Door René Gerritsen

HTC Touch Dual opengeschoven en betast

Conclusie

HTC LogoToen we de Touch Dual binnenkregen moesten we even zoeken naar een reden om deze te verkiezen boven de gewone Touch. Op het eerste oog is het ook gewoon een Touch met een uitschuifbaar toetsenbord. Al snel ontdekten we dat de specificaties totaal anders zijn. Een snellere processor en meer rom- en ram-geheugen maken dit een kleine krachtpatser. Het is ook indrukwekkend dat HTC het voor elkaar heeft gekregen de Touch Dual slechts 8g zwaarder te maken dan de gewone Touch. De dikte is nog geen twee millimeter toegenomen en het apparaat is iets smaller.

De Touch wordt in sommige reviews enigszins traag genoemd, maar van de Dual kun je dat niet zeggen. De hardwarematige verbeteringen zijn duidelijk te merken. Het scherm is 0,2" kleiner dan de Touch, maar dat is iets dat alleen opgemerkt wordt als je de twee naast elkaar legt of de specificaties vergelijkt. Wel blijven sommige icoontjes, zoals die voor de gemiste gesprekken of het kruisje om een scherm te sluiten, wat klein. Ook is het jammer dat de Touch-Flo-interface slechts een schil is: al snel verlaat je de gebruiksvriendelijke omgeving om terug te komen in de stylus-behoevende WIndows Mobile 6.0-omgeving.

Als we dan toch een nadeel moeten bedenken, komen we op het gemis aan wifi uit, of wellicht de vastlopers die we in het begin tegenkwamen, maar die op mysterieuze wijze verdwenen naarmate de review vorderde. Gelukkig werden we eraan herinnerd dat we de vastlopers niet gedroomd hadden, want de Dual liep tijdens het typen van deze conclusie weer vast bij het inschakelen van de bluetooth-verbinding.

De Touch Dual is op dit moment in Nederland enkel verkrijgbaar met het numerieke toetsenbord. Of het qwerty-model later ook beschikbaar komt in ons land, is ons niet bekend, maar het UK-model is hier en daar al wel te bestellen met zo'n toetsenbord. Het zou onze voorkeur hebben, maar dat is wellicht heel persoonlijk.

HTC Touch Dual 20 toetsen qwerty

Al met al zijn we zeer positief over de HTC Touch Dual. Het is een hele verbetering ten opzichte van de oude Touch voor wat betreft de snelheid. Het enige echte nadeel is de afwezigheid van wifi, maar bluetooth werkt ook prima voor het overzenden van data en voor grote hoeveelheden is een microsd-kaartlezer of een usb 2.0-kabel toch makkelijker. Binnenkort zal de Touch Cruise overigens ook op de markt komen en het lijkt erop dat deze voor een kleine meerprijs het toetsenbord laat vallen ten gunste van een gps-ontvanger.

* Pluspunten

 • Bijna net zo compact als de Touch
 • Snel
 • Veel geheugen
 • Ligt lekker in de hand
 • Hsdpa
 • Touch-Flo

* Minpunten

 • Geen wifi
 • Geen gps
 • Incidentele vastlopers

Reacties (67)

Wijzig sortering
Verontrustend, die vastlopers, maar wat nog veel verontrustender is, is dat jullie daar schijnbaar weinig problemen mee hebben.

Een computer mag best eens vastlopen; het kan aan een enorme verscheidenheid gelegen zijn. Hardware, software en drivers zouden niet geheel op elkaar aan kunnen sluiten en daarin is het soms lastig een schuldige aan te wijzen.

Maar een telefoon, die MAG NIET vastlopen. Dat het eens een keer gebeurd, is tot daar aan toe, maar als het tijdens een test meerdere keren voorkomt zou deze telefoon op zijn minst een zeer wantrouwig eindoordeel moeten krijgen. Maar nee, jullie concluderen "Al met al zijn we zeer positief over de HTC Touch Dual".

Ach ja, misschien verwacht ik ook wel teveel van een telefoon. Dat zou de reden kunnen zijn dat ik nog steeds een nokia 3310 heb...
Het is geen telefoon ... Het is ook een smartphone.
Als je er je er wat meer in verdiept kom je er al snel achter dat het in smartphone land idd niet zo vreemd is... wel irritant en niemand staat er over te juichen.. maar zie het een beetje als een early adopter verhaal. Ook vergelijk je dedicated systemen(standaard gsm) met multi-pupose(echte smartphones) systemen, wat eigenlijk niet te vergelijk is.

In het begin was ook de gewone telefoon niet zo geweldig, en rond oud en nieuw ook niet (zwakste punt in de schakel.)

Daarbij .. jij gaat er vanuit dat de telefoon crashed, echter bewijs het maar eens ;) :+ of beter gezegd .. hoe weet jij dat mijn telefoon crashed vanwege win mobile of hardware... nieuwere firmwares doen vaak wonderen.
Leuk dingetje, al hou ik het wel bij m'n TyTN II... ;)

Maar ook de Qualcom 7200 cpu, ben d'r alleen bang voor dat ze ook hier weer verzuimd hebben een videodriver bij te leveren. :/

De qualcom 7200 heeft een ingebakken grafische chip van ATi, maar helaas heeft HTC verzuimd (bij oudere devices, waaronder de TyTN II maar hier waarschijnlijk ook) een driver te schrijven waardoor alles wat grafisch is in een software renderer moet draien == performance loss... :|)

[Reactie gewijzigd door Rowdy.nl op 9 januari 2008 15:06]

Rowdy.nl, daar heb je inderdaad een goed punt.

@René Gerritsen
Heb je misschien ook gemerkt dat de Touch Dual moeite heeft met het afspelen van high bitrate WMV's (met WMP) en XviD's (met coreplayer of TCPMP)? Of dat het systeem vertraagd op het moment dat je het scherm aanraakt (bijvoorbeeld wanneer je de volume slider in TCPMP versleept)? Op XDA-developers lopen op het moment namelijk meerdere draadjes waarin wordt geklaagd over de TyTN II en zijn Qualcomm 7200 chip, voornamelijk bij het afspelen van video's en het gebruik van het touchscreen. Aangezien de Touch Dual deze chip ook heeft, zou het kunnen dat deze hetzelfde euvel kent.


Edit: op YouTube zijn voorbeelden van de videoproblemen van de TyTN II/Qualcomm 7200 te vinden.

http://www.youtube.com/watch?v=Xeb8-m5opDA
http://www.youtube.com/watch?v=WhHG377wkQU

[Reactie gewijzigd door TommyCP op 9 januari 2008 21:12]

Nee, niet getest helaas. Ik zal het een volgende keer meenemen als ik aan zo'n videootje kan komen ;)
0Anoniem: 47200
@Rowdy.nl9 januari 2008 16:07
mja lekkere vergelijking

de TYTN2 is de helft duurder...
Hey dat is stom dat deze nog steeds vastloopt, ik heb op dit moment de Touch 'normaal' en deze loopt ook 1 keer per week vast. Jammer dat ze de WiFi eruit hebben gesloopt dat maakt het apparaat voor mijn iig minder aantrekkelijk.
Wellicht helpt het upgraden van de firmware, maakt je touch stabieler en aanzienlijk sneller. Op het forum van XDA wordt alles duidelijk uitgelegd.

Persoonlijk zou ik op dit moment voor deze rom gaan: Klik
De eerste keer dat je dit doet zal je eerst deze instructies moeten volgen: Klik

[Reactie gewijzigd door Pwigle op 9 januari 2008 15:33]

Nou. Als ik het zo hoor loopt dit ding vaker vast dan mijn 3 jaar oude 7710 en dat is al zo irritant. Lijkt me niet echt een aanrader eigenlijk als ik het zo hoor. Blijf lekker wachten op de Openmoko. Die heeft tenminste een fatsoenlijk scherm.
Momenteel heb ik de Touch Cruise nu al een week in gebruik. Tot op heden nog geen enkele vastloper gehad. Nochtans draait die op dezelfde Windows Mobile versie en dezelfde processor (als ik me niet vergis). Misschien dat ze ergens een nieuwe versie van drivers hebben ontwikkeld?
0Anoniem: 197965
@woetski11 januari 2008 09:43
Ik heb een aantal Qtek/HTC apparaten gebruikt en deze leden aan dezelfde kwaal. Telkens weer vastlopers met Bleutooth. Soms had je het niet in de gaten en miste je daardoor nogal eens een gesprek. Of je TomTom stopte er opeens mee omdat de verbinding met je GPS muis weg was o.i.d. Hoogst irritant.
Over die vastlopers, ik heb denk ik wel een idee waarom die er zo veel zijn. Ikzelf heb een normale Touch en die liep echt nooit vast. Totdat ik Batterystatus installeerde en m'n CPU op 312Mhz zette. (standaard staat ie op 201Mhz, er zijn mensen die hem stabiel (!) gebruiken op 346Mhz) Op willekeurige momenten bleek m'n Touch opeens uit te zijn als ik hem uit m'n broekzak haalde of hij liep vast. Nadat ik deze CPU snelheid echter had verlaagd naar 286Mhz gebeurde dit niet meer.

De reden voor het vastlopen van de Dual lijkt me dus logisch. Omdat HTC schijnbaar teveel commentaar dacht te krijgen op de snelheid van de gewone Touch heeft de Dual een snellere processor die mijn inziens misschien iets te veel is overgeclockt.
HTC gaat echt niet standaard een CPU overclocken. Dit is dezelfde cpu als in een Tytn II. Die loopt ook lekker op 400mhz. Ben benieuwd of ze op xda-developers die wifi en gps kunnen activeren op de Dual, dat zou voor mij een reden zijn om hem te gaan kopen !
Daar zit ik ook op te wachten, maar daar ziet het niet naar uit. De chipset ondersteunt het en het is vast wel mogelijk de functionaliteit te unlocken, maar zolang het ding geen antenne voor wifi/GPS heeft ingebouwd, is het volstrekt zinloos.
Klopt als een zwerende vinger. Ditzelfde verhaal speelde destijds bij de Hermes/TyTn en is ook niet gelukt vanwege hardware issues.
De Qualcomm MSM 7200 is een native 400 MHz proc, zit er ook 1 in mn TyTN 2 en die loopt eigenlijk nooit vast ;)

In de gewone Touch zit een 201 MHz OMAP 850 processor van Texas Instruments :)
Heb hem gister ook in mijn handen gehad maar vond hem niet heel prettig. Vooral erg traag en stroperig op sommige momenten. Vind dan mijn N95 toch een stuk sneller.
Mwa, vind Nokia's Symbian toestellen nou niet echt de snelste.
Heb zelf een N73 en heb erg vaak zitten spelen met een N95, maar ik vind de snelheid echt belabberd. Daarnaast zijn programma's als ScummVM e.d. te zwaar voor een Nokia. (Het loopt wel, maar het gaat met horten en stoten).
Nou wil ik niet zeggen dat ik niet tevreden ben met mijn Nokia, voor simpele programma's en TomTom is het voldoende, maar verwacht er niet te veel van. (Komt vooral door het te stroperige OS)
Ik zit eigenlijk te hopen dat HTC een nieuwe versie uitbrengt (en dan bedoel ik niet de HTC touch Cruise maar de opvolger daar weer van) en dat daar de nieuwe windows zit je die waarschijnlijk volledig met je vingers kan bedienen. En misschien een iets groter schermpje maarja dit zal allemaal nog wel even duren. Het zijn nu in ieder geval al mooie apparaatjes :D.
voordat windows mobile 7 (die volgens geruchten de 'touch-experience' verbeterd) uitkomt op de markt zijn we op eind 2009 denk ik.. dus dat wachen duurt nog ff
(dan is mijn tynt II ook weer afgeschreven.. dus mooie tijd voor wissel :P )
Dat wifi er niet op zit vind ik niet heel vreemd. Op mijn wizard gebruik ik het nooit, op het werk en thuis is het wel sneller maar dan gebruik ik toch al snel mijn laptop of desktop. Gprs is niet zo duur en voor wat internetten en synchronisren met exchange wel voldoende. (en als wifi aanstaat word je gek van de popups van gevonden netwerken, iets wat vast ook wel uitgezet kan worden).

Als je dan ook bedenkt dat wifi een behoorlijke stroomvreter is snap ik wel dat het er niet op zit..
Je kan het toch uitzetten als je het niet gebruikt? :?
0Anoniem: 232966
@[Roland]9 januari 2008 15:40
maar als je nu op het station zit of op het vliegveld ofzo? is het wel gemakkelijk als je even je telefoon kan gebruiken om gratis en snel te internetten via wifi! voordat iemand zijn laptop geboot heeft heb ik al gevonden wat ik zocht
Ik zit 0,5 á 1x per jaar op een vliegveld. Dan is mijn laatste zorg Internetten in de hal, dan vermaak ik mij wel met mijn mede-reizigers (wel zo gezellig).

Sterker nog, als ik met mijn HTC thuis op de bank hang, doe ik het ook allemaal via GPRS ipv mijn eigen wireless verbinding. Snel zat (je zit toch 90% van de tijd te lezen ipv te laden), en stroomvriendelijker.

Al met al zou ik wireless niet missen.
Ga je nooit terug dan hetzelfde jaar?? :+

Ik heb hem net besteld, de touch dual, ben erg benieuwd. Heb mijn conclusie getrokken door de recensie hier op tweakers. Wilde eerst dat samsung ding kopen die eerder getest is, maar deze leek me toch iets meer op mijn wensen aansluiten. Bovendien trekt HTC me gevoelsmatig iets meer aan dan andere merken op het gebied van PDA/Smartphones. Heb nu een N73 die dagelijks vast loopt... hopelijk ga ik op dat gebied niet veel achteruit!
Ik heb mijn Touch Dual sinds kerst en heb om eerlijk te zijn nog geen vastlopers gehad. Wellicht is het review exemplaar een buggy exemplaar. Volgens het forum van XDA developers, ondersteund de chipset van de touch dual wel Wifi en GPS, wat dan daar ook getracht word te activeren. Alleen niet helemaal onterecht dat dat niet vermeld word in de review, het zijn onofficiële tweaks.

Ik mis de wifi overigens ook niet, ik gebruik UMTS/HDSPA voor het internetten. Wat bijna overal kan en ook rete snel is :)

Het enige waar ik op dit moment van baal, is dat ik de lijst met steden niet aan kan passen voor de weather plugin, iets wat met wat handelingen op de normale touch wel mogelijk is. Maar daar ben ik ook al voor bezig op xda developers.

[Reactie gewijzigd door Yukkie op 9 januari 2008 15:26]

Die een stuk trager is inderdaad. Ik heb dus een Touch (classic) en gebruik battery status incluus de omap dynamic stepping utility. Werkt erg goed maar soms blijft hij erg traag. Om maar niet te spreken over de matige hoeveelheid werkgeheugen die je tot je beschikking hebt.

De wifi module die in mijn touch zit gebruik ik nooit. Wifi heeft wat dat betreft ook weinig nut. een UMTS/GPRS verbinding is veel mobieler te gebruiken en voor de snelheid op een pda hoef je het toch niet te laten :)
Heb de HTC Touch Dual nu een maand! Top toestel, geen problemen mee gehad tot nu toe.
Outlook is ook zeer eenvoudig te bedienen, afspraken en contacten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee