Menige tweaker, waaronder een groot deel van de redactie, zal zich de laatste keer dat er een nieuw ruimtevaartuig in gebruik werd genomen niet herinneren. De Space Shuttle voerde zijn eerste vlucht uit op 12 april 1981, bijna veertig jaar geleden. Toegegeven, in de tussentijd lanceerde China voor het eerst de Shenzhou-capsule, maar die is vrijwel helemaal gebaseerd op het decenniaoude ontwerp van de Russische Sojoez. Die Russische capsule was hoe astronauten in de afgelopen negen jaar de ruimte moesten bereiken, tot vandaag. Als de eerste bemande vlucht van SpaceX zijn Crew Dragon-capsule succesvol is, breekt definitief een nieuw tijdperk in de ruimtevaart aan.
Op woensdagavond zouden twee astronauten, Bob Behnken en Doug Hurley, naar het International Space Station worden gelanceerd. Het lijkt misschien een vlucht zoals we die vaker hebben gezien en waaraan we inmiddels gewend zijn geraakt, maar niets is minder waar. De Falcon 9-lancering, die gepland staat voor 22:33 uur Nederlandse tijd, is in meer dan één opzicht historisch.
Update, woensdag 22:33: de lancering is vanwege slechte weersomstandigheden uitgesteld. De volgende poging staat gepland voor zaterdagavond 21:22 uur. Als ook dan de lancering niet lukt, is de daaropvolgende poging op zondagavond om 21:00 uur.
Hoe zat het ook alweer?
Toen Amerika in 1981 met het spaceshuttleprogramma begon, had dat een duidelijk doel. De Shuttle was een ruimtevaartuig dat niet slechts eenmalig te gebruiken was, zoals de capsules uit het Apollo-tijdperk en daarvoor. Het vaartuig steeg verticaal op, maar kon landen als een vliegtuig. Daarna kon de Shuttle, in theorie althans, worden opgepoetst, rechtop worden gezet en opnieuw worden gelanceerd. In de praktijk bleek het Shuttle-ontwerp minder eenvoudig te werken. Vooral de thermische beschermingstegels aan de onderkant, die de terugkeer naar de atmosfeer mogelijk maakten, waren een hoofdpijndossier. Veilig waren de Shuttles ook niet - Challenger ontplofte bij de lancering, Columbia stortte in 2003 neer bij terugkomst naar de aarde.
Door de Columbia-ramp moest Amerika versneld op zoek naar een alternatief om astronauten te lancerenDie laatste ramp versnelde het uitfaseren van het Shuttle-programma. In 2011, met missie STS-135, vond de laatste vlucht van het iconische vaartuig plaats. De meeste functies van de Shuttle konden worden overgenomen door andere ruimtevaartuigen. Europa en Japan maakten met de ATV en HTV vrachtschepen voor het ISS, het Amerikaanse leger gebruikte weer standaardraketten voor satellietlanceringen. Maar dat ene aspect, het lanceren van astronauten, bleek het lastigst. Daarvoor moesten de Amerikanen de laatste jaren noodgedwongen aankloppen bij Rusland, een van de twee landen die astronauten konden lanceren. Samenwerking met China is, zowel cultureel als praktisch, geen optie voor Amerika. De Chinezen hebben door handelsrestricties sowieso al nooit mogen meewerken aan het ISS.
Commercieel programma
Al in 2009 begon de NASA met de eerste stappen naar een commercieel programma. Het idee was dat de prijzen omlaag zouden gaan als er meer concurrentie ontstond. Vooral daarom werd naast SpaceX ook Boeing bij het project betrokken. Boeing is al sinds de vroegste ruimtevaartdagen een belangrijke overheidsaannemer en was essentieel bij het bouwen van bijvoorbeeld de Space Shuttle. Omdat er echter geen enkele druk van buitenaf was om de prijzen laag te houden, liepen die kosten hoog op. Het doel van de NASA was dan ook vrij eenvoudig. Het ruimteagentschap wilde een markt creëren waarop commerciële bedrijven zelf ruimtevaartuigen en raketten kunnen ontwikkelen, die de NASA dan vervolgens kon kopen. Van overheidsuitgave naar een kapitalistische onderneming: het is de verwezenlijking van de Amerikaanse droom.
De Crew Dragon tijdens een eerdere testvlucht naar het ISS
Vertragingen
Zo belandde Amerika bij de lancering van woensdagavond. In die context is gemakkelijk te begrijpen waarom deze lancering zo historisch is. Het is het eerste commerciële ruimtevaartuig dat astronauten naar het ruimtestation kan brengen, en met de Crew Dragon is Amerika minder afhankelijk van Rusland. Minder, in plaats van helemaal niet. De lancering betekent geen abrupt einde van de Amerikaanse afhankelijkheid van de Sojoez. In oktober vindt een nieuwe vlucht naar het ISS plaats, met aan boord opnieuw een Amerikaan. De VS kwam begin deze maand tot een overeenkomst met Rusland. De NASA betaalt 90,25 miljoen dollar voor die extra zitplaats, buitensporig veel geld, dat Amerika knarsetandend moet opbrengen.
Vertragingen
De betaling komt voort uit vertragingen in het commerciële programma dat nu eindelijk van start gaat. Dat heet enigszins inspiratieloos het Commercial Crew Program. Het is niet heel nieuw; het CCP begon al in 2011, kort na het pensioen van de Shuttle. De onlosmakelijk verbonden namen SpaceX en Boeing kwamen pas in september 2014 echt om de hoek kijken. Toen wonnen de bedrijven de aanbesteding van de NASA om astronauten naar de ruimte te brengen.
De eerste missies hadden al in 2017 moeten plaatsvindenAanvankelijk beloofden de bedrijven een ambitieuze tijdlijn. Slechts drie jaar later, in 2017, zouden de eerste vluchten kunnen plaatsvinden. Nu verlopen ruimtevaartprogramma's zelden snel en ook deze programma's liepen veel vertraging op. In de tussentijd moest de NASA de Russen blijven betalen voor Sojoez-stoeltjes.
Het opzetten van het CCP ging niet zonder slag of stoot. De NASA moest de ontwikkeling van de capsules van SpaceX en Boeing veel meer bijsturen dan aanvankelijk gedacht, en de ontwikkeling van de Crew Dragon en Boeings Starliner verliepen trager dan gedacht. De Falcon 9 ontplofte meer dan eens en in 2019 ontplofte de Crew Dragon tijdens een grondtest. Ook bij Boeing loopt weinig precies zoals gepland. Tijdens de eerste officiële testvlucht kwam de capsule in een verkeerde aardbaan terecht.
De Crew Dragon bij terugkomst na een test.
Hoge kosten
Dat gaat gepaard met hoge kosten. Het Bureau van de Inspecteur-generaal van de NASA berekende in november 2019 dat het agentschap sinds de beoogde eerste vlucht in 2017 ongeveer een miljard dollar had uitgegeven aan twaalf Sojoez-plaatsen. Daarmee blijft het land toegang houden tot het ISS.
Het is moeilijk te zeggen hoeveel goedkoper Commercial Crew is, maar naar schatting scheelt dat veelHet is moeilijk te zeggen hoeveel geld het Commercial Crew Program de NASA oplevert. De kosten zijn duidelijk: 6,6 miljard dollar, of 6,03 miljard euro. 4,2 miljard dollar ging naar Boeing voor de ontwikkeling van de Starliner, 2,4 miljard dollar naar SpaceX voor de huidige Crew Dragon én de doorontwikkeling van de Falcon 9-raket. Maar tegenover welke baten zet je die kosten? De Shuttle of het Apollo-programma zijn niet vergelijkbaar, want de doelen daarvan waren heel anders. Toch lijken de meeste experts het er wel over eens: Commercial Crew is een gouden zet geweest voor de NASA. Niet alleen vanwege de relatief lage kosten, maar ook omdat het ruimteagentschap zich nu weer kan richten op de dingen waar het ooit goed in was: het verleggen van grenzen, het ontdekken van het zonnestelsel en fundamenteel onderzoek.
De eerste commerciële vlucht
Al die jaren hebben geleid tot het huidige moment. Dat gaat met veel bombarie en ceremonie, en met de nodige marketing. Behnken en Hurley rijden in witte Tesla's met het NASA-logo naar het lanceerplatform, in pakken die zijn gemaakt door iemand die ook aan de kostuums van The Avengers heeft gewerkt. Daar geven de astronauten de capsule een naam, een traditie die al teruggaat tot aan de tijd van Alan Shepards eerste Amerikaanse ruimtevlucht. Shepard noemde zijn ruimteschip Freedom 7. Daarna kruipen de astronauten hun raket in voor de lancering, die om 22:33 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. Als het weer meezit, want dat is niet gegarandeerd.
Robert Behnken en Doug Hurley in hun nieuwe ruimtepakken
Late tankbeurt
Een van de controversiëlere veranderingen aan de lancering is dat de raket pas wordt volgetankt terwijl de astronauten al in de capsule zitten. Dat gebeurt slechts een half uur voor de lancering, anders dan bijvoorbeeld bij de Space Shuttle of huidige Sojoez-lanceringen. Daarbij wordt de tank al volgegooid voordat de astronauten aan boord klimmen. Bij SpaceX gaat dat anders, omdat de Falcon 9-raket een koudere brandstof gebruikt, die efficiënter zou zijn. Die mag niet te lang in de raket blijven zitten omdat opwarmen gevaarlijk kan zijn.
Het begin van de vlucht verloopt als het goed is relatief eenvoudig. De Falcon 9 moet de capsule na twaalf minuten in een lage aardbaan brengen. De astronauten nemen vervolgens het roer over. De Crew Dragon is gebouwd om zoveel mogelijk autonoom te doen, maar aangezien de eerste vlucht een testvlucht is, brengt Hurley het vaartuig zelf in een hogere baan. Ook als de Dragon het ISS nadert, neemt Hurley de controle over, maar niet volledig. De koppeling met het ruimtestation hoort namelijk volledig automatisch te gaan. Dat is anders dan bij de vrachtschepen, die met behulp van de robotische CanadArm2 werden binnengehaald, wat voor het eerst werd gedaan door niemand minder dan André Kuipers.
Onbekende duur
Het docken met het ruimtestation gebeurt op donderdag, om 17:29 uur Nederlandse tijd precies. Dan begint het opvallendste deel van de trip, want de astronauten weten nog niet precies wanneer ze terugkeren naar de aarde. Aanvankelijk had de NASA gepland de missie slechts een of een paar weken te laten duren, maar door de eerdergenoemde kosten van de Sojoez-stoeltjes is het waardevoller om de astronauten wat langer in de lucht te houden. Behnken en Hurley blijven er in ieder geval niet langer dan vier maanden, want dat is de maximale tijd dat de zonnepanelen van de Crew Dragon het in de ruimte uithouden.
De toekomst van ruimtevaart
Als Behnken en Hurley over weken of maanden weer veilig landen, begint het nieuwe ruimtevaarttijdperk pas echt. De kosten worden waarschijnlijk nog lager en meer mensen kunnen astronaut worden… Daarmee is een van de belangrijkste doelen van de NASA bereikt; het ruimteagentschap heeft een commerciële markt geschapen. Hoe groot die markt is, is niet te zeggen. Voor het lanceren van satellieten is al jaren duidelijk dat er veel behoefte aan is, van grote en rijke wetenschapsinstituten tot aan kleine start-ups, maar voor mensen?
Er zijn wel wat vage plannen voor commerciële vluchten. Ruimtetoerisme wordt al jaren beloofd, ook naar de maan, maar voor hoeveel mensen? Andere plannen, zoals Tom Cruise naar het ISS sturen, zijn leuk op papier, maar hebben nog te weinig substantie om er miljardeninvesteringen mee te verantwoorden.
De Crew Dragon is ook voor ons zichtbaar als deze ten zuiden van Nederland overvliegt. Hieronder als voorbeeld vanuit Utrecht. Naar verwachting is de Crew Dragon om 22:56:05 te zien 35 graden boven de horizon in de richting 200 graden (Zuid-Zuidwest). https://heavens-above.com...&loc=Utrecht&alt=0&tz=CET
Ja. Klopt. Een redelijke lichtpunt.
De Dragon is vrij klein.
De ISS (en de Space Shuttle) zijn net groot genoeg om met het blote oog ook vorm te hebben.
Je kunt van de ISS duidelijk de kruisvormige structuren zien.
En als de Shuttle gedockt was aan het ISS zag je die driehoekige vorm ook.
Je moet wel een erg heldere lucht hebben en weinig verstoring in de atmosfeer. Dat laatste is meestal het probleem in Nederland door luchtvervuiling. Maar zelf met redelijke lucht- en licht-vervuiling kun je in ieder geval iets zien.
Ik heb jaren geleden op vakantie in Tenerife (Teide krater) en USA (o.a. Nevada) meerdere malen uitstekend zicht gehad met het blote oog. Ook foto's kunnen nemen met een standaard Nikon D60 spiegelreflex en een 110-400 zoom-lens. (Uiteraard alle automatische instellingen op de camera uitgeschakeld. De electronica in de camera heeft geen idee wat de bedoeling is.)
[Reactie gewijzigd door TonnyTonny op 27 mei 2020 20:08]
Maar zou je met een verrekijker iets uit kunnen halen? Ik vermoed dat het dan drastisch uit focus is en je een telescoop nodig zou hebben om iets meer detail te zien.
Maar an sich wel tof, als het inderdaad meer is dan alleen een lichtpuntje
Verrekijker gaat ook. Focus op max zetten en slechts 1 oog gebruiken. Dan is het effectief min of meer een telescoop.
Moeilijkste is om hem stabiel vast te houden.
Statief helpt en op iets hoogs zetten, zodat je "onder" de kijker kunt staan en makkelijker de kijker kunt met het "blote oog" kunt richten.
Zeker geen domme vraag. Met het oog moet mogelijk zijn. Magnitude 0,7 is er aangegeven qua helderheid in de link.
Ook in stedelijk gebied is dat dan zichtbaar, uitgaand van geen bewolking.
Ik reageer even op @JVos90 maar de vraag is voor iedereen die het antwoord wellicht weet. @Dirk @LongBowNL
Heeft het zin om klaar te staan met een camera, statief en zoom lens? Ik woon vlak bij het strand van Scheveningen en kan daar redelijk lichtvervuilingsvrij kijken richting Z ZW.
Of kan ik beter land inwaarts op een veld gaan staan?
Kijk je vanaf Scheveningen niet naar die enorme lichtbron in het Z-ZW die de Maasvlakte heet?
Wanneer je weet waar je op moet letten moet het wel te doen zijn, gisteravond nog het ISS zien overvliegen, dat is ook met het blote oog prima te zien zolang je maar weet waar je moet kijken. De app ISSdetetector is daar uitermate geschikt voor.
Zo kon ik bij de vorige koppeling die live op YouTube was naadloos overstappen naar het balkon om het docken recht boven m'n hoofd te aanschouwen
Hopelijk is het morgen onbewolkt en valt er weer een spektakelstukje te zien, het ISS is dan zichtbaar vanaf grofweg 23.10 tot 23.15 (regio Amsterdam) en trekt dan vanuit pal W richting ZZO.
(ok, tegen die tijd hangt hij er als het goed is al aan maar ik kijk morgen toch ff naar die combo die dan overvliegt)
[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 27 mei 2020 19:24]
Zelf kijk ik vanuit een woonwijk, hopelijk lukt dat.
Denk dat het zelfs met de Maasvlakte moet lukken.
Bij goed zicht op de horizon is er iets meer tijd te oriënteren omdat het "stipje" net iets eerder te vinden is.
Een ander voordeel is dat de maan als het goed is onder is.
En er is zojuist "Go-for-launch" gegeven om 21:48 Nederlandse tijd!
Geen garantie maar het lijkt erop dat er nog wel naar het weer wordt gekeken.
[Reactie gewijzigd door JVos90 op 27 mei 2020 21:50]
De weersverwachtingen voor zaterdag zijn ook een stuk beter. De go-for-fuel die vandaag gegeven was was al door het oog van de naald want ze zaten met een tropische storm boven Florida.
Het klopt dat de Crew Dragon zichtbaar is, maar de capsule vliegt niet over Nederland heen, maar over Noord-Frankrijk. Wel vanuit Nederland te zien.
Het is te hopen dat Crew Dragon vanavond gelanceerd wordt, want als de lancering wordt verplaatst naar 30/31 mei, dan zien we daar vanuit Nederland helaas niets van (https://www.scientias.nl/...vanuit-nederland-te-zien/).
Er zijn talloze apps waarmee je met 'augmented reality' de namen van sterren en sattelieten etc kunt vinden. Weet iemand toevallig of één van deze apps ook de locatie van de crew dragon gaat weergeven?
https://heavens-above.com...jd=58996.872225529&type=V
Ik zou de locatie gegevens nog een keer dubbel checken als ik jou was, maar dit is hoe hij door de lucht zou moeten vliegen. Je kunt oriënteren door de andere sterren.
Stich said preflight analyses show the Crew Dragon spacecraft set to fly the Demo-2 mission can safely remain in orbit for up to 119 days, or about four months, based on a “worst-case” prediction for how the ship’s solar arrays will perform in orbit.
“Any solar array in low Earth orbit tends to degrade a little bit over time,” said Stich, a former space shuttle flight director. “It turns out the atmosphere has a little bit of oxygen in it — it’s called atomic oxygen — so there’s a little bit of degradation in the ability of that solar array, the cell itself, to generate power.”
Hoe zit het met zonnepanelen die heel lang in de ruimte blijven, zoals die van het ISS zelf?
Vermoedelijk hebben die een andere samenstelling. (Zijn ook veel ouder). Of misschien een extra component die het zwaarder maakt, maar dat maakt voor iets wat maar 1 keer gaat terugkeren niet zoveel uit. Die dragon 2 moet meerdere keren op en neer.
Dit is een 'instantanious launch window', dus, zeg, 5 minuten later, kan niet. Zit het weer tegen, dan is de lancering een paar dagen later.
Het ISS moet wel op het juiste moment overvliegen, dat is volgens mij de reden daarvoor.
Precies, ze proberen zo snel mogelijk naar ISS te gaan. Voorheen deed een Soyuz daar 2 dagen over. Op een gegeven moment hebben ze wat slim rekenwerk toegepast en ik geloof laatst in een recordtijd van 6 uur hetzelfde ritje gemaakt. Het moet allemaal maar net zo uitkomen. ISS vliegt niet steeds hetzelfde rondje om de aarde, dus waarschijnlijk is wachten tot het vanuit KSC in 6 uur kan teveel van het goed. Of het kan helemaal niet vanwege de ligging. Maar daar heb ik geen verstand van; ik weet alleen dat je niet vanaf elke plek zomaar elke baan kunt bereiken.
Het kan wel, maar is gigantisch inefficient. Je kunt rustig iedere baan bereiken vanaf iedere plek op de aarde, maar je hebt veel extra brandstof nodig voor correcties.
Thanks, Ik reageer even dan heb ik hem vanavond staan.
Trouwens ik lees weinig over SpaceX heeft die hier nu wat mee te maken en wat is de samenwerking met NASA? waarom kiest SpaceX er niet zelf voor om te op eigen voeten te doen?
Trouwens ik lees weinig over SpaceX heeft die hier nu wat mee te maken en wat is de samenwerking met NASA? waarom kiest SpaceX er niet zelf voor om te op eigen voeten te doen?
SpaceX heeft de bemande dragon (dragon 2, crew dragon) ontwikkeld in opdracht van NASA. De falcon 9 is ook grotendeels gefund door NASA. Alleen de falcon heavy (die uiteraard zwaar leunt op de falcon 9) hebben ze zelf gefund. Dat komt met name omdat dergelijke projecten zo veel kosten en zo onvoorspelbaar zijn qua kosten, dat normale geldschieters daar hun vingers niet aan branden.
NASA is in deze gewoon een klant van SpaceX. NASA heeft de wens uitgesproken om weer vanaf Amerikaanse bodem en met Amerikaanse voertuigen de ruimte in te willen. SpaceX en Boeing (en misschien meer) zijn daar mee aan de slag gegaan.
Ik ben niet geheel thuis in deze materie dus er zullen vast nog enkele feiten ontbreken.
Natuurlijk schijnt het een pittige baas te zijn, natuurlijk krijgt hij veel credit voor wat andere bedenken, natuurlijk is het niet allemaal perfect geregeld, natuurlijk gaat hij een beetje onverantwoord met Twitter en andere media om gezien zijn positie, natuurlijk.
Nondeju, wat 1 man wel niet voor elkaar kan krijgen! In een tijdperk waar van de status quo links en rechtsom schandalen door de kieren heen sijpelen. Hele eilanden waar dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen alweer half vergeten zijn, oorlogen zijn gestart gebaseerd op lucht, groene dromen verkocht worden als linkse idealen, maar stiekem rechts gewoon weer zakken vullen enzovoorts. In die wereld is daar 1 man die even de katalysator is van vooruitgang van de hele mensheid.
Naast deze absurde (bijna niet menselijke) prestatie, had meneer ook gewoon kunnen chillen toen hij zijn eerste geld had verdiend. Stel je eens voor als hij wat "normaler" was geweest. Stel je nu eens voor dat 1 van zijn 6 levende kinderen, ook zoals hij wordt. Stel je eens voor dat ze alle 6 zo worden.
'Nondeju, wat 1 man wel niet voor elkaar kan krijgen!'
Dat vraag ik me wel serieus af. Het is niet zo dat hij de raketten zelf staat te bouwen. Dus voor het bedrijf is het geweldig dat ze nu astronauten omhoog mogen brengen, maar een beetje rustig met de verheerlijking van dhr. Musk
Ik denk dat het een hele veilige aanname is om te stellen dat het zonder Musk niet was gelukt. SpaceX zou waarschijnlijk nu wel op ongeveer dezelfde voet doorgaan als hij eruit zou stappen, maar zeker in de beginjaren heeft hij een enorme invloed gehad op de koers en de cultuur binnen het bedrijf.
Relativeren mag, maar ook dat met mate
Ik zeg ook niet dat Musk niks doet. Maar het idee en de motivatie is 1 ding, uitvoeren een 2e.
Vervolgens hoor ik alleen lof over Musk (en iedereen die het beaamt krijgt hier een +3 terwijl ik de aanvulling op het artikel er niet uit haal).
In ieder geval, Ik zit naar de stream te kijken maar het weer werkt niet mee
Zonder de man met de missie en de drive om het te laten lukken zonder dat die de eerste de beste tegenslag de handdoek in de ring gooit is het gedoemd te mislukken. Dus ja, het kan zeker niet zonder alle medewerkers en slimme mensen bij SpaceX, daar heb je helemaal gelijk in. Echter zonder de persoon Elon Musk had de wereld op dat punt en andere punten er heel anders uitgezien.
In het artikel heet het 'efficientere' brandstof te zijn maar dat is bull... De brandstof is superchilled oftewel een stuk kouder dan normaal en zo past er gewoon meer in. Je moet het alleen wel opmaken voor het weer opwarmt anders past het simpelweg niet meer in de tank en krijgen we een explosie ipv een launch...
De brandstof, RP-1, (extra zuivere kersosine) is niet superchilled. Dan krijg je stroop, en bij -50 een vaste stof. Alleen de zuurstof is supergekoeld.
De brandstof, RP-1, (extra zuivere kersosine) is niet superchilled. Dan krijg je stroop, en bij -50 een vaste stof. Alleen de zuurstof is supergekoeld.
Klopt. RP-1 in de falcon full thrust is maar gekoeld tot -7°C, wat wel een kleine density boost geeft.
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details