Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Thuiswerken in tijden van corona

De beste tips van je medetweakers

Tot slot

Bij sommige beroepen werd thuiswerken al als volwaardig aangezien, maar dat waren toch de uitzonderingen. Voor veel werknemers was het zo dat als ze al konden telewerken, dit hooguit een enkele dag in de week kon. Natuurlijk is het ook zo dat het meerwaarde heeft om fysiek bij elkaar te komen. Hoe belangrijk die meerwaarde is, wordt nu op de proef gesteld. Deze crisistijd dwingt de samenleving om van thuiswerken de norm te maken en de overheid, bedrijven en werkers zullen de komende tijd moeten besteden om werken op afstand te optimaliseren en efficiënter te maken.

Dat zal flexibiliteit, investeringen, inventiviteit en gewenning vergen. Maar het zal ook kansen bieden voor als de maatschappij weer enigszins genormaliseerd zal zijn. Wellicht wordt ingezien dat veel werk prima op afstand te doen is en dat het onnodig is om massa's mensen dag in, dag uit, op vrijwel dezelfde tijden in de file en overvolle treinen door het land te laten bewegen, om ze achter een met internet verbonden systeem te zetten dat ze thuis ook hebben staan.

De voordelen van thuiswerken voor tijd, energieverbruik en efficiëntie zijn al jaren en jaren bekend, maar tot echt massaal gebruik heeft dat nog niet geleid. Dat is nu gedwongen anders en de kans is aanwezig dat dit ook na deze pandemie het geval blijft. Het zal een van de vele lessen zijn die uit de coronacrisis te halen valt en slechts een aspect die de maatschappij fundamenteel kan doen veranderen.

Reacties (297)

-12970292+1122+213+32Ongemodereerd145
Wijzig sortering
Wat ik eigenlijk nog bij de tiips mis is om toch even een half uur per dag te bewegen. Een korte wandeling buiten met voldoende afstand naar anderen of thuis bewegen eventueel met een raam open voor frisse lucht. Bewegen is goed voor je lichaam i.p.v.. steeds zitten en je bent even met je hoofd bij iets anders dan werk.
Precies, onze adviezen aan het personeel:

Elke dag zelfde tijd opstaan
Ontbijt, aankleden, niet in pyjama blijven zitten, niet in joggingpak, dit is mindset.
Lunch pauze, afstemmen met collega wie in de telefoon zit. Ga in de lunch pauze een rondje lopen dat je buiten komt. Eet niet achter je computer.
Lucht je huis minimaal 10 minuten elke dag met raam open voor zuurstof en frisse lucht.
Zet een soort bureau op als je dat niet hebt, eventueel met een tuintafel en eetkamerstoel. Indien mogelijk zorg dat je naar buiten kunt kijken om je ogen te sparen.
Zorg elk uur dat je even koffie of thee gaat halen, opdat je in beweging blijft en genoeg drinkt.
Waarom niet in joggingpak, als men daar beter in voelt zou hij ook beter gemotiveerd zijn wat te goede komt van productiviteit.

Kwa beweging kan je al simpele zaken doen zoals loop een paar keer trap op en af, op kantoor zit je vaak ook veel te lang stil.

Ik doe nu veel meer werk dan op kantoor, er is nu maar 1 ingang waardoor je niet om de haverklap gestoord wordt, en in kleding zitten waar je prettig in voelt helpt daar ook bij.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2020 19:25]

Voor een dag in de week thuiswerken is het anders dan nu permanent thuis werken, dus je moet kijken hoe je medewerkers gezond en actief houd in een normaal werkritme. Daar komt bij dat veel mensen geen ervaring hebben met thuiswerken. Daarbij draagt een medewerker normaal geen joggingpak naar kantoor. Doet de medewerker dat nu thuis wel is dat een aanzet tot verslonzen, wat voor een dagje thuis werken niet uitmaakt, maar met langere termijn aaneengesloten thuiswerken KAN leiden tot verdere verslonzing, slechtere hygiëne, ziekte, etc. Dus probeer je als werkgever de medewerkers als groep zo goed mogelijk te adviseren om gezond en actief te blijven, en voor de rest moet je hopen dat de medewerker verstandig genoeg is zelf die adviezen te volgen die voor hem of haar het beste werken. Het advies is gekomen na vragen van medewerkers hoe thuis te kleden en na onderzoek van HR.
Je praat er mooi overheen, een gemotiveerd medewerker is niet belangrijk in jou ogen ?
Ik heb bij diverse bedrijven gewerkt, bedrijven dat krampachtig aan oude gewoontes vasthouden volgens "procedures" hebben in algemeen een zeer negatief werksfeer waardoor de motivatie/productiviteit ver te zoeken is.

Bedrijven waarbij de werknemer meer vrijheid heeft komen medewerkers met de meest creatieve zaken en stijgt de productiviteit, ook zijn ze minder vaak ziek.

Natuurlijk geen 5 dagen in de week thuiswerken, maar 2 dagen in de week zou gerust kunnen.
Als je werknemers actief wil houden zorg je er ook voor dat ze zich prettig voelen in de werkomgeving, dus geen koud of tocht kantoor waar de airco,s staan te loeien, vasthouden aan stipte tijden geeft een boel stress indien je 5 minuten te laat op het werk komt...
Natuurlijk zet de omgeving warmer maar dan heeft persoon B het weer te warm...

Ik zou mij eerder ziek melden als ik naar het werk ging dan thuiswerken, thuis is het ik zie het wel even aan mocht het niet willen is er niks aan de hand want ben thuis...
Ja, jij hebt het over de normale situatie, ik nu over de uitzondering die we op dit moment hebben. En ja, ik hoop ook dat dit leid tot meer kunnen thuis werken, maar neemt niet weg dat er nu een grote groep in het diepe gegooid is en advies en begeleiding zoekt. Die moet je als werkgever dan wel geven, en of ze daar dan iets mee doen, is aan de medewerker zelf.
Hier hadden we de tools en instructies al klaar incl video filmpjes etc, de medewerkers waren niet voldoende gemontiveerd om er wat mee te doen al die tijd, nu worden ze bij wijze gedwongen om er iets mee te doen, het voordeel is dat thuiswerken een enorme boost heeft gekregen in onderwijs.

De printers hebben nog nooit zoveel rust gehad. XD

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 maart 2020 14:27]

Alleen overhemd en onder webcamhoogte gewoon blote billen :+
Ja waarom zou dat niet kunnen als je daarbij prettig voelt. :9

Als je echt om je werknemers geeft geef je ze ook wat vrijheid, ze moeten ook het gevoel hebben dat je om ze geeft.

Men moet eens afstappen van hokjes denken, geen mens is hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2020 22:04]

Dan moet je niet per ongeluk op gaan staan 😃
Helemaal niks en alleen een stropdas om :+
Voor een enkeling zal het misschien werken, ik denk dat de meeste mensen in een soort relax gaan staan/blijven en dat komt de productiviteit niet ten goede.
Jouw woorden zijn typisch van een manager/directeur/werkgever, wat zit vastgeroest aan oude gewoontjes zoals 9 tot 5 mentaliteit.

Wij hebben targets zoal binnen 1 uur mail beantwoorden, binnen X tijd opdracht Y af etc.
Alsof je op kantoor niet even op internet zit of iets te lang bij de koffieautomaat blijft hangen...

Op kantoor ben ik wel 2x langer bezig met een handleiding te schrijven dan thuis, en daarvan zit er ook nog een wereld van verschil in kwaliteit.

Op kantoor wordt je constant geprikkeld of afgeleid door je omgeving.
Denk aan toetsenbord geratel van je buurman, of een collega wat constant achter je langs loopt, het geluid van de koffieautomaat en overige omgevingsgeluiden.

Ook is het op kantoor altijd te koud of weer te warm, thuis heb je de perfecte klimaat, niemand en werkelijk niemand heeft dezelfde omgevingstemperatuur behoefte dus wordt maar besloten wat goed voor je zou zijn, in mijn geval resulteert dat vrijwel altijd in koude handen en droge huid/lippen... fijn hé die luchtbehandelingsystemen waarvan de airco functie voor een groot deel van de tijd aan staat terwijl het buiten nog fris is.

Gemotiveerd personeel doet heel veel hoor en kunnen zeer creatief zijn wat ten goede komt voor je bedrijf.
Er is eens onderzoek geweest en blijkt dat kantoortuinen niet werken, hooguit voor de baas om ruimte te besparen> https://timemanagement.nl/kantoortuin-productiviteit

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2020 21:30]

Het gaat om de mindset. Op je werk loop je toch ook niet in je joggingbroek of jurkje met teenslippers.
Door jezelf fatsoenlijk aan te kleden dwing je jezelf om je werkritme te komen en hetzelfde geldt voor op tijd opstaan en tijdig eten etc.

Wat thuis wellicht helpt is dat je jezelf volledig kunt focussen *(mits geen herrie van spelende kids op de achtergrond). De meeste werkplekken zijn qua ergonomie op kantoor toch echt stukken beter ingericht dan thuis.
Dat is zeer persoonlijk je kijkt naar jezelf, ik heb zelf de pest aan "uniform" kleding, je trekt het maar aan omdat het moet zodat je er netjes uitziet.

werkritme is heel simpel door voor jezelf vaste tijden afspreken, zelf ben ik geen ochtendmens en sta liever rond 9 uur op en ga savonds langer door, en dat is nu mogelijk, in verleden werd op het werk de 1e uur vrijwel niets gedaan...

Als ik nu start duik ik er direct uitgerust in, het heeft niets met eerder naar bed gaan te maken je biologische klok werkt gewoon zo, als ik naar het werk moest stond ik op in het "donker" doormiddel van de wekker en nu met daglicht zonder wekker, voor het lichaam is dat veel beter.

Natuurlijk moet je nog wel naar kantoor gaan maar thuiswerken moet echt meer gestimuleerd worden.
Kleding staat los van de mentaliteit om te werken voor mij.
Ik hoef mezelf ook niet te dwingen, het zit in mijn integriteit gebakken.
Maar mischien bedoelde je dit laatste ook iets anders dan ik interpreteer.
Ik ben het ermee eens dat het —althans bij mij— mis zou gaan zonder ritme, maar dat van die kleding vind ik een vreemde opmerking. Is dat iets wat je bij jezelf gemerkt hebt?
Het gaat om de mindset. Op je werk loop je toch ook niet in je joggingbroek of jurkje met teenslippers.
Door jezelf fatsoenlijk aan te kleden dwing je jezelf om je werkritme te komen en hetzelfde geldt voor op tijd opstaan en tijdig eten etc.
Als je bepaalde kleding nodig hebt om gemotiveerd te werken, heb je misschien andere issues.. ;)
Dat hangt er echt vanaf waar je werkt.
Ze doen bij ons vrij weinig aan comfort op kantoor, maar dat is nog tot daar aan toe. Het is functioneel .
Het zijn bij ons ook de constante verstoringen en 0 respect voor duidelijk focussignalen zoals koptelefoon op m'n kop. Dan gaan ze gewoon met hun handen zitten zwaaien of op je schouder tikken.
Ik reageer puur op de kledingkeuze en zeg er ook bij dat dat voor sommigen echt wel kan werken. Heb het totaal niet over afleiding door je omgeving of de klimaatbeheersing, dat zijn allemaal dingen die thuis inderdaad best beter geregeld kunnen zijn. Overigens, ik ben een twintiger dus gelukkig geen vastgeroeste directeur ;)
Waarom niet in joggingpak, als men daar beter in voelt zou hij ook beter gemotiveerd zijn wat te goede komt van productiviteit.
Als je normaal ook zo naar je werk gaat: prima!

Dit advies heeft te maken met de mindset. In je pyjama slaap je, in je joggingpak ben je thuis aan het luieren, in je kleren (en dat hoeft geen pak met stropdas te zijn als dat je normale werkkleding is) onderneem je dingen, zoals werk.
Heeft vooral met jou mindset, of die van jou bedrijf te maken denk ik. Dat is echt heel persoonlijk.
Dit is een algemeen advies, het heeft niks te maken met mijn individuele mindset. Dit geldt voor een groot deel van de bevolking, maar niet voor iedereen. Jij valt er blijkbaar buiten. Prima, doe wat je prettig vindt!
Een groot deel van de bevolking zit inderdaad in dat keurslijf. Of datzelfde deel dit ook echt persoonlijk wil... Geen idee. Denk als je het op individueel niveau bekijkt...
Schooluniformen zijn in feite ook zoiets. Ergens vind ik dat wel wat hebben, zo is iedereen gelijk en wordt je niet gepest doordat je geen dure merkkleding krijgt oid...
Dit is wel iets wat ik mis.
Normaal altijd een rondje met collega's, beetje slap ouwehoeren over niet werk gerelateerde dingen. Loop nu maar tegen de bomen te praten ;)
Eens!

Ik fiets nu "naar het werk", dwz 's ochtends fiets ik gewoon even buiten een rondje van zo'n 20-30 minuten. Dat geeft beweging, frisse lucht, en brengt meteen een scheiding tussen privé en werk (voor het fietsen is privétijd, als ik terug ben ben ik "op kantoor" en is het werktijd).

Daarnaast had ik op de eerste thuiswerkdag een grote theepot bij mijn werkplek staan waar ik elke keer wat thee uit schonk in mijn beker. Super handig, dacht ik. Maar toen zat ik dus wel uren achter elkaar op mijn plek. Dat doe ik dus niet meer, nu haal ik elk uur even een kopje thee op uit de keuken, moet ik dus verplicht opstaan en een loopje maken; doe ik direct een aantal rek- en strekoefeningen om soepel te blijven (eigenlijk precies zoals ik dat op kantoor ook doe).

Even "uit-tunen" is ook super belangrijk voor concentratie en productiviteit. Dus naast een loopje of iets, is het ook belangrijk om gewoon even iets heel anders te doen (geldt overigens ook op kantoor!). Even uit het raam staren voor een paar minuten, artikel lezen op je tablet weg van je werkplek, maakt niet uit. Het helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten. Je kan dan zomaar eens een ingeving krijgen over dat probleem waar je al de hele ochtend mee zit!

Ook af en toe een call met een of meerdere collega's gewoon voor de gezelligheid is ook niet verkeerd. Ongetwijfeld eet (en babbel) je op je werk ook met andere mensen (zelf maak ik altijd een wandeling tijdens lunchtijd met wat collega's en praat dan bij over van alles en nog wat). Dus het is logisch om ook zoiets te organiseren bij het thuiswerken. Of denk bijvoorbeeld aan een conference call tijdens de lunch. Allemaal microfoon open, niet op mute, en gewoon beetje babbelen. En dan is het juist wel leuk als er eens een kind doorheen komt!
Anoniem: 217535
@Chocoball18 maart 2020 15:49
thuis bewegen eventueel met een raam open voor frisse lucht.
Dat van dat open raam is een hele goeie tip. Behalve dat ik hier in een woonwijk zit waarbij die smerige houtkachels aan staan. Wanneer wordt dat nu eens verboden?
Helemaal mee eens. Vooral in dit geval van Corona is het belangrijk dat je longen in top conditie verkeerd. Juist in deze tijd zou heel goed zijn om het stoken op hout aan banden te leggen.
Holland op zijn smalst dit, weer. 'Ik heb er last van, dus verbied maar'

Man man man

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 maart 2020 09:53]

Een houtkachel in een woonwijk is ook knap asociaal, mits ze rekening houden met een ander zoals de pijp hoog genoeg en goed droog hout stoken en tijdens bepaalde weersomstandigheden niet te stoken heb ik er weinig problemen mee, echter veel kunnen dat niet.

Flikker maar in die kachel, ik zit er warm bij wat daar buiten gebeurd is een ander zijn probleem.
Gelukkig in mijn buurt heb je ze niet of houden veel rekening met een ander, je zou maar in zo een buurt wonen daar ben je goed klaar mee...
Dat weet ik wel hoor. ;-)
Maar op een internet forum let ik daar niet zo op, net als velen anderen.
Je kijkt teveel Rijdende Rechter.

Dit is een non issue in 99% van de woonwijken. En dat zeg ik zonder een houtkachel te hebben maar heel sporadisch wel eens eentje te ruiken. Ja, het ruikt naar verbrand hout. Dat klopt. Het gebeurt vaker dat ik de mestlucht van het land hiernaast mag ruiken. En dat is wel even wat penetranter dan een houtkachel. Ook hoor ik de snelweg verderop.

Allemaal van die ongemakken. Het is wat. Dit is wat tolerantie betekent, je slikt die ongemakken zodat je zelf ook eens iets mag en kan doen. Het alternatief is dat je overal over gaat klepzeiken en het resultaat is dat je op je eigen postzegeltje ook niets meer mag doen. Vandaag is het de houtkachel, een zomer later is het de barbecue. Die rook is toch ook maar vies. En sommigen doen het wel elke avond als de zon schijnt! Kan toch niet! Zie je hoe snel dat kan gaan? En dan al dat vlees... kan ook eigenlijk niet he, in deze tijd van de gedachtenpolitie.... oh wacht, was dit niet een vrije samenleving?

Dat je de excessen moet bestrijden, daar ben ik het mee eens. Dus dat je op individueel niveau klaagt over de houtkachel van adres zoveel omdat die toch wel heel erg buiten de norm vaak en nat stookt, soit. Maar algeheel verbieden? NIet handig.... Dat komt allemaal als een boomerang terug en mentaal worden we er niet beter van.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 maart 2020 11:04]

Hier zijn genoeg woonwijken waar je met een gasmasker door mag lopen en dat de hele winter lang, ook als ik bij mensen op visite ben ruikt het constant of je in huis zit te roken.

De snelweg naast je deur heb je zelf voor gekozen evenals je naast schiphol zou wonen(dan heb ik het niet over aanvliegroutes wat opeens zijn gewijzigd).
Mestlucht heb ik nooit problemen mee dat ruik ik ook wel maar is een paar dagen in het jaar waardoor ik er geen problemen mee heb.

Zolang men maar handvaten heeft om die rotte appels met houtkachel aan te pakken dan heb ik er geen problemen mee, gelukkig is het in onze woonwijk niet het geval.

Waar het probleem vaak in zit is dat men met een houtkachel niet even aan een ander denkt zoals pijp wat hoger maken of een filter er tussen of juist stoken, wordt vaak alleen maar aan zichzelf gedacht.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 maart 2020 20:11]

Oh maar die nuance ben ik het helemaal mee eens. Je kunt genoeg doen om overlast te minimaliseren. Maar als dat gedaan is, moeten we toch echt stoppen met zaniken en begint de tolerantie. En helaas is dat waar het ook net zo goed mis gaat. Mensen denken dat rekening houden met elkaar betekent dat je allerlei dingen niet doet. maar zo werkt het gewoon niet, want dan doe je dus met zijn allen niets meer. Daarbij is een gevaarlijke factor het gegeven 'vergrijzing'. Ik heb er nul komma nul trek in om te leven naar de normen van bejaarden en gepensioneerden en dat gaat dan ook niet gebeuren. Gelukkig blijken gemeenten er in algemene zin best goed in om dat te managen zodat het voor iedereen leuk blijft. Maar algemeen blijft het een feit. Wij Nederlanders kunnen gigantisch zeiken over zaken achter de komma.

Overigens je eerste zin... ik ben dan wel heel benieuwd waar je rondloopt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 maart 2020 15:17]

Zodra we geen echte problemen meer hebben kunnen we ons concentreren op die zaken die geen problemen zijn of gewoon problemen verzinnen om wat te zeiken te hebben. Helaas is het nog niet zover, die verdomde corona ook. Ik wil ook wel eens van dat gekrijs van spelende kinderen af. Dan kan mijn raam ook weer open.
Anoniem: 217535
@DrCode18 maart 2020 16:38
Oh, ik heb liever een smerige houtkachel dan krijsende kinderen... Sterkte man. :Y)

PS: vraagje? Heb jij toevallig een houtkachel?
Raam open is het nog iets te koud voor in het jaar, de mechanische ventilatie en ventilatieroosters zorgen voor voldoende ventilatie.

Wil prima als je in beweging bent maar stilzitten achter de pc...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2020 21:24]

Zelf krijg ik het vrij snel benauwd op een gegeven moment.

Wat dan helpt is om tijdens de momenten dat ik even opsta en even iets te drinken pak, ik ook even de ramen even kort allemaal open zet.

Dat is dan een paar minuten maar het helpt wel redelijk. Net als de ramen in de middagpauze openen. De tocht kan koud zijn, maar als je wandelt or even weg bent is dat tijdelijk even een minder groot probleem.
ik ben ook heel blij met de hond nu. Het is overigens bizar druk in het bos.
Zonder hond kun je ook gewoon het bos in, even alleen zijn een stukje wandelen. :D
Uiteraard, een hond is niet voor iedereen een dingetje. In mijn vorige baan had ik de luxe van een vogel reservaat naast het kantoor. Camera mee en de lunch was fantastisch.
Heb daarom de hometrainer maar in de buurt staan. Even 30 minuten fietsen en je bent weer helemaal helder van geest..
Tijdens de video-meeting ;)
bijv. geluid gemute en lekker luisteren ;-)
Maar dat moet op je werk ook, niet alleen thuis
Heel fijn inderdaad, even een rondje lopen anders zit je echt de hele dag thuis.
Ben hier al heel de week werk aan het doen op de zaak wat ik ook thuis zou kunnen doen, Heb het voorgesteld, maar dat wordt dan opgevat als ik die lekker thuis wil blijven. We hebben wel maatregelen genomen om niet naast elkaar op het kantoor te zitten, maar daar blijft het dan ook bij. veel bedrijven (vooral kleinere denk ik) hebben hier gewoon ouderwetse opvattingen over.

Ondertussen ben ik er van overtuigt dat ik minder werk verzet op kantoor dan wat ik thuis kan doen. Ik heb namelijk geen kinderen thuis zitten en op het kantoor heb ik een paar collega's zitten die vooral werken voor de sociale contacten naar mijn idee (pure afleiding).

Aan de andere kant hoor ik wel weer vrienden die het eigenlijk als vakantie zien met het gezinnetje dus het zal niet voor iedereen werken.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 18 maart 2020 13:17]

Het kan nog erger, bij mijn vriendin vragen ze, en het staat er echt, om mensen die een milde griepvorm hebben om te komen werken...
Nou dan weet je waar je absoluut niet wilt werken. Als de gezondheid van personeel niet serieus nemen, dan nemen ze nog wel meer niet serieus... Hier mag de overheid keihard tegenop treden. Noodpakket geld dan niet meer voor jou als bedrijf bijvoorbeeld.
Helemaal mee eens inderdaad ook geen financiële hulp dan. Tenzij je bedrijf onder de essentiële groep valt die de overheid heeft opgesteld.
Succes met het keihard tegenop treden......in het ziekenhuis! |:(

Want daar is al een tekort aan personeel dat er nu al procedures geschreven moeten worden waar bij lichte verkoudheidsklachten (een verstopte neus dan wel keelpijn) geen reden zijn om niet te werken. Koorts > 38 graden is wel een reden maar als je een beetje essentieel bent voor de continuiteit van zorg, dan wordt je bij mijn werkgever getest en bij een neg uitslag mag je gewoon werken.
Ziekenhuis is uitzondering. Daar heb je voor gekozen. Ook al is dit zeer lastig en een uitzonderlijk natuurlijk.
"daar heb je voor gekozen". Ik wordt zo moe van deze drogreden. Werk je bij de politie en scheldt een dronken caféganger je uit: "daar heb je voor gekozen". Ben je militair en moet je 6 maanden van huis naar een land waar oorlog heerst: "daar heb je voor gekozen". Werk je in de zorg tijdens een virusuitbraak en werk je 100 uur per week: "daar heb je voor gekozen".

NEE. Niemand kiest ervoor om als vuil behandeld te worden, om huis en haard te verlaten, om aan de frontlinie te staan in een crisis en slachtoffer te worden.
We kiezen een maatschappelijk beroep omdat we een zinvolle bijdrage willen leveren aan onze maatschappij. Morgen hopelijk beter dan vandaag. Daar hebben we voor gekozen.

Edit: blijkbaar moet ik mijn reactie verduidelijken. Ik val enkel over de zinsnede "daar heb je voor gekozen", ik doe niemand tekort die in tijden van crisis een stapje extra zet. Daar heb ik juist heel veel waardering voor, en daarom kan ik slecht tegen de stuurlui aan wal die roepen dat dit bij 't vak hoort. Daarmee doe je hen imho tekort.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 18 maart 2020 21:00]

Nee, maar je kan dergelijke zaken wel verwachten in die beroepen hè. Tjonge... Tuurlijk kies je daar niet direct voor, maar het hoort gewoon bij je job. Dat weet je als je er aan begint, en wordt je ook geleerd ermee om te gaan tijdens opleidingen. Neem ik aan?
Als engineer is de kans klein dat je te maken krijgt met dronken cafegangers, of dat je in Afghanistan beland tijdens het uitoefenen van je werk, alhoewel dat laatste opzich zou kunnen, maar dan niet als soldaat.. Daar heb je weer andere hoofdpijn dingetjes...

Daarbij zie ik wel dat ook veel "niet vitale" werknemers keihard bijspringen om collega's te helpen nu! En dat vind ik super goed.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 18 maart 2020 20:52]

Nee niemand kiest er voor om als vuil behandeld te worden. Maar je weet wel dat het er helaas bij hoort als je bijvoorbeeld kiest voor de politie. Zelfde voor het leger doden hoort er helaas bij.
Waarom gebruik je dan de woorden "daar heb je voor gekozen"? Mensen kiezen voor 't positieve en accepteren 't negatieve. Dat is echt iets anders dan kiezen voor 't negatieve.
Omdat je automatisch ook kiest voor het slechte. Je accepteert het.

Maar volgens mij dwalen we een beetje af.. ik denk wel dat we beiden het er mee eens zijn dat niemand hier op zit te wachten. ;)
Maar volgens mij dwalen we een beetje af.. ik denk wel dat we beiden het er mee eens zijn dat niemand hier op zit te wachten. ;)
Agreed :)
De manier waarop jij het verwoord creëert namelijk een beeld dat mensen uit diverse beroepsgroepen hun verantwoordelijkheid niet nemen en hun eigen werkzaamheden niet kennen. Dat is verre van de werkelijkheid. De huidige berichtgeving spreekt dat ook tegen: er zijn inmiddels meer dan 10.000 oud-zorgwerknemers die zich vrijwillig hebben aangemeld om te komen helpen. Dat doen ze omdat ze drommels goed weten wat er gaande is, waar hun collega's tegenaan lopen en welke risico's er zijn. Dat is niet dom zijn noch wegrennen voor verantwoordelijkheden. Mijn zus, die 1 van die 10.000 aanmelders is, was nou niet bepaald blij met jouw reactie.

Wat hier gebeurd is hetzelfde als een agent die op een vechtpartij af gaat of een soldaat die zich voor een missie aanmeldt. Ook daar zie je dat mensen dat vrijwillig doen.

De voorbeelden die je hier geeft zijn slecht omdat je maar een klein deel van het verhaal er uitlicht ipv het hele verhaal vertelt. Al je voorbeelden zijn voorbeelden waarbij de professionals juist wel voor kiezen omdat ze een bepaalde taak hebben, eentje die voor velen zelfs een roeping is. Zowel een agent als een militair hebben er voor gekozen om mensen te beschermen. Dat betekent dat ze er dus heel bewust voor kiezen om in de vuurlinie te gaan staan. We hebben het in het verleden ook vaak genoeg gezien: militairen die kritiek hadden op de politiek omdat zij het leger niet uitzonden naar een ander land. Ze waren immers militair en die moest je in oorlogsgebieden inzetten. Ze wilden doen waarvoor ze zich hadden aangemeld en zolang voor hadden getraind.

Je doet hier dus enorme afbreuk aan de professionaliteit van de mensen die de door jou genoemde beroepen uitoefenen. Dat is absoluut niet oké. Het zou je sieren als je eens een keer met die mensen ging praten en ze zelf eens vraagt naar de beweegredenen. Er gaat een wereld voor je open.
Luister ppl. Je ziet, leest en concludeert dingen die ik niet heb gezegd. Ik ben zelf oud-militair (incl uitzendervaring), heb in de (militaire) gezondheidszorg gewerkt en werk sinds kort in het onderwijs. Dus vertel mij niet hoe het zit.
Het enige waar ik op reageer is 't gemak waarmee mensen zeggen "ja maar daar heb je zelf voor gekozen" als het over de negatieve kanten van het vak gaat. Mijn punt is dat niemand kiest voor de negatieve kanten, maar ze wel accepteert als keerzijde van de medaille. Je kunt het semantiek vinden, maar kiezen en accepteren zijn 2 verschillende dingen.
Voorbeeld: toen ik militair werd, koos ik voor het werk inclusief uitgezonden worden. Dat ik daarbij mijn familie achter moest laten in onzekerheid en de meest verschrikkelijke dingen heb gezien was niet mijn keuze, maar dat heb ik wel geaccepteerd.
Jij ziet, leest en concludeert dingen die degene waar je op reageert niet heeft gezegd noch impliceert. Ook besef je je niet de huidige stand van zaken. Waar jij het over hebt is pure luxe die hier al lang vervlogen is. Waar het nu om gaat is het in stand houden van onze gezondheidszorg. Het is dus kiezen tussen hard werken of een gezondheidszorg die als een kaartenhuis in elkaar zakt. Alle maatregelen die nu worden genomen worden gedaan onder de noemer "flatten the curve": het gaat hier om het afremmen van de zorgvraag zodat ons systeem niet overbelast raakt en als een kaartenhuis in elkaar zakt. Dat is waarom er meer dan 10.000 oud-personeel zich aanmeldt. Kiezen tussen twee kwaden. Jouw reactie is in feite de zoveelste ontkenning van die situatie en dat doet bij zorgpersoneel pijn.

Je maakt je wat dat betreft aan hetzelfde schuldig als waar je de ander van beticht. Je nagelt nu iemand te gemakkelijk aan de schandpaal want je houdt totaal geen rekening met de situatie waarin de zorg zich nu bevindt. In plaats van meteen zo negatief te reageren zoals je hier nu doet had je het ook op een positieve manier kunnen doen door te vragen wat diegene daar precies mee bedoelt.

[Reactie gewijzigd door ppl op 21 maart 2020 00:01]

Toch is het zo dat het bij het vak hoort en het past prima om te zeggen dat je daarvoor hebt gekozen, want dat is gewoon een feit. Als militair denken dat je nooit uitgezonden zal worden, of dat je daar misschien wel onderuit zou kunnen komen, zou ik niet gezond vinden, of zeer naief. En vaak staan daar andere zaken tegenover. Zo is mijn pa nu na een loopbaan in het leger al heel vroeg met pensioen. Een goed pensioen, ook. En het is soms ook omgekeerd. Veel militairen gaan het leger in 'om wat van de wereld te zien'. Uitzendingen zijn voor hen (ook) een leuke uitdaging. Die hebben er dus zeer zeker heel bewust voor gekozen.

Nog een voorbeeld. Ik heb zelf ook voor middelbare schooklassen gestaan als docent. Waar de één elke dag een struggle heeft met orde in de klas heeft de ander daar een leuke uitdaging aan en ervaart dat helemaal niet als negatief. Werkdruk is nog zoiets. De een gaat daar prima mee om, de ander trekt het slecht. Boze ouders... voor de één een schrikbeeld... ik vond het fantastisch om dat sentiment om te draaien en stappen te kunnen zetten.

Het probleem en jouw kramp zit misschien wel meer in de waardering voor die beroepen dan in het sentiment 'daar kies je voor'. En het klopt dat sommige 'vitale beroepen' zoals die nu op een lijstje zijn gezet, zeer ondergewaardeerd zijn. Leraar bijvoorbeeld. Of medewerkers in de zorg. En ook politie. Verder vind ik echt wel dat je niet teveel moet zeuren over de vervelende kanten van je beroep. Die zijn er voor iedereen, overal, en wat we vervelend vinden varieert ook nog per persoon. Maar dat doet niets af aan de eigenschappen van bepaalde beroepen. Past je dat niet, dan moet je het niet doen, simpel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 maart 2020 10:03]

In de 1e alinea al hoe gefrustreerd je bent, in de laatste alinea van edit wordt dat weer opgeheven inderdaad, je hebt er zelf voor gekozen, als op mijn werk de serverpark omvalt op de vrijdagmiddag is het ook niet het beste maar weer lekker doei, nee dan zit ik in het weekend ook op kantoor en ga net zo lang door tot het weer voldoende functioneert voor maandag.

Je wordt niet als "vuil" behandeld we hebben zeker respect voor de zorg, ik zou het ook gewoon zeggen "heb je zelf voor gekozen" maar daar zitten andere gedachten achter, het is maar net op welke manier je het leest.

Edit: Jahoor mod maar weg, dat had ik wel verwacht, mod maar op emotie en niet op inhoud.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 maart 2020 12:24]

Ik ben boos op 't gemak waarmee dit soort uitspraken worden gebruikt om de negatieve kanten van maatschappelijk belangrijke banen (zorg, veiligheid, onderwijs, etc) te bagatelliseren.
Je eigen veilige baantje met die van hen vergelijken is niets minder dan hilarisch. Fijne avond.
Je wil niet weten hoe dankbaar de meeste mensen zijn als ze geholpen zijn en dat ze geholpen worden aan iets simpels of iets ernstigers in het ziekenhuis. Ook buiten deze crisis. Je hoort vrijwel nooit hoe kut het weer was na die operatie. Meestal zijn mensen vol lof over de verpleging. En hoe lief de zusters en doktoren waren.
Het lijkt door de enorme aandacht nu of dat nooit zo was, maar ik betwijfel dat ten zeerste.
Ik heb het overigens niet over de politieke en economische praktijken jegens deze groepen. Maar gewoon over de patiënten en mensen die ermee te maken krijgen.
Als de gezondheid van personeel niet serieus nemen, dan nemen ze nog wel meer niet serieus...
Precies, dan nemen ze de gezondheid van niet alleen hun personeel maar van heel de maatschappij niet serieus. Op deze manier ben je de curve niet aan het afvlakken maar juist aan het toespitsen.
Apart om te zien hoe verschillend werkgevers reageren. Ik mag al een tijdje niet meer op kantoor komen (gesloten voor niet kritieke zaken) en dus verplicht om thuis te werken. Gelukkig zit ik wel in een beroepgroep waar dat gemakkelijk kan.
Dat is dus een probleem als je in de productie werkt, gaat niet van thuis uit, dus die moeten gewoon naar het werk. Ik ben best nieuwsgierig wat het percentage aan thuiswerkers nu is en voor de crisis. Als je nu thuiswerk kan doen, waarom dan niet altijd?
In de IT is de scrum werkwijze erg in opkomst. Die houdt in dat je veel bij elkaar bent, elkaar vragen kunt stellen en bijvoorbeeld daily stand-ups voor het planningsbord met elkaar hebt.

Nou kun je denken: ja maar dat kan ook met videobellen, maar dat is niet echt hetzelfde.
in internationale teams zijn we niet anders gewend. Net een overleg gehad met een collega in Israel en Frankrijk, tegelijkertijd. Niet anders dan normaal, alleen betere koffie.

[Reactie gewijzigd door divvid op 18 maart 2020 14:40]

De koffie is thuis vooral duurder dan op kantoor :Y)
Maar vaak wel beter :p
En omdat de mensen aan het hamsteren waren had ik maandag geen melk voor mijn cappucino :'(
gebruik slagroom.
hier mijn katten ook de C-crisis mee laten beleven door hun whiskas kattenmelk in beslag te nemen voor in de koffie te doen.... O-)
Hehehe, you made my day :D
Soms moet het zo, maar ideaal is anders.
Scrum is een hype die waait wel weer over.
Laten we het hopen. :)
Hmm vanwaar de afkeer jegens Scrum? Slechte ervaringen mee?
Wat voor werkmethodiek vind jij het beste/fijnst werken?

Ik vind Scrum best prima eigenlijk, zolang er goed nagedacht wordt over de hoeveelheid meetings...
Het idee van functionaliteit opsplitsen in atomaire units gaat goed samen met mijn passie voor object-georiënteerd programmeren. :)
Probleem bij ons is niet de scrum, maar de onwil van managers om zich er aan te conformeren. Dat levert problemen op bij bijvoorbeeld financiering (die gebeurt "projectmatig") en bij het verdelen van managementfuncties (managementstructuur heeft zich niet aangepast aan scrum).

Scrum hoeft natuurlijk ook niet altijd de beste oplossing te zijn. Soms is waterval slimmer.

Ik vind scrum prettiger dan waterval, maar net zoals je zegt: je moet niet alle meetings willen doen, want dan komt er ook niks meer uit de handen.

OO is fantastisch, maar vaak ook onbegrepen. ;)
Als het probleem niet scrum is maar de managers lijkt de oplossing simpel... Niet Scrum weghalen, maar die managers... Verder is Scrum vaak verkeerd begrepen. De meetings zijn er met een reden... ze zomaar overslaan is dus een slecht idee. Máár het is wel een Agile methodiek... Dus wees wendbaar en pas de Scrum verplichtingen zodanig toe dat ze voor jouw team/organisatie werken. Dat is ook wat Scrum zegt... Zorg dat de Scrum werkwijze voor jou werkt, en niet andersom. Het moet je ondersteunen bij een effectievere (is niet altijd perse hetzelfde als efficiëntere!) werkwijze.
En Scrum hoeft projectmatig denken niet volledig in de weg te staan.... De twee matchen absoluut niet goed, maar indien Scrum langdurig goed wordt toegepast word je als team heel voorspelbaar (vaste velocity, goede user stories die duidelijk zijn en doorgaans de juiste functiepunten hebben), en juist daar worden de managers weer blij van!
Mag je bij ons eens komen uitdragen. Wij doen elke 2 weken retrospective. Elke 2 weken dezelfde problemen. Je zou denken dat de 'managers' daar een oplossing voor zoeken. En dan refinement meetings. Zeg je dat je denk dat het 5 storypoints zijn, wordt je overruled door de PO/SM omdat het wel over 3 weken af moet zijn. Pff.

@andreetje zou wel eens bij ons kunnen werken, zo herkenbaar :)
Kom graag een keer langs hoor (na Corona dan). Want ik hoor hier in twee zinnen zo'n beetje alle mogelijke valkuilen die Agile volstrekt onmogelijk maken met een heel duidelijke schuldige: het management....
SCRUM kan best werken, maar dan moet (dient) men dit wel te respecteren.

Ik noem het vaak SCUM, omdat ik dan bijvoorbeeld iets moest opleveren binnen 3 weken, maar ook ondertussen nog gewoon tickets moest afhandelen en standby draaien.

En als dan het stukje monitoring aan het eind moest worden ingericht, dan kostte dat zo gigantisch veel tijd extra (die ik al vanaf het begin aangaf maar werd afgedaan als overdrijving) dat ik alweer met een nieuw project bezig was terwijl ik dat andere project nog moest afronden.

Zo zal het vast niet overal gaan, maar dit is wel wat ik gewend ben. Het lijkt me prima om echt met SCRUM te werken, op respectvolle basis.
Ik verwacht het niet.
Agile werken heeft zo zijn voordelen, ook in IT. Iteratief opleveren in plaats van een oplossing, goud omrand, waar de business geen drol aan heeft.

De kelder-admin of zolder-beheerder is een uitstervend ras , meer en meer zal je de business bedienen in plaats van dat je je eigen broek omhoog houdt for the sake of je eigen afdeling. Zeker nu 'dom' en repetetief werk steeds meer door cloud providers gedaan wordt, en je meer aan het onwikkelen bent dan aan het beheren.

Maar in IT heeft het ook zo zijn specifieke uitdagingen (sommige projecten zijn gewoon per definitie waterfall - zoals migratie projecten)
Ik denk het niet. Het is alleen niet zaligmakend. Soms is waterfall beter, soms is agile/scrum beter. Hangt helemaal van het soort project en opdrachtgever af. Ik heb ook genoeg projecten volgens waterfall gedaan die veel beter waren gegaan als men agile had durven te werken.
Ik denk dat het zodadelijk minder zal worden. Ik kreeg het idee dat managers niet wisten wat voor training er gevolgd moesten worden voor teambuilding. En toen kwamen er kleurtjes training, scrum en agile. Allemaal gehad en uiteindelijk doen we er niks mee.
Goh? Echt? Een hype van inmiddels 25 jaar alweer. Het is zeker weten niet overal toepasbaar, maar zeker in de IT is het indien goed toegepast (en daar gaat het vaak mis) een ideale manier van samenwerken. Daarom wordt het inmiddels ook vrijwel overal in meer of mindere mate gebruik, maar helaas te vaak niet op de juiste manier.
"...helaas te vaak niet op de juiste manier."
Dat.
Er zijn tegenwoordig wel steeds meer tools die virtuele scrum teams mogelijk maken. Maar dat vergt wat meer discipline dan een muur met gele briefjes. Kern van de zaak is dat je alle teamleden goed betrekt bij het project.
Maar scrum houdt ook in dat je gezond verstand moet gebruiken en dat betekent nu gewoon thuiswerken als het kan.
Ik doe nu al jaren scrum met een team dat over meerdere locaties in Nederland verspreid is. Het scrum bord is volledig digitaal, standups doen wij in de ochtend digitaal, elkaar vragen stellen doen we veel via slack, soms via de telefoon wanneer het erg complex is. 1-2 keer per week kwamen we wel samen voor vergaderingen (retrospectives, refinements, etc) maar die gaan we nu allemaal digitaal doen.

Scrum kan echt prima digitaal, het is alleen even wennen en uitproberen wat handig werkt voor het team.
Die scrum bords etc hebben wij ook, ik merk dat de opkomst en met name de serieuze deelname nu veel hoger is nu iedereen thuis zit dan op het werk.
Tja, dat doe ik dus ook al 15 jaar! :)

Eerst moest ik meestal naar Amsterdam of Eindhoven of zo rijden. 120 km en terug.. Kostte me vaak meer dan twee uur per dag. Niet alleen duur en voor eigen rekening als ZZP’er, maar vooral ook saai en vermoeiend.

Nu slaap ik elke dag uit. Doe mn werk als ik zin heb. Ga tussendoor even een boodschap doen of rondje fietsen met m’n gepensioneerde pa. :)

Wel minder opdrachten van grote bedrijven, maar daarvoor in de plaats meer lokaal werk. En ik woon hier ook goedkoper dus ik kan er mee toe. Ik vind het nog steeds een heel goed besluit.

Héérlijk rustig ‘kantoor’ heb ik! Aparte werkkamer in een vrijstaand huis. Ik heb nog een laptop voor als ik bij een klant langs ga maar dat is zelden.
Omdat het soms toch prettiger en gemakkelijker is om face-to-face zaken op te pakken. Even langs lopen voor een vraag, of even bij elkaar zitten met een klein groepje om wat knopen door te hakken.

Maar ik ben het er wel mee eens dat meer mensen vaker vanuit huis moeten werken.

Ik roep ook al jaren dat dit een oplossing is voor het file probleem, of in ieder geval deels. Verder ook stukken beter voor het milieu.
Mee eens. Maar bv 4 dagen thuis en 1 dag op de zaak zou een mooie tussenoplossing zijn.
Zeker. En denk aan de besparingen.Neem aan bijvoorbeeld een bedrijf met 100 kantoor medewerkers. 4 dagen thuis en 1 dag in kantoor. Doe je dan 20 op maandag, 20 op dinsdag, enz. Voordelen: 20 bureaus nodig ipv 100, tot 80% minder kantoorruimte nodig, dus minder huur en vaste lasten. Tot 80% minder reiskosten. Is ook al bekend dat mensen zijn vaker meer productief in een vertrouwde omgeving. Ook thuiswerken maakt vaak flexibele werktijden makkelijker. Is zeker handig als je kinderen heb.
Wat ook bekend is maar hier door niemand aangehaald lijkt te worden is dat minder intrinsiek gemotiveerde mensen nog minder productief zijn thuis. Zeker kantoorbanen waarbij productiviteit lastig te meten is.

Ook is thuiswerken voor minder op elkaar ingespeelde teams (nieuwe samenstelling, botsende persoonlijkheden, andere doelen, verschil in motivatie) een goede groeibodem voor achterdocht, roddel en wat ik "mail ping pong" noem; heen en weer schieten van mails of IMs over wie waar verantwoordelijk voor zou zijn in plaats van even het werk doen. Het thuiswerken polariseert omdat met name onbewuste sociale signalen en rituelen lastiger worden. Een heel herkenbaar voorbeeld wat vaak aangehaald wordt is de tendens van het overgrote deel van de mensheid om grote conflicten te vermijden. Even met elkaar, al dan niet begeleid, het probleem en de mogelijke oplossingen bespreken gaat zoveel beter in persoon dan op afstand.

Last but not least: concentratie blijft een ding. Persoonlijk ben ik een groot fan van korte meetings waarbij ik normaal oproep de laptops dicht te doen en telefoon weg. Je merkt zeker in de wat saaiere calls dat mensen het laatste corona nieuws even lezen of andere zaken.
Dat is de beste verhouding is mijn ervaring. Een tijdje terug was bij ons de trend dat er steeds meer thuis werd gewerkt, tot 3 of 4 dagen per week, maar dat kwam de kwaliteit niet ten goede. En je moet je werk anders gaan plannen. Al het concentratiewerk moet je plannen voor de dag dat je thuis werkt en als je op kantoor bent moet je de dingen doen waarvoor je face-to-face contact voor moet hebben. Het voelt dan vaak alsof je niets gedaan hebt op kantoor, maar juist interactie met anderen zorgt ervoor dat het beter wordt.
Je ziet vaak dat teamleden op verschillende dagen thuis werken. Zo'n team is dan fysiek nooit compleet bij de scrumoverleggen.
Ik vind het op dit moment beter om 1 dag thuis te werken. Het is voor mij toch een flinke belemmering om met 1 klein laptopschermpje te werken ipv 3 schermen op t werk.

Maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Thuiswerken heeft niet alleen maar voordelen. Je mist de spontane interactie tussen mensen die vaak voor de beste oplossingen zorgt.
Kan vanuit huis ook. Ik ken teams die gewoon van 9 tot 5 een audio of video kanaal open hebben staan juist voor dergelijke spontane interactie. Zal niet bij ieder team werken (bij mijn huidige team bv niet!), maar het kan absoluut.
Bij mij is thuiswerken op zich al wel ingeburgerd (over het algemeen 1 a 2 dagen per week) maar zit nu sinds vorige week maandag volledig thuis.
Ik werk bij een internationaal bedrijf en ben gewend veel met skype/teams te doen met collega's overal ter wereld maar moet zeggen dat ik bepaalde contacten met mijn collega's van mijn eigen kantoor toch wel mis.
Sommige zaken zijn face to face net wat makkelijker te regelen (deze spaar ik normaal dan meestal ook op voor de kantoor dagen).
Proberen het nu met een dagelijkse call net na de lunch om toch die interactie te houden.
Ik ben best nieuwsgierig wat het percentage aan thuiswerkers nu is
Ben benieuwd dan waar ik onder val. Ik mag niet komen (behalve bij grote problemen) maar ik kan ook niet thuis werken. Gewoon een verplichte vakantie eigenlijk. Dus val ik onder thuis werken of niet?
Bij ons werkt de productie nu in ploegendienst. De eerste ploeg werkt van 6:00 tot 13:30. De tweede ploeg van 14:00 tot 21:30. Daardoor halveert de drukte op de werkvloer en het half uur tussendoor zorgt dat de ploegen niet met elkaar in contact komen.

Dat kan natuurlijk niet bij elk bedrijf, maar als het kan, verklein je wel de risico's.

[Reactie gewijzigd door Steamwitz op 18 maart 2020 17:15]

Omdat werkgevers krampachtig vasthouden aan oude bewezen gewoontes, ik werk op een school en daar waren de medewerkers ook altijd ouch dat Microsoft Teams of O365 dat is niks, ik kan er niks mee en kost mij teveel tijd blah blah blah, trainingen of workshops was de opkomst ook altijd laag en/of achteraf werd er alsnog niks mee gedaan.

Moet je nu kijken hoe fanatiek iedereen is, "ik heb in 3 dagen tijd al meer geleerd dan in 1 jaar"
Of "Super man wist nooit dat het kon wat scheelt dat enorm veel tijd" en ga maar door etc, bij ons heeft er echt een digitale revolutie plaatsgevonden, en eindelijk dat vervelende e-mailen met bijlages eraf, nu staat het mooi centraal overzichterlijk.

In verleden was de mailbox gewoon een archiefkast waar alleen jij bij kan...
De omgeving wordt nu daadwerkelijk ingericht naar wens waardoor je er wat aan hebt, de kans is dus aanwezig mocht deze crisis over zijn dat men er wel meer mee blijft doen.

En de kopieerapparaten blijven nu stil. XD wat bespaart dat veel papier zeg.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2020 22:26]

In deze tijden kan je precies zien waar je zo snel mogelijk weg moet. Nu onderscheiden de goede zich van de slechte. Totaal belachelijke werkgever
Ik kan je geen plusje geven, maar dit is inderdaad waar het om gaat. En niet alleen omdat werkgever in deze tijd ervoor moeten zorgen dat de medewerkers veilig kunnen werken, maar het zegt ook heel veel over de visie van de werkgever.
Milde griep of milde verkoudheid. Naar mijn idee bestaat het eerste namelijk niet. Je hebt griep, verkoudheid of iets anders.

Werkt je vriendin in de zorg? Daar wordt van de regering inderdaad verwacht dat je door blijft werken met een verkoudheid / milde gezondheidsklachten.

https://www.rivm.nl/coron...9/vragen-antwoorden#profs
Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen:

er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met je werkgever.
Nee, klantenservice bij een dieet bedrijf. Theoretisch is het dus mogelijk om thuis te werken, maar dat weigeren ze dus. Maar ik denk dat de opmerking over milde griepklachten meer bedoelt was voor de mensen die aan het order picken zijn en de inpakkers. Al blijft het gewoon dom en onverantwoord.
Als je het op papier hebt, gelijk aangeven die toko.
Dat is korte termijn denken. Als je wat meer lange termijn denkt ben je zuinig op je personeel. Worden medewerkers bij het werk van je vriendin makkelijk uitgewisseld voor anderen, dat het die werkgever weinig uitmaakt?
Gewoon ziek melden bij zulke klachten. Het gaat de baas niets aan waar je last van hebt wanneer je je ziek meld, dat is prive informatie die alleen gedeeld hoeft te worden met de bedrijfsarts. Het moet wel erg fout zijn als die bedrijfarts dan zegt dat men gewoon moet gaan werken met een milde griepvorm.
Gewoon weigeren. En leidt dat tot ontslag wegens werk weigering? Prima... Laat maar voor de rechter komen. Gaan ze niet winnen....
Ik zie steeds meer bedrijven in Nederland die niet willen dat mensen thuis werken, waarom is dat? Vertrouwen de werkgevers hun werknemers niet?
Blijkbaar. Als je nog steeds zo ouderwets denkt als werkgever dat je op aanwezigheid meet, dan is thuis werken gevaarlijk. Terwijl het toch zo makkelijk is: je hebt bepaalde afspraken met de medewerkers over wat ze moeten doen en wanneer iets af moet zijn, en als sommigen stelselmatig die afspraken niet na komen kan je die verplichten om altijd op kantoor te werken (of beter nog: ontslaan). Mensen die wel gewoon leveren wat is afgesproken moeten overal kunnen werken waar het praktisch gezien mogelijk is.

Het is allemaal niet zo moeilijk.

Ik denk wel dat na deze crisis de moderne bedrijven er een stuk sterker uitkomen dan de ouderwetse bedrijven.
Je beschrijft twee dingen. Meten (kun je prima ook bij thuiswerken doen) is iets anders dan verplicht naar de zaak komen (controleren).
Algemene ervaring uit de praktijk: mensen die niet hoeven te klokken, werken doorgaans meer uren voor hetzelfde geld. Of om het anders te zeggen: deze doen meer vrijwilligerswerk voor de baas.
Mijn ervaring met klokken was tijdens bijbaantjes en dat was het type werknemers dat leeft onder het motto "als de baas doet alsof ik veel betaald krijg doe ik alsof ik werk". Werk hield echt op als kloktijd in zicht kwam, sterker nog er stonden dagelijks rijen. En natuurlijk werd er ook voor elkaar geklokt als iemand iets eerder weg moest.

We hebben helaas niet allemaal een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Als werknemers prima thuis kunnen werken, dan zijn al die management lagen wellicth ook enigzins overbodig. Denk dat managers zich meer zorgen maken om hun eigen positie, een goed gevulde werkvloer waar zij dan de scepter over zwaaien, is in hun ogen vaak de beste baangarantie.
Mijn stagebedrijf geeft mij de vrijheid om te beslissen of ik naar huis ga of niet. Wanneer ik er voor kies om naar huis te gaan loop ik stage uren mis en loop ik studievertraging op (geen compensatie).

Voel me erg verplicht tot het blijven stage lopen. Geen fijn gevoel als je om je heen kijkt naar mensen die thuis moeten blijven vanwegen de risico's en jij door moet..
Dan weet je gelijk dat je bij dat bedrijf niet hoeft te gaan werken als je klaar bent met je opleiding.
Hoezo zou je daar niet willen werken? Zoals ik het lees geeft dat bedrijf je de vrijheid om niet te komen. Maar vanuit school worden die uren opgelegd om te stage lopen. En als je die niet maakt loop je studievertraging op.
Wij hebben onze stagiars ook naar huis gestuurd, die werken vanuit thuis, en mogen gewoon hun uren schrijven. Ik begeleid ze gewoon op afstand.

Lijkt mij erg slecht vanuit de school dan.
Dat de scholen sluiten, gaan ze dat dan ook als spijbel-uren rekenen?
Anoniem: 217535
@Zoop18 maart 2020 15:39
Mooi opgelost. Al is het 1 gesprek per dag en probeer je de stagiaires nog een paar opdrachten mee te geven of aan hun stage verslag te werken...
Omdat ze niet de mogelijkheid geven om thuis te werken, terwijl dit waarschijnlijk makkelijk kan. (Zie reactie van @Zoop). Dit vind ik behoorlijk onverantwoord van het bedrijf en geeft mij het gevoel alsof ze de werknemers/stagiairs niet vertrouwen.
wat zegt je opleiding?
Stages gaan zoveel mogelijk door. Als je stage kan lopen dan doe je dat. Je krijgt alleen compensatie in uren als je niet de mogelijkheid hebt om stage te lopen. Bijvoorbeeld door sluiting stagebedrijf.
* Het stagebedrijf bepaald dus of je door gaat of niet.

Vind het alleen erg krom dat het hele onderwijs 3 weken dicht is om 'veilig' thuis te zitten terwijl stagiaires gewoon door 'moeten'. Waarom is stage belangrijker dan een gezondheidsrisico? :|

[Reactie gewijzigd door Knorretje- op 18 maart 2020 14:01]

Stage is wennen aan het bedrijfsleven. Wat dat betreft past het wel :D
ja vreemd verhaal, snap dat je dan mss geen aanspraak kan maken op compensatie. Maar als je je stage thuis kan doen dan zou dat toch gewoon prima moeten kunnen.

Apart zeg.
Ik weet niet precies wat voor stage je doet maar heb je een contract met de werkgever? Zo ja, dan ben je gewoon bij hem in dienst denk ik?
Anoniem: 217535
@Knorretje-18 maart 2020 15:41
Misschien een verhaal om verder mee naar buiten treden...
Bij ons beslist de school of de stage uren ingehaald moeten worden. Wij geven de keuze verder aan de stagiaires. Als de dreiging in het ziekenhuis te hoog wordt, dan sturen wij de stagiaire als eerste naar huis.
Vreemd verhaal, ik loop stage en moet dus nu thuis ''stage lopen'' omdat ik niet vanuit mijn stage mag komen i.v.m. corona.

Hogeschool aangegeven dat het met de uren goedkomt en dat dit onmacht is, Stage doet ook niet moeilijk met uren.
Inderdaad hier op de opleiding precies hetzelfde verhaal..
Nogal vreemd dat je inderdaad studenten hebt die verplicht thuis moeten zitten omdat het moet vanwege gezondheid..
Dat is dus geen vrijheid.
bizar, mijn stagiaire werkt gewoon vanuit huis (programmeer opdrachten, dus kan ook makkelijk). Zo leert ze gelijk met allerlei online planningen en tools om te gaan. Na afloop van onze team vergadering met Frankrijk en Israel vroeg ik haar wat was opgevallen. Ze noemde precies de tips uit het artikel. Mic's op mute als je niks te zeggen hebt. Hand opsteken als je wel wat wil zeggen en de efficientie als je een goede agenda maakt.

Daarnaast heb je als stagiair dezelfde rechten als andere werknemers. Als die dus de richtlijn krijgen om naar huis te gaan kan dat ook als stagiair.
Niemand mag naar huis omdat de eigenaren geen voorstander zijn van thuiswerken. Ook vinden hun het maar een griepje..
Laat ze dan zelf dat ‘griepje’ krijgen. Een vriendin is huisarts en heeft het helaas opgelopen, ze is echt doodziek.
Echt onverantwoord gedrag van die lui

(in een ver verleden heb ik ooit nog college gehad van Osterhaus, hij was toen al bezorgd, niet zonder reden.)
Wat zou er gebeuren als je toch gewoon thuis gaat werken?
Als je niet ziek bent schrijven ze gewoon vakantiedagen af lijkt me?
Waarom? Je doet toch gewoon je werk, zelfs beter. Daarnaast ligt er een duidelijke richtlijn vanuit de regering.
Ik weet niet precies hoe het werkt, maar de regering is niet je werkgever en het is alleen een advies (geen richtlijn volgens mij) vanuit de regering, geen verplichting. Je bent dus helemaal afhankelijk van je werkgever. Correct me if i am wrong...

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 18 maart 2020 13:34]

Soms moet je het forceren, als jij gewoon je werk doet en doet dit goed is er geen werkgever die dit zomaar gaat doen.

Als dat wel gebeurt zou ik eens goed nadenken of je wel voor de juiste werkgever werkt.
Alleen is het nu wel erg lastig om van werkgever te wisselen. Maar je hebt gelijk.
Een "duidelijke richtlijn" is duidelijk geen wet ;)
Klopt, maar werken voor een werkgever die niet zelforganiserende teams gedachte ondersteund ... really?
Geen idee eigenlijk. @Kiswum Goed dat je het zegt, want ik heb mijn leidinggevende rol deels neergelegd om minder te gaan werken. Ben nu de helft van de tijd voor mij zelf bezig. Ik bemoei mij nog wel met de leiding, maar ben zeker niet meer de eindbeslisser.

En ik snap dat mijn baas er nu als een boeman uit komt, maar zo is het helemaal niet. Het is gewoon een ouderwetse gedachtengang wat je in heel veel kleine bedrijven tegen komt. Er zijn ook heel veel goede dingen aan dit bedrijf. 24/7 auto en mobiel van de zaak inclusief alles, gratis gym enz. Nee ik zit hier echt goed en de directeur helpt zijn personeel bij van alles dus hij ziet ook echt wel zijn maatschappelijke verantwoording.

Ook zijn er maximaal 2 tegelijk op de werkvloer, buitenploeg, showroom en het kantoor dus er wordt echt wel opgelet. Het zou alleen nog veel beter kunnen.
De richtlijn is thuiswerken als het kan. Ouderwetse werkgevers kunnen direct allerlei zaken verzinnen waarom het niet zou kunnen.
Als zijn profiel nog steeds klopt met zijn
huidige werkzaamheden (leidinggevende/management), dan vind ik dat hij de verantwoordelijkheid zelf moet nemen om andere niet te besmetten of niet besmet te worden en dus thuis moet kunnen blijven als je dat aangeeft.
Mee eens, maar wat moet hij dan doen? Ziek melden?
Dat kan alleen Beakzz beantwoorden. Hij weet in welke situatie hij zit.

Als buitenstaander zou ik zeggen, opkomen voor jezelf, je collega's en thuisfront. Het hoort bij je functie om keuzes te maken (nogmaals, als het T.net profiel klopt). Als je zaken op het werk moet regelen, dan kun je ervoor kiezen om de helft minder op het werk te verschijnen.
Dat krijg je niet recht gepraat bij de kantonrechter. Wel is het thuiswerken terwijl dat niet mag simpelweg ongehoorzaamheid en dat kan grond voor ontslag zijn.
Het ligt met name aan het soort werk dat je doet. Overigens ligt het vaak ook aan een managerscultuur van: "Je werkt pas als ik je zie werken." Maar goed, als je afgesproken doelen kunt behalen waarbij je niet op kantoor hoeft te zitten dan zou dat de voorkeur moeten hebben. Vaak is het zo dat als je op kantoor zit het makkelijker is om jou even om advies te vragen of je een klusje te laten doen. Als je doelen hebt afgesproken kun je op kantoor ook "Nee." zeggen als het advies of het klusje niet leidt tot het behalen van die doelen.
Ja onbegrijpelijk dat wanneer er de mogelijkheid is om thuis te werken dit wordt geweigerd.

Wij hebben juist het personeel op de werkvloer tot het minimum noodzakelijke en de rest werkt thuis.

Mensen die in het risicogroep zitten werken per definitie thuis.
Wat dat meer werk verzetten, in mijn team zie je dat nu echt duidelijk... We hebben al een half jaar ongeveer echt moeite onze SLA te halen (incident cases verwerken). Dat was langzaam aan het verbeteren, maar de afgelopen dagen schiet die queue zo hard omlaag dat ik me afvraag of we straks nog veel te doen hebben :+ (ligt ook wel aan wat minder inflow, minder meetings en minder gestoord worden)

Overigens heb ik als alleenstaande gamer wel echt zoiets van "I've been preparing for this my entire life!!!" O-)
Laptop aan mijn 35" ultrawide (WQHD) gaming monitor gehangen, mijn oude mech keyboard er aan gekoppeld (was toevallig vorig jaar naar een andere overgestapt), ook toevallig net vorige maand een nieuw bureau gebouwd waar ik perfect aan zit en mijn monitor precies goed voor me staat. Heerlijk! Wanneer ik uiteindelijk weer op kantoor moet werken wordt dat wat dat betreft afkicken (daar heb ik alleen een FHD monitor en de FHD laptop er naast). Mijn gaming stoel (een wat duurdere die ook echt goed zit, maxnomic) zit ik uitstekend op de hele dag. Mijn VR bril laat me binnen mijn iets intensievere beweging krijgen (beatsaber) en mijn hond zorgt dat ik toch af en toe nog even buiten kom en wat mensen (anderen honden mensen) op gepaste afstand gedag kan zeggen.
Als je al een half jaar problemen hebt met je incidenten queue dan mag je je afvragen of het problem management wel zo goed werkt bij jullie. Goed problem management zou zich moeten vertalen in een afnemende incidenten queue.
Amen. Ik kan thuis, zelfs MET peuter van 3, meer werk verzetten dan op het werk. Daar word namelijk voldoende geouwehoerd, maar ook afleiding door vragen etc.

Bij ons worden nu vooral taken gedaan die al maanden of jaren blijven liggen, maar stiekem wel belangrijk zijn. Daar is nu mooi tijd voor
Als er 1 ding is dat Corona laat zien is dat de overheid veel meer moet doen om thuiswerken te stimuleren of zelfs moet subsidiëren. Fileproblemen, stikstofproblemen, co2 problemen, fijnstofproblemen, ze worden allemaal (deels) opgelost. Veel bedrijven weigeren simpelweg medewerkers thuis te laten werken terwijl het makkelijk kan. Veel beter dan schijnoplossingen als de snelheidslimiet verlagen.
Ik merk zelf ook dat mijn productiviteit veel hoger is.

Nu er niet meer om de zoveel tijd iemand naar binnenloopt om even snel iets te vragen en ik zelf mijn koffiepauzes kan plannen krijg ik veel meer gedaan!

Ik moet er niet aan denken dit nu 5 dagen per week te doen, maar wanneer dit corona gedoe voorbij is ga ik toch nog een keer aan mijn baas een thuiswerkdag vragen.
Hangt er ook vanaf wat je productief noemt. Ik merk bij mezelf dat documenten sneller af zijn, maar dat het vinden van oplossingen langer duurt omdat je niet even snel collega's bij een white board kunt roepen.
Dat dus. Vragende collega's kunnen je inderdaad van het werk afhouden, maar snel even een collega iets vragen of een whiteboard vol tekenen is wel stukken makkelijker en efficiënter in de zelfde ruimte...
Overheid zou in deze meer moeten afdwingen. Hier wordt gewoon doorgewerkt alsof er niks aan de hand is. Volledige kantoorbezetting, wel hier en daar handgel geplaatst, en overleggen gecancelled.
Voor de rest business as usual, terwijl in uurtje tijd helft van personeel op afstand kan werken (niet op de meest ideale manier, maar het kan).
Absoluut eens! Wat dat betreft hoop ik dat dit een revolutie teweeg brengt. Ik verneem aan mijn werkgever dat ze het allemaal nogal spannend vinden, terwijl we normaal gesproken ook 'onbewaakt' op kantoor zitten. Ik haal netjes mijn uren en durf zeggen dat ik nu productiever ben dan dat ik op kantoor zou zitten. Het wordt tijd om het ouderwertse werken aan de kant te schuiven. We leven in 2020, afstand bestaat niet meer. Reizen zou daarom veel minder moeten bestaan.
Ik werk bij een hele grote MBO en docenten zijn nu pas gaan bedenken hoe ze remote les kunnen geven. Terwijl de tools al jaren aan ze aangeboden worden aan ze. Ik hoop dat het het zo leuk en handig vinden dat ze het blijven gebruiken.
Helemaal mee eens. Dit moet je als overheid zoveel mogelijk met subsidies aantrekkelijker maken. Je wegen gaan langer mee, je hebt minder nieuw asfalt nodig en waarschijnlijk ook lagere ziektekosten, want je steekt minder mensen aan en je gaat sneller thuis alvast een paar uurtjes werken als je ziek bent (geweest).

Die paar mensen op de werkvloer die werken voor het sociale contact gaan dan maar met elkaar webcammen. Hoef ik niet heel de dag aan te horen hoe schattig hun kleindochter gisteren weer was of hoe de planten er bij staan |:(

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 18 maart 2020 17:33]

Voor jou en mij fijn. Voor degenen die nu thuis zitten zonder werk nogal vervelend.
Thuiswerk is voor mij de normaal. Uit ervaring: gedraag je zo normaal mogelijk. Sta op tijd op. Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Werk zoveel mogelijk op de tijden die je gewend bent. Neem je lunch- en koffiepauzes. Ben je alleen thuis, zorg dan dat je in je pauzes ook sociaal contact hebt. FaceTime collega's/vrienden/familie. Last but not least: beweeg. Je loopt naar, van en op kantoor meer dan je denkt. Dat valt nu opeens weg. Dus ga een blokje om, ook als het regent.
Het zal voor anderen misschien klinken alsof ik nooit (genoeg) aandacht aan mijn kinderen schenk, maar ik merk dat ik thuis een veel sterkere band met mijn kinderen aan het opbouwen ben, nu zowel mijn vrouw als ik iedere dag thuis zijn.

De kids zijn nog te jong om zichzelf te vermaken, dus hebben mijn vrouw en ik de keuze gemaakt om "shifts" te draaien: beide een halve dag werken / met de kids op pad. Het is niet eens stressvol, wat ik eigenlijk had verwacht, maar alsof alles ineens op zijn plaats valt. Het is ontzettend rustgevend dat het gezin ineens een "echt" gezin is, in plaats van altijd maar proberen de kids in het gareel te houden terwijl we moe zijn van werk.

En het mooiste: ik verzet even veel of zelfs nog meer werk dan op kantoor! Ondanks het feit dat de reden van deze situatie natuurlijk grimmig is, ben ik er erg blij mee!
Ik heb hetzelfde met 2 kinderen (3,5 en 9 maanden) die nog absoluut niet zelfstandig kunnen spelen. De oudste wel even, maar samen zeker niet. Ook wij werken thuis is shifts, maar ik vind dat best pittig met 2x32 uur jobs, alle opvang is momenteel weg gevallen. Hoe heb jij je urenschema geregeld als ik vragen mag? Bij ons is het 07:00 - 12:00 (voor mijn vrouw) en van 12:30 - 18:00 (voor mij) om vervolgens vanaf 19:30 - 22:00/22:30 (samen) door te halen. Dat hakt er best is kan ik je vertellen. Het woord 'vervelen' wat ik op de radio veel hoor kan ik mij nu nog absoluut niet voorstellen...
Heel herkenbaar. Sterkte, hopelijk kunnen jullie je draai vinden en er iets positiefs van maken. Mijn advies: bekijk of je wel realistisch bezig bent en of het voor je werk echt nodig is dat je in deze tijd net zo veel werkt als gewoonlijk.

Onderstaand samengevat: minder werkuren draaien en gebruik maken van verlof-regelingen.

Wij hebben er voor gekozen om beide halve dagen te gaan werken. Dus, aantal werkuren per dag door de helft. En om in de avonden géén inhaalslag te maken zoals jullie momenteel wel doen; we hebben genoeg stress en vermoeidheid om mee te dealen, je werk is m.i. geen goede reden om jezelf extra in psychische lasten te werken. Je werkt om te leven, niet andersom. Jonge kinderen vreten al je energie op, en je moet (afhankelijk van je situatie) ook nog eens vele uren werken, in ons geval 27 en 36 uur per week. Dat is normaal gesproken al een zeer vermoeiende taak, maar nu iedereen thuis aanwezig en benodigd is kan dat nog veel zwaarder vallen. Gun jezelf daarom ook wat zeer verdiende rust in de avond.

Hoewel het ietwat grijs gebied is (gezien de huidige lockdown-achtige situatie ongekend is) kunnen we gebruik maken van regelingen zoals zorg- en calamiteiten-verlof, indien nodig wat vakantie uurtjes erbij. In de komende dagen krijgen we hier waarschijnlijk meer informatie over vanuit onze werkgevers. Vat mijn volgende opmerkingen aub niet "slacky" of "profiteur"-ish op: maar mocht mijn werkgever het er niet mee eens zijn, meld ik mezelf in deze situatie ziek. Ik ben er geen fan van, maar nood breekt wet. We zijn namelijk allemaal grieperig thuis, en hoesten ons in de rondte.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 18 maart 2020 21:18]

thanks voor de tip. We staren ons niet blind op onze contracturen, maar je wilt wel kijken hoe je een goede mix in kan vinden, die óók houdbaar is voor de lange thuiswerk termijn. Het is zeker niet zo dat onze werkgevers ons hierin pushen, maar was ook vooral benieuwd naar hoe anderen dat fixen.
Bij een artikel over thuiswerken mag de blog van Stephen Wolfram, al 28 jaar remote CEO, natuurlijk niet ontbreken: https://writings.stephenw...-personal-infrastructure/.

Het verbaast me ook dat iedereen wil videobellen. Leidt wat mij betreft alleen maar af.
Of deze Q&A van de mannen van basecamp, die ook al ruim 20 jaar remote werken.
Anoniem: 217535
@wimjongil18 maart 2020 16:07
Het verbaast me ook dat iedereen wil videobellen. Leidt wat mij betreft alleen maar af.
Wij doen 1x per dag een standup. Gaat nu video bellen via Jitsi. Werk prima. Maar of mijn collega's er happy van worden die lelijke kop van mij te aanschouwen...ik vraag het me af... :+
In plaats van beeldloos groepsbellen? Door de gebrekkige geluidskwaliteit kan ik vaak de verschillende stemmen niet onderscheiden, helemaal niet als ze door elkaar heen praten. Beeld helpt dan enorm.
Wat thuiswerkende mensen soms onderschatten is de noodzaak van een apart kantoor. Zeker in gezinnen met veel ongewenste afleiding (kinderen, huisdieren, etc.) maakt dit een enorm verschil. Collega's in online vergaderingen zullen je dankbaar zijn. ;)

Naar mijn mening is een aparte ruimte voor een kantoor belangrijker dan de specifieke keuze voor hard- en software. Aan het einde van de dag kan je de deur achter je dichttrekken, waardoor mentaal werk en privé beter gescheiden blijven. Dit maakt thuiswerken een stuk aangenamer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2020 13:09]

En het liefst een kantoor daar waar je niet eerst door de woonkamer heenmoet met je klanten ofzo.

Ik heb een ideaal appartement met de entrede direct grenzend aan kantoor. :) Hoef je met lui ook niet door de woning ofzo.

Apart van dat; gestructureerd werken. Dit schrijf je op wat je gaat doen vandaag, dat lijstje werk je af. Hou je tijd over, doe je wat meer, of speel je een spelletje ofzo.
is inderdaad ideaal, mijn kantoor zit beneden, de woonkamer / keuken op de 1e verdieping. het enige wat ik nog wil veranderen is een wat betere geluidswerende deur zodat er niet teveel lawaai van boven beneden te horen is als ik in een online meeting zit
Ik heb een huishouden met 3 kinderen en het eerste wat wij deden was het washok omtoveren tot een geïmproviseerd werkhok met een campingtafel als bureau :-D

Maar eens: dit is eigenlijk wel top-prioriteit #1 voor thuiswerken. Als ik beneden aan de huistafel ga zitten met 3 monitors en een noise canceling headphone van 1000 euro terwijl die kinderen om me heen rennen krijg ik nog steeds minder verzet dan hierboven op mijn washokje met enkel mijn laptopje en een kopje koffie ;-)
Die koffie, dat is het!
Ik denk dat iedereen dat wel zou willen maar er zullen er maar weinig zijn die een kamer over hebben. :P
Precies, toen ik dit huis 3 jaar geleden kocht had ik nooit in mijn hoofd gehad dat we nu in deze situatie zitten. Als je nooit/niet vaak thuis werkt dan koop je geen extra groot huis, met bijbehorende kosten, om een aantal kamers als kantoor te kunnen inrichten.
Je hoeft er ook geen hele kamer exclusief voor in te richten. Plaats een bureau in een hobby- of slaapkamer. Bouw de zolder om zodat je het als meer dan enkel opslag kan gebruiken. Die schuur/garage is een rommelhok? Spullen opruimen, isoleren, verwarming aanleggen, en zet er een bureau neer.

Ja, idealiter is het een aparte kamer. Dat hoeft echter niet. In een crisis zoals deze moet je flexibel omgaan met je ruimte en openstaan voor nieuwe ideeën.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2020 14:52]

Hier ook in het washok/klushok.
Gaat prima. Vooral de zithouding is key heb ik gemerkt.
Inderdaad. Kantoor in woonkamer is niet alleen rommelig, maar je loopt ook de kans dat je veel langer doorwerkt dan wat goed is voor je.
Internetverbinding
Sommige gebruikers raden een bekabelde internetverbinding aan voor de beste connectiviteit. Gezien de verwachte toename in gebruik van internet in huishoudens met bijvoorbeeld kinderen, kan het hoe dan ook verstandig zijn te investeren in goede wifi-dekking. Een router van goede kwaliteit kan wonderen doen en voor dekking in het hele huis is een meshsysteem te overwegen. Ook range-extenders kunnen al soelaas bieden om bijvoorbeeld op zolder net dat beetje extra bandbreedte te leveren.


Thuis heb ik een nighthawk r7000 ongeveer 10 meter van mijn hp elitebook 1050, maar zelfs dan heeft de VPN verbinding er heel af en toe lastig mee, terwijl aan de kabel 0,0 problemen zijn.

Dus mensen die thuis werken, en geen VPN verbinding nodig hebben, kun je prima op de wifi maar als wel een VPN nodig hebt is het beter om aan de kabel te zitten.
Bekabeld is in beginsel altijd beter dan kabelloos maar een dusdanige packet loss die de VPN in de war schopt is op zo'n relatief korte afstand voor mijn gevoel niet ok. Ik zit hier met een vijf jaar oude macbook via WiFi op een standaard Huawei accesspoint / router / modem van mijn internet access provider en heb zo goed als 0.0 packet loss. Ik geef overigens wel de voorkeur aan 5 GHz WiFi boven 2.4 GHz.
Ik had nooit problemen met wifi op een standaard xs4all router en repeater. De TV streamde vrolijk op 5GHz, raspberry pi deed het prima op 2.4GHz draadloos naar de netwerkschijf maar inmiddels wordt ik weggedrukt door de buren. Die hebben kennelijk nieuwe kastjes gekregen.
Na verbinden met een netwerkkabeltje waren de problemen weer over.
Heeft iemand tips voor een USB C docking stations waar ik twee of drie schermen met HDMI op kan aansluiten, en m'n Dell laptop kan opladen? Ik kwam zelf de Dell D3100 tegen maar die sluit je aan via USB 3.
Die Lenovo Thinkpad poort replicators werken ook met ander merken laptops, we gebruiken (gebruikte) ze ook met Dell en HP laptops. Al gebruiken ze een verloopstukje om USB naar USB-C om te zetten.
Dell heeft genoeg docking stations die op USB-C werken met meerdere monitors, kijk wel goed naar de maximale resolutie die ondersteunt wordt: https://www.dell.com/nl-nl/shop/docks-and-stands/ar/5441
Ik zoek nog naar een goede en goedkope manier om mijn 3DConnexxion SpacePilot Pro en Wacom Pen Tablet remote werkend te krijgen via VPN. Ik probeer voor elkaar te krijgen dat ik via Remote Desktop op mijn werkstation op het werk te kan bedienen zoals ik het normaal gewend ben. Nu werkt het aardig met alleen een muis, maar ik heb niet voor niks die hulpmiddelen: RSI. Ik heb al een poging gedaan met het programma VirtualHere, maar server en client hiervan kunnen elkaar niet vinden.

Andere mogelijkheid is om het werkstation thuis neer te zetten, maar daarop draait de PDM server en nog een programma, die houd ik liever lokaal. Ik heb ook geen zin in dat gesjouw, aangezien ik (zolang het kan) de ene keer wel, de andere keer niet op de zaak werk.
Ik werk hier via VirtualHere met een 3DConnexxion Space Navigator,

Dingen waar je op moet letten:
- Op de server PC (dus thuis) moet poort 7575 geforward worden naar de PC
- De 3d muis mag op de server pc niet in gebruik zijn (dus geen 3d connection software op de thuis PC)

Op deze manier heb ik het werkend gekregen om via Remote Desktop een 3d muis te gebruiken
Dankjewel voor je snelle reactie!

1. Bedoel je forwarden naar het Werkstation op kantoor?
2. Daar had ik niet bij stilgestaan, maar is inderdaad logisch. Ik ga die software er meteen afhalen. Ik zou niet denken dat dit het communiceren in de weg zit, maar dit is wel een vervolgstap waar ik niet bij stilgestaan had.
Op het kantoor moet je een hub specificeren

dit is: thuisip:7575
Op de router thuis moet je poort 7575 forwarden naar de PC waarop de 3d muis is aangesloten.
Okee, ga ik proberen! Bedankt!
Is zoiets als 'Synergy' dan niet beter voor je? (virtuele KVM, oftewel 1 toetsenbord/muis (of in jouw geval tekentablet) combinatie voor 2 of meer computers. En die mogen dan ook nog eens op verschillende besturingssystsemen draaien.

Geloof dat het tegenwoordig niet meer gratis is, maar toen ik ermee aan de slag ging wat jaren terug werkte het behoorlijk goed met de 3 Windows systemen die onder mijn bureau stonden.

Ik zie nu dat er een fork van Synergy is, genaamd: Barrier. Misschien dat deze software je het concept duidelijk genoeg maken of het hele concept voor jou zou kunnen werken.
Mouse en keyboard is het probleem niet. Die gaan prima over Remote Desktop. De signalen van een 3D-spacemouse zijn toch even wat anders. Inmiddels is het met VirtualHere i.c.m. VPN en Remote Desktop gelukt. Ik heb nog een tijd zitten klooien met de verbinding totdat ik erachter kwam dat naast de gewone Firewall ook nog BitDefender op mijn thuiscomputer had staan... |:(

De VirtualHere trial is gratis voor één apparaat en in feite is dat ook waar het hier om gaat, want de pentablet gedraagt zich als een muis. Het enige dingetje daarmee was dat ik één knop op de pen had geprogrammeerd als een bepaalde toets (de "s") in SolidWorks. Nu heb ik dus in de tabletdriver aangegeven dat als ik gebruik maak van VirtualHere die instelling gebruikt moet worden. Werkt prima zo.

Nu alleen nog een oplossing vinden voor jengelende kinderen om me heen... :/
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee