Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Command & Conquer Remastered

Pure nostalgie, ook leuk voor nieuwe spelers?

Conclusie

Wie vroeger als tiener, twintiger of ouder persoon de originele versies van de eerste Command & Conquer (Tiberium Dawn) en Red Alert heeft gespeeld, zal deze remaster waarschijnlijk zéér kunnen waarderen. EA heeft er samen met Lemon Sky en Petroglyph - opgericht door oud-Westwood-werknemers - voor gezorgd dat de twee spellen zeer dicht bij het origineel blijven, terwijl de graphics en interface er een stuk beter uitzien en de muziek de sfeer van destijds weer terughaalt. Ook heeft EA de mod-community en zelfs OpenRA-ontwikkelaars erbij betrokken, wat een goede zet was. Doordat alles speelt en voelt als vroeger, levert dit een enorm nostalgisch gevoel op. Het is zó authentiek dat zelfs het oude Westwood-logo is behouden. Daarvoor alle hulde aan de makers, want bij veel remakes leiden de vele wijzigingen en beoogde 'verbeteringen' juist tot grote teleurstellingen.

Ook zijn we vol lof voor de moeite die er is gestoken in deze remaster. EA had zich er makkelijk vanaf kunnen maken door de beroemde installer weg te laten of door de originele video's op te nemen zonder ze uitgebreid te optimaliseren. En datzelfde geldt voor de muziek. Ook het feit dat de units, voertuigen en gebouwen helemaal opnieuw zijn gemaakt op basis van de originelen en in de stijl van de (latere) C&C-serie is lovenswaardig. Daar komt de bonuscontent nog bovenop, wat vooral voor de echte fans een leuk extraatje is. De flink uitgebreide menu-opties, de mogelijkheden voor multiplayer en losse missies en het gebruik van mods maakt het spelen nog een stuk fijner, maar zou in een remaster natuurlijk ook niet mogen ontbreken. Dat is nog wel het geval voor lan-ondersteuning - we gaan ervan uit dat die spoedig volgt en rekenen er daarom geen aftrek voor.

De beleving van Command & Conquer en Red Alert is als vanouds, maar anno 2020 nog steeds leuk. De tekortkomingen van de originelen, die in latere C&C-delen zijn opgelost, horen daar ook bij. Wie alleen de latere versies heeft gespeeld kan daardoor weleens teleurgesteld worden. In 1995 waren de matige ai en pathfinding al ergerlijk; files bij bruggen, harvesters die rondjes draaien om een drukke refinery en units die zich laten afslachten als ze onderweg aangevallen worden - of gewoon staan te kijken als kameraden naast hen worden afgeslacht. Als opperbevelhebber moet je alle units als een babysitter in de gaten houden, anders gaat het mis. Dat was bij de opvolgers een stuk beter geregeld en daardoor zijn we wat verwend geraakt.

Natuurlijk had het spel niet meer zo op het origineel geleken als de ai drastisch was gemoderniseerd, maar we hadden het wel prettig gevonden als er in ieder geval een keuzemogelijkheid was voor een iets betere ai, wat we bijvoorbeeld bij de remaster van Age of Empires zagen. Het is fijn dat er in ieder geval is besloten om unit queueing toe te staan. Vroeger moest je wachten tot de productie klaar was voordat je de volgende kon laten 'maken'. Wel missen we waypoints, waarbij de units na de productie naar een bepaald punt gaan. Nu moet je ze 'ophalen' in je basis. Voor bepaalde irritatiepunten bieden mods overigens een uitkomst. Zo moet je bij Tiberium Dawn de gebouwen naast elkaar plaatsen, terwijl je bij Red Alert een tegel afstand kunt houden. Een mod kan deze onrechtvaardigheid oplossen. Handig, want dit voorkomt onnodige opstoppingen in je basis. Ook vonden we een mod waarmee we verder kunnen in- en uitzoomen.

Voor gamers die pas later zijn ingestapt in de C&C-serie, bijvoorbeeld bij Generals, Red Alert 3 of C&C3, kunnen de genoemde nadelen ergerlijker zijn. Je gaat terug in de tijd en merkt dat ook in de gameplay. Terwijl de een zich weer een tiener zal voelen, kan het bij een ander tot teleurstelling leiden. Tiberian Dawn en Red Alert 1 waren niet de meest doorontwikkelde C&C-games en missen de dynamiek van hun opvolgers. Het is goed om je daar bewust van te zijn voordat je tot aanschaf overgaat.

Voor spelers van het eerste uur is Command & Conquer Remastered echter een no-brainer. Je krijgt twee games inclusief hun uitbreidingen, een moderne interface die - op één punt na - goed werkt op moderne monitoren, nieuw vormgegeven units, opgepoetste videobeelden en remastered soundtracks, en ook nog een hoop missies en bonusmateriaal. Het kan bovendien oneindig worden uitgebreid met mods, met onder andere nieuwe missies en maps van anderen. Het spel is daarmee goed voor vele uren spelplezier, nu en later. Het is met recht een indrukwekkende remaster, en we hopen dat dit niet de laatste is.

Getest

Command & Conquer Remastered, Windows

Prijs bij publicatie: € 19,99

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (374)

Wijzig sortering
Ben zelf een speler van het eerste uur destijds. Dit spel had ik dus al preordered op Steam.
5 Juni was de grote dag en ik vond en vind het echt geweldig. De installer met dat stukje over de geluidskaart en dan Port, IRQ en Dma wat veranderd naar obsolete toverde een grote glimlach op mijn gezicht.

EA heeft hier wat mij betreft echt de spijker op de kop geslagen en een mooie balans gevonden tussen oud en nieuw.
Spel speelt prima, de AI is inderdaad frustrerend af en toe maar dat heeft ook zijn charme. Geeft net wat meer uitdaging om je troepen te laten doen wat je wil. De muziek is ook fantastisch!
Voor mij is het echt een trip down memory lane, lang geleden dat ik zo heb genoten van een spel.
Ik ben ook speler van het eerste uur.. en heb de originele games nog op CD-Rom in hun cases op m'n boekenplank staan. :)

Echter heb ik sinds C&C en Red Alert ook andere RTS spellen gespeeld.. en ik moet zeggen dat ik me tóch echt wel erg stoor aan de achterlijke pathfinding en unit/army AI.
De meest recente RTS die ik veel gespeeld heb is starcraft 2 dus dát is de AI/pathfinding die ik 'verwacht' te zien.
Vooral het infantry-crushen van de AI is écht frustrerend en heeft mij er al snel toe besloten om infantry als een 'nutteloze unit' te beschouwen, simpelweg omdat een of een paar tanks gewoon doodleuk 15+ van je infantry units platwalsen.. totaal kosten-inefficient dus.
Ik ben doorgaans een turtle/overwhelming force speler dus de slechte pathfinding en het 'file convoy' gedrag van units is voor mij extra storend.

Ik weet het niet zeker meer, maar C&C 3 heb ik ook érg veel gespeeld (ook online) en volgens mij was de AI toch dusdanig beter in dat spel.. konden ze díe AI niet gewoon als 'optie' beschikbaar stellen?..

Ik hoop dat er mods komen/zijn/mogelijk zijn (nog niet gekeken) om de AI en pathfinding wat moderner te maken, want hoewel ik er destijds wel mee kon leven heb ik er vandaag de dag gewoon echt niet meer het geduld voor. :|

Desalniettemin ben ik súper blij met deze remasters, en hoop ik dat C&C Tiberian Sun dezelfde behandeling krijgt. Ze hebben écht goed werk afgeleverd en ik ben ook erg blij dat ze veel moeite hebben gedaan voor de muziek/soundtrack als ook de filmpjes want dát was wat C&C uniek en succesvol maakte ten opzichte van de concurrentie destijds. Act on Instinct, Hells March, en vele van zulke tijdloze klassiekers maakten het spelen van de C&C spellen een puur genot. 8-)
Vooral het infantry-crushen van de AI is écht frustrerend en heeft mij er al snel toe besloten om infantry als een 'nutteloze unit' te beschouwen, simpelweg omdat een of een paar tanks gewoon doodleuk 15+ van je infantry units platwalsen.. totaal kosten-inefficient dus.
Je weet dat je op X kunt drukken om je units te laten skirmishen en daarmee de tanks te ontwijken? Ze stellen zich dan ruim op en een nieuwe X zorgt ervoor dat ze zich allemaal verplaatsen. Aangezien ze sneller lopen dan een tank kan draaien, kun je hiermee toch redelijk goed tanks ontwijken zodat ze niet over je heen rijden.
Volgens mij stond X voor Scramble. Maar inderdaad, dat is de manier.
Scatter :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 14 juni 2020 13:11]

Daarnaast is er in multiplayer een optie om infanterie niet plat te kunnen walsen met voertuigen
Ik heb nu een uurtje of 12 met de game gespeeld. Allied campaign van RA uitgespeeld en wat skirmish, en ben het wel echt roerend eens omtrent de AI.

De pathfinding is soms echt crimineel slecht. Vooral als je 10+ units door een smal stuk probeert te sturen gebeurt met meer dan eens dat 1 of 2 units gewoon doodleuk omrijden, ook als dat betekent dat ze de basis van de vijand gewoon recht inrijden.
Of Harvesters die zo ontzettend omrijden voor een orefield dat ze gewoon keer op keer recht op een groep vijanden af rijden.

De AI is ook echt slecht. Je moet in de latere levels echt enorm micro managen simpelweg omdat de AI zo dom is. Als je een groep van wat tanks ergens neer zet en de linker wordt aangevallen door een vijand blijft de rest gewoon doodleuk staan niksen.
Sterker nog, als een vijand van buiten range van een unit aan valt doen ze ook niks. Heb meerdere keren gehad dat een V2 gewoon van afstand begon te schieten en ik het pas door kreeg als er unit lost klonk.

Goed, voor mij drukt het de pret niet. Het is voor mij pure nostalgie, maar het zijn wel punten waardoor ik de game niet zomaar aan zou raden aan mensen die het niet vroeger ook gespeeld hebben. AI is tegenwoordig een stuk beter(heb C&C3 nog even opgestart, alle bovengenoemde problemen bestaan bijna niet meer) en er zijn gewoon andere moderne dingen die hier ontbreken(productie waypoints, routes en attack/guard commands voor je units bijv.) dat ik het wel zou snappen als nieuwe spelers hier moeite meer zouden hebben.
Hoop dat dit een succes gaat worden en meer games volgen. Zou graag een upgrade willen zien van Warcraft II en Dune II (Of Dune 2000).
De rechten van Dune zijn in handen van Funcom, dus dat lijkt me sterk.
Niet Funcom, maar de familie Herbert.

https://youtu.be/HOemQuy2JUc

[Reactie gewijzigd door caspar M op 13 juni 2020 23:57]

Ja die willen geen remake. Erg jammer, het was echt een fantastisch spel... de eerste echte rts, ik heb em kapotgespeeld.
Er komt wel een nieuwe Dune film, wellicht volgt een game dan ook wel.

https://www.imdb.com/title/tt1160419/
Ik kijk er naar uit!!!
Die kunnen ze verkopen O-)
Gezin het remaster niveau van Starcraft en WC3... no thx

Nu houd ik die games aan een hogere standaard dan C&C, dus wellicht is dit scheef vergelijken. Maar SC en WC3 waren een belediging imo.

Dune 2 zou ik nog liever willen dan C&C, maar ook daar... weinig kans.
Ik miste sowieso de vermelding van StarCraft: Remastered in het lijstje remasters in deze review.

@VonDudenstein Wat is er volgens jou mis met het niveau dan, want ik ben niet bekend met negatieve kritiek op de SC remaster. Ook in de reception op Wikipedia lees ik niks bijzonders.

[Reactie gewijzigd door remer op 13 juni 2020 13:16]

Die kan ik wel even voor je invullen: belangrijkste punt is wat mij betreft dat het spel zelf bij launch nog niet af was, waarbij meerdere keren is beloofd dat belangrijke features (w.m.b. vooral ranked matchmaking voor teams (2v2/3v3/4v4)) snel zouden komen. Het spel is inmiddels bijna 3 jaar oud en het is er nog altijd niet en zal er waarschijnlijk ook nooit meer komen (en zelfs als het nu nog komt is een deel van de mensen die het wilden gaan spelen waarschijnlijk al afgehaakt).

Nu kan je redeneren dat dat voor mensen die alleen single player spelen niet zoveel uitmaakt en dat klopt natuurlijk ook, maar de reden dat Starcraft zo groot is geworden is toch echt multiplayer en de status die het daarmee verworven heeft in Korea als grondlegger van esports.

Behalve het bovenstaande is het probleem ook gewoon dat het spel vrijwel geen support krijgt van Blizzard. Volgens mij zit er 1 dev op het project ofzo en er zijn nogal wat problemen met het spel. Zo af en toe komt er wel een patch uit die een bepaald probleem oplost (of probeert op te lossen), maar die patch introduceert vervolgens vaak ook weer nieuwe problemen. Vanwege het gebrek aan support en het feit dat Blizzard weigert meer mensen op het project te zetten, lijkt het echter een oneindige cyclus van problemen.

En het is wat mij betreft wel enigszins een schande dat ze wel investeren in een carbot-skin, terwijl de base functionality van de game nog altijd niet is zoals het hoort. Natuurlijk zo'n skin zijn vooral gfx ppl en niet echte devs, maar het is alsnog investeren in een game. Aangezien die carbot-skin niet gratis was, zullen ze wel gedacht hebben dat ze daarmee iig nog geld konden verdienen.

Het is erg jammer, vooral omdat het spel gezien zijn geschiedenis wel wat meer respect zou mogen krijgen. Maar goed, Blizzard is Blizzard al lang niet meer en kwaliteit staat daar al een hele tijd tijd niet meer bovenaan het lijstje.

De remaster van SC was overigens niet zo dramatisch als die van WC3, maar goed, dat wil nog niet zeggen dat het een goede remaster was. Want dat was het zeker niet. Leuk voor de mensen die de campaign nog eens wilden spelen, maar voor de multiplayer-scene (die nog altijd in leven is, Starcraft 1 is in Korea nog altijd populairder dan Starcraft 2) is het toch wel uitgelopen op een teleurstelling.
Precies dit.

Van Blizzard verwacht je niets minder dan een banger.

SC1 is, zonder enige twijfel, één van de beste spellen aller tijden. Hoogstwaarschijnlijk de beste RTS. Wat Blizzard daar gemaakt heeft is hall of fame.

Zo'n game verdient het caliber aandacht en budget van een FF7 Remake, Ratchet & Clank, Shadow of the Colossus, RE2 R of Demons Souls (ja die is nog niet uit, maar komop... 10/10 hands down)

Het is niet alsof Blizzard zich niet kan meten met deze producties. Lange tijd was het de titaan in de industrie. Nu lijkt het meer de gevallen engel die de weg kwijt is. (fingers crossed voor D4)

Maar goed. Slechts een mening. En wellicht te hoge verwachten. Die andere games bewijzen 1 ding. Het kan wel...
Verwachtingen... Blizzard kon niks verkeerd doen, totdat het misging. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Hetzelfde met Valve in het verleden, werd op handen gedragen maar toen was het ineens klaar met Half-Life. Bioware kon niks verkeerd doen, maar Dragon Age II, (het einde van) Mass Effect 3, de kwaliteit van Mass Effiect: Andromeda. Bethesda.... buggy engine werd jaren recycled, terwijl mods die al lang konden oplossen en toen was er ineens Fallout 76.

Nu is CDPR de nieuwe publiekslieveling... totdat ze het niet meer zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=RXcyppwxj9A

Het is iig iets, want ik zie dat voorlopig niet gebeuren met Dune 2000. Zelf zou ik liever een remaster van Emperor : Batlle for Dune hebben. Al is daar geloof ik wel een widescreen patch voor.

Warcraft 2 is hoe dan ook welkom. Voor mij het laatste goede deel van die serie.
Ik zou graag een nieuw deel in de Dune reeks willen zien, of een remake van Emperor: Battle for Dune. Ik ben bang dat met een remaster de gameplay gedateerd zou voelen.
Gaat waarschijnlijk niet gebeuren. De rechten van Dune games zijn terug naar de familie, en die hebben vooralsnog aangegeven dat ze geen behoefte hebben aan nieuwe games of remasters.

https://youtu.be/HOemQuy2JUc

[Reactie gewijzigd door caspar M op 13 juni 2020 23:57]

Er komt wel een game (of games) van de nieuwe film, ze willen niets te maken hebben met oud materiaal over het algemeen.
Dune 2000 is beschikbaar binnen OpenRA. Je hebt wel de originele CD's nodig voor de muziek en de filmpjes.
Let wel dat de OpenRA versie nog veel van de campagne mist. Volgens mij hadden ze alleen de Harkonnen campagne compleet. Als je de volle campagne van D2K wilt spelen kan je vooralsnog beter de "Dune 2000: Gruntmods edition" nemen (vergeet alleen niet de losse "cutscenes" erbij te downloaden anders heb je geen filmpjes)
Dune 2000 wil ik ook wel remastered zien :9~
Ik weet nog goed hoe ik dat vroeger op mn vaders zolderkamertje zat te installeren. Zo episch :D
Ook speler van het eerste uur, was ooit mijn eerste of tweede game op pc en was vlug verkocht. Gisteren paar keer online gespeeld en het was alsof ik terug 20 was, ik dacht eerst over wat een grove pixels en lage resolutie maar zo was het vroeger maar na dat je op de spatiebalk drukt veranderd het grafisch naar de remastered versie. Het is grafische zeker ok, er is niet aan gepruts en gewoon wat opgepoetst . Aan een goede klassieker moet je niet prutsen en dat wisten ze,het gamen is op mijn leeftijd wat minder maar aan deze game ben ik weer verkocht, ken je de game niet dan zou ik zeggen gewoon kopen.
Voor mij is dit inderdaad een perfecte manier hoe een remaster hoort te zijn. Dicht bij het origineel blijven, maar alleen echt storende zaken (unit queue bijv.) wel aanpakken. Ik heb het spel dan ook vanaf dag 1 gelijk gekocht.

Ik hoop dat er meer spellen komen met een remake. Te denken aan RA2, maar ook andere genres zoals GTA series. Vooral GTA 3 was voor mij altijd nostalgie, daar zou ik ook graag eens een keer wel door de tunnel in de bergen kunnen gaan, waarbij er een uitwerking is gedaan van de ghost map.
Ik heb mezelf beloofd nooit meer iets van EA te kopen, mede omdat ze studios zoals Westwood zonder problemen de nek om draaien, ongeacht het potentieel, alles voor de winst, maar zelfs al heb ik initieel deze game niet geheel legaal verkregen, ik kan niets anders doen dan betalen. Wat een gigantisch fantastisch intro, zoals je zegt, met herinneringen aan de echte installatiesequence van toen en er dan even een streep doorheen zetten. Het omzetten van de grafische weergave van old-school naar hedendaags, het doet me allemaal glimlachen. De muziek, als vanouds.

Wat een fantastische remaster.

Ja, sure, de AI is niet echt remastered, maar..who cares? Werkt het nog steeds om gewoon eerst sandbags te bouwen om je basis?

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 13 juni 2020 23:49]

Dat kwam ook als eerste in mij op toen er werd gezegd dat de AI niet verbeterd was. De punten die worden genoemd zoals het babysitten van je manschappen vond ik niet het meest ergelijke, het was dat de AI geen muren/sandbags aanviel, al was het soms wel handig :*)
Als mede speler van het eerste uur: ik heb één keer in mijn leven een game gepre-ordered. Dat was C&C4. Daarna heb ik uiteraard nooit meer een game vooruit besteld.

Dat mis ik ook in de review: de uitleg waarom de C&C franchise stil stond. C&C4 was nooit bedoeld als volledig nieuw spel, meer als grappig multiplayer spelletje. Door geldwolven werd toen besloten dat het C&C4 moest worden. De fans misten echter base building, de scrin en een fatsoenlijke campagne. Daarmee werd de serie de nek omgedraaid.
Dat is nogal gedurfd. Een pre-order... van een remaster... van EA!
OpenRA is echter superieur.
Hoewel het spel zeker vermakelijk is, er goed uit ziet en de muziek goed klinkt. Hadden ze naar mijn mening meer kunnen doen om het de 21e eeuw in te brengen, en zelf zou ik het zeker geen 9 geven.

Grote gemissen:
  • AI tegenstander.
  • AI van je eigen units, soms staan ze gewoon als idioten stil, terwijl ze stuk voor stuk neergeschoten worden.
  • Geen attack-move.
  • Bij gebrek aan attack-move geen optie om guard-move de standaard move te maken. Eigenlijk zit je dus bijna continu met je vingers op ctrl+alt.
  • Geen way-points.
  • Je kan dan wel left-click/right-click wisselen in de opties, wat ze de "moderne" instelling noemen, maar alsnog is de besturing dan anders als moderne RTSen en een beetje contra-intuitief.
  • Soms klik je op attack een unit, maar doen ze dat alsnog niet.
Ook heb ik het idee dat units (vooral de grenade thrower en commando) veel meer last hebben van friendly fire. Maar misschien herinner ik me dat gewoon anders.

Naar mijn mening leunt het spel toch vooral op de nostalgie en is het spel wegens de bovenstaande puntjes niet geschikt voor mensen die die nostalgie factor missen. Zelfs ondanks dat mijn nostalgie het tot nu toe nog wint irriteer ik me aan de bovenstaande puntjes en het feit dat je continu units kwijt raakt omdat ze er gewoon als zombies bij staan, of niet de attack doen die je wilt.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 13 juni 2020 13:45]

  • Geen way-points.
Ook heb ik het idee dat units (vooral de grenade thrower en commando) veel meer last hebben van friendly fire. Maar misschien herinner ik me dat gewoon anders.
In RA kan je met Q waypoint commands geven, in TD is dat niet mogelijk.

Dat granadiers and flamethrowers erg last van FF hebben dat was al, voor de commando merk ik dat als je een gebouw opblaast de units die er uit komen op de eerste frame direct een salvo op je commando doen, wat volgens mij in het orgineel niet was. Maar de commando aanval had ook in het origineel een (kleine) AoE.
Volgens mij kon dit vroeger al met RA. De engine ondersteund het dus, lijkt mij dat ze het dan ook aan TB hadden kunnen toevoegen.
Waypoints toevoegen in TD is ook mogelijk, er zijn ook al mods welke dat doen. Maar dat kon in de orginele TD niet, daarom dat het in RA wel kan en in TD niet in de remaster.

Ergens zie ik wel de charme in van zoveel mogelijk origineel houden, veel zaken zijn eenvoudig te fixen met mods. Ik zou het echter een mega pluspunt vinden als er van de devs zelf een AI update zou komen welke aan te zetten is.

Ook moet multiplayer met mods mogelijk gemaakt worden. Het is stom dat ik niet met vrienden tegen een betere AI van een mod kan spelen. Als iedereen de mod heeft zou dat toch geen probleem moeten zijn?

Ik snap dat gemod en niet gemod niet met elkaar kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 13 juni 2020 19:05]

Ik denk dat je hier valide punten hebt, die een hedendaagse RTS speler zeker gaat missen in deze remasters. Voor die mensen zal de ervaring geen 9 waard zijn. Vanuit het perspectief 'trouw blijven aan het origineel' zijn er denk ik ook een hoop gamers die niet op dit soort aanpassingen zitten te wachten. Er is hoe dan ook een behoorlijke dosis nostalgie nodig om deze remasters optimaal te kunnen waarderen. Bij mij zit dat in ieder geval helemaal goed en ik kan mij dan ook wel vinden in die 9 :)
Als je units stil staan selecteer ze en druk op G. dan staan ze in guard en doen ze wel wat. Nadeel een slimme tegenstander zal ze dan uitlokken om 1 voor 1 af te knallen.
Volgens mij was er al jarenlang een oplossing van veel van die punten in OpenRA?

Helaas was ik er zo slecht in, dat online spelen ervan al snel niet meer leuk was (je werd helaas niet aan iemand van.je eigen niveau gekoppeld vziw); maar beter dan RA speelt het wel.
Ik snap je punten. Had ook gehoopt dat de AI wat geavanceerder was. Iets wat bij de remaster van Age of Empires 2 wel gedaan is. Daar heb je zelfs de optie om te kiezen tussen verschillende versies van AI. De CD versie, HD versie en de Definitive Edition.

Over het algemeen vind ik het eerder een 8 dan een 9 wat betreft remaster. Age of Empires Definitive Edition staat bij bij boven aan in de lijst van nostalgische remasters die goed gelukt zijn. C&C komt nu op mijn 2e plek.

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 13 juni 2020 19:44]

Probeer maar eens met een maatje tegen 4 hard AI's (in 1 team) te vechten, dat is een flinke lag-fest... het resulteerde bij ons na het verslaan van de eerste AI in een connection loss bij beide en dus in een failure...

Verder zijn de random burgers met nukes ook erg overpowered, zo heeft een groepje burgers in mijn korte remaster carriere al een aantal keer een (hard) AI uitgeschakeld.

(net nu toevallig Hell March voorbij shuffelt op spotify) de muziek en graphics zijn dan wel weer redelijk goed, verder ervaar ik je genoemde punten ook best wel. ik snap de nostalgische waarde, maar voeg dan een optie toe oid...

vanavond eens door de single play heen wandelen
Geen attack-move.
Ctrl-(Click-Move) is geen attack move?
Dat is attack ground. Een attack-move is eigenlijk gewoon een move maar dan ook enemies engagen die je onderweg tegenkomt.
Dat ja.

CTRL + linkermuisknop = forced fire (val datgene aan waar je op klikt, dit kan een unit, gebouw of de grond zijn).
Een attack move (Warcraft 2 is volgens mij het eerste spel waarin dit mogelijk was) is een move waarbij onderweg eventuele vijandige units of gebouwen aangevallen worden. Dit in tegenstelling tot een gewone move waarbij units zo snel mogelijk naar de bestemming gaan zonder onderweg vijandige units aan te vallen.

Volgens mij heeft bijna elke RTS sinds Warcraft 2 (Red Alert 1 uitgezonderd) wel een attack-move erin zitten.
Ik ben een enthousiaste speler van het eerste uur maar ik moet toch toegeven dat in vergelijking met Age of Empires II: Definite Edition (de 2019 remaster van het 1999 spel) de C&C Remastered franchise zijn tijd een heel stuk minder goed heeft doorstaan. Dat wordt vooral pijnlijk duidelijk in multiplayer: Waar AoE2 anno 2020 een serieuze esport is geworden die tienduizenden kijkers trekt, zal C&C dit niveau simpelweg nooit halen.

Waarom C&C anno nu meer een nostalgia trip is dan een serieus spel zoals Age of Empires II? Ik denk dat dit meerdere oorzaken heeft:
  • C&C Tiberium Dawn en Red Alert waren bij originele release al snel verouderd. Het RTS genre was toen superpopulair en ontwikkelde zich razendsnel. Toen AoE2 eenmaal uitkwam kon je echt spreken van een volgende RTS generatie.
  • Qua balans en unit variatie was de C&C serie nooit bijster interessant. Negen van de 10 strategieën kwamen neer op tanks spammen. De diepte, skill en balans die je toen al had in spellen als StarCraft ontbrak gewoon.
  • Waar Microsoft zijn meest populaire titel uit de AoE serie door de jaren heen is blijven ondersteunen met continu uitbreidingen en verbeteringen, zijn Tiberium Dawn en Red Alert inhoudelijk al die tijd op de plank blijven liggen. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij de AI, die van C&C is nog uit 1995 maar de AI van AoE2 is anno nu zo geavanceerd dat deze letterlijk de strategieën van topspelers gebruikt. Ook bij spelbalans zie je een wereld van verschil. Deze wordt bij AoE2 na al die jaren nog steeds verbeterd en bijgesteld, zelfs maandelijks op dit moment. Dat gaat bij C&C Remastered echt niet gebeuren, er komen immers geen nieuwe units en facties meer uit voor dit spel, zoals bij AoE2.
  • Met deze C&C remaster hebben ze echt voor nostalgie gekozen en daar is niets mis mee maar het speelt nou eenmaal niet meer als een moderne RTS, zoals AoE2 dat wel doet met ontelbare verbeteringen over het origineel.
  • De Middeleeuwen van AoE2 als thema is uiteindelijk wat meer tijdloos dan een alternatieve post-WW2 en jaren negentig geschiedenis van C&C. Misschien belangrijker nog, de Middeleeuwen werkt nou eenmaal superieur voor strategiespellen: ieder kind snapt dat boogschutters effectief zijn tegen speermannen, speermannen effectief zijn tegen ruiters en ruiters effectief zijn tegen boogschutters.Als je een Obelisk moet counteren wordt dat een stuk minder duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 13 juni 2020 13:09]

Ik kijk best geregeld een AoE2 of WC3 competitie/toernooi. Maar dat C&C geen geweldige Esport is maakt het nog niet minder geschikt voor 2020 dan AoE2. Op LAN-partys hebben we vaak veel lol met C&C games. De sfeer en tempo van de spellen is gewoon totaal verschillend. Persoonlijk geniet ik meer van een C&C spel dan het neurotische AoE2 met al dat gemicromanage.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 13 juni 2020 13:24]

Dat maakt het helaas juist des te treuriger dat C&C Remastered LAN play op dit moment niet ondersteunt. Hopelijk hebben ze dit gefixt tegen de tijd dat Corona crisis over is.
Je doet een vergelijking met StarCraft m.b.t diepte en balans, maar C&C is 3 jaar eerder uitgekomen dan StarCraft. Zeker in die tijd ging het snel met onwikkeling van spellen dus niet echt een eerlijk vergelijk. Andere RTS games uit die tijd hebben ook veel gebreken. Beter vergelijk is WarCraft II ipv StarCraft.
Voor een eerlijke vergelijking in tijd was Warcraft II idd beter geweest maar dat maakt het punt er niet minder om: C&C series waren nooit echt uitschieters in diepte en balans. Opvolgers als Tiberian Sun en Red Alert 2, die later uitkwamen dan StarCraft, maakten dat overduidelijk.

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 16 juni 2020 12:37]

Precies, C&C is altijd een casual RTS geweest, en dat is prima. In wat het deed was het gewoon heel erg leuk maar als ik een goede RTS wil dan start ik Starcraft of Supreme Commander Forged Alliance wel op. Wat dat betreft is C&C een beetje als Coldplay, voor de leek geweldig, het kan stadions vullen maar als je echt een intense muziekliefhebber van het eerste uur bent dan zie je toch wel veel tekortkomingen waardoor je het links laat liggen, terwijl je nog goede herinneringen houdt aan hun eerste album.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 16 juni 2020 10:44]

Overigens zijn de originele C&C/TD en RA met de launch van deze game opensource geworden onder de GPL licentie, waar projecten als OpenRA en C&CNet baat bij hebben.

Had imo ook wel in de review vermeld mogen worden.

Zie ook nieuws: EA maakt deel broncode Command & Conquer en Red Alert beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 juni 2020 08:40]

Nice, dat betekend dat wij nog veel moois kunnen verwachten. Dit had zeker wel toegevoegd mogen worden want dit is zeer relevante info. :)
Volgens mij is er daarmee al iemand aan de slag om een homebrew versie uit te brengen voor de Nintendo switch.
Ik mis hier de nostalgie (ben bij Red Alert 2 ‘ingestapt’), wat de conclusie voor mij wat raar aan doet voelen:
Een 9 voor een remaster die er mooier uitziet maar buiten moderne multiplayer niets toevoegt aan het origineel?
Misschien ben ik remaster-moe, maar de waardering lijkt me te erg af te hangen van nostalgie en te weinig van inhoud.
Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft hoog cijfer op basis van nostalgie en weinig op inhoud. Als je dit niet hebt meegemaakt dan voelt het waarschijnlijk als een slappe hap. Zelf ben ik begonnen met Dune 2, DE vader van de RTS, op een IBM XT naar ik meen. Het gevoel als je dat opstartte was geweldig. Nadelen waren natuurlijk units per stuk bedienen, een construction yard interface in moeten gaan om een gebouw te bouwen.. allemaal heel omslachtig. Maar wat een geweldige tijd was dat! Je eigen leger besturen, basissen bouwen en de vijand verpulveren. Niet alleen voor het eerst in je leven, maar voor het eerst in de, toen nog korte, geschiedenis van computer games. En ineens, uit het niets en met een klap van een atoombom kwam de aankondiging! De aankondiging van Command en Conquer!! De opvolger van een al behoorlijk geslaagde Dune 2, dat moest wel geweldig gaan worden.. het was tenslotte Westwood.

De eerste dag voor de winkel gelegen om een CD-Rom te bemachtigen. Het was druk, je moest je mannetje staan om de wat oudere concurrenten te kunnen beheersen. Je leert je eerste levensles: tactiek gaat boven pure kracht en intimidatie. Klein als je bent, sneak je door de rijen naar de kast met games. En dan, als een wonder heb je die zwart groene verpakking in je handen en fiets je naar huis.. De euforie maakt dat je de 35km/h aantikt door het toen nog niet zo drukke verkeer. De verwachtingen zijn hoog! Computer aan, man man wat zijn die apparaten traag met een schamele 66MHz, maar eindelijk zie je daar de DOS prompt. CD erin, alsof er geen morgen meer komt, snel de installatie opstarten en.....

WOOOOWW!! Gast wat de .....? Moet je kijken wat een vette installer (nieuwe versie: https://www.youtube.com/watch?v=eIpHs4hiC2w). Spel opstarten en dan ramt de sound uit je, met je spaargeld bij elkaar geschraapte, Sound Blaster AWE-32.. En man, wat maakte die kaart zijn naam waar. In eerste instantie moet die kaart SB AWESOME-32 geheten hebben, maar door akoestisch geweld is SOME ertussenuit gevallen en heeft men het zo gelaten. Van beep pliep plong pc speaker, naar vette muziek, ruige explosies, rakketen, vliegtuigen, mitrailleurs wheaaaaahhh. En dan wordt het zwart voor je ogen. Nadat je moeder je gereanimeerd had en vroeg waarom je geen Dune 2 zat te spelen antwoordde je: "Dune 2? Wat was dat ook alweer, dit is command en conquer baby!! En nou opgetoedeledokied of ik drop hier een ion canon". Command en Conquer, het spel wat jaren lang toonaangevend is geweest in het RTS genre en waarvan je vrienden later in hun jaarboeken zouden schrijven dat dit de game is die ze bij diyoo zouden spelen na de examenfeesten!

En nu komt dus de remaster uit en het is echt weer even alsof je kind bent.. Daar komt die 9 vandaan. Al wat ik er verder over kan zeggen: "Welcome back, commander!". :)
Ik vind het een leuk verhaal, grappig dat je alles nog wel herinnert, maar je had het met één woord kunnen samenvatten namelijk: nostalgie. ;)

@Barbapapaman heeft hier wel een punt, zelfs heb ik het ook minder met dit spel, maar wel straks met Tony Hawk PS2 en ook bij Crash had ik dezelfde gevoelens en zie ik mijzelf weer voor de (geleende) PlayStation zitten met een dikke beeldbuis. Als je deze gevoelens opzij zou zetten, dan is wellicht een 9 een erg hoor cijfer. Crash vind ik bijvoorbeeld ook leuk, maar ook deze zou bij mij niet hoger scoren dan een 7,5 door de irritante platforming, camera en besturing.

Nu met dit spel zou je de AI als een flink minpunt kunnen bestempelen. Het kan wellicht beter met mods, maar nog altijd is dit een vervelend punt en loop ik met RA2/Yuri ook regelmatig ertegenaan dat mijn manschap niets doet als dat prima kan of zichzelf kapot maakt.
Het is wel zo dat heel veel remakes slecht zijn gedaan. Als deze goed gedaan is kan het het punt wel waard zijn.

Ik ben ook nieuwsgierig. Al ben ik een aantal jaren geleden gestopt met EA games te kopen. Dus ik twijfel daarom ook of ik dit ga spelen.
Al ben ik een aantal jaren geleden gestopt met EA games te kopen. Dus ik twijfel daarom ook of ik dit ga spelen.
Kunnen we het erover eens zijn dat (even los van alles wat EA in het verleden fout heeft gedaan) C&C Remastered precies is hoe we zouden willen dat EA met de C&C franchise omgaat? Is het dan niet juist goed om deze aan te schaffen? Stemmen met je portemonnee werkt twee kanten op: geen cent uitgeven aan C&C 4, want serieus, wie heeft die onzin bedacht, maar juist wel iets kopen als ze het (zelfs al is het na tien (??) keer is scheepsrecht) wel goed doen.

Dan blijft nog over dat we EA niet willen belonen voor prutswerk in het verleden, maar ook dat is hier niet het geval. We betalen niet voor C&C Remastered omdat die in elk geval beter is dan wat EA de afgelopen jaren gedaan heeft ("nou ja, het gaat in elk geval de goede kant op"), we betalen omdat dit oprecht goed is. Met andere woorden, stel dat EA nooit geprutst had; stel dat C&C 4 een waardige toevoeging aan de reeks was geweest, dat ze nooit de C&C naam misbruikt hadden voor smartphone games die zelfs tegen Dune 2 schraal afsteken, ... Zelfs dan zou deze C&C Remastered een prima release zijn, die het aanschaffen meer dan waard is.
Goed punt. Rondom deze release werd uitgebreid een punt gemaakt van luisteren naar de community en devs van het eerste uur. Ze gaven zelfs toe wat er mis was aan C&C4. Deze remaster is duidelijk bedoeld als "sorry, mag C&C het nog eens proberen?" Ik hoop dat het antwoord van de kopers ja is. Het excuus was voor mij persoonlijk sterker geweest als ze de pre-order mogelijkheid hadden weggelaten.
Wacht op een goede aanbieding. EA kan nog zat geintjes uithalen op de pret te bederven. Micro transacties toevoegen (hoe onwaarschijnlijk dan ook, ze hebben het eerder geflikt) of DRM (zoals ID deed bij Doom).
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Mijn EA-vertrouwenspaard is op hol geslagen, dood en verwerkt tot frikadellen.
Je kan op steam toch gewoon een refund vragen als je het spel even uitprobeert
Zo makkelijk is het, helaas, niet. Je zit aan 2 uur gameplay max en 2 weken na aanschaf als limiet voor een refund. Als EA ná die twee weken microtransacties etc doorvoert dan ben je de klos.
Een spel enkel beoordelen op de inhoud is, meen ik, te kort door de bocht. Bijzondere eigenschappen zoals wat er qua techniek is gedaan om dit neer te zetten mag wel mee gerekend worden. De 9 'moet' ook gezien worden in het rijtje van andere remakes. De manier hoe C&C is opgepoetst, zó moet het.

De AI aanpassen zou echt de gameplay enorm veranderen. Levels en missies zouden opnieuw gemaakt moeten worden omdat A.I. 2.0 dingen kan doen die de developers van 1995 totaal niet konden voorspellen. Stel dat de AI uit zichzelf bomen gaat omschieten en zo andere routes kan kiezen. Het kan goed zijn dat hierdoor missies veel moeilijker of zelfs onmogelijk worden.
Door dit over te laten aan de modding community trekken de devs (wijselijk) hun handen hier vanaf.

Edit: Oh ja, ik wil de vijandelijke basis gewoon weer kunnen dicht bouwen met muren :P geen slimme snuiter A.I. die de muren sloopt.

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 13 juni 2020 11:27]

Net zoals de graphics die je kan switchen tussen legacy en 4K, zou je dat ook kunnen doen voor de AI? :)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 13 juni 2020 13:47]

Je bedoeld switchen van de AI? Tja, technisch kan het wel. Maar ook hier geldt weer - dit zat niet in de originele game. Mods to the rescue!
Jammer dat je de beste RTS gemist hebt. Total annihilation was in elk opzicht beter dan alles wat Westwood heeft gemaakt. 3d models, epische soundtrack, queueing, epische schaal en zo kan ik wel even doorgaan.

Alleen de story filmpjes van Westwood waren episch. (Heb me zeer vermaakt met RA2 en generale) maar TA is minstens zo belangrijk als Dune voor het RTS genre.
Als Cavedog en Westwood hadden samengewerkt was dat gewoon de beste RTS ooit geweest. Ik heb lange tijd TA superieur gevonden aan C&C, maar eigenlijk was de beleving bij C&C veel intenser.

Dat komt natuurlijk ook gewoon door de middelen die ze ter beschikking hadden, de acteurs, Frank Klepacki, de designers.

Uiteindelijk heb ik bij TA de campaign nooit afgemaakt, zo nietszeggend waren die missies. Skirmisch en multiplayer was dan wel weer ontzettend gaaf.
Het ontwerp van TA sprak mij en de mensen om mij heen ook gewoon niet aan. Bij C&C maar zeker bij Red Alert ademde iedere unit en ieder gebouw gewoon sfeer uit. Bij TA(net als bij Supreme Commander jaren later trouwens) vond ik alle facties toch altijd wat op elkaar lijken qua gevoel en was er ook niet echt veel verschil tussen de units. Alles oogde zo hetzelfde.

Plus wat C&C en RA natuurlijk verkocht waren de cutscenes.
Dit is niet overdreven. :)

Ik meen dat de originele C&C game waar het mee begon rond de 80-100 Gulden koste, ik meen dat het spel duur was. Het spel bestond uit naar ik meen twee(1) CD-ROMS en voor het eerst dat je een spel kon spelen met video, dat was echt enorm vernieuwend. Video afspelen was gewoon niet een ding destijds.

Een game met goede kwaliteit muziek in termen van muziek zelf en geluidskwaliteit had ik ook nog niet eerder mee gemaakt. Ze deden er alles aan om je totaal te overdonderen van het moment dat je het spel start.

Deze game voelde voor mij echt een mijlpaal. Ik heb destijds helaas nooit Red Alert kunnen spelen omdat deze door een bug altijd crashte :( Pas veel later met een nieuwere computer heb ik de game alsnog kunnen spelen.

Voor de context:

Ik had een Pentium 75 Mhz bij de Vobis, 15" 1024x768@75Hz met CD-ROM speler, 8 MB geheugen 850 MB harde schijf van Maxtor en een Soundblaster AWE64 (?) geluidskaart met crappy computer boxjes.

Mijn horloge is nu sneller en beter in al deze eigenschappen (behalve de boxjes dan en het scherm). :)

P.S. Er is ook een open-source versie van de games zonder video: http://www.openra.net/about/

[Reactie gewijzigd door Q op 13 juni 2020 11:33]

Alle PC spellen waren toen die prijs. En dat was goedkoper dan de gemiddelde console game.
Heb zelfs nog 169,- Gulden betaald voor Streets of rage 2 voor de megadrive en er waren zelfs games die de 200 gulden raakten.
Een spel dat goed is blijft goed, als je nu een oude doos stratego open doet van30j oud of één van vorige week dat maakt de speelervaring niet leuker:)
Dit inderdaad. Stel dat het onmogelijke gebeurd en er een remaster komt van Dune 2 (gebeurd niet, al vele malen uitgelegd in deze thread). Eerste reactie: mja, ziet er leuk uit. zeventje voor de moeite.

*Stilte* "Harkonnen units approaching... from the east". *stress muziek begint te spelen*

10/10, beste game ooit.
Je moet ook even bedenken hoeveel werk hierin heeft gezeten, EA kon ook gewoon even de textures updaten en het dan klaar noemen. Nee inplaats hebben ze ook dingen toegevoegd, zelfs mod support nu! Veel maar dan ook veel verbeterd maar weer niet teveel zodat het onherkenbaar wordt.

Ik denk niet dat dit eventjes zomaar een remaster is.
De hoeveelheid werk bepaalt toch niet of het een goede game (of in dit geval: remaster) is? Voor mij bepaalt het eindresultaat het cijfer. Bijvoorbeeld originaliteit, graphics, gameplay, beleving, geluid, gebruiksvriendelijkheid. Sommige zaken zijn moeilijk te meten, maar een 9 voor een opgepoetste game... Ik denk dat je andere games daar tekort mee doet.
Een opgepoetste game?

1) 4k resolutie. Betekent huidige units opnieuw opbouwen met textures etc. Je moet de maps allemaal stuk voor stuk upscalen.
2) De muziek, alle muziek, is geremastered en er zijn zelfs nieuwe tracks uitgebracht door Frank Klepacki en zijn vrienden
3) de cut scenes zijn allemaal geupdate
4) de community is er nauw bij betrokken geweest en heeft heel veel input kunnen leveren
5) de code is opensource geworden (GPL)
6) mod / steam support

dus dit is niet zomaar een remaster en persoonlijk vind ik een 9 zeker verdiend voor de effort die men er in heeft gestoken.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 13 juni 2020 12:18]

Je moet de maps allemaal stuk voor stuk upscalen.
Kleine correctie: je moet alle tile sets stuk voor stuk upscalen. Dat is nog steeds veel werk, maar aanzienlijk minder dan alle maps moeten fixen. Het heeft als extra voordeel dat alle custom maps die mensen zelf ontworpen hebben ook meteen op hoge resolutie beschikbaar zijn.
de community is er nauw bij betrokken geweest en heeft heel veel input kunnen leveren
Heeft de community dan zitten slapen, door niet als speloptie verbeterde AI te kunnen gebruiken?
Of heeft EA dat dan genegeerd.
De standaard manier om een cijfer op een review te plakken werkt gewoon niet voor remasters:
Bijvoorbeeld originaliteit, graphics, gameplay, beleving, geluid, gebruiksvriendelijkheid.
Wat mij betreft moet de game, of je nu met klassieke of moderne graphics speelt, per definitie hetzelfde cijfer krijgen, want dat heeft (voor een RTS) nul invloed op de daadwerkelijke gameplay. Maar goed, dat is een mening waar veel mensen het niet mee eens zullen zijn. Originaliteit moet je juist niet hebben (en gebruiksvriendelijkheid alleen tot op zekere hoogte). Ja okee, daarvan wordt het (objectief gezien) een betere game, maar daar gaat het niet om. Dit is simpelweg geen C&C 5, dit is C&C 1, dus dan moet het daar wel zoveel mogelijk op blijven lijken. Met originaliteit en moderne "quality of life" verlies je de nostalgie en dan wordt het (subjectief gezien) juist een slechtere remaster.

Voor zover ik in kan schatten is de doelgroep de "oude generatie": voornamelijk de mensen die C&C indertijd gespeeld hebben, misschien aangevuld met een handvol mensen die het indertijd gemist hebben en het alsnog willen spelen. De moderne speler is simpelweg niet voor wie deze versie gemaakt is (of hooguit de moderne speler die bewust een behoorlijk oud spel wil proberen). Een review die in essentie concludeert "een 9 voor de doelgroep; jonge spelers, denk twee keer na of dit wel je ding is" lijkt me veel relevanter dan "een 3 voor de jonge spelers die moderne spellen gewend zijn; voor de dino's onder de lezers is het trouwens wel een aanrader", ook al komt het in feite op hetzelfde neer.
Cijfers zijn doelgroep-gebonden, daar komt het op neer. En je hebt helemaal gelijk. Minecraft is een tekenend voorbeeld. Persoon A roept "Wat is dit voor blokkendoos met oerlelijke graphics? Cijfer: dikke 1". Persoon B roept "... ik weet niet wat ik moet doen, next. Cijfer: 3". Persoon C is bezig zijn geboortedorp na te bouwen en heeft geen tijd om na te denken over trivialiteiten zoals scores voor de perfecte game.
Je vergeet de ondersteuning voor (Steam) mods te noemen. Er zijn ook wel mods voor RA2/Yuri, maar daarvoor zijn veel hacks nodig en met deze stap zou het toch wel makkelijker moeten worden. Ben erg benieuwd of de community mooie mods kan maken om het spel nog beter te maken. :D

Opzicht ben ik ook wel remaster-moe, maar als ik de prijs zie word ik wel weer vrolijk. Crash bijvoorbeeld gaat nog altijd voor een relatief groot bedrag over de toonbank en ik gok dat Tony Hawk PS2 ook wel niet goedkoop zal zijn bij release. Ik vergeet nog tig andere remasters, maar als ze de prijs laag kunnen houden, dan voelt het niet als uitmelken maar als een leuke investering voor nostalgie en betere graphics. :)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 13 juni 2020 10:03]

Ik heb red 1 kapot gespeeld en 2 wel gekocht maar die deed het niet op mijn pc toen..
Kreeg de cd wel geïnstalleerd maar bij starten kreeg ik toen 64 bit of mb(?) fout melding..
Ik snap het wel, maar anderzijds weer niet dat je zodra je een mod hebt gelijk de online multiplayer niet meer in komt. Doe ik iets verkeerd?
Ik speel alleen online Skirmish met een maatje, maar zodra er een mod aanstaat gaat gelijk de online optie uit. :(
Jammer dat 21:9 het niet echt goed doet, maar denk dat ze daar echt niks aan konden doen (dat hoop ik), ziet er verders erg leuk uit, en denk dat ik hem wel ga kopen.

Heb nog nooit de originele spellen gespeeld, kwam vooral omdat ik toen alleen nog met Commodore Amiga computers speelde/werkte, kocht me eerste Windows computer pas in 2003.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 juni 2020 06:26]

0Anoniem: 498327
@AmigaWolf13 juni 2020 06:46
Doet 4:3 het wel? Dit moet natuurlijk in 1600x1200 op een Dell FP2001 monitor gespeeld worden.... De LCD baas ten tijde van het origineel.
Volgens mij zat de auteur te suffen, 640x480 was abominabel voor het originele spel. In 1996 was 1024x768 toch wel de minimale standaard, en bij dé CC hit Yuri's revenge draaiden wij gewoon 1600x1200 dus, en mijn CRT kon ook gewoon 1600x1200 draaien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 13 juni 2020 06:59]

Euhhh, de Dell UltraSharp 2001FP bestond niet in 1995, en kwam pas 8 jaar later uit in 2003, in 1995 was 640x480 (VGA) en 800x600 (SVGA) de meest voorkomende resolutie, en in 2000 had nog 71% een schermresolutie lager dan 1024x768, en absoluut niet 1600x1200, geen enkele MS-DOS- Windows PC kon spellen draaien op zulke hoge resoluties.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 juni 2020 07:54]

Sterker nog, de resulutie op je desktop was misschien wel 640x480 of 800x600 maar veel games draaiden nog in 320x240.
320x200, meestal. 320x240 is een mode-x resolutie.
haha ik denk niet dat veel mensen nog weten wat mode-x was :)
Je hebt natuurlijk gelijk. Na 25 jaar weet ik niet meer exact welke resolutie welk systeem gebruikte. 320x240 was wat veel (NTSC) consoles gebruikten.
Klopt me Amiga Computer draaide 98% van de games toen op 320×200 of 320×256, en in Worbench ook 320×200 of 320×256 als je geen snelle CPU had, en ik draai tegenwoordig met mijn Amiga CD32 met 68030 50MHz CPU op 690×538 (16:9), en draait aardig soepel als ik zeggen mag, maar absoluut niet in spellen waar je zelf de resolutie kan kiezen.
Weet nou niet zeker of dit klopt wat je zegt betreft 2000. Naar mijn beleving en de hardware dat ik zelf had in ieder geval. Toen waren CRT monitoren zeker wel in staat om resoluties als 1280x1024 te draaien en deden velen ook. Het ging vooral even terug kort daarna naar 1024x768 bijvoorbeeld vanwege de komst van LCD panelen welke op puur beeldkwaliteit nog niet op het nivea van CRT monitoren zaten.

Shadow Warrior draaide ik in 97 op op 1024x768 op een Dell 17inch monitor op een Dell P1 166 MHz 32mb SDram machine met een S3 Trio 64 2mb video kaart.

Maar je had toen ook de golf van 3D accelerated games en die tilden dan weer 3D games als Quake van 320x240 naar 640x480 en 800x600 omdat de software renderers daar net niet vlot genoeg voor waren.

Mooie tijden :D

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 13 juni 2020 11:39]

Ja was voor de MS-DOS/Windows PC tijdperk leuk, niet voor ons Commodore Amiga en Atari en Acorn gebruikers, want die gingen allemaal failliet, of werden overgenomen, in de 90s of 2000.

Maar ik heb even goed lang kunnen genieten van me Commodore Amiga computers, van 1988-89 tot 2002/2003.
Amiga was naar mijn mening helaas de klos omdat ze zo vast zaten aan de Motorola CPU dat zij gebruikten en niet meer doorontwikkeld werd (naast geheugen architectuur issues wat stabiliteits problemen veroorzaakte).

Amiga was vooral begin jaren 90 indrukwekkend. Totdat ID software opeens gigantische stappen ging zetten en de Amiga hardware dit niet kon replicaten op datzelfde niveau. Wel krankzinnig hoe nogsteeds een select groepje hobbyisten Amiga's blijven upgraden.
Amiga was naar mijn mening helaas de klos omdat ze zo vast zaten aan de Motorola CPU dat zij gebruikten en niet meer doorontwikkeld werd (naast geheugen architectuur issues wat stabiliteits problemen veroorzaakte).

Amiga was vooral begin jaren 90 indrukwekkend. Totdat ID software opeens gigantische stappen ging zetten en de Amiga hardware dit niet kon replicaten op datzelfde niveau. Wel krankzinnig hoe nogsteeds een select groepje hobbyisten Amiga's blijven upgraden.
Nee het had niks met de CPU te maken, maar bijna alles te maken met Mehdi Ali, de President van Commodore, die heeft Commodore de grond in gewerkt.

Het was erg jammer want de Amiga OS was echt enorm ver voor zijn tijd en erg makkelijk om mee te werken en vroeg weinig van je computer.
Naast mismanagement. Er was geen upgrade path voor de Motorola 680x0 serie CPU's die volledig compatible waren naar mijn weten?
Nou ze waren bezig met de AAA grafische chip, en nog veel meer, en dat de AAA al in 1992-93 uitgekomen zou, en niet pas jaren na de AGA, maar natuurlijk ging die ook al niet door.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 15 juni 2020 16:41]

Thanks voor de info! Ik ga me er even inlezen. Na de golden dagen van de Amiga zelf nooit meer in verdiept. Weet alleen dat ze eind jaren 80 echt voor liepen qua mogelijkheden en rond 92? opeens voorbij gestreefd werden door PC. Maar ik was toen ook maar 8 jaar oud en al mijn kennis betreft Amiga uit die tijd voort kwam uit computer tijdschriften omdat wij zelf thuis een Apple Mac hadden en later een 386pc.
Aha ok, ja ik had me er vooral vroeger VEEL in verdiept, en kon veel uit me hooft toen, heb jammer genoeg al me Amiga magazines weg gegooid, had ik nooit moeten doen, had er ontzettend veel, heb wel gelukkig al me CD's bewaard die bij de magazines kwamen, ik ben opgegroeid met een Commodore 128D in 1985, en me vader kocht een Amiga 2000 in 1988-89, en veel mee gedaan, had hem op een versterker aangesloten wat later en wow wat een geluid, de MS-DOS computers en zo stelde niks voor toen, en in 1996 kocht me vader een Amiga CD32 met SX32 Pro voor me met een 512MB HDD en 64MB RAM, en zelf kocht ik wat later een Amiga 1200 nog en een FastATA 1200 en een Phase 5 Blizzard PPC 603e Plus (240MHz RISK CPU & 68040 25MHz CPU) met 96MB RAM en een Phase 5 BlizzardVision PPC (grafische kaart met 8MB RAM), en later zelfs een Mediator PCI 1200 met een Voodoo 3 en later een Voodoo 5 grafische kaart, dat was het laatste wat ik gekocht heb voor me Amiga 1200.

Ja had veelte veel geld uitgegeven aan de Amiga computers :P

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 15 juni 2020 18:20]

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de middelbare school een nieuwe Dell mocht samenstellen van pa, want het PC-privé plan was weer aan de beurt. Wel alles een beetje redelijk gehouden, maar over de hele linie een best ding samengesteld. Daar zat o.a. gewoon een 1024x768 LCD scherm bij, destijds een flinke vernieuwing!

Ik zat toen in 4 havo, dat is 2003/2004 geweest. Ik weet dat de technologie niet stilstaat, maar het lijkt mij stug dat 7-8 jaar eerder al LCD's op de markt waren die 1600x1200 deden, laat staan een beetje betaalbaar. CRT's wellicht, maar dat zullen een partij kanonnen geweest zijn...
Dat waren inderdaad kanonnen ja.

Ik had destijds twee IIyama 19" CRT schermen op mijn bureau staan die beide een verticale resolutie van 1900 pixels aankonden. Ik weet alleen niet meer wat het aantal pixels horizontaal was (te lang geleden).

Destijds bezocht ik weleens een lanparty en het was altijd een behoorlijke klus om alles te vervoeren. Later heb ik nog een TFT-scherm gekocht speciaal om mee te nemen. Toch bleef ik nog een lange tijd bij de CRT-schermen omdat het beeld daarop mooier was dan op het TFT-scherm. De resolutie daarvan was ook een stuk lager en in die periode deed ik veel aan het bewerken van foto's.

Voor C&C-spellen gebruikte ik altijd mods waardoor de resolutie hoger kon dan standaard. Dat maakte dat er wat meer werd uitgezoomd waardoor je een beter overzicht had. :)

Ik twijfel of ik deze opgepoetste versie ga kopen. Eens in de zoveel tijd slinger ik RA2 weer eens aan en dan speel ik dat een paar dagen heel vaak totdat het verveelt. Als ik de review zo lees dan is het die twee tientjes meer dan waard zou ik zeggen. :)
Ik had destijds twee IIyama 19" CRT schermen op mijn bureau staan die beide een verticale resolutie van 1900 pixels aankonden. Ik weet alleen niet meer wat het aantal pixels horizontaal was (te lang geleden).
1920 x 1440 @ 85Hz, menig moderne LCD doet het niet na.

https://www.cnet.com/prod...54-crt-monitor-19-series/
Dat was de resolutie. De voet van mijn schermen was wel platter trouwens. Dank je voor het opfrissen. :)

Vergeet alleen niet de prijsklasse, deze CRT's waren vrij prijzig en als je dat vergelijkt met de prijzige monitoren (in verhouding) dan overstijgen de huidige schermen het wel.In de lagere prijs-regionen heb je gelijk, wat dat betreft is de markt op dat vlak echt raar geworden.
0Anoniem: 498327
@A64_Luuk13 juni 2020 07:58
Die kanonnen konden veel dingen waar LCD's vandaag nog steeds mee worstelen: glijdende frequentie en resolutie! 120Hz refresh was toen heel normaal. 2048x768 kon ook als je superwide wilde. Je was enkel door de pixelrate gelimiteerd, maar met max 1920x1440x75Hz kon je best veel kanten op.

Wel grappig dat iedereen aanneemt dat je een game speelt op de dag van uitkomst. In mijn jeugd kon het gerust 2 jaar duren voordat je een game opmerkte omdat ie in je lokale winkel lag. Als wij op een Dell 2001 speelden, en YR was uit 2000, dan hebben wij m dus blijkaar in 2003 gespeeld. Prima toch? Lag ie waarschijnlijk in de ramsjbak van de Dixons.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 13 juni 2020 07:58]

Nee hoor want je kocht altijd de “Power Unlimited” om bij de tijd te zijn :+
Heb mijn pc tegenwoordig aan een 55” 4K scherm hangen. Draadloos toetsenbordje en muis. Dikke 1000 wat surroundgeluid erbij :Y). Ach ja 36 vrijgezel en twee kinderen dus ga dan niet op zolder zitten.
Ha, volgens mij had ik C&C eerst gespeeld omdat het op zo'n Twilight CD stond.

Een paar jaar later vond ik het in de opruimbak bij de Dynabyte in Zwolle. Goede tijden.

De lokale boekenzaken verkochten toen ook nog computerspellen, ik heb daar nog Red Alert gekocht. Je moest wel zoeken tussen de Red Cat achtige spellen (en een helikopter spel wat er al jaren stond).
dan zou ik maar heel stug blijven kijken, mijn eerste flatop (een laptop kon je het nog nauwelijks noemen) was ergens rond 98/99, en die had een LCD van van 800x600 en was echt op en top highend.

later in 2001/2 kocht ik mijn eerste highend (dekstop-)monitor een LCD van 1280x1024 met 17inces en kort daarna hoorde ik dat er monitoren zouden gaan komen van wel 1600 pixels. vanaf toen is het steeds harder gegaan tot we bij FullHD kwamen en men een tijd lang, in plaats van pixels, meer op beeldkwaliteit en kleur is gaan inzetten.
Er staat hier zoveel onzin dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen, maar het stuk over de monitoren en resoluties is door anderen al wel verbeterd. Ik speelde in 2000 overigens de originele C&C op mijn 15" in 800x600 denk ik.* Die ging wel hoger, maar dat knipperde te veel.

Je blijft ook maar praten over Yuri's Revenge, maar dat was een expansie voor Red Alert 2. Toen had C&C toch echt al wel wat tractie hoor. Dat gezegd hebbende, Red Alert 2, en dus ook Yuri's Revenge, zijn helemaal geen onderdeel van deze remaster.

*Edit: Ik had de win 95 variant geloof ik. Zo'n enorme doos. 640x480 dus.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 13 juni 2020 12:28]

De originele C&C 1 draaid eop 320x240 maar je had ook een Win95 variant welke dan op 640x480 draaide. Maar utieraard had je in de tijd van CRT gewoon perfecte scaling.
320 x 200 en 640 x 400..
640x480 was voor de updated win95 versie die later kwam. Origineel had oa lagere res artwork voor de unit thumbnails etc.
De grote game titels worden gemaakt voor mainstream target dus wat eerder 90% van gamers heeft ipv van niche high-end clubje van 2%
Om de investering terug te verdienen dmv volume sales.
Ondersteuning van cutting edge hardware zoals high-res is optioneel.
Dat heeft ten 1ste extra content paden voor UI rescaled .
Mijn trintron 19” kon 1800x1400 doen de games van toen konden dat aan alleen de UI schaald niet mee.
Unreal Tournament had Font size verdubbeling optie.
Een dell fp2001 monitor uit 2003 was de baas in 1995? Crt was nog steeds de baas in 1995.
0Anoniem: 498327
@HADES200113 juni 2020 07:47
Ik zei C&C werd echt een hit bij Yuri's Revenge, die is van 2000. Dat speelden wij gewoon 1600x1200. Het is een ode aan de hele serie, niet perse de eerste uitgave.
“Doet 4:3 het wel? Dit moet natuurlijk in 1600x1200 op een Dell FP2001 monitor gespeeld worden.... De LCD baas ten tijde van het origineel.
Volgens mij zat de auteur te suffen, 640x480 was abominabel voor het originele spel. In 1996 was 1024x768 toch wel de minimale standaard, en bij dé CC hit Yuri's revenge draaiden wij gewoon 1600x1200 dus, en mijn CRT kon ook gewoon 1600x1200 draaien.”
Daarnaast zeg je nergens dat CC pas bij yuri een hit werd alleen dat dat een hit was.
Het was voor 1995 ook best normaal dat er spellen waren met fixed resolutie omdat die gemaakt werden met sprites. Juni 2000 kwam diablo 2 nog uit met max resolutio 640x480 en pas bij de expensie werd dat 800x600. (Tevens hetzelfde als tiberium sun dat je beeld eigenlijk verder uitzoomt en je meer ziet.)
In 96 was voor windows 1024x768 de norm maar niet voor games. Quake 1 kon je niet met de software renderer op snelheid spelen. Red alert 2 ging tot 1024x768 en was jaren later. In 96 was de norm op zijn hoogst 640x480 voor het gros van de titels.
Dit is een ode aan de eerste 2 delen. Het heeft niks met Yuri's revenge te maken.
Na, und? Beetje klooien in de .ini files en ik draai die game vandaag de dag gewoon op full-res 3440x1440. Die drop-down gebruik ik daar echt niet voor.
4:3 heeft aan alle kanten zwarte balken omdat de game forced 16:9 is.

Zeer triest.

Heb hem zelf gerefund daarom omdat in 16:10 heb.
4:3 heeft aan alle kanten zwarte balken omdat de game forced 16:9 is.
Alleen boven en onder neem ik aan?
Waarom zouden ze daar niets aan kunnen doen? De interface wordt wel geplaatst in het zwarte deel, dus het spel zelf werkt wel met die resolutie. Units die je niet ziet moeten ook gewoon hun ding blijven doen, dus voor performance zal het vast weinig verschil maken. Ik ben benieuwd of ze dit vooral voor multiplayer gedaan hebben en ze 21:9 daar als een te groot voordeel zien.
Vroeg ik me ook af, maar het menu is wel rechts op het ultrawide deel geplaatst. Daardoor heb je dus ook weer meer ruimte op het 16:9 deel van het scherm want daar wordt dan alleen het speelveld getoond terwijl iemand met een 16:9 monitor er ook het menu nog op heeft staan.

Ik denk dat ze toch tegen een technische beperking aanliepen van de code die het speelveld weergeeft en dat het een te grote investering zou kosten om het te fixen.

Ik vond het zelf overigens niet echt storend, die zwarte balk aan de linkerkant.
Geeft 21:9 je geen voordeel als je matches speelt tegen iemand op 16:9? Ik vermoed dat het een bewuste keuze is.
De terrein mapping code die tiles beheerd heeft zijn beperkingen. Deze code zou dan huidige moderne ratios moeten ondersteunen.
Remastering is meer de tiles content geschikt maken voor highres.
Dus 16x16 naar 32x32 of 32x32 naar 64x64 tiles.
De terrein manager heeft mogelijk fixed enumeratie van toen gangbare ratios. Om dat te veranderen kan ander UI code afhankelijk zijn.
Wat ook kan is dat die excotische ratios als niet gangbaar ervaren worden een kleine niche markt en de remaster kosten wilden beperken.
Remastervoor kleine sub markt zal altijd optioneel zijn
De terrein mapping code die tiles beheerd heeft zijn beperkingen.
Allemaal speculatie, toch? ;)
Jammer dat dit alleen voor Windows is. Grafisch zou dit prima ook op MacOS en Linux moeten draaien (zonder aparte tooling).
Kan vast, maar ik geloof niet dat iets anders dan Windows, Xbox of Playstation heel erg de interesse van EA heeft.

Maar jammer is het zeker.
EA heeft Origin, wat ook prima op MacOS beschikbaar is. Het zal vast aan de ontwikkelaars zelf liggen denk ik.
Of aan de oude engine?
Dat zou weinig moeten uitmaken. Als je de code bekijkt is het allemaal redelijk platte C++ code, met niet teveel toeters en bellen. Daarnaast, op gameplay niveau mag C&C R dan wel het zelfde zijn gebleven, het is echt wel een hele nieuwe build met moderne compiler settings e.d.
Ligt ook aan de ontwikkelaars, ze ondersteunen namelijk ook geen 16:10 of 4:3 aspect ratio, alleen maar 16:9.
Origin is natuurlijk slechts de DRM-tool (en online winkel) van EA. Ze hebben inderdaad een aantal titels uitgebracht die ook (al dan niet native) op MacOS draaien. Ik had vroeger The Sims 3 op een Mac, die had echt een performance van 0. (als ik met een dual-boot Windows 7 op hetzelfde apparaat zette, liep The Sims 3 perfect). Wat bleek. Ze hadden een één of andere derdepartij-wrapper er omheen gebouwd waardoor hij het onder MacOS deed. (als je het package opende vond je daadwerkelijk C:/Program Files/Electronic Arts/(enz) (forward-slashes, geen back-slashes), en de Windows libraries e.d.

Let wel. Functioneel deed het het prima, maar het liep voor geen meter :)
Deze maand als partner van Google Stadia aangekondigd.
Dit op Stadia lijkt me wel wat. Kan ik iets nostalgisch op een moderne manier ervaren :P
Heeft iemand tips om het in een VM of met Parallels te draaien op mac os?

edit: op macrumors forum hebben ze niet zoveel succes met Parallels in ieder geval.

edit 2: het werkt met parallels :) Heb de free trial versie geprobeerd

[Reactie gewijzigd door Aryante op 13 juni 2020 18:05]

Probeer Crossover:
https://www.codeweavers.com/products/crossover-mac/

Op Linux draait Command & Conquer Remastered foutloos via Proton, welke de zelfde techniek bevat als Crossover.
Wat ben als Mac user blij om te horen dat het via parallels werkt!

Ik wil het ook eerst proberen (trial) en dan kopen als het goed draait.

Je hebt het over een tree trial, ik heb gezocht maar kan die nergens vinden.

Mag ik vragen of je me kunt duiden waar die te vinden is zodat ik het ook kan proberen?

Het is het geld dubbel en dwars waard (als het speelbaar is) dus ben ik koop hem direct daarna!
hiero :)
Mijn early 2015 macbook pro 13" heeft het wel relatief zwaar ermee
oh.....ik begreep je verkeerd, sorry! ik dacht dat je een trial van C&C bedoelde, niet van parallels ....stupid me...

ik heb parallels 15 en een 2020 MacBook 16 inch van een paar maanden oud; klinkt alsof ie daar wel op zou moeten draaien. maar parallels kennende ben ik wel huiverig. het werkt best goed, maar lang niet altijd (missende UI elementen, flikkeringen etc)

Goed om te horen dat jij hem met jouw MacBook kunt spelen! Het zal best zwaar zijn, zeker zonder dGpu, maar het kan dus wel.

Je moet wel steam of origin hebben, lees ik dat goed? Of kan het ook gewoon zonder?
haha, jouw macbook gaat daar 0 problemen mee hebben gok ik. Ik merk soms wel een beetje vertraging maar ik weet niet of dat komt door Parallels of omdat mijn macbook begint te thermal throttlen.

Het kan voor zover ik weet alleen via steam/origin. Maar als je enige concern is of het lekker speelt zou ik me daar niet te druk over maken met jouw hardware.
Goed gegokt :-)

ik heb parallels 15 met windows 10 en steam draaien.
draait als een zonnetje op mijn mbpr 16 inch.

haha, als een kind zo blij!
Gaaf! Veel plezier :)
Als het op steam staat, kan het wellicht via proton? Ok, dat valt misschien onder "apparte tooling".
Steam Proton werkt out-of-the-box. Ik heb het op Linux gekocht, geïnstalleerd en opgestart, zonder ook maar iets aan te passen.

Linux gebruikers hebben zelfs last van de zelfde bugs: Installeer de game op een SSD omdat het veel losse textures moeten zoeken bij het opstarten van een level.

Edit
Ik vindt die vraag om 'officiële' ondersteuning soms wat vreemd. Command & Conquer 3 (de laatste :P ) wordt ook niet ondersteund op Windows, dus of ik het nu draai op Linux of niet maakt weinig uit. Sterker nog, zowel Windows als Linux gebruikers hebben de zelfde Community Editie nodig als ze de echte Command & Conquer uit 1995 willen draaien.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 13 juni 2020 10:13]

Geweldig! En nu maar BIDDEN voor tiberian sun + red alert 2 (incl uitbreidingen) remasters O+ _/-\o_
Dat zijn toch echt mijn all time favoriete games die ik vandaag de dag nog regelmatig speel.

*start red alert 2 intro, hell march begint...* kippenvel! :D
Inderdaad! Tiberian sun en Red Alert 2 word voor mij ook een no brainer als ze het uitbrengen.

En als het kan....Renegade, die vond ik stiekem ook wel leuk.

Alleen jammer dat de AI op Hard totaal geen uitdaging is.
Oh man Tiberian Sun. Wat een gruwelijke game was dat. Zo ontzettend veel plezier aan gehad. Vond ik toffer dan Red Alert 2, al had die dan weer humor.

Ik heb nog ergens Tiberian Sun liggen denk ik, jeukt om opnieuw te gaan spelen.
Rare als in vreemd of als in niet vaak voorkomend? Ik en vrienden hebben geen problemen mee ondervonden.

C&c 1 tiberium sun wel regelmatig player out of sync issues.. Daarom naar ra2 yr overgestapt
Dit is eigenlijk niet eens nodig in mijn ogen.. Ik als je kijkt naar wat ze doen bij https://cncnet.org/yuris-revenge dan krijg je een patch die het mogelijk maakt om met modernere resoluties te spelen en een complete multiplayer functie welke echt ge-wel-dig werkt.

Dit hebben ze ook voor c&c 1 etc gemaakt en dat werkt prima. Kan het iedereen aanraden.
Dat lost helaas de rare crashes niet op waarbij je midden in een potje gewoon eruit geknikkerd wordt naar je bureaublad

dit gebeurd mij op elke mogelijke versie (standalone, origin, C&C deluxe), van vroeger t/m nu en ook allerlei OS'en (windows xp, 7, 8 & 10), op officiele en custom mappen..
Er zijn mensen bij wie de rare crashes ophielden wanneer zij het spel één core van de processor handmatig hebben toegewezen.Irritant is wel dat je dit iedere keer moet doen na het opstarten maar als het werkt dan heb je wel jouw spelplezier terug. :)

Ik zat net even te zoeken maar kan de topics op andere fora waar dit werd beschreven niet meer terugvinden jammer genoeg.
Wist niet van het bestaan af. Mijn dank is zeer groot. Works like a charm! :)
Denk dat die een stuk lastiger zijn om te remasteren omdat ze wat meer unieke technologien gebruiken voor het renderen van de units. De units daarin zijn opgebouwd uit voxels.

Denk dat ze daarvoor dan gewoon high res polygon ontwerpen meoten gaan maken.
Niemand (zoals de poster van deze review) heeft zich blijkbaar verdiept in de community. Er is duidelijk, ook vanuit Petroglyph, gezegd dat de AI niet aangepast ging worden omdat de missies dan ongebalanceerd werden. Dit hebben ze getest bij Petroglyph en toen besloten niet aan te passen. Het is aan de community om hier bij te helpen.

Jammer dat het dan als minount wordt genoemd.
Ze hadden in C&C tib wel de oogst/dump snelheid kunnen aanpassen dmv optie. Soms zit je gewoon veel te lang te wachten op geld. Ook kleine dingetjes als soldaten die zichzelf verdedigen. Geen grote sprongen, gewoon een beetje fine tunen. Alles optioneel. Had erin moeten zitten imho.
Ze hadden in C&C tib wel de oogst/dump snelheid kunnen aanpassen dmv optie. Soms zit je gewoon veel te lang te wachten op geld.
Dat klinkt alsof je Dune 2 nooit gespeeld hebt? :p De snelheid in C&C 1 is gigantisch verhoogt ten opzichte van Dune 2 ("C&C 0"). Daar begint elk level met zoveel mogelijk gebouwen neerzetten van je startkapitaal... en daarna moet je wachten totdat je harvester eindelijk zijn eerste lading af komt leveren. Daar werd je vaak zo ongeduldig dat je de eerste paar ladingen halfvol terug liet komen om in elk geval een beetje geld erbij te krijgen. Ik kan me niet herinneren dat ik dat in C&C ooit gedaan heb; daar gaat bijna alle tijd in het heen en weer rijden zitten, het volladen is vliegensvlug.
Mwoa, ik speel Dune 2 nog regelmatig in DOSbox, en wat je hier stelt klopt toch niet helemaal, hoor. Of je doet het gewoon verkeerd ;). Zaak is eerst om je economie op gang te brengen, dus je laat het niet bij 1 refinery in de initiele build. En natuurlijk zit je dan af en toe op geld te wachten, maar dat probleem is bij C&C imho altijd al veel groter geweest. Op een gegeven moment is alle Tiberium die je redelijkerwijs kan pakken op en zit je de hele tijd de restjes rond een blossom tree te schrapen om een beetje resources binnen te krijgen. Wat dat betreft is C&C ook wel echt een turtle game met guerilla tactics omdat je het gewoon niet kan opbrengen om een fors leger te bouwen.

(En als je het echt smerig speelde kon je in Dune 2 af en toe een volle harvester kapot schieten, die dropte dan iets van 3x zoveel spice als dat er oorspronkelijk in zat, en een nieuwe harvester kost minder dan een volle lading spice :P)
Ik had het over de tijd die het kost om een lege harvester helemaal vol te krijgen met spice, tiberium of ore. In Dune 2 klik je op je harvester en dan vertelt de statusbalk je hoeveel procent vol ie is. Als je een seconde later nog een keer klikt is dat hooguit één procent toegenomen. Vanaf C&C wordt de lading van harvesters aangegeven met blokjes (zeven, tien, weet ik niet meer zeker, maar véél minder dan honderd) en een enkele cyclus van de animatie (een seconde of misschien twee?) voegt vaak meerdere blokjes toe. Dat voelde indertijd als zo'n verademing dat de opmerking van Rinzwind, die het nog steeds veel te traag vindt gaan, op mij komisch overkomt.

In mijn ervaring heb je in alle levels van Dune en veruit de meeste levels van alle C&C versies ruim genoeg geld om enorme legers op te bouwen. De truc is om niet alleen veel te bouwen, maar vooral ook om weinig eenheden te verliezen. In tegenstelling tot Dune worden je eenheden in C&C niet automatisch opgehaald door een Carryall voor reparatie, dus je zult het moeten micromanagen, maar het is veel goedkoper dan steeds nieuwe eenheden bouwen. Als je enigszins zuinig bent op je troepen, dan zou je een enorm leger moeten hebben tegen de tijd dat het tiberium op is.
Ja hoor dat is bekend. En zoals beschreven is dat ook begrijpelijk omdat de gameplay van het spel dan drastisch zou veranderen. Het minpunt gaat er om dat ze niet optioneel een verbeterde AI hebben aangeboden. Dan is het aan de gebruiker; ofwel een echte oude ervaring, of het oude combineert met het nieuwe. Dat is ook gedaan bij andere remasters, zoals Age of Empires.
Het minpunt gaat er om dat ze niet optioneel een verbeterde AI hebben aangeboden.
Maar wat schieten we daar precies mee op? Als ik Slavy en Petroglyph mag geloven, dan worden de missies "ongebalanceerd" van een moderne AI. Ik heb geen idee of ze veel te moeilijk worden of juist veel te makkelijk, maar beide is niet goed; de campaign zou niet leuk meer zijn zodra je de nieuwe AI inschakelt.

Ook voor skirmish zie ik de toegevoegde waarde niet zo. Als je liever met een moderne AI speelt, is het dan niet heel waarschijnlijk dat je ook allerlei andere moderne gemakken wilt (attack-move, rally points, ...)? Is het dan niet makkelijker om een C&C versie met een veel modernere engine te pakken en daar een mod voor te schrijven die de eenheden en gebouwen vervangt door die van C&C 1?

Als we twee volledige games, plus drie uitbreidingen, kunnen krijgen voor 20 euro (en ja, ze zijn alleen opgepoetst... maar wel ontzettend goed opgepoetst), is het dan realistisch om nóg meer te verwachten? Ik snap dat je het lijstje van minpunten niet leeg wilt laten, maar het voelt heel vreemd dat de hele review waardeert dat een heleboel dingen juist niet zijn aangepast, waarna het niet aanpassen van de AI opeens een minpunt wordt. In de volledige conclusie wordt een volledige paragraaf gewijd aan het feit dat deze remaster minder aantrekkelijk is voor een jongere generatie. Dat lijkt me een belangrijke waarschuwing. Zou het niet beter zijn om een minpuntje dat voelt als "we hadden nog een minpuntje nodig en konden niets beters bedenken" te vervangen door iets in de trant van "Vereist nostalgie; vooral gericht op spelers van het origineel"?
Desondanks kan het nog wel een nadeel zijn, zo was ik inmiddels openra gewend en het verschil is erg goed te merken ook qua AI.
Ik zal wel een van de weinige zijn, maar ik vind het niks. De red alert editie haperde bij mij terwijl ik toch rond de 2500fps continu zat. Alles geprobeerd , niks helpt. Daarnaast hebben ze het naar mijn mening te “oud” gelaten. Gaming heeft gewoon sprongen gemaakt en ondanks dat het vroeger fantastisch was is het nu gewoon niet goed genoeg meer. Slechte kleine maps, slechte AI, veel te makkelijke campagne, matige balans... tja vroeger was er weinig vergelijk. Anno 2020 is het gewoon een matige game. Om nu alleen voor de nostalgie deze game in 2020 de hemel in te prijzen... meh. Vroeger was ik trouwens ook groot fan van de serie.

[Reactie gewijzigd door Yordi- op 13 juni 2020 07:43]

Bij je eerste zin gaat het al fout omdat het bij jou niet fatsoenlijk draait. Zie je alleen maar het negatieve in van het spel. Persoonlijk blijf ik het nog een geweldig spel vinden. En wat had je dan verwacht van een remake? Dat het een heel nieuw spel zou worden? Als dat zo was hadden ze het ook geen remake genoemd. En van die nostalgische games kan ik persoonlijk ook heel erg genieten. Ik speel ook nog veel rct1 en 2 nu is het wachten op een remake van commandos 1😉
Nouja, als je dit vergelijkt met RCT2 was/is RCT2 echt een meesterwerk. RCT2 kan ik namelijk nog steeds goed verdragen. Ik begrijp wel dat het een remake is, maar dan snap ik de lovende woorden niet anno 2020 (niet alleen van Tweakers).
Ben het wel enigszins met je eens. Ik heb hem in een opwelling op launch gekocht en een middag gespeeld... Dat was wel even leuk, maar ik heb nu eigenlijk weinig behoefte om er mee door te gaan. Ze hebben de game heel goed opgepoetst, maar de game zelf is inderdaad echt zwaar verouderd (logisch ook). Dit speel je alleen even voor de nostalgie.

Maar eerlijk gezegd, veel meer hadden ze denk ik ook niet kunnen doen. Wellicht hadden ze iets aan de ai kunnen doen, maar het is dan al snel de vraag of de campaign zoals hij staat dan wel blijft werken. Ga je de campaign zelf of de maps aanpassen dan wordt het een andere game, eigenlijk gewoon een nieuwe c&c, en dan moet je echt alles nieuw en modern maken want dan word je ook echt beoordeeld maar moderne maatstaven.
Als je alles wat jij aanstipt zou aanpassen dan is het toch niet dezelfde game meer? Het gaat nou juist om dezelfde game met wat upgrades maar niet een compleet herschreven game.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True