Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Unreal Tournament 3: fraggen tot op het bot

Conclusie

UT3 concept artMet Unreal Tournament 3 zet Epic opnieuw een first person shooter op de markt waar de fans van zullen smullen. De razendsnelle actie in combinatie met uiterst fraaie levels en uitgemeten gameplay doen de mens goed. De verbeteringen die de ontwikkelaars hebben aangebracht pakken vrijwel zonder uitzondering goed uit. De enkele minpuntjes die overblijven zullen vermoedelijk voor een groot deel met toekomstige patches worden opgelost. Met de nodige modificaties in het vooruitzicht breken er weer mooie tijden aan voor Unreal-fanaten.

Pluspunten

+ Unreal 3 engine levert fraaie graphics
+ Uitstekende online multiplay
+ Kwalitatief hoogstaand leveldesign
+ Warfare is het meervoud van Onslaught

Minpunten

- Single player-modus eigenlijk overbodig
- Interface voelt aan als een consolemenu

Cijfer: 9

TitelUnreal Tournament 3
UT3 boxart
PlatformPC
OntwikkelaarEpic
UitgeverMidway
Releasedatum23 november 2007

Reacties (73)

73
69
10
5
0
4
Wijzig sortering
Kan me erg goed vinden in deze review: het ziet er mooi uit, de geweldige oude wapens zijn weer terug en zelfs enkele originele UT mappen zijn geheel vernieuwd weer erin! :D

Jammer vind ik wel dat de rocketlauncher maar 3 rockets tegelijk kan, maar daar staat tegenover dat'ie wel goed locked en verschillende vuurmodes heeft. De Avril is gewoon erg geil en de vehicles zijn enorm gevarieerd en leuk.

Tip: als je ergens niet op kan springen in een warfare map, ram op spatie en tegelijk q (bij default, de knoppen voor springen en hoverboard), als je het goed timed spring je nu middels je hoverboard twee keer zo hoog! :)

Enig minpuntje: als je de singeplayer modus doet worden je vijanden steeds beter maar zijn je eigen bots enorm dom. Ik heb een vrij nieuwe C2D dus genoeg CPU kracht over voor AI zou je zeggen, maar ik heb geregeld een laviathan compleet vastgezet zien worden door een bot. Ik scoor doorgaans twee keer zoveel als de eerstvolgende bot in mijn team en nog verliest mijn team geregeld, waarschijnlijk is'ie dus vele malen moeilijker dan wanneer je het in coop zou spelen met normale mensen.
Loopt hier perfect [MBP 2.2 Ghz / 2 GB Ram / 8600 GT].
Ik heb vroeger alleen UT1 gespeeld. Nu naar UT3, en ik heb niks gemist denk ik. Ik vind het er gelikt uitzien, Deck16 is er nog :D en bots zijn beter geworden :)
Mij hoor je niet klagen :)
Ik verbaas me erover dat dit spel hier zo geloofd wordt. UT3 is namelijk nog maar net uit, en zo goed als dood.. Het schijnt dat er gemiddeld 500 mensen online zijn per moment, terwijl dit er in UT2004 nog 4000 schijnen te zijn. Toch begrijp ik de gaming industrie wel, omdat er zoveel mensen zijn die blindelings en massaal spellen kopen. Als consument blijf je de fabrikanten in die zin voeden, terwijl de spellen al snel in stoffige kasten verdwijnen en niet meer gespeeld worden..

Verder voelt de gameplay log en sloom. De UI is dramatisch slecht, en het idee om het crossplatform te maken is ronduit idioot, aangezien pc spelers met de muis natuurlijk een dodelijk voordeel hebben.. Het serverbrowser lijkt op dat van Return to Castle Wolfenstein, en is niet functioneel. Het online gedeelte wordt door Gamespy verzorgt(!!), wat bij vele mensen bekend staat als instabiel.

Verder loopt het spel bij veel mensen om de haverklap vast, en is er al een derde beta patch vrijgegeven(!!). De sfeer is grauw en grijs, weinig kleur. Kinderachtige taunts en stemmen, geluiden etc.

Ik denk persoonlijk dat UT zijn beste tijd heeft gehad nu Atari weg is, en Midway daarvoor in de plaats gekomen is. Voorlopig geen UT3 voor mij, Epic mag wel hard gaan werken willen ze dit spel nog interessant maken voor mij...
Niet waar, die stats van UT2004 zijn gebaseerd op server stats inclusief bots. Haal de (duizenden) bots er van af en UT2004 heeft nog minder spelers dan UT3. Qua aantallen spelers ligt UT3 ook veel hoger dan gemiddeld 500 tegelijk, op dit moment zijn er inderdaad wel zo'n 500... maar s'avonds ligt dat rond 1400/1500. Dat is overigens ook enkel het aantal spelers via pure, non-password, servers. Tel alle praccies/clan matches/pickups/servers-met-mutators mee en spelersaantallen liggen toch best hoog.

UT3 is verder niet crossplatform, de gameplay is sneller dan ooit tevoren (ja, zelfs sneller dan het origineel) en de server browser lijkt in de verste verte niet op die van RtCW (dat was immers een extreem goede server browser)... ik denk dat je eerder Star Wars Battlefront bedoelt? Bovendien is het hele Gamespy gebeuren niet instabiel, waar de 100% uptime tot nu toe getuige van is.

Patches worden voor elk spel vrijgegeven en de beta patches zijn bedoelt als interne releases... de meeste spelers hebben die dan ook, helaas, niet. Bovendien is dat niet de derde beta patch, maar de derde beta van dezelfde patch (wat uiteindelijk official patch 1 word). Het spel loopt verder perfect bij de meeste spelers, en het merendeel van crashende spelers heeft ondertussen al oplossingen gevonden die niet direct met het spel te maken hadden.

De sfeer is als in oude UT, dus niet zo vrolijk en overdreven gekleurd als UT2004 maar weer een beetje geloofwaardiger en cooler. Een (klein) aantal maps ziet er inderdaad te grauw/Quake uit, maar dan zijn er weer maps als RisingSun en Coret die er geweldig mooi en flitsend uit zien.

[Reactie gewijzigd door Droniac op 7 december 2007 15:27]

UT3 mist nog linux-servers. Daarom lijkt de serverbrowser voorlopig nog wat leeg.
Hoe zit het met de 'kaarten'? Leuk met allerlei details op de muren, maar heb je ook bijvoorbeeld gameplay op een flat in aanbouw, porten naar andere gebouwen, door grotten rennen, etc, etc (zie vorige versies)? Mijn 'tweakers.net november' computer ga ik dit weekend in elkaar zetten overigens (mijn 8800GT's zjin binnengekomen!), kan niet wachten :).
Het mapdesign is grotendeels teruggegaan naar oude UT stijl: gameplay > graphics. Dus minder nutteloze meshes en dergelijke die je in de weg zullen zitten als je probeerd te dodgen en grotere hallen om in te knallen.

Unieke maps heb je zat in UT3:
DM-Heatray heeft een voertuig dat om de 2-3 minuten spawned.
DM-Gateway (dacht dat dat de naam was) heeft 3 totaal verschillende gebieden (sneeuw, hypermodern & groen) waar je heen kan via portals.
DM-Deimos (remake van DM-Hyperblast) heeft een turret waar je heen kan via een portal en speelt zich af middenin een asteroid-belt.
Nog een DeathMatch map heeft een platform waar je de twee krachtigste powerups kan halen, maar waar je moet wachten tot het platform omhoog komt voordat je weg kan... en je met een druk op een knop (letterlijk) gefrituurd wordt.
CTF-Strident heeft een vlag staan op een lift die om de zoveel tijd omhoog en naar beneden gaat, terwijl er een straal door de map vliegt die iedereen healed voor 10 health.
vCTF-Sandstorm heeft een grote zandstorm die om de zoveel tijd langs komt vliegen en je half-verblind, perfect om de vlag te jatten!
Enzovoort...

[Reactie gewijzigd door Droniac op 7 december 2007 13:59]

Die frituurmap is een van mijn favorieten: DM-ChromeFire.

En de nieuwe warfare mappen mogen er ook zijn:
WAR-Avalanche waar je een lawine kunt veroorzaken of een tentakel oproepen (!) die de core van je tegenstander aanvalt
WAR-Floodgate waar je de core van de tegenstander kunt laten onderlopen (d.m.v. het beheersen van de zgn. countdown node).

Ik hoop dat de UT community dit idee voortzet in de custom (DM/CTF/WAR) maps!
Ik denk dat het beter is om een spel te beoordelen op feiten. Ik weet dat er veel mensen/fans zijn die het spel gekocht hebben, en hoop houden. Feit is echter dat UT3 echt bij veel mensen instabiel draait, en simpelweg niet functioneel is. Er wordt wel gezweerd bij patches, maar feit is dat veel mensen een rammelend spel gekocht hebben. Veel mensen klagen er ook over. Nu worden er tegenwoordig wel vaker rammelende spellen verkocht, toch is dit jammer en niet normaal.

Ik koop UT3 daarom ook niet, omdat het op vrijwel alle vlakken een zeer slecht spel is. Hopelijk brengt Epic een superpatch uit waarmee ik overtuigd kan worden!
Helaas noem je daar geen feiten, maar persoonlijke ervaringen. Feit is dat als een nieuw spel uit is je altijd meer hoort van de mensen die problemen hebben dan degenen die dat niet hebben, dat is bij elk spel zo. Jij overdrijft het hier door meteen aan te nemen dat de probleempjes die voor enkele mensen gelden meteen voor iedereen geld... niet dus.

Veruit de meeste mensen hebben totaal geen (technische) problemen met UT3. Hoe weet ik dat? Mwoa, omdat ik erg veel UTers ken, en met veel UT3 spelers heb gepraat. Tot nu toe nog niemand tegengekomen met problemen, of die die problemen nog niet heeft opgelost dmv de beta patch/nieuwe drivers (voornamelijk dat laatste, wat wijst op user error en niet een 'instabiel spel').

En hoezo is het, nadat jij 1 of 2 rampenverhaaltjes hebt gehoord van die kleine fractie mensen die UT3 niet goed krijgen te draaien, dat het meteen op elk vlak een slecht spel is? Zelfs al is het instabiel, dan blijft nog het feit dat de graphics prachtig zijn, de sfeer van UT weer helemaal terug is, de maps grotendeels geweldig zijn, CTF weer speelbaar is, de beta patches bijna al de meest gewilde veranderingen doorvoeren en de gameplay fantastisch is... hoe is dat niet op (bijna) elk front een geweldig spel?

Kijk als je zo'n rampenverhaal had gehouden over Gears of War, Gothic 3, Neverwinter Nights 2, enz... wat inderdaad echt niet op heel veel PCs werkt(e)... ok. Maar UT3 is helemaal zo buggy/instabiel niet, het is alleen een beetje onafgewerkt qua interface/server browser.
ik hoop heel erg (en dat was bij UT2k4 en 4 iig wel zo) dat er nog heeeel erg veel uitbreidingen komen voor dit spel.
Want zoals eht nu is is het imho niet echt af nog, je kan amper wat instellen, veel mensen hebben problemen met settings saven, of de intro's van campaign lopen acuut vast zodat je de campaign neit kan spelen. Veel hiervan is wel op te lossen via de .ini's maar toch vind ik zoiets nier horen bij een topgame.
De Campaign mode is ronduit belabberd en stelt geen ruk voor, ik ahd iig begrepen dat ze de Unreal serie en de Unreal tournament gingen combineren in deze game dus ik had net als Unreal II bv een leuke verhaal lijn verwacht in de single player modus, maar het is gewoon een tournament battle met een cheap verhaaltje.

Hoe het speelt en de graphics zijn dik in orde hoor, net als de schaalbaarheid, maar de echte unreal ervaring mis ik nog......:(
Ik ben overigens , al zeg ik eht zelf, een echte UT fans ik heb zelfs alle versies ervan maar deze is tot nu toe veruit de minste :(

en ik mis Sapphire in dit spel :+ mss zelf maar eens maken, al heb ik nog geen character designer kunnen vinden :P

[Reactie gewijzigd door sapphire op 7 december 2007 13:15]

Klopt het dat je in deze UT niet meer kunt dodgen?
Dat klopt niet, dat kan je nog steeds :)

Alleen het doublejump en de adrenaline moves zijn eruit gehaald.
En de dodge-jump, die ervoor zorgde dat UT2003/UT2004 zo traag speelden en een aaneenschakeling van vliegende mannetjes en vrouwtjes waren..
Dodge-jump maakte het spel juist sneller. Het schoot tenminste op als je jump-walldodge-jump deed. Erg jammer dat dat niet meer kan. Maar doublejump zit er toch nog wel in? De demo draaide voor geen meter, vandaar dat ik het niet zeker weet, maar ik dacht dat het nog kon.

Zodra mijn nieuwe PC er is, ga ik ook aan de UT3. :D
Nee het maakte het spel trager omdat het bijdraagde aan het hele defensieve en "gigantische map scale" gebeuren van UT2004. Dat is allemaal weg in UT3, waardoor map scale naar verhouding veel kleiner is en het all-out offense is, waardoor de snelheid flink omhoog gekrikt is.

Double jump zit er inderdaad wel nog in, net als walldodge.
dodge (links-links): ja
double jump (space-sace): ja
wall dodge (space(naar muur)-links-links): ja
dodge jump (links-links-space): nee
walldodge jump (space(naar muur)-links-links-jump): nee

adrenaline (berzerk, invisible etc.) moves zitten er niet meer in, maar zijn vervangen door pickups

[Reactie gewijzigd door Zamalan op 7 december 2007 15:21]

Double jump zit er gewoon in, dodge jump is niet meer aanwezig ;)

Enne ik wil geen zeikerd zijn maar kwam een foutje tegen in het begin van de inleiding.

"en wordt tot op heden door een kleine schare fans nog steeds kapotgespeeld. "

Moet dat niet kleine groep schare fans zijn?

Verder kan ik me goed vinden in de review.

Topspel imho!!!

[Reactie gewijzigd door Simcon op 7 december 2007 13:44]

Anoniem: 173971
@Simcon7 december 2007 14:56
"Moet dat niet kleine groep schare fans zijn?"

Nee, het is wel degelijk "een schare fans", waarbij een 'schare' gewoon 'menigte' betekent ;)

Dodge jump heb ik nooit gebruikt, meer nog, ik heb dodge in 't algemeen gewoon uitgezet omdat ik te vaak naar mijn goesting per ongeluk in een afgrond of put met lava ben gedodged omdat ik toevallig A of D twee keer achter elkaar induwde... 8)7
Loopt deze versie beter dan de (beta) demo? Die liep bij mij nog op 1024x768 niet lekker (genoeg). Config A64 @ 2400Mhz, 1 Gb DDR, 7900GT
loopt bij mijn laptop (CD 2Ghz, 2Gig en een GF7600 Go) aan 1024x640 aan gemiddeld 30fps. Settings op 2 en DepthOfField=False

Dat laatste is trouwens een aanrader voor iedereen DepthOfField=False zorgt voor levendigere kleuren, bij mij 5 a 10 fps meer, en de menus zijn minder zwaar (want op de achtergrond wordt wat gerendered).

In de volgende patch worden de menu's trouwens onder handen genomen.

[Reactie gewijzigd door Zamalan op 7 december 2007 15:28]

Ik persoonlijk vind het een geweldig spel. De map-editor is van hetzelfde maar wel veel beter, vooral de "additive" mode is een uitkomst voor outdoor maps. De gameplay heeft helaas nog was bugs, maar met de eerste beta-patches zijn die eigenlijk al opgelost..
Ik ga dit spel weer helemaal blauw spelen de komende tijd..

DM in UT blijft gewoon heftig :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee