Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Warcraft III: Reforged

Blizzard laat te veel steken vallen

Conclusie

Blizzard is zich bewust van de kritiek op de game. Er is niet alleen de verontschuldiging en de belofte om functionaliteit toe te voegen, Blizzard zag zich bovendien genoodzaakt om geld terug te geven aan iedereen die dat maar wil, zonder daar vragen bij te stellen.

Durven we ondanks de kritiek Warcraft III: Reforged nog aan te raden? Met enige tegenzin wel, al was het maar omdat de oude versie sinds de introductie van Reforged via Battle.net niet meer speelbaar is. Wie via de officiële kanalen Warcraft III wil spelen, is dus op Reforged aangewezen. Zeker als je online tegen anderen wilt spelen. Toch is er een alternatief. Naast de minder officiële manieren om de oude versie te spelen, is er een legale optie om zowel Reign of Chaos als The Frozen Throne in hun oorspronkelijke versie te spelen. Beide zijn namelijk speelbaar via de Public Test Realm van Blizzard. Wie de game ooit legaal heeft gekocht kan op die manier, buiten Battle.net om, de oude versie van de game downloaden en spelen. Dus inclusief de optie om het via een lan tegen elkaar op te nemen.

Wie dat doet, of wie de Classic-instelling van Reforged uitprobeert, zal merken dat het uiterlijk behoorlijk gedateerd is. Op het uiterlijk van Reforged is van alles aan te merken, maar het ziet er een stuk beter uit dan de oude game. Alleen al om die reden kiezen we toch voor Reforged. Warcraft III is nog steeds een prima game met een goede campagne en nog betere multiplayer. De combinatie van die twee is ook anno 2020 nog steeds zeer de moeite waard, al is het maar omdat er weinig vergelijkbare games verschijnen. Dat neemt niet weg dat we van Reforged veel meer hadden verwacht dan Blizzard nu heeft geleverd. De studio zal de komende tijd ongetwijfeld veel van de kritiekpunten verhelpen. Reforged zal vast de functionaliteit en stabiliteit krijgen waar fans van de game op hopen. Het was echter veel beter geweest als Blizzard zichzelf wat meer tijd had gegund en al die wijzigingen voor release had aangebracht. Dat had een hoop frustratie voorkomen. En ook een heleboel negatieve user reviews.

Getest

Warcraft III: Reforged, Windows

Prijs bij publicatie: € 29,99

Bekijk product

Reacties (178)

Wijzig sortering
Dus een remake die een negatief effect heeft op het origineel (ook op single player content, waaronder het wegnemen van custom campaigns en balancing problemen), die alom gehaat wordt, die er slechter uitziet dan het origineel, en die zo slecht is door de mankementen dat spelers direct hun geld terug kunnen krijgen... Zo'n spel krijgt dus een 5? Een spel dat op praktisch elk punt erger is dan een spel dat 18 jaar geleden uitkwam en over de linie heen geen toegevoegde biedt ten opzichte van het origineel?

Nee, dit is geen persoonlijke aanval op de reviewer. Iedereen is vrij om zijn eigen cijfer te geven, en dat zal altijd een subjectief iets blijven met een eigen filosofie. Het toont wel aan dat mijn eerder genoemde formule voor T.net review scores weer eens helpt.

Lager dan 5,5: ☆☆☆☆☆
6: ★☆☆☆☆
7: ★★☆☆☆
8: ★★★☆☆
9: ★★★★☆
10: ★★★★★

Een half cijfer is een halve ster.

Met WoW heb ik nooit iets gehad, maar in met alles wat daarvoor uitkwam wist je gewoon met het label 'Blizzard' erop dat het goed was en dat je een kwalitatief hoogstaand iets kreeg waar je jarenlang zoet mee kon zijn. Het maakte niet uit of het een RTS in een setting was die nog nooit eerder was geprobeerd (fantasy / sci-fi), een spel waarin je afdwaalt naar de diepste niveaus van de hel om de kont van de duivel te schoppen, of zelfs een spel dat het absurde idee introduceerde om jou drie verdwaalde Vikingen te laten helpen om thuis te komen. Elk vervolg werd warmer onthaald dan het eerste deel dat uitkwam, iets dat niet altijd vanzelfsprekend is. Ieder spel was altijd een plezier om te spelen met een glimlach op het gezicht, en je kon er (alleen of met vrienden) zeeën van tijd instoppen.

De tijden van leuk spelen met een glimlach op het gezicht zijn niet over, maar hiervoor kom ik niet bij Blizzard langs. Dat gevoel van een nieuwe wereld op nieuwe manieren verkennen haal ik tegenwoordig steeds meer uit indie spellen en niet meer uit AAA meuk. Mijn vuistregel is dat ik spellen van/uitgegeven door een beursgenoteerd bedrijf vermijd. Dat gecombineerd met kritisch vooronderzoek heeft mijn plezier in het spelen van spellen terug gehaald. Het zorgt ervoor dat eenheidsworst vermeden wordt en dat ik ruimte heb op mijn bord voor nieuwe gerechten.

De klassiekers zullen er altijd zijn, mede dankzij een persoonlijke bibliotheek van 40 jaar oud die blijft groeien. Ik hoef dus niet hetzelfde uitgekauwde spul te spelen in een nieuw jasje, want ik heb dat al in een stoere oude jas. Waar ik voor ga zijn juist de echt nieuwe dingen. De spellen die je ogen openen voor nieuwe denkwijzen, die je uitdagen zonder gemeen te zijn, die je opzuigen in een wereld die met liefde gemaakt is, die je na het spelen een vol en voldaan gevoel geven.

In de jaren 80 en 90 kwamen dat soort spellen van kleine clubjes van ontwikkelaars. Daar is niets aan veranderd. Je moet alleen niet bij de clubjes uit het verleden blijven, want die zijn te groot geworden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 februari 2020 22:55]

De game wordt voornamelijk gehaat door blizzard fans die warcraft 3 hebben gespeeld (en mensen die graag blizzard willen bashen). Mocht je nog nooit warcraft 3 gespeeld hebben dan zijn merendeel van de negatieve punten niet van toepassing. De single player campaign is verhaal technisch nog steeds heel goed.

Veel mensen, waaronder ik, vergelijken de game met orginele en de migratie daarvan. En dat is inderdaad diep triest. Veel tieners hebben orgineel niet gespeeld en die zullen met de campaign best een hele leuke tijd tegemoet gaan. Voor die mensen zal een 5 misschien zelfs te laag zijn.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 9 februari 2020 07:31]

Veel mensen, waaronder ik, vergelijken de game met orginele en de migratie daarvan. En dat is inderdaad diep triest.
Nee, dat is juist wat je moet doen. Het is een remaster. De rede dat het bestaat is om "het oude spel te zijn maar dan beter" en het heeft niet alleen gefaald in dat aspect maar het heeft het oude spel retroactief slechter gemaakt.
EXACT. je moet niet de nieuwe ervaring met een nieuwe speler staven. Maar de bestaande ervaring, met bestaande spelers! Die weten immers of het voor of achteruit gaat in een "reforge" package. Voor een nieuwe speler zal dit alsnog beter zijn dan het gros indie games of halfbakke games die tegenwoordig uitkomen natuurlijk! Want zo'n master game was/is dit ook, al word het nu vervuilt met deze veranderingen.
Daar ben ik het niet mee eens, want nieuwe spelers zouden in dit geval dus een betere ervaring krijgen als ze gewoon de classic variant van Warcraft 3 zouden kopen (mits deze nog te koop is, maar die zal Blizzard wel uit zijn online shop gehaald hebben). Dus ook namens nieuwe spelers uit de huidige generatie gamers mag je wat mij betreft de vergelijking maken met het origineel in het geval van een remaster.

Ook ben ik het niet eens met je opmerking over indie games. Ja er komt al jaren veel rotzooi uit die zichzelf indie games noemen, maar als je gewoon wat reviews op zoekt en leest, net als je nu doet voor Warcraft 3 remastered, dan kan je gemakkelijk het koren van het kaf scheiden en de indie-juweeltjes er uit pikken, waar er echt heel veel van zijn. En zeker met de refund mogelijkheden die men tegenwoordig heeft op diverse platformen is het risico erg laag.
Snap niet zo goed waar je het niet mee eens zegt te zijn?
Nieuwe spelers zouden idd een beter ervaring krijgen als ze de classic variant van warcraft 3 zouden kopen... mits blizzard deze ook niet zo vernaggeld had, en je moet nu een 30 GIGABYTE CLIENT installeren, losgezien van alle wijzigingen die ze gedaan hebben die classic beinvloeden. (ook die classic net zo als reforged beinvloeden) Classic blijft alsnog een neusje voor hebben, betere stability ten opzichte van het wrak reforged.

De echt beste keuze is als je het vanouds wilt hebben, De oude Classic houden/piraten (aangezien officieel je het niet meer kunt downloaden eitherway) en dan op 1.26/1.27/1.28.5 Gameranger/ eurobattle.net etc. Dan heb je nog de beste ervaring. Alleen de community is anders natuurlijk. Voor campaign en custom games is dit de way to go. Geen gare bugs die er niet waren, geen graphics/animations degradatie, geen gare battle.net changes, al je maps werken zoals te voren etc. etc. kan nog wel doorgaan

Wat je zegt over indie games, gaat totaal niet over hoe ik het bracht. Ik heb het over het GROS indie games. Dat betekend. Niet cherry picking. Maar gewoon je gros, doorgaans indie game. En dat is beduidend slecht in aantalen. Dus dan is een wrak zoals reforged evengoed al snel beter dan een gemiddelde indiegame.

Haha je opmerking over refund....Alsof dat zo makkelijk hier bij blizzard ging. eerst moest de community door het stof. Al hebben ze dat nu wel gefixt. Maar voor de rest als je weet dat de refund policies goed in plaats zijn kun je goed indie games proberen idd ja, maar dat staat totaal los van dit onderwerp.
Daar ben ik het niet mee eens, want nieuwe spelers zouden in dit geval dus een betere ervaring krijgen als ze gewoon de classic variant van Warcraft 3 zouden kopen (mits deze nog te koop is, maar die zal Blizzard wel uit zijn online shop gehaald hebben).
Het is juist nog erger dan dat. Blizzard heeft ook de interface van de Classic variant kapot gemaakt. Met andere woorden: Classic is niet beter dan Remastered omdat ze Classic hebben gedowngrade naar de Remaster.
Het idee van een remake is dat de orignele gameplay zo goed was dat de game met een likje verf vandaag de dag mee zou moeten kunnen. Je maakt het jezelf als ontwikkelaar dus erg makkelijk door het gameplay ontwerp over te slaan en hoeft alleen aandacht te besteden aan de graphics e.d.. Het is een onderneming met een zeer laag risico. Dan heb je ook de plicht om puik werk af te leveren. En niet "beter voor nieuwe spelers dan een 18 jaar oude game".
Maar deze oude spelers zijn niet meer subjectief ze zijn blind van haat en teleurstelling. Waardoor er geen fatsoenlijk en subjectief mening worden gegeven. Door het spel te bashen. Laat een nieuw speler die het orgineel nooit gespeeld heeft beoordelen. Dan krijgt dit spel misschien een hoger punt.

Ik ben natuurlijk beter gewend van blizzard en heb het orgineel vroeger gespeeld. Dus ben huiverig om de reforge te kopen. Maar door dat ik overal de haat van de reforge zie krijg ik geen goed beeld van of het waard is om te kopen.

Ik vind jammer dat blizzard de verkeerde kant op gaat. En dat ze bepaalde beloftes niet nakomen zodat ze de spel konden releasen is natuurlijk niet goed.

Maar mijn vraag is dan ook een remaster is anders dan een complete remake. En dus kun je van een remaster minder verwachten dan als het een remake was geweest.

Want bijvoorbeeld van Ff 7 is een remaster versie op de markt en de remake is in ontwikkeling.

Wat ik wil zeggen buiten de beloftes van blizzard even aan de kant te houden. Hebben spelers niet te hogen verwachtingen gehad over wat maar een remasterd is. Misschien hebben ze de kwaliteit van een remake verwacht terwijl dit een remaster is.
Ik denk het tegenovergestelde, JUIST omdat ze oude spelers zijn zijn ze objectief. Omdat ze de game door en door kennen. Ipv iemand die net komt aanwaaien. Honderden. vele duizenden. misschien zelfs tienduizende uren in zo'n game gestopt.

Je hebt gelijk dat het spel waarschijnlijk een hoger cijfer zou krijgen met een nieuwe speler. Maar dat is geen goed ding. Is juist niet objectief.

Lees mijn andere comments of je het waard vind om te kopen. Maar het is samengevat. wil je 30 euro neerleggen voor een uitgekleden game met bugs etc, en een half assed HD texture mod uit 2010 die 50% van de tijd verbeterd en de rest steken laat vallen. Dan ja.

Als ik eerlijk ben voor de 50% die ze juist doen met de texture mod hebben ze mijn interesse. Daarom is het zo jammer dat het niet helemaal goed gedaan word.

Deze game is nog remaster, nog remake. Hij zweeft een beetje in het midden. En dat komt door blizzard zelf.
Ik vraag me eigenlijk af of nieuw publiek naar Warcraft 3 reforged komt. Ik denk dat 90% van de spelers daar Warcraft 3 spelen of lang geleden hebben gespeeld.

Hetzelfde verhaal met Starcraft BW remaster. Als je nieuw pibliek wil aantrekken in een remaster moet je denk ik meer iets doen zoals Black Mesa.
Dit was een leuk spel geweest om m'n kind (op den duur) te laten spelen. Want het is een leuke introductie aan het Warcraft universum. Ik ga mijn kind echter geen onstabiele spellen laten spelen. Alleen dat minpunt is voor mij al een dealbreaker. Als ze dan ook nog 'ns een oud spel door een remake vernielen...? Ik vind dat ronduit schofterig, en dom.
Ik heb Reforged gekocht omdat ik WC3 echt fantastisch vond en ik vind het lekker dat het op elk systeem dat ik bezit lekker draait waardoor het heerlijk is om te spelen.

Verhaal blijft fantastisch.

Mij maken de negatieve reviews geen bal uit omdat de aspecten die het raken niet binnen de scope van het spel voor mij persoonlijk vallen. Al ben ik het er wel mee eens.
Ik heb Reforged niet gekocht en speelde Warcraft 3 wekelijks met vrienden (Tower defense maps). Dit is ons nu onmogelijk gemaakt. Dat is 1 van de redenen dat ik vind dat de enorm lage cijfers die Reforged krijgt correct maakt. Ze hebben niet alleen talloze beloftes gebroken, maar ook nog eens het orgineel de nek om gedraait terwijl de custom maps van Reforged nauwelijks tot niet werken.

[Reactie gewijzigd door lagonas op 9 februari 2020 14:29]

Helemaal eens, het is ook niet fout om te genieten van de reforgegame als nieuwe(terugkerende) speler.
Maar maak geen fout. Het is een uitgeklede versie op bijna alle punten. Alleen 50% van de graphics heeft betere textures gekregen van 2000 graphics naar 2010 graphics... en de andere 50% heeft geen kloppende art of missende animaties etc.
Als je dat een goede trade off vind.. Then by all means enjoy it. Want dat is het ENIGE wat it's has got going for it!
Nee dit had veel beter kunnen en moeten zijn op alle fronten.

[Reactie gewijzigd door Egalia op 9 februari 2020 15:37]

Ow eens. Het had zeker beter gekund. Als je soms naar de animaties van het hoofdmenu kijkt. 1 plakkerige bende. Hoezo zit ik 10 sec te wachten op een geanimeerd menu?

Gelukkig is de spel ervaring nog prima.
Dus je hebt niet last van alle bugs die in de campaign mode zitten verwerkt, juist door de reforged ?
Vind beetje apart, dat je nergens last van hebt, terwijl er toch hard geroepen wordt dat het spel bol staat van de bugs ;)
Ik speel rustig aan hè dus ben nog niet zo ver. Kan nog komen. Tot op heden het ik alleen gedonder gehad.met savegames die niet gesynct werd. Maar dat is ook weg.

[Reactie gewijzigd door BoardsParamount op 10 februari 2020 17:11]

Ja maar soms moet je dingen ook met een korreltje zout nemen het. Tenminste wat er geroepen word.

Ik kan nog niet uit eigen ervaring spreken omdat alle reviews me een slechte beeld geven om het spel wel of niet te kopen.
Oh wow. Ik dacht dat het enkel voor spelers was die Reforged hadden gekocht. Dit maakt het nog erger dan ik dacht.
Check PVPGN als je zelf een battle.net wilt opzetten of eurobattle.net als je gewoon wil spelen.
De game wordt voornamelijk gehaat door blizzard fans die warcraft 3 hebben gespeeld (en mensen die graag blizzard willen bashen).
Dan heb je blijkbaar niet opgelet.

Los van de objectieve tekortkomingen in de game, is de 'haat' nu gericht op wat het bedrijf Blizzard aan het doen is. Natuurlijk zijn er mensen die bashen, en mensen die oprecht de game minder zouden vinden dan het origineel, ook al zou het op diverse punten beter zijn.

Maar het punt hier is, is dat Blizzard al jaren bezig is met rotzooi uit te brengen. Blizzard stond beroemd om de kwaliteit van hun games, en ook al viel de ene meer in de smaak dan de ander, was de kwaliteit wel gewaarborgd. De laatste jaren is dit er niet meer.
Er is 'haat' voor wat ze zijn geworden, niet omdat ze opeens slechter zijn dan EA oid, maar omdat ze dezelfde onzin nu doen, dat andere developers ook doen.

Gamers straffen Blizzard af, niet omdat ze de slechtste zijn, maar omdat ze willen dat het stopt. Dit wordt al jaren geroepen, en als Blizzard niet wilt luisteren, dan moeten ze maar voelen.

Voor de duidelijkheid, ik doe hier niet aan mee, maar ik hoop wel dat het nut heeft. Ik heb heel veel tijd in Blizzard games gestoken, het zou jammer zijn als dit de standaard is voor de kwaliteit dat zij gaan leveren.
Je bewijst precies mijn punt. Ik ga de game ook niet verdedigen, maar een 5 is naar mijn mening onvoldoende. Toch als je overige reviews kijkt hebben veel mensen toch plezier aan de game. Vooral nieuwe spelers hebben een dijk van een single player campaign.

Dat je boos bent op blizzard wil niet zeggen dat de game voor een doelgroep best leuk is. Je zegt letterlijk zelf in je reactie:
Gamers straffen Blizzard af, niet omdat ze de slechtste zijn, maar omdat ze willen dat het stopt.
Ik vind dat een 5 zeer goed onderbouwd is. Bugs. Crashes. Veel beloofde content niet aanwezig enz. Geen Lan meer. Enz.

Dit lijkt me toch allemaal prima redenen om punten er af te halen. Als je dan bedenkt dat de grafische update toch redelijk matig is, hoe wil je dan deze remake verdedigen om een nog hogere score te krijgen?
Je trekt mijn reactie uit context. Ik reageer op een reactie waar aangeven wordt dat een 5 nog te hoog is.
En ook dat is te onderbouwen.

Maar wat probeer jij dan hier te zeggen. Welk cijfer zou voor jou dan wel passend zijn?
Blizzard is de laatste jaren vooral erg wisselvallig geworden.

Diablo III was bij release verpest door een real money auction house, wat ze dan ook verwijderd hebben. Net toen het goed was cancelden ze een expansion en kondigden ze een mobile game aan. Luk voor telefoon game gekke chinezen, maar duidelijk een graai naar het geld zonder rekening te houden met waar je bestaand eplayer base zit (PCs).

WoW is zo wisselvallig als de pest, enige constant wat mij spelend houdt zijn de raids, die zijn eigenlijk altijd goed. Maar na een abominabel Warlords of Draenor kwam een goede Legion expansion. Dan denk je dat ze het weer op de rails hebben, maar Battle for Azeroth isweer beroerd, beroerder zelfs dan WoD.

De starcraft remaster was dan weer prima gelukt.

Het resultaat is dat Blizzard geen zekerheidje meer is. Waar ik vroeger alles pre-orderde was WC3 remastered de eerste keer dat ik er geen vertrouwen in had en ik het niet kocht. Achteraf een goede keuze, maar zelfs dan slagen ze er dus nog in om de ervaring met de niet remaster compleet te verkloten. Had daar met je tengels afgebleven en er waren heel veel mensen veel minder boos geweest.
Ach klets toch niet. Het komt uit met een sloot bugs waar je U tegen zegt. Die had vanilla op launch nog niet eens en hoe beperkt je ervaring met games ook is, een bug is een bug en gewoon kut.

Daarbij is de EULA een draak, grafisch is de verbetering... tja, compleet overbodig en juist waar ie zou tellen niet aanwezig. Je UI neemt je halve 4K scherm in. Why?!. Wat is het nu het nut van deze remake? Waarom zou je niet gewoon de oude campaign opstarten.

En de grap is, Blizzard weet dat zelf ook, daarom draaien ze de oude versie vakkundig de nek om. Rattengedrag.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 februari 2020 11:26]

Blizzard is nooit goed geweest in launches. Kan me weinig wow launches herinneren die soepel verliepen.
Wat is het nu het nut van deze remake? Waarom zou je niet gewoon de oude campaign opstarten.
Geen idee en ik heb er ook niet om gevraagd. Sterker nog, ik was al sceptisch net na aankondiging. Zo was ik al jaren sceptisch over wow classic. Maar daar gaat het niet om en de game is er. Mist er een hele zooi? Ja, en daar wordt de game ook voor gestraft. Is de single player campaign nog steeds goed? Geen idee, want ik vloog niet als een bok op een haverbak toen het aangekondigd wordt. Ik heb de reviewed gezien en de game is voor mij niks meer dan orgineel. Is de game dan slecht voor bv m’n buurjongen van 18? Zeker niet en kan ook aanraden aan hem om het te spelen. Voor vele is warcraft 3 de beste rts die ooit gemaakt is. Is een 5 dan te laag? Geen idee; want cijfer is altijd lastig te oordelen.
Daarbij is de EULA een draak
Ook weer z’n “verassing”. Wat had je dan verwacht na Dota2? Dit heeft blizzard zo ontzettend veel geld gekost.
"Blizzard is nooit goed geweest in launches." - Hmm, volgens mij ken jij Blizzard van vóór WoW niet. In de tijd dat je de spellen niet downloadde, de meeste geen nog internet hadden voor day-1 patches, en de games op een CD stonden en in een grote doos verkocht werden? In die tijd kocht je kant en klare spellen, en was Blizzard één van de grote succesvolle namen die spellen pas uitbrachten als ze af waren. What is the release date? "It's done when it's done." - Blizzard.

Tegenwoordig hapt en slikt iedereen de bugs en slechte online ervaringen die bij releases "horen". En zolang (bijna) iedereen het accepteerd zal dit nooit veranderen.
Wat ik had verwacht na Dota2? Dat Blizzard geeft om zijn klanten en dus NIET het talent wil inpalmen puur omdat eea met zijn editor is gemaakt. Dit is een bedrijf dat vrijwel altijd winst heeft gemaakt, he... het is niet alsof ze een probleem met geld hebben, of hebben gehad; zeker niet samen met Activision. Die mods zijn geen ideeen van Blizzard, waarom zouden ze er dan wel op mogen cashen?! Dit raakt aan 'paid modding' en dat is per definitie fout, sterker nog, dat draait modding vakkundig de nek om in brede zin. Het raakt ook aan de creatieve ruimte die hier een commercieel tintje krijgt en ook dat is dodelijk en moeten we niet willen.

Het gaat niet om wat we hadden verwacht, het gaat erom wat we wensen. Blizzard dient ons niet meer, wij moeten Blizzard dienen. Dat idee mogen ze steken waar de zon niet schijnt ;)

En nee, dit is ook geen goede release voor je buurjongen van 14, of 18. Die moet je gewoon een portable versie van WC3 kado doen, speel offline of op LAN en ervaar de enorme mate van vrijheid binnen die game en zijn editor. Of gun je je buurjongen een wurgcontract als de game aanslaat en de editor wordt ontdekt?! Laat WC3 nou het lichtende voorbeeld zijn van 'vroeger waren sommige dingen misschien wel beter'. Mega leermoment over de invloed van internet en groot geld, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 februari 2020 13:46]

Leugens. De game wordt niet alom gehaat. De haters hebben alleen een grote waffel en hoor je daarom ook het luidst. Ook de opmerking dat de game er slechter uitziet dan het origineel is domweg onwaar en dat kan je al afzien aan de verschillende vergelijkende screenshots in de review. (Dat staat los van het feit dat de graphics (m.n. de cinematics) minder goed zijn dan beloofd. Daarmee zou je een punt hebben gehad, nu niet.)
Maar goed, diezelfde haters beoordelen je comment met +3, ik verwacht dan ook niet dat ik punten hiervoor ga krijgen. Review bombing is een ding net zoals comment bombing dat blijkbaar ook is.

Wat mij betreft is de review van Paul echt top. De problemen die het spel heeft worden beschreven, net als de pluspunten die het ook heeft. Het cijfer 5 klopt wat mij betreft ook exact. Persoonlijk vind ik het ook zeer kwalijk dat Blizzard de game op deze manier heeft uitgebracht en daarmee bestaande functionaliteit uit het origineel heeft gesloopt. Ontzettend dom, hadden ze nooit moeten doen. Hopelijk leren ze daarvan (maar ik vrees dat dit wishful thinking is).
De game wordt gehaat, vanwege het feit dat Blizzard er met zijn geld een beetje naar gegooid heeft, bol staat van de bugs, dingen die ze hadden gezegd te doen, maar niet hebben waar gemaakt (cutscenes), battle.net erin hebben gebouwd waardoor custom maps kapot hebben gemaakt (zie ToS wijzigingen, elke persoon zal zijn hoofd dubbel krabben dan dat ze voor reforged en nu classic een custom map zal maken) en ga zo maar door, en dan ga jij het "verdedigen" door te zeggen dat deze niet gehaat wordt ?
Bijna de hele community stond op zijn kop, omdat mensen op Reforged zaten te wachten, en een half gebakken broodje kregen....
Blizzard moest na heel veel druk van de community een all-refund policy hanteren, dat zegt mij meer dan genoeg, maar om te zeggen dat de groep haters "klein" was, lijkt me heel sterk.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 10 februari 2020 08:20]

Daar ga je dus de mist in. Het is absoluut niet waar dat de hele community op z’n kop staat. De community is vele miljoenen spelers groot dus zelfs als er tienduizenden klagers zouden zijn is dat een extreem kleine minderheid. Het enige punt is dat je die zoveel hoort omdat die minderheid extreem luidruchtig is. De overgrote meerderheid zwijgt echter. Je spreekt dus ook niet namens de meerderheid. Je spreekt namens een zeer kleine luidruchtige minderheid.

Buitengewoon jammer ook dat nergens op de inhoud wordt gereageerd. Ik verdedig Blizzard niet, maar @Paul Hulsebosch. Die een degelijke en genuanceerde review heeft geschreven. Heb je mijn laatste alinea überhaupt wel gelezen?
Nuance is soms helaas wat moeilijk te begrijpen. Makkelijker om iedereen die jouw versie van de waarheid verkondigt te upvoten, alle andere geluiden te downvoten en veilig in je eigen bubbel / safespace te blijven.

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 10 februari 2020 18:07]

Daar ga je dus de mist in. Het is absoluut niet waar dat de hele community op z’n kop staat.
De forums van Blizzard, reddit en veel vloggers, andere gaming site boards, staan er anders helemaal bol van de klachten. Dus jij noemt die hele hoek, plus de eigen Blizzard forum, niet "de community" ? Opmerkelijk. Blizzard gaat pas refunds grootschalig geven, als er genoeg klachten binnen stromen, en dat is wat er is gebeurd, en dat is niet een kleine groep, dus ik heb geen idee hoe jij erbij komt dat de community die grotendeels mensen zijn, die op het spel af aan het wachten waren, een "kleine groep" meent te noemen, terwijl het online vol staat van iedereen die een refund aangevraagd hebben, er zijn zelfs hele tutorials HOE je moet refunden, omdat Blizzard dit heel sneaky moeilijk had gemaakt...

De andere hoek die zwijgt, laat de rest van de community het probleem aankaarten, en die gaan ook gerust een refund aanvragen, maar er is inderdaad een kleine groep die de oude game nooit gespeeld hebben, en dus ook op een gegeven moment tegen campaign quest bugs komt, die ze niet kunnen voltooien, want bugs....

Maar goed, blijf lekker in je eigen wereldje geloven dat er niks aan de hand is...
Lees nou eerst eens mijn reactie voordat je weer oordeelt. Je nagelt iedereen die 't niet met je eens is aan de schandpaal zonder dat je je überhaupt verdiept in dat wat er geschreven is.

Nergens zeg ik dat de klagers niet de community zouden zijn. Wel zeg ik dat de klagers een miniscuul klein deel van die community zijn en dat die absoluut niet representatief hoeft te zijn voor de community, die nu eenmaal duizenden malen groter is dan die mensen die klagen. tienduizenden klagers zijn op een community van miljoenen nog steeds maar een procent van die community.

En waarom zou ik geloven "dat er niets aan de hand is". Welke complottheorie beschuldig je me van? Welk wereldje zou ik in geloven? Je ziet mij hier niet Blizzard verdedigen. Wel Paul, omdat die gewoon een goede en genuanceerde review heeft geschreven.

Maar opnieuw is mijn conclusie dat nuance niet is besteed aan de haters. Teleurstellend, ik had van een Tweaker beter gehoopt.
Je slaat de bal ook totaal mis.
Ik ben niet "het tweakers publiek", schijnbaar zit je nu hetzelfde waar je mij op beticht, tegen Tweakers te gebruiken, en mij als persoon, dat ik het "tweakers publiek" ben.
Ben maar een enkele persoon die de community en de game zelf ook in de gaten heeft gehouden, en ik kan zeggen dat wat jij zegt, niet helemaal een correct veronderstelling is, maar dat is mijn mening, en ik merk dat je niet verder kijkt dan je neus, maar dat is OOK mijn mening, en die mag ik hebben.
Ik respecteer nu jouw mening, dat jij vind dat een klein publiek loopt te roepen dat, maar persoonlijk ben ik het daar gewoon pertinent niet met je eens, en dat mag, toch ?

In ieder geval, ik vind net zoals een paar hier op Tweakers, de game teveel lof geven, lijkt wel een review van Fallout 76, die ook net zoals deze game, een totale flop is, maar goed, dat is tevens ook mijn mening ;)
Als jij het spel speelt, of hebt gespeeld, of gaat spelen, wens ik je er veel plezier sowieso mee, maar voor mij en vele anderen is het helaas toch een flop.
Ach ga toch weg man. Nuance. Kom eens met inhoud. Wat is er 'wel' goed aan deze release dan?

Wat jij nu doet is dooddoeners herhalen die geen enkele relatie tot dit onderwerp hebben. Algemeenheden. Dit is net zoiets als die eeuwige treurige reactie op een willekeurig comment van iemand dat 'dat zijn mening maar is'. Je meent het? Dáárom is het een comment in reactie op een bericht of een ander.

Je hebt geen enkele basis waarop je nu stelt dat de klagers een klein deel van de community zou zijn. De stille 'meerderheid'? Hoe weet je dat die bestaat? En hoe groot zou die dan zijn in verhouding tot de klagers? Je roept maar wat, gewoon om ook even een tegengeluid te laten horen. Geweldige bijdrage.

In algemene zin heb je gelijk dat de klagers altijd meer geluid maken. Maar je moet dan nog wel het kaf van het koren blijven scheiden. En in dit geval is deze release gewoon alom en 100% ruk. Die EULA bijvoorbeeld, die is wat ie is. Klager of niet, als je daarin mee gaat heb je het gewoon totaal niet begrepen.

De grap is dat de klagers eigenlijk vrijwel altijd een punt hebben. Als een eindproduct namelijk erg goed is, dan wordt dat klaaggeluid verstomd door de vele positieve kanten van dat product. Die nemen we dan collectief graag voor lief en als je er wel over blijft klepzeiken dan zal diezelfde community die 'klaagt', je afstraffen en de grond in flamen. Zo werkt het internet. Dat sluit niet uit dat er nog steeds een groep kan zijn die het product wél goed vindt. Maar zo heb je ook Justin Bieber fans. Dat maakt de muziek niet beter - en sluit tegelijkertijd voor niemand uit dat ze niet ook enorme fan mogen zijn of worden. Zo mag ook iedereen zijn mening hebben, maar het is wel duidelijk dat niet elke mening even waardevol hoeft te worden gevonden. Dat zijn velen vergeten. Zie ook de antivaxxers bijvoorbeeld. Die vinden ook van alles, tegen elke ratio in.

Het spijt me zeer maar 'we' hebben als community, gamer en mens een prima gevoel voor wat een goed en wat een slecht product en/of artistieke prestatie is. Dat gevoel moet je ontwikkelen, en de trending topics op al die social media worden wel degelijk geschreven door mensen die een goed punt maken. Anders worden ze niet trending.

Dat was even een lesje community driven sentiment voor je. Doe er wat mee.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 februari 2020 10:01]

Chapeau.
Ook jij kan niet lezen. Mijn reactie was niet geschreven om Blizzard te verdedigen, maar om de review van Paul te verdedigen. Die werd aangevallen omdat die volgens de haters niet negatief genoeg was. Mijn punt is dat de review van Paul goed is omdat deze genuanceerd is en dat de haters moeten beseffen dat ze door een gekleurde bril kijken en ze niet gelijk hebben puur omdat ze zo hard roepen.

Je beschuldigt mij van algemeenheden, maar zeggen dat klagers eigenlijk altijd wel ergens een punt hebben is al helemaal een nietszeggende algemeenheid. Klagers hebben vooral een veel te grote bek en zijn bezig met een complete heksenjacht op Blizzard en op iedereen die het ook maar waagt een kanttekening te plaatsen bij hun opmerkingen. Jouw reactie is daar een schoolvoorbeeld van.

Enfin, ik begrijp wel dat je boos bent op Blizzard en dat je die negatieve agressie kwijt moet. Maar koop dan een boksbal ofzo in plaats van je zo achterlijk op mij of de review van Paul af te reageren.
Ik lees heel goed. Is de nuance van Paul wel op zijn plek dan? Je kunt een oude versie van het spel opstarten en dan is je ervaring op alle punten beter behalve het feit dat de nieuwe versie meer pixels op je scherm tovert. Als het niet crasht. In welke wereld is dat een vijf waard? Hoe is dit 'bijna voldoende'?

Die eeuwige nuance, het is bijna 'doodnuanceren', zodat niemand er iets van kan vinden, want alle meningen zijn vertegenwoordigd. Je hebt uitersten, maar je hebt ook inderdaad deze aanpak van reviewers. Soms is die op zijn plaats... maar hier? Echt niet. Het draadje waarop we reageren is er een die stelt dat de 5,0 eigenlijk al veel te veel eer voor dit product is. En daar ben ik het volledig mee eens... Je ziet deze trend goed terug op plekken als Metacritic. De user reviews zijn bij 'matige' games vaak stukken lager dan de scores van reviewsites (ondanks 'tegenstemmers' die dan graag een 10/10 geven). De reviewer drijft op nuance, de gamer en community op ongezouten kritiek. En dat laatste is toch echt wat je het beste informeert. Het lijkt me evident waar dat verschil vandaan komt... de gamer heeft niets meer te verliezen, het geld is uitgegeven. De reviewer heeft een gedeeld belang om allerlei partijen te 'pleasen'.

Dit is geen aanval op jou specifiek maar een kans om je te realiseren hoe dat community sentiment nou echt werkt. Dat was mijn punt ook. De negativiteit rondom deze release is de alarmbel voor die stille meerderheid om even goed op te letten, omdat je in een EULA terechtkomt waar de honden geen brood van lusten en laat dat nou net betrekking hebben op de grootste replay value die de game te bieden heeft: custom maps.

Gaat de stille meerderheid waarvan een groot deel te casual is om uberhaupt iets van al deze zaken te begrijpen, een statement maken? Natuurlijk niet! Die ga je horen roepen, als 'tegengeluid'... dat het best wel meevalt. Dat de game best goed loopt. Dat de graphics inderdaad ietsje mooier zijn. En dat is ook wat deze review eigenlijk doet. Het valt me nog mee dat het geen zesje is, had maar zo gekund.

En verder... boos op Blizzard? Zit ik met het schuim op de mond te typen? Neuh. Ik heb tien jaar WC3 gespeeld en ik zie vervolgens wat hier wordt geproduceerd... that is all. Die heel Blizchung en Diablo Immortal shitstorm interesseert me vrij weinig, al tekent het wel de trend bij het bedrijf en laten we wel wezen... wat produceren ze tegenwoordig nou nog dat boeiend is? Teleurgesteld, is het betere woord, en net zo teleurgesteld in het pappen en nathouden dat veel reviewers erop na houden om ook de volgende keer nog een gratis exemplaar in handen gedrukt te krijgen. Want laten we elkaar niet voor de gek houden... zo werkt deze wereld, in meer of mindere mate - de invloed is duidelijk te zien, en we hebben genoeg recente voorbeelden van directe manipulatie van reviewers, reviewsites en dergelijke, voor meer info kijk eens bij HardOCP, of Nvidia GPP, dit is van alle tijden maar neemt schrikbarende vormen aan. Daar past alleen harde actie tegen en daar hoort veel geluid bij.

En verder.. Je zegt eea over 'tone of voice', maar categoriseert zelf een kritische community als 'de haters', en let wel, zónder op de materie in te gaan van de game zelf terwijl die zgn 'haters' het juist wél over concrete punten hebben, feiten. Ook niet heel chique, of wel? Laat staan genuanceerd ;) En daar komt mijn kritiek richting jou vandaan, en ik hoop dat dat kwartje gaat vallen. Het maakt je net zo blind als iemand die écht een 'hater' is.

Ik bedoel, dit:
Leugens. De game wordt niet alom gehaat. De haters hebben alleen een grote waffel en hoor je daarom ook het luidst.
En dan het heilige genuanceerde boontje uithangen... Hoe wéét jij dat dit leugens zijn? Waar baseer je dat op? Ondertussen heb je nog geen enkel argument aangedragen dat weerlegt dat het een boutgame is. Sterker nog, in een ander draadje roep je zelf ook dat je teleurgesteld bent...

Al met al denk ik dat het enige verschil is dat jij Blizzard nog het licht in de ogen gunt cq voordeel vd twijfel wil geven, terwijl een groot deel van de fans dat station allang is gepasseerd. En ook dat kwartje zou bij jou nu toch weleens mogen vallen. Ik was groot Blizzard fan vanaf Starcraft 1. Maar dat bedrijf bestaat echt niet meer, en met elke release zie je dat de oude zekerheden vervallen; nu ook geen bug-arme day one release meer, en allerlei cash grabs ipv gewoon super degelijke content (tegen weliswaar een redelijk hoge prijs). Ik houd mijn hart vast voor D4... dat wordt de vuurproef maar je weet eigenlijk al wel dat het D3 'all over again' gaat worden, in meer of mindere mate, met ongetwijfeld nieuwe storende MTX verdienmodellen en veel versimpeling. De eerste zorgwekkende geluiden zijn er al...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 februari 2020 13:35]

Helemaal mee eens. In het verleden suf gespeeld met c&c, settlers, dune, wc1tm3, rush, commando’s, starcraft1, pirates!, aom, maar waar ik mij nog altijd kostelijk mee vermaak is coh1 en 2. Toch is Sega geen kleine uitgever (maar namen de franchise over toen de studio achter coh failliet ging, thq?)

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 9 februari 2020 09:41]

Age of Mythology en Company of Heroes (2).
Jij verwijst precies naar wat ik ook ervaar. Met een uitzondering hier of daar. Prey uit 2017 was voor mij de beste game ooit. Heeft FF7 van zn plek gestoten. Niet het minste bedrijf. Maar zoals je zegt correct. De meeste grote studio's brengen elk jaar dezelfde meuk uit wat totaal een leeg gevoel geeft. Koop maar eens voor 60+ euro de nieuwe CoD of battlefield. Je bent er na 3u spelen alweer klaar mee.

En mijn mening is zoals de jouwe. Beursgenoteerd. Oftewel de game is niet belangrijk. De meetings hoe geld binnengeharkt wordt. Daardoor krijg je nooit meer een goede game.
Yup, maar daarintegen, Ni No Kuni 2, Dragon quest XI, heerlijk paar honderd uur beide mee vermaakt. Gelukkig zijn er nog wel bedrijven die goede games uitbrengen.
Met WoW heb ik nooit iets gehad, maar in met alles wat daarvoor uitkwam wist je gewoon met het label 'Blizzard' erop dat het goed was en dat je een kwalitatief hoogstaand iets kreeg waar je jarenlang zoet mee kon zijn.
Ook met 'The Death and Return of Superman', 'Blackthorne' of 'Justice League Task Force'? Zoveel meer dan de wel bekende games heeft Blizzard niet gemaakt... 10 games van 1994 tot 2004 (het jaar van WoW uitgifte).
De tijden van leuk spelen met een glimlach op het gezicht zijn niet over, maar hiervoor kom ik niet bij Blizzard langs. Dat gevoel van een nieuwe wereld op nieuwe manieren verkennen haal ik tegenwoordig steeds meer uit indie spellen en niet meer uit AAA meuk. Mijn vuistregel is dat ik spellen van/uitgegeven door een beursgenoteerd bedrijf vermijd.
De illusie is er altijd dat 'Blizzard' altijd een zelfstandig bedrijf was, dat was het zeer zeker niet! Het bedrijf wat uiteindelijk bekend zou staan als 'Blizzard' was al in 1994 overgenomen door een ander bedrijf dat al op de beurs verhandeld werd, het was dus al zo toen de wel bekende 'klassiekers' werden gemaakt... Het is heel vaak verkocht over de jaren heen...

Mijn idee is dat ik elk spel persoonlijk evalueer op de voor en tegens op basis van impressies van anderen (reviews), ongeacht of het een grote studio is of een kleine, want beide kunnen heel prima bagger leveren...

Persoonlijk speel ik bv. bijna dagelijks Heroes of the Storm en voordat Magic: Arena verscheen regelmatig Hearthstone. Wow is ook nooit mijn ding geweest, ook al heb ik meerdere malen geprobeerd daar in te komen. Uit het genre van D3 zijn er naar mijn mening betere games in dit genre van inderdaad indie bedrijven. Maar iets als SC2 kent geen vergelijkbare in kwaliteit en stijl. Er zijn zeker andere vette RTS games door 'indies', denk aan Ashes of the Singularuty, Planetary Annihilation, Supreme Commander, etc.

Het issue met elke indie is dat het uiteindelijk een AAA developer wil worden, zie ook CD Project RED, etc.

Id Software maakte ook wat moois met Doom (2016). Respawn doet het prima onder EA met Apex: Legends en Star Wars Jedi: Fallen Order. AAA developer hoeft niet meteen te betekenen 'slecht'...
Ik ben het helemaal met je eens, maar ik wil toch een paar kanttekeningen plaatsen.
Veel van wat je hier beschrijft is ook van toepassing op muziek, film, boeken, mode en andere creatieve producenten. Zelf bij gokken in Las Vegas zijn beleggers nu heer en meester ipv de gangsters.
Als het big business wordt dan gaan de professionele managers er mee aan de haal en wordt risico gemeden omdat er zo veel geld, en cariere, op het spel staat.
Rond het jaar 2000 koste een AAA game rond de 2 miljoen, 2 jaar ontwikkeltijd en ongeveer 5 mensen professioneel aan het werk. Anno 2020 noemen we dat een Indie game en is een AAA game 50 tot 150 miljoen, 2 tot 5 jaar ontwikkeltijd en 50 tot 150 mensen aan het werk
Volkomen logisch dat er dan minder gegokt wordt. Er zijn dan ook veel meer mensen van afhankelijk voor hun levensonderhoud. Bovendien wordt er op deze manier voor gezorgd dat de mainstream consument ook iets in handen krijgt. Dat dat een slap aftreksel is kan de onwetenden niet deren, want die kennen het origineel niet.

Als (ervarings)deskundige heb je het op een gegeven moment wel gehad met 13 in een dozijn creativiteit. De indie games afstruinen, op zoek gaan naar een innovatie die een shot dopamine oplevert, is vergelijkbaar met een DJ die platen zoekt met emotie, een recensent op zoek naar een film of boek met een aangrijpend verhaal of een fasionista op zoek naar kleding die haar onderscheid van de massa.
Reviews kunnen in dit proces helpen, maar dan moeten ze wel toegespitst zijn op de doelgroep. Daarom lees ik graag de reviews van tweakers omdat die meestal ook wat argumenten aanhalen die voor mij belangrijk zijn. Wel zou ik een duidelijker onderscheid in de beoordelingen willen zien dan sterren. Alles reduceren tot 1 getal is eigenlijk niet te doen voor zo iets complex als een game met zo veel verschillende typeringen van spelers. Ik onderscheid casual/hardcore en noob/mainstream/expert/elite gamers, maar er is ook de "Bartle taxonomy of player types" met eventueel de extended types.
https://en.wikipedia.org/..._taxonomy_of_player_types
Het zou mooi zijn als tweakers beoordelingen meer formaliseerde als blijft een goede text toch essentieel.
Dus een remake die een negatief effect heeft op het origineel (ook op single player content, waaronder het wegnemen van custom campaigns en balancing problemen),
Ik vindt echt wel dat dit punt nog veel verder naar voren gebracht mag worden in de review.
Als WC3 Reforged uitgebracht was als een standalone terwijl de vanilla WC3 gewoon gebleven was zoals hij was dan was er veel minder aan de hand geweest in de huidige community.

Wat er effectief gebeurd is, is dat Blizzard met terugwerkende kracht mensen hun spel ontnomen heeft en ze dwingt om deze opnieuw te kopen terwijl ze er ook nog eens minder features voor terugkrijgen.

Naast het feit dat dit niet al te warm onthaald word bij bestaande klanten verwacht ik ook dat dit niet 100% legaal is in de meeste landen ter wereld en dat Blizzard daar nog wel eens mee in de problemen kan komen.
Het lijkt mij dat alles onder een 5 is gereserveerd voor games die gewoon fundamenteel gebroken zijn, onspeelbaar of gewoon compleet onaantrekkelijk. Denk aan Big Rigs en 80% van de indie-games op steam.
Ik ben even snel wat reviews nagelopen en de laagste die ik op de eerste 3 pagina's tegen kwam hadden een 4.5:
reviews: Tennis World Tour - Komt de kwalificatieronde niet door
reviews: Sea of Thieves - Heeft te weinig leuke momenten
Alleen de omgeving ziet er misschien slechter uit, maar de modellen zien er natuurlijk wel beter uit.
Blizzard is niet de eerste trouwe vertrouwde developer die hun playerbase keihard laat vallen.

Zo'n beetje alle developers zijn tegenwoordig zo geldbelust dat hun core bussiness niet meer een goede game neerzetten maar prio 1 tegenwoordig geld binnenharken is. Zoveel mogelijk geld voor zo weinig mogelijk content en kwaliteit.

Bioware (eens een geroemde developer) heeft de grootste moneygrab scam ooit uitgevoerd vorig jaar met Anthem. Een zeer strak mooi ogende game die zoveel potentiaal had als bijv WoW in 2004. Een game die nieuwe standaards had kunnen zetten... maar wat was het uiteindelijk? Een leeg omhulsel. Een pinjata zonder vulling.

Die oplichting waar ik blind ingetrapt ben heeft er voor gezorgd dat ik nooit meer een developer vertrouw en dus nooit meer zal preorderen.

Preorderen kan tegenwoordig niet meer. Want elke developer heeft mensen aan de top die het creatieve aspect onderdrukken en alleen bezig zijn met geld binnenharken.

De generatie die ze nu naaien is over 10 jaar toch uitgespeeld. En de volgende generatie koopt gewoon en kunnen ze weer 10jaar naaien.

Call of Duty idem. Ik had modern warfare gekocht. Niks rvolutionairs. De game oogde slechter dan het origineel van 2003. En zonder clan servers want server rental is al lang geleden de nek omgedraaid is er niks meer aan.

De reden voor multiplayer was ooit socialiteit tussen jou en de mensen die je online leerde kennen.

Maar clans en server rental staat voor een onbeperkte houdsbaarheidsdatum en dat willen ze niet.
Ze willen dat je elk jaar de nieuwe game moet kopen voor iets nieuws.

Dus daarom bestaan aspecten als server rental, modding, clans tegenwoordig niet meer. En in de vorm van seasonal content trekken ze voor een appel en ei nog meer je poten uit.

De gaming industrie is vies geworden. Niet een goede game op prio 1 maar winst. Geld geld geld!

MoH allied assault en spearhead 1998 - 2002
CoD 1 en united offense en CoD2 2003 - 2004
Waren beter dan de rotzooi die nu elk jaar wordt uitgebracht!!!!
Zo'n beetje alle developers zijn tegenwoordig zo geldbelust dat hun core bussiness niet meer een goede game neerzetten maar prio 1 tegenwoordig geld binnenharken is. Zoveel mogelijk geld voor zo weinig mogelijk content en kwaliteit.
Dat is echt niet alleen tegenwoordig zo, dat is altijd zo geweest, alleen lijken de mensen die dit horen te weten, dit 'per ongeluk' te vergeten... Of door een nostalgie bril bekeken?

Er werd ten tijde van de Atari 2600 zat bagger geproduceerd waarbij men ook wilde cashen door zo weinig mogelijk werk te leveren. Dat is zo geweest bij elke console en PC generatie! Maar ook nu worden er nog pareltjes geproduceerd tussen zeeën met bagger, door zowel AAA als indie developers, prive en publicly traded...

Wat een hoop mensen niet (willen) begrijpen is dat wanneer bedrijven groter worden ze of meer moeten produceren (wat niet allemaal pareltjes kunnen zijn) of zich moeten gaan richten op een andere doelgroep die groter is dan de traditionele gamer. Een goed voorbeeld hiervan is juist World of Warcraft door Blizzard, dat strookte geheel niet met wat de developer voor heen produceerde en bekend om stond, ook al had het een Warcraft velletje eromheen... Op de piek had het 12 miljoen abonnees, das niet helemaal te vergelijken met de F2P players van tegenwoordig, maar toen was dat een hele hoop en zorgde voor enorme omzet.

Elk bedrijf wil winst maken, anders is het geen bedrijf, maar eerder een goed doel.
Hier kan ik me in vinden. En hoewel er verandering is gekomen in de Humble Bundles, is de Classic nog steeds een prima deal als je kijkt wat voor kwalitatief hoogstaande games er tussen zitten.
Wat zou ik graag een MoH breakthrough multiplayer spelen die een exacte copy is maar met hedendaagse graphics.
https://moh-rises.com/
Een aantal mensen, waaronder een Nederlander, zijn al een paar jaar bezig hiermee. De to-do list is nog steeds nogal groot helaas, dus ik verwacht volgend jaar pas een beta.
Ben het volledig met je eens over de nieuwe CoD.

Misschien maar eens Nintendo games proberen zoals Mario Kart of indie games zoals Hollow Knight, Shovel Knight en Enter the Gungeon. Als je van JRPG’s houdt heb je ook wel goede games zoals Persona 5 en Ni no Kuni. Het moet je wel liggen helaas

Tegenwoordig zijn indie-games “beter” dan menig AAA game. Het zijn cash-grabs en allerlei andere vreemde beperkingen die me niet meer echt laten geniet zoals vroeger.
Heb het gevoel dat het bij sommige games van Nintendo wel goed zit. Al is online (bij hen) soms een drama.

Of anders een emulator gebruiken voor ouderwetse spellen.
Het probleem is vooral dat de grote jongens niet meer bestaan uit een team met developers die een voorliefde hebben voor games. Maar voornamelijk geleid worden door investeringsclubs en CEO's die alleen maar op geld uit zijn. Precies wat je ziet bij alle bedrijven die te groot worden, de focus op het product en de doelgroep verschuift naar focus op zoveel mogelijk uitmelken. Bij veel grote bedrijven zie je alleen dat ze na een paar jaar de stekker er uit trekken als al het geld er uit gehaald is wat er in zit, in de gaming industrie lijkt het wel omgekeerd.

Hoe meer mensen belazerd worden hoe meer er ge pre ordered en aan micro transacties gekocht wordt. Even een loze verontschuldiging er uit en alles is weer vergeten. Volgens mij haalt EA ook nog steeds bakken met geld binnen aan micro transacties en jaarlijkse rehashes. CD Project red is nog één van de weinige AAA studios die nog waarde aan kwaliteit hecht, maar ik houd mijn hart vast met alle commercie rond de Witcher....
Blizzard is niet de eerste trouwe vertrouwde developer die hun playerbase keihard laat vallen.

Zo'n beetje alle developers zijn tegenwoordig zo geldbelust dat hun core bussiness niet meer een goede game neerzetten maar prio 1 tegenwoordig geld binnenharken is.
Bij een grote uitgever/ontwikkelaar zoals Blizzard zijn de mensen die besluiten over over geld en targets, niet dezelfde als degenen die een spel ontwikkelen.
Dus ze hebben tegenwoordig een nieuwe gebruikersovereenkomst waardoor mods eigendom van blizzard blijven? Tjongejonge, de modding is een van de dingen die wc3 tot zo'n gigantisch succes heeft gemaakt destijds. In plaats van dat ze dat koesteren en dankbaar zijn naar modding community toe.. Dit zijn mensen die met veel passie, onbetaald, geweldige content gemaakt hebben voor hun game. Content die volgens mij (nogmaals) voor een groot deel gemaakt heeft dat de game een gigantisch succes werd.

Het lijkt me niet meer dan terecht dat degene die dota bedacht en gemaakt heeft (en daar enorm veel tijd en energie in gestoken heeft, daar hoefde blizzard niks meer voor te doen) eigenaar is van dat concept. Misschien zou het wel goed zijn om een klein deel van dat idee eigendom van blizzard te laten blijven (het is immers bedacht binnen wc3). Zoals ik dit lees en begrijp vind ik dit enorm slecht beleid van blizzard en terecht dat ze negatieve reviews krijgen met dit soort idioterie.
Zou dezelfde persoon het gemaakt kunnen hebben zonder de editor van Warcraft 3?
Volgens die redenering bezit elke verf-of-penseel-producent logischerwijze ook elk schilderij dat met hun producten gemaakt wordt. Even grote onzin natuurlijk :+
Irrelevant.

Stel je voor dat Adobe eigenaarschap zou claimen van alles wat hun klanten met Photoshop gemaakt hebben. En dat dat verdedig werd met "zonder Photoshop hadden ze dat nooit kunnen maken."
20 jaar geleden waarschijnlijk niet.

vandaag de dag zijn er genoeg gratis/goedkope tools waar je wel (een deel van) de rechten behoud. Alleen een malloot gaat een origineel idee maken in een blizzard editor.

(aan de andere kant, blizzard is nu wel eigenaar van een hoop "problematische" maps.)
De originele Warcraft 3, die nog steeds gespeeld werd (en zelfs weer meer in de aanloop richting Reforged) is gewoon weg, gesloopt, gesaboteerd, om je te dwingen dat gedrocht van 30Gb te laten downloaden. Het is gewoon crimineel, misdadig. Een groter contrast met wat Blizzard ooit was is niet denkbaar.

Vroeger namen ik en een paar vrienden gewoon standaard 1 of 2 dagen vrij als er een nieuw Blizzard spel uitkwam. Die tijden zijn long gone. Waardeloze money-grubbers met Bobby Kotick aan het roer. Het is gewoon triest, schandalig, en misselijkmakend tegelijk.
Ik zei zo goed als hetzelfde van de week tegen een vriendin. Blizzard heeft voor mij volledig afgedaan.
Meer detail in uiterlijk is discutabel. in 50% van de gevallen ja. maar andere 50% is het een degradatie. half assed HD texture mod is het. Dus ik vind dat wat minder van deze review dat ze dat als pluspunt aangeven.

Tevens Custom Games en modding als pluspunt aangeven (wanneer dat een pluspunt van de originele game is) Maar geen pluspunt van deze reforge. Want dat hebben ze grote schade toegedaan, en verdient van mij daarom een negatieve rating (het is immers geen verbetering)

En dan "nog steeds heerlijk om te spelen"..........
Ja het is een wonder dat ze de experience niet totaal compleet om zeep geholpen hebben.
Het verdient daarom van mij ook geen MIN 10.0 , omdat een deel van de ervaring in stand is, maar wat mij betreft verdient deze "reforge package" een MINUS 5.0 zeker weten, omdat zoveel dingen er op achteruit gegaan zijn of /niet af.

Dusja.. je pluspunten zet ik een grote ? bij.. je reviewt immers niet warcraft 3 de game, maar warcraft 3 die is al reviewed, maar de REFORGED PACKAGE.
Voorafgaand, ik heb geen van deze games gespeeld, wel eens gezien.

"Met de Classic-variant op je beeldscherm blijkt pas goed hoe herinneringen het beeld kunnen verkleuren. Dat geldt althans bij ons zo. Het verschil tussen beide versies is wel degelijk groot; onze herinneringen aan het origineel zijn kennelijk mooier dan wat de game destijds werkelijk in visueel opzicht bood."

Volgens mij heet dat nu "spelplezier"! Een game gaat niet om de grafische kwaliteit, geluid, enz. maar om wat voor plezier je aan het spelen beleeft. Persoonlijk speel ik (wanneer ik dat al doe) liever een spel met mindere (slecht / matig) graphics en hoog speelplezier dan andersom.

"Wie beide instellingen probeert, ziet dus pas goed hoeveel er aan het uiterlijk is veranderd. Blizzard heeft nieuwe modellen gemaakt voor gebouwen en personages, met meer detail en sterk verbeterde effecten en animaties. Ook het landschap bevat meer detail en meer effecten. Er is dus veel verbeterd, maar dat wil niet zeggen dat Reforged er spetterend uitziet."

Meer detail en meer effecten is niet perse een verbetering. Grafisch gezien misschien, maar nogmaals, het gaat om spelplezier. Als je puur iets moois grafisch wil zien, kun je toch beter een film kijken?

En ja, de combinatie van veel spelplezier en goede grafische / geluidskwaliteit is dan ook weer prima. Zolang het spelplezier maar voorop staat.
Ik vind dat het bashen veel te ver gaat. Ik heb warcraft 3 vroeger super veel gespeeld. Speelde vooral multiplayer.

Hoorde ongeveer 4 maanden geleden dat er een reforged kwam met nieuwe graphics. Reforged is precies dat wat ik er van verwachtte. Ik speel nu weer alleen online en het spel is precies hetzelfde met nieuwe graphics. Ik speel sinds de beta van december en heb tot vandaag nog geen enkele crash gehad. Soms alleen even opnieuw opstarten omdat hij niet doorlaad als ik een match gevonden heb.

Als ik zie hoe los het gaat op YouTube over de blijkbaar wereldproblemen die blizzard heeft veroorzaakt met reforged, dan denk ik bij mezelf “man, man, man, waar maken we ons in godsnaam druk over”.

De game is ook maar 29 euro, waar ik voor games op mijn ps4 het dubbele betaal. Tuurlijk hadden ze de game nog niet uit moeten brengen, maar lekker in beta moeten laten. Maar je kan ook overdrijven als fanbase. Ik denk dat 90% van de playerbase precies hetzelfde kan doen als ze konden met warcraft 3, alleen dan met betere graphics.
Ik denk dat 90% van de playerbase precies hetzelfde kan doen als ze konden met warcraft 3, alleen dan met betere graphics.
Aangezien vele custom maps uitgeschakeld zijn (want je mag geen andere IPs meer gebruiken), oefeningen tegen CPU veel vervelender is gemaakt (geen cheats, custom game kan niet ge f10-E-R meer worden) en zelfs iets basics als de social opties (clans, chats) minder is geworden om maar niet te beginnen over sound bugs, interface bugs en allerlei andere onzin wat goedkoop aanvoelt.. Denk ik dat je je echt vergist in wat de playerbase 'kan doen'. Het gaat er ook om dat het hetzelfde of een verbetering moet zijn. Je kan namelijk ook prima in je tuin poepen, toch is het wel zo fijn dat je daar een toilet voor hebt.

Mensen vergeten vaak dat gamen puur om een goed gevoel en een goede ervaring gaat, niet om wat ermee doorkan.
Nogmaals, ik heb geen last van bugs of wat dan ook. Elke custom map die ik ooit gespeeld heb werkt gewoon. Footmen Frenzy, Alle TD’s die ik speelde. Cheats is naar mijn idee de grootste onzin en zoeken naar problemen. Daarnaast kan clan support me gestolen worden. Heb in verschillende clans gezeten vroeger maar nooit het plus punt gezien van clan support. Die mensen zaten toch al in mijn vriendenlijst en ik e-peen gehalte met portraits (hoe zeldzaam ik daarin ben) kan me ook niks interesseren.

De hele community is gewoon aan het zoeken naar dingen. Een game draait om de game. En de gameplay staat als een huis, de balancing is goed, alleen dan met mooiere graphics. En dan kan je roepen dat het een gevoel moet zijn, maar reforged geeft mij precies hetzelfde gevoel als warcraft 3 deed. Elke match weer en weer. Als de gameplay nu totaal ruk zou zijn, maar die is precies hetzelfde. Games draaien om gameplay, maar ik merk dat dat juist is verandert in de laatste 10 jaar. Games draaien tegenwoordig om lootboxes en e-peen portraits, skins en andere onzin. Tja, dan is warcraft misschien niet jouw game.
Dat alle zaken die jij opneemt jouw niet boeien, is heel goed mogelijk, maar wat ik zo lees is er een heel grote community die hier wel gebruik van maakte. Daarnaast lees ik toch veel reacties waarbij custom maps niet meer functioneren. Dat meegenomen, er van uit gaande dat je met een remaster alleen verbeteringen meebrengt, heeft Blizzard gewoon slecht werk afgeleverd. Overigens ik heb zelf geen custom games gespeeld of iets van dien aard, maar ik vind nu wel een gebroken game in de classic (ik heb reforged niet gekocht), terug welke ik af en toe nog gewoon speelde.

Daarnaast kan jij 30 euro niet veel noemen, maar met wat Blizzard daarvoor biedt zullen er genoeg zijn die prijs/prestatie redelijk scheef vinden, ik ben daar zeker één van op dit moment. Ik ga de kat eerst eens uit de boom kijken met wat blizzard nog gaat repareren.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 9 februari 2020 12:20]

Zoals ik net had gemeld snap ik inderdaad dat mensen boos/teleurgesteld zijn dat de oude cliënt eruit is gehaald. Dat is geen beste keuze geweest, maar dat heeft weinig te maken met de graphics van reforged an sich.
Ja ook ik lees het commentaar over de graphics, maar dat is maar één van de punten en niet zozeer het grootste punt. Het verwijderen van custom games, LAN support etc dat is waar Blizzard op dit moment gewoon zwaar op afgerekend wordt. Dat zij op dit moment refunds accepteren zonder enige commentaar zeg ook wel iets denk ik, zo gewoon zijn refunds ook niet.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 9 februari 2020 13:05]

En de mapmakers wiens map geblokkeerd is kunnen dan maar naar de hel lopen of zo...?
Maar 29 euro? Voor een niet nieuwe game die kwa graphics ook nog eens slechter is.https://knowyourmeme.com/photos/1724257-warcraft-iii-reforged Wat helemaal belachelijk is, is dat je de oude versie niet kunt spelen want die word overschreven, in feite heb je het spel dus 2 keer betaald.
Alsjeblieft zeg, je laat een plaatje zien van de grond en claimt dat het slechtere graphics heeft. Elk model ziet er beter uit, blijft een mening maar het is wel mijn mening. En de oude versie met classic graphics kan je gewoon spelen als je alleen de oude hebt. Dan krijg je alleen niet de optie om naar reforged graphics te switchen in het menu.

Ik zelf heb ervoor gekozen om 30 euro uit te geven aan nieuwe models. Blizzard heeft me niet het pistool op de kop gezet.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 9 februari 2020 11:26]

Alsjeblieft zeg, je laat een plaatje zien van de grond en claimt dat het slechtere graphics heeft.
Reforged is geen nieuw spel, maar een opgesmukte versie van een 18 jaar oud spel. Dat mensen vergelijkingen maken en kritiek hebben waar Reforged steken laat vallen t.o.v. het origineel vind ik meer dan begrijpelijk.

Misschien is het plaatje een selectief voorbeeld, maar het is wel een sprekend voorbeeld waaruit blijkt dat sommige zaken erop achteruit gegaan zijn. Het is niet alleen subjectief wat er mooier is of niet, op het nieuwe plaatje ontbreken basiszaken zoals schaduwen. Voor mij lijkt het nu alsof de bomen 'zweven' in Reforged. Verder is het allemaal wat vager en mist daardoor karakter. hele idee van deze remake was om een 18 jaar oud spel mooier te maken, en als dit dan het beste is wat ze konden doen met de grond vind ik dat best wel... bijzonder.

Persoonlijk vind ik een reviewscore van een 0 (het zg. 'review bombing') wel begrijpelijk als Reforged zoveel dingen slechter doet dan het origineel van 18 jaar geleden (heb ik het ook over features en claimrechten van Blizzard bijv.). Want in tegenstelling tot een nieuw spel heeft Reforged eigenlijk weinig toe te voegen aan het origineel, en als het dan geld kost en niet duidelijk beter is dan verdeelt het alleen maar de playerbase.
Niet mee eens. Ze mogen vragen wat ze willen voor hetgeen wat ze leveren. Je kan als consument prima bepalen of je die 30 euro wilt betalen voor andere models en ander terrain. Ik vind de game wel degelijk mooier geworden op de aspecten die mij opvallen tijdens het spelen (models).

Daarnaast is review bomming gewoon het manipuleren van de eigenlijke score. Prima als mensen het niet met me eens zijn, maar om dan een 0 te geven vind ik compleet kinderachtig. Ik kan je een aantal games opnoemen die een hogere score krijgen maar die gewoon bar en bar slecht zijn. Die hebben geen last gehad van die manipulatie.

Hoe slecht de game is, is gewoon overdreven en het is ook overdreven hoe er op wordt gereageerd door een aantal fans. Nogmaals, ze kunnen als ze te klagen hebben gewoon classic spelen met classic graphics. De keuze van blizzard om de classic cliënt eruit te gooien vind ik inderdaad discutabel. Omdat je dan een product gaat veranderen. Dat mensen daar boos over zijn snap ik, alleen de hele hetze tegen de graphics vind ik complete onzin. Als je het niks vind, dan koop je het niet.
Nogmaals, ze kunnen als ze te klagen hebben gewoon classic spelen met classic graphics.
Maar niet op maps met copyrighted content (hell, DotA bevat enkele copyrighted karakters...), geen LAN en geen custom campaigns.
Ze mogen vragen wat ze willen voor hetgeen wat ze leveren. Je kan als consument prima bepalen of je die 30 euro wilt betalen voor andere models en ander terrain.
Ze hebben hun 17 jaar oude game geüpdatet om features eruit te halen zodat het niet langer meer features heeft dan Reforged...
Nee, de classic game is niet meer te spelen zoals voorheen. Alleen de classic campain misschien alhoewel men daar ook zaken in gewijzigd heeft. Verder al het ander, zoals ik aangaf in een andere reactie is verdwenen voor veel mensen, die Warcraft 3 al Jaren spelen (zijn blijven spelen).

Dat je nu daarvoor een test omgeving moet installeren, is van de zotte en het is maar afwachten Hoelang dat blijft.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 9 februari 2020 12:34]

Het hele probleem is dat ik geen Warcraft 3 meer kan spelen. Ik speelde Warcraft 3 wekelijks met vrienden op Tower defense maps. Dit kan niet meer. Ik wil Reforged niet kopen omdat er heel veel beloftes gebroken zijn en veel custom maps nauwelijks tot niet werken. Als alternatief wilden we dus Wacraft 3 blijven spelen zoals we elke week doen. Dit kan niet meer. Blizzard heeft de servers uitgezet. Wat je zegt klopt dus simpelweg gewoon niet.
Welke tower defense speelde je dan? Alle custom maps die ik heb geprobeerd werken gewoon.
Ik speel heel veel verschillende. En, je snapt toch wel dat het niet enkel om het punt gaat dat een aantal maps niet werken? Een heel erg actief spel is gewoon de nek om gedraaid en om het weer te spelen moet ik 30 euro uitgeven. Ik ben er van overtuigd dat Blizzard de meeste issues zal fixen.

Ik ben een Warcraft 3 speler van het eerste uur. Ik speel het al heel veel jaren met vrienden, en zonder ook maar enige waarschuwing of wat dan ook wordt dit spel de nek om gedraaid. Hadden ze van te voren aangekondigd dat dat dit ging gebeuren had ik er veel minder problemen mee gehad. Dit hebben ze echter niet gedaan. Ze hebben hun middelvinger opgestoken naar loyale fans van Warcraft 3.
Dat ze dat hebben gedaan met de loyale fanbase ben ik helemaal met je eens.

De enige fout die ze hebben gemaakt is dat ze de oude game hebben verwijderd. Maar dat heeft niks met de reforged game kwaliteit te maken.
Dus alle beloftes die ze gemaakt hebben en niet nagekomen zijn nooit gebeurd? Of? Cinematic die allemaal geüpgraded zouden worden, nieuwe single player content, ingame cutscenes die verbeterd zouden worden, dit zou allemaal komen en het is er simpelweg niet.
Ik heb alleen de oude classic game, maar na de laatste update vindt ik niet de game terug die ik al Jaren had en velen met mij, de nodige functionaliteit ie verdwenen. Dat is voor mij overigens een opservatie, ik gebruikt betreffende functionaliteit zelf niet, maar genoeg anderen wel. Dat is niet wat Blizzard vorige jaar aankondigde… overigens Reforged is ook niet wat beloofd werd.
Te ver? Op welk front, concreet dan? Ik hoor niks namelijk.
Wat mij betreft gaat niet ver genoeg. Als een game juist een ervaring op nagenoeg alle kanten achteruit gaat. Hoe kun je dan met een 5 aankomen? of 4 of een 3. Nee het is een degradatie. Dus ONDER de nul. De 50% somewhat verbeterde HD texture mod, trekt het niet boven de nul. Want dat is het enige waar een vorm van positiviteit in te vinden is. Lees mijn andere replies.

Dit is niet "band wagon' hate. Het is gewoon echt slecht. En de metacritic is dus iedergeval deze x zeker accuraat. Een game die zo geliefd is, bij een bedrijf die zo geliefd is, zo'n workover geven. Veel erger kon het bijna niet.
Misschien dat je idd geluk hebt met de bugs niet tegen te komen of te bemerken. Maar dit wilt niet zeggen dat ze er niet zijn lieve Wixx. Dus jouw eigen ervaring mag dan misschien niet zo slecht zijn, je moet een game beoordelen op zijn algemene performance. Niet slechts alleen bij jou systeem.

Ik vermoed dat het spel precies is zoals jij het kent is,oa toe te schrijven aan.
1. Je hebt geluk dat je de bugs niet tegenkomt
2. Je speelt niet genoeg of de juiste modes/custom maps die gebroken worden
3. Hoe vaak en hoeveel heb je gespeeld, hele campaign doorgelopen en multiplayer ook gedaan?

En als laatste de game is "maar" 30 euro. Bijna 70 gulden, een game, die daadwerkelijk niks nieuws doet. Behalve wat ik dus zei een "2010 half assed HD texture mod" Waarnaast het bijna al het goeds rondom de game haalt. De core gameplay is nog wel intact. Maar dat is geen 30 euro waard. Je kunt frozen throne in de bin vinden voor 5 euro. Dus 25 euro voor een half assed texture mod waarbij veel dingen op ander vlak ook achteruit gaan. Dit is jouw geld. Je zou wat meer eisen mogen stellen als speler, en bedrijven hier niet weg mee moeten laten komen. Want het is ook niet slechts deze x, de volgende x doen ze het ook zo, als spelers als jou zeggen, (het is maar 30 euro.) Als je ze beloont dan gebeurd het zowiezo.
Het gaat er bij mij echt niet in dat jij zegt "tuurlijk hadden ze de game in de beta moeten laten" en dan zeggen dat het min of meer oke is... Nee dat is NIET oke, dat is schofterig. Hondsbrutaal. Net zoals 1 van de top mannen bij dit Reforged project zegt dat het gaat om de uiteindelijke game, niet de release game in welke staat. NEE! Het is en, en! Het gaat om de release staat EN de uiteindelijk game. Het moet eens afgelopen zijn met die halfbakken releases.

Duidelijk ben je niet goed ingelezen over de exacte bugs, problematiek die mensen overvinden met warcraft 3.
Door je eigen ervaring denk je dat het overdreven is, daar kan ik inkomen. Maar kijk maar eens goed op youtube,reddit,forums,discord etc.
Zelf ben ik wel een paar bugs tegengekomen. En dat is nog maar met classic. Maar ik speel ook alleen multiplayer op het moment.

Als je maar 1 ding doet met warcraft 3 kan ik me iedergeval wel voorstellen dat je de dans ontspringt en zo een redelijk goede ervaring hebt. Echter de community spreekt mijn vriend.
Wat je zegt is complete onzin. Omdat een spel in jou ogen minder is dan het origineel moet het een 0 krijgen? Het spel is op enkele features en bugs die er zijn (die ik zelf niet gezien heb en ik speel echt genoeg) niet veranderd. Maw het is hetzelfde spel maar in jouw ogen minder goed. Als het origineel een 8 krijgt, dan zou een “slechte” remake een 0 moeten krijgen omdat het slechter dan die 8 is?

Komop dat is gewoon kinderachtig ragen. Als het spel een 6 krijgt kan ik er nog wel inkomen, maar het wordt compleet afgebrand overal. Gameplay wise, en feel is het gewoon nog hetzelfde spel. Hetzelfde spel kan toch niet ineens een super slecht cijfer krijgen? De community moet eens volwassen worden en stoppen met die kinderachtige gewoontes.

Als je het spel niks vind, dan koop je lekker wat anders. Over het afbranden bedoel ik trouwens die YouTubers die niet 1-2-3 filmpjes maken, maar nog meer want het levert lekker kijkers op om blizzard te bashen op dit moment.

Als ik de stream van grubby kijk gaat die er gewoon op een volwassen manier mee om. 1x vertelt wat hij ervan vind. Zijn pro’s en cons vertelt en vervolgens speelt hij nog steeds precies dezelfde game. Met dezelfde units en dezelfde gameplay. In jouw ogen zou die game dan ineens 8 sterren/cijfers minder waard zijn?

Complete onzin en een manier om onvrede te uiten. Die mag je hebben, maar doe dat dan op een volwassen manier en ga lekker iets anders spelen.
Het is een remake/remaster van een game. Elk punt staat voor een positief iets in het product. Die zijn er niet in deze package te vinden, want alles wat er was, was er al, of hebben ze ontnomen. Behalve 1 betwijvelbaar punt. (half ass texture mod) Voor de rest zijn het dus alleen maar negatieve dingen die afdoen van de game/remaster. Het is een Demaster, daarbij hoort een score onder de 0 wat mij betreft.

Het origineel is al gereviewed. Als er nagenoeg niks veranderd is aan de content, review je dat dus ook niet op die manier. Want dat is al gereviewed. (als ze nou nieuwe campaigns hadden toegevoegd, of een hele campaign grootschalig veranderd etc. Dan zou je het misschien als game opzich kunnen reviewen, Maar dat is niet zo)

Dat is niet "kinderachtig" ragen. maar ragen wel ja. Ik ben best laaiend. Want deze game staat me het dichts tot mijn hart van alle games. Dat verschil snap je dus blijkbaar niet, dat hetzelfde spel AL GEREVIEWED IS. En daar maken een aantal "critiques' wat mij betreft ook de fout. Ze zeggen dingen als "nog steeds leuk te spelen" "tijdloos" enz. Dat is waar. MAAR DAT WAS AL ZO! Doet niks af voor de "reforge" waar we 30 euro voor neer leggen.
"de community" moet eens volwassen worden. Ik denk dat de community het heel goed weet waar hij het over heeft. Net als bij anthem en no man sky. Soms is het gewoon echt zo.

In jou ogen mag je niet ragen? Want dat is niet "volwassen" ga dan toch eens heel snel weg! Als het op een ongefundeerde manier is ja. Maar hier is absoluut elke reden voor.

"als je het spel niet leukt vind dan koop je wat lekker anders' Dan snap je er dus geen drol van he?
Ten eerste kleden ze een game uit wat ik AL GEKOCHT heb!
Ten 2de, je mag wat verwachten van een bedrijf als blizzard. Of tenminste dat kon je. Dit is gewoon een mes in het hart van de algehele Warcraft community. Warcraft 4. Say bye bye. Die we misschien toch al nooit kregen. Als jij het volwassen vind om geen feedback te geven en door te gaan. Dan doe je dat toch? Maar een geluid tegen deze actie vind ik juist alleen maar logisch en ook nodig. Er moet geen omgeving gecreerd worden waarin in dit "normaal" en ge-accepteerd word.

"als ik de stream van grubby kijk... In jouw ogen zou die game dan ineens 8 sterren/cijfers minder waard zijn?"
Ja zeker, de game waar jij 30 euro voor neerlegt is geen cijfer in het positief waard. De frozen Throne under the hood, is wel een 9/10 waard. Want dat is waar jij naar kijkt. "dezelfde gameplay" is FROZEN THRONE UNDER THE HOOD. ANDERE GAME! En dat is wat grotendeels in tact is gebleven inderdaad.
Je moet kijken naar wat ze daadwerkelijk hier veranderd/gemaakt hebben, en daarop beoordelen. Zo moeilijk is dat toch niet? Wat er al was, is wat er al was.

"Complete onzin en een manier om onvrede te uiten. Die mag je hebben, maar doe dat dan op een volwassen manier en ga lekker iets anders spelen."
Hierbij laat je dus waar zien hoe je niks van de community snapt. Ik ben dus een trouwe fan, die al warcraft 12 jaar speelt. vaak non stop. Het was vele jaren mijn enige game die ik ooit aanraakte. Zo is het voor vele die hard warcraft spelers. Totaal niet te vergelijken met een of andere random fifa 20 spelletje. Dit is een uniek iets wat ze gemaakt hadden/hebben, waar we voor betaald hebben.

" Als het spel een 6 krijgt kan ik er nog wel inkomen, maar het wordt compleet afgebrand overal. "
Dat de game een 60 scoort op metacritic vind ik ook veel te vriendelijk. 60 is voldoende. Is deze remasterd voldoende. HELL NO. Bij lange na niet. Dus in dit geval vind ik de critiques totaal niet reflectief van de situatie en de user ratings laten dit ook zien. Er is een reden voor dat het overal compleet afgebrand word. En dat is niet omgekeerde hype. Soms zijn dingen dus gewoon echt zo herhaal ik.
Vergeet ook niet dat een game de review kreeg die het verdiende in de tijd dat de game uitkwam. Een 9/10 review in 2002 kan dus prima een mindere review krijgen tegenwoordig. Als je nu bijvoorbeeld Warcraft 3 zou reviewen zou je misschien bijvoorbeeld zeggen "minpunt: zwaar verouderde graphics".

Verder is het ook niet meer rendabel om een spel te verkopen, en dan 18 jaar lang te ondersteunen (wat ik zelf ervaarde toen ik de game op m'n MBP 2010 wilde spelen terwijl de installer niet goed werkte; iets dat ze jaren later nog eens een keertje hebben gefixed). Maar om dan de support van de oude game te beëindigen met een brakke remake, is gortig.
Dat is opzich ook een valid point idd.
En support voor een 18 jarige game is ook 1 ding, maar laat de LAN er dan met je takken tenminste in zitten.
Helemaal eens! Maar pas maar op, mensen die iets positiefs durven zeggen op internet over wc3 krijgen flink veel commentaar over zich heen hoe je het wel niet in je hoofd haalt 30 euro acceptabel te vinden voor dit enz.... ik vraag me af wat voor mensen dat zijn..

Ik heb binnen wow tussen een raid of battleground wel eens wat rondgevraagd en daar kreeg ik in de avonduren gematigde reacties en was men het eens dat de review bombing toch wel onterecht was. Zal hem vanmiddag nog eens vragen :+

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 9 februari 2020 10:43]

Klinkt alsof je beter nieuwe raidmaatjes kunt zoeken... Genoeg mensen die niet weten waar ze het over hebben.
Het klopt wel dat soms negativiteit onterecht is en een trend. Maar review bombing was dit geen eens. Dit was gewoon massale eerlijke reviews. DAT kan ook natuurlijk he? maar nee het is automatisch "overtrokken review bombing" En ja dat gebeurd. Maar dat was het nou juist NIET een x.
Mooi weer die top post op dit artikel, wat kunnen mensen toch klagen en daar de moeite voor nemen tegenwoordig.

Ik speel wc3 alleen voor de campaign en heb daar altijd veel plezier aan beleefd.

Ik had wc3 niet digitaal, nu heb ik hem wel, met opgepoetste graphics als ik dat wil. Mischien was dat 20, 25 euro’s waard en 30 wat aan de hoge kant maar ach, ik heb super herinneringen aan het spel en ben ze nu aan het herbeleven.

Het is allemaal lang niet zo erg als dat internet je doet geloven als je het mij vraagt, ik kan de ongenuanceerde klagers ook gewoon niet serieus nemen. Deze review geeft teminste nog een eerlijk beeld en beoordeeld de game op wat je wel krijgt en later met patch nog gaat krijgen.
Ja, jij beoordeeld em alleen op de campaign. Laat dat nu een irrelevant aspect zijn voor de meeste mensen, dat speel je wellicht een paar uur en je bent er doorheen. Multiplayer, custom games (
*kuch* dota *kuch* daar ging & gaat het juist om. Het effectief om zeep helpen van je custom game community, het verwijderen van lan functionaliteit, daarop wordt blizzard keihard afgebrand. Nou ja.. in hoeverre je het nog blizzard mag noemen..
Als je alleen campaign speeld dan snap ik dat je niet klaagt. De mensen die wel klagen zijn echter juist de mensen die online spelen. Ik speel Warcraft 3 elke week online wat nu gewoon niet meer kan zonder opnieuw 30 euro uit te geven aan een spel wat niet levert wat het beloofd heeft.
Ik denk dat merendeel het online gedeelte is, maar over de campaign klagen ook best veel mensen hoor. En idd gewoon een scammy taktiek wat ze proberen door oude mensen de nieuwe game te laten kopen. It deserves everything it got coming to them.
Ieder mag zijn/haar eigen mening hebben. Het is alleen wel jammer dat er mensen zijn die dit product wel ondersteunen en op deze manier een positief beeld aan de ontwikkelaar laat zien. Terwijl men als ontwikkelaar in alle fronten gefaald heeft.

Warcraft 3 had je ook digitaal kunnen downloaden, als je een key hebt en battle.net account dan was dat gewoon mogelijk. Dus als een digitale kopie het meest belangrijke voor je is dan had je de game niet voor €30,- te kopen.

Het probleem met het reviewen van een remastered of remake is dat het wordt beoordeelt t.o.v. de oude game. Ja er zijn inderdaad verbeteringen, de character modellen en gebouwen zien er erg goed uit. Jammer genoeg zit er in de omgeving weinig verbetering en ziet de grond er nog slechter uit dan het origineel. In de beta zag het er allemaal beter uit. Dit hebben ze uiteindelijk allemaal geschrapt.
Maar er zijn ook zo veel zaken slechter dan het origineel, en het ergst van allemaal is dat men gewoon heel veel zaken belooft heeft en niets heeft waargemaakt.

Wat ook nergens in de review te vinden is, is dat men op de officiele site reclame maakt van de game met cut-scenes uit de beta versie. Die er vele malen beter uit zag, maar niet in de uiteindelijke game is gekomen. Men heeft dus ook gewoon valse reclame gemaakt. Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat men niet moeilijk is gaan doen om terugbetalingen.

Al met al is de game voor mensen die geen fanatieke spelers zijn misschien nog niet zo slecht en het brengt hen terug naar hun jeugd. Echter voor de mensen die de game nog steeds speelden en graag mods of andere zaken creëerden hebben ze alles kapot gemaakt. Costum campains zijn onmogelijk gemaakt, en niet alleen dat alles wat men ooit gemaakt heeft is niet meer te gebruiken omdat men zo nodig beide versies moest samenvoegen.

Moet je voorstellen dat je favoriete game waar je nog wekelijks gebruik van maakt, kapot is gemaakt omdat men een remastered versie maakt. En daarmee alle oude functies en custom games verwijdert. Lekker makkelijk om dan te zeggen dat deze mensen klagers zijn en niet moeten zeuren.
sorry maar je soms echt letterlijk alle reddit punten hier op, 1 voor 1.

ik heb warcraft 3 nooit "gehad", nu heb ik hem wel.

De grond lelijker dan het origineel? Dat is sowieso een mening, vorm je eigen mening, het is wat mij betreft veel mooier, pak de originele grond textures er nog eens bij, dat is niet mooier, wel anders. Wat voor verbeteringen hadden er nog meer moeten gebeuren aan de wereld om aan de wens te voldoen?

Dat verhaal van die cutscene waar ze reclame mee maken, welk bedrijf maakt geen gebruik van mooiere reclame dan het daadwerkelijke product? Het is reclame. Ik vind momenteel alleen de cinamatic trailer overigens.

Het enige valide punt om over te vallen is dat er functionaliteit is weggehaald, ik kan begrijpen dat je hier niet blij mee bent als dit zaken zijn die je afgelopen jaren veelvuldig gedaan hebt in de originele wc3 versie. Gelukkig komt dit voor zover ik begrepen heb allemaal terug.

Als ze de game dus een maand later hadden uitgebracht met alle multiplayer en custom campaign functionaliteit, had dan niemand geklaagd? Ik vraag het mij af! Het is tegenwoordig namelijk in om met een vergrootglas naar elk mogelijk kritiekpunt te zoeken en dat zo veel mogelijk op te blazen.
Lees je het forum ook? daar zijn ze ook vaker voorbij gekomen. Ik kijk zelf niet op reddit, maar dat betekend wel dat het er een kern van waarheid in moet zitten.

Prima, dan ben jij een van de mensen die de game nooit heeft 'gehad'. Heb je hem ook nooit gespeeld?

Want ik ben het met je eens dat voor mensen die de game nooit gespeeld hebben en deze voor het eerst spelen dat het helemaal nog niet zo heel slecht is. Afgezien van de bugs en crashes die bepaalde mensen hebben. Maar om het nu een geweldige remaster te noemen die er goed uitziet voor een game in 2020, verre van dat. We praten hier over een professionele game studio en niet paar modders.

Ik heb het volgende ook in het forum gepost en ik ben van mening dat dit de beste manier is om de game te beschrijven:
7/10 to people that didn't play the original. They can have some fun with it.
5/10 to people that did play the original at release. Same thing, not really a new experience. Remaster hardly worth a purchase.
1/10 to people that were still playing the original. They just blew up your favourite game.


Voor jou hebben ze misschien geen belangrijke functionaliteit weggehaald, maar er zijn mensen die de game al 17 jaar spelen. Met Custom games en campains en deze zijn allemaal niets meer waard. Iets waar fans en modders uren en uren aan besteed hebben om het te maken. En dat wordt allemaal teniet gedaan omdat men zo nodig de games moest samenvoegen. Had men dit niet gedaan dan had men heel wat minder commentaar gehad, want dan had men deze functionaliteiten gewoon in de originele game gehad. Alleen die bestaat niet meer....

De custom campains zullen waarschijnlijk nooit terug komen, gezien het feit dat men geen materiaal van derden meer mag gebruiken. Dat wil zeggen geen Lord of the Rings achtige campain of dergelijke.
De game is al later uitgebracht dan gepland, en zag er in de beta versie vele malen beter uit. Waarom is dat geschrapt dan? Ik heb nergens een statement gelezen waarom ze de remastered beta versie hebben gedowngrade.

Men heeft de reclame van de website verwijdert, omdat het gewoon valse reclame is. Er stond duidelijk dat men nieuwe cutscenes heeft gemaakt met een video van een cutscene die helemaal niet in de game zit. Dit is gewoon valse reclame en niet 'mooiere' reclame.

Je hebt mensen die graag meelopen en je hebt ook mensen die juist graag tegen de draad in gaan. Iedereen die klaagt heeft een valide punt, en zijn allemaal gegrond. Het is niet iets wat uit de lucht gegrepen is of dat mensen zaken aan het verzinnen zijn. De grootste fout die men gemaakt heeft is dat ze de nieuwe en oude versie hebben samengevoegd. Waarschijnlijk alleen maar om kosten te drukken en zo mensen sneller de nieuwe game te laten kopen.

De zaken die je noemt komen dus niet allemaal terug en het is ook maar de vraag wanneer. Als men al jaren heeft gedaan over een remastered die niet eens zo heel indrukwekkend is dan vraag ik mij ten zeerste af hoe lang het gaat duren voordat ze de andere functionaliteiten gaat toevoegen. Al zijn het zaken die gewoon in de game horen te zitten.
Ik heb de originele versie nog in mijn kast staan. Die maar blijven spelen dus. Ik hoop dat Blizzard met Diablo 4 de weg naar boven weer weet te vinden, want het gaat de laatste jaren flink de verkeerde kant op met hun spellen (en beleid)...
Veel plezier met het origineel, waar ze niet vanaf konden blijven. :'(

Wat je mogelijk kan doen is het origineel spelen zonder patches of het naar de laatste versie brengen voordat Blizzard dacht aan Reforged. Voor single player is dat een oplossing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 februari 2020 06:58]

Installeren vanaf schijf, van een mirror ergens patch 1.26a downloaden (dan heb je support voor 16:9 schermen en Full-HD resolutie) en spelen maar. Helaas lijkt dat inderdaad nog de enige optie te zijn, alle andere (legale) opties zijn er door Blizzard uit geknikkerd. Ik ben al een paar dagen bezig om op de hier boven beschreven manier door de campaign heen te spelen en het werkt gewoon prima.
Ja ik las het. Ik speel alleen singleplayer, dus dat moet goed komen.
En download die laatste update niet!
Ik ben benieuwd naar Diablo 4, maar pre-orderen ben ik nav dit debakel mee gestopt.
Was EA niet bezig met een remake van C&C?
Als ik een developer club moet kiezen die een remake kan “verkloten” had ik niet Blizzard aangewezen maar al mijn geld op EA gezet. Blijkbaar is het aanstekelijk.

Zo onwijs jammer. Ik keek hier echt naar uit. Vroeger zo veel tijd gestopt in W3 inclusief alle uitbreidingen. WoW kon me nooit echt interesseren, en hoopte altijd op een W4. Maar goed, tijden zijn veranderd.

Heb weinig tijd voor games, speel er tegenwoordig eigenlijk maar 1 voor een lange periode (nu Destiny). Als er dan een game uitkomt die je interesseert, hoop je dat hij wel direct goed uitkomt om (tijdelijk) over te stappen, anders is het zonde van mijn tijd. Echt een gemiste kans dit.
De C&C remake ziet er voorlopig best veelbelovend uit. Ze laten het door Petroglyph doen, en Frank Klepacki is er ook bij voor de muziek. Aan de andere kant, Lemon Sky doet ook in C&C de graphics…
Waren petroglyph niet die lui die een Star Wars soort van rts hadden gemaakt waarbij je van je vloot van 100 star destroyers er maximaal 3 tegelijk kon inzetten ofzo omdat de maps echt helemaal mini waren?

Dan houd ik het maar bij mij herinneringen aan de originele C&C als dat stel prutsers de remake doet.
Da's best mogelijk, ik heb die SW games nooit gespeeld. Maar die prutsers bij Petroglyph zijn wel ontstaan uit het voormalige Westwood. Joe Bostic is bv. een van de hoofdfiguren achter Dune 2, C&C, RA, enz. :)

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 9 februari 2020 10:35]

Tja bij blizzard werken vast ook nog wel mensen die aan de klassiekers hebben gewerkt en je leest hier wat daar nog van over is.

Hopelijk gaat het met C&C anders.
Je bedoelt empire at war, een alom geprezen en zeer gewaardeerde RTS die van het complexe rebellion een goed speelbare tactische ervaring maakte. Die 'prutsers' ja
Ja dat spel bedoel ik (zonder superlatieven die jij toevoegt die het laat lijken alsof het de moeite waard zou zijn). Thanks.

Nog nooit zo teleurgesteld door een game.
Dat was bij de eerste beelden en beloften voor Warcraft 3 Reforged ook het geval en zie het resultaat. Een ding is in ieder geval wel duidelijk pre-orders zijn niet aan te raden, zeker als om de grote ontwikkelaars gaat. Zij zullen zich eerst weer moeten gaan bewijzen, door eerst iets uit te brengen dat af is...

Waar is het oude motto van Blizzard gebleven "It's doen, when it's done", daarmee rustig een release een paar maand naar achter schuivend, maar als het dan ook af is dan weet je dat je een juweeltje in handen hebt...
Het gaat bij blizzard al een tijdje bergafwaarts. Diablo 3 was ook ondermaats. Een Grim Dawn heeft laten zien hoe een moderne diablo eruit zou moeten zien. Star Craft 2 had z'n goede, maar zeker ook veel mindere kanten. Alles wat ze tegenwoordig uitbrengen voelt gedateerd.
Ik denk dat bij Blizzard de focus na de merge met Activision is verschoven naar geld verdienen. Eerder konden ze ook goed geld verdienen, maar dat deden ze door te komen met een goed product. Nu staat dat goede product niet meer voorop en is het geld verdienen dat als eerste telt, dat goede product komt later wel. Helaas lijkt dat helemaal uit de hand te lopen.
Klopt ja. Diablo 3 was ondermaats in de zin van geen PVP, en auction house removal. + slechte launch.
Heartstone hebben ze ook gefuckt met hun monetization, hele leuke game eerste paar jaar, daarna helemaal kapot gemaakt.
Destiny (2) is ook zonde van je tijd. Heb 200 euro in die game gestoken. Wat je krijgt is een lege jas. Waarom kijkt destiny aka bungie niet naar WoW voor matchmaking? Waarom is er niet meer geïnvesteerd in clan en social aspects. Neen bungie hoort wat dat betreft op de brandstapel net zoals alle andere grote namen de laatste jaren. In 5 jaar is het enige noemenswaardige spel dat ik heb gespeeld Prey 2017. Moneygrabbing fucks
Gelukkig heb ik maar 30 euro er ingestoken ongeveer. Black armory en die daarvoor.
1 grote grind fest. Weinig unieke content met DLC. Voor mij was de ervaring niet zo negatief omdat ik er laat in stapte. Maar black armory amper gespeeld.. Interesse verloren.
Precies.. dat is het hem. Tegenwoordig worden games zo gemaakt dat ze lijken alsof je een audi of bmw sportwagen hebt gekocht. Om er na 1000km achter te komen dat de inhoud enkel uit een fiat panda bestaat. Zo wordt het gewoon opgezet. Zoveel mogelijk verkopen in de eerste maand en daarna is het ze egaal wat het verder wordt. Destiny is zo'n mooie game met zoveel potentiaal maar er is niks te doen waardoor je na amper 2 weken uitgespeeld bent. En dat geldt voor heel veel games tegenwoordig

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True