm op om gewoon altijd makkelijk die knoppen bij de hand te hebben.
Zou je dan fysieke knoppen willen hebben of mogen het ook digitale knoppen zijn?
Bij het gros van de smartphones kun je die knoppen standaard aan laten staan. Je moet daarvoor dan vaak de "gesture control" uitschakelen.
Ik ben niet degene waar je op reageerde, maar ik zou het wel mooi vinden als fabrikanten een fysieke versie van de drie standaardknoppen in de schermrand zouden verwerken. Hoeven niet fysieke klikbare knoppen te zijn, gewoon een LEDje onderin dat aanrakingsgevoelig is, waarmee je wel de functionaliteit hebt zonder dat het écht ruimte inneemt.

Het is overigens inderdaad zo dat je op vrijwel alle Android telefoons deze knoppen altijd kan tonen, maar een fullscreen app zal hier alsnog overheen (of onderdoor) schuiven, wat het niet een ideale oplossing maakt.
Zoals ik het nu heb (Samsung Galaxy A5 2017) lijkt mij het fijnste werken. Fysieke homeknop en daarnaast fysieke of digitale back knop en recent geopende apps knop. Dan weet je tenminste goed wat de onder en boven is. Enigste nadeel hiervan is dat niet alle apps omgekeerd scherm willen gebruiken zoals tijdens het opladen dat je de snoer bovenaan heb in plaats van onder. Maar aangezien ik toch niet vaak me telefoon gebruik tijdens opladen neem ik dit voor lief. Ik weet trouwens ook niet hoe de fullscreen telefoons dit doen.

Alleen digitale knoppen kan ik ook waarderen maar wel altijd aanwezig en zonder dat je problemen krijgt met de apps natuurlijk. Dus niet dat dit over de app heen gaat waardoor je een stukje mist.

Ik zie bijvoorbeeld bij me moeders tablet dat je dan eerst omhoog moet swipen voordat de menu tevoorschijn komt. Maar dat beïnvloedt ook het spel wat de ze aan het spelen is. Gelukkig voor haar is het alleen maar scrollen over de map. Maar met haar boerderij spel is het dan ook wel eens gebeurt dat ze dan graan van het veld afhaalde toen ze het menu tevoorschijn wilde halen.
Persoonlijk vond ik eerst de overstap vaan software knoppen niet zon probleem als ik maar knoppen had maar ik begin nu toch van gedachten te veranderen. Meer en meer apps kunnen gewoon niet om gaan met knoppen. de verdwijnen en dan moet je omhoog swipen om ze weer naar voren te halen. maar bij veel apps start daar het probleem. de omhoog swipe selecteert vaak andere interface items en dus verdwijnen de knoppen weer. het is een regelrecht drama met die knoppen.
Bij mijn vorige telefoon kon ik dit overrulen en knoppen altijd weer geven maar dat lijkt nu niet meer te kunnen.
Dit is natuurlijk een app probleem en niet een software knoppen probleem maar daar heb ik als eindgebruiker niets aan ik ben afhankelijk van die telefoon en bijbehorende apps.
Gestures op iPhone werken echt zonder problemen. Het aantal keer dat ik per ongeluk een gesture (of geen gesture) gemaakt heb in het voorbije jaar kan ik op één hand tellen.

Het enige probleem is dat Face ID niet werkt met een mondmasker op.
Ik ben zelf nog niet bekend met gestures. Dit is alleen wat ik gezien heb tijdens het spelletje Township bij me moeder. Soms als ze van helemaal beneden naar boven swipe dan komt de menu tevoorschijn. Andere keren wil ze de menu tevoorschijn halen en gebeurt er wat met het spel. Meestal is het gewoon scrollen. Maar onder de juiste omstandigheden kan er ook (en is er ook) andere dingen gebeuren.

Nu ben ik trouwens helemaal niet van de automatische verdwijnen/verschijnen van dingen zoals een menu. Zoals hier bij tweakers op me telefoon. Swipe ik omhoog komt de inhoudsopgave tevoorschijn. Swipe ik naar beneden verdwijnt die weer. Ik zie liever een klein menu bovenaan die blijft. Maar ja blijkbaar zien mensen liever een centimeter meer van de website.
Helemaal mee eens. Er zijn zoveel features die in de loop der tijd verdwenen zijn, terwijl dat helemaal niet handig is. Het begon al met de niet-verwisselbare batterij, vervolgens het verdwijnen van het SD slot, verdwijnen van de 3.5mm jack, verdwijnen LED-indicator en idd die hardwareknoppen.
Leuk dat je nou net de dingen opschrijft waar goede vervangers voor zijn gekomen. Diskette naar CD, coax naar glas. Ze zijn dus niet weggehaald om ervoor te zorgen dat er verandering komt, maar de verandering heeft ervoor gezorgd dat ze zijn weggehaald.

Voor de features die ShopHB noemt zijn ze niet weggehaald doordat er al een goed alternatief is, maar andersom, om een alternatief te creëren.
Wat betreft de fysieke knoppen is dat volgens mij onzin. Er waren nog lang fysieke knoppen toen de OSen on screen knoppen ingebakken kregen. Op een gegeven moment was het makkelijker (goedkoper) om het scherm groter te maken dus verdwenen de fysieke knoppen omdat er een goed alternatief was.

Als ik het fout heb hoor ik dat graag en kom dan niet met "maar ik wil graag fysieke knoppen" want er zijn ook mensen die in het begin aan de diskette of coax vasthielden.
Niet alles wat veranderd is slecht. Maar ook niet goed. En soms zit er ook gewoon mening verschillen tussen de mensen wat ik slecht vind zoals die missende knoppen zal een ander weer prettig vinden want die heeft een grotere scherm. Het is alleen jammer dat het vaam genoeg allebei zou kunnen maar dat men dit niet wil malen. Altijd de knoppen zijn lijkt me niet dat het heel moeilijk hoeft te zijn. Ze moeten alleen wel de apps iets kleiner schalen. Of zoals de led lampje wat @ShopHB benoemd. Is goedkoop toe te voegen, de mensen die het niet willen kunnen het uitzetten. Maar nu dat het weg is kan het niet worden aangezet. Of maak een andere versie met lampje. Kunnen alle mensen kopen wat ze willen.

Smart tv hoeft van mij ook niet. Doe mijb maar een domme tv die echt uit kan. Ik loop wel even naar de tv om die aan of uit te zetten. Al zou ik het op zich niet erg vinden om een smart tv te nemen want de functies hoef ik niet te gebruiken. Helaas wel dat je ervoor moet betalen. En ja het ledje moet je ook betalen maar dat zelf niet meer zijn als een paar euro in tegenstelling tot de smart tv waar ik verwacht dat je 100 euro of meer extra voor betaald (en waarvan een hoop functies het naar een paar jaar niet meer doen).
Het is vaak ook helemaal geen kwestie van innovatie, maar gewoon kostenbesparing of een compromis ("we hebben in het ontwerp geen plek, dus we laten het LED-je maar weg"). Het weglaten van een 3.5mm jack heeft niks met innovatie te maken.
Geen Coax voor netwerken???

Is Ziggo al failliet ? :+
Ik gebruik binnenshuis al een tijdje UTP hoor 😜
Ziggo werkt op coax en diskettes zijn prima te verkrijgen. 8)7
Ja, dat klinkt al meer als iets wat waar zou kunnen zijn.
Mooi om te zien dat de P30 pro naar meer dan een jaar nog steeds in de lijst staat. Dus was een goede aankoop :)

En het is zo te zien nog de telefoon met zowat de beste accuduur

[Reactie gewijzigd door Ruudox op 6 juli 2020 06:56]

> En het is zo te zien nog de telefoon met zowat de beste accuduur

In de prijsklasse. Opmerkelijk dat, in deze guide op zijn minst, je voor de beste accuduur in de laagste prijsklasse moet zitten.
Zo gek is dat niet hoor. In die lage prijsklasse krijg je een goedkope soc, en laten die nou net ook de minste stroom verbruiken. Dus zolang je wel fabrikanten hebt die er toch een hele dikke batterij in stoppen (ook nog eens makkelijker want er is niet zo'n focus op dunheid in dat segment) krijg je vanzelf echte duurlopers daar.
Ach sommige 150 euro modellen zijn tegenwoordig even 'dik' als een model van 1050 euro.

Dat zegt al lang niets meer. Als je zo door de lijst kijkt naar de specs moet je je toch afvragen waarom je nog meer zou betalen. Je betaald meer voor een telefoon die niets meer kan. Is status en een merkje echt zo veel waard?
Nu chargeer je zelf toch ook... of je begrijpt het echt niet.
Natuurlijk biedt een duurdere telefoon echt wel meer dan een goedkope over het algemeen. Beter scherm, betere foto's/video's, sneller, meer/snellere updates, wellicht mooier (dat is iets anders dan status, status is per definitie voor anderen, mooiheid kun je ook gewoon zelf van genieten), beter geluid, meer passende accessoires... Logisch ook, want als daar echt geen verschil in zou zitten dan zou elke review alleen nog maar naar de prijs kijken.
Het is echt niet zo dat status de enige reden is om voor een dure telefoon te gaan.

Of die punten die ik noemde belangrijk genoeg zijn om meer geld uit te geven dat moet ieder voor zich uitmaken. Ik gebruik mijn telefoon zoveel dat ik geen zin heb om te "settlen". Dat gecombineerd met dat ik het geld makkelijk kan missen en dat mijn werkgever ook nog een deel betaalt maakt het voor mij geen moeilijke keuze om voor een duurder toestel te kiezen. Ik zou het juist omdraaien... Dat geld zou ik over een paar jaar bezien nauwelijks missen, maar een goedkoop toestel waarbij ik me regelmatig stoor aan kleine dingetjes wel. Dan zou het voor mij juist absurd zijn om met mijn verminderde gemak en plezier te betalen, alleen maar voor een beetje geld!?
-Updates: niet gegarandeerd dat verschild per merk niet echt per klasse.

-Beter scherm: Wat is er beter aan meer Hz dat doet het gros werkelijk niets en de bijkomende accu drain is reden tot uitzetten van deze functie.

-Betere foto's? : Ze hebben vaak dezelfde sensoren en software als higher end telefoons. Dat statement is dus achterhaald.

-Sneller: Sneller als wat. Bij mijn telefoon uit 2016 voelt alles al instant dus hoeveel sneller wil je het nog hebben. De enige reden dat veel niet instant voelt is al die animaties die overal tegenaan gegooid worden. Deze kan je uitzetten via ontwikkelaars opties. Mijn nieuwe telefoon bracht daar dus ook nul verandering in.

-Mooier: tja ze zien er allemaal uit als een rechthoekig blok dat door het gros vervolgens in een rubbertje gestopt word omdat ze te glad zijn om anders vast te houden.

Het valt allemaal wel mee de afgelopen 4 jaar zijn budget telefoons opgeklommen tot volwaardige telefoons zonder mankementen of compromissen.

Ik gebruik mijn telefoon zoveel dat ik geen zin heb om te "settlen".

En waar denk je dan dat je moet settlen? Wat kan jou telefoon wat een andere niet kan? Waar zou je je aan storen? Volgens mij is dat puur een gevoel dingetje want als je zoekt is aan alles wel wat te vinden om je te storen. En het gaat niet om een beetje geld het gaat om soms wel 6x zo veel zonder duidelijke reden. En vaak zijn mensen die bakken geld uit geven diegene die het eerste in de rij staan voor subsidies en belasting kortingen en het hardste roepen dat ze teveel belasting betelen terwijl ze ook gewoon geld beter kunnen besteden. Ik hou dat geld wel op de bank zodat ik de eindeloze kosten verhogingen mogelijk gemaakt door mensen die alles wat los en vast zit kopen zonder naar de prijs en de redelijkheid daarvan te kijken.
Dat jij het prima kan missen fijn maar dat betekend niet dat budget toestellen ook maar enigszins een compromis zijn.
Tja, ik ben helaas niet in de situatie dat ik elk toestel zelf kan testen en ik ben ook niet zo'n aso die ze dan maar allemaal bestelt en weer terug stuurt. Dus ik baseer me op reviews en daar wordt over het algemeen toch aangegeven dat de schermen van goedkope toestellen van mindere kleuren hebben en/of minder fel kunnen waardoor ze minder goed leesbaar zijn in de zon bijvoorbeeld. Ik was eigenlijk nog niet over refreshrate aan het denken.

Voor mij persoonlijk vind ik speaker kwaliteit ook belangrijk. Helaas iets wat niet veel in reviews aan bod komt, maar ik weet van de top Samsung toestellen dat het een waar kunststukje is wat ze voor geluid uit zo'n klein ding weten te toveren. Volgens mij is dat toch ook iets waar snel op bezuinigd wordt.

En verder is het prima dat jij happy bent met een goedkopere of oudere telefoon hoor, maar dat wil niet zeggen dat het voor niemand zin heeft om voor een duurdere te gaan :)
Het is een beetje hetzelfde als dat ik prima overal naar toe rij met mijn goedkope Toyota Yaris uit 2002 en daarom niet zou snappen waarom mensen een nieuwe Audi of zo zouden kopen... En dat gaat om nog veel meer geld.
Dat was ook precies mijn gedacht; Goede koop ruim een jaar geleden!

En wat vaak niet vermeld wordt is dat, ondanks de ban van Trump, er gewoon Android 10 voor is verschenen.

Diezelfde ban is echter wel ook de reden dat ik nu niet de P40 of wat dan ook zou kunnen aanraden
Ik snap niet zo goed hoe je een Huawei kan adviseren wetende dat er veel onduidelijkheid is over updates en ondersteuning. Ook de belveiligingsupdates staan op lager pitje dan normaal. Huawei zet vol in op zijn eigen OS. Ja, een Tweaker komt er voor een deel omheen maar 99% van NL niet.
Dit is alleen een probleem voor telefoons die na de P30 pro zijn uitgekomen. De P30 valt nog onder oude overeenkomsten en krijgt netjes elke maand security updates, was een van de eerste niet-google Android telefoons op Android 10 en ondertussen 10.1.
Android 10.1 bestaat niet, je bedoelt ongetwijfeld EMUI 10.1 (Huawei's Android skin) ;)
Je hebt helemaal gelijk, my bad :)
En Ik meen gelezen te hebben dat EMUI 11 (Gebaseerd op Android 11) ook voor de P30 serie gaat komen.
Heb begrepen dat de toestellen onder de oude overeenkomst gewoon 2 upgrades krijgen zoals het beleid van Huawei was.

Bron EMUI11 gevonden: https://www.huaweicentral.com/emui11-eligible-devices/
Er is niet echt onduidelijkheid. Je moet er gewoon van uit gaan dat je alleen nog security updates krijgt. Wat voor mij genoeg is.

(mijn Samsung s7 heeft ook jaren lang security updates gekregen, dan hoef ik ook niet perse op het laatste os te zitten)
Waarom wordt de Xiaomi Mi 10 en 10 Pro niet meegenomen in het lijstje. Die past prima tussen boven de €700,-
We werken momenteel aan een manier om onze coverage te vergroten. Tot die tijd zijn we afhankelijk van fabrikanten zelf, of moeten we toestellen bijvoorbeeld zelf kopen. Een aantal Xiaomi-toestellen zijn momenteel onderweg, maar het heeft lang geduurd ivm een wisseling van de wacht daar. Dat is de reden dat ze tot mijn spijt niet mee konden met deze bbg.. We kunnen alleen telefoons aanraden die we ook getest hebben.
Wil je toelichten waarom de Google Pixel 3A niet in deze BBG is opgenomen?
Jullie geven 'm een hele hoge score en de user reviews zijn ook uitmuntend.
Voornamelijk omdat er in die prijscategorie nu toestellen te krijgen zijn met high-end socs en ook erg goede camera's, zoals de P30. Ook speelt mee dat de prijs niet zo veel gezakt is en je waarschijnlijk beter kunt wachten op de 4a, wanneer je updates en stock Android belangrijk vindt bv, die bijna uitkomt. Om de 3a nu nog te kopen.. zou ik niet doen in elk geval.
Ik heb een serieuze vraag hier over @Chris Broesder

Jullie kunnen enkel producten aanraden die jullie zelf hebben getest geef je aan.
Echter kijk ik naar meer bbg's bv bij de pc's gaat die vlieger niet op. Waar zit deze inconsistentie hem in?
Daar word vaak verwezen naar externe reviews bij de producten. Waarom kan dat hier niet?
Ik las dat meer mensen dit wat merkwaardig vinden.
Ik begrijp dat alles testen natuurlijk de voorkeur heeft echter is dat natuurlijk niet te doen waardoor goede producten niet altijd aangeraden worden.
Hopelijk word hier intern eens naar gekeken zodat het gelijkgetrokken word.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 6 juli 2020 16:26]

Ik kan niet veel zeggen over de desktop-bbg's, maar ik denk dat je daar makkelijker dingen kunt aanraden op specificaties alleen. Een smartphone is niet alleen een som van specs (en prestaties), maar vooral ook van de praktijk. We willen toestellen vast kunnen houden, om te zien hoe ze presteren in onze handen. Zelfs als kunnen we niet een week rondlopen met elk toestel natuurlijk.. Maar, we zijn hiermee bezig zoals gezegd. Het gaat ons denk ik lukken om bijna alle smartphones te testen die er uitkomen in de toekomst.
Dan zou ik toch ook de gebruikersreviews in de loop der tijd mee gaan wegen. Want een enkele test van Tweakers is slechts een momentopname en zegt helemaal niets over bijvoorbeeld duurzaamheid en over zaken die na een langere periode van gebruik pas aan het licht komen.
Neem de Samsung A51 die nu als aanrader in deze BBG staat. Tijdens de momentopname (de test van Tweakers) leek het een zeer capabel toestel. Uit de gebruikersreviews is gaandeweg een iets ander beeld ontstaan. Dat zou ik bij een BBG die objectief behoort te zijn, toch meegewogen willen zien.
Anoniem: 708439
6 juli 2020 07:41
Pixel > Android One > iOs > al het andere.
Heb zelf een Pixel 3A en anders had ik een Nokia 7.2 gehad als dat niet mogelijk is een iPhone SE.

Voorkeur gaat uit naar Android maar als stock niet beschikbaar is dan ga ik naar kamp Apple.
Zelfs niet als het heel dicht tegen stock aan zit? (bijv. Oneplus met oxygen os)

Ikzelf heb Android One ook hoog in het vaandel staan (zelf nog geen ervaring met de pixel overigens), maar ben zelf érg tevreden over Oneplus.

Daarnaast kijk ik er van op dat je de overstap naar iOs zo 'snel' zou maken, dat is toch wel een flinke verandering...
Anoniem: 708439
@karazz6 juli 2020 09:10
Ja klopt OnePlus is ook redelijk stock Android maar zit weer ver boven mijn max. 400 euro budget voor een telefoon, de SE ook maar deze is met Abbo via belsimpel met direct toestel afbetalen te koop voor €354,- en 16 euro in de maand (Vodafone) voor het abbonement.

Ook kocht ik de Pixel 3a en de Nokia 7.1 in de eerste week van release zodat ik volledig gebruik kan maken van de 3 jaar updates.

Pixel 3a was €349 + google home mini en Nokia 7.1 heb ik maar €180,- voor betaald omdat er een google home mini bij zat (verkocht voor €30,-) en een cashback van €70,-

Dus ja om je vraag te beantwoorden ik zou absoluut geen iPhone kopen maar als Android geen alternatief heeft voor mijn wensen ja dan wel.
Duidelijk, de financiële afweging werd in je eerste bericht niet genoemd :)

Maar ik hanteer ongeveer dezelfde max. voor mijn nieuwe toestellen. Echter koop ik de laatste jaren eigenlijk alleen nog 2e handsjes, zo heb ik laatst nog de Oneplus 7t voor 425 (idd, boven budget :P) gekocht. Hier verwacht ik ook weer een jaar of 3 mee vooruit te kunnen.

(Veel) meer dan 400 euro kan ik ook gewoon niet uitgeven aan een toestel.
Anoniem: 708439
@karazz6 juli 2020 12:45
Ja het financiële telt bij mij ook erg mee vind eigenlijk 250 al teveel maar goed die markt hebben we goed verpest met zijn allen.

Maar Oneplus is niet verkeerd in de vorm van Oxygen/LineageOS achige constructie doe je zo 5 jaar met een Android toestel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee