Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2008

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem. Voorheen kozen we ervoor om een algemene configuratie samen te stellen, maar die voor veel toepassingen wel aangepast moest worden vanwege specifieke hardware-eisen voor verschillende workstationtoepassingen. Tegenwoordig zijn we van deze opzet afgestapt en configureren we de workstation elke maand voor een specifieke toepassing. Deze maand hebben we een 2d-workstation inelkaar gezet, geschikt voor de fanatieke fotoshopper.

Score: 4.5* Processor: Intel Core 2 Duo E6850 - Onbekend

Intel Core 2 Duo E6850Omdat Photoshop niet veel baat heeft bij een quadcoreprocessor hebben we het systeem uitgerust met een snelle dualcore. De E6850 heeft een kloksnelheid van 3GHz en een fsb die zijn werkt doet op 1333MHz. Hiermee is het zonder twijfel de snelste dualcoreprocessor die momenteel verkrijgbaar is en is daarnaast met een prijs van ruim € 200,- goed betaalbaar.

In januari zal Intel de nieuwe generatie Core 2 Duo-cpu’s introduceren, gebaseerd op de 45nm Wolfdale-core. Deze processors bieden onder andere nieuwe sse4-instructies en 6MB cachegeheugen waardoor ze op gelijke kloksnelheid beter presteren dan de huidige generatie. Als het mogelijk is, is het dus aan te bevelen het systeem uit te rusten met een Core 2 Duo E8400 of E8500. Voorlopig zijn deze cpu’s echter nog niet leverbaar.

Core 2 Duo E6850 review



Score: 4.5* Moederbord: Asus P5K-E/WiFi-AP - Onbekend

Asus P5K-E/WiFi-APEvenals in de vorige guide hebben we wederom gekozen voor de Asus P5K-E/WiFi-AP. Dit moederbord is gebaseerd op de P35-chipset en kan overweg met 45nm-processors en een 1333MHz fsb. Hierdoor is het moederbord niet alleen geschikt voor de Core 2 Duo E6850, maar kunnen de Core 2 Duo E8400 en E8500 ook zonder problemen gebruikt worden. Het Asus P5K-E-moederbord is een uitstekend P35-moederbord en biedt onder andere gigabit ethernet, wifi, onboard geluid, sata raid en pci express x16. Prettig is het feit dat het moederbord passief gekoeld wordt.

Productinformatie fabrikant



Score: 4.5* Cpu-koeling: Arctic Cooling Freezer 7 Pro - Onbekend

Arctic Cooling Freezer 7 ProWe kiezen net als de vorige keer voor een koeler van een derde partij in plaats van de boxed-koeler. Hoewel de standaard koeler niet slecht is, is hij ook niet bepaald geruisloos. Aangezien het gezoem van de computer door een grote groep mensen als storend wordt ervaren kiezen we dus voor een andere koeler. De koelprestaties en de geluidsproductie van de hier gekozen Arctic Cooling Freezer 7 Pro zijn uitstekend terwijl de prijs bijzonder laag is.

Externe review door Frostytech
Specificaties fabrikant
Externe review van 3DXtreme



Score: 4* Geheugen: 2 x Kingston KVR667D2N5/2G - € 34,95 (2x)

Kingston KVR667D2N5/2GHet systeem rusten we uit met twee reepjes geheugen met een capaciteit van 2GB waarmee de totale geheugencapaciteit op 4GB komt te liggen. Ruim voldoende voor de meeste 3d-toepassingen, maar het is wel aan te raden om gebruik te maken van een 64-bit besturingssysteem om het geheugen maximaal te benutten. Het hier gekozen geheugen staat op de ‘Qualified Vendor List’ van het moederbord wat betekent dat het zonder problemen moet kunnen werken. Ook configuraties met vier reepjes worden ondersteund, dus de geheugencapaciteit kan in de toekomst eventueel verdubbeld worden.



Score: 4* Videokaart: Asus GeForce 8600 GT - Onbekend

Asus GeForce 8600 GTVoor fotoshop is geen zware grafische kaart nodig. Daarom hebben we gekozen voor een passief gekoelde GeForce 8600 GT-videokaart van Asus. Deze kaart is prima in staat in om een paar 3d-objecten op het scherm te toveren en ook de nieuwe grafische interface van Windows Vista zal geen probleem vormen. De kaart is uitgerust met twee dvi-aansluitingen waardoor we eventueel twee lcd-schermen in een dualscreenopstelling kunnen plaatsen. Verder is het prettig voor de werkomgeving dat de kaart passief is gekoeld.

Productinformatie fabrikant



* Geluidskaart: Onboard ADI AD1988B-codec

Onboard ADI AD1988B-codecOok ditmaal kiezen we voor de workstation voor de goedkope onboard oplossing in plaats van een relatief dure semi-professionele geluidskaart, die is immers niet nodig voor deze workstation. De onboard oplossing van de Asus P5K is gebaseerd op de ADI AD1988B-chip die high definition geluid kan verzorgen over acht kanalen. Indien gewenst kan gebruik gemaakt worden van een elektrische of optische digitale uitgang.



* Netwerkcontroller: Onboard Marvell 88E8056-ethernet

Onboard Marvell 88E8056-ethernetHet Asus P5K-moederbord is uitgerust met een een gigabit ethernet controller van Marvell. Voor de aansluiting wordt gebruik gemaakt de pci express-bus, waardoor de gewone 32-bit 33MHz pci-bus vrij blijft voor andere apparatuur.



* Serial ata raid-controller: Intel ICH9R & Jmicron JMB363

Intel ICH9R & Jmicron JMB363Het moederbord is gebaseerd op de P35-chipset die is gecombineerd met de ICH9R-southbridge. Deze beschikt over een 6-poorts serial ata-controller met ondersteuning voor 3Gb/s-poortsnelheid en native command queuing, waarmee de nieuwste sata-hardeschijven optimaal bediend worden. De ICH9R-chip ondersteunt standaard raid-levels 0, 1 en 5. Verder vinden we een JMB363-chip op het moederbord die onder andere zorgt voor twee externe serial ata-aansluitingen. Momenteel zijn er nog weinig producten op de markt die deze standaard ondersteunen, maar een externe sata-hardeschijf zou bijvoorbeeld een goede oplossing kunnen zijn voor backups.



Score: 4.5* Harde schijf: 2 x Hitachi Deskstar T7K500, 500GB - Onbekend

Hitachi Deskstar T7K500, 500GBMomenteel bieden schijven met een capaciteit van 500GB de beste prijs/capaciteitverhouding en daarom hebben we ervoor gekozen om de workstation uit te rusten met twee van deze schijven. In tegenstelling tot de vorige keer kiezen we voor de Hitachi Deskstar T7K500-serie in plaats van de Samsung SpinPoint T166-familie. Qua prestaties, warmte- en geluidproductie ontlopen de schijven elkaar niet veel, maar omdat het gekozen Asus-moederborden niet altijd vlekkeloos samenwerkt met de Samsung SpinPoint T166-familie hebben we gekozen voor Hitachi.

Vergelijking van verschillende 500GB harde schijven



Score: 0* Dvd-brander: Samsung SH-203N (20x) - Onbekend

Samsung SH-203N (20x)Na meerdere edities te zijn gegaan voor dvd-branders van NEC is het deze keer weer de beurt aan Samsung. Niet alleen brandt de Samsung SH-203N op een iets hogere snelheid, uit enkele reviews blijkt dat de kwaliteit van de gebrande dvd's hoger ligt dan die van NEC. Voor de meerprijs van ongeveer twee euro hoeft het niet gelaten te worden om daarom voor deze brander te gaan.

Externe link: Mega test: 9 DVD-branders, 4 Blu-ray-branders en 44 DVD-schijven



* Diskettestation: NEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart) - Onbekend

NEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)Aangezien er in de workstation gebruikgemaakt kan worden van een raid-opstelling raden wij aan om ook een diskettestation aan te schaffen om hiermee de drivers te kunnen installeren. Voor de prijs hoeft het in ieder geval niet gelaten te worden, voor nog geen 5 euro is al een diskettestation te koop.



Score: 4* Behuizing: Antec LifeStyle Sonata III - Onbekend

Antec LifeStyle Sonata IIIWe kiezen deze maand wederom voor de Antec LifeStyle Sonata III. De Sonata III is de verbeterde versie van de Sonata II. De behuizing is onder andere stiller en wordt standaard met een krachtige 500W-voeding geleverd. De voeding is 80Plus gecertificeerd. Dit betekent dat de efficiëntie meer dan 80 procent is wat prettig is voor de warmteproductie en de energierekening. De kast is uitgerust met siliconen afstandhouders in de drive bays om trillingen te dempen, waardoor de geluidsproductie van harde schijven geminimaliseerd wordt. Een regelbare 120mm-ventilator verzorgt de koeling van de behuizing.

Productinformatie fabrikant



Score: 0* Monitoren: Eizo CE240W-BK+DTP94 - Onbekend

Eizo CE240W-BK+DTP94Voor de serieuze fotoshopper is een goede monitor één van de belangrijkste componenten van het systeem. We hebben daarom niet bezuinigd op het beeldscherm en het systeem uitgerust met het 24” Eizo CE240W-scherm. Dit scherm biedt een resolutie van 1920x1200, een contrastratio van 1000:1 en een helderheid van 450cd/m². Het scherm van Eizo heeft een 10-bits look-up table en werkt intern met een rekennauwkeurigheid van 14-bits wat moet resulteren in een hogere kleurnauwkeurigheid. Het scherm wordt geleverd met een X-Rite DTP94-colorimeter die gebruikt kan worden om het witpunt, de helderheid en de gammecurve hardwarematig te kalibreren. Het scherm is ook verkrijgbaar zonder colorimeter wat € 175,- scheelt.

Specificaties fabrikant (pdf)



Score: 4.5* Luidsprekers: Logitech Z-3e - Onbekend

Logitech Z-3eWe hebben ervoor gekozen de workstation uit te rusten met een relatief goedkope speakerset: de Logitech Z-3E. Deze set neemt de plaats in van de Logitech Z-2300 die een lange tijd een plek had in onze workstationconfiguratie. De Z-3E is goedkoper, maar nog goed genoeg om een paar mooie golfvormen te kunnen produceren.

Specificaties fabrikant



Score: 4.5* Toetsenbord: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 - € 44,95

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000Een goede werkhouding en ergonomie is vanzelfsprekend van groot belang voor mensen die langdurig gebruikmaken van computers. Toetsenborden met een ergonomische layout kunnen een uitkomst zijn voor mensen die het tienvingerig typen beheersen. Recentelijk heeft Microsoft onder de naam Natural Ergonomic Keyboard 4000 een nieuw ergonomische toetsenbord op de markt gebracht. Dit toetsenbord mag gezien worden als de directe opvolger van de veel gewaardeerde Natural Keyboard Pro. Naast de gespleten layout zijn de aanwezigheid van een back en forward toets en een zoomknop opvallende features van de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Uiteraard ontbreken ook de nodige multimediatoetsen niet. Microsoft heeft ervoor gekozen om de traditionele layout van het insert/page down-eiland in tact te laten. Met name software developers zullen de conventionele plek van de insertknop, die bij veel nieuwe toetsenborden naar een minder toegankelijk plek is verhuist, kunnen waarderen. Voor gebruikers die regelmatig een rekenmachine hanteren zijn de backspace en de knoppen voor het vergelijkingteken en de aanhalingstekens boven het numerieke pad een uitkomst. Het elegante design van de Natural Ergonomic Keyboard 4000 wordt afgerond met een geïntegreerde polssteun die is bekleed met een comfortabel zacht materiaal.

Het moge duidelijk dat de zoektocht naar het meest ideale toetsenbord een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Het is aan te raden om diverse toetsenborden in de winkel te testen alvorens tot aanschaf over te gaan. Langdurig gebruik is echter nodig om vast te kunnen stellen of een toetsenbord écht prettig werkt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 review



Score: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse - Onbekend

Logitech G5 Laser MouseVoor de keuze van de muis vallen we terug op het beproefde ontwerp van de Logitech MX500. De meest geavanceerde incarnatie van dit design is de Logitech G5 Laser Mouse, die dankzij hoge resolutie lasertechnologie een zeer hoge precisie heeft. Er wordt bewust gekozen voor een muis-met-draad vanwege het lagere gewicht en de daaruit vloeiende ergonomische voordelen. Niets staat echter in de weg om het workstation te voorzien van een draadloze muis zoals de G7, MX610 en MX1000 van Logitech.

Logitech G5 Laser Mouse review
Logitech G5 / G7 ervaringentopic



Actuele totaalprijs: € 114,85

ProductPrijsAct. Prijs
ProcessorIntel Core 2 Duo E6850€ 215,-Onbekend
MoederbordAsus P5K-E/WiFi-AP€ 119,90Onbekend
Cpu-koelingArctic Cooling Freezer 7 Pro€ 15,79Onbekend
Geheugen2 x Kingston KVR667D2N5/2G€ 69,68€ 34,95 (2x)
VideokaartAsus GeForce 8600 GT€ 115,95Onbekend
GeluidskaartOnboard ADI AD1988B-codec
NetwerkcontrollerOnboard Marvell 88E8056-ethernet
Serial ata raid-controllerIntel ICH9R & Jmicron JMB363
Harde schijf2 x Hitachi Deskstar T7K500, 500GB€ 188,-Onbekend
Dvd-branderSamsung SH-203N (20x)€ 25,85Onbekend
DiskettestationNEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)€ 5,95Onbekend
BehuizingAntec LifeStyle Sonata III€ 98,70Onbekend
MonitorenEizo CE240W-BK+DTP94€ 1.449,50Onbekend
LuidsprekersLogitech Z-3e€ 55,40Onbekend
ToetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic Keyboard 4000€ 40,32€ 44,95
MuisLogitech G5 Laser Mouse€ 52,-Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 2.452,04€ 114,85
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (172)

Wijzig sortering
Ik vind het jammer dat deze BBG vrijwel identiek is aan die van November December.
Ik ben bezig een High End Gamesysteem samenstellen ben nu al 3 maanden onderzoek aan het doen.

De comment van Hahn klopt niet echt; 2x 8800 GT SLI zou beter zijn dan Crossfire.
Ik heb Talloze Reviews gelezen dat de Crossfire gewoon weg beter presteert dan de SLI
HD3870 is iets langzamer dan de 8800 GT maar in CF zijn de HD3870 sneller.

1. De HD3870 is goedkoper
2. In CF presteert hij nog eens beter ( alleen AA niet )
3. 10.1 Dirext X ready

Check De test : http://en.expreview.com/?p=53&page=4

Moederbord is op zich wel goed voor de huidige aanbod, iedereen is wel een beetje
toekomst gericht aan het kijken. wat ik dan aanraad is de Asus Maximus Formula SE
Dit moederbord is compatible met de nieuw Processor serie van Intel dus bijvoorbeeld Q9450 (45nm) ( die ik ga halen :*) )

Er is ook gedacht aan DDR2, je kunt geen DDR3 geheugen modules aansluiten

Antec 900 en geen Gigabyte Poseidon, nogmaals Antec koelt beter ! )

Voor de rest is de BBG best goed, Nice Job !
Allereest: in hoeverre de bbg lijkt op die van een vorige editie hangt natuurlijk het meeste af van de ontwikkelingen op de hardwaremarkt: als er geen grote prijswijzigen doorgevoerd worden en weinig nieuwe cpu's en videokaarten geintroduceerd worden is het logisch dat er ook weinig veranderd in de configuraties.

Ten tweede: ik heb zwaar mijn twijfels bij jouw stelling dat twee HD3870-kaarten sneller zijn dan twee 8800 GT-kaarten, en dat zeg je zelf eigenlijk ook al. Met 4x AA en 16x AF wint de sli-opstelling in de meeste gevallen in de test waar je zelf naar toe linkt.

Misschien dat de Crossfire-opstelling het soms wat beter doet zonder aa en af: maar tja, je koopt natuurlijk niet echt twee snelle videokaarten om vervolgens de beeldkwaliteit omlaag te schroeven.
Je hebt wel een punt over de kasten. Mede dankzei mij zijn de Gigabyte Poseidon en de Coolermaster CM690 er gekomen. Alleen had ik liever de CM690 bij het gamesysteem gezien vanwege de betere koelings mogelijkheden (minstens net zo goed als de Antec 900) en de Gigabyte Poseidon bij het MM systeem. Om onduidelijke redenen is dit niet gebeurd en heeft men gekozen voor wat je nu ziet.

Een ongelukkige keuze, als je het mij vraagt.
Wat raar om nu toch nog een 680i moederbord te adviseren terwijl deze absoluut niet future-proof zal blijken te zijn en ook qua prestaties vaak voorbijgestreefd wordt door andere chipsets. Daarnaast zijn er veel mensen die problemen hebben om 4x 1Gb aan de praat te krijgen op de 680i chipset. Quad cores overclocken op de 680i chipset is ook al zo'n drama in veel gevallen.
45nm quad cores gaan sowieso niet werken en het is ook maar de vraag of de 45nm dual cores gaan werken of dat je ze ueberhaupt kunt overclocken.

Als je voor 4 Gb gaat zul je ook moeten kiezen voor een 64 bit OS. Er zullen niet veel tweakers zijn die XP 64 of Vista 64 op de plank hebben liggen, dus die licentie zou je misschien in de prijs op moeten nemen.

Ik zou eerder kiezen voor een moederbord met X38 chipset. Koop er 2 Gb snel RAM geheugen bij en die E6850 en overclock het ding zo ver als het kan.
Om de Linux-geeks maar ff voor te zijn:

64-Bits Linux is er ook al lang en da's gratis ;)
Maar hebben we het hier over het High-end Gamesysteem ... en daar is Linux zeker geen optie voor (helaas).

Ik moet zeggen dat 64-bit voor zowat alle spellen niets uitmaakt, en vaak voor meer problemen zorgt. Het blijkt dat de meeste games grondig getest worden op 32-bit, en dat de eindgebruikers de 64-bit problemen mogen ontdekken.

Kortom: volg het advies van SirKay (3.5 GB op 32-bit) of houdt het op 2-3 GB.

Opmerking: ja, het is zeker mogelijk om te gamen op Linux (b.v. met Wine of als je geluk hebt een native OpenGL ondersteuning). Maar als je veel (Windows) spellen speelt, heb je hier geen moer aan!
Ik citeer:
Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem. Voorheen kozen we ervoor om een algemene configuratie samen te stellen, maar die voor veel toepassingen wel aangepast moest worden vanwege specifieke hardware-eisen voor verschillende workstationtoepassingen. Tegenwoordig zijn we van deze opzet afgestapt en configureren we de workstation elke maand voor een specifieke toepassing. Deze maand hebben we een 2d-workstation inelkaar gezet, geschikt voor de fanatieke fotoshopper.
Staat ergens bovenaan O-)
Op welk punt reageer je nu precies, want als het over het games argument gaat; deze reacties gaan over de hele Best Buy Guide, en niet alleen de Workstation configuratie.
Ik vraag me af waarom iemand uberhaupt een windows versie zo op de plank heeft liggen. Ik denk dat vrijwel niemand dat heeft en dat windows hierbij ook gewoon gekocht dient te worden. Dus vind ik het argument wat bij het geheugen word gegeven ook waardeloos. Als ik een nieuwe pc koop, dan is dat direct met OS erbij.

[Reactie gewijzigd door DutchKel op 1 januari 2008 21:36]

Ik heb dus een WIn XP pro en een Vista Ultimate ongeopend op de plank liggen :)

Mijn vrouw werkt op een universiteit en via surfspot heb ik bovenstaand voor 30,- legaal gekocht, ik ga op termijn een nieuw systeem en een htp samenstellen en wil even goed testen of ultimate hiervoor gebruikt gaat worden.

Voor mij is het dus wel handig om de prijzen zonder OS te hebben.
Volgens mij gelden hier andere voorwaarden.
- Je moet nl studeren of studerende kinderen hebben.
Dat je iets kunt kopen wil nog niet zeggen dat het legaal is.
Overigens mag je alleen een retail versie overberengen naar een anderen pc.
Windows XP PRO bevalt me nog steeds prima. Ik heb mijn vista (64bits) nog gewoon ongeopend in de verpakking zitten. Pas als ik het idee heb dat vista naar mijn smaak voldoende stabiel is dan ga ik het overwegen om te dualbooten of naar vista over te stappen.
Mag je me zeggen welke games. Draai al maanden XP x64, geen problemen...

En waarom wordt ik weggemod? XP x64 heb lang niet zoveel problemen als beweerd wordt, tis gewoon een goed OS...

[Reactie gewijzigd door Andros op 1 januari 2008 23:03]

Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik kan op 64 bits ook wel een aantal spellen spelen die "normaal" op 32 bits draaien, maar lang niet alles. Ik krijg vaak opstartfouten, vastlopers etc, terwijl ik dit met hetzelfde spel op een 32 bits OS niet heb.
Zoeken op het internet leerde me al snel dat heel veel mensen hier tegenaanlopen. Tis misschien wel een goed OS, maar qua ondersteuning voor games/applicaties laat het nog wel iets te wensen over. Ook merk ik niet echt een prestatieverschil in 32/64 bits. Oftewel, voor de huis tuin en keukengebruiker is 64 bits niet aan te raden.
Is 64 bit dan zo noodzakelijk? Ik heb 32 bit pc met 4gb RAM en 3.5gb is voor mij genoeg, en het is nogsteeds een verschil ten op zichte van 2gb. En als jee het precies af te past in zo'n best buy guide kost het evenveel als 2x2gb. Daarnaast kan je ook moeilijker upgraden... Daarnaast had ik gekozen voor een CF systeem, omdat die beter presteert en X38 kan je ook nog upgraden en presteert veel beter.
edit CF is niet sneller dan SLi bij G92 en rv670. Wel even snel en daarom zou ik voor CF gaan omdat je dan een beter MoBo hebt:
http://en.expreview.com/?p=53&page=5
http://www.pcgameshardware.de/?article_id=622505

[Reactie gewijzigd door SirKay op 1 januari 2008 15:47]

Noodzakelijk is het niet, maar 64bit in Crysis geeft zo'n 10-15% performance winst.
Is 64 bit dan zo noodzakelijk? Ik heb 32 bit pc met 4gb RAM en 3.5gb is voor mij genoeg, en het is nogsteeds een verschil ten op zichte van 2gb. En als jee het precies af te past in zo'n best buy guide kost het evenveel als 2x2gb. Daarnaast kan je ook moeilijker upgraden...
Huh? Draai je XP of Vista dan? In XP is alles boven de 2 GB een beetje overkill. Het gaat je zeker niet helpen om een sneller systeem te krijgen, het werkt juist averechts. Vista maakt wel gebruik van het extra geheugen en hier zou een (kleine) prestatiewinst dan ook zichtbaar meoten zijn.

[Reactie gewijzigd door D2Freak op 9 januari 2008 10:25]

Vista en XP, en ik heb het in beide wel nodig, vooral als ik roxio of photoshop gebruik, maar voor gaming heb je redelijk gelijk, maar je houdbaarheid van je pc wordt wel enorm verkort
De 680i presteert toch ook nog eens stukken minder dan de P35?
het scheelt niet veel.
maar ik zou wel de 780i adviseren.
of een p35/x38 met een crossfire hd 3870 ofzo.
dan mis je dus wel de dubbele gt.

ook zou ik voor de peryn 9450 ( 2.6 ghz quadcore) gaan ipv de dual core.
crysis world in conflict en ut3 zijn al blij met quadcores en dat soort games komen er alleen maar meer van.
Dit word elke keer gezegt en nee dit gaat alleen over hardware, dus software word totaal buiten beschouwing gelaten inclusief OS.
@ Hielko

Als we puur naar performance kijken zitten de 2 kaarten SLI en CF heel erg dicht bijelkaar.
wat vervolgens logish is dat je naar andere aspecten kijkt van die kaarten.

bv Prijs de HD3870 is goedkoper,
Het is ook nog eens een 10.1 kaart !
betere moederborden beschikbaar voor de crossfire.

Conclusie; logisch zou dan zijn de HD3870 aanschaffen.

tip;

als je een 8800 gt wilt halen haal dan de XFX alpha dit is een overgeclockte versie
en presteert veel beter dan de club3d, maar is dan wel ietjes duurder
ALs je dan echt prijs/snelheid wil gaan dan pak je een 650i nv moederbord. Die heb je al voor 80€, voeg daarbij 2x 8800GT =400€ en je hebt het snelste voor de laagste prijs . De 8x + 8x PCI-e op dat moderbord gaat nog perfect voor 2 8800 GT's iets wat niet lukt met de P35 die maar 4x op de 2e videokaart levert en dat beperkt wel.

een X38 moederbord is toch een 180€of 100€ duurder , dan maakt het niet uit dat die 3870's 20-40€ goedkoper zijn dan die GT's. .
Wat echter het geval is, is dat de HD3870 directX 10.1 ondersteunt, nou is het zo dat menig tweaker tegen die tijd al weer een nieuwe kaart gekocht heeft, maar als je een relatief dure crossfire opstelling gaat neerzetten dan wil je toch ook dat het even mee gaat?

De performance van deze kaarten ligt in crossfire of SLI opstelling heel dicht bij elkaar, ondanks dat de nividia moederboarden 2 keer 8xPCI-e leveren. Simpelweg zou je kunnen zeggen dat crossfire overal een betere techniek als grondlegging heeft als sli, echter crossfire heeft ook zo zijn problemen.

Verder is het zo dat je keuze hebt uit een groter aantal moederboarden als je crossfire hebt, en er zitten heel goed presterende moederboarden tussen die op sommige punten beter presteren dan de nvida sli moederboarden.

En waarom zou je een sli moederboard vergelijken met een X38 moederboard en niet een P35 moederboard? Ik denk dat dat technisch gezien beter vergeleken is. En je hebt al een goede crossfire p35 moederboard voor iets boven de 110 euro. Het is dus duurder ja, maar over het algemeen zijn de prestaties van de p35 moederboarden ook net wat beter en hebben de meeste p35 moederboarden ook meer functies.

Al met al is een crossfire opstelling van 2xHD3870 plus een goed P35 moederboard waarschijnlijk nog steeds goedkoper dan een goed sli moederboard met 2x8800GT in sli.

Kortom; blijkbaar is het maar net wat je zelf wilt. De een kiest voor crossfire en de ander voor sli, je zou zeggen dat het een meer voordelen heeft, maar blijkbaar kiezen sommige mensen nog steeds voor het andere. Misschien omdat ze daar voordelen verkrijgen die ze zelf belangrijk vinden of om een andere reden. Al met al wordt het wel weer duidelijk dat deze discussie nutteloos is omdat het eeuwig zou kunnen voortduren.
DX 10.1 brengt amper iets extra bij, en ze gebruikenDX10 nog niet volledig, of efficient laat staan 10.1 . Meer een marketing gimmick zoals PCI-E 2.0

Groter aantal moederborden bij CF? Helemaal niet je moet een intel X38 pakken(of je verliest performance) of de oude P975? , bij SLI heb je dan nog de keuze tussen 680i, 650i of de oudere/hybrid versies daarvan , denk dat er niet veel verschil tussenzit, bij NV hebt je dan wel het voordeel dat je ook budget chipsets hebt die practisch even goed zijn maar wel de helft goedkoper.

Ik vergelijk CF met SLI, niet chipsets met elkaar. En nee je hebt geen goed CF bord voor 100euro, dat is 16x + 4x (pci-e lanes), waar die 4x een 3870 sterk gaat beperken en je dus minder performantie hebt. Bij SLI heb je dat niet, 8x +8x en 8x is nog juist(1 a 2% verlies volgens review) genoeg om een 8800GT vol te laten werken.

En ja een CF P35 opstelling is goedkoper maar trager, prijs/performantie is dus lager dan met een SLI 650i opstelling en daar ging het over. En ja sommige mensen vinden merken belangrijker dan feiten, ik heb ook liever ATI als merk, maar als ik iets koop baseer ik me op feiten en het beste en op dit moment en in dit geval is dat NV met hun 650i en 8800GT . EN de discussie vind ik niet nutteloos hoor, zolang ze maar op feiten gebeurt.
Echter vergeet je hierbij dat ati een compleet andere technologie gebruikt:
- Nvidia laat de kaarten samenwerken
- Ati laat kaart 1 frame 1 doen een kaart 2 frame 2, of als kaart 1 sneller draait (pci-e 16) levert kaart 1 frame 1 en 2 en kaart 2 frame 3.
Dit verklaart dat ati relatief meer uit een 4x pci-e slot haalt als nividia uit een 4x pci-e slot zou kunnen halen.

Daarnaast komt er nog bij dat de p35 moederboarden over het algemeen beter zijn in performance op andere vlakken dus de resultaten zullen elkaar niet zo gek veel ontwijken. Ik heb zelfs ergens een review gezien waar het nagenoeg gelijke prestaties leverde (oh, en het was geen review van een onbekende site), ik moet even kijken of ik die review terug kan vinden. Als dat zou kloppen, dan zou een p35 CF opstelling veel aantrekkelijker zijn .
Mij maakt het niet ui hoor welke techniek gebruitk word.

En als je 1-2 + 3 doet betekend dat dat de 2e 3870 maar tegen halve snelheid werkt, en je dus (zoals ik al zei) veel verlies van snelheid hebt, tov SLI en 8800GT's.

Verschil tussen chipsets is meestal minimaal, in de orde van 1 a 2%, als de P35 al sneller is, helemaal niet 25% verlies als je maar een halve 3870 in CF hebt.

En een review die P35 16x + 4x gelijk ziet aan een gewone SLI of CF met high end videokaarten (ja de low end komen gelijk uit ja) ? Die zou ik wel eens willen zien hoor, heb nog niet een maand geleden daar hard achter gezogd en alles wat ik tegenkwam was dat die 4x wel degelijk beperkend is en 8x nog niet .
ALs je dan echt prijs/snelheid wil gaan dan pak je een 650i nv moederbord. Die heb je al voor 80€, voeg daarbij 2x 8800GT =400€ en je hebt het snelste voor de laagste prijs . De 8x + 8x PCI-e op dat moderbord gaat nog perfect voor 2 8800 GT's iets wat niet lukt met de P35 die maar 4x op de 2e videokaart levert en dat beperkt wel.

een X38 moederbord is toch een 180€of 100€ duurder , dan maakt het niet uit dat die 3870's 20-40€ goedkoper zijn dan die GT's. .
Dat is niet helemaal waar. Ik heb hier ook een P35 bordje met 2 x 8 PCI-E. Dit is geen uitzondering. Er zijn meerdere bordjes met P35 chipset die 2 x 8 PCI-E hebben.

Asus Blitz Formula (Special Edition)
Ja, maar die kost meer dan twee maal zoveel. Daar gaat je "winst" !

Voor een budget dual-gpu setup ben je met een 650i chipset nog steeds het beste af.
Ik heb mijn computer gebaseerd op de November high end game editie, hetzelfde als de hiervoor weergegeven Januari editie. Hier en daar wat andere zaken, zoals toetsenbord, muis, geluidsboxen. Verder een 24" Samsung 245B (aanrader, ook voor games... uitstekende kleuren/contrast naar mijn mening).

Een paar problemen die ik tegenkwam was het niet werkende krijgen van de Samsung SATA DVD speler op het ABIT moederbord. Maw ik moest een IDE DVD speler (NEC) van mijn voorgaande computer gebruiken om WinVista te installeren (een enkele IDE aansluiting is er - gelukkig - dus nog wel met dit moederbord). Dit herkennen van SATA DVD spelers/recorders schijnt een bekend probleem te zijn met het ABIT moederbord (probleem ergens in BIOS - ik heb overigens de laatste versie en dus alsnog het probleem). De Samsung DVD speler werkt nu wel, maar dat is pas ná installatie WinVista goed gekomen (preciese oorzaak/oplossing weet ik niet eens, tijd lang niet gewerkt, ook niet na vele Vista patches... maar op gegeven moment werkte hij wel, misschien alsnog door een van de laatste Vista patches!?).

Verder heb ik WinVista 64bits geïnstalleerd en de Creative X-Fi geluidskaart geeft veel problemen bij spellen; ontzettend veel gekraak, tot het compleet wegvallen van het geluid (COD4, Crysis kommer en kwel... WoW heeft daarentegen geen problemen met geluid). Na het een en ander te hebben geprobeerd om dit euvel op te lossen, heb ik uiteindelijk de kaart eruitgehaald en maak ik nu - zonder enig probleem - gebruik van het onboard 7.1 geluid.

Crysis speel ik, met alle Vista Ultimate mogelijkheden op 'aan' op de achtergrond, in window mode, met alle details op het hoogst mogelijke DirextX 10 niveau (doch zonder Anti-Aliasing) op 1280x1024 zonder noemenswaardige 'lag'. Mooie beelden, alleen jammer dat het spel me verder niet zo kan boeien :+ .

Geen overclocking overigens. Verder ben ik tevreden met keuze voor Vista. Had wel net zo goed voor 32bits kunnen kiezen, aangezien ik alleen 64bits-versie van IE heb, voor de rest zo goed als geen 64bits applicatie heb kunnen vinden :+ . En de nieuwe SLI 8800GT (PoV) levert geen problemen op.

Tot slot, mijn vorige computer is een AMD2800+ met ATI kaart, die heeft het toch zeker 3 jaar uitgehouden. Mijn verwachting is dat deze nieuwe computer (met E6850 overigens) het toch ook wel minstens zo lang zal uithouden.

/edits commentaar aangepast/toegevoegd

[Reactie gewijzigd door rosce op 3 januari 2008 13:12]

Ik heb het high end game systeem gekocht zoals aanbevolen door tweakers. Exact dezelfde configuratie. Helaas heb ik er tot op heden alleen maar narigheid mee gehad en dit komt door het ABIT IN9 32x max board. Dit board heeft een behoorlijk aantal problemen;

- competibiliteit met creative Xfi kaart ( geluid kraakt en piept), komt door een oude biosversie waarmee het wordt geleverd. Er is nu wel een 1.4 beta versie die dit oplost maar nog geen defenitieve. Dit heeft heel veel maanden geduurd voordat abit met een nieuwe bios update kwam.

- de productielijn van dit board schijnt niet helemaal naar behoren te werken. Heel veel boarden krijgen last van een defecte bios chip. Onder andere wat is gebeurt met mijn board. Na 3 dagen in bezit te hebben begonnen de problemen...

Ik ben van dit board genezen en ga voor de nieuwe asus met de 780i chipset erop. Ben ik in ieder geval ook voorbereid op de toekomst.
Welke nieuwe asus is dit?
Gamesysteem kan idd stukken beter. Leuk dat je twee videokaarten pakt maar ten eerste gaat zo'n SLI bord niet werken met de komende quadcores = niet slim. Ten tweede is crossfire nog altijd een efficiëntere techniek waarbij elk kaart een half beeld opbouwt, itt SLI waarbij de kaarten samenwerken. Ik heb best zin om dit eens te testen maar ik zou durven stellen dat 2x HD 3870 in CF sneller is dan 2x 8800GT in SLI. Om over het prijsverschil van het moederbord en gedonder in de toekomst maar te zwijgen...
Daar heb ik (de schrijver van de High-end gamesysteem) meerdere reviews over geraadpleegd, maar in vrijwel alle gevallen was 8800GT in SLI tóch sneller dan HD3870 in CrossFire. Het kan best zijn dat CF beter schaalt en/of werkt, maar uit de resultaten die ik heb gezien bleek dat niet, dus daarom is de keuze nog steeds gebleven bij de 8800GT's :)
Kan ook nog altijd aan de drivers liggen. Tel daarbij op dat een SLI mobo in praktisch alle gevallen duurder is, niet upgradewaardig (geen support voor komende quad's), overdreven veel verstoken en nForce regelmatig problemen blijft hebben met andermans hardware (ik noem een Maxtor en X-Fi). In mijn ogen blijft 2x 3870 echt beter, al was het maar omdat die kaarten ook daadwerkelijk verkrijgbaar zijn :)
Het ligt niet aan de drivers, kom op zeg. Hahn (ikzelf ook trouwens) heeft het op verschillende sites bekeken en overal scoort de 8800GT SLI beter dan de 3870 CF. Wedden dat ze niet allemaal dezelfde drivers gebruikt hebben !

Ben het wel met je eens dat als je voor Crossfire gaat, veel meer keus hebt qua moederborden. Het upgrade waardige argument vind ik echter een stuk magerder, niet iedereen holt gelijk naar de winkel bij elke nieuwe cpu revisie. Integendeel; de meesten kopen nu een pc en doen het daarmee totdat het tijd word voor een nieuwe pc.

Als je naar jezelf kijkt, zie je dat je van de upgradewaardigheid van je moederbord zelfden of nooit heb gebruikgemaakt. Bij elke nieuwe cpu die ik kocht, kwam er gelijk een nieuw moederbord.

Het probleem wat ik met de 3870 kaarten (en alle dual-slot kaarten) heb is dat als je ervoor wil gaan, direct beperkt word in je overige mogelijkheden. Dan zal ik mijn geluidskaart OF tv-kaart eruit moeten laten, aangzien je dan nog maar 1 vrij pci-slot overhoudt. Prachtig hoor, 3x PCIe X1 ofzo op de borden; ten koste van pci-poorten. Nu alleen de de PCIe x1 kaarten nog, want die zijn er amper |:(
Saphire heeft anders perfecte 1 slots 3870's dus ruimte goemoeg voor uitbreidings kaarten.
Zelf heb ik net voor de atom versie van saphire gekozen icm een DFI LANPARTY UT 790FX-M2R met een Phenom™ X4 Quad GP9600 (Al is dit meer een AMD sponsor aktie). Heb wel vertrouwen dat ik met dit MB en de tripple crossfire nog effe vooruit kan totdat de phenom echt uit de schulp kruipt.
Kan zijn, maar ik wil niet weten hoe heet twee van die single-slots 3870 kaarten worden. Ook zullen ze vaak meer herrie maken dan twee dual-slot kaarten.
Denk dat 2 maal de hd3870 toch slimmer is gekeken naar de leverbaarheid. De hd3870 van club3d is goed leverbaar bij azerty voor een prachtige prijs van 188 euro.
Weet je wat ik het trieste vind van dit alles,
Ik wil € 2000 uitgeven voor een lekker systeem waar ik voorlopig nog mee vooruit kan.
De nieuwste spellen moeten vlekkeloos kunnen draaien en daarnaast moet ik wat met autocad kunnen tekenen en lekker kunnen photoshoppen.
Ik ben nu zowat twee volle dagen bezig met alleen maar testen en reviews lezen en mijn conclusie is:
Ik zou het echt niet weten :'(
Als kast vind ik de Cooler master cosmos 1000 heel mooi en handig omdat hij veel aansluitingen ook nog aan de voorkant heeft maar kwa uiterlijk denk ik dan weer"hij staat in een gesloten computerkast"!
Kwa moederboard ben ik altijd met Asus in zee gegaan en altijd zonder problemen.
Wat processor betreft zou ik voor de Intel core 2 duo E8400 gaan.
Bij het geheugen wil ik zeker weten 4 GB maar als je mij vraagt welke?
Bij de cpu koeling word het denk ik Scythe mugen infinity.
Geluid Creative x-fi xtreme music.
Wat speakers betreft heb ik nu 5.1 van Creative maar wat moet je in hemels naam met 6 speakers on een computer kast die dicht gaat na gebruik omdat hij in de woonkamer staat en bovendien wil mijn vrouw de spel geluiden toch niet horen.
Er staat dus nu meestal een mooie draadloze Sennheiser op mijn kop en daar loop ik ook nog eens zonder storing mee naar zolder of naar buiten terwijl er een mp3tje draait.
Voor de nieuwe computer kies ik dus voor een setje van drie speakers of wel 2.1.
Die grafische kaarten met sli of cf schiet mij maar lek hoor :?
Het zal de keuzen denk ik worden voor twee 2x Asus geforce 8800GT met 512MB als ik er niet meer uit kom.
De keuze voor de brander gaat naar het blue ray systeem maar welke? samsung denk ik.
Twee grote harde schijven van 500GB en Raid 0 voor het gamen als ik het tenminste goed heb gevolgd en dan heb ik altijd gekozen voor Western digital tot nu toe dan.
De voeding voor de kast dacht ik de Zalman ZM600-hp maar uit een laatste resentie meende ik te begrijpen dat er toch wat problemen waren met de bekabeling?
De Hp monitor staat mij wel aan!
Wat ik leuk vond te lezen is dat bij het ene systeem word gezegd we laten de 3.5 diskdrive weg omdat je de raid update drivers ook via usb kan inladen en bij het andere systeem word gezegd we plaatsen een 3.5 diskdrive omdat je de diskette met nieuwe raid drivers moet in kunnen laden 8)7
Ik laad hem deze keer voorlopig weg en vind een cardreader vele malen belangrijker en mocht ik toch spijt krijgen dan ligt er nog één in de lade die ik makkelijk kwijt kan in zo'n big tower.
Als muis heb ik voor de kerst een Logitech MX Revolution gekocht en ondanks dat ik links ben en toch wel even heb moeten wennen met deze rechtshandige muis vind ik het een geweldig ding!
Als toetsenboard is de Logitech diNOvo Edge ook erg fraai maar wel aan de dure kant!
Dit was een heel lul verhaal van mijn kant maar eigenlijk meer een wanhoops poging om meer duidelijkheid te krijgen zodat ik eindelijk een nieuwe pc kan aanschaffen! :(
Kun je dit niet beter op het forum vragen?

Zie: GoT

Daar krijg je vast en zeker beter advies dan op de frontpage.
???? Als je 2000 € hebt, dan koop je toch gewoon het BB januari high end game systeem... Leuk systeem voor dat geld en je bent klaar.

Mocht je alles superdeluxe, uberoverclocker, hifi, nieuwste van t nieuwste willen hebben, dan heb je aan € 2000 niet genoeg. Vooral de keus voor een BR brander gaat een flinke hap uit je budget nemen.

Zoals houseparty al aangeeft, hier zijn andere topics voor (maar met de info die jij hierboven hebt neergezet, zou ik maar niet een eigen topic openen op tweakers, tenzij je slotjes geil vind.)

Er word namelijk verwacht dat je eerst wat eigen research doet, iets wat je tot nu toe niet of niet goed genoeg hebt gedaan. Dingen als ik denk dat ik die neem, zonder goede argumenten is natuurlijk een teken van weinig eigen inspanning. Dan kun je beter naar de mediamarkt gaan en je daar wat laten aansmeren.

En dat je al 2 dagen bezig bent zegt niks. De laatste keer dat ik mijn systeem heb samengesteld ben ik een aantal maanden (niet fulltime :P) bezig geweest met uitzoeken van dingen.

Wat je ook kunt doen is zelf alles intypen in google. Dat scheelt al een heel stuk.

[Reactie gewijzigd door D2Freak op 9 januari 2008 11:43]

Gamesysteem, videokaart:
Binnenkort zal nVidia ook met de nieuwe GeForce 8800 GTS uitkomen, eveneens een 512MB-versie. Deze videokaart zal iets hoger geklokt zijn dan de 8800 GT, waardoor de prestaties ook iets hoger zullen liggen, maar hier zal al snel zo'n 80 euro meer voor moeten worden betaald. Hierdoor viel de 8800 GTS 512MB buiten de boot in deze editie.
Deze kaart is toch echt al uit hoor.
Ja dat dacht ik ook.

Ik vind deze BBG eigenlijk best slecht gemaakt. Ik hoop dat we volgende keer een betere krijgen.


Zo zie ik nauwelijks ergens onderbouwing?

Waarom zou versie 2 bijvoorbeeld beter zijn dan versie 1 van de Logitech G15 Toetsenbord? en wat voor verschillen zitten er in ( hier zit zelf een zeer tevreden gebruiker van versie 2 van de G 15 en ik raad zelf persoonlijk de 2 versie dan ook aan)

Waarom wordt nog altijd die super oude muis gebruikt? Ok ik zie er een site review bij maar die is al meer dan 1 jaar oud en daar zit de G9 muis geeneens bij (hier zit een (ex)-gebruiker van de MX 500, G5 en G9 en ik raad dus duidelijk de G9 aan) en over heel de G9 wordt geen woord gerept. Ook raar dat ze bij de Workstation de G5 juist aanraden en bij de High-end gamesysteem de MX 518 (zeer tegen sprekend)

De onderbouwing voor welke kast er gekozen is vind ik ook niet zo goed. Zo lijkt het wel of er maar tussen 4 kasten gekozen is want de review die daar bijstaat die gaat maar over 4 kasten en daar staat de Antec Nine Hundred geeneens bij die een paar BBG's geleden nog werd aangeraden. Sterker nog ik heb het idee dat deze kast nog altijd beter koelt dan die er nu bijstaat.

Ook zie ik geen externe reviews van benchmarks van de 8800 GT, 8800 GTS, HD 3870 met en zonder CF/SLI. Dat is toch in 2 minuten googlen gevonden of had er desnoods jullie eigen review bijgeplakt: reviews: Sparkle GeForce 8800 GTS 512MB getest

Van de harde schijven had van mij ook wat externe links mogen staan van de nadelen en voordelen van raid en wat benchmark score's. Want die kun je in 5 minuten toch ook wel in Google vinden.


Ook zie ik een paar fouten.

1. Wat Voldemort2 hierboven in zijn post schrijft is inderdaad fout.

2. de Samsung SyncMaster 940BW monitor in het Basissysteem heeft volgens mij een reactietijd van 4 ms (niet 5 ms), een resolutie van 1440x900 (niet 1280 x 1024) en een contrast van 500:1 (niet 700:1).


Ook had ik een heleboel tips/suggesties gepost op het forum forum: [BBG] High-end gamesysteem januari 2008 maar daar lijkt ook wel niet naar geluisterd te worden.

Nee, normaal ben ik toch een veel betere BBG gewend. Maarja het is vele malen makkelijker iets af te zeiken dan het zelf te doen, maar ik hoop dat de volgende BBG een stuk beter wordt en dat ik daarop dan mijn nieuwe pc kan kopen/baseren.

[Reactie gewijzigd door kami124 op 1 januari 2008 22:24]

Het lijkt inderdaad een beetje afgeraffeld. Net alsof er nu eentje persé moest verschijnen, maar dat er eigenlijk geen tijd/ zin voor was. Beetje jammer.
Die reactietijden mag je zowiezo met een korreltje zout nemen, de gemiddelden liggen nog steeds gewoon bij zo'n 10 a 12 ms. Kijk de videoreview bij hardwareinfo.nl maar eens, daar word het haarfijn uitgelegt.
Die heb ik al eens gelezen en je hebt 100% gelijk dat de reactietijden in de praktijk nogal verschillen dan in theorie. Maar daar ging mijn punt niet over. Het punt was dat de verkeerde specificaties erbij stonden.
Inderdaad erg jammer, ben het met bovenstaande helemaal eens.
Als je pretendeert een professionele site te zijn dan hoort dit soort amateur werk er niet meer bij. Wacht dan maar even een maand en doe je research goed.
@iedereen die het over crossfire en sli heeft:
Ik zie hier iedereen discuseren over crossfire en sli, in verschillende discussies in dit artikel, even om niet een post in alle discussies te plaatsen zet ik het maar even onderaan.

Crossfire is gewoon een hele andere, beter uigedachte technologie dan sli, die in de meeste gevallen gewoon beter scoort, behalve als de nvidia kaart echt gewoon veel en veel sneller is.

Daarnaast komt er nog bij dat er voor crossfire meer keuze in moederboarden is en dat er soms ook gewoon betere chipsets beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door HJvK op 2 januari 2008 10:28]

Er is inderdaad meer (en betere) keuze in CF moederborden dan SLI, maar CF is ook niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Inderdaad blijkt CF vaak beter te schalen dan SLI, maar bij bepaalde games wordt de performance zelfs minder of krijg je gewoon een verkeerd gerenderd beeld. Ook zijn niet alle OpenGL games geschikt voor CF.
Hopelijk zijn het vooral driver problemen, maar momenteel is CF nog niet een uitgemaakte zaak.
Ik ben het overigens met je eens dat aan CF een betere techniek (AFR) ten grondslag ligt dan SLI.
Ik heb toch het gevoel dat het er voor tweakers niet beter op geworden is in een jaar tijd, vooral als ik kijk naar de CPU's. Ik bedoel, kocht je vorig jaar een low-end core 2 duo die je overclockte naar 3.2ghz, is die nu voor de gemiddelde applicatie nog sneller dan zowat alle hedendaags high-end cpu's out of the box? Of vergis ik me?
Nee hoor je hebt gelijk snap ik ook niet heb hier een E4500 die je heel simpeloverclockt naar 3GHZ (of meer) op de standaard boxed koeler en voor 100€ heb je een evengoed en even snelle CPU als in het high end systeem.

Denk eerder dat ze zoveel uitgeven omdat het nu eenmaal nog budget is.
Er zijn een paar problemen met het overklokken van CPU's:
1: ze zuipen veel meer stroom vergeleken met het origineel.
2: er is een risico aan verbonden: OK, in 99% van de gevallen gaat het goed, maar jij zou nou net die ene procent zijn. En zeker als je geen geboren tweaker bent dan zal dit best problemen voor je op kunnen leveren.
3: vaak vervalt de garantie na het overklokken; anders hadden de fabrikanten ook zelf wel overklokte versies verkocht ;)

Tevens is het het geval dat een naar 3ghz overgeklokte E4500 niet dezelfde prestaties zal leveren als de E6850. Dat komt onderandere door; een lagere bussnelheid (lagere geheugenbandbreedte) en een kleinere cache geheugen. Het komt er simpelweg op neer dat hoe verder je hem gaat overkloken hoe meer verschil kwa prestaties je krijgt met een E6850 op dezelfde kloksnelheid door de kleinere cache geheugen en de lagere FSB.
1)Core volt is niet verhoogd dus ik denk dat dit meerverbuik heel weinig is.
2)Risico -> Garantie
3)Als de CPU echt kapot is denk ik niet echt dat ze gaan zien dat die overclocked was.

En in games (het enige waar je echt zo'n CPU power voor nodig hebt) is alles boven de 2,5 a 3GHZ meer dan genoeg. VOor de rest: waar heb je zo een krachtige CPU voor nodig dat je niet genoeg hebt met een 3GHZ C2D? Die film encoding die enkele minuten sneller klaar is? Die zip die enkele minuten sneller unzipt is? ,...

Zelfs in crysis is een 2GHZ C2D meer dan genoeg, zo een E6850 is daar complete overkill, of je zou met SLI moeten werken maar dan is die 3GHZ wel genoeg.

Kan langer mee gaan die E6850, ach als die E4500 @ 3GHZ niet snel genoeg meer is (enkele jaren denk ik) kan je voor de 200 euro die je uitspaarde iets veel beter aanschaffen.
1) Meerverbruik zal dan inderdaad niet veel hoger zijn, maar als je pc dus veel gebruikt word begint het toch wel aan te tikken.
2+3) Dat is het probleem, als ze erachter komen dat je hem overgeklokt heb kun je fluiten naar je centen, of ze er achter gaan komen is een ander verhaal maar ik heb er wel eens over gehoord.

In games zou het inderdaad meer dan voldoende moeten zijn, dat ben ik met je eens.

Maar waarom dan geen E6650 of E6700 dan heb je in iedergeval al weer een stuk bespaard, en toch de grotere cache en FSB! Overclocken kan dan altijd nog als je zwaarder wilt.
door de kleinere cache geheugen en de lagere FSB.

Wat 't cache betreft heb je helemaal gelijk.

Wat de FSB betreft natuurlijk niet. Je hebt 't zelf over een overgeklokte CPU, en overklocken komt in de basis neer op 't verhogen van de FSB. Als een E4500 op een FSB van 400Mhz (x4) loopt heeft dat hetzelfde resultaat als een E6850 op 400Mhz (x4=).
De geheugensnelheid is een divider op de FSB, dus dat maakt qua geheugenbandbreedte ook geen enkel verschil tussen de twee.

Sterker nog, de E4500 heeft een hogere max multiplier, dus zal die op dezelfde FSB op een hogere cloksnelheid lopen als een E6850. (400x11=4,4Ghz vs. 400x9=3,6Ghz)
Beide zullen op 333Mhz met een multiplier van 9 gewoon op 3Ghz lopen, dus op exact dezelfde FSB

Wat wel zo is, is dat de E6850 klok voor klok véél sneller is dan de E4500. Door: meer cache, modernere instructies, efficiënter ontwerp, etc.
Bovendien is de E6850 gewoon makkelijker over te klokken en ligt z'n maximale stabiele kloksnelheid in de regel hoger.
De E4xxx missen wel de VT technologie. Dit zal natuurlijk ook schelen in de prijs vergeleken met een E6xxx.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True