Inleiding
2007 heeft voor de muziekindustrie enkele significante ontwikkelingen gekend die we in dit overzicht belichten. De meest in het oog springende is het feit dat drie van de vier grootste platenmaatschappijen muziekbestanden zonder drm zijn gaan aanbieden.
Ook de kopieerbeveiliging op cd'tjes werd het afgelopen jaar door de laatste van de grote labels ten grave gedragen. Ondertussen slinkt de verkoop van de glimmende schijfjes steeds verder, zonder dat dit voldoende wordt gecompenseerd door betaalde muziekdownloads. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat er in 2007 voor het eerst meer aan games dan aan muziek werd uitgegeven.
Andere opvallende ontwikkelingen vonden plaats op het gebied van 'gratis' muziek, zoals de deal tussen Nokia en Universal die telefoonkopers een jaar lang onbeperkt laat downloaden. Het is een voorbeeld van het nog voorzichtige geëxperimenteer van muziekmaatschappijen met alternatieve zakenmodellen om geld aan hun artiestenstal te kunnen blijven verdienen. Sommige bands denken overigens helemaal geen label meer nodig te hebben om hun waren te slijten. Zo zette Radiohead zijn meest recente album voor een door de koper te bepalen prijs op het web, vermoedelijk ook als experiment om uit te vissen wat muziek nou eigenlijk waard is. Dat dit geen eenvoudige vraag is, wees een rechtszaak tegen een filesharer in het afgelopen jaar uit: voor hoeveel geld Capitol Records door de actie van de beklaagde het schip in was gegaan, kon het label niet zeggen.

Van geluidsdrager naar digitaal
De cijfers waren aan het begin van 2007 al niet echt rooskleurig. De International Federation of the Phonographic Industry wist weliswaar te melden dat er in 2006 ten opzichte van 2005 tweemaal zoveel was verdiend aan muziekdownloads, maar de omzetdaling bij de verkoop van muziek op geluidsdragers bleek groter. Dat zou volgens de Ifpi voor een belangrijk deel aan filesharing te wijten zijn: slechts 14 procent van de mensen met een mp3-speler zou de muziek op het apparaat uit legale bron betrekken.
Ondanks dat stopte EMI in januari als laatste grote muziekmaatschappij met het tegen kopiëren beveiligen van audio-cd's. Met Sony's 'rootkit'-soap nog vers in het geheugen, begrepen de platenmaatschappijen dat drm op cd'tjes tot nogal wat frustratie bij goedwillende kopers kan leiden. Bovendien bleken de kosten van het gebruik van de beveiliging niet op te wegen tegen de baten, getuige de steeds sneller krimpende cd-markt.
In heel Europa bleef de cd-verkoop dalen, met uitschieters naar 10 tot 12 procent minder omzet dan in het voorjaar van 2006. België bleek een van de weinige landen waar positief nieuws was te melden; daar steeg de verkoop van geluidsdragers met 0,2 procent. In het najaar meldde de Ifpi dat de cd-verkoop wereldwijd met meer dan 12 procent was teruggelopen, terwijl de omzet uit muziekdownloads met niet meer dan 6,8 procent omhoog ging.
Tegelijkertijd begon duidelijk te worden dat de dvd-verkoop behoorlijk in de lift zat en ook de uitgaven aan games bleken fors toe te nemen. Het afgelopen jaar ging de omzet van de gamesindustrie dan ook voor het eerst die van de muziekindustrie voorbij. In Nederland was dat vorig jaar al het geval. Omdat consumenten hun geld maar één keer uit kunnen geven, is het niet ondenkbaar dat de uitgaven aan dvd's en games een significante reden vormen voor de afname van de inkomsten van de muziekindustrie. Niettemin blijven de platenbonzen van mening dat filesharing en andere niet-legitieme vormen van digitaal muziek betrekken, de hoofdoorzaak vormen van de teruggang van de muziekverkoop.
Dat was dan ook de reden dat de Russische overheid halverwege 2007 de populaire muziekdownloadsite AllofMp3.com sloot, na forse druk van de VS. Deze site opereerde jarenlang dankzij een maas in de Russische wetgeving, waardoor er geen rechten aan internationale auteursrechtorganisaties werden afgedragen. Aan het gebruik van het onbeschermde mp3-formaat was eigenlijk al duidelijk dat de site niet legitiem kon opereren op de internationale markt: op dat moment eisten alle grote platenmaatschappijen namelijk nog dat muziek in met drm beschermde formaten ter download werd aangeboden.
De site kwam later echter weer vrolijk terug als Mp3sparks.com en biedt als vanouds goedkope tracks en albums van bekende en minder artiesten aan. De Russische rechtbanken vinden tot dusver dat de wetswijziging die dergelijke sites de das om zou moeten doen, niet volstaat.
