De Stratix 10 NX-fpga
Zoals bekend heeft Intel in 2015 een astronomisch bedrag betaald voor Altera en de nieuwste fpga uit die stal is de Stratix 10 NX. Omdat fpga's flexibel zijn wat hun hardwareconfiguratie betreft, kunnen ze onder meer worden gebruikt voor toepassingen waarbij snelle innovatie nodig is. En omdat fpga's in de regel over uitgebreide interfaces met de buitenwereld beschikken, kunnen ze veel data parallel verwerken.
Zo beschikt de nieuwe fpga in de Stratix-serie, dankzij pam4-receivers en Intels eigen ethernetcontrollers, over 57,8GB/s aan netwerkbandbreedte en zijn er chiplets aanwezig voor custom i/o-verbindingen. De 10 NX heeft bovendien een blok hbm-geheugen dat met een brede bus kan worden benaderd. Al die onderdelen worden via Intels emib-technologie met de fpga zelf verbonden.
Die processor wordt op 14nm geproduceerd en heeft een sterk uitgebreid tensorblok voor ai-toepassingen. Tensorhardware wordt onder meer in neurale netwerken gebruikt. Zo heeft Nvidia tensorcores in zijn gpu's voor neurale netwerken in zowel consumenten- als acceleratorkaarten. De 10NX heeft een tensorblok met dertig multipliers en dertig accumulators, waar voorganger 10 MX over twee multipliers en twee accumulators beschikt. Daarmee zijn int8-berekeningen tot vijftien maal zo snel op de nieuwe fpga. Ook vergeleken met accelerators als Nvidia's V100-kaart zou de 10NX ruim twee tot bijna vier keer zo snel zijn met bijvoorbeeld spraakverwerking en de integratie van grote hoeveelheden data. In de loop van dit jaar moeten de eerste testexemplaren van de fpga beschikbaar komen.
Opslag: Optane- en Arbordale-ssd
Op het gebied van opslag heeft Intel twee opties: Optane- en nand-ssd's. Van beide worden nieuwe series geïntroduceerd met de Optane Persistent Memory 200-serie aan de ene kant en twee nand-ssd's in de vorm van de D7-P5500 en P5600.
De Optane PMem-modules zijn in capaciteiten van 128GB, 256GB en 512GB verkrijgbaar, en zijn uiteraard geschikt voor de derde generatie Xeon Scalable-systemen. Per geheugenkanaal kan een Optane-module in de ddr4-slots geprikt worden. Ten overvloede: het voordeel van Optane-geheugen is het behoud van data zonder spanning. Anders dan ram blijft data in het Optane-geheugen bewaard bij een herstart van de server. De modules kunnen worden ingezet als gewoon geheugen met snelheden tot 2666MT/s of als aparte opslaglaag in App Direct Mode.
De nieuwe generatie nand-ssd's, met de D7-5500 en D7-5600, zijn tlc-nand-ssd's die sterk op elkaar lijken. Beide series zijn als u2-drives verkrijgbaar. De capaciteit van de D7-5600-serie is iets lager, maar dat gaat gepaard met een hogere endurance. Het nand bestaat uit 96 lagen tlc en de controller ondersteunt nvme 1.3c en pci-e gen4 met vier lanes. Overigens heeft Intel nog geen processors of chipsets die pci-e gen4 ondersteunen; ook het nieuwe Xeon Scalable-platform moet het met gen3 doen.
Beide drives halen sequentiële snelheden tot 7000MB/s voor lezen en 4300MB/s voor schrijven, en combineren dat met respectievelijk 1 miljoen en 130.000 iops voor 4k-random lezen en schrijven. De 5500-serie is in capaciteiten van 1,92TB, 3,84TB en 7,68TB verkrijgbaar; de 5600-serie heeft capaciteiten van 1,6TB, 3,2TB en 6,4TB. Beide series verstoken tijdens activiteit maximaal 20W en idle is dat 5W. Op de 5500-serie kan dagelijks eenmaal zijn volledige capaciteit geschreven worden, terwijl de endurance van de 5600-serie drie keer zo hoog is.
Tot slot
Om het plaatje voor het datacentrum compleet te maken, ontwikkelt Intel ook de inmiddels welbekende Xe-gpu, die als accelerator kan worden gebruikt. Uit de stal van het eerder genoemde Movidius komt in aanloop naar een introductie, voor sommige klanten een derde generatie Movidius VPU, of visual processing unit, als sample beschikbaar. Ten slotte zijn ook de Gaudi- en Goya-chips van Habana, respectievelijk chips voor het trainen van ai's en een inference-accelerator, als beperkte samples verkrijgbaar. Daarmee heeft Intel een uitgebreid portfolio in hardware om samen met zijn software, api's en het complete ecosysteem van klanten en leveranciers, slimmere netwerken te bouwen.