De cijfers waren aan het begin van 2007 al niet echt rooskleurig. De International Federation of the Phonographic Industry wist weliswaar te melden dat er in 2006 ten opzichte van 2005 tweemaal zoveel was verdiend aan muziekdownloads, maar de omzetdaling bij de verkoop van muziek op geluidsdragers bleek groter. Dat zou volgens de Ifpi voor een belangrijk deel aan filesharing te wijten zijn: slechts 14 procent van de mensen met een mp3-speler zou de muziek op het apparaat uit legale bron betrekken.
Ondanks dat stopte EMI in januari als laatste grote muziekmaatschappij met het tegen kopiëren beveiligen van audio-cd's. Met Sony's 'rootkit'-soap nog vers in het geheugen, begrepen de platenmaatschappijen dat drm op cd'tjes tot nogal wat frustratie bij goedwillende kopers kan leiden. Bovendien bleken de kosten van het gebruik van de beveiliging niet op te wegen tegen de baten, getuige de steeds sneller krimpende cd-markt.
In heel Europa bleef de cd-verkoop dalen, met uitschieters naar 10 tot 12 procent minder omzet dan in het voorjaar van 2006. België bleek een van de weinige landen waar positief nieuws was te melden; daar steeg de verkoop van geluidsdragers met 0,2 procent. In het najaar meldde de Ifpi dat de cd-verkoop wereldwijd met meer dan 12 procent was teruggelopen, terwijl de omzet uit muziekdownloads met niet meer dan 6,8 procent omhoog ging.
Tegelijkertijd begon duidelijk te worden dat de dvd-verkoop behoorlijk in de lift zat en ook de uitgaven aan games bleken fors toe te nemen. Het afgelopen jaar ging de omzet van de gamesindustrie dan ook voor het eerst die van de muziekindustrie voorbij. In Nederland was dat vorig jaar al het geval. Omdat consumenten hun geld maar één keer uit kunnen geven, is het niet ondenkbaar dat de uitgaven aan dvd's en games een significante reden vormen voor de afname van de inkomsten van de muziekindustrie. Niettemin blijven de platenbonzen van mening dat filesharing en andere niet-legitieme vormen van digitaal muziek betrekken, de hoofdoorzaak vormen van de teruggang van de muziekverkoop.
Dat was dan ook de reden dat de Russische overheid halverwege 2007 de populaire muziekdownloadsite AllofMp3.com sloot, na forse druk van de VS. Deze site opereerde jarenlang dankzij een maas in de Russische wetgeving, waardoor er geen rechten aan internationale auteursrechtorganisaties werden afgedragen. Aan het gebruik van het onbeschermde mp3-formaat was eigenlijk al duidelijk dat de site niet legitiem kon opereren op de internationale markt: op dat moment eisten alle grote platenmaatschappijen namelijk nog dat muziek in met drm beschermde formaten ter download werd aangeboden.
De site kwam later echter weer vrolijk terug als Mp3sparks.com en biedt als vanouds goedkope tracks en albums van bekende en minder artiesten aan. De Russische rechtbanken vinden tot dusver dat de wetswijziging die dergelijke sites de das om zou moeten doen, niet volstaat.
In het begin van het jaar bevestigde onderzoeksbureau Gfk de vrees van de muziekindustrie: hun cijfers wezen uit dat de Nederlandse muziekdownloadmarkt stagneerde. Dat beeld werd bevestigt door Ilse Media toen dit bedrijf eind maart aankondigde de stekker uit zijn muziekdienst Download.nl te trekken. Het bedrijf gaf een interessante reden op voor het besluit: het zou niet vlotten met de downloadmarkt omdat de muziekindustrie drm verplicht stelde. Op dat moment waren de muziekbazen echter al hard aan het nadenken over het afschaffen van digitaal rechtenbeheer.