In het begin van het jaar bevestigde onderzoeksbureau Gfk de vrees van de muziekindustrie: hun cijfers wezen uit dat de Nederlandse muziekdownloadmarkt stagneerde. Dat beeld werd bevestigt door Ilse Media toen dit bedrijf eind maart aankondigde de stekker uit zijn muziekdienst Download.nl te trekken. Het bedrijf gaf een interessante reden op voor het besluit: het zou niet vlotten met de downloadmarkt omdat de muziekindustrie drm verplicht stelde. Op dat moment waren de muziekbazen echter al hard aan het nadenken over het afschaffen van digitaal rechtenbeheer.
De teloorgang van drm
Digital rights management is de methode die ervoor had moeten zorgen dat de muziekindustrie de exclusieve distributierechten op muziek behield. Immers, gewapend met muziek in het onbeschermde mp3-formaat is het tevens de internetter die in staat is de muziekwerken te verspreiden.
De platenbonzen gingen vraagtekens zetten bij het gebruik van rechtenbeheertechnologie toen bleek dat de verkoop van digitale muziek in 2006 minder hard was gegroeid dan het jaar daarvoor. Bovendien werd de teruggang in de cd-verkoop er niet door gecompenseerd. Het gebruik van drm werd al als problematisch ervaren vanwege het gebrek aan compatibiliteit tussen verschillende afspeelsystemen, met gefrustreerde gebruikers als gevolg. Daar kwam nog bij dat geen enkele techniek de kraaklustigheid van het hackersgilde had weten te overleven.
Amazon, de grootste Amerikaanse online retailer, had halverwege 2006 al aangekondigd drm-vrije muziek te willen gaan verkopen. Op dat moment had het webwarenhuis in het geheel geen downloadfaciliteit voor muziek, en de retailer leek te geloven dat het zonder drm het gemakkelijkst zou zijn om zich een plek te verwerven op de door Apples iTunes gedomineerde markt. Tegen de zin van de grote labels verkocht Apple muziek voor een vast bedrag van 99 dollarcent. Het is niet onwaarschijnlijk dat Amazon met de belofte van variabele prijzen, waarmee de hits duurder verkocht kunnen worden, heeft geholpen de muziekmaatschappijen warm te maken voor de drm-vrije verkoop.
Eind januari bleek tijdens een jaarlijkse beurs voor de muziekindustrie dat de vraag of drm nog wel nuttig was, prominent op de agenda's van de grote platenbazen stond. Enkele dagen later riep Apple-voorman Steve Jobs de muzieklabels op om de drm-handdoek in de ring te gooien. Hij wees er daarbij op dat Apple, net als andere muziekretailers, door de muziekmaatschappijen gedwongen was een rechtenbeheersysteem - Fairplay - te gebruiken. Weliswaar zou Apple ook Fairplay in licentie kunnen geven om compatibiliteitsproblemen op te lossen, maar Jobs was bang dat dat dit ertoe zou leiden dat het sneller zou worden gekraakt, als gevolg waarvan boze platenbonzen de muziekverkooplicentie in zouden trekken. Het afschaffen van drm zou dus het beste zijn, aldus Jobs.
De eerste grote platenmaatschappij die drm op de helling zette, was EMI. Het enthousiasme over de eerste geruchten hierover zakte echter enigszins in toen duidelijk werd dat de muziekmaatschappij hier wel een hogere prijs tegenover wilde zetten, en hierin kreeg het bedrijf begin april zijn zin: iTunes zette EMI's drm-loze tracks voor 1,29 dollar in de etalage. Er zou echter worden overwogen om deze te verlagen naar 99 dollarcent, dezelfde prijs als er voor beschermde tracks moet worden betaald. Ook Microsoft heeft overigens aangegeven drm-vrije tracks in zijn Zune-muziekshop te willen zetten.
Op de valreep van het afgelopen jaar kondigde ook Warner aan dat het, via Amazons webshop, zijn hele catalogus als drm-vrije mp3'tjes zal aanbieden. Universal was toen al bezig met de overstap naar een drm-loos aanbod. De eerste stap die de maatschappij op dit vlak heeft gezet, is het in mp3-formaat aanbieden van de muziek van zijn in klassieke muziek gespecialiseerde dochter Deutsche Grammophon. Sony BMG zal dus de laatste van de grote vier zijn die overstag gaat - de vraag is enkel wanneer.
Als de cijfers van de Britse online muziekwinkel 7 Digital als toonaangevend mogen worden opgevat, is het wellicht een goed idee als Sony BMG niet te lang afwacht. Volgens deze retailer verkoopt drm-loze muziek namelijk viermaal beter dan beschermde tracks.
(Gratis) toekomstmuziek?
Een groeiend aantal personen binnen de muziekindustrie lijkt zo zoetjesaan te accepteren dat mensen graag downloaden en dat ze dat, vooral als het arme studenten zijn, het liefst voor niets doen. Aan het begin van het voorbije jaar werd dan ook een overeenkomst gesloten tussen de muziekdienst Ruckus Networks en de vier grote maatschappijen EMI, Sony BMG, Universal en Warner. Deze maakt het voor alle studenten van het Amerikaanse hoger onderwijs mogelijk om gratis muziek te downloaden, welke overigens weer wel van drm is voorzien. De downloads worden gesponsord door advertenties in de applicatie van Ruckus, waarmee de rechten worden betaald - net als bij de deals die YouTube eerder met maatschappijen als Warner sloot.
Ook niet-studenten kunnen via een door reclame ondersteunde dienst aan muziek komen. In het najaar opende de muzieksite SpiralFrog zijn deuren. Deze site biedt, naast het repertoire van een aantal onafhankelijke labels, ook muziek uit de stal van Universal aan.
Deze muziekmaatschappij leek voorop te lopen bij de ontwikkeling van alternatieve businessmodellen. Zo meldde Universal dat er wordt gewerkt aan de gratis online muziekdienst Total Music, en het label is nog in onderhandeling met andere maatschappijen om het intiatief gezamelijk aantrekkelijk te kunnen maken.
Een van de eerste concrete uitvloeisels van Universals idee van 'gratis muziek' is de overeenkomst met mobieltjesfabrikant Nokia, die eerder deze maand werd getekend en die wel eens revolutionair kan blijken te zijn. De deal maakt het voor kopers van bepaalde telefoons uit Nokia's N-serie mogelijk om een jaar lang Universal-muziek te downloaden. Volgens de platenmaatschappij is deze overeenkomst de eerste stap op weg naar een nieuw toegangsmodel voor muziek, waarbij de consument betaalt via de prijs van een apparaat, of via het internetabonnement.
Was het idee om via de isp voor muziek te betalen vorig jaar nog onderwerp van verhitte discussies in het Franse parlement, ook in Nederland is dit idee meerdere malen geopperd. Aan het begin van het jaar werd het nog bij de PvdA- en CDA-fracties besproken, maar de plannen bleven 'puur hypothetisch'. Het zou volgens de betrokken parlementariërs een realistischer idee zijn dan drm omdat downloaden toch niet is tegen te houden. Eerdere berichtgeving dat er daadwerkelijk aan wetgeving op dit gebied werd gewerkt werd echter tegengesproken: er zouden 'geen signalen' zijn dat muziekmaatschappijen die kant op wilde.
Inmiddels lijkt dat beeld dus achterhaald: de muziekindustrie denkt hier wel degelijk over na. Sterker nog, bij de Franse isp Neuf Cegetel mogen abonnees met een tripleplayabonnement van 29,90 euro per maand, sinds augustus ongelimiteerd muziek uit de catalogus van - opnieuw - Universal binnenhengelen. Ook de Deense tak van de Ifpi werkt aan een speciale filesharinglicentie voor isp's. Volgens in het najaar bekendgemaakte plannen zou die 16 euro per klant per maand moeten kosten.
'Gratis' muziek van een andere orde kwam ons in het afgelopen jaar overigens nog ter ore via de Britse band Radiohead. Dit muzikale gezelschap bracht zijn laatste album 'In Rainbows' via de eigen website uit - twee maanden voordat het in de winkel lag - en liet de klant zelf bepalen hoeveel geld die ervoor over had. Dat kon, op een klein bedrag aan administratiekosten na, desgewenst niets zijn. Volgens comScore werd het album voor gemiddeld zes euro binnengehengeld, een bedrag dat nogal laag zou zijn omdat zestig procent van de downloaders niets wilde betalen. Radiohead betwist deze cijfers maar wil niet zeggen hoe de vork dan wel in de steel zit.
De band zegt tot de opmerkelijke releasemethode te zijn gekomen onder meer omdat ze zonder platenmaatschappij zat en alle tot op heden uitgebrachte albums voor de release uitlekten. 'Dus lieten we het zelf maar uitlekken', aldus zanger Thom Yorke. Het album werd op oudejaarsavond integraal live uitgevoerd; het optreden is, hoe kan het ook anders, gratis op het internet te bekijken. Komend jaar zal moeten uitwijzen of de In Rainbows-strategie bij andere gevestigde namen navolging vindt